238 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις

Grid List

Δήλωσε του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το θάνατο του Ευστ. Τσιτλακίδη

Ηλεία

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης στην εξόδιο ακολουθία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του τον Γρανίτη Δράμας.

Μετά το πέρας της εξόδιου ακολουθίας, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

«Αυτό το παιδί που ήρθαμε να αποχαιρετήσουμε σήμερα είναι παιδί όλης της Ελλάδας.

Έτσι τον νιώθουν όλοι οι Έλληνες.

Έτσι ένιωθαν πάντα οι Έλληνες για τους μικρούς και μεγάλους ήρωες αυτού του τόπου, για αυτούς που πέφτουν στο καθήκον, για αυτούς που θυσιάζονται για την πατρίδα.

Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία είναι να σταθεί δίπλα στην οικογένειά του».

 

Διεξήχθησαν στο γήπεδο Καλλικώμου του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων - Μέσα σε εντυπωσιακή ατμόσφαιρα οι σχολικοί αγώνες ποδοσφαίρου

Ηλεία

Την εκ νέου διοργάνωση του μαθητικού φεστιβάλ δημιουργικής έκφρασης, προανήγγειλε ο Δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος

 

 

Μέσα σε εντυπωσιακή ατμόσφαιρα  διεξήχθησαν  την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στο γήπεδο του Καλλικώμου δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, οι αγώνες ποδοσφαίρου Λυκείων της Ηλείας, στα πλαίσια του πανελλήνιου  σχολικού πρωταθλήματος που διοργανώνει η Επιτροπή Σχολικών Αγώνων.

Στους σχολικούς αγώνες ποδοσφαίρου που έγιναν στο Καλλίκωμο, συμμετείχε σημαντικός αριθμός αθλητών από τα Λύκεια Κρεστένων, Ζαχάρως και Πύργου,  υπό τα διαρκή  χειροκροτήματα αλλά και τη συμπαράσταση από εκατοντάδες  συμμαθητές τους.

Στο γήπεδο  Καλλικώμου διεξήχθησαν οι αγώνες μεταξύ των ΓΕΛ Κρεστένων και Ζαχάρως, καθώς και του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου με το αντίστοιχο σχολείο των Κρεστένων.

Εκ μέρους των αρμοδίων   συντελεστών για τη διεξαγωγή των σχολικών αγώνων ποδοσφαίρου, εκφράστηκαν ευχαριστίες  προς το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς και τους υπόλοιπους ΟΤΑ του Νομού, για την παραχώρηση των γηπέδων  κάτω από  δύσκολες συνθήκες, τη στιγμή που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αθλητές και φιλάθλους  για τη συμμετοχή τους στη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Σημειωτέον πως από την Ηλεία στους σχολικούς αγώνες συμμετέχουν τουλάχιστον 18 Λύκεια, ενώ πέρα από τα μπόνους που μπορεί να πάρει μία ομάδα,   προχωράει στην τελική φάση σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συγχρόνως τα παιδιά μπορούν να αθληθούν, να νιώσουν τη χαρά του αθλητισμού και να λατρέψουν το άθλημα που κάνουν, το ποδόσφαιρο.

 

 

Δήλωση Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Σάκη Μπαλιούκου για τους σχολικούς αγώνες

 

Αναφορικά με τους σχολικούς αγώνες ο  Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, ανέφερε τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας διότι φιλοξενούμε σχολεία που  συμμετέχουν στους  σχολικούς αγώνες.  Οι αγώνες στα γήπεδα θα είναι διαρκείας και θα αξιοποιηθούν όλες οι εγκαταστάσεις,  το κλειστό γυμναστήριο, ενώ δεν θα χρησιμοποιηθεί το ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου της Κρέστενας, διότι  ακόμα είναι υπό κατασκευή.

