263 New Articles

Γενικό Νοσοκομείο Πύργου - "Η Βαριά βιομηχανία παραγωγής υπηρεσιών υγείας στον νομό"

Αδιαμφισβήτητα το να στήσεις ξανά στα πόδια του ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας μετά από τη βαρβαρότητα τριών μνημονίων λιτότητας και περικοπών δαπανών δεν είναι εύκολο πράγμα.

Άλλο πράγμα όμως αυτό και άλλο πράγμα είναι να ασκείς Διοίκηση στο κεντρικό νοσηλευτικό ίδρυμα του τόπου σου επί τρία χρόνια δημιουργώντας μια εικόνα παραπλάνησης και εξωραϊσμού της πραγματικότητας-καθημερινότητας.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά;

Το Φεβρουάριο του 2019 μια από τις πολλές ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ηλίας μας ενημέρωνε για τις εντυπωσιακές επιδόσεις της Νοσοκομειακής Μονάδας του Πύργου

Με λίγα λόγια το δημοσίευμα έκανε λόγο για αύξηση της λειτουργικής ικανότητας σχεδόν όλων των κλινικών, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της παθολογικής κλινικής την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως «πρωταθλήτρια» στις εισαγωγές.

Όλα αυτά βέβαια τα λειτουργικά στοιχεία των κλινικών διαψεύδονται από την πραγματικότητα που δυστυχώς την βιώνουν στην καθημερινότητας ασθενείς συγγενείς και επισκέπτες που έρχονται σε επαφή με την νοσηλευτική μονάδα Πύργου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Τον Ιούνιο του 2019 δηλαδή τρεις μίνες μετά ας δούμε την πραγματική εικόνα που δεν χωράει καμιά διάψευση….

Από Δευτέρα 10-06-2019 το0 Νοσοκομείο στερείται των υπηρεσιών του μοναδικού πνευμονολόγου καθώς μετακινείται κατόπιν εντολής της 6υς ΥΠΕ στην Πάτρα
Το γεγονός αυτό καθιστά προβληματική έως ανύπαρκτον τον προεγγχειριτικό πνευμονολογικό έλεγχο.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι την λύση οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να την αναζητήσουν από ιδιώτη πνευμονολόγο.
Στο Νοσοκομείο βέβαια είναι γνωστό ότι υπάρχουν άλλοι δυο πνευμονολόγοι οι οποίοι όμως προσφέρουν υπηρεσίες σαν διευθυντές τμημάτων (Τμήμα Επειγόντων και ΜΕΘ)
Με την μετακίνηση αυτή αυτομάτως ακυρώνονται όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του συγκεκριμένου γιατρού με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διαμαρτύρονται και δικαίως το πρωί στου διαδρόμου των εξωτερικών ιατρείων

Όσον αφορά την «πρωταθλήτρια» παθολογική κλινική καλό είναι να σας ενημερώσουμε ότι πλέον στερείται και των υπηρεσιών και από έναν άλλον παθολόγο που μετατίθεται στο ΚΑΤ με ότι αυτό σημαίνει για το περιβόητο πρόγραμμα εφημεριών (μείον έξι εφημερίες)

Επίκειται η αποχώρηση δυο επικουρικών γιατρών μέσα στο καλοκαίρι

Έχει ήδη αποχωρήσει μια νοσηλεύτρια από την ΜΕΘ με εντολή της 6ης ΥΠΕ για Αίγιο με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην ανοίξει το 6ο πολυδιαφημισμένο κρεβάτι αλλά η διευθύντρια να σκέπτεται να κλείσει το 5ο…

`Η καρδιολογική κλινική αποδυναμώνεται αφού εκτός από την καρδιολόγο που απουσιάζει με άδεια κύησης στο τέλος του μήνα επίκειται η αποχώρηση μιας επικουρικής καρδιολόγου αφού τελειώνει η σύμβαση της, χωρίς να έχει διάθεση να συνεχίσει.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες μετακινήσεις – αποσπάσεις – διορισμοί γίνονται σε κλίμα προεκλογικών και πελατειακών ρουσφετιών, δηλαδή το παλαιοκομματικό σύστημα όχι μόνο δεν επαλείφθηκε αλλά θέριεψε και φυσικά υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι τις εκλογές το όποιον σημαίνει μεθερμηνευόμενο ότι το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμη….

