832 New Articles

Α.Ο ΑΡΙΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ - Σταθερά ανοδική πορεία

Σταθερά ανοδική πορεία για το τμήμα του ΑΡΙΩΝ Αμαλιάδας για την κολυμβητική χρονιά 2021-22 . Ο πρώτος Σύλλογος που δραστηριοποιήθηκε στο κολυμβητήριο Ήλιδας από το 2013 , διδάσκει κολυμβηση , χτίζει αθλητές και πετυχαίνει διακρίσεις στους αγώνες που διεξάγει η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας . Μετά την επιστροφή στην κανονικότητα τον Μάιο του 2021 , η ομάδα οργανώθηκε πολύ σύντομα , προετοίμασε τους αθλητές και εκπροσώπησε την Ηλεία επάξια στην Ημερίδα Προαγωνιστικών περιφέρειας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων , με κατάκτηση 5 μεταλλίων και κατάταξη αθλητών στην πρώτη εξάδα σε 12 αγωνίσματα . Με συγκεκριμένη σύνθεση έμπειρων προπονητών όλων αποφοίτων Πανεπιστημίου με ειδικότητα κολύμβησης , συνεχίζει δυναμικά  με στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος της κολύμβησης . Ο Αρίων σεβόμενος την οικονομική κατάσταση , διατηρεί την συνδρομή των μελών του σε προσιτά επίπεδα χωρίς αλλαγές τα τελευταία χρόνια , δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να γίνουν χρήστες της μοναδικής κολυμβητικής δομής που υπάρχει στο Νομό μας . Της προαγωνιστικής και αγωνιστικής Ομάδας ηγείται ο κ. Γιάννης Βυθουλκας Καθηγητής Φυσικής αγωγής - προπονητής κολύμβησης , με μεγάλες επιτυχίες στο χώρο του αθλήματος . Την τριετία 2016-2019 αθλητές του κατέκτησαν την 4η , 5η , 6η και 7η θέση στους Χειμερινούς Πανελλήνιους Αγώνες στο Ο.Α.Κ.Α  . Αθλητές του πέτυχαν 22 προκρίσεις σε τελικούς Πανελληνίων αγώνων . Αθλητές του πέτυχαν 2η , 3η , 4η , 6η και 7η επίδοση στην Ελλάδα στα αγωνίσματα τους και 4η , 5η θέση στους Πανελλήνιους αγώνες προαγωνιστικών αγώνων 9-12 ετών . Η κ. Σοφία Μαλεβιτη πολύπειρη προπονήτρια που έχει συνεργαστεί και με τα Σωματεία του Πύργου , είναι υπεύθυνη στις ακαδημίες και στα τμήματα νέοεισερχομένων μαθητών . Η κ. Βιορίκα Φρεζάδου με πιστοποίηση στην αεροβική στο νερό και στις μικρές ηλικίες είναι υπεύθυνη της μικρής πισίνας , της ενδυνάμωσης των αθλητών και του Aqua aerobic . Η Γραμματεία του Συλλόγου λειτουργεί καθημερινά στο κολυμβητηριο                  ( 1ο γραφείο ) από 15:30 έως 19:30 . Πληροφορίες στο τηλ 6979846941 

 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ: "Νέα Γενιά και ευκαιρίες στην απασχόληση το μεγάλο βήμα…"

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ

 

Μετά τα χρόνια της ύφεσης

και την κρίση της πανδημίας

ο τόπος στα χέρια τους!!

 

 

 

Το επόμενο χρονικό διάστημα μετά την πανδημία, και με δεδομένα τα προβλήματα που δημιούργησαν οι διαδοχικές κρίσεις ανήκει και θα πρέπει να ανήκει με περιθώρια έντονης δράσης, ουσιαστικής στήριξης, και μεγάλης ασφάλειας στη Νέα Γενιά μας!

