510 New Articles

Ερευνες για τζιχαντιστές σε Εβρο - Αιγαίο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Φωτογραφία: Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Europol, από την έναρξη του εμφυλίου μέχρι σήμερα, σε Συρία και Ιράκ έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών 5.000 Ευρωπαίοι πολίτες. Από αυτούς, στα τέλη του 2018, υπολογιζόταν ότι παρέμεναν στην εμπόλεμη ζώνη λιγότεροι από 2.000 (στη φωτ., δυνάμεις ασφαλείας στις Βρυξέλλες).

Τον Ιούνιο, τέσσερις μήνες πριν από την τουρκική εισβολή στη Συρία, η άφιξη ενός Σύρου στην Κω προκάλεσε συναγερμό στην ΕΥΠ και στους αστυνομικούς του 2ου τμήματος Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας της αστυνομίας. Ο ύποπτος έφτασε με βάρκα από τα τουρκικά παράλια, έχοντας μαζί το ανήλικο παιδί του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τον έλεγχο προέκυψαν στοιχεία που τον συνέδεαν με το Ισλαμικό Κράτος. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο, στις οποίες φαινόταν να συμμετέχει σε αγριότητες στο πλευρό ισλαμιστών μαχητών.

Για την ιδιαιτερότητα της περίπτωσής του ενημερώθηκε η Υπηρεσία Ασύλου, στην οποία είχε υποβάλει αίτημα. Αρχικά, λόγω ασυνεννοησίας, χαρακτηρίστηκε «ευάλωτος» ως πατέρας μονογονεϊκής οικογένειας, ωστόσο, η αίτησή του τελικά απορρίφθηκε. Πρόσφατα, εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για τρομοκρατία και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Με αφορμή τις πολεμικές συγκρούσεις στη βόρεια Συρία,  ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και οι αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού έχουν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού. Υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ύποπτοι για τζιχάντ, που ήταν κρατούμενοι στις ελεγχόμενες από Κούρδους φυλακές της Συρίας να επιχειρήσουν μαζικά να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο Αμερικανός Τζέιμς Τζέφρι, επιτετραμμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι 7.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνταν στη βορειοανατολική Συρία, από τις ελεγχόμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Από αυτούς υπολογίζεται ότι 1.000 είναι Ευρωπαίοι πολίτες, που τα προηγούμενα χρόνια ταξίδεψαν στη Συρία για να πάρουν μέρος στον «ιερό» πόλεμο του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου.

Ελληνας αξιωματούχος, που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο επαναπατρισμού των λεγόμενων ξένων μαχητών». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη «έχουν στοιχεία και παρακολουθούν ποιοι Eυρωπαίοι τζιχαντιστές παραμένουν κρατούμενοι και ποιοι έχουν αποδράσει και ενδέχεται να αποπειραθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους».

Σύμφωνα, για παράδειγμα, με πληροφορίες του Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη του Βίαιου Εξτρεμισμού των ΗΠΑ, την Τετάρτη δύο Βέλγοι «μαχητές» που κρατούνταν σε φυλακή στη βορειοδυτική Συρία απέδρασαν και αναζητούνται. Παρομοίως, δύο Βελγίδες κατάφεραν να διαφύγουν μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους από τον καταυλισμό της Aϊν Ισα, όπου παρέμεναν μέχρι πρότινος κρατούμενες μαζί με ακόμα χιλιάδες γυναίκες και παιδιά τζιχαντιστών. Αντίστοιχα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Κοσόβου Μπέντρι Ελεζί δήλωσε σε ερευνητές, μέλη του δικτύου δημοσιογράφων BIRN ότι 25 γυναίκες και παιδιά από τους καταυλισμούς Αϊν Iσα και Αλ Χαούλ απέδρασαν με σκοπό να επιστρέψουν στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», από την 1η Νοεμβρίου στελέχη της Europol ειδικευμένα σε θέματα αντιτρομοκρατίας θα εγκατασταθούν στον Eβρο προκειμένου να διενεργούν ελέγχους υπόπτων για τζιχάντ στις βάσεις δεδομένων της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση του θεσμού των guest officers που τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι του 2016 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, αστυνομική πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι τα στελέχη του Κλάδου Αλλοδαπών προχώρησαν σε επικαιροποίηση των «δεικτών επικινδυνότητας» που λαμβάνονται υπόψη κατά την υποδοχή και ταυτοποίηση των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στη χώρα. Οι πρώτες επαφές και διαπραγματεύσεις για την εγκατάσταση στελεχών της Europol στoν Eβρο είχαν γίνει τον Δεκέμβριο του 2018 ανάμεσα στη Βελγίδα εκτελεστική διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κάθριν ντε Μπόλε και την, τότε, γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Απέλαση στο Σουδάν

