371 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις

Grid List

Δελτίο τύπου - ΑΔΕΔΥ - Νομαρχιακό Τμήμα Ηλείας - Ανακοίνωση-Κάλεσμα για την Απεργία της 21ης Μαΐου

Ηλεία

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΜΑΪΟΥ!

 

Μετά από τις επιτυχημένες απεργίες στις 28 Φλεβάρη, στις 17 Απριλίου, στην Πρωτομαγιά, που στρίμωξαν την κυβέρνηση και ακύρωσαν στην πράξη τον απεργοσπαστικό και υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, οι οποίες ως συγκοινωνούντα δοχεία και με καταμερισμένους ρόλους θέλησαν να δώσουν φιλί ζωής στην κυβέρνηση, κλιμακώνουμε τον απεργιακό αγώνα.

Στις 21 Μαΐου απεργούμε για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος–τρομοκράτη του Ισραήλ. Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας και η εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δε δεχόμαστε να πληρώνουμε 500.000 ευρώ κάθε μέρα για να περιπολεί η φρεγάτα Ύδρα στην Ερυθρά θάλασσα για τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών.

Απεργούμε ενάντια στην ακρίβεια που εξανεμίζει τον μειωμένο μισθό μας κατά 40% συγκριτικά με το 2009, εξαιτίας των μνημονίων και των περικοπών που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Οι δήθεν «σταθερές και μόνιμες αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα» εξαϋλώνονται από τα ράλι των τιμών στα ράφια. Η κυβέρνηση της ΝΔ με μέτρα ασπιρίνες κατά της ακρίβειας, με pass – καπαμά, με υποδείξεις για την πλοήγηση μας μέσω της πλατφόρμας e–καταναλωτής από σουπερμάρκετ σε σουπερμάρκετ για να φτιάξουμε το φτηνότερο καλάθι, μάταια προσπαθεί να ξεγελάσει την οργή μας. Αρνείται κάθε πρόταση για μείωση - κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης με μόνιμη επωδό τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, την ώρα που οι τράπεζες δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εδώ και πάνω από 10 χρόνια και οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρο εθελοντικά!

Ενάντια στην προσπάθεια εξαπάτησης, ενσωμάτωσης και διαίρεσης των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες με το «σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων».

Τα διάφορα μπόνους υπηρετούν την εξαγορά και την ενσωμάτωση των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να συμβάλλουν ενεργά στην πιο αποφασιστική προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους υπέρ των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας.

Δεν «παραγράφουμε» τον 13 ο και 14 ο μισθό, τις μειώσεις στους μισθούς μας, τα μισθολογικά κλιμάκια που μας έχουν αφαιρέσει, την εισφορά αλληλεγγύης, τα χαράτσια για φάρμακα και εξετάσεις που μας βαραίνουν. Δε δεχόμαστε να ψαλιδίζουμε τις διεκδικήσεις μας στα ασφυκτικά όρια των δημοσιονομικών αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας.

Την ώρα που το 2023 ο παραγόμενος πλούτος της Ελλάδας άγγιξε τα 224 δις ευρώ, με βασικούς κερδισμένους 500 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εμείς δυσκολευόμαστε να «βγάλουμε το μήνα» εξαιτίας της ακρίβειας και της φοροληστείας που ροκανίζει το εισόδημα μας.

Στις 21 Μαΐου απεργούμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που μετατρέπει τα δικαιώματά μας σε καύσιμα ύλη για τα κέρδη των λίγων.

Βγαίνουμε ξανά στο δρόμο του αγώνα εκεί που κρίνεται το δίκιο μας και ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις. Ο ηρωικός ανυποχώρητος αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ και σε μια σειρά άλλους κλάδους δείχνει το δρόμο. Η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, η κατασυκοφάντηση των αγώνων των εκπαιδευτικών και των υγειονομικών από τους υπουργούς της κυβέρνησης και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ είναι η απόδειξη ότι μας φοβούνται.