 

Το στίγμα των κυβερνητικών αποφάσεων για τους νέους μας, το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συγκεκριμένα μέτρα για ένα νέο ξεκίνημα, μακριά από την περίοδο που μας ταλαιπώρησε και με δυνατότητες να κάνουμε το «επόμενο βήμα» σε αναπτυξιακή και αισιόδοξη προοπτική.

 

Τα παραπάνω επεσήμανε η πολιτευτής της Ν.Δ. δικηγόρος Μαριάννα Σταθοπούλου, τονίζοντας την απόλυτη ανάγκη γι’ αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που ανακοινώθηκε ήδη και το οποίο θα εξειδικευτεί για τη νεολαία μας σε επίπεδο Περιφέρειας, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

 

Η κα Σταθοπούλου δήλωσε ότι, οι εξαγγελίες που έγιναν στη ΔΕΘ αποδεικνύουν ότι πράγματι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν οι νέοι μας που έχουν την ατυχία να βιώσουν τόσο στις συνθήκες της οικονομικης ύφεσης όσο και τις συνέπειες του Covid-19. Τώρα αξίζει και πρέπει να ενισχυθούν και να στηριχθούν «ανοίγοντας τα φτερά» της δημιουργίας και τα δικαιώματα να δομήσουν τη ζωή τους πάνω σε πολύ διαφορετικές και σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις από τις σημερινές, προσθέτει η ίδια και συνεχίζει:

 

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα βοηθήσουν σίγουρα τη Νέα Γενιά να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει. Η ενίσχυση των έξι μηνών από την Πολιτεία για την πρώτη πρόσληψη με επιδότηση των νέων μας πέραν του μισθού τους, η αύξηση νέων θέσεων εργασίας, η επέκταση στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ και στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ, η εκμηδένιση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας από τη νέα χρονιά καθώς και η κατάργηση φόρου στις γενικές παροχές και δωρεές αποτελούν θετικά ταμεία που θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην εξυπηρέτηση του σκοπού της διευκόλυνσης της νεολαίας μας.

 

ΝΕΑΝΙΚΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Οι ευκαιρίες στην απασχόληση έχουν ιδιαίτερη σημασία όπως και η πρόσβαση των νέων σε μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Κρίνεται έτσι χρήσιμο και απαραίτητο για το επόμενο διάστημα, να υπάρξει ώθηση στην απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων, να ακολουθήσει η Νέα Γενιά μας την παγκόσμια τάση και να μην χάσει χρόνο και δυνατότητες που θα βρει μπροστά της και φυσικά να ενισχυθεί σταθερά η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία.

 

Να δοθούν τα ανάλογα κίνητρα για τις νεοφυείς δραστηριότητες, την έξτρα επιδότηση start-up επιχειρήσεων και να διαμορφωθούν τα ανάλογα προγράμματα κατάρτισης. Είναι λοιπόν καιρός αμέσως μετά την πανδημία και γιατί όχι από τώρα οι νέοι μας να πάνε με σιγουριά μπροστά!

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Στο πλευρό των νοσούντων με άνοια ή Αλτσχάιμερ - Διανομή δωρεάν συσκευών εντοπισμού σε ευπαθείς δημότες

Για άλλη μια φορά ο Δήμος Πύργου βρίσκεται στο πλευρό των ευπαθών συμπολιτών μας και στο πλαίσιο του Παγκόσμιου μήνα Αλτσχάιμερ, η υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας προγραμματίζει μια ξεχωριστή πρωτοβουλία. Όπως ενημερώνει ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αντρέας Βγενόπουλος, θα διεξαχθεί έρευνα προκειμένου, ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, οικονομικά αδύναμοι, να προμηθευτούν δωρεάν  συσκευές εντοπισμού (ρολόι χειρός με gps tracker και κάρτα SIM που λειτουργεί και στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και πλήκτρο SOS)