Δεν γνωρίζουμε αν μετά από όλα αυτά αν η παθολογική θα παραμείνει πρωταθλήτρια το μόνο σίγουρο είναι ότι η Διοικητής μάλλον κινδυνεύει με υποβιβασμό (αυτό ας το κρίνουν οι συμπολίτες μας ).

Ευτυχώς την παρτίδα έρχεται να σώσει ο καινούργιος Διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας που εφεύρε την μαγική συνταγή της σωτηρίας του συστήματος Υγείας .

Συγκεκριμένα κατάφερες μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να πρωτοστατήσει στην δημιουργία δυο συλλόγων φίλων Νοσοκομείου ο πρώτος στα Κρέστενα και το δεύτερος πρόσφατα την Αμαλιάδα στον όποιον μάλιστα ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος ο ομογενής που δώρισε αξονικό τομογράφο στο Νοσοκομείο…….!!!!!!!!!

Ιδου πεδίο δόξης λαμπρό για τους καθηγητές της Δημόσιας Υγείας που όλα αυτά δεν τα είχαν κατά νου….

Τι άλλο έχουν να δουν τα ματιά μας και να ακούσουν τα αυτιά μας σε αυτόν τον πολύπαθοτόπο


ΥΓ Επειδή η θητεία του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας λήγει στις 25-07-2019 για την συνέχεια υπάρχουν τρία δυνατά σενάρια

Να εκτιμηθεί το έργο του στο Νοσοκομείο και να ανανεωθεί η θητεία του!!!!

Να εκτιμηθούν γενικότερα οι Διοικητικές του ικανότητες και κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κάποιο πιο νευραλγικό πόστο του τόπου μας!!!!

Να επιτρέψει εκεί που ήτανε………


Ίδομεν

 


ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ
Γραμματέας Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας
Πρώην Μέλος ΔΣ Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας

 

Η  ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Ν.ΗΛΕΙΑΣ  ΣΤΑ  ΧΡΟΝΙΑ  ΤΩΝ  ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΜΕΡΟΣ 1ο :

 

ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ)

 

Ηοκταετήςδημοσιονομική  κρίση  και  οι  επιπτώσεις  της  στην  κοινωνική  και  οικονομική  ζωή, λόγω των μνημονίων, αναδεικνύουν  με ένταση ‐μεταξύ άλλων ‐τα ενδημικά προβλήματα λειτουργίας του Υγειονομικού τομέα στη χώρα μας και κατ’ επέκταση και στον Νομό μας.

 

Τα δύο Νοσοκομεία του Νομού λόγω των σημαντικών και δραματικών μειώσεων στις Υγειονομικές δαπάνες έχουν υποστεί μεγάλη υποβάθμιση και κατάρρευση των  δεικτών της Υγειονομικής περίθαλψης (ειδικά το Νοσοκομείο Αμαλιάδας) με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός ασθενών να μεταφέρεται στα δύο Νοσοκομεία της Πάτρας (Ρίο και Αγ. Ανδρέας) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιστατικά όπου ασθενείς ¨κατέληξαν¨  κατά  τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

 

Εκτός όμως από τα δύο Νοσοκομεία, σε απελπιστική κατάσταση παραμένουν και οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης  όπως Κέντρα Υγείας με τα Περιφερειακά τους Ιατρεία καθώς και το μοναδικό αστικό κέντρο Υγείας βλ. ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ που προσφάτως μετονομάστηκε σε ΤΟΜΥ εισάγοντας και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

 

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. 

 

ΓΝ ΠΥΡΓΟΥ:

 

Η μείωση της Δημόσιας δαπάνης της Υγείας επέφερε σημαντική υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό (ιατρικό κυρίως και νοσηλευτικό) από την αρχή της κρίσης 2010 μέχρι τις μέρες μας 2018.

 

Οι μόνιμοι διορισμοί υπολείπονται συνεχώς των οργανικών θέσεων  του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να παρουσιάζονται δυσλειτουργίες σε σημαντικά τμήματα-κλινικές του νοσοκομείου, όπως Χειρουργική Κλινική, ΜΕΘ, και ειδικά Παθολογική Κλινική, κλπ.

