237 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις

Grid List

Δελτίο τύπου - Εκδήλωση την Πέμπτη στην Κρέστενα από τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων σε συνεργασία με το σωματείο «Φροντίζω»

Ηλεία

«Μαθαίνω για την Άνοια…

Φροντίζω για την Μνήμη μου»

 

Ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Μαθαίνω για την Άνοια…Φροντίζω για την Μνήμη μου», διοργανώνει ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων σε συνεργασία με το Κοινωφελές Σωματείο «Φροντίζω» και τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου: Κέντρο Κοινότητας, Βοήθεια στο Σπίτι και Κοινωνικό Παντοπωλείο, την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου και ώρα 17.00 στο χώρο εκδηλώσεων της πρ. Μαθητικής Εστίας Κρεστένων.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την άνοια και την νόσο Alzheimer αλλά και η παρουσίαση της συνεργασίας μεταξύ του «Φροντίζω» και του Δήμου Ανδριτσαίνας-Κρεστένων στην υλοποίηση δράσεων σε  θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, νευρονοητικών διαταραχών σε άτομα άνω των 55 ετών, από την ευρύτερη περιοχή.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

17.00-17.10: Έναρξη Εκδήλωσης-Χαιρετισμοί.

17.10-17.20: «Σύντομη παρουσίαση δράσεων σωματείου Φροντίζω και Κοινωνικών Δομών Δ. Ανδρίτσαινας-Κρεστένων».

17.20-17.45: «Ας μιλήσουμε με απλά λόγια για την άνοια και την νόσο Alzheimer».

Βασιλική Γεωργούση, Ψυχολόγος, Κοινωφελές Σωματείο Φροντίζω.

17.45-18.10: «Το Πρόγραμμα Διασύνδεσης του σωματείου Φροντίζω-Συνεργασία με δομές τρίτης ηλικίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Νικολία Κατεφίδου, Ψυχολόγος, Πρόγραμμα Διασύνδεσης Κέντρου Ημέρας, Κοινωφελές Σωματείο Φροντίζω.

18.10-18.40: «Πως μπορούμε να κρατήσουμε το μυαλό μας ενεργό καθώς μεγαλώνουμε!».

Δημήτριος Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός MSc, Γενικός Διευθυντής, Κοινωφελές Σωματείο Φροντίζω.

18.40-19.00: Συζήτηση-Ερωτήσεις-Κλείσιμο της εκδήλωσης.

Δελτίο τύπου - Επίσκεψη μαθητών 3ου Λυκείου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

Ηλεία

Σήμερα Τρίτη 27/02/24 και 10:00 π.μ. θα επισκεφθεί το Λάτσειο Δημοτικό
Μέγαρο Πύργου το 3ο Λύκειο μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
που φιλοξενεί στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS

Δελτίο τύπου - Σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Πύργου Στ. Καννή με την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο και τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων

Ηλεία

Η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στο επίκεντρο της συζήτησης
✅Η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου υπό τον Δήμαρχο Στάθη Καννή με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δασάρχη, της Πολιτικής Προστασίας και των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων.
✅Επίσης στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών κ Νίκος Θεοδώρου, Βασίλης Φάμελος και Δημήτρης Τζουανόπουλος καθώς και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Πολιτική Προστασία κ Λάκης Αθανασόπουλος.
✅Κυρίως η συζήτηση εστιάστηκε στο θέμα των πυρκαγιών και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσής τους. ✅Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής ανοίγοντας την συζήτηση επεσήμανε την σημαντικότητα της σύσκεψης για την αντιμετώπιση φαινομένων φυσικών καταστροφών μέσα από την ενημέρωση που παρέχουν οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες όπως είναι η Πυροσβεστική και το Δασαρχείο πάνω στα θέματα αυτά.
✅Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηλείας, Αρχιπύραρχος Περικλής Κουλκουβίνης ανέφερε πως αν και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, στην Ηλεία έχουν εκδηλωθεί έως και σήμερα οι περισσότερες πυρκαγιές από κάθε άλλη περιοχή. ✅Υποστήριξε πως ο μεγαλύτερος αριθμός οφείλεται σε αμέλεια και έχει σχέση με την καλλιέργεια της γης. Όπως τόνισε, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην προσπάθεια για ελαχιστοποίηση των πυρκαγιών μέσω της ενημέρωσης των πολιτών.
✅Επεσήμανε δε πως την ευθύνη αυτή πρέπει να επωμιστούν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων σε συνεργασία με τις δυνάμεις που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.
✅Ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ένας πολίτης έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε καύση γεωργικών υπολειμμάτων, κλαδιών από τις ελιές κ.α.
✅Όπως αναφέρει ο νόμος, για να γίνει καύση σε χώρο που έχει απόσταση 300 μέτρα από το δάσος, θα πρέπει γύρω από το σημείο που έχουν τοποθετηθεί τα κλαδιά να υπάρχει μία αντιπυρική ζώνη 3 μέτρων ενώ σε απόσταση κάτω από 300 μέτρα θα πρέπει να είναι 10 μέτρα.
✅Επίσης ο πολίτης για να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια θα πρέπει να έχει ενημερώσει την Πυροσβεστική, να έχει νερό μαζί του, να μην έχει αέρα και φυσικά να είναι παρών και ο ίδιος, όχι να βάζει φωτιά και να φεύγει.
✅Επίσης έγινε αναφορά για το θέμα των καθαρισμών των οικοπέδων, όπου οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων εξέφρασαν την αρνητικότητα που συναντούν από τους κατοίκους των περιοχών τους στο να συμμορφωθούν με την οδηγία αυτή.
✅Ο Δασάρχης Πύργου κ Παναγιώτης Λάττας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δείχνουν οι πολίτες κατά την διάρκεια ανάπτυξης δραστηριοτήτων μέσα σε δασικές περιοχές καθώς και ότι όταν διαπιστώνουν καπνό μέσα σε αυτές θα πρέπει αμεσα να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες.
✅Οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων μίλησαν και για την απροθυμία που δείχνουν στις περισσότερες των περιπτώσεων οι κάτοικοι για να βοηθήσουν στην προσπάθεια της κατάσβεσης φωτιάς καθώς και στις ενέργειες που απαιτούνται για να προλάβουν το καταστροφικό έργο της πύρινης λαίλαπας.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ΠΔΕ - Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Άννας Μαστοράκου για συντονισμό δράσεων με στόχο τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης των ΡΟΜΑ