Απαιτούμε- διεκδικούμε :

  • Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας. Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η διετία 2016 – 2017 που έχει «παγώσει».

  • Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».

  • Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και άμεση χορήγησή του.

  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία.

Όλοι στην απεργία την Τετάρτη 21 Μαΐου

και στην απεργιακή συγκέντρωση

στην Πλατεία Δικαστηρίων στις 10:00 π.μ.

 

 

Ο πρόεδρος Ο Γραμματέας

 

 

Μπάμπης Καλαντζής Σωκράτης Σωτηρόπουλος

 

Δελτίο τύπου - Σύσκεψη έγινε στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στα πλαίσια χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο Υποβολή προτάσεων για τη λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας

Ηλεία

Ξεκινούν άμεσα οι επιτόπιες επισκέψεις στις Τ.Κ. με σκοπό τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών



Η υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, με σκοπό τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε την Παρασκευή 17 Μαΐου στο δημαρχείο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, υπό το Δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο.

Πρόκειται για συνολική χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ που διατίθενται με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεοδ. Σκυλακάκη και μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, με πρώτη προτεραιότητα στους δήμους στα όρια των οποίων περιλαμβάνονται ή γειτνιάζουν οι επικίνδυνες περιοχές του Π.Δ. 575/1-7-1980 «περί κηρύξεως ιδιαιτέρως εις πυρκαϊάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικίνδυνων» (Α΄ 157).

Ανάμεσα στους ΟΤΑ αυτούς βρίσκεται ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς και οι δήμοι στις περιοχές αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών Αμαλιάδας, Πύργου και Ολυμπίας.

Κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων, στα οποία μέσω της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης μέσου πλάτους 10 μέτρων, διασπάται η συνέχεια της δασικής βλάστησης.

Από το δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων θα προχωρήσει άμεσα η υποβολή προτάσεων με επιτόπιες επισκέψεις στις Τ.Κ. που απαιτούνται περιμετρικά μέτρα ζώνης πυροπροστασίας ,σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ολυμπίας, με σκοπό την έγκαιρη χρηματοδότηση από Πράσινο Ταμείο και την προστασία από πιθανές δασικές πυρκαγιές κατά τη θερινή περίοδο.



Δελτίο τύπου - Rapid test στην Κρέστενα

Ηλεία

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/5/2024

 

  • 08:30 – 14:30 στη Κρέστενα (Κ.Α.Π.Η.)

 

συνεργεία του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιούν δωρεάν RAPID TEST για COVID – 19 σε όσους δημότες το επιθυμούν.

 

Απαραίτητα για την πραγματοποίηση του test είναι ο αριθμός ΑΜΚΑ και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ - ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Επτά συλλήψεις και συνολικά δεκατρείς νέες δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία στη Δυτική Ελλάδα

Δυτική Ελλάδα

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ακαρνανίας, Ηλείας και Αιτωλίας συνελήφθησαν επτά άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά δεκατρείς νέες δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Ελλάδα.

 

Ειδικότερα

Α) Στην Πάτρα

  1. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η σύντροφός του, για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη.

  2. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε ο πατέρας του, αναφέροντας ότι τον χτύπησε με γροθιά στο κεφάλι και τον κλώτσησε, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σωματικές βλάβες.

  3. Συνελήφθη, προχθές το βράδυ, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε ο γιός του, αναφέροντας ότι αποπειράθηκε να τον χτυπήσει στο πρόσωπο.

Β) Στη Δυτική Αχαΐα

  1. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η αδερφή του, αναφέροντας ότι την χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπό, με αποτέλεσμα να της προκληθούν σωματικές βλάβες.

  2. Συνελήφθη, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η σύζυγός του, για εξύβριση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και ενδοοικογενειακή βία.

  3. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η μητέρα του, αναφέροντας ότι την εξύβρισε και την χτύπησε στο πρόσωπό.