Ο Δήμος έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξαγωγή των σχολικών αγώνων, διέθεσε το λεωφορείο προκειμένου να μεταφερθούν οι μαθητές από τα Σχολεία της έδρας στο Καλλίκωμο και  συγχρόνως έχει διαθέσει το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι με τον απινιδωτή, προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών, γιατί βλέπουμε τελευταία διάφορα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να εξηγηθούν και μας δημιουργούν τεράστια ανησυχία, για την υγεία των παιδιών μας. Εύχομαι στα παιδιά να περάσουν όμορφα και να μείνει σε αυτά μια όμορφη εμπειρία. Και να τα προσκαλέσουμε στο μαθητικό φεστιβάλ δημιουργικής έκφρασης των σχολείων που γινόταν κάθε Απρίλιο στο δήμο μας και  το οποίο είχαμε διακόψει λόγω Covid. Θα το επαναλάβουμε φέτος μετά την απαλλαγή μας από τον φόβο του κορωνοιού. Τους περιμένουμε λοιπόν να γεμίσουν το δήμο και  την πόλη μας με τα χαμόγελά τους και τις χαρούμενες φωνές τους». 

ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας - Χρηματική αποζημίωση αλιέων και υδατοκαλλιεργητών λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Ηλεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ενημερώνει τους αλιείς και υδατοκαλλιεργητές ότι δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (αρ. 277/Β/24.01.2023) η αρ. 70/12.01.2023 Υπουργική Απόφαση (ΑΔΑ:62ΣΒ4653ΠΓ-2ΘΞ) που καθορίζει τους όρους και ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Δράσης 2, ‘’Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς η οποία προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας’’, του Μέτρου 3.4.3 – «Μέτρα Εμπορίας», του Επιχ/κού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020».

Στην Υπ. Απόφαση ορίζονται οι Δικαιούχοι και οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής σε 2 Υποδράσεις:

(α): «Χρηματική αποζημίωση φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας»

(β): «Χρηματική αποζημίωση φορέων εκμετάλλευσης του τομέα υδατοκαλλιέργειας».

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται για μέγιστη περίοδο επιλεξιμότητας από 24 Φεβρουαρίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022.

Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται α) για τον τομέα αλιείας σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του αλ/κού σκάφους και β) για τον τομέα υδατοκαλλιέργειας ανάλογα με τα παραστατικά ιχθυοτροφών της περιόδου επιλεξιμότητας.

Θα ακολουθήσει η έκδοση σχετικής Πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑΛΘ για την υποβολή Αίτησης χρηματοδότησης η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν την ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης αναφέρονται αναλυτικά στην Υπουργική Απόφαση,Η προϊσταμένη της Δ/νσης

Π. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Προσέλκυση ξένων επιχειρηματιών και εξωστρέφεια επιχειρήσεων – Ενημερωτική Εκδήλωση από τον Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρηματικότητας στο Αγρίνιο

Δυτική Ελλάδα

Σημαντική ανταπόκριση από τις τοπικές επιχειρήσεις βρήκε ένα ακόμη workshop από τον Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023.

Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των τοπικών επιχειρήσεων για τον τρόπο προσέλκυσης ξένων επιχειρηματιών, την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους, καθώς και για το θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις εξαγωγές.

Τα μέτρα στήριξης για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων που λαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,παρουσίασεΣτον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Στάθης Παπαχριστόπουλος, Προϊστάμενου της Μονάδας Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Π.Δ.Ε.

Ακολούθησε αναφορά και περιγραφή της πορείας, μέχρι σήμερα, του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Π.Δ.Ε. από τον Manager του έργου, κύριο Δάνολο Χαράλαμπο.

Κεντρικός, δια ζώσης, ομιλητής ήταν ο Γεώργιος Παπαστεργιόπουλος, Διευθυντής Πληροφόρησης και Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (EnterpriseGreece).

