219 New Articles

Κερδίζει υποστηρικτές η πρόταση για το Ολυμπιακό Έτος Ελαιολάδου 2024 - Συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Θ.Βασιλόπουλου σε ΔΕΘ και δήμο Γόρτυνος

Υποστηρικτές από εμβληματικές ελαιοκομικές περιοχές της χώρας βρίσκει η πρόταση που θα υποβληθεί  στην ελληνική κυβέρνηση για την ανακήρυξη του 2024 ως Ολυμπιακού Έτους Ελαιολάδου, ώστε το εθνικό αυτό προϊόν ν' αναδειχθεί διεθνώς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πρόταση  θα κατατεθεί  επισήμως, υπό τον συντονισμό της ΔΕΘ-Helexpo AE,  την υποστήριξη της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ» με την συμβολή των  Περιφερειών  Δυτικής Ελλάδας,  Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης,  Βορείου Αιγαίου και  Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία του Ελληνο-Γαλλικού  Επιμελητηρίου, με σκοπό την  διοργάνωση  δράσεων  και εκδηλώσεων  στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.

Οι βάσεις τέθηκαν  κατά τη διάρκεια ημερίδας της «Golden Olive Expo» που πραγματοποιήθηκε  στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης DETROP-OENOS με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου και εκπροσώπων από συνεργαζόμενες περιφέρειες και δήμους της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό οπρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας είχε συνεργασία με τον κ. Βασιλόπουλο,κατά την πρόσφατη επίσκεψή τουστον δήμο Γόρτυνος στο πλαίσιο εκδήλωσης  για την δημιουργία Υβριδικής Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων στην περιοχή.  Μάλιστα, όπως είπε, ήδη έγινε μια πρώτη συζήτηση επί του θέματος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, ο οποίος «το βλέπει πολύ θετικά».  

Ως προς την δημιουργία του Ολυμπιακού Forum Ελαιολάδου σε αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν - μεταξύ άλλων - οι Περιφέρειες, δήμοι που θεωρούνται εμβληματικοί στον κλάδο της ελαιοπαραγωγής και συλλογικότητες του κλάδου. Από πλευράς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προτάθηκε η πρώτη οργάνωση του Ολυμπιακού Forum, όταν αυτό ιδρυθεί, να πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία. 

 

Στην Πάτρα η Πανελλήνια Συνάντηση των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης

Στον ρόλο των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27 επικεντρώθηκαν οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνάντησης ΠΤΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Πάτρα.

«Είμαστε πραγματικά περήφανοι εδώ στη Δυτική Ελλάδα, όχι μόνο γιατί το Περιφερειακό μας Ταμείο πετυχαίνει διαρκή άλματα στις πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και γιατί υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία και άλλες δράσεις που αφορούν στην στήριξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας» τόνισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης καλωσορίζοντας στην Πάτρα τα στελέχη των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης της χώρας.

Ο κ. Φαρμάκης παρέθεσε στοιχεία γιο 2022, και όπως επεσήμανε οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που εκτέλεσε το ΠΤΑ/ΠΔΕ ως υπόλογος διαχειριστής, ανήλθαν σε 106.526.782,29 ευρώ, ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, καθώς όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, οι πληρωμές αυξήθηκαν κατά 132% σε σχέση με το 2019 (45.868.354 ευρώ), παρουσιάζοντας διαρκή και σημαντική βελτίωση κάθε χρόνο.