Γ) Στο Αγρίνιο

  1. Συνελήφθη, χθες το βράδυ, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η σύζυγός του για πρόκληση σωματικών βλαβών.

 

Δ) Σε περιοχή της Αμφιλοχίας

  1. Συνελήφθη, προχθές το βράδυ, μια γυναίκα, την οποία κατήγγειλε ο πρώην σύντροφός της, για ενδοοικογενειακή βία και εξύβριση.

Ε) Σε περιοχή του Ακτίου Βόνιτσας

  1. Συνελήφθη, προχθές το μεσημέρι, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλαν η μητέρα και τα αδέρφια του, αναφέροντας ότι τους απείλησε για τις ζωές τους κρατώντας ένα σίδερο και ένα σκεπάρνι.

  2. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μιας γυναίκας, την οποία κατήγγειλε ο εν διαστάσει σύζυγός της, αναφέροντας ότι τον χτύπησε στο κεφάλι με το κοντάρι ηλεκτρικής σκούπας, ενώ τον εξύβρισε και τον απείλησε λεκτικά για την ζωή του, κρατώντας μαχαίρι.

ΣΤ) Στον Πύργο

  1. Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η μητέρα του αναφέροντας ότι την απείλησε και τις προκάλεσε σωματικές βλάβες χτυπώντας την με γροθιές στο κεφάλι. Η καταγγέλουσα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Ζ) Στη Ναύπακτο

  1. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η σύζυγός του για ενδοοικογενειακή απειλή.

Η) Σε περιοχή του Ξηρομέρου

  1. Συνελήφθη, προχθές το βράδυ, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η γιαγιά του, για ενδοοικογενειακή βία, εξύβριση και απειλή.

Δελτίο τύπου - Αστυνομικά συμβάντα στη Δυτική Ελλάδα

Δυτική Ελλάδα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού για παραβάσεις στα κέντρα διασκέδασης, στα μπαρ και στα όμοια καταστήματα

 

 

Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και είχε θέσει σε λειτουργία στερεοφωνικό συγκρότημα, αναπαράγοντας μουσική, διαταράσσοντας την κοινή ησυχία των περιοίκων. Επιπλέον, ο συλληφθείς στερούταν άδεια παράτασης λειτουργίας μουσικών οργάνων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά

Συνελήφθη, προχθές το απόγευμα, στο Αγρίνιο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12,5 γραμμάρια κάνναβης, και πέντε φυτά κάνναβης, που καλλιεργούσε μέσα σε γλάστρες.

 

Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι αποπειράθηκε να εισέλθει, σε οικία ηλικιωμένης, με σκοπό την κλοπή, ωστόσο έγινε αντιληπτός από την παθούσα και συνελήφθη από τους αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και επικίνδυνη οδήγηση

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών Πύργου, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι οδηγώντας μοτοσικλέτα πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ από τον έλεγχο των εγγράφων του προέκυψε ότι στερούταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

 

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο που οδηγούσε, βρέθηκε και κατασχέθηκε μια συσκευασία, που περιείχε (24,5) γραμμάρια κάνναβης.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη, προχθές το μεσημέρι, στο Αιτωλικό, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών και χρηματική ποινή 2.300 ευρώ για παράβαση του Δασικού Κώδικα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Βαγγέλης Καραχάλιος: Την Κυριακή ψηφίζουμε ΤΕΕ σύγχρονο, μαχητικό, ισχυρό

Δυτική Ελλάδα

«Ενόψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής για την ανάδειξη των νέων οργάνων στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας καλούμε τους συναδέλφους Μηχανικούς της Αχαΐας, της Ηλείας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς να  προσέλθουν στις κάλπες και να ενισχύσουν με την ψήφο τους ένα ΤΕΕ ισχυρό, ακηδεμόνευτο και πρωτοπόρο στη γνώση αλλά και στην καθημερινότητα του μηχανικού», αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Μηχανικών» Βαγγέλης Καραχάλιος.

