211 New Articles

K. Kαρπέτας - Περιοδεία στην Ταραμπούρα

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Κώστας Καρπέτας ξεκίνησε, το πρωί του Σαββάτου, τις επαφές του με τους πολίτεςαπό τις νότιες συνοικίες της Πάτρας. Συνοδευόμενος από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού στην Αχαΐα, περιόδευσε από την πλατεία Παπανδρέου έως τις Εργατικές Κατοικίες Ταραμπούρα καιείχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με καταστηματάρχες, παραγωγούς της λαϊκής αγοράς και με πολίτες, όπου έγινε δέκτης των ανησυχιών για το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Από την πλευρά του ο κ. Καρπέτας δεσμεύθηκε για τη αναβάθμιση και την ενίσχυση, με το κατάλληλο προσωπικό, των αρμόδιων υπηρεσιών της αιρετής Περιφέρειας, ώστε οι έλεγχοι να είναι διαρκείς και αποτελεσματικοί στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ακρίβειας στην αγορά.

«Οι πολίτες θέλουν έναν Περιφερειάρχη, ο οποίος θα μπαίνει μπροστά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, όταν μάλιστα αυτά έχουν να κάνουν με τη διαβίωσή τους και την καθημερινότητά τους. Οι αυξήσεις των τιμών είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πάντες και ιδιαίτερα οι κοινωνικά ευάλωτοι συμπολίτες μας. Στην κατεύθυνση αυτή, εμείς δεσμευόμαστε ότι οι έλεγχοι στην αγορά από τις αναβαθμισμένες Υπηρεσίες της Περιφέρειας, θα είναι καθημερινοί και ότι οι παραβάτες θα αντιμετωπίζονται με τη δέουσα αυστηρότητα, προς όφελος των καταναλωτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρπέτας.

Να σημειωθεί ότι, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Κώστας Καρπέτας το βράδυ της Παρασκευής συμμετείχε στις εκδηλώσεις των εγκαινίων της Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας, επικεφαλής κλιμακίου υποψήφιων του συνδυασμού, όπου έγινε δέκτης της θερμής υποδοχής παραγωγών και πολιτών που συμμετείχαν στην έκθεση.

Το μήνυμα σε κάθε γωνιά της Αχαΐας είναι σαφές. «Μαζί, θα αλλάξουμε».

 

 

 

Κοντά στους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 08.45π.μ., ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, θα βρεθεί κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και ακολούθως στις 11.00 π.μ. θα παραστεί στον αγιασμό που θα γίνει στο 1ο Γενικό Λύκειο της Ι.Π. Μεσολογγίου. 

Αντιστοίχως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στους αγιασμούς σχολείων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας θα εκπροσωπηθεί ως εξής:

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνοςστο 15ο Γυμνάσιο Πατρών.
  • Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμάστο Λύκειο Αμφιλοχίας.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλειος Γιαννόπουλος στο 3ο Λύκειο Πύργου, 1ο Γυμνάσιο Πύργου και το ΕΕΕΕΚ Πύργου.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Τάκης Παπαδόπουλος στο8ο Δημοτικό  Πατρών.
  • ΟΑντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού ελέγχου Ανδρέας Φίλιας  στο 2ο Δημοτικό Κ. Αχαΐας, στο Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο -Βραχνεϊκων και στην Τριάντειο Επαγγελματική Σχολή.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης στο Λύκειο Αρσακείου και το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος στο 1ο Λύκειο Αμαλιάδας και 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσηςστο Δημοτικό,  Γυμνάσιο, Λύκειο Ζαχάρως.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου και το Γυμνάσιο Βουνάργου.
  • Η Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων, Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας, Αμαλία Βούλγαρη-Πολονύφη στο 3ο  Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου.
  • Ο Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος στο Πειραματικό Γυμνάσιο Παν/μίου Πατρών και το  64ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.
  • Ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα συντονισμού των παραγωγικών τάξεων και συνεταιριστικής αγροτικής πολιτικής στις ομάδες παραγωγών για την Π.Ε. Ηλείας, Χρήστος Μπιλίρηςστο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας.
  • Ο Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες σε θέματα Εγγείων Βελτιώσεων των Π.Ε. Αιτ/νίας και Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης στις εκπαιδευτικές δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θέρμου.
  • Ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα συντονισμού των παραγωγικών τάξεων και συνεταιριστικής αγροτικής πολιτικής Μιχαήλ Γούδας στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει την καλύτερη λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών των Δήμων

 

 Ένα ολοκληρωμένο τηλεμετρικό σύστημα παρακολούθησης της ορθής λειτουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας ξεκινάει από την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης της λειτουργίας ΕΕΛ, με μειωμένο κόστος και κόπο. Δίνεται επίσης η ευχέρεια συνεχούς παρακολούθησης τόσο των παραμέτρων που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία όσο και άλλων φυσικοχημικών κα βιοχημικών παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επαναχρησιμοποίηση του ή τη διάθεσή του σε επιφανειακό αποδέκτη.

Η παραπάνω πρωτοβουλία της Περιφέρειας, όπου έγινε δεκτή πριν λίγες ημέρες ύστερα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Λάμπρου Δημητρογιάννη, αναμένεται να βοηθήσει τους Δήμους στην καλύτερη και εγκυρότερη παρακολούθηση και έλεγχο της επεξεργασίας λυμάτων, στην έγκαιρη ενημέρωση  για  πρόληψη και γρήγορη επέμβαση με διορθωτικές ενέργειες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,  αλλά και στην λήψη άμεσων ενεργειών σε περιπτώσεις ρύπανσης των υδάτων. Επίσης μειώνονται οι χρονοβόρες διαδικασίες και εξοικονομούνται πόροι, καθώς εξαλείφονται οι παραδοσιακές συμβατικές μέθοδοι.  Στις περιπτώσεις δε που απαιτείται συνεχής παρακολούθηση ή επανάληψη των μετρήσεων, το κόστος αυξάνεται σημαντικά ενώ η διαδικασία λήψης αποφάσεων επηρεάζεται άμεσα από τους χρόνους εκτέλεσης των συμβατικών δειγματοληπτικών μετρήσεων.

