605 New Articles
Τραμπαδώρος

Διονύσης Καλαματιανός: Αδιαφορούν για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό - τουρισμό

Σε απελπισία βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό. Η κυβέρνηση τους έχει αφήσει μόνους και απροστάτευτους απέναντι στις ισοπεδωτικές συνέπειες της κρίσης.

Η συντριπτική πλειοψηφία τους υποφέρει, καθώς πάρα πολλοί έμειναν άνεργοι, άλλοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ενώ μεγάλος αριθμός τους βρίσκεται σε αβέβαιο εργασιακό καθεστώς.

Η μέχρι στιγμής στήριξη της κυβέρνησης κρίνεται, με επιείκεια, ανεπαρκής. Καταγγέλλεται ότι ακόμα και το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ δεν έχει καταβληθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης, σημαντικό πρόβλημα υπάρχει με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας και το δώρο Χριστουγέννων, καθώς, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, ο χρόνος εξέτασης ανά αίτηση ανέρχεται στους τρείς μήνες.

Σοβαρό, επίσης, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων, που εξακολουθούν να εμφανίζονται ως εργαζόμενοι, παρά την απόλυσή τους, λόγω της πτώχευσης των επιχειρήσεων που τους απασχολούσαν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν ούτε το επίδομα ανεργίας, αλλά ούτε και το ειδικό επίδομα.

Μέτρο ανακούφισης των εργαζομένων στον τουρισμό, θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή τους στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης που υλοποιούνται από το Υπουργείου Τουρισμού. Οι εισακτέοι που θα μετεκπαιδευτούν κατά την περίοδο 2020-2021, είναι 805, με τον ανώτατο αριθμό ατόμων ανά τμήμα να είναι 25. Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων με αύξηση των τμημάτων και του αριθμού των ατόμων σε κάθε τμήμα.

Η στήριξη των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό είναι αναγκαιότητα, καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, βλέποντας παράλληλα το εισόδημά τους να καταρρέει.

Με ερώτησή μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Τουρισμού και Οικονομικών, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε από αυτούς συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

 • Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν, ώστε να στηρίξουν εισοδηματικά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι από τον Νοέμβριο δεν έχουν λάβει ούτε το ειδικό επίδομα, ούτε το επίδομα ανεργίας και το δώρο Χριστουγέννων;
 • Πόσες επιχειρήσεις του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου έχουν τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης από την έναρξη της πανδημίας και πόσοι υπάλληλοι απασχολούνταν σε αυτές;
 • Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν, προκειμένου να στηρίξουν εισοδηματικά τους υπαλλήλους, που εργάζονταν σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που τέθηκαν σε καθεστώς πτώχευσης από την έναρξη της πανδημίας;
 • Θα αρθεί ο αριθμητικός περιορισμός των 25 ατόμων ανά Τμήμα Μετεκπαίδευσης, αφού υπάρχει η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφής. Ο επισιτισμός-τουρισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν χρειάζονται άμεση στήριξη και ενίσχυση. Επανειλημμένως έχουμε προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιδότηση της εργασίας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση, και την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στους κλάδους που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει στις κραυγές αγωνίας των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό. Πάρα πολλές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτα και αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν άμεσα να χαθούν. Με τις προβλέψεις για τον κλάδο να είναι δυσοίωνες και για το τρέχον έτος, η άμεση έμπρακτη στήριξή του είναι επιβεβλημένη.

 

Δήλωση Αυγερινοπούλου για την επέκταση των ναυτικών μιλίων από έξι σε δώδεκα στο Ιόνιο 

Με αφορμή την ιστορική ανακήρυξη της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της Ελλάδας σε δώδεκα (12) μίλια, καθώς και την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, προέβην στην κάτωθι δήλωση: 

«Μεγάλη στιγμή για το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί η υιοθέτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων από το βορειότερο σημείο του Ιονίου μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας επεκτείνεται κατά 13.000 τ. χ. η εδαφική κυριαρχία της χώρας μας, και μάλιστα για πρώτη φορά μετά το 1947.  Ασκούμε το αναφαίρετο και απαράγραπτο δικαίωμα της χώρας μας, όπως αυτό απορρέει από το άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και από το εθιμικό δίκαιο, για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Επιφυλασσόμεθα και για την επέκταση των ναυτικών μας μιλίων νοτίως και ανατολικώς, στόχο προς τον οποίο εργαζόμαστε. 