«Η συμμετοχή όλων μας, η παρουσία μας στις κάλπες ενδυναμώνει τη φωνή του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Και δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση οι δυναμικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την αναβάθμιση του επιστημονικού και επαγγελματικού έργου του μηχανικού», προσθέτει ο κ. Καραχάλιος.

Και συνεχίζει: «Την Κυριακή καλούμαστε να αποφασίσουμε τι είδους ΤΕΕ θέλουμε. Θέλουμε ένα ΤΕΕ πρωταγωνιστή στις εξελίξεις, με ισχυρή φωνή και παρεμβατικό ρόλο, με τεκμηριωμένες θέσεις για κάθε αναπτυξιακή δράση, ισότιμο συνομιλητή σε κάθε διαβούλευση ή ένα ΤΕΕ εσωστρεφές κι αποκομμένο από τη διαδικασία ανάπτυξης αλλά και απ’ την ίδια την κοινωνία; Θέλουμε ένα ΤΕΕ με έργο, ένα ΤΕΕ που να επιμένει στο διάλογο, στη σύνθεση, στη συνεργασία και στην ενότητα ή ένα ΤΕΕ λάφυρο, δεμένο στο άρμα μιας κομματικής μηχανής; Θέλουμε ένα ΤΕΕ καινοτόμο και μαχητικό ή ένα ΤΕΕ υπάκουο στα όποια κελεύσματα; Θέλουμε ένα ΤΕΕ καθημερινό σύμμαχο του Μηχανικού και του πολίτη που θα δίνει λύσεις ή ένα ΤΕΕ απλό διαχειριστή καταστάσεων;».

«Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο», επισημαίνει ο κ. Καραχάλιος.

Και καταλήγει: «Η Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών έχει αποδείξει μέσα στα χρόνια ότι μπορεί να κάνει πράξη την ενότητα, την ανεξαρτησία, τη φερεγγυότητα, τη μαχητικότητα και  την αποτελεσματικότητα. Σήμερα η παράταξή μας καλείται και πάλι να ανοίξει νέους δρόμους και  να οδηγήσει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στη νέα εποχή. Καλείται  να τοποθετηθεί δημιουργικά απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της δουλειάς του Μηχανικού σε όλα τα επίπεδα και την απαλλαγή του από βαρίδια που δυσχεραίνουν ή παρακωλύουν το έργο του. Από την ασφάλεια στους χώρους εργασίας και τις κατασκευές, τη διασύνδεση με τη πηγή της έρευνας και της καινοτομίας, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, μέχρι την νομική του υποστήριξη, τη διευκόλυνσή του μέσω της  ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών του ΤΕΕ και τη διεκδίκηση δίκαιων αμοιβών για όλους.

Καλούμε τους Μηχανικούς την Κυριακή να συστρατευτούν μαζί μας για να αλλάξουμε τις συνθήκες στο χώρο της εργασίας μας. Για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για το έργο μας, για την επιστήμη μας αλλά και για τη Δυτική Ελλάδα. Το έργο μας ενώνει. Πάμε λοιπόν μαζί να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα».

 

 

 

 

 

 

 

Δελτίο τύπου - «Φίλιππος Σαχινίδης: Ισχυρή εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές για ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.»

Ελλάδα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Φίλιππου Σαχινίδη που δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΕΡ: Οι προσεχείς Ευρωεκλογές, κ. Σαχινίδη, θεωρούνται από αρκετούς αναλυτές καθοριστικές για τη πορεία της ΕΕ, κυρίως λόγω των προκλήσεων και των διλημμάτων που έχει μπροστά της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, το ίδιο και στη Μέση Ανατολή, θέτοντας θέματα ασφάλειας και άμυνας, παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, ανισότητες κ.α ζητούν απαντήσεις. Θα δοθούν από τη κάλπη της 9ης Ιουνίου ή πρόκειται για άλλη μία εκλογική αναμέτρηση όπως οι προηγούμενες;