 

Στη συνέχεια η κατάσταση επιδεινώθηκε επίσης από την αδυναμία του συστήματος στις προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού.

 

Το Υπουργείο βέβαια τα τελευταία χρόνια προβαίνει σε συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους οι οποίες όμως και αυτές έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια.

 

Εκτός αυτού μεγάλο ποσοστό των μονίμων και επικουρικών αρνούνται τον διορισμό στο Νοσοκομείο Πύργου

 

α) λόγω αρνητικών συνθηκών εργασίας και

 

β) λόγω μετανάστευσης σε χώρες Ε.Ε. με καλύτερες οικονομικές και εργασιακές/επιστημονικές συνθήκες. 

 

Ένας άλλος σοβαρός λόγος υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Πύργου υφίσταται από τη συνταξιοδότηση ενός μέρους του ιατρικού προσωπικού που επιλέγει την απομάκρυνσή του μη αντέχοντας την υποβάθμιση των Υγειονομικών υπηρεσιών  και την ανασφάλεια του Νοσοκομειακού περιβάλλοντος. 

 

Αξίζει εδώ  να προσθέσουμε πως άλλη μια σοβαρή αιτία υποστελέχωσης ήταν και παραμένει οι συνεχιζόμενες ρουσφετολογικές μετακινήσεις – αποσπάσεις- μονίμων ιατρών του Νοσοκομείου προς όμορα Νοσοκομεία  π.χ. Ρίο αλλά ακόμη και προς τα Νοσοκομεία των Αθηνών.

 

Άλλος σημαντικός τομέας που δυσλειτουργεί εξ αιτίας των περικοπών είναι ο ιατροτεχνολογικός τομέας .

 

Παρ’ όλες τις τακτικές δημοσιεύσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου, προς χάριν επικοινωνιακών εντυπώσεων, η κατάσταση παραμένει προβληματική, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αξονικός τομογράφος που για έναν χρόνο περίπου (2017-2018)  ήταν εκτός λειτουργίας  και  τελικά αντί να αντικατασταθεί  με καινούριο όπως διαβεβαίωνε η Διοίκηση, το Νοσοκομείο κατέφυγε σε λύση ανάγκης με την προμήθεια μεταχειρισμένου αξονικού, περασμένης τεχνολογίας, δυσχεραίνοντας τον ακτινοδιαγνωστικό έλεγχο με αποτέλεσμα τα ασθενοφόρα να συνεχίζουν τη μεταφορά ασθενών προς την Πάτρα και στα ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα της πόλης!

 

Οι όποιες  παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, από την πλευρά των Διοικήσεων  του Νοσοκομείου, για την εύρυθμη λειτουργία του δεν έχουν καταφέρει να αναστρέψουν τη μνημονιακή  βαρβαρότητα.

 

  • Οι τελευταίες προσλήψεις ιατρικού –νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού (οι περισσότερες όχι μόνιμες και με την επισφάλεια της λήξης της χρονικής διάρκειας της σύμβασης) έχουν βελτιώσει σε έναν βαθμό την κατάσταση των κλινικών αλλά όλοι ξέρουμε ότι η όποια ισορροπία επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο είναι απολύτως εύθραυστη

 

  • Η εξαγγελθείσα ενεργειακή αναβάθμιση από την Περιφέρεια σίγουρα θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο Νοσοκομείο (ευχόμαστε να είναι αληθινή και όχι επικοινωνιακή λόγω προεκλογικής περιόδου αυτοδιοικητικών εκλογών) .

 

Αξίζει να αναφέρουμε (και ας το δει η Διοίκηση) ότι λείπει από τον χώρο του Νοσοκομείου ο ήδη θεσμοθετημένος από το Υπουργείο θεσμός των «Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών και Υπηρεσιών Υγείας» ο οποίος σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, διαχειρίζεται τις καταγγελίες πολιτών –ασθενών, τα προβλήματα υποστελέχωσης και τις ελλείψεις Νοσοκομειακού εξοπλισμού.