Στην εκδήλωση συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ο Γεώργιος Παλησίδης, εκπρόσωπος και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες διμερών συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών καθώς και σε καλές πρακτικές που ακολουθούνται στην γείτονα χώρα, Ιταλία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Π.Δ.Ε., Χρήστος Τζομάκας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής και ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου αρμόδιος του Τμήματος Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων, Παναγιώτης Μαρνέζος, στελέχη τοπικών επιχειρήσεων και στελέχη του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας.

Μετά το πέρας των ομιλιών έγιναν τοποθετήσεις από συμμετέχοντες, καθώς και καίριες ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

ΕΠΟΜΕΝΑ WORKSHOP ΣΕ ΠΥΡΓΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ

Αντίστοιχο Workshop με θέμα «Προσέλκυση ξένων επιχειρηματιών / Εξωστρέφεια Επιχειρήσεων της Π.Δ.Ε. & Θεσμικό πλαίσιο εξαγωγών» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας (Μιαούλη 1 & 28ης Οκτωβρίου). Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Γεώργιος Παπαστεργιόπουλος, Διευθυντής Πληροφόρησης και Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece). Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει με παρέμβασή του διαδικτυακά ο Marco Della Puppa – Γενικός Γραμματέας Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου.

Θα ακολουθήσει Workshop με την ίδια θεματική στην Πάτρα στις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΜΣΕ (https://www.pde-mse.gr/), απ όπου παρέχεται πληροφόρηση για
υπηρεσίες, τις μελέτες και τις εκδηλώσεις του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας σε θέματα ελευθερίας κίνησης των πολιτών

Δυτική Ελλάδα

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα ελευθερίας κίνησης των πολιτών για το μήνα  Ιανουάριο του έτους 2023, όπως καταγράφηκαν στην Δυτική Ελλάδα.

 

Πιο συγκεκριμένα από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Άμεσης Δράσης των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας βεβαιώθηκαν συνολικά 1.022 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με την ελευθερία κίνησης των πολιτών.

 

Ειδικότερα,

 

 

Είδος παράβασης

 

Αριθμός

  • Στάση και στάθμευση  σε πεζοδρόμια πλατείες, ειδικά ερείσματα που προορίζονται, για πεζούς και ποδηλατοδρόμους

427

  • Στάση και στάθμευση  στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων και πάνω σ' αυτούς

339

  • Στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ + ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, εντός υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης

113

  • Στάση και στάθμευση επάνω σε διαβάσεις πεζών και σε απόσταση μικρότερη από πέντε μέτρα από αυτές

100

  • Ηχορύπανση, από θορύβους που προκαλούνται από τα πάσης φύσεως κυκλοφορούντα οχήματα

31

·         Παράνομη κίνηση σε πεζόδρομους και λεωφορειόδρομους

12

Παρακαλούμε, να τηρείται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να σέβεστε τους πολίτες ως προς την ελεύθερη και απρόσκοπτη κίνησή τους.

Θεωρούμε σημαντικό να σεβόμαστε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι συμπολίτες μας ΑμεΑ, για τους οποίους απαιτούνται ειδικότερες συνθήκες κατά τις μετακινήσεις τους.

Οι τροχονομικοί έλεγχοι για την ελευθερία κίνησης πολιτών θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται με αμείωτη ένταση σε όλη την Δυτική Ελλάδα.

 

 

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με στελέχη της Επιτροπής Παρακολούθησης των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Δυτική Ελλάδα

Συνάντηση με τον Διευθυντή του Προγράμματος για την Έξυπνη Εξειδίκευση και την υλοποίηση Προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης, Nicola De Michelis και στελέχη της Επιτροπής Παρακολούθησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων 2014-2020 και 2021-2027 είχε σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Τα στελέχη της Κομισιόν βρίσκονται στην περιοχή, στο πλαίσιο παρακολούθησης της εξέλιξης των προγραμμάτων και ο κ. Φαρμάκης, παρουσία της Προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, Ιωάννας Φαναριώτου, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στοιχεία ως προς την πορεία ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και ως προς τον σχεδιασμό και την εκκίνηση του ΕΣΠΑ 2021-2027. Παράλληλα, ανέπτυξε στα στελέχη της Επιτροπής Παρακολούθησης τον σχεδιασμό για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνέχεια, τα στελέχη περιηγήθηκαν σε έργα και δράσεις που έχουν εκτελεστεί στην περιοχή με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ είχαν συναντήσεις με κοινωνικούς εταίρους και θεσμικούς φορείς. Η επίσκεψη σε έργα, φορείς και επιχειρήσεις θα συνεχιστεί και αύριο.

Εφερε την Εθνική Βιβλιοθήκη από τον 19ο στον 21ο αιώνα

Ελλάδα

Στη ζωή συναντάς πολλούς ανθρώπους. Αλλους σημαντικούς, άλλους λιγότερο, κάποιους αληθινά σπουδαίους και λίγους, ο καθένας με τον τρόπο του, σχεδόν μοναδικούς. Τέτοιος υπήρξε και ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο μέχρι προχθές γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ο οποίος έφυγε πολύ ξαφνικά από τη ζωή, έπειτα από μια σύντομη νοσηλεία.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/02/03/life/moments/efere-tin-ethniki-vivliothiki-apo-ton-19o-ston-21o-aiona/

Συντριβή Phantom: Κατέρρευσε ο πατέρας του Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στην ταφή του

Ελλάδα

Ο αδικοχαμένος υποσμηναγός οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία - Το in βρέθηκε στην κηδεία του 29χρονου

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν στην ταφή του 29χρονου Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασε τη ζωή του στην πτώση του μοιραίου Φάντομ, ανοιχτά της Ανδραβίδας τη Δευτέρα.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/02/02/greece/den-mou-kovontousan-ta-xeria-katerreyse-o-pateras-tou-mariou-mixail-touroutsika-stin-tafi-tou/

Ανδραβίδα: Οι τελευταίες στιγμές πριν την πτώση του Phantom – Τα πιθανά σενάρια της τραγωδίας

Ελλάδα

Θρήνος στην Αρκαδία για τον 29χρονο «ιπτάμενο», στο «κόκκινο» η αγωνία για τον 31χρονο κυβερνήτη του αεροσκάφους που κατέπεσε στην Ανδραβίδα.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/01/30/greece/andravida-oi-teleytaies-stigmes-prin-tin-ptosi-tou-phantom-ta-pithana-senaria-tis-tragodias/

Τουρκία: Κλείνουν προξενεία, αυξάνονται οι ταξιδιωτικές οδηγίες – «Βλέπουν» χτύπημα σε δυτικούς στόχους

Κόσμος

Ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν προσωρινά τα προξενεία τους στην Τουρκία, υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον δυτικών στόχων.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/02/01/world/tourkia-kleinoun-prokseneia-ayksanontai-oi-taksidiotikes-odigies-vlepoun-xtypima-se-dytikous-stoxous/

Ουκρανία: Είναι κίνηση καλής θέλησης προς την Ρωσία η διχογνωμία στο ΝΑΤΟ;

Κόσμος

Η Συμμαχία του ΝΑΤΟ παραμένει ισχυρή στην Ουκρανία. Αλλά εμφανίζονται ρήγματα.

Τα δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα όπλα για την Ουκρανία που ανακοινώθηκαν αυτό το μήνα – συμπεριλαμβανομένων βρετανικών αρμάτων μάχης, αμερικανικών οχημάτων μάχης και οβιδοβόλων από τη Δανία και την Σουηδία – αποτελούν απόδειξη της αποτυχίας του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να διχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/01/21/world/oukrania-einai-kinisi-kalis-thelisis-pros-tin-rosia-dixognomia-sto-nato/

Ουκρανία: Ο πόλεμος προκαλεί νέα κούρσα εξοπλισμών

Κόσμος

Από την ημέρα της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία έχει προκληθεί μία παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών με στόχο την άμυνα των χωρών.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/01/20/world/oukrania-o-polemos-prokalei-nea-koursa-eksoplismon/