ΑΠ: Οι προσεχείς Ευρωεκλογές βρίσκουν την ΕΕ και τους πολίτες της αντιμέτωπους με ένα σχίσμα ανάμεσα στην προγενέστερη κανονικότητα και μια γενικευμένη αβεβαιότητα που τείνει να εξελιχθεί στη νέα κανονικότητα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν τις διεθνείς σχέσεις και ισορροπίες, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για τη γεωστρατηγική ασφάλεια, ίσως το σημαντικότερο κεκτημένο της Ευρώπης μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Η ΕΕ καλείται να αναδείξει πολιτικές και να βρει πόρους που θα εγγυώνται την ασφάλεια και τη σταθερότητα των κρατών-μελών της αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας γίνεται ολοένα και πιο αισθητός στην ΕΕ καθώς αλλάζει τη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου σε βάρος της ΕΕ. Η δε κλιματική αλλαγή επηρεάζει καθοριστικά την ευημερία και την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων.

Σε ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων και γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ανακατατάξεων, η ΕΕ οφείλει να αλλάξει πορεία. Για να το κάνει αυτό, το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις και να προωθήσει θαρραλέες πολιτικές για τα επόμενα χρόνια. Θεωρώ ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλήρως τη σημασία των θεσμών της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου και θα επιλέξουν, μέσω της ψήφου τους στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, κόμματα και πρόσωπα με γνώμονα τις κρίσιμες διακυβεύσεις της επόμενης πενταετίας.


ΕΡ: Με τα τωρινά δεδομένα προβλέπεται ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων και των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων. Πως μπορεί να αντιμετωπιστούν οι "αμφισβητίες" της Ευρωπαϊκής Κοινότητας; Βλέπετε πεδίο συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων;

ΑΠ: Οι επιλογές της ΕΕ στα χρόνια των κρίσεων -απόρροια της κυριαρχίας των συντηρητικών κομμάτων - και η αδυναμία της να στηρίξει τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης και των μεγάλων μεταβάσεων, που οδήγησαν σε αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, τροφοδότησαν τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών.

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία και να θέσει στο επίκεντρο των πολιτικών της τον άνθρωπο και να ενισχύσει την κοινωνική διάσταση των πολιτικών της με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας.

Χρέος τον φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, αλλά και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, είναι να εργαστούν ώστε τόσο το κόστος όσο και τα οφέλη των πολιτικών της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης να κατανέμονται με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με ειδική μέριμνα για τη στήριξη και επανένταξη των πολιτών που πλήττονται ιδιαίτερα από τις μεταβάσεις αυτές.


ΕΡ: Πώς εξηγείτε το γεγονός στην Ελλάδα δεν συζητάμε για αυτές τις προκλήσεις της Ευρώπης αλλά εστιάζουμε στη συνηθισμένη εσωτερική κομματική αντιπαράθεση με τοξικότητα και οξύτητα; Φταίει η κυβέρνηση και τα κόμματα που ενδιαφέρονται για τους πολιτικούς συσχετισμούς ή οι πολίτες που δεν νοιάζονται και κοιτάζουν μόνο τα προβλήματά τους; Έχει σημασία ποιοι θα εκλεγούν και γιατί;

ΑΠ: Οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές κάθε πέντε χρόνια, και εκεί εξαντλείται η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Αυτό έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια την αντιμετώπιση των Ευρωεκλογών, τόσο από τα κόμματα όσο και από τους πολίτες ως μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση που δεν αφορά την καθημερινότητά τους.

Κόμματα και πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες πως κρίσιμες αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα τους λαμβάνονται στην ΕΕ και συναποφασίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ένα τέτοια παράδειγμα είναι οι αποφάσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που οδήγησαν τους αγρότες στους δρόμους αλλά και οι πολιτικές της ΕΕ για τη μείωση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στην επόμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οφείλουμε να εξηγήσουμε στους πολίτες ποιες είναι οι θέσεις μας καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται για τη διεύρυνση γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των πόρων της ΕΕ μεταξύ των κρατών μελών.

Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η επαναξιολόγηση της ανθρωπογεωγραφίας των ευρωψηφοδελτίων και η θεσμική κατοχύρωση της ανακοίνωσης τους τουλάχιστον πέντε μήνες πριν την διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Οι άνθρωποι που θα εκλεγούν θα πρέπει να γνωρίζουν την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και να έχουν εμπειρία από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις. Ως Υπουργός Οικονομικών έχω εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup και στο Ecofin και έχω παρακολουθήσει Ευρωπαϊκά Συμβούλια Κορυφής. Έχω παραβρεθεί και συνομιλήσει με πολιτικούς ηγέτες της ΕΕ και συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και ξέρω πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις σε βάθος τα θέματα και τι πρέπει να προκρίνεις όταν κάθεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η συνέχιση της λανθασμένης παράδοσης να επιλέγονται υποψήφιοι με γνώμονα τη δημοφιλία, στέλνει στους πολίτες το προβληματικό μήνυμα ότι οι Ευρωεκλογές είναι μία διαδικασία χαλαρή. Επακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι η υποβάθμιση του δημόσιου διαλόγου για τις Ευρωπαϊκές προκλήσεις και η επιβολή της εσωτερικής κομματικής ατζέντας. Χρειάζεται επομένως προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας Ευρωπολιτικής προκειμένου κόμματα και πολίτες να παραμένουν σε έναν ανοιχτό, διαρκή διάλογο, ώστε να μην επικεντρώνεται η συζήτηση στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές αποκλειστικά σε θέματα εσωτερικής πολιτικής.


ΕΡ: Ακούμε και διαβάζουμε για την ανάγκη να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις κι αλλαγές σ΄ όλα τα επίπεδα της ΕΕ. Ποιές πολιτικές προτείνουν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, να είναι σε προτεραιότητα;

ΑΠ: Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει έμφαση στην κοινωνική διάσταση στων οικονομικών πολιτικών της. Έτσι, μεταξύ άλλων θα πρέπει να προχωρήσει στη θέσπιση μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση των οικονομικών διαταραχών προσφέροντας αλληλεγγύη μεταξύ χωρών ακόμα και σε επίπεδο οικονομικών κλάδων (π.χ. για την αντιμετώπιση καταστροφών στη γεωργία). Η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και των κρατικών ενισχύσεων θα πρέπει να επαναξιολογηθούν, δεδομένου των σύγχρονων αναγκών και προκλήσεων, όπως ορθά επισημαίνει και η Έκθεση Λέττα.

Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, μέρος της οποίας είναι η ενίσχυση της κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας θα πρέπει να έχουν εξέχοντα ρόλο στην εν λόγω ατζέντα. Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύονται και να αναπροσαρμόζονται στα νέα δεδομένα οι πολιτικές για την προστασία της ποιότητας της ζωής, του σεβασμού της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς και ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτές είναι άλλωστε οι πολιτικές που ξεχωρίζουν την ΕΕ από οποιοδήποτε άλλη χώρα ή ένωση κρατών. Ταυτόχρονα, όμως, η ΕΕ έχει ομολογουμένως μείνει πίσω σε θέματα τεχνολογίας (όπως είναι η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη κλπ.) αφιερώνοντας περιορισμένα κεφάλαια για επενδύσεις στον τομέα αυτό. Απαιτούνται επιθετικότερες πολιτικές και συντονισμός ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.


ΕΡ: Τα ζητήματα ασφάλειας και η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, το σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος αναλύονται σε σημαντικά κείμενα. Στην έκθεση Λέττα, την αναμενόμενη έκθεση Ντράγκι, το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη κοινωνική συνοχή κ.α . Τι λένε γι αυτά οι Σοσιαλδημοκράτες;

ΑΠ: Η Ενιαία Αγορά πρέπει να αποτελεί εργαλείο για την ανοδική κοινωνική κινητικότητα. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας που βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων και συμβάλλουν στους κοινούς μας στόχους. Με αυτό το πνεύμα, η αναφορά της Έκθεσης στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντική.