«Δυστυχώς αυτές οι ασθένειες είναι ανίατες, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε  η επιστήμη έχει κάνει σπουδαία άλματα τα τελευταία χρόνια που βοηθούν τα άτομα που νοσούν από άνοια ή Αλτχάιμερ να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, όπως και να μειώνουν τους κινδύνους της καθημερινότητας. Ο Δήμος Πύργου, έχει αποδείξει τα δύο τελευταία χρόνια το κοινωνικό του πρόσωπο με πολλές δράσεις. Συνεχίζουμε λοιπόν να στηρίζουμε τις κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ομάδες με κάθε δυνατότητα που διαθέτουμε. Με την έρευνα που θα διεξαχθεί, θα μπορέσουμε να έχουμε τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να προμηθεύσουμε δωρεάν σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας αυτή τη συσκευή εντοπισμού» δηλώνει ο κ. Βγενόπουλος.

Η προμήθεια των «έξυπνων» φορητών συσκευών θα διευκολύνει και θα βελτιώσει την καθημερινότητα στα άτομα που πάσχουν από άνοια η οποία αποτελεί μάστιγα της εποχής θα προσφέρει στήριξη στους φροντιστές τους. Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στον εντοπισμό ενός ατόμου που έχε3ι χάσει τον προσανατολισμό του, προσφέροντας αυτονομία στη μετακίνηση του και τη δυνατότητα ειδοποίησης οικείου ατόμου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν αυτή τη φορητή συσκευή θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο Πρωτόκολλο του Δημαρχείου Πύργου (Πατρών & Τάκη Πετροπούλου) ως τις 10 Οκτωβρίου με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

-Αίτηση του ενδιαφερόμενου

-Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας του αιτούντος

-Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας του ωφελουμένου

-Γνωμάτευση Δημόσιο Νοσοκομείου

-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

-Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος που έχει τη φροντίδα/επιμέλεια του ασθενή

-Αποδεικτικό κατοικίας (λογαριασμός ΔΕΚΟ ή μισθωτήριο συμβόλαιο σε ισχύ ή βεβαίωση μόνιμης κατοικίας)

-Εκκαθαριστικό φόροι εισοδήματος (τελευταίο)

Συγκεκριμένα τα κριτήρια ως προς το εισόδημα είναι από ένα άτομο και άνω 10.000 ευρώ και προσαυξημένο κατά 1.200 ευρώ ανά επιπλέον άτομο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν το 26210-81243.

Αυγερινοπούλου: Προς διευκόλυνση η ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων - Εισάγονται ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων

Η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, το Νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, το οποίο εισάγει μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης, αλλά και της λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο διευκολύνεται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και αίρονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αποθάρρυναν τους κτηνοτρόφους να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους. Εισάγονται ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων, αλλά και τη μείωση των συντελεστών κόστους παραγωγής. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αγροτική επιχειρηματικότητα, αλλά και τη βιωσιμότητα.

Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να εκφράσει τις απόψεις και τις παρατηρήσεις του επί του νέου σχεδίου νόμου, εντός δύο εβδομάδων, στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/ypaat/?p=2841

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο: http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/11769-dt140921

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - "Βάραγκας 2021 - Κρατάμε ζωντανή την παράδοση "

Η παράδοση, ο ρόλος των αγροτικών προϊόντων-με κυρίαρχο τη σταφίδα- στην τοπική οικονομία, τα έθιμα και η πολιτισμική κληρονομιά αλλά και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, «πρωταγωνιστούν» στο φετινό πανηγύρι στο Βάραγκα που διοργανώνει ο Δήμος Πύργου, η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και ο Γραφείο Εθελοντισμού σε συνεργασία με τους προέδρους των τ.κ. και τοπικούς φορείς, από τις 21 έως και τις 23 Σσεπτεμβρίου.

Στο χώρο του Βάραγκα, με παράδοση και ιστορία πολλών χρόνων, φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αναβιώνει όλη η πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής. Ο Δήμος Πύργου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε στοιχεία, έθιμα και παραδόσεις μιας άλλης εποχής διοργανώνει με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του πανηγυριού ένα τριήμερο πρόγραμμα με ομιλίες, εκθέσεις τοπικών προϊόντων, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, το καθιερωμένο λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι, αλλά και πολλές δράσεις για τα παιδιά.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, “στόχος μας είναι να αναδειχθεί και να παραμείνει ζωντανή η παράδοση του τόπου. Κρατάμε ζωντανή την παράδοση».