 

Έτσι με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται οι δυσλειτουργίες του κάθε Νοσοκομείου και όχι με τις δημοσιευθείσες έρευνες για το προσωπικό και για τον ικανοποιητικό βαθμό εξυπηρέτησης των ασθενών και των συνοδών επισκεπτών που εξωραΐζουν την κατάσταση και μάλλον θυμηδία και γέλια προκαλούν γιατί η πραγματικότητα και η άποψη των πολιτών (ασθενών κι επισκεπτών) άλλη εικόνα αναδεικνύουν.

 

ΓΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

 

Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι γνωστό στους πολίτες του Νομού η Νοσοκομειακή μονάδα της Αμαλιάδας μέχρι τα χρόνια της κρίσης κάλυπτε σε ικανοποιητικό βαθμό ένα μεγάλο αριθμό ασθενών όχι μόνο της περιοχής αλλά και του Νομού μας ευρύτερα .

 

Δυστυχώς σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων το Νοσοκομείο Αμαλιάδας αποτελεί περίπτωση προς αποφυγή κι όχι προς μίμηση.

 

Το Νοσοκομείο υπέστη με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις επιπτώσεις της Υγειονομικής κρίσης τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη ορατά:

 

α) ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ!

 

Σταμάτησαν όχι μόνο οι διορισμοί, μόνιμων κι επικουρικών (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) αλλά η υποβάθμιση διογκώθηκε με τις μετακινήσεις ιατρικού κα νοσηλευτικού προσωπικού προς το Νοσοκομείο Πύργου με αποκλειστική ευθύνη των στελεχών Υπουργείου υγείας και 6ης ΥΠΕ συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών βουλευτών όλων των κυβερνήσεων απ’ το 2010 και μετά.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποιες θέσεις προκηρύσσονται για το Νοσοκομείο της Αμαλιάδος απλά για να καλυφτεί το Νοσοκομείο του Πύργου μέσω του μηχανισμού της απόσπασης

 

Σημαντικές δυστυχώς διευκολύνσεις προς αυτή την κατεύθυνση προσέφεραν και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων υποδαυλίζοντας σε μεγάλο βαθμό τους τοπικισμούς και τους λαϊκισμούς των τοπικών κοινωνιών.

 

β) ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.

 

Είναι γνωστή σε πολύ κόσμο η πολυδιαφημισμένη αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής του Νοσοκομείου με τη λειτουργία της «νέας πτέρυγας» του Ιδρύματος που ζωντάνεψε τελικά το λαϊκό μύθο του «Γεφυριού της Άρτας».

 

Είναι γνωστές οι ¨θεατρικές παραστάσεις¨  εγκαινίων άδειων κτιρίων με μεταφερόμενα κρεβάτια από το νοσοκομείο Πύργου αλλά και οι πρόσφατες Κυβερνητικές εξαγγελίες που συνεχίζουν να χαϊδεύουν τα αυτιά των εργαζομένων του Νοσοκομείου και των  παραγόντων της τοπικής κοινωνίας πως «δεν πρόκειται να κλείσει το Νοσοκομείο» και πως « η νέα πτέρυγα θα ολοκληρωθεί».

 

Τελικά το Νοσοκομείο οδηγείται με τη μέθοδο της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας σε ολοκληρωτικό μαρασμό και υποβάθμιση και αυτό γίνεται γιατί οι υπεύθυνοι –πρώην και νυν – δεν έχουν τη βούληση να αναλάβουν το πολιτικό κόστος να πουν την αλήθεια όσον αφορά τις πραγματικές τους προθέσεις από την στιγμή που με δικές τους αποφάσεις και παραλήψεις έχουμε οδηγηθεί σε αυτήν την κατάσταση.

 

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων των δύο Νοσοκομείων που κρατούν τη  νοσοκομειακής  περίθαλψη του Νομού σε ένα ασφαλές επίπεδο παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο  προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

 

Αλλά δυστυχώς αυτό δεν φτάνει  ….

 

Δεν μπορεί μια Υγειονομική δομή να βασίζεται μονίμως στο φιλότιμο και στην φυσική εξάντληση των εργαζόμενων 

 

TΑΚΗΣ  ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

ΠΡ. ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΓΝ ΗΛΕΙΑΣ

 

 

ΥΓ. Ακολουθεί μέρος 2ο: Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη.

 

TΑΚΗΣ  ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

ΠΡ. ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΓΝΗΛΕΙΑΣ

 

 

 

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.