«Είμαστε ευτυχείς λοιπόν που το Περιφερειακό Ταμείο Δυτικής Ελλάδας αναδεικνύεται σε ένα πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης του τόπου μας και ακολουθεί τους αντίστοιχους ρυθμούς των υπολοίπων Περιφερειακών Ταμείων που εξ όσων γνωρίζω, μέσα στο προηγούμενο έτος προχώρησαν σε πληρωμές συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.  Οφείλω να συγχαρώ δημόσια για άλλη μία φορά, τον Διευθυντή και τα στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, αλλά και όλους εσάς που συνδράμετε καταλυτικά τις προσπάθειες των Περιφερειών για ταχεία αξιοποίηση των πόρων. Εξάλλου, όπως πολλές φορές έχω πει, τα χρήματα αυτά, είναι χρήματα που πέφτουν στις τοπικές αγορές και στις τοπικές κοινωνίες» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Συνεχίζοντας ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ΠΔΕ Χρήστος Τζομάκας αναφέρθηκε στη συνολική εικόνα και το έργο που έχει παραχθεί από τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης κατά τα είκοσι χρόνια λειτουργίας τους. Όπως τόνισε εξελίχθηκε σε χρήσιμο πολυεργαλείο για την εφαρμογή της περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής. Αναφερόμενος σε στοιχεία, επεσήμανε ότι τα ΠΤΑ έχουν αναλάβει ένα σημαντικό μέρος εκκαθάρισης και πληρωμής δαπανών Π.Δ.Ε. που βαίνει διαρκώς αυξανόμενο και πρόσθεσε: «Για το 2022 οι πληρωμές έργων του Π.Δ.Ε. που διενεργήθηκαν μέσω των ΠΤΑ πανελλαδικά ανήλθαν σε άνω του 1,4 δις ευρώ, ενώ για την περίοδο 2014-2022 τα ΠΤΑ διαχειρίστηκαν πιστώσεις και προέβησαν σε πληρωμές άνω των 7,6 δις ευρώ».

 • ­Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/JEgl_wpdOC4

 

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη, Θ.Βασιλόπουλου με την διοίκηση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας - Άμεσα κίνητρα και μέτρα που θα τονώσουν τον κλάδο της μελισσοκομίας στη Δυτική Ελλάδα

Αρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης  των προβλημάτων  που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως αυτή εκφράστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης,Θεόδωρο Βασιλόπουλο στην συνάντηση που είχε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 στα γραφεία της Γενικής Δνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας  με τον πρόεδρο,Αναστάσιο Δημητρόπουλο και μέλη της διοίκησης του  Μελισσοκομικού  Συλλόγου Αχαΐας.

 Στο πλαίσιο των  κινητοποιήσεων τους οι μελισσοκόμοι παρέδωσαν σχετικό υπόμνημα στον Αντιπεριφερειάρχη όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται στον τρόπο  αντιμετώπισης  του υπουργείου σε σχέση  με τα πακέτα στήριξης που έδωσε σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ζητώντας παράλληλα ελέγχους για την προστασία του  καταναλωτή από παράνομες ελληνοποιήσεις  στο μέλι, την λήψη μέτρων για την μείωση του κόστους παραγωγής (κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα,  αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση κόστους πρώτων υλών) αλλαγή νομοθετικού πλαισίου  προκειμένου να είναι βιώσιμη η  ενασχόληση και η άσκηση της μελισσοκομικής ιδιότητας,  αναθεώρηση του Μελισσοκομικού Μητρώου κ.α.

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλόπουλος σχολίασε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου το αίτημα με επιστολή  που έχει υποβάλει από τον Σεπτέμβριο 2020 καθώς και με άλλες παρεμβάσεις,  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  για ένταξη των μελισσοκόμων σε μηχανισμό στήριξης όπως έγινε σε άλλους κλάδους της αγροτικής παραγωγής και πρόσθεσε τα εξής: «Το μέλλον της μελισσοκομίας είναι δυσοίωνο. Οι μελισσοκόμοι μας χρειάζονται   ουσιαστική στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα που θα δώσουν κίνητρα και θα τονώσουν την παραγωγική διαδικασία. Είμαστε δίπλα τους και αρωγοί στην προσπάθεια που κάνουν στα δίκαια αιτήματά τους.»

Στην συνάντηση συμμετείχε ο  Προϊστάμενος  της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ,Σταύρος  Βέρρας και η Προϊσταμένη της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας,Πόπη Αγγελή.