Όλες τις προηγούμενες ημέρες οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις. Ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Βασίλης Σεϊντής με τον υπεύθυνο του γραφείου εθελοντισμού Γιάννη Πλεμμένο και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων επισκέφτηκαν το χώρο ώστε όλα να είναι έτοιμα ως προς την τελική διαμόρφωση και την καλή διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης, αλλά και των τριήμερων εκδηλώσεων. Η υπηρεσία πρασίνου παρουσία του αντιδημάρχου Μαρίνου Αχτύπη επιμελήθηκε την καθαριότητα του χώρου και τη φύτευση δέντρων, ενώ η πολιτική προστασία του Δήμου Πύργου φρόντισε για την ασφάλεια του χώρου.  

 

Το πρόγραμμα

 

Τα εγκαίνα του πανηγυριού θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21/9 στις 20.00 με τον καθιερωμένο αγιασμό και χαιρετισμό του δημάρχου Πύργου.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες του προέδρου της ΟΑΣΗ Θανάση Βομπίρη για το ρόλο των τοπικών προϊόντων και των αγροτών στην περιοχή, ενώ ο ιστορικός-οικονομολόγος Διονύσης Τραμπαδώρος θα μιλήσει για την οικονομική και πολιτισμική διάσταση της σταφίδας σε όλη την περιοχή. Οι ομιλίες θα εμπλουτιστούν με οπτικοακουστικό υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη ημέρα άλογα απο την Πηνεία και την Ανδραβίδα με τους αναβάτες τους θα βρίσκονται στο χώρο και θα προσφέρουν ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα.

Την Τετάρτη 22/9 ο γνωστός και αγαπημένος ερμηνευτής λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών Γιώργος Βελισσάρης με την ορχήστρα του θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 23/9 με ομιλία της προέδρου του συλλόγου παραδοσιακών σπόρων Όλγας Βενιζέλου Ρουβά και τον Στέφανο Παπαγεωργίου να διασκεδάζει τους μικρούς φίλους με τις περιπέτειες του Καραγκιόζη.

Να σημειωθεί ότι θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας για τον covid.

 

 

Συλλήψεις στην Ηλεία

Σύλληψη ημεδαπού για απόπειρα κλοπής


Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ
του Αστυνομικού Τμήματος Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι
αποπειράθηκε να διαρρήξει αποθήκη άνδρα.

Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος
Ασφαλείας Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι αφαίρεσε από την ταμειακή
μηχανή καταστήματος, το χρηματικό ποσό των (60) ευρώ.

Σύλληψη δύο ημεδαπών για κατοχή ναρκωτικών


Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στην Εθνική Οδό Πατρών Πύργου, από
αστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δυο ημεδαποί
άνδρες, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο που
επέβαιναν, βρέθηκε και κατασχέθηκε κάνναβη, συνολικού βάρους (14)
γραμμαρίων και ένας πλαστικός τρίφτης, με υπολείμματα της ναρκωτικής
ουσίας.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Τεράστια η επιτυχία της συναυλίας τιμής και μνήμης στον Μίκη Θεοδωράκη - Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: “Δημιουργούμε φεστιβάλ “Μίκη Θεοδωράκη” και θεματικό μουσείο προς τιμήν του στον Πύργο”

Με την ανακοίνωση, δια στόματος δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, της δημιουργίας ενός φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης” στον Πύργο, επισφραγίστηκε η απόλυτη επιτυχία της συναυλίας αφιερωμένη στη μνήμη και το έργο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη. Η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης  Θεοδωράκης”  μαζί με την  Πέγκυ Ζήνα, τον Σπύρο Κουτσοβασίλη και τον Πυργιώτη ερμηνευτή Γιάννη Κορίζη συντρόφευσαν  επί δύο ώρες σχεδόν το πλήθος που είχε κατακλύσει το Πάρκο Ξυστρή για να απολαύσει ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι με πυξίδα τις μελωδίες και τα τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη. Σε μια συναυλία τιμής και μνήμης στην πόλη που τόσο αγάπησε και νοστάλγησε να ξαναζήσει λίγο πριν το τέλος του...