Υποστηρίζουμε την πρόταση της Έκθεσης για την ανάπτυξη μιας πραγματικής ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής. Η ΕΕ χρειάζεται κοινούς πόρους χρηματοδότησης - ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου - και μια νέα ώθηση για την κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων, για να υποστηρίξει τις βιομηχανίες της ΕΕ, να πραγματοποιήσει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να ενισχύσει τις ψηφιακές και ενεργειακές υποδομές όπως και αυτές των μεταφορών.

Η Έκθεση αντιμετωπίζει με ουσιαστικές προτάσεις το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι θετικοί στην πρόταση για τη διοικητική και οικονομική υποστήριξη των υποψήφιων χωρών, με πλήρη σεβασμό προς τις θεμελιώδεις αξίες μας.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επικροτούν τις αναφορές της Έκθεσης στην υπεράσπιση της Πολιτικής Συνοχής, τη νέα προσέγγιση στην πολιτική ανταγωνισμού, μια πιο στρατηγική χρήση των δημόσιων προμηθειών, την κοινωνική οικονομία και την κυκλικότητα, και την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.


ΕΡ: Βλέπουμε ότι τα ισχυρά οικονομικά κράτη της ΕΕ είναι επιφυλακτικά να χρηματοδοτήσουν τις αλλαγές που χρειάζονται. Πώς θα εξασφαλιστούν τα σημαντικά κονδύλια που απαιτούνται;

ΑΠ: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις με τα τρέχοντα επίπεδα προϋπολογισμού. Θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις ώστε να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους είτε μέσω της αύξησης των καθαρών εισφορών των χωρών είτε μέσω της αύξησης των ιδίων πόρων είτε μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων.

Εάν η ομάδα των Ευρωπαίων-Σοσιαλιστών βγει ενισχυμένη, οι επιπλέον πόροι θα μπορούσαν να προέλθουν και από συγκεκριμένες πολιτικές προοδευτικής φορολόγησης τόσο των ιδιαίτερα ισχυρών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όσων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ που υιοθετήθηκε από 132 χώρες και αφορά τη θέσπιση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους ημεδαπούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε συμπληρωματικό φόρο έως 15%. Κατ' αντιστοιχία, η Ε.Ε. θα μπορούσε να θεσπίσει κοινή φορολογική πολιτική για τα μερίσματα ή για την φορολογία επί των ρύπων αλλά και να προωθήσει την φορολογία πλούτου των εκατομμυριούχων.

Ωστόσο, επειδή τα επιπλέον φορολογικά έσοδα είναι πάντα δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια, η επέκταση των πόρων του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα μπορούσε να προέλθει από τον απευθείας δανεισμό της Ε.Ε., όπως συνέβη και στην περίπτωση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και από την έκδοση ευρώ-ομολόγου.

Δεν είναι μια εύκολη συζήτηση και οι φειδωλοί είναι αντίθετοι σε πολλές από αυτές τις προτάσεις. Αν δεν προχωρήσει η ΕΕ σε αύξηση του προϋπολογισμού της τότε κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους στόχους που έχει θέσει.


ΕΡ: Για τη χώρα μας ποιοί κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι άμεσοι στόχοι στο νέο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι; Για το κόμμα σας το ΠΑΣΟΚ , τι θα είναι επιτυχία;

ΑΠ: Η ΕΕ θα πρέπει να γίνει πιο αλληλέγγυα και πιο αυτόνομη καθώς το προσφυγικό και οι συρράξεις στη γειτονιά μας δημιουργούν νέα δεδομένα. Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ στόχος μας είναι η εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων Ευρωβουλευτών ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική μας θέση στο εσωτερικό της ομάδας Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά ταυτόχρονα να λύσουμε και το θεσμικό έλλειμμα της κολοβής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που δημιούργησαν οι εκλογές του Ιουνίου 2023 αφού η χώρα δεν διαθέτει μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση.


ΕΡ: Εχει τεθεί το θέμα περιορισμού του VETO για να λαμβάνονται πιό γρήγορα κι ουσιαστικά οι αποφάσεις. Πρέπει ή δεν πρέπει να το υποστηρίξει η Ελλάδα και για ποιους λόγους;

ΑΠ: Η συζήτησή για την παραχώρηση των δικαιωμάτων από τα κράτη μέλη προϋποθέτει ότι η Ε.Ε. θα κάνει ουσιαστικά βήματα για να διασφαλιστεί ότι τα πιο αδύναμα κράτη μέλη δεν θα χάσουν από την παραίτηση του δικαιώματος ομοφωνίας. Δηλαδή, πριν ληφθεί οποιαδήποτε τέτοια απόφαση πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν τα ζωτικά συμφέροντα των κρατών μελών όπως η πατρίδα μας.



Αναδημοσίευση - «No politica» και ξερό ψωμί

Ελλάδα

Δεν χρειάζονταν καν οι ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα –και οι συζητήσεις με περισσότερους ανθρώπους, πέραν του στενού περιβάλλοντος όλων μας– για να διαπιστώσει κανείς πως ακριβώς τέσσερις εβδομάδες πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών, αγνοείται παντελώς το πολιτικό διακύβευμα της αναμέτρησης.

Περισσότερα στο https://www.epohi.gr/article/49530/no-politica-kai-xero-psomi

Αναδημοσίευση - Συμφωνία των Πρεσπών: Υπήρχε «διαρκής θεσμική ενημέρωση» απαντά η πλευρά Τσίπρα στα περί «μυστικής διπλωματίας» της ΝΔ

Ελλάδα

Η αντιπαράθεση για το εάν υπήρχε ενημέρωση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναφέρει το ζήτημα του πώς συζητήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Περισσότερα στο https://www.in.gr/2024/05/16/politics/symfonia-ton-prespon-stin-mystiki-diplomatia-epimenei-nd-gia-diarki-thesmiki-enimerosi-epimenei-pleyra-tsipra/

Αναδημοσίευση - Γάζα / Σφοδρές μάχες στην Τζαμπαλία - Πάνω από 35.300 Παλαιστίνιοι νεκροί

Κόσμος

Τα ισραηλινά τεθωρακισμένα έφτασαν μέχρι την αγορά στην καρδιά της Τζαμπαλία και οι μπουλντόζες κατεδάφιζαν σπίτια και καταστήματα στο μονοπάτι της προέλασης.

Περισσότερα στην https://www.avgi.gr/diethni/485714_sfodres-mahes-stin-tzampalia-pano-apo-35300-palaistinioi-nekroi

Αναδημοσίευση - Δυτική Οχθη: Το Ισραήλ παρακρατεί φορολογικά έσοδα – Οικονομική θηλιά στους Παλαιστίνιους

Κόσμος

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα καταβάλει στους παλαιστίνιους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα το 50% του ύψους των μισθών Μαρτίου, καθώς το Ισραήλ δεν της αποδίδει φορολογικά έσοδα.

Προέλευση, περισσότερα στο https://www.in.gr/2024/05/13/world/dytiki-oxthi-israil-parakratei-forologika-esoda-oikonomiki-thilia-stous-palaistinious/

Αναδημοσίευση - Live: Ισχυροί βομβαρδισμοί τη βόρεια Γάζα – Ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει ξανά στην Τζαμπάλια

Κόσμος

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Με κάθε τρόπο αποχωρούν άμαχοι από τη Ράφα μετά τις εντολές εκκένωσης - Πολλοί νεκροί μετά από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε όλη τη Γάζα.

Προέλευση, πρτισσότερα στο https://www.in.gr/2024/05/11/world/polemos-sti-gaza-klimakonetai-eisvoli-sti-rafa-vriskei-skliri-antistasi-o-israilinos-stratos/

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.