90 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις

Grid List

Φροντιστήριο "Θεμέλιο" Πύργου - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

Ηλεία

Φροντιστήριο "Θεμέλιο" Πύργου - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Ηλεία

Φροντιστήριο "Θεμέλιο" Πύργου - Απαντήσεις στα Λατινικά

Ηλεία

Εγκρίθηκε το έργο Περιφέρεια 4.0

Δυτική Ελλάδα

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο το καινοτόμο έργο «Η 4Η Βιομηχανική Επανάσταση στην Κεντρική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση – Πιλοτική Εφαρμογή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Περιφέρεια 4.0)» κατόπιν μακράς προετοιμασίας και στρατηγικού σχεδιασμού που ξεκίνησε με κοινή πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μ. Σταυριανουδάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φ. Ζαΐμη.

Το προτεινόμενο έργο βασίζεται στη συνεργασία των Υπουργείων: Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με την ΠΔΕ η οποία θα αποτελέσει την «επιφάνεια εκκίνησης» του έργου και έχοντας εξ’ αρχής σαν στόχο την μετάβαση των περιφερειών προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Μέσω της ίδρυσης του Κέντρου Καινοτομίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που προβλέπεται, τα αποτελέσματα του, σε επόμενη φάση, θα εφαρμοστούν στο σύνολο των 13 Περιφερειών της Χώρας. Η ΠΔΕ με τον τρόπο αυτό κατακτά έναν κεντρικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια μετάβασης της χώρας στην Πράσινη και Ψηφιακή Οικονομία καθώς και στη διαρκή ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών στη Δημόσια Διοίκηση.

Για την επίτευξη των παραπάνω η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεργαστεί με την τοπική Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοινότητα ήτοι το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΙΝΒΙΣ (ΕΚ Αθηνά) και το ΙΤΥΕ Διόφαντος ενώ προβλέπεται επίσης και η συνεργασία με φορείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG. Digit), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού European Institute of Innovation & Technology και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού CPMR. Το έργο στοχεύει επίσης στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των Περιφερειών καθώς και στη διαρκή ενσωμάτωση των προηγμένων τεχνολογιών στη Δημόσια Διοίκηση.

«Το έργο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 4.0 θα επιταχύνει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης της Καινοτομίας στη λειτουργία των Περιφερειών και των Δήμων στη χώρα μας. Το έργο είναι πιλοτικό, αλλά εθνικής εμβέλειας καθώς στόχος του είναι να αποτελέσει οδηγό για όλες τις Περιφέρειες της χώρας στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου συνεργασίας της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ Μ. Σταυριανουδάκης.

«Το έργο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 4.0 θα βελτιώσει σημαντικά την ένταξη και αξιοποίηση των νέων εξελίξεων της τεχνολογίας στη διαδικασία υποστήριξης λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαΐμης.

 

Το έργο ενσωματώνει μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων για την μετάβαση της Κεντρικής Διοίκησης και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνοντας την καινοτομία και την ένταξη νέων τεχνολογιών στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού με νέες δεξιότητες, τη δημιουργία ενός νέου Οργανωτικού Σχεδιασμού των Περιφερειών καθώς και την εφαρμογή νέων ευρωπαϊκών και διεθνών μεθοδολογιών και κατευθύνσεων.

Το έργο υποβάλλεται προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

 

Συνάντηση του Νεκτάριου Φαρμάκη με την Πρέσβη της Σλοβενίας στην Ελλάδα

Δυτική Ελλάδα

Την Πρέσβη της Δημοκρατίας της ΣλοβενίαςTamaraWeingerlPožarυποδέχθηκαν σήμερα Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 στην έδρα της Περιφέρειας, στην Πάτρα,  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, καθώς επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαϊμής, Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να υλοποιηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «BeeGarden»,σε συνεργασία με την Δημοκρατία της Σλοβενίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών με στόχο την αειφορία των μελισσών. Ο «μελισσόκηπος» θα έχει ως αποστολή, όχι μόνο να παρέχει προστασία στις αποικίες μελισσών, αλλά καινα εντείνει την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την μέλισσα. Μάλιστα η κ. Požarέκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δράσεις που υλοποιούνται στη χώρα της κι έχουν επίκεντρο την μέλισσα.

Επίσης,  συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώη Πρέσβης θέλησε  να ενημερωθεί για την οικονομία, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τον πολιτισμό και τον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Φαρμάκης παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας καιευχαρίστησε την Πρέσβη για το ενδιαφέρον της για τη Δυτική Ελλάδα, επισημαίνοντάς της ότι αποτελεί 12μηνο τουριστικό προορισμό που προσφέρει στο επισκέπτη αυθεντική τουριστική εμπειρία και ενδιαφέρουσες επιλογές.

Τέλος, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί και να ενταθεί η συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και της αγροδιατροφής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη για θέματα αγροτικής οικονομίας Φάνης Ζαχαράτος και το μέλος της ΑγροδιατροφικήςΣύμπραξης Μάριος Πραπόπουλος.

 

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη ΒΙΠΕ της Πάτρας

Δυτική Ελλάδα

Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη ΒΙΠΕ της Πάτρας προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ύστερα από επίσημη ενημέρωση που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της άμεσης έναρξης των εργασιών της μονάδας αποθήκευσης και του δικτύου φυσικού αερίου για την περιοχή της Πάτρας.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία της προέγκρισης της χρηματοδότησης του έργου από τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, επισπεύδοντας το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, και επιπλέον επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την κατασκευή των δικτύων σε Αγρίνιο και Πύργο.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, και κατά συνέπεια η έναρξη των εργασιών του φυσικού αερίου ήταν αποτέλεσμα τόσο της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και του Προέδρου Λάμπρου Δημητρογιάννη, όσο και της εντατικής προεργασίας μεταξύ στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της ΔΕΔΑ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το έργο αποτελείται από μια (1) κρυογενική δεξαμενή , χωρητικότητας 100 m3 και μια (1) κρυογενική δεξαμενή χωρητικότητας 150 m3τέσσερεις (4) ατμοσφαιρικούς επαναεριοποιητές,  που  είναι  σε  λειτουργία  και  4  ατμοσφαιρικούς  επαναεριοποιητές που είναι σε αναμονή, με τον συναφή εξοπλισμό τους, προκειμένου να επιτευχθεί η  αεροποίηση του  Υγροποιημένου  Φυσικού  Αερίου  (Υ.Φ.Α.)  και  την  τροφοδοσία  τοπικών  δικτύων διανομής αερίου 4bar.

 Η θέση του προτεινόμενου γεωτεμαχίου  για την εγκατάσταση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου βρίσκεται εντός του Ο.Τ. 40 της «ΒΙΠΕ Πάτρας».Το συγκεκριμένο εγκεκριμένο έργο αναμένεται να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, καθώς και την πόλη της Πάτρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός από το 2027 είναι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού της Μεγαλόπολης, οπότε και θα σταματήσει η διαδικασία της μεταφοράς του υγροποιημένου αερίου.

«Είναι πράγματι σημαντικό για τη Δυτική Ελλάδα, να υλοποιείται η δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής για έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Με στρατηγικό σχεδιασμό και εντατική προσπάθεια, ενισχύουμε το ενεργειακό οπλοστάσιο επιχειρήσεων και νοικοκυριών, και καθιερώνουμε μέρα με τη μέρα τη Δυτική Ελλάδα ως Ενεργειακό κόμβο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της περιφέρειας και να συγχαρώ όλους τους φορείς που συνεργαστήκαμε, προκειμένου να ξεπεραστούν μεγάλα και πολύπλοκα εμπόδια», δήλωσε ο κ. Δημητρογιάννης.

Φροντιστήριο "Θεμέλιο" Πύργου - Αρχαία Ελληνικά προσανατολισμού

Ελλάδα

Φροντιστήριο "Θεμέλιο" Πύργου - Απαντήσεις Μαθηματικών ΕΠΑΛ

Ελλάδα

Φροντιστήριο "Θεμέλιο" Πύργου - Θέματα Μαθηματικών ΕΠΑΛ

Ελλάδα

 

ΕΚΤ: Επιστρέφουν στα στρώματα… οι καταθέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Κόσμος

Oι εκροές καταθέσεων στην Ευρωζώνη αντανακλούν τη δυσκολία των τραπεζών να προσελκύσουν κεφάλαια ακόμα και πριν την τραπεζική αναταραχή του περασμένου μήνα.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/04/02/world/ekt-epistrefoun-sta-stromata-oi-katatheseis-se-eyropi-kai-ipa-ti-symvainei-stin-ellada/

Θα μπορέσει ο Κιλιτσντάρογλου να κερδίσει τον Ερντογάν;

Κόσμος

Οι δημοσκοπήσεις, που ακολούθησαν την ανακοίνωση του ονόματος του Κιλιτσντάρογλου ως αντιπάλου του Ερντογάν, έδειξαν ότι το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο ανάμεσα τους.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/03/06/world/tha-mporesei-o-kilitsntaroglou-na-kerdisei-ton-erntogan/

Ουκρανία: Το πιο αιματηρό κεφάλαιο του πολέμου γράφτηκε στη Μαριούπολη

Κόσμος

Για περισσότερες από 80 μέρες, οι Ρώσοι βομβάρδιζαν τη Μαριούπολη, αποφασισμένοι να καταλάβουν το λιμάνι της, ακόμη κι αν έπρεπε πρώτα να την ισοπεδώσουν.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/02/24/world/oukrania-pio-aimatiro-kefalaio-tou-polemou-graftike-sti-marioupoli/