Από έλεγχο των στοιχείων στις βάσεις δεδομένων της Europol εξάλλου, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν προ μηνών να εντοπίσουν στη Χίο έναν ακόμα ύποπτο για τζιχάντ. Ο λόγος για έναν Αιγύπτιο, που μαζί με μια γυναίκα από την Τσετσενία είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 14 μηνών για τρομοκρατία από δικαστήριο της Αυστρίας. Τα στοιχεία τους καταχωρίστηκαν στις λίστες «ανεπιθύμητων» της Ε.Ε. και μετά την καταδίκη του απελάθηκε στο Σουδάν, τη μόνη χώρα που δέχθηκε να τον υποδεχθεί. Εκείνος, πάντως, δεν πτοήθηκε. Μετά μήνες ταξιδιού, έφτασε στην Τουρκία και στη συνέχεια με βάρκα στη Χίο, όπου και συνελήφθη εκ νέου.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Europol για την τρομοκρατία, από την έναρξη του εμφυλίου μέχρι σήμερα, σε Συρία και Ιράκ έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών 5.000 Ευρωπαίοι πολίτες. Οι περισσότεροι είναι Βέλγοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Αγγλοι υπήκοοι.

Από αυτούς, στα τέλη του 2018, υπολογιζόταν ότι παρέμεναν στην εμπόλεμη ζώνη λιγότεροι από 2.000. Τις περισσότερες επιστροφές ξένων μαχητών έχουν η Γερμανία και η Μ. Βρετανία (33 έως 45%) και ακολουθούν Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία, με ποσοστό μεταξύ 20%-30%.

Στην ίδια έκθεση, πάντως, επισημαίνεται ότι ο ρυθμός μετακίνησης των μαχητών από την Ε.Ε. προς τη Μέση Ανατολή και αντίστροφα είναι «πολύ χαμηλός».

Συμφωνία με ΗΠΑ

Για τα στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών Ασφάλειας και Πληροφοριών, πάντως, μεγαλύτερη απειλή από το ενδεχόμενο επαναπατρισμού των Ευρωπαίων «μαχητών» συνιστά ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης των αλλοδαπών που κρατούνται στις δομές κράτησης και φιλοξενίας της χώρας. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στους καταυλισμούς, σε συνδυασμό με την αδυναμία των αλλοδαπών να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού, όπως π.χ. η Γερμανία, είναι πιθανό να ωθήσουν άτομα σε βίαιες ενέργειες στο όνομα της θρησκείας.

Παρόμοια φαινόμενα εξάλλου καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες του 2018 σε φυλακές της Ισπανίας και της Ιταλίας. Τα τελευταία χρόνια η Αντιτρομοκρατική έχει ενεργοποιήσει δίκτυο συλλογής πληροφοριών στα κέντρα κράτησης προκειμένου να προλάβει φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης. Τα ευρήματα και συμπεράσματα αποτυπώνονται σε εβδομαδιαία, άκρως απόρρητη αναφορά.

Με αφορμή, πάντως, την τρέχουσα συγκυρία, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρά σε ενίσχυση με προσωπικό του 2ου τμήματος Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας. Επιπλέον, έπειτα από συναντήσεις Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων συμφωνήθηκε να δοθεί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πρόσβαση σε επιπλέον βάσεις δεδομένων των ΗΠΑ, στις οποίες υπάρχουν καταχωρισμένα στοιχεία και πληροφορίες για υπόπτους για τρομοκρατία.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη)

Πανελλαδικές απεργίες αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Φωτογραφία: Από την πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην Τοπικής Αυτοδιοίκηση

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της αποφάσισε η Ομοσπονδία • 24ωρη πανελλαδική απεργία όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου

Σε αγωνιστικές διεργασίες βρίσκεται η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, με κύριο αίτημα «να μην περάσει η εκχώρηση» βασικών υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης «στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα». 