 

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά τηνπερίοδοεορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

Η εφαρμογή των μέτρων αποσκοπεί στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού των Αποκριών και τηςΚαθαράς Δευτέρας, λαμβάνει, το διάστημα από 24 έως και 27 Φεβρουαρίου 2023,αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίαςκαι περιλαμβάνει:

 • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
 • αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
 • αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
 • ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,
 • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
 • κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
 • παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και
 • ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως:

 • οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
 • υπερβολική ταχύτητα,
 • χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
 • μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας,
 • αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.,
 • μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα, 
 • οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης, 
 • οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,
 • κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,
 • φθαρμένα ελαστικά και
 • αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της Χώρας.

Σημειώνεται ότι, κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

 • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
 • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
 • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
 • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
 • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
 • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
 • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
 • Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).
 • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
 • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

 

 

«Olympassmark»: Νέα εποχή για τα Αθλητικά Σωματεία της Δυτικής Ελλάδας

Με ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, στην Αγορά Αργύρη, στην Πάτρα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τα αθλητικά σωματεία για την παρουσίαση του καινοτόμου εργαλείου «OLYMPIANLANDSPORTCLUBSPASSMARK».Το «Olympassmark» θα βοηθήσει στην αποδοτικότερη οργάνωση και λειτουργία των ερασιτεχνικών  Αθλητικών Σωματείων.

Προηγήθηκαν άλλες δύο επιτυχημένες ημερίδες σε Πύργο και Αγρίνιο που  Πρόκειται για ένα δυναμικό εργαλείο που ήδη αρχίζει να τυγχάνει ανταπόκρισης από τα σωματεία, τα οποία εγγράφονται στην πλατφόρμα, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης τέθηκαν ερωτήματα από τους άμεσα εμπλεκόμενους και δόθηκαν απαντήσεις.

Την ημερίδα χαιρέτισε με μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού,Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία του προγράμματος, το οποίο αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,Νεκτάριος Φαρμάκης και ο  Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού,Δημήτρης Νικολακόπουλος.Το «Olympassmark» παρουσίασε οΒασίλης Τουντόπουλος,  ManagingPartner της Εταιρείας Συμβούλων MPDO, που ανέπτυξε και υλοποίησε την πλατφόρμα.

Γ. ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο Γ.Γ. Αθλητισμού  κ. Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε σχετικά με το «OlympianLandSportClubsPassmark» ότι πρόκειται για ένα  πρόγραμμα αξιολόγησης των αθλητικών σωματείων με αντικειμενικά και αμερόληπτα  κριτήρια. «Μετράει ουσιαστικά την ποιότητα διακυβέρνησης και τις επιδόσεις των σωματείων χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους management» ανέφερε ο κ. Μαυρωτάς και συμπλήρωσε: «Τέτοιες μεθόδους χρησιμοποιούμε πλέον και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την αξιολόγηση των Ομοσπονδιών, το γνωστό πλέον πρόγραμμα «Χίλων». Αν δεν μετρήσεις κάτι άλλωστε, δεν μπορείς να το βελτιώσεις. Τα θέματα χρηστής διακυβέρνησης είναι πολύ ψηλά στην διεθνή αθλητική ατζέντα γιατί συνδέονται άμεσα με τα θέματα αθλητικής ακεραιότητας. Και η Ελλάδα, και ειδικά η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας που περιλαμβάνει την Ολυμπία η οποία είναι και γενέτειρα του αθλητισμού που στηρίζεται σε αξίες, πρέπει να πρωταγωνιστεί στην προστασία της ακεραιότητας του αθλητισμού, κάτι που τα τελευταία χρόνια το έχουμε καταφέρει με την παρουσία μας στα Διεθνή Fora.To«OlympianLandSportClubsRassmark»  είναι άλλο ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση της ανάπτυξης του αθλητισμού που είναι βιώσιμος και θεμελιωμένος σε υγιείς βάσεις.