Ο κ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε τη συναυλία από τις πρώτες θέσεις παρέα με έναν επίσης σπουδαίου δημιουργό που “γέννησε” αυτός ο τόπος, τον Ηλία Ανδριόπουλο, παίρνοντας το λόγο απευθυνόμενος στο κοινό είπε: “Άνθρωποι σαν τον Μίκη Θεοδωράκη δεν πεθαίνουν ποτέ. Υπάρχουν στο μυαλό μας, στην ψυχή μας, στην ιστορία, στο μέλλον….Ο Μίκης Θεοδωράκης  ανήκει σε όλους και ιδιαίτερα σ’ αυτόν τον τόπο, τον αγάπησε πολύ, και τον αγάπησε πολύ και ο ίδιος”. Σ αυτό το σημείο μάλιστα αναφέρθηκε σε μια τελευταία συνέντευξη του παγκόσμιου συνθέτη ο οποίος είχε μιλήσει για τον Πύργο και την επιθυμία του να ξαναζήσει στιγμές των νεανικών του χρόνων στην πόλη που δημιούργησε τις πρώτες του μουσικές. “Αυτόν τον Πύργο πρέπει και οφείλουμε να αναδείξουμε. Και επιμένουμε κόντρα στην τρομολαγνεία και μιζέρια κάποιων άλλων. Πολιτισμό πρέπει να δημιουργήσουμε στην πόλη. Υπάρχει, αλλά είναι “σκεπασμένος” τόσα χρόνια με τη σκόνη της αδιαφορίας και της λήθης. Θέλουμε να ταράξουμε αυτή τη νοοτροπία που κάποιοι επέβαλαν στους πολίτες του Πύργου δεκαετίες τώρα”.

 

Φεστιβάλ και μουσείο Μίκης Θεοδωράκης

 

“Πιστεύουμε ότι η πόλη έχει μια τεράστια κληρονομιά τεράστιων ανθρώπων του πνεύματος. Ήδη μετονομάσαμε την πλατεία “Βρυσούλες” σε πλατεία “Μίκη Θεοδωράκη”, προχωράμε στην ίδρυση ιστορικού μουσείου της πόλης, και μέσα από ένα θεματικό μουσείο “Μίκης Θεοδωράκης” θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον όλων. Και το κορυφαίο μας σχέδιο, που τώρα γίνεται πιο επίκαιρο είναι να  δημιουργήσουμε ένα διαρκές φεστιβάλ “Μίκη Θεοδωράκη” σ’ αυτή την πόλη, που θα ξεκινήσει το 2022. Ένα φεστιβάλ με συναυλίες, εκθέσεις, και άλλες εκδηλώσεις που να αρμόζουν στο έργο του μεγάλου μας καλλιτέχνη. Δώστε μας την ευκαιρία να δημιουργήσουμε τον άλλον Πύργο που αξίζουμε” κατέληξε ο δήμαρχος Πύργου για να εισπράξει τον ενθουσιασμό και το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Μάλιστα όπως αποκάλυψε, την ιδέα του Φεστιβάλ την είχε ήδη συζητήσει με την κόρη του κορυφαίου δημιουργού, Μαργαρίτα στην Κρήτη όταν συνόδευσαν τον Μίκη Θεοδωράκη στην τελευταία του κατοικία.

 

Όπως τον γνώρισα….

 

Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε επίσης  με συγκίνηση στην συνάντησή του, πριν έναν χρόνο περίπου με τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του στην Ακρόπολη. “Εκεί διαπίστωσα ότι ήταν ένας πολύπλευρος άνθρωπος με μια πολυσύνθετη πραγματικότητα. Ήταν ο ποιητής, ο μουσικός, ο οραματιστής, ο αγωνιστής….όλα όσα μας λείπουν σήμερα”. Ξεχωριστή στιγμή της ομιλίας του δημάρχου Πύργου ήταν η αναφορά στη συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη με έναν άλλον κορυφαίο πολίτη του Πύργου, τον αείμνηστο δήμαρχο Μιχάλη Ξυστρή. Τη στιγμή εκείνη προβλήθηκε μια φωτογραφία του 1979 με τους δύο άντρες να συνομιλούν μετά από το τέλος της συναυλίας που είχε δώσει ο Μίκης Θεοδωράκης στο στάδιο του Πύργου. “Απόψε τους επικαλούμαστε συνέχεια ...τους έχουμε  μπροστά μας όπως τους έχουμε στο μυαλό μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμά όλο τον κόσμο και ο αείμνηστος Μιχάλης Ξυστρής τιμά τον Πύργο”.

 

“Η κληρονομιά του Μίκη είναι αέναη”

 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κληρονομιά που άφησε πίσω του σε όλους μας ο μεγάλος συνθέτης. “Πολιτισμός είναι αυτό που συμβαίνει εδώ απόψε. Τα αφτιά πλημμυρίζουν το μυαλό μας με μουσική, το μυαλό αποτυπώνει τα λόγια των ποιητών όπως τους μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τους έφερε στα στόματα όλων μας, στα σπίτια μας….Σιγοτραγουδάμε πάντα τα τραγούδια του. Είναι τα τραγούδια που αγγίζουν την ψυχή μας, το μυαλό μας, είναι μια πνευματική διεργασία, μια εσωτερική αναζήτηση. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι επική, επαναστατική , λυρική, ερωτική….Η κληρονομιά που μας αφήνει είναι τεράστια και αέναη”.

 

 

Μια “Όμορφη πόλη” γεμάτη τραγούδια

Το πρόγραμμα της συναυλίας και τους καλλιτέχνες παρουσίασε ένας ακόμη σημαντικός Ηλείος δημιουργός, ο Γιάννης Τζουανόπουλος, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης, επί σειρά ετών, του Μίκη Θεοδωράκη. Φανερά συγκινημένος είπε ότι είναι η  πρώτη συναυλία που παρουσιάζει για τον Μίκη Θεοδωράκη με τον Μίκη απόντα, και αναφέρθηκε στους καλλιτέχνες που ερμήνευσαν τα τραγούδια όπως και τη Λαϊκή Ορχήστρα με τα ωραιότερα λόγια.

Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε η αγαπημένη ερμηνεύτρια Πέγκυ Ζήνα για να δώσει τη σκυτάλη στον “δικό” μας Γιάννη Κορίζη και στον Σπύρο Κουτσοβασίλη με τη γνήσια λαϊκή φωνή. Οι τρεις τους, συνοδευόμενοι από άριστους μουσικούς  της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» παρουσίασαν  ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη. Και κάπου στη μέση της συναυλίας, την εμφάνισή της στη σκηνή έκανε και η Μαργαρίτα Θεοδωράκη που ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για την αγάπη που δείχνουν στον πατέρα της και το έργο του.

 

 

Οι διοργανωτές

 

Η συναυλία διοργανώθηκε από τον Δήμο Πύργου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου, σε συνεργασία με την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού, και με την πολύτιμη συνδρομή της άμισθης συμβούλου του Δήμου σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Φλώρας Παπαγιαννάκη.

Αξίζει δε να σημειωθεί η αμέριστη, για άλλη μια φορά, βοήθεια του Συλλόγου Νέων Καταραχίου που με την εθελοντική τους εργασία, τα μέλη, βοήθησαν στην άψογη διοργάνωση και διεξαγωγή της εκδήλωσης όπου τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του covid.

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.