680 New Articles

Μικρή επιστολή στους μαθητές μου

Μικρή επιστολή στους μαθητές μου

Απόψεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
του Κωνσταντίνου Λύγκα*
 
          Η προσπάθειά σας, έγινε πόλη και Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Χωρίς να το καταλάβετε η αγωνία και η πίεση μεταλλάχθηκαν σε άνεση και σιγουριά. Οχτώ και τέταρτο, φροντιστήρια, βροχές, φάε είσαι νηστικός, διάβασμα, κρυφό φλερτ, ζωή στην πρίζα.
          Είστε πλέον ακαδημαϊκοί πολίτες. Μπράβο σας, εσείς το κάνατε αυτό. 100 χιλιόμετρα, 300 χιλιόμετρα, 700 χιλιόμετρα. Ξεκινήστε το ταξίδι σας. Φορτώστε την ψυχή σας με ελπίδες και όνειρα, με αισιοδοξία και τόλμη. Η εμπειρία σας είναι μικρή. Όμως αυτό μη σας φοβίζει, γιατί είναι προικισμένη να ξεχωρίζει το σωστό απ’ το λάθος.
          Το σχολείο έγινε πλέον μνήμη. Ήταν όμορφο και κάποιες φορές σπαστικό. Μη νοσταλγείτε τα χρόνια του. Το Πανεπιστήμιο είναι η σοφότερη συνέχειά του, αφού εκτός από τις γνώσεις που παρέχει, θα σας μάθει να ζείτε ως ανεξάρτητοι, αυτόνομοι και ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Μην ξεχνάτε πως το αμφιθέατρο είναι το μισό πανεπιστήμιο. Το άλλο μισό βρίσκεται στους διαδρόμους, στα καφέ που το περιβάλλουν, στα σπίτια που θα βρείτε και στις βόλτες που θα κάνετε. ΚΤΕΛ, ΙΧ και λιμάνια, θα είναι πλέον το φοιτητικό σας πάνω-κάτω.            Κι’ αν σε κάθε ταξίδι το «φύγε» είναι δυνατότερο από το «επέστρεφε» δεν είναι πρόβλημα. Εσείς είστε οι ρυθμιστές της ζωής σας. Με έναν όρο: να την σέβεστε. Δεχθείτε λοιπόν την επιτυχία σας και χαρείτε μαζί της. Είναι δικαίωμά σας. Η καβαφική προσπάθεια του καθενός δεν τελείωσε εδώ. Το αντίθετο. Μόλις άρχισε. Αν η σχολή δεν σας ικανοποιεί και δεν είναι ακριβώς αυτό που ζητάτε, μπορείτε μετά το τέλος της να συνεχίσετε ή να αλλάξετε πορεία, αρκεί πραγματικά να το θελήσετε. Εξαρτάται από τη δύναμη που η κάθε μία και ο κάθε ένας έχει στο μυαλό και στο στήθος.
          Υπάρχει όμως και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Το ψεύτικο γόητρο, η κάλπικη προβολή, το ρίξιμο και η δολιότητα κάθε είδους. Το φίλτρο του μυαλού σας, οφείλει να εμποδίσει τη μόστρα και το «δήθεν» που καλύπτουν την αλήθεια. Αν η γνησιότητα έχει αξία στα προϊόντα, σκεφτείτε τη σημασία της για την ψυχή σας. Δεν τα λέω αυτά από μία ηθικοπλαστική διάθεση. Αλλά γιατί ακριβώς, αυτή την αξία χάσαμε εμείς και καταστρέψαμε τη χώρα. Αλλοιώσαμε και προσβάλλαμε τους ανθρώπους που είναι η ψυχή της. Πιστέψαμε στην κολακεία και στην ατιμία της εξουσίας. Και η μεγαλύτερη προσβολή είναι εκείνη, όπου ένα εσωτερικό σε προχωρημένη σήψη, ωθεί τα παιδιά του στο εξωτερικό αναζητώντας την οικονομική αξιοπρέπεια. Καλείστε από τη θέση σας να γίνεται δημιουργοί ανθρώπων και όχι τα κέρινων ομοιωμάτων.
          Προχωρήστε! Το μοναχικό δάκρυ της μαμάς και του μπαμπά, δεν είναι για να σας κρατήσει πίσω. Είναι για να σας θυμίζει την άπειρη στοργή τους. Ανοίξτε τα φώτα της καρδιάς σας.
 
*Ο Κωνσταντίνος Λύγκας έχει διδακτορικό στην κοινωνιολογία

Join Radio

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.