Να δώσω λοιπόν συγχαρητήρια στον Βασίλη Τουντόπουλο, γνωστό μου από τα χρόνια που έπαιζε πόλο στον Ναυτικό όμιλο Πατρών  στον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρη Νικολακόπουλο και βέβαια στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη που έχει καταλάβει τι αντιπροσωπεύει η περιοχή της Ολυμπίας και γενικότερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όχι μόνο για τον εγχώριο αλλά για τον παγκόσμιο αθλητισμό.

Συνέργειες Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ομοσπονδιών, Αθλητικών Σωματείων και Ιδιωτικού Φορέα είναι άλλωστε το μυστικό της επιτυχίας», κατέληξε ο κ. Μαυρωτάς.

Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΒΑΖΟΥΜΕ  ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποδείξει με πράξεις ότι στηρίζει την αθλητική οικογένεια, στέκεται δίπλα στα αθλητικά σωματεία αναγνωρίζοντας ότι είναι τα κύτταρα του ελληνικού αθλητικού συστήματος» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα η Περιφερειακή Αρχή, έχει αποδείξει ότι αποδίδει έμφαση στον αθλητισμό, καθώς Ολυμπιακή Γη χωρίς αθλητισμό δεν υφίσταται.

«Αναγνωρίζουμε τη σπουδαία συμβολή των αθλητικών σωματείωνστην συστηματική αθλητική δραστηριότητα χιλιάδων νέων, γιατί προωθούν έναν υγιή τρόπο ζωής και αποτελούν κοιτίδες αλληλεγγύης, ευγενούς άμιλλας και αγάπης για τον αθλητισμό.Είμαστε δίπλα στα αθλητικά σωματεία και το αποδεικνύουμε με πράξεις. Μας βλέπετε συνδιοργανωτές σε αθλητικές εκδηλώσεις, διεκδικητές αθλητικών διοργανώσεων, πρωταγωνιστές σε αθλητικά γεγονότα.Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και καλλιεργούμε τις συνθήκες για τοπική ανάπτυξη. Είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι η σύζευξη του αθλητισμού μετην τοπική κοινωνία, αποτελεί έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και δημιουργεί μία δυνατή τοπική ταυτότητα»επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης

Σε ό,τι αφορά τηνεφαρμογή του προγράμματος OLYMPIAN LAND SPORT CLUBS PASSMARK – OLYMPASSMARK, όπως είπε αποτελεί μία πρωτοπόρα δράση η οποία  απευθύνεται στα ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία της Δυτικής Ελλάδας. «Είναι ένα σύστημα αξιολόγησης των αθλητικών οργανισμών. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να σας βοηθήσει να κερδίσετε το στοίχημα της οργανωτικής αποτελεσματικότητας, να δείτε τα δυνατά σας σημεία, αλλά και τις αδυναμίες σας, να διασφαλίσετε τη νομιμότητα σας, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδότηση, αλλά και να αναζητήσετε νέους δρόμους και πόρους που θα βελτιώσουν την αειφόρο βιωσιμότητά σας.Έρχεται να βάλει τα αθλητικά σωματεία της Δυτικής Ελλάδας στη νέα εποχή» εξήγησεο κ. Φαρμάκης.

Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ

«Σε συνέχεια της ομολογουμένως μεγάλης προσπάθειάς μας για  την στήριξη του αθλητισμού και των ερασιτεχνικών σωματείων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρώτη στην χώρα έρχεται μέσω του προγράμματος Olympian Sport ClubsPassmark να δώσει στα αθλητικά σωματεία κίνητρά και εργαλείο για την αυτοεξέλιξή τους»                ανέφερεχαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος. «Ένα πρόγραμμα πραγματικά καινοτόμο που εφόσον βρει την ανταπόκριση σας θα προσδώσει επιπλέον συγκριτικά πλεονεκτήματα στα σωματεία μέσω της διασύνδεσης τους με την κοινωνική εταιρική ευθύνη, καθώς και θα βοηθήσει στην αποδοτικότερη διοίκηση των αθλητικών οργανισμών» τόνισε.