Δυτική Ελλάδα

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, με την Ομάδα Δράσης Δυτικής Ελλάδας για την Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά  «Task Force supportingRomainclusion and empowerment», που συντονίζεται από τη Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στο πλαίσιο δράσης με κωδικό ΟΠΣ EOX:PDP1 (MIS) 5075006 και συγχρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021).

Η Αντιπεριφερειάρχης, ενημερώθηκε για τις αρμοδιότητες και το πεδίο παρέμβασης της Ομάδας Δράσης Δυτικής Ελλάδας καθώς επίσης και για το  πλαίσιο εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής  2021-2030 για την κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ και των σχετικών πολιτικών και μέτρων σε περιφερειακό επίπεδο.

Τέλος, συμφωνήθηκε από κοινού, η ανάγκη συστηματικής χαρτογράφησης της υγειονομικής κατάστασης σε αμιγείς και μικτούς καταυλισμούς/οικισμούς, για την ενίσχυση της ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής, στο πλαίσιο της πρόληψης και προαγωγής της υγείας, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα και την ευαλωτότητα της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και έκτακτων συνθηκών, όπως π.χ. η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.

Η κ. Μαστοράκου, δεσμεύτηκε για τον προγραμματισμό ευρείας σύσκεψης με σκοπό την ανάπτυξη ενός πλαισίου συνεργασίας με τους εμπλεκομένους φορείς, καθώς επίσης και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας της Π.Δ.Ε., κα Γεωργία Ντάτσικα, για τη δρομολόγηση δράσεων που στοχεύουν στη στήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Την Ομάδα Δράσης Δυτικής Ελλάδας για την Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά , εκπροσώπησαν οι Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου και Φώτης Σκούρας (Κοινωνικοί Επιστήμονες),  Όλγα Γρηγοροπούλου (Εκπαιδευτικός) και ο Βασίλειος Αθανασίου (Οικονομολόγος).

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας

Δυτική Ελλάδα

Τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας επισκέφθηκε  σήμερα το πρωί, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας,  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κα. Γεωργία Ντάτσικα, την οποία υποδέχτηκε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, Υποστράτηγος Ανδρέας ΤΣΑΠΙΚΟΥΝΗΣ.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων του νέου Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδος, στον οποίο ευχήθηκε υγεία και δύναμη στα νέα του καθήκοντα.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία για συνεργασία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας για τον σχεδιασμό δράσεων με αντικείμενο τη νεανική παραβατικότητα.

Οι δράσεις θα είναι βιωματικές και καινοτόμες και θα αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εφήβων απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.

