671 New Articles

O ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΕΙΑΣ -ΠΣ για την Ημέρα της Γυναίκας - ΦΥΛΟ: ΓΥΝΑΙΚΑ

8 Μαρτίου 1857: εργαζόμενες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης διεκδίκησαν για πρώτη φορά, σε μαζική διαδήλωση, το δικαίωμα στη δεκάωρη εργασία, στους υγιεινούς χώρους εργασίας και σε μεροκάματα ίσα με αυτά των αντρών!

1944: Οι γυναίκες, για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, ψηφίζουν για την ανάδειξη εθνικού συμβουλίου, την περίοδο της λαϊκής εξουσίας, στην ελεύθερη Ελλάδα, με διάταγμα της Κυβέρνησης του Βουνού, με το οποίο τούς  δόθηκε το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

1946: Ιδρύεται η Πανελλαδική Ομοσπονδία Γυναικών με σκοπό την προστασία της μητέρας και του παιδιού, την πολιτική, κοινωνική  και οικονομική ισοτιμία των γυναικών, την άμυνα κατά του φασισμού και την εμπέδωση της ειρήνης.

1952: Η Ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο που παραχωρεί ίσα πολιτικά δικαιώματα στις γυναίκες, αλλά σε βουλευτικές εκλογές οι γυναίκες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις 19 Φλεβάρη 1956.

1975: Ορίζεται στο Σύνταγμα ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι».

8 Μαρτίου 2021: Πανδημία! Η Ελληνίδα είναι παρούσα! Είναι παντού! «Πιστώνει» καθημερινά την παρουσία της στην ελληνική πραγματικότητα, ως σύντροφος, μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, σπουδάστρια, καλλιτέχνιδα, επιστημόνισσα, πολιτικός! Είναι στην πρώτη γραμμή της «φροντίδας», αλλά με άνισα δικαιώματα, «μαύρη εργασία», ελαστικές εργασιακές σχέσεις, υποκείμενη σε πρακτικές ρατσισμού, ευφάνταστου σεξισμού, εκφοβισμού,  έμφυλης βίας, «φίμωσης», την ίδια στιγμή που αναδεικνύεται η δυναμική της και η διαλεκτική σχέση της με το «κοινωνικό γίγνεσθαι». Αντιμέτωπη με κυβερνητικές επιλογές,  όπως η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η αντίληψη της ταύτισης των γυναικών με την οικογένεια και τη μητρότητα, κυβερνητικές επιλογές που «αναστέλλουν» το κράτος πρόνοιας, διαμορφώνουν άνισες συνθήκες εργασίας, μεταρρυθμίσεις επί το χείρον στο Οικογενειακό Δίκαιο με συναφή αφαίρεση βασικών κατακτήσεων των γυναικών, διαρκή φτωχοποίηση, μείωση ελεύθερου χρόνου, ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στην εργασία, δοτικά αναζητά και «κατοχυρώνει» την  ύπαρξή της. Μέσα στην αντίφαση των πολλών ρόλων της, μέσα σε διαδικασίες ανασφάλειας και επισφάλειας της εργασίας και της οικονομίας του ζωτικού της χώρου, σε συνθήκες αλλοτριωτικών κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, δεν παύει να αγωνίζεται και να διεκδικεί ισότητα στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία!

Στην πορεία του χρόνου η γυναίκα οργανώνεται,  συνδικαλίζεται, αγωνίζεται, διεκδικεί, απεργεί, ψηφίζει, υψώνει το ανάστημά της και παλεύει να αφήσει το αποτύπωμά της στην ιστορία. Αγώνας ενάντια στο κατεστημένο της πατριαρχίας! Αγώνας άνισος!

Ο Σύριζα – ΠΣ ήταν, είναι και θα είναι «μπροστάρης» στον αγώνα της για κατοχύρωση πλήρους ισότητας!

Για να ακούγεται η φωνή της! Για να έχει λόγο! Για να σταθεί επιτέλους στο ύψος που της αρμόζει!   

Νομαρχιακή Επιτροπή Σύριζα – ΠΣ Ηλείας

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                         

 

:

 

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηλείας στον αγώνα για τη στήριξη του Τμήματος Μουσειολογίας

Σε επίσκεψη στο Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου και συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρόεδρό του, κ. Γεώργιο Παναγιωτόπουλο, προέβη το Σάββατο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηλείας, στο πλαίσιο των συντονισμένων προσπαθειών του να παραμείνει το Τμήμα στην έδρα του, τον Πύργο.

Το κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανό και τα μέλη της Ν.Ε. Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Παναγιώτη Φλεβοτόμο, συντονιστή, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, πρ. υφυπουργό Παιδείας, Αννίτα Λάκκα, συντονίστρια του τμήματος Παιδείας – Πολιτισμού, Άγγελο Μαντά, συντονιστή της ΟΜ Πύργου και Θοδωρή Ντοά, Δημοτικό Σύμβουλο Πύργου,  ξεναγήθηκαν από τον κ. Παναγιωτόπουλο στις εγκαταστάσεις του Τμήματος και συνομίλησαν εκτενώς μαζί του για την τύχη του.

Κοινό σημείο αναφοράς των δύο πλευρών η ανησυχία τους για το μέλλον του Τμήματος, που διαγράφεται δυσοίωνο, έπειτα από τη δημοσίευση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Παν. Πατρών, σύμφωνα με τον οποίο το Τμήμα Μουσειολογίας προτείνεται να συγχωνευτεί στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με έδρα την Πάτρα, δηλαδή να καταργηθεί ως αυτόνομο τμήμα! Για το θέμα αυτό τόσο η Ν.Ε. με παρεμβάσεις της, όσο και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ηλείας με συστηματικές τοποθετήσεις και διαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο αναδεικνύουν τη σοβαρότητά του θέματος, προσπαθώντας να καταστήσουν κοινωνούς του προβλήματος όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική κοινωνία.

Τόσο το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για τις συνέπειες που θα έχει για την τοπική κοινωνία της Ηλείας αλλά και για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα το ενδεχόμενο συγχώνευσης/κατάργησης του Τμήματος Μουσειολογίας. Να θυμίσουμε ότι αυτό ιδρύθηκε με τον νόμο 4610/2019 (νόμο Γαβρόγλου) και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, λόγω κυρίως της υποστελέχωσής του, καταφέρνει με σθένος να ανταποκρίνεται τόσο στις λειτουργικές/διοικητικές του υποχρεώσεις αλλά και επάξια να καλύπτει τις ακαδημαϊκές ανάγκες του φοιτητικού του δυναμικού για σπουδές με αντίκρισμα και αναγνώριση στην αγορά εργασίας.

Το Τμήμα Μουσειολογίας είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που παρέχει προπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενό του! Βρίσκεται στον τόπο όπου δικαιωματικά ανήκει, στη γη της Ολυμπίας! Χρήζει υποστήριξης για να συνεχίσει το έργο του! Η κατάργησή του θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τον πολιτισμό εν γένει αλλά και για την ηλειακή κοινωνία!  

Πάγια  αρχή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου για ακαδημαϊκή αποκέντρωση.

Αδιαπραγμάτευτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηλείας είναι η διατήρηση των πανεπιστημιακών τμημάτων στον νομό μας! Για αυτό αγωνίζεται! Δεσμεύεται ότι το επόμενο, κρίσιμο, διάστημα θα κλιμακώσει τις ενέργειές του προς αυτή την κατεύθυνση. Καλεί όλους τους φορείς και όλους τους πολίτες της Ηλείας να ενώσουν τις φωνές τους μαζί του και να διεκδικήσουν από κοινού αυτά που δικαιωματικά τούς ανήκουν και που η κυβέρνηση της ΝΔ τόσο απροκάλυπτα τούς στερεί.

Ν.Ε. Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Διονύσης Καλαματιανός: Στη Βουλή τα προβλήματα του εμβολιασμού στην Ηλεία

Κρίσιμη παράμετρος και απαραίτητη συνθήκη εξόδου από την υγειονομική κρίση είναι ο ορθός σχεδιασμός και η απρόσκοπτη υλοποίηση του εγχειρήματος του εμβολιασμού.

Δυστυχώς, ακόμα και σε αυτό το σοβαρό ζήτημα εμφανίζονται αστοχίες και ανεπάρκειες από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση συνολικά.

Θυμόμαστε τις αρχικές εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες έκαναν λόγο για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη τη Xώρα και γρήγορα διαψεύστηκαν. Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια λειτουργούν πολύ λιγότερα. Θυμόμαστε, επίσης, τις αναφορές τους για 2.000.000 εμβολιασμούς το μήνα και στη συνέχεια για 2.000.000 εμβολιασμούς έως το Μάρτη, που επίσης διαψεύστηκαν.

Από αυτή τη γενικότερη αρνητική εξέλιξη δεν έχει ξεφύγει και η Ηλεία καθώς από τα έντεκα αρχικά εμβολιαστικά σημεία που είχαν ανακοινωθεί, σήμερα είναι ενεργά μόλις τα πέντε.

Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μικρός, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του νομού, το δυσπρόσιτο και ορεινό χαρακτήρα πολλών κοινοτήτων και οικισμών, αλλά και τη γεωγραφική κατανομή των κατοίκων εντός του.

Αποτέλεσμα των λιγοστών εμβολιαστικών κέντρων, που επιχειρούν στην Ηλεία, είναι πολλοί πολίτες να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία, καθώς καλούνται να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο που εδρεύει αρκετά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αλλάζοντας όχι μόνο Δήμο, αλλά αρκετές φορές νομό και Περιφέρεια. Τα παραδείγματα με πολίτες που διαμένουν στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και καλούνται να μεταβούν στα Τρόπαια του Δήμου Γορτυνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου να εμβολιαστούν, είναι χαρακτηριστικά. Εξάλλου, έχουν καταγραφεί περιστατικά, πολιτών που διαμένουν στον Πύργο και καλούνται να εμβολιαστούν στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που υπάρχουν μονάδες υγείας κοντά στον τόπο διαμονής τους.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί από αυτούς τους πολίτες είναι  ηλικιωμένοι άνθρωποι που έχουν δυσκολία μετακίνησης, αλλά και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έρθουν σε επαφή με φορέα του ιού και να νοσήσουν. Μάλιστα, αρκετοί, επειδή δεν έχουν μέσο μεταφοράς ή δεν έχουν να το πληρώσουν ή προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία της μετακίνησης, αποφασίζουν να μην εμβολιαστούν.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Για το λόγο αυτό με πρωτοβουλία του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, καλώντας τον να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις:

  • Θα προχωρήσει στην άμεση λειτουργία περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σωστά οι πολίτες της Ηλείας, καθώς πολλοί από αυτούς είναι υποχρεωμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέσα στον ίδιο το νομό, είτε ακόμα και εκτός αυτού, προκειμένου να εμβολιαστούν;
  • Θα μεριμνήσει, ώστε να στελεχωθούν τα εμβολιαστικά αυτά κέντρα με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
  • Πόσοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο της Ηλείας έως σήμερα, και πόσοι συνολικά σε ολόκληρο το νομό;
  • Πότε προβλέπεται από τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στην Ηλεία;

Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του εμβολιασμού πάσχει. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνεται εύκολα, με ασφάλεια και όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κοντά στον τόπο της κατοικίας τους. Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η ταλαιπωρία με μακρινές μετακινήσεις, μέσα στην πανδημία και η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Είναι αναγκαίο επίσης να υλοποιηθεί  σχεδιασμός κατ’ οίκον εμβολιασμού για τους κατάκοιτους και τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Είναι ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης να διορθώσει τις αστοχίες και να μεριμνήσει για ασφαλή, προσβάσιμη και τάχιστη διαδικασία εμβολιασμού για ολόκληρη την Ηλεία και τη Χώρα. 

 

 

Ο Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕ Κ. ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΔΙΑΥΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ‘ENTERPRISE GREECE’ - Νέα εποχή επενδυτικής δραστηριότητας στην Ηλεία

Ουσιαστική επικοινωνία

και πλάνο στοχευμένων ενεργειών

με τον Ιωάννη Σμυρλή

 

-Έμφαση στην εξαγωγική δραστηριότητα και τις επενδύσεις

 

 

Σε νέα εποχή δυναμικής επενδυτικής δραστηριότητας, με έμφαση στον εξαγωγικό τομέα, εισέρχεται ο Νομός Ηλείας μέσω της συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ του Επιμελητηρίου του Νομού και της ‘ENTERPRISE GREECE’, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο κ. Νικολακόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρο της ‘ENTERPRISE GREECE’ κ. Ιωάννη Σμυρλή, πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση, αυτή τη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Βασίλης Τσαούσηςκαι εγκαινιάστηκε επί της ουσίας συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

 

Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα

Συνεργασία η οποία θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και θα δώσει την δυνατότητα ανάληψης επιχειρηματικών διεθνών πρωτοβουλιών.

Άλλωστε, η Ελληνική οικονομική διπλωματία έχει εισέλθει σε νέα φάση, μετά και τον μετασχηματισμό του ΥΠΕΞ σε φορέα αποτελεσματικής προώθησης των οικονομικών συμφερόντων της Ελλάδας, με την ένταξη, σε αυτό, της ‘Enterprise Greece’, του ΟΑΕΠ και της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, που δίνει την δυνατότητα για στοχευμένες ενέργειες, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι σχετικές δράσεις, όπως εξήγησε και ο κ. Σμυρλής, θα ενισχυθούν και θα διευρυνθούν, τόσο σε επίπεδο προβολής, όσο και σε επίπεδο συμβουλευτικής υποστήριξης και διευκόλυνσης πρόσβασης των Ελλήνων εξαγωγέων σε νέες αγορές, καθώς υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό σε σημαντικούς τομείς, και εκεί θα αξιοποιηθούν οι Πρεσβείες και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της χώρας μας στο εξωτερικό.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία του κ. Νικολακόπουλου, προσδοκώντας σε στενή συνεργασία του ΕΒΕ Ηλείας με την ‘Enterprise Greece’, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο τις τοπικές επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα και να αναπτύξουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μία καλή βάση στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση.

«Η Ηλεία διαθέτει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι μία από τις πιο εύφορες περιοχές, με φυσικά σημεία απαράμμιλης ομορφιάς, που μπορούν να αξιοποιηθούν και στον τουριστικό τομέα, ενώ με τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια η Ηλεία θα αποκτήσει άλλη υπεραξία. Μέσω των δυνατοτήτων που δίνει πλέον το νομοθετικό πλαίσιο, επιδιώκουμε την εξωστρέφεια, την στήριξη και ανάδειξη των επιχειρήσεων του νομού μας και την αύξηση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας και αυτό θα το πετύχουμε μέσα από την συνεργασία που αναπτύσσεται πλέον με την Enterprise Greece’» σημείωσε ο Ηλείος βουλευτής.

 

Τα πρώτα βήματα

Η ‘Enterprise Greece’ οργανώνει το δίκτυό της και ετοιμάζει δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να παράσχει όλα τα εργαλεία προς όφελος των επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται πλέον, όπως εξήγησε και ο κ. Σμυρλής, στην κατάρτιση εθνικού ψηφιακού μητρώου εξαγωγέων για την αποτελεσματικότητα των δράσεων. Ενέργεια η οποία ζήτησε ο κ. Σμυρλής να στηριχθεί από τα Επιμελητήρια.

Το πρώτο βήμα συνεργασίας με το ΕΒΕ Ηλείας θα αφορά στην συμμετοχή επιχειρηματιών στα δωρεάν σεμινάρια Digital Management  που πραγματοποιεί η ‘Enterprise Greece’, με επόμενο βήμα την ανάπτυξη των επιχειρηματικών Clusters, μέσω των οποίων θα αναπτυχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και ο εκσυγχρονισμός τους.

Επιμελητήριο Ηλείας και ‘Enterprise Greece’ αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες για περαιτέρω προβολή και ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της Ηλείας και θα βρίσκονται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και αυτό που υπογράμμισε ο κ. Νικολακόπουλος είναι ότι η συνεργασία θα αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα με άμεσες κινήσεις, ενώ επίκειται η διαμόρφωση ενός πλάνου επενδυτικών προτάσεων με το Επιμελητήριο και ο φάκελος θα κατατεθεί σύντομα στον Οργανισμό για να προχωρήσουν οι περαιτέρω ενέργειες.

 

 

 

 

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη: «Η δουλειά του τελευταίου 1,5 χρόνου αποφέρει καρπούς»

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει τη σχολή Γεωπονίας από την Αμαλιάδα -  Εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για να παρέμβουμε δραστικά στην εικόνα της πόλης, της Κουρούτας και όλης της Πηνείας – Λειτουργεί πλέον το διυλιστήριο ενώ παραδόθηκε η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου και  παλεύουμε για τη στελέχωση του ιδρύματος»

 

 

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου, που το μεσημέρι της Κυριακής παραχώρησε, στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης του Νομού, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, αναφέρθηκε στο σημαντικό, όπως επεσήμανε, έργο που έχει υλοποιηθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο και θα βελτιώσει δραστικά την εικόνα όλου του Δήμου, λύνοντας παράλληλα όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους.

Ο κ. Λυμπέρης, στη συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι πολίτες δεν θα «επιτρέψουν σε κανέναν να υφαρπάξει τη σχολή Γεωπονίας από την Αμαλιάδα» επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή η οποία, όπως είπε «πανηγύριζε τη στιγμή που η τότε Κυβέρνηση άφηνε ένα «ορφανό» τμήμα στην πόλη, μεταφέροντας την έδρα της σχολής στην Αιτωλοακαρνανία». Από τότε, είπε ο Δήμαρχος «φωνάζαμε και δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε από την τότε δημοτική αρχή, πως θα μας κλείσουν». Μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, λέγοντας «εμείς καταφέραμε να παραδώσουμε τη νέα πτέρυγα ενώ παλεύουμε για τη στελέχωσή του με γιατρούς». Ανακοίνωσε πως έχουν εγκριθεί  σημαντικά έργα εκατομμυρίων ευρώ που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης, όπως πεζοδρόμηση, δημιουργία γραμμικού πάρκου στη Σοχιά, ολική επισκευή του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου και του κτιρίου της Βιβλιοθήκης κ.α. Αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που υλοποιήθηκε προκειμένου να λειτουργήσει το διυλιστήριο στο φράγμα του Πηνειού και να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις για την αντικατάσταση του «σαθρού αγωγού ύδρευσης». Τέλος ο κ. Λυμπέρης ανακοίνωσε το μεγάλο έργο ύψους 6,5 εκ ευρώ που λύνει επιτέλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Πηνείας και όλων των τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Αμαλιάδας.

 

 

«Έχουμε ζήσει σε αυτή τη θητεία, την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής μας»

Ξεκινώντας τη συνέντευξής του  στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Αμαλιάδας, ο Δήμαρχος Ήλιδας είπε : «Έχουμε ζήσει σε αυτή τη θητεία, την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής μας. Με την πανδημία του κορονοϊού, ήρθαμε να αντιμετωπίσουμε σωρεία προβλημάτων που εκτέθηκαν, περιγράφηκαν και σε ότι αφορά την δική μας παράταξη, έγιναν αποδεκτά από το Λαό, ο οποίος μας τίμησε με την ψήφο του. Αναφέρομαι στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, στην ουσιαστική κατάργηση της σχολής Γεωπονίας, τα  μεγάλα έργα εκατομμυρίων που απεντάχθηκαν, -όπως η κατασκευή του δεύτερου κτιρίου του ΑΕΙ-,παράκτια προστασία της Κουρούτας και βέβαια η στασιμότητα των υποδομών που καταγράφηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Αμαλιάδας, όπου δεν μπήκε ούτε ένα καρφί,

 το κολυμβητήριο που διαλύθηκε

και βέβαια το κτίριο στο οποίο σήμερα βρισκόμαστε και δεν είχε παραληφθεί».

 

 

« Θα είμαστε ξανά εκ των πρωταγωνιστών των έργων στη Δυτική Ελλάδα»

Πριν λίγο καιρό, είπε  ο κ. Λυμπέρης : «όταν στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν οι … ειδήσεις παραιτήσεων των δυο αντιδημάρχων μου, είχα δηλώσει πως εμείς, ως Δημοτική Αρχή, δουλεύουμε όλο αυτό το διάστημα εντατικά και προχωράμε με μοναδικό στόχο να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι των κατοίκων όλου του Δήμου Ήλιδας. Σήμερα είμαστε στη θέση να πούμε πως θα είμαστε ξανά εκ των πρωταγωνιστών των έργων στη Δυτική Ελλάδα».

Εμείς, συνέχισε : «παραδώσαμε τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Για να υλοποιηθεί όμως μια τέτοια κίνηση χρειάστηκε μεθοδική δουλειά από όλους μας και προσήλωση στον κοινό στόχο. Παράλληλα ασκήσαμε και ασκούμε πιέσεις για να προσληφθεί ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Δυστυχώς,  αυτή η απόφαση δεν είναι δική μας, αλλά του εκάστοτε Υπουργού Υγείας και των Διοικήσεων. Ως Δήμαρχος φώναζα –και με την ιδιότητα του γιατρού – πως ήταν μεγάλο λάθος να αποψιλώνονται τα νοσοκομεία. Δεν εισακούστηκα και τα αποτελέσματα τα ζούμε στην Ηλεία. Αποκαμωμένοι γιατροί υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και σήμερα ο νομός δεν διαθέτει παθολογικό τομέα. Ας δουν την κατάσταση οι διοικήσεις, τόσο σε επίπεδο νομού, περιφέρειας όσο και η κεντρική στο Υπουργείο Υγείας».

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ, τόνισε, «έχω κατεβάσει συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει και πρέπει να διαδραματίζει ρόλο σε θέματα υγείας».

 

«Από το 2019 επισημάναμε τον κίνδυνο για τη σχολή Γεωπονίας»

Μιλώντας για τη θέμα της σχολής Γεωπονίας, ο κ Λυμπέρης επεσήμανε : «Μέχρι το Μάιο του 2019 μας έλεγαν λαϊκιστές όταν φωνάζαμε πως θα καταστραφεί το τμήμα της Αμαλιάδας. Λέγαμε από τότε πως, με ένα «ορφανό» τμήμα στην πόλη που άφησαν «για να κοροϊδέψουν τους ιθαγενείς», μαθηματικά οδηγούμαστε στο κλείσιμο της σχολής και τη μεταφορά της στην Αιτωλοακαρνανία όπου δημιουργήθηκε campus και μάλιστα η μια κατεύθυνσή του επικάλυπτε την Αμαλιάδα». Τους κατηγόρησα τότε, συνέχισε, «με βαριές κουβέντες πως «εάν έχουν συνειδητοποιήσει τι κάνουν τότε είναι προδότες» . Προφανώς και δεν τους θεωρώ «προδότες», εάν δεν το είχαν καταλάβει. Εάν όμως άφησαν να προχωρήσει μια τέτοια κατάσταση σε βάρος της πόλης, απλά και μόνο για να ξαναγίνουν Δήμαρχοι, τότε μιλάμε για τον ορισμό της λέξης «προδοσία».

Τώρα τι λένε όλοι; Ένα τμήμα που υπάρχει και στο Μεσολόγγι, όπου είναι η έδρα της σχολής, δεν έχει νόημα ύπαρξης».

«Λοιπόν κύριοι, αυτό δεν θα περάσει », ανέφερε με έμφαση ο Δήμαρχος για να συνεχίσει λέγοντας: «Όποιο έλλειμμα και να έχει ο νομός Ηλείας  στα πολιτικά λόμπι, δεν θα μας αποτρέψει να ακολουθήσουμε το δρόμο του αγώνα. Όπως δηλαδή κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Με αγώνα πριν 20 χρόνια καταφέραμε να έρθουν οι σχολές και μεγαλύτερο αγώνα θα κάνουμε τώρα για να παραμείνουν. Αυτός ο τόπος έχει δυο συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων είμαστε πρωτοπόροι στη χώρα ενώ για τον πολιτισμό μόνο ο όρος Αρχαία Ολυμπία τα λέει όλα.

Εμείς θα ξαναφέρουμε πίσω τα 7 εκ ευρώ που «πέταξαν στα σκουπίδια» για να κατασκευαστούν τα κτίρια που απαιτούνται και στη συνέχεια θα επεκταθούμε στο ΕΘΙΑΓΕ του Κοροίβου. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη – με όλες τις κατευθύνσεις – σχολή Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα».

 

 

«Ούτε και εγώ θυμάμαι πόσες φορές, σύμφωνα με τους … «αρουραίους» έχω μπει στη φυλακή»

Ακολούθως ο Δήμαρχος είπε «Μόλις προχθές εντάχθηκε, με το ποσό των 2,380 εκ ευρώ η κατασκευή του Περιφερειακού Δρόμου της πόλης. Ένας σχεδιασμός που ξεκίνησε το 2000 όταν αναθέσαμε τις μελέτες. Γι’ αυτές τις μελέτες ο προκάτοχός μου πήγε και ζήτησε ελέγχους. Δηλαδή εάν οι μελέτες, όπως και οι πληρωμές ήταν νόμιμες. Δεν είπε όμως όλη την αλήθεια».

Δεν είπε, τόνισε «πως αυτός τους έστειλε να πάνε δικαστικά και τώρα να προχωρούν σε κατασχέσεις σε βάρος του Δήμου Ήλιδας. Ξέχασε να πει πως οι έλεγχοι έγιναν το 2015 και προχώρησε σε καταγγελία το 2018. Και δεν είπε πως πρόεδρος της επιτροπής που θα επέλεγε κάποιο μελετητικό γραφείο ήταν ο ίδιος. Δεν είπε πως αυτός που συνέταξε – υπέγραψε το πρακτικό για να ανατεθούν οι μελέτες στο συγκεκριμένο γραφείο ήταν ο ίδιος. Είπε ψέματα, αφού αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στο διάστημα 2008 – 2009 ήταν ο ίδιος και παραλάμβανε τα τεχνικά δελτία, τα υπέγραφε και τα έδινε στην Οικονομική επιτροπή, για να πληρωθεί το συγκεκριμένο γραφείο. Είπε ψέματα γιατί τη νομιμότητα των πληρωμών ενέκρινε το Ελεγκτικό Συμβούλιο και ο επίτροπος που υπέγραφε τα εντάλματα για τις μελέτες των τόσο μεγάλων έργων που υλοποιούνταν.  Αυτός ο κύριος πήγε και κατήγγειλε τον εαυτό του για να δημιουργήσει μια εικόνα στον κόσμο, πως ο Λυμπέρης έκανε το ένα ή το άλλο. Από την προηγούμενη πενταετία που δεν ήμουν δήμαρχος μέχρι και σήμερα, ούτε και εγώ θυμάμαι πόσες φορές έχω μπει στη φυλακή. Ή μάλλον πόσες φορές ανακοινώνουν οι … «αρουραίοι» πως θα μπω. Εγώ δεν προχωρώ σε μηνύσεις εναντίων των γνωστών … «αρουραίων». Απλά  η κοινωνία να ξέρει ποιοι είναι».

 

«Το διυλιστήριο πλέον λειτουργεί. Αυτοί οι κάποιοι πάλι εξέθεσαν τον εαυτό τους»

Είχα δεσμευτεί, ανέφερε ο Δήμαρχος Ήλιδας : «πως το διυλιστήριο θα λειτουργήσει ώστε για τα επόμενα 50 χρόνια όλη η Βόρεια Ηλεία να πίνει καθαρό νερό από ένα έργο που κόστισε 20 εκ ευρώ. Το διυλιστήριο λειτουργεί πλέον. Στην πενταετία που πέρασε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και πάλι είχε λειτουργήσει με υπογραφή του Προέδρου του Συνδέσμου «ΠΗΝΕΙΟΣ», λες και δεν είναι ιδιοκτησία και κυριότητα του Δήμου Ήλιδας. Και πάλι … κάποιοι έστειλαν ανώνυμη επιστολή με αποτέλεσμα να μας γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η μοναδική παρατήρηση που μας έγινε ήταν γιατί λειτούργησε τότε με απόφαση του ΠΗΝΕΙΟΥ και όχι του Δήμου Ήλιδας στον οποίο  ανήκει το έργο. Αυτοί οι κάποιοι πάλι εξέθεσαν τον εαυτό τους».

Τα προβλήματα,  ωστόσο στη διανομή του νερού από το διυλιστήριο υπάρχουν και είναι πολλά, είπε στη συνέχεια : « Συνεχείς βλάβες και σπασίματα από τη φθορά ενός παλιού αγωγού, με αποτέλεσμα τα γνωστά φαινόμενα με το χώμα.

Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 5,5 εκ ευρώ για να αντικαταστήσουμε 10 χιλιόμετρα αυτού του σαθρού αγωγού. Παράλληλα ετοιμάζουμε το μεγάλο εγχείρημα:  να καταργήσουμε τις γεωτρήσεις με τα συχνά προβλήματα που κάθε λίγο και λιγάκι παρουσιάζονται. Δεν θα περάσει αυτή η θητεία χωρίς να έχει λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που κράτησα μόνος μου τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Και για να μην λένε πως δεν αναγνωρίζω τα σωστά έργα του προκατόχου μου, να πω ότι δημοπρατείται με το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ η κατασκευή του αγωγού από τη δεξαμενή του Γερακίου έως αυτή της Αμαλιάδας».

 

«Πόλη της καρδιάς μου η Αμαλιάδα»

Αναφορικά με το σχέδιο του για την αλλαγή της εικόνας της Αμαλιάδας, ο κ. Λυμπέρης είπε : «Ο κόσμος μας ψήφισε πολλές φορές γιατί έβλεπε πως δεν κοροϊδεύουμε.  Υλοποιούμε έργο και δεν υφαρπάζουμε την ψήφο του με παρουσία  στα μνημόσυνα και στα πανηγύρια.

Δημιουργήσαμε υποδομές, όπως δημαρχείο, ο ραδιοφωνικός σταθμός, το κτίριο Τατάνη, το καλύτερο δημοτικό θέατρο της Δυτικής Ελλάδας και βέβαια η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων όπως το 2ο ΕΠΑΛ, το 2ο Λύκειο. Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Το κτίριο που σήμερα βρισκόμαστε από το 1990 χαρακτηρίζεται στο σχέδιο πόλης Αμαλιάδας, ως Διοικητήριο. Η πρόταση που καταθέσαμε και οσονούπω εγκρίνεται είναι η κατασκευή επιπλέον 4.000 τετραγωνικών μέτρων στα οποία θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 5 εκ ευρώ -3,5 για το Λαζαράκειο και 1,5 για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη – προκειμένου να γίνουν έργα που θα τα μετατρέψουν σε κτίρια αντάξια της πόλης και των κατοίκων που ζουν σε αυτή.

Παράλληλα προχωράμε στην υλοποίηση μιας σειράς έργων που θα αλλάξουν οριστικά την εικόνα της πόλης όπως η ένταξη του Κέντρου εμπορίου που πεζοδρομεί το κέντρο της πόλης. Κυρίως όμως στο χώρο της Σοχιάς θα υλοποιηθεί ανάπλαση τριών χιλιομέτρων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα από τα καλύτερα γραμμικά πάρκα της χώρας. Σε μια έκταση 300 στρεμμάτων θα υπάρχουν πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι, δέντρα, ενώ θα έχουν δημιουργηθεί οι απαιτούμενες υποδομές για να υπάρχει συνεχής ροή νερού, που συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας. Αυτά που μόλις ανακοίνωσα είναι έργα που γίνονται».

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα που λέγεται πράξη εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης Αμαλιάδας, συνέχισε ο Δήμαρχος : «Λέω σήμερα ότι θα λυθούν τα θέματα που δημιουργούσε  στους πολίτες η εφαρμογή του. Δηλαδή ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις ιδιοκτησίες ή κτίρια που κόβονταν και δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να μεταβιβάσουν ή να πωλήσουν. Η δέσμευση περιουσιών για κοινωφελή έργα λύνεται, τα οικόπεδα θα επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες. Άρα λοιπόν δουλέψαμε και εντός της θητείας μας θα λυθεί οριστικά το θέμα του σχεδίου πόλης της Αμαλιάδας». Ακολούθως ο κ. Λυμπέρης ανέφερε: «Το Αθλητικό Κέντρο είναι μια διαφήμιση για την πόλη μας. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή εξασφάλισε μια χρηματοδότηση 2,5 εκ ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού, κάτι που σημαίνει  πως τα μεγάλα κόστη που καταβάλλαμε για την λειτουργία τους, μειώνονται. Εμείς προχωράμε όμως σε μια αναβάθμιση - σκούπα όλων των δομών του, προκειμένου να έχουμε ένα σύγχρονο κέντρο».

 

«Η Κουρούτα που όλοι ονειρευόμαστε»

Μιλώντας για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της Κουρούτας ο κ. Λυμπέρης είπε : «Δημοπρατείται πάλι το έργο που είχε χαθεί, αυτό της παράκτιας προστασίας.  Σ’ αυτό τώρα προστίθενται και οι τοπικές κοινότητες των Σαβαλίων και του Αμπελόκαμπου μαζί με τις αποστραγγιστικές τάφρους. Παράλληλα η Κουρούτα αποκτά δρόμους και  πεζόδρομους προκειμένου να δημιουργηθεί ένας παραλιακός πανέμορφος οικισμός. Καλώ τους κατοίκους της περιοχής να επισπεύσουν τη διαδικασία συνδέσεων με τα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης αφού δεν είναι δυνατό να ξηλώνουμε τις υποδομές για όσους … ξεχάστηκαν.  Διαχρονικός μας στόχος είναι η Κουρούτα να είναι τουριστικός προορισμός και να συμβάλει στην τοπική οικονομία».

 

 

«6,5 εκ ευρώ για έργα στις τοπικές κοινότητες της Πηνείας και της Αμαλιάδας»

Στην Πηνεία και την Αμαλιάδα, συνέχισε, «έρχεται ένα τεράστιο πρόγραμμα ύψους 6,5 εκ ευρώ που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των υποδομών στην ύπαιθρο. Θα υλοποιηθεί όμως συστηματικά, αφού θα πρέπει πρώτα να κατασκευαστούν τα γεφύρια και μετά να στρωθεί η άσφαλτος. Θα πάμε λοιπόν βήμα – βήμα για να λύσουμε όλα τα προβλήματα των ανθρώπων της περιφέρειας. Παράλληλα θα επεκτείνουμε το Δημοτικό φωτισμό εκεί που πρέπει. Ήταν ένα έργο που υποσχεθήκαμε και υλοποιούμε».

Καταλήγοντας ο κ. Λυμπέρης είπε «Καθυστέρησα τις ανακοινώσεις γιατί περίμενα να περάσει η πανδημία αλλά δυστυχώς το ένα κύμα της έρχεται μετά το άλλο. Όμως σήμερα θέλησα να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους συμπατριώτες μου και να τους διαβεβαιώσω πως εργαζόμαστε συστηματικά και εντατικά και ό,τι έχουμε υποσχεθεί, το υλοποιούμε».

Στήριξη της Δ. Αυγερινοπούλου προς το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στον Πύργο - «Μια γυναίκα με γνώσεις και δουλειά που της αξίζει μπορεί να προασπίσει καλύτερα τον εαυτό της και την οικογένειά της»

Σε έμπρακτη στήριξη και συνέργειες με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου, προέβη η Βουλευτής Ν. Ηλείας της ΝΔ, Δρ. Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, και το Γραφείο της στον Πύργο, δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή της προς το έργο της δομή, το οποίο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες της περιοχής. Η κα Βουλευτής έχει πραγματοποιήσει ήδη από τον προηγούμενο μήνα συνάντηση με τον ψυχολόγο του Κέντρου, κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν για τους σκοπούς και τις δράσεις του φορέα, ενώ εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη προς τις γυναίκες που βιώνουν δυσκολίες στην οικογενειακή, προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, και συμφώνησαν την περαιτέρω στήριξη του Κέντρου, ώστε να παρέχεται όσο το δυνατό πληρέστερη στήριξη. 

 

Ιδίως για τις γυναίκες που βιώνουν περιστατικά βίας, θυμίζουμε ότι η άσκηση βίας κατά των γυναικών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην χώρα μας αναγνωρίζεται και τιμωρείται ως έγκλημα, σύμφωνα με τον νόμο 3500/2006, ενώ μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις μέσα στο πλαίσιο του ελληνικού κινήματος #metoo το νομικό πλαίσιο τόσο για το έγκλημα του βιασμού, όσο και για μια σειρά άλλων κακοποιητικών συμπεριφορών θα βελτιωθεί από την Κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι ο βιασμός είχε υποβιβαστεί από κακούργημα σε πλημμέλημα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ιδιαίτερη μνεία έγινε, δε, στον τομέα της εργασιακής συμβουλευτικής, που έχει ήδη ενταχθεί στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου, καλύπτοντας το φάσμα της  εργασιακής υποστήριξης των άνεργων γυναικών, με στόχο τον εντοπισμό, αλλά και την απαλοιφή των παραγόντων που αναστέλλουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η Δρ. Αυγερινοπούλου εξήρε το Κέντρο και για αυτή τη δράση του, ενώ ενημέρωσε και για τις δικές της πρωτοβουλίες και τις ερωτήσεις που έχει καταθέσει προς την Βουλή για την αντιμετώπιση της ανεργίας ειδικά των γυναικών, αλλά και για την μόρφωσή τους περαιτέρω σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες και την ενδυνάμωσή τους. 

 

 

Συμμετοχή στην εκδήλωση της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που εορτάζεται κάθε 8η Μαρτίου, η κα Αυγερινοπούλου μετείχε στη διαδικτυακή εκδήλωση της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με θέμα: «Αξιοπρέπεια. Σεβασμός. Καταξίωση. Ίσα δικαιώματα – ίσες ευκαιρίες». Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και Ισότητα των Φύλων, κα Συρεγγέλα, και ο Γραμματέας Οργανωτικού και Διευθυντής Γραφείου Προέδρου Ν.Δ., κ. Κονταδάκης, ενώ ακολούθησε συζήτηση με ομιλητές την Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, κα Καραμανλή, την Επικεφαλής του Γραφείου Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κα Βρύνα, και την Πρόεδρο και Συνιδρύτρια του Women Act, κα Ζαννή.

 

«Η γυναίκα η οποία έχει γνώσεις και μια δουλειά που της αξίζει μπορεί να προασπίσει καλύτερα τον εαυτό της και της οικογένειά της. Εργάζομαι για το ευ ζην των γυναικών και της νεότερης γενιάς» δήλωσε η Δρ. Αυγερινοπούλου. 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Οι αγρότες σε απελπισία και ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε αφασία.’’

Την αδρανοποίηση και υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες σε μια κρίσιμη περίοδο εν μέσω της πανδημίας, αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής μεταξύ των οποίων και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης.

Επισημαίνουν την παραίτηση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 25.2.2021 μόλις 10 μέρες αφότου είχε ανανεωθεί η θητεία του αλλά και το γεγονός ότι βρίσκονται ήδη σε εκκρεμότητα :

-Οι ενστάσεις και διοικητικές πράξεις για τα λάθη της πληρωμής και τα υπόλοιπα ποσά της εξόφλησης ενιαίας ενίσχυσης

-Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις π.χ για βαμβάκι

-Οι πληρωμές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας,  μείωσης της ρύπανσης

-Οι πληρωμές για νέους αγρότες

-Οι πληρωμές για τις επιπτώσεις από την πανδημία

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση πότε θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021 ενώ πολλές άλλες συναλλαγές πολιτών με τον Οργανισμό καθυστερούν ή έχουν ανασταλεί , όπως το μητρώο, και οι βεβαιώσεις για τις λαϊκές .

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και την άμεση διενέργεια των πληρωμών που εκκρεμούν στους αγρότες.

Σε δήλωση του , ο κ.Μιχάλης Κατρίνης, τονίζει:

‘’ Στην πιο κρίσιμη συγκυρία που οι αγρότες χρειάζονται ουσιαστική στήριξη, ο Οργανισμός που έχει ως αρμοδιότητα τις ενισχύσεις στους αγρότες, υπολειτουργεί με ευθύνη της κυβέρνησης.

Προφανώς αυτή η κατάσταση αφασίας στην οποία έχει οδηγηθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί ένα άλλοθι για την κυβέρνηση σε ότι αφορά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των αγροτικών αποζημιώσεων. Το κόστος όμως το πληρώνουν οι αγρότες.’’

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.