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά τη διάρκεια συνεδρίασή της σήμερα (Σάββατο) αποφάσισε το πλαίσιο των κινητοποιήσεών της που —μεταξύ άλλων— έχει ως εξής:

 • Αποχή από κάθε υπερωριακή απασχόληση και εργασία για το Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου.
 • 48ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού, την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.
 • Μηχανοκίνητη πορεία την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στην Πλατεία Καραϊσκάκη,στην Αθήνα.
 • 24ωρη πανελλαδική απεργία όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ - Ο.Τ.Α. ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Δυναμικό παρών έδωσαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σημερινό Συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και στην πορεία που ακολούθησε στο Υπουργείο Εσωτερικών. 

Έδωσαν το μήνυμα του αγώνα απέναντι στην κυνική ομολογία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη πως «εκλέχθηκαν» για να ξεπουλήσουν τις Δημόσιες και Κοινωνικές υπηρεσίες στους εργολάβους-ιδιώτες.

Όνειρό του και πολιτική του επιδίωξη είναι η παγίωση φαινομένων σαν αυτά που τραγελαφικά αλλά ρεαλιστικά συνέβησαν σε Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου της Περιφέρειας όπου εργολάβος έκανε φεϊγβολάν τις μίζες που μοίραζε απλόχερα στους Διοικούντες διαχρονικά. Μίζες που «πλήρωναν» οι Δημότες στο όνομα της εξυπηρέτησής τους!!!

Στη συνέχεια ακολούθησε Σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με μαζική συμμετοχή προκειμένου να συναποφασισθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, το πλαίσιο του αγώνα και οι μορφές δράσης τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ομόθυμη η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Συλλόγων-Μελών για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αίτημα την απόσυρση του άρθρου 179 που ξεπουλά με ισχνές πλειοψηφίες τις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού των Δήμων στα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για εύκολο κέρδος στις πλάτες των Δημοτών.

Λαμβάνοντας το μήνυμα των Συλλόγων-Μελών η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. σε συνεδρίασή της αποφάσισε το πλαίσιο των κινητοποιήσεων για αμέσως επόμενες ημέρες.

    1. Συμμετέχουμε και διευρύνουμε την ΑΠΟΧΗ από κάθε υπερωριακή απασχόληση και Εργασία για το Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019.
    2. Την ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 πραγματοποιούμε μαζικές ολοήμερες Γενικές Συνελεύσεις (ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ) δίνοντας το μήνυμα στους εργαζόμενους της κρισιμότητας και της αναγκαιότητας συμμετοχής στις κινητοποιήσεις για περιφρούρηση των υπηρεσιών αλλά και των θέσεων εργασίας. Τα Γκαράζ των Δήμων παραμένουν κλειστά και γίνονται το κέντρο ενημέρωσης του αγώνα πάλης και αντίστασης στους εργαζόμενους και πολίτες με αίτημα την απόσυρση του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» και του άρθρου 179 που ξεπουλά μπιτ-παρά τις Δημόσιες Υπηρεσίες.
    3. Με πρωτοβουλία των Συλλόγων-Μελών ζητάμε την έκτακτη σύγκληση των Δημοτικών Συμβουλίων προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις καταδίκης του άρθρου 179 που κατατέθηκε εν αγνοία και χωρίς την συναίνεση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    4. Την ΤΡΙΤΗ 22 και την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 Οκτωβρίου 2019 η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκηρύσσει 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ των εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού. Με αποφάσεις των Δ.Σ. των Συλλόγων-Μελών μπορεί η απεργία να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων του Δήμου.
    5. Την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Μηχανοκίνητη Πορεία με σημείο εκκίνησης τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα.
    6. Την ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-ΟΤΑ προκηρύσσει 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ίδια ημέρα στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη) Πανελλαδικό Συλλαλητήριο με ενωτικό-δυναμικό κάλεσμα συμμετοχής και αλληλεγγύης σε Ομοσπονδίες του Δημοσίου αλλά και του Ιδιωτικού Τομέα.