Παράλληλα, η  χρήση έξυπνων τεχνολογιών αποτελεί μία στρατηγική επιλογή που συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη βελτιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης υδάτων και λυμάτων. Προσφέρει δε, αυτοματοποίηση των μετρήσεων φυσικοχημικών και οργανικών παραμέτρων -χωρίς απαίτηση πρότερης κατεργασίας των δειγμάτων (in situ, non-destructive methods)- με έξυπνες τεχνολογίες ΙοΤ για την αποθήκευση και μετάδοση της πληροφορίας μέσω συστημάτων cloud και αυξάνει σημαντικά την τεχνική ικανότητα της ΠΔΕ να ασκεί τις σχετικές ελεγκτικές της αρμοδιότητες αλλά και την ετοιμότητά της να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ένα εποπτικό σύστημα για ποιοτικές παραμέτρους επεξεργασμένων λυμάτων μπορεί να εγκατασταθεί στην τελική φάση κάθε βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, πριν την παροχέτευση του νερού στον τελικό αποδέκτη, δίνοντας κάθε στιγμή ασφαλή αποτελέσματα και αυξάνοντας την αποτελεσματική και ασφαλή διαχείριση των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων και συμβάλλοντας συνεπώς την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. 

 

Οι αρχικοί Δήμοι, στους οποίους πρόκειται να εφαρμοστεί το νέο σύστημα παρακολούθησης θα είναι οι Δήμοι Αγρινίου και Αιγίου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλοι, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και επιλογών.

 «Συνεχίζουμε να προασπίζουμε ως Περιφέρεια την Ποιότητα Ζωής των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Σε μια εποχή που το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η καθημερινότητα των πολιτών είναι άμεσα συνυφασμένες έννοιες, εφαρμόζουμε ένα νέο σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας των εγκαταστάσεων επεξεργασμένων λυμάτων, με χρήση νέων τεχνολογιών και εξοικονομώντας πόρους για τους Δήμους. Αποτελούσε και αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα  η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και η προστασία της καθημερινότητας των συμπολιτών μας» ανέφερε ο κ. Δημητρογιάννης.

 

 

 

ΠΔΕ: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκεαπό την ΕΜΥ στις 03-09-2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και στο σύστημα που θα μας επηρεάσει έως και την Τετάρτη 6-9-2023 έχει δοθεί η ονομασία Daniel.

Συγκεκριμένα η κακοκαιρία θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Δευτέρα 4-9-2023, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής)

β. στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου), τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως στη δυτική και τη βόρεια).

Την Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

γ. κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη

δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.hnms.gr).

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο με την μορφή εκτάκτων δελτίων που θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος εκτάκτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.grκαι το λογαριασμό
της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας απόκινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδατης Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

 

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά σε συγκέντρωση ειδών  πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Η καταστροφή που έχει συντελεστεί στην Θεσσαλία απαιτεί την εγρήγορση και την αλληλεγγύη όλων μας. Καλούμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας να συνεισφέρουν ενεργά. Στεκόμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας»ανέφερε ο Περιφερειάρχης που συντονίζει τις προσπάθειες συγκέντρωσης της βοήθειας.

Σημειώνεται πως τα είδη που συγκεντρώνονται, είναι:

  • Εμφιαλωμένα νερά
  • Συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας
  • Παιδικές τροφές και γάλατα
  • Κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους (συσκευασμένα)
  • Είδη ατομικής υγιεινής

Η συγκέντρωση γίνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή (πρωινές ώρες) στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, στα εξής σημεία:

  • Ι. Π. Μεοσολογγίου, Κύπρου 30, τηλέφωνο 26313 61 218
  • Πάτρα, Πανεπιστημίου 254, τηλέφωνο 2613 613 103
  • Πύργος, Μανωλοπούλου 47, τηλέφωνο 26213 60 160

ΠΔΕ: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ στις 03-09-2023, για το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία Daniel που επηρεάζει μεγάλο τμήμα της χώρας μας από τη Δευτέρα 04-09-2023, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη 07-9-2023, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη 06-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.
β. κατά τόπους στη δυτική και νότια Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο.

Αύριο Πέμπτη 07-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας).

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 6-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα ηπειρωτικά.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.grκαι το λογαριασμό
της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας απόκινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδατης Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΠΔΕ: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (5/2023), που εκδόθηκεσήμεραΚυριακή (03/09)από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και κοινοποιήθηκε από τηνΓενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα 4-9-2023 έως την Τετάρτη 6-9-2023 με ισχυρές βροχές καικαταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητήπτώση της θερμοκρασίας.

Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια(έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και ηΠελοπόννησος.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:Τη Δευτέρα 4-9-2023α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).β. από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και τηνΕύβοιαγ. από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).

Την Τρίτη 5-9-2023α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησοβ. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρικήκαι ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως σταδυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτηγ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τηβόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θαεξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.Β. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Δευτέρας 4-9-2023 έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023.Γ. Από τη Δευτέρα 4-9-2023 η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίουστο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.grκαι το λογαριασμό
της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας απόκινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδατης Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.