 

ΠΔΕ - Ισχυρή εκπροσώπηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα συλλογικά όργανα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Δυτική Ελλάδα

Ισχυρή είναι η εκπροσώπηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα συλλογικά όργανα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) καθώς και στις εκπροσωπήσεις της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στις Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ στη συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου 2024, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ακόμα:

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Τάκης Παπαδόπουλος, συμμετέχει ως Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναπτυξιακών Θεμάτων και Επενδύσεων

  • Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, συμμετέχει ως γραμματέας στην Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Στυλιανός Μπλέτσας, συμμετέχει ως γραμματέας στην Επιτροπή Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Νίκος Κατσακιώρης, συμμετέχει ως μέλος στην Επιτροπή Οικονομικών και Επιχειρηματικότητας

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, συμμετέχει ως μέλος στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Θεμάτων

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παναγιώτης Μπράμος, συμμετέχει ως μέλος στην Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πέραν τούτων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ορίστηκε τακτικό μέλος εκ μέρους της ΕΝΠΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» του Υπουργείου Ανάπτυξης και στο Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος, ορίστηκε τακτικό μέλος στην Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και αναπληρωματικό μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Στυλιανός Μπλέτσας, ορίστηκε αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Διοικητικής Αρχής Γεφυρών του Υπουργείου Εσωτερικών και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Τάκης Παπαδόπουλος, ορίστηκε τακτικό μέλος στην Επιτροπή για το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2021-2027 με αναπληρωτή του, τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Χρήστο Μπούνια.

«Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και ο ρόλος της στη διαμόρφωση πολιτικών που ενισχύουν την αποκεντρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας θα είναι καθοριστικός στο επόμενο διάστημα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρωταγωνιστεί σε αυτή την προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ισχυρή και πολυάριθμη εκπροσώπησή της στις επιτροπές της Ένωσης Περιφερειών» σημειώνει ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Νέα Αριστερά: Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση παρέμβασής της

Ελλάδα

* Πανελλαδική Συνδιάσκεψη 1-3 Μαρτίου στο ΣΕΦ

* Ενθαρρυντική η συμμετοχή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

 

Με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της 1-3 Μαρτίου στο ΣΕΦ, η Νέα Αριστερά ολοκληρώνει την πρώτη ιδρυτική της φάση, της θεμελίωσής της στην κεντρική πολιτική και την κοινωνία. Σχεδιάζεται, όπως σημειώνουν από το προσωρινό ηγετικό της κέντρο, να είναι όμως ταυτόχρονα και νέα εκκίνηση, αυτή τη φορά στην κοινωνία. Κρίσιμος σταθμός στη σταθεροποίησή της οι ευρωεκλογές. Η συμμετοχή και συμπόρευση ενός στελέχους με τη διαδρομή και την ποιότητα ενός νέου ανθρώπου της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενθαρρύνει τη Νέα Αριστερά. Την κάνει πιο πειστική σε δυνάμεις που κράτησαν αποστάσεις από την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την περίοδο της αντιπολίτευσης.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.epohi.gr/article/49009/nea-aristera-oloklhronetai-h-proth-fash-paremvashs-ths

Στέφανος Κασσελάκης / Ξεκάθαρη εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο υπό την ηγεσία μου

Ελλάδα

«Όποιος θέλει ας με αμφισβητήσει και αν χρειαστεί θα ξανακερδίσω» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη στην ΕΡΤ - «Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει» υπογράμμισε.

Πηγή, περισσότερα στην https://www.avgi.gr/politiki/478395_xekathari-entoli-o-syriza-ps-na-xekinisei-enan-neo-kyklo-ypo-tin-igesia-moy

Στριμώχνει την κυβέρνηση το αγροτικό μέτωπο – Ανυποχώρητοι οι αγρότες διεκδικούν την επιβίωσή τους

Ελλάδα

Στο Μαξίμου, ισχυρίζονται ότι οι αντιδράσεις θα αξιοποιηθούν, ώστε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στην ΕΕ, πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2024/02/26/politics/epikairotita/strimoxnei-tin-kyvernisi-agrotiko-metopo-anypoxoritoi-oi-agrotes-diekdikoun-tin-epiviosi-tous/

Το Διεθνές Δίκαιο μεταξύ ρωσικής «σφύρας» και ισραηλινού «άκμονος»

Κόσμος

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία στον τρίτο χρόνο και αυτόν στη Γάζα να κοντεύει τον πέμπτο μήνα, στις απώλειες προσμετράται πλέον και η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2024/02/25/world/diethnes-dikaio-metaksy-rosikis-sfyras-kai-israilinou-akmonos/

«Αν με σκοτώσουν…» – Το προφητικό μήνυμα Ναβάλνι και η αντίδραση των Ρώσων στον θάνατό του

Κόσμος

Αν και η αιτία θανάτου του Ναβάλνι είναι άγνωστη, οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι οι βάναυσες συνθήκες κράτησης μπορεί να οδήγησαν στο θάνατό του.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2024/02/18/world/skotosoun-profitiko-minyma-navalni-kai-antidrasi-ton-roson-ston-thanato-tou/

Μεγάλη έκρηξη σε αγωγό αερίου στο Ιράν

Κόσμος

Έκρηξη σημειώθηκε στην κύρια γραμμή αγωγού φυσικού αερίου στην κομητεία Borujen στο Ιράν. Οι διασώστες ανέφεραν ότι από την έκρηξη αυτή ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία εξαπλώθηκε στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο φαράγγι Halvaii. Η έκρηξη ήταν ορατή για πολλά χιλιόμετρα.

Πηγή, περισσότερα στο