Δυναμικά-μαζικά-ενωτικά διεκδικούμε:

 • Άμεση απόσυρση συνολικά του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» και ιδιαίτερα του άρθρου 179 που ξεπουλά τα πάντα στους ιδιώτες.
 • Απόσυρση των άρθρων που στραγγαλίζουν και θέτουν κηδεμόνες στην συνδικαλιστική έκφραση Συλλόγων και Συνδικάτων προκειμένου να πειθαρχήσουν και να συμμορφωθούν στις κυβερνητικές πολιτικές.
 • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να  καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Μονιμοποίηση εργαζομένων που εργάζονται για πολλά χρόνια στους Δήμους. Εκσυγχρονισμός του Μηχανολογικού εξοπλισμού προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων.
 • Διασφάλιση της καταβολής του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που από την αρχή του επόμενου μήνα κόβεται σύμφωνα με όσα μέχρι σήμερα ισχύουν.

Επισημαίνουμε σε όλους τους Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πως κατά την διάρκεια όλων των κινητοποιήσεων να προβλέπουν και να ορίζουν προσωπικό ασφαλείας, για την αποκομιδή των απορριμμάτων από Νοσοκομεία, Λαϊκές Αγορές και ευαίσθητους χώρους (Σχολεία, Παιδικές Χαρές, Γηροκομεία, κ.λπ.).
Καλούμε τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να ορθώσουν δυναμικό παρών, αντιδρώντας σθεναρά και αποφασιστικά σε όσους επιβουλεύονται και σχεδιάζουν το ξεπούλημα των υπηρεσιών και τελικά απολύσεις εργαζομένων με αιτιολογία την μη ύπαρξη εργασιακού αντικειμένου.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
Ο.Τ.Α. ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ
ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

Ψήφος αποδήμων: Κυβερνητική πρόταση τεσσάρων σημείων «οδηγεί» σε συναίνεση

Πρόταση τεσσάρων σημείων, που βάσει των θέσεων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αποτελεί επί της ουσίας «σύνθεση» των εισηγήσεων που τέθηκαν επί τάπητος, απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών προς τα κόμματα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ψήφο των αποδήμων, η οποία βρίσκεται στην τελική της ευθεία.

Οπως προκύπτει, οι κυβερνητικές θέσεις φαίνεται πως φέρνουν πιο κοντά στη συμφωνία το ΚΚΕ, μιας και υιοθετούνται οι όροι που είχε θέσει ο Περισσός για το  «ταβάνι» 30 ετών απουσίας από την Ελλάδα, αλλά και για οικονομική σχέση των αποδήμων, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου, με τη χώρα.

Ταυτόχρονα, κοινός τόπος φαίνεται πως βρίσκεται και για τον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται το εκλογικό δικαίωμα. Κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ είχαν προτείνει επιστολική ψήφο, ενώ ΚΚΕ και Μέρα25 φυσική παρουσία των ψηφοφόρων στα κατά τόπους προξενεία. Το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει αυτοπρόσωπη ψήφο σε πρεσβείες και προξενεία, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους.

Με βάση την πρόταση, φαίνεται πως είναι εφικτή η επίτευξη των 200 ψήφων που απαιτούνται για να περάσει από τη Βουλή το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του Εξωτερικού.

Ταυτόχρονα, σήμερα το απόγευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση της Πολιτικής του Γραμματείας, έκανε λόγο για πρόθεσή του να προβεί σε «σύνθεση» προτάσεων με ΚΚΕ και Μέρα25, κάνοντας ένα βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης. 

Αναλυτικά οι κυβερνητικές προτάσεις, όπως αναφέρονται στην επιστολή του υπουργού Εσωτερικών:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Online)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Να μεριμνήσει η πολιτεία για τις μετεγγραφές φοιτητών από ευπαθείς ομάδες και πολύτεκνες οικογένειες»

Ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής συνυπέγραψε ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης

 

Ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για την ανάγκη κινητοποίησης της πολιτείας στο ζήτημα των μετεγγραφών των φοιτητών από πολύτεκνες οικογένειες και ευπαθείς ομάδες, συνυπέγραψε ο βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρίνης και οι συνυπογράφοντες βουλευτές, ζητούν την άμεση έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που φέτος έχει καθυστερήσει σημαντικά. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς λόγω της Πