223 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις

Grid List

Φυλλάδιο παράταξης "ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ"-Γιάννης Λέντζας

Ηλεία

Να υπάρξει συνολικός και ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για την Ηλεία

Ηλεία

Να υπάρξει συνολικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλείας και την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής κρίσης καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης με σχετική Ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα καταθέσει επικαιροποιημένους χάρτες επικινδυνότητας και χάρτες κινδύνου πλημμύρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2007/60/ΕΚ, παρά την παρέλευση τη σχετικής προθεσμίας και την προειδοποιητική επιστολή (15-2-2023) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ώστε ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός στην Ηλεία να λάβει υπόψη του τους νέους χάρτες. 

Ο βουλευτής τονίζει ότι η Ηλεία είναι ευάλωτη σε πλημμυρικούς κινδύνους, λόγω των λεκάνων απορροής Πείρου-Βέργα-Πηνειού, Αλφειού και Πάμισου-Νέδοντα-Νεδας που στο παρελθόν έχουν δώσει πλημμύρες στον Πύργο (1979,1985, 2002, 2012), στην Αμαλιάδα (1986, 2009), στον Ηλειακό κάμπο (2005, 2009, 2010, 2012,2013, 2015 και 2021 σε Βαρθολομιό, Λεχαινά, Ανδραβίδα, Βουπρασία), σε περιοχές του Πηνειακού Λάδωνα, της Νέδας και του Αλφειού (κάμπος της Παπαδού, των Μακρισίων κλπ), ενώ το 2021 στην Αρχαία Ολυμπία πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος.

Ο κ. Κατρίνης ζητά επιπλέον από τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν ολοκληρωθεί από το 2019 μέχρι σήμερα, ποια έχουν ενταχθεί σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, για πόσα έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση και με τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ποια έχουν απενταχθεί, καθώς και εάν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν νέα έργα από το ΕΣΠΑ και το αναθεωρημένο Ταμείο Ανάκαμψης. 

 

Σύλληψη ημεδαπού για παραβάσεις στα κέντρα διασκέδασης, στα μπαρ και στα όμοια καταστήματα

Ηλεία

Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, σε περιοχή της Αμαλιάδας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι λειτουργούσε, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι είχε θέσει σε λειτουργία στερεοφωνικό συγκρότημα, συνδεδεμένο με ενισχυτή και ηχεία, αναπαράγοντας μουσική, παραβιάζοντας την άδεια παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικής.

Επίσκεψη Φωκίωνα Ζαΐμη στο καινοτόμο όχημα της Πυροσβεστική Υπηρεσίας που συμπληρώνει το έργο των Drones

Δυτική Ελλάδα

«Το πιστέψαμε, το προσπαθήσαμε, το πετύχαμε!» Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας την ολοκλήρωση του καινοτόμου έργου για την προμήθεια Drones στην πυροσβεστική Υπηρεσία για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας, την δασοπροστασία, τις πλημμύρες, κατολισθήσεις αλλά και την επιτήρηση και προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, ο κ. Ζαΐμης επισκέφθηκε χθες τη Περιφερειακή Διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδος, όπου συνομίλησε με τον Περιφερειακό Διοικητή  Χριστόφορο Μπόκα.

 Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη τα στελέχη της Υπηρεσίας  για την  εξαιρετική πρωτοβουλία να διαμορφώσουν ένα εξ ολοκλήρου τροποποιημένο από την ίδια την υπηρεσία όχημα υποστήριξης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της υπηρεσίας συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έδωσε η ΠΔΕ και η διασύνδεσή του, σε ζωντανή σύνδεση, με το αρχηγείο και τα κέντρα επιχειρήσεων. «Η εν λόγω καινοτομία πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο  των ανθρώπων που στελεχώνουν το Σώμα της Πυροσβεστικής στη Δυτική Ελλάδα. Κάθε βήμα που γίνεται μπροστά απαιτεί δουλειά, θέληση, γνώση και αγάπη στον συνάνθρωπο», τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος AETHER του διακρατικού προγράμματος Interreg Ελλάδας Ιταλίας και προμήθευσε και τα τρία Σώματα Ασφαλείας Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική με 10 συνολικά Drones.

ΠΔΕ - Ολοκληρώθηκε η τεχνική συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου BEST

Δυτική Ελλάδα

Στο πλαίσιο του έργου BEST “AddressingjointAgro- and Aqua- BiodiversitypressuresEnhancingSustainableRural Development” («Αντιμετώπιση των κοινών πιέσεων στην Αγρο – και Υδρο – Βιοποικιλότητα, Ενίσχυση της Αειφόρου Αγροτικής Ανάπτυξης»),στο οποίοη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποιήθηκε η Τελική Τεχνική Συνάντηση των Εταίρων του έργου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023στηνΑίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε την τιμή να φιλοξενήσει στην Τελική Τεχνική Συνάντηση τους εταίρους του έργου από τις Περιφέρεις της Απουλίας, της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων.

Κατά τη διάρκεια του ProjectMeeting οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τις υφιστάμενες δράσεις υποστήριξης των υλοποιημένων ενεργειών, τα εμπόδια, τους στόχους και τις δραστηριότητες.

Η συνάντηση έκλεισε με το συντονισμό των επόμενων ενεργειών μέχρι τη λήξη του έργου με τους εταίρους να δεσμεύονται για τις προγραμματισμένες δράσεις.

Eνημερωτικές δράσειςγια τις ανάγκες αγοράς εργασίας στους τομείς των «Δημιουργικών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών» και της «Αγροτικής Παραγωγής και Ευφυούς Γεωργίας»

Δυτική Ελλάδα

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν δυο ακόμα ενέργειες διαβούλευσης μέσω του έργου «Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» με MIS 5075872 που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2014-2020

Τα θεματικά εργαστήρια- ενέργειες διαβούλευσης αφορούσαν τους τομείς: «Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες» και «Αγροτική Παραγωγή και Ευφυής Γεωργία» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» και πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα αντίστοιχα παρουσία καταξιωμένων ομιλητών.

Στο εργαστήριο που αφορούσε τον τομέα των «Δημιουργικών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών»,ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας ΦωκίωνΖαΐμης τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να αξιοποιήσει διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το πρόγραμμα «Ενίσχυσή των Δημιουργικών Επιχειρήσεων μέσω του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας» ύψους 5.543.139,33€ στο οποίο εντάχθηκαν 71 επιχειρήσεις της Περιφέρειας, για την περεταίρω ενίσχυση του τομέα. Επίσης, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Ελλάδα 2.0  προβλέπονται περαιτέρω κίνητρα για την ενεργοποίηση /επανενεργοποίηση των αυτοαπασχολουμένων στον πολιτιστικό τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στήριξη με 3,38 εκατ. 45 φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) της περιοχής με ποσοστό ενίσχυσης 100% το μεγαλύτερο ποσό σε όλη την χώρα!  

Στο εργαστήριο που αφορούσε τον Αγροτικό τομέα ο ΘεόδωροςΒασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής, επεσήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον Αγροτικό τομέα πάνω στην εφαρμογή των τεχνολογιών που εισάγει η Ευφυής Γεωργία (π.χ. αισθητήρες, drones ψεκασμού, κτλ.) και οι οποίες αποτελούν μονόδρομο για την σύμπλευση της γεωργίας με την ψηφιακή και τεχνολογική αλλαγή. Επίσης, τόνισε την ανάγκη υλοποίησης νέων δράσεων και προγραμμάτων που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του τομέα και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι ενδιαφερόμενοι για τους δυο ανωτέρω τομείς καλούνται να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στις διαδικτυακές έρευνες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι οποίες γίνονται στον διαδικτυακό τόπο του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (http://www.pde-mae.gr)

 

Γιατί συμφέρει η συνταξιοδότηση το 2023

Ελλάδα

Κερδισμένος όποιος αποφασίσει να βγει στη σύνταξη εντός του 2023 (εφόσον έχει θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμά του) λόγω και των αλλαγών στην αναπροσαρμογή των συνταξίμων αποδοχών από 1-1-2025.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/09/22/economy/oikonomikes-eidiseis/giati-symferei-syntaksiodotisi-2023/

Κοροναϊός: Έφτασε στην Ελλάδα το στέλεχος Pirola – Ακόμα 35 θάνατοι

Ελλάδα

Αύξηση του δείκτη θετικότητας, των εισαγωγών και των θανάτων. Εκρηκτική αύξηση της κυκλοφορίας του ιού στο Ηράκλειο.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/09/21/in-science/sars-cov2/koronaios-eftase-stin-ellada-stelexos-pirola-akoma-35-thanatoi/

ΕΚΠΑ: Στην Αθήνα αντιπροσωπεία κινεζικών πανεπιστημίων για κοινά προγράμματα σπουδών

Ελλάδα

Εξήντα εκπρόσωποι από 23 κινεζικά πανεπιστήμια βρέθηκαν στο ΕΚΠΑ.

Επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από 60 εκπροσώπους, πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες από 23 κινεζικά πανεπιστήμια πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΠΑ την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/09/20/greece/ekpa-stin-athina-antiprosopeia-kinezikon-panepistimion-gia-koina-programmata-spoudon/

Τεχνητή νοημοσύνη: Φουντώνει η μάχη μεταξύ των μεγάλων εταιρειών

Κόσμος

Στην κούρσα Google και Microsoft που κάνουν κούρσα για το ποια θα ξεπεράσει την άλλη

Με ραγδαίους ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αφού ο ένας μετά τον άλλο οι τεχνολογικοί γίγαντες ρίχνουν στην αρένα τα καλύτερά τους προϊόντα για να κερδίσουν μερίδιο της αγοράς και να μείνουν μπροστά από τις εξελίξεις.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/09/21/in-science/technology/texniti-noimosyni-fountonei-maxi-metaksy-ton-megalon-etaireion/

Κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τουλάχιστον 200 νεκροί και 10.000 εκτοπισμένοι – Πότε ξεκινούν οι συνομιλίες

Κόσμος

Η συμφωνία εκεχειρίας, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει την αποχώρηση «των μονάδων και των στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας» που έχουν απομείνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/09/20/world/krisi-sto-nagkorno-karampax-toulaxiston-200-nekroi-kai-10-000-ektopismenoi-pote-ksekinoun-oi-synomilies/

ΕΚΤ: Επιστρέφουν στα στρώματα… οι καταθέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Κόσμος

Oι εκροές καταθέσεων στην Ευρωζώνη αντανακλούν τη δυσκολία των τραπεζών να προσελκύσουν κεφάλαια ακόμα και πριν την τραπεζική αναταραχή του περασμένου μήνα.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/04/02/world/ekt-epistrefoun-sta-stromata-oi-katatheseis-se-eyropi-kai-ipa-ti-symvainei-stin-ellada/