«Επιθυμητοί στόχοι τους προγράμματος είναι η συλλογή χρήσιμων  ποσοτικών δεδομένων για την εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης του Αθλητισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την πιο αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία τους , ο εντοπισμός των δυνατών και αδύναμων σημείων κάθε Αθλητικού Οργανισμού και η δημιουργία μιας θετικής κουλτούρας ως προς την αξιολόγηση, καταγραφή και χαρτογράφηση των αθλητικών οργανισμών» κατέληξε ο κ. Νικολακόπουλος, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του για την εξαιρετική δουλειά.

Β. ΤΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ, ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ  ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ «OLYMPASSMARK»

Ο Βασίλης Τουντόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρείας Συμβούλων Διοίκησης MPDO, παρουσίασε το καινοτόμο εργαλείο «Olympassmark» και απάντησε στις πολλές  ερωτήσεις και απορίες των συμμετεχόντων.«Η δημιουργία ενός εργαλείου αυτο-αξιολόγησης των αθλητικών συλλόγων, βελτιώνει την οργανωτική τους λειτουργία, διευκολύνει τη διασύνδεσή τους με επιχειρήσεις-χορηγούς, αυξάνει τη βάση αθλουμένων τους και ενισχύει τη συμμετοχή των μελών και της κοινότητας» ανέφερε.

Σε σχέση με τη μεθοδολογία, πρόσθεσε ότι γίνεται μια θεωρητική προσέγγιση και μελέτη των χαρακτηριστικών διοίκησης των αθλητικών φορέων και παροχή τεχνικής υποστήριξης για την βελτίωσή τους. Επίσης γίνεται αποτύπωση και επεξεργασία των πρακτικών καλής διακυβέρνησης των αθλητικών φορέων σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ παράλληλα επιχειρείται  και καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών της διοίκησης αθλητικών φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

Στόχος του  «Olympassmark» είναι η χρηματοδότηση των αθλητικών οργανισμών μέσω της "αριστείας" στα πλαίσια των πολιτικών CSR και ESG των επιχειρήσεων-χορηγών και η συλλογή χρήσιμων ποσοτικών δεδομένων για την εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης του Αθλητισμού της ΠΔΕ για την πιο αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία τους.

Επιτυγχάνεται επίσης ο  εντοπισμός των δυνατών και αδύναμων σημείων κάθε Αθλητικού Οργανισμού, η δημιουργία μιας θετικής κουλτούρας ως προς την αξιολόγηση, καταγραφή και χαρτογράφηση των αθλητικών οργανισμών, η εφαρμογή των βασικών αρχών καλής διακυβέρνησης στους αθλητικούς φορείς της ΠΔΕ και η συμμόρφωση με τις γενικές αρχές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό» επεσήμανε ο κ Τουντόπουλος.

 Σε ό,τι αφορά τα οφέλη για τα αθλητικά Σωματεία, αυτά συμπυκνώνονται στην  μεταφορά τεχνογνωσίας, τη  βελτιστοποίηση της λειτουργίας, τη διευκόλυνση προσέγγισης χορηγών, την  αύξηση του αριθμού αθλουμένων, την ενίσχυση εσόδων Περιορισμός λειτουργικών εξόδων και τη συμμετοχή σε δίκτυα φορέων υποστήριξης Πιστοποίηση "αριστείας" olympassmark.

Στην ημερίδα μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι βουλευτές Αχαΐας,Άγγελος Τσιγκρής και Ιάσων Φωτήλας, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, οιΑντιπεριφερειάρχεςΟικονομικής Πολιτικής & Δημοσιονομικού Ελέγχου, Ανδρέας Φίλιας, Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,Τάκης Παπαδόπουλος, ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Πάνος Σακελλαρόπουλος, εκπρόσωποι ομοσπονδιών, περιφερειακώνενώσεων αθλητικών, σωματείων, συλλόγων και οργανισμών, καθώς επίσης αθλητές και προπονητές.

 

O Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης, συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ποικιλομορφίας, κατόπιν πρόσκλησης από την Ελληνική Βουλή και της Διεύθυνσης  Διεθνών Υποθέσεων.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ποικιλομορφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης  του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 21-22/2 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, με τη συμμετοχή 35 εκπροσώπων  των Κοινοβουλίων από τα 46 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και με προσκεκλημένους ομιλητές του ακαδημαϊκού χώρου.Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν η Ελληνίδα  Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης  του Συμβουλίου της Ευρώπης Δέσποινα Χατζηβασιλείου και η Πρόεδρος της Επιτροπής Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Αντικείμενο των εργασιών ήταν «η Πολιτισμική Κληρονομιά τουΝερού», ενώ  παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα και προκλήσεις που απασχολούν την παρούσα περίοδο τους Ευρωπαίους πολίτες και αφορούν τις κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις, τις πολεμικές συρράξεις, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στις εργασίες της συνεδρίασης ο κ. Δημητρογιάννης δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εμένα προσωπικά, που φιλοξενείται στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή  κοινοβουλευτικών  εκπροσώπων  από 46 χώρες- μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.Είχαμε την ευκαιρία να προβάλλουμε την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, και να τονίσουμε το μεγάλο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κεφάλαιο της περιοχής μας σε ξένους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, καθώς και να αναδείξουμε τα πλούσια πλεονεκτήματά μας, ενισχύοντας ακόμα πιο πολύ την εξωστρέφειά μας.Επιπλέον χαιρόμαστε ιδιαίτερα,  γιατί πλέον δίνεται έμφαση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς  σε τομείς που η Δυτική Ελλάδα ήδη διακρίνεται όπως η διαφύλαξη των φυσικών πόρων και η ανάδειξη του πολιτισμικού  αποθέματος».

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων κατά την περίοδο εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

Στο πλαίσιο της μείωσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, της βελτίωσης της οδικής κυκλοφορίας και της αύξησης του βαθμού οδικής ασφάλειας, κατά την περίοδο των εορτών των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως κατωτέρω:

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, από ώρα 16:00 έως 21:00, και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023, από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου:

 • Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) στην κατεύθυνση προς Πάτρα.
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
 • Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από τη γέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ) στην κατεύθυνση προς Χαλκιδική.
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι - Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) στην κατεύθυνση προς Χαλκίδα.
 • Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550) στην κατεύθυνση προς Καβάλα.
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (περιοχή Ρίου Χ.Θ. 11+558,47) έως το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα.
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) στην κατεύθυνση προς Σπάρτη.
 • Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας - Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Αντίρριο.
 • Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης  - Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τη γέφυρα Θέρμης έως τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) στην κατεύθυνση προς Πολύγυρο.

Τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023, από ώρα 15:00 έως 21:00, για το ρεύμα εισόδου:

 • Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
 • Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης από κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ.) έως την αερογέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι - Χαλκίδα), από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
 • Στην Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), από το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (Περιοχή Ρίου Χ.Θ. 1+558,47) στην κατεύθυνση προς Ρίο.
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
 • Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) στην κατεύθυνση προς Λεύκτρο.
 • Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Άρτας - Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.
 • Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης  - Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) έως τη γέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

 • Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα, όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ, (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της υπ’ αρ. 50786/3319/2014 (Β’ 2418) κοινής υπουργικής απόφασης, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
 • Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
 • Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
 • Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
 • Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο, κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.
 • Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.
 • Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.
 • Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.
 • Τα μηχανήματα έργου των ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.
 • Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.
 • Τα φορτηγά οχήματα και μηχανήματα έργου των εταιρειών παραχώρησης που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους και των υπεργολάβων τους προκειμένου να εκτελούν απρόσκοπτα το έργο που τους έχει ανατεθεί.
 • Τα φορτηγά οχήματα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, έχει προγραμματίσει τη λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας.

Επιπλέον, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

 • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
 • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
 • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
 • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
 • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
 • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
 • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
 • Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).
 • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
 • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.