Μέσα στο πλαίσιο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας η Ελλάδα πρόκειται να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την γείτονα χώρα Τουρκία, ώστε να διευθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της. Μεταβαίνουμε σε αυτές τις συζητήσεις έχοντας πλήρη γνώση και βεβαιότητα για τα απαράγραπτα δικαιώματα της χώρας μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ελπίζουμε ότι και η Τουρκία θα αποδεχτεί επιτέλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν παγκόσμια και προχωρήσουμε σε ειρηνική διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας.»


Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος - Διοργανώνει τηλεδιάσκεψη για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

Η αγορά, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στην ευρεία τηλεδιάσκεψη που διοργανώνει την Πέμπτη στις 18.30 ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, με θέμα τις μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και τρόπους ανάκαμψης αυτής.

Στην τηλεδιάσκεψη έχουν προσκληθεί και θα λάβουν μέρος «ηχηρά» ονόματα φορέων εθνικής εμβέλειας καθώς και εκπρόσωποι του τοπικού επιχειρηματικού και επαγγελματικού τομέα. Την τηλεδιάσκεψη θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Περικλής Πατσούρης, ενώ όπως προγραμματίζεται, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν “ζωντανά” από την σελίδα του Δήμου Πύργου στο Facebook.

Ο κ. Αντωνακόπουλος είχε ήδη ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες την διοργάνωση της τηλεδιάσκεψης, καθώς έχει αφουγκραστεί πλήρως την αγωνία των επαγγελματιών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Τα διαδοχικά lock down της πανδημίας που έχουν επιφέρει μεγάλη ζημιά στον οικονομικό ιστό και η οικονομική κρίση πολλών ετών που έχει προηγηθεί, καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων ουσιαστικής βοήθειας, όπως έχει τονίσει και σε άλλες πρόσφατες δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πύργου. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων έχει αναφέρει πως: «Τώρα είναι η ώρα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για τις τραγικές οικονομικές συνέπειες αυτής της συνεχιζόμενης πανδημίας. Γι’ αυτό το λόγο, διοργανώνουμε αυτή την τηλεδιάσκεψη με στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Νομίζουμε πλέον ότι πρέπει να μπουν καλά στο μυαλό όλων, όσοι αποφασίζουν, δύο συγκεκριμένες ορολογίες: «διαγραφή ιδιωτικών χρεών και ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή τύπωση χρήματος».

Δεν υπάρχει άλλη λύση. Έχει επέλθει ανήκεστη βλάβη σε όλο το παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα και ειδικά της Δύσης. Ιδιαίτερα στη χώρα μας που βασίζεται πολύ στον τουρισμό. Η μεταφορά των χρεών ή οι δόσεις ή η όποια μετάθεση πληρωμών είναι απλά …«ασπιρίνες»!

Η ριζική θεραπεία είναι η διαγραφή ιδιωτικού χρέους, τύπωση χρήματος, δημόσιες επενδύσεις και νέες συμφωνίες για την επανεκκίνησης της οικονομίας. Οτιδήποτε άλλο θα οδηγεί τον κόσμο στην εξαθλίωση, κάτω από το όριο της πείνας και η μαζική εξέγερση θα είναι δεδομένη σε βάρος ενός συστήματος και κυρίως αυτών που διαχειρίζονται τα μοντέλα.  Ας καταλάβουν λοιπόν και οι Τράπεζες ότι οι τακτικές άλλων ετών έχουν τελειώσει και πρέπει να δώσουν λεφτά στον κόσμο! Όλα τα υπόλοιπα θα αποτελούν για αυτούς που αντιστέκονται σ’ αυτή τη λογική, μια αιτία να απολογηθούν κάποτε στον κόσμο γιατί δεν έκαναν αυτό που έπρεπε την ώρα που έπρεπε».

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής, 120 δόσεις και κούρεμα οφειλών για τους συνεπείς. Η αγορά και η κοινωνία βρίσκονται σε αδιέξοδο’’

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, με την οποία αναφέρεται στο πρωτοφανές αδιέξοδο που βιώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, λόγω των οικονομικών παρενεργειών του lockdown.

Συγκεκριμένα, ο κ.Κατρίνης :

-Αναφέρει ότι ο πέμπτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει διαθέσιμα 1,5 δις ευρώ για 700.000 επιχειρήσεις, ποσό που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς,αφού το Νοέμβριο δόθηκαν 50% περισσότερα χρήματα (2,2 δις) σε 35% λιγότερες επιχειρήσεις (458.000).

-Επισημαίνει ότι οι οφειλές προς την εφορία φτάνουν ήδη τα 106 δις ευρώ.

-Τονίζει ότι θα πρέπει να πληρωθούν την 1η Μαϊου φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 δις ευρώ που βρίσκονται σε αναστολή και το μέτρο των 12 ή των 24 δόσεων κρίνεται ανεπαρκές.

Σε δήλωση του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής τονίζει:

‘’ Η κυβέρνηση προσπαθεί να αγοράσει χρόνο ενώ στην αγορά και στην οικονομία επιχειρήσεις και νοικοκυριά αισθάνονται αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον τους.

Χρειάζεται επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής , τα 2,2 δις που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για ολόκληρο το 2021, δεν επαρκούν ενώ θα πρέπει, από εδώ και πέρα, το 70% του ποσού να μην συνδέεται με την υποχρέωση επιστροφής και να μην επιστραφεί το 50% των τριών πρώτων κύκλων.

Κανείς επίσης δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στο μεγάλο πρόβλημα διόγκωσης των οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Το μέτρο των 12 ή των 24 δόσεων αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι ανεπαρκές.

Χρειάζεται μια γενναία ρύθμιση 120 δόσεων που θα περιλαμβάνει και κούρεμα της οφειλής κατά 30% για όσους είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους.’’

 

Σύλληψη δύο ατόμων για κλοπή κατά συναυτουργία

Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στον Πύργο, από αστυνομικούς της
Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δυο ανήλικοι, ηλικίας 13 και 11 ετών,
διότι μετέβησαν σε χώρο στάθμευσης υπεραγοράς τροφίμων και αφαίρεσαν από
ηλικιωμένο ημεδαπό άνδρα (85) ευρώ.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Αυτοψία και καταγραφή προβλημάτων σε αθλητικές εγκαταστάσεις της Δ.Ε. Ωλένης - Ξεκινούν άμεσα τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης

Στην καταγραφή όλων των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε  υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, προχώρησε την Τρίτη (19/1) ο άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου Πύργου για θέματα συντήρησης γηπέδων του Δήμου Στάμος Σφυρής, παρουσία κλιμακίου της ανάδοχης εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο αποκατάστασης, επισκευής και συντήρησης.

Το έργο αφορά την Δημοτική Ενότητα Ωλένης και συγκεκριμένα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου Λανθίου, Λατζοίου, Καράτουλα και Χειμαδιού. Επίσης αφορά την αντικατάσταση των ταμπλό σε γήπεδα μπάσκετ των: Γουμέρου, Μουζακίου, Καρυάς, Σαλμώνης και Λανθίου καθώς και  ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων όπως θερμοσίφωνες, λαμπτήρες, και αντλίες ποτίσματος -μπεκ όπως και στη συντήρηση των υπαρχόντων γηπέδων.

“Πρόκειται για ένα έργο που αφορά τη συντήρηση των γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ της ενότητας Ωλένης το οποίο ήταν ένα πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων της περιοχής. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, οι εγκαταστάσεις είχαν παραμεληθεί αρκετά με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι αποκαρδιωτική. Σήμερα, μετά και τα έργα επισκευής και συντήρησης που θα γίνουν, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν ένα αθλητικό “στολίδι” των τοπικών κοινοτήτων και εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες ανοίγεται ο δρόμος επιστροφής των αθλητικών σωματείων σ’ αυτά” δηλώνει ο κ. Σφυρής.

 

Φωτό

Ο πρόεδρος του Λατζοίου Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος, ο άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου Πύργου  για θέματα συντήρησης γηπέδων του Δήμου  Στάμος Σφυρής και ο υπεύθυνος συντήρησης Στέλιος Μπακοβασίλης

Ανακοίνωση των Κυνηγετικών Συλλόγων του Νομού Ηλέιας

Εμβρόντητοι ακούσαμε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού κ. Χαρδαλιά ότι παρατείνεται η απαγόρευση μετακίνησης για το κυνήγι και το ψάρεμα!!!

Μια απόφαση χωρίς την στοιχειώδη τεκμηρίωση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την επιστημονική άποψη, χωρίς να πλησιάζει καν την λογική!

Πολύ απλά "Αποφασίζομεν και διατάσσομεν"!...

Απόλυτα φυσιολογική η απογοήτευση και η αγανάκτηση των εκατοντάδων χιλιάδων κυνηγών και ψαράδων που από την αρχή του lockdown δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τον λόγο απαγόρευσης μιας μοναχικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο. Πόσο μάλιστα τώρα που ξεκινά να λειτουργεί σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων και του εμπορίου.

Πώς να δεχθούμε ότι ο κυνηγός που περπατά μόνος του, παρέα με το σκύλο του στο δάσος είναι πρόβλημα για την διασπορά του covid-19 και δεν είναι πρόβλημα η κοσμοπλημμύρα στους εμπορικούς δρόμους και οι χιλιάδες επισκέπτες των πολυκαταστημάτων!!!!!

Οι μάσκες λοιπόν έπεσαν.

Πίσω από το δήθεν ενδιαφέρον για την υγεία μας, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν το αντικυνηγετικό τους μένος και προσπαθούν να χτυπήσουν το κυνήγι!

Η εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους κυνηγούς και τους ψαράδες πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη. Κι αυτό είναι κάτι που ούτε θα ξεχαστεί, ούτε θα μείνει αναπάντητο, όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή!

Καλούμε όλους τους κυνηγούς να συσπειρωθούν γύρω από τους Συλλόγους τους γιατί τώρα δεν παλεύουμε για το φετινό κυνήγι.

Παλεύουμε για το μέλλον του ελεύθερου παραδοσιακού κυνηγίου!!!

Όσο γι' αυτούς που πιστεύουν πως θα "τελειώσουν" το κυνήγι πρέπει να ξέρουν ότι αντιμάχονται την αρχαιότερη δραστηριότητα του ανθρώπου, που έχει προσφέρει στην εξέλιξη της ανθρωπότητας όσο τίποτε άλλο!

Το κυνήγι είναι τόσο ΜΕΓΑΛΟ και ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ, ανεξίτηλα χαραγμένο στο DNA μας, που η άρνησή του σημαίνει ότι αρνούμαστε την ΦΥΣΗ.

Τα λίγα χρόνια θητείας σε θέσεις εξουσίας είναι σταγόνα μπροστά στα χιλιάδες χρόνια παγκόσμιας κυνηγετικής ιστορίας. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κάνουν λιγότερα τα χρόνια της εξουσίας τους.

Λάβαμε το μήνυμά σας κύριοι, να περιμένετε την απάντησή μας!

 

Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι του Νομού Ηλείας

 • Αμαλιάδας
 • Ανδρίτσαινας
 • Αρχαίας Ολυμπίας
 • Βουπρασίας
 • Ζαχάρως
 • Κρεστένων
 • Λεχαινών
 • Πύργου

Περισσότερα Άρθρα...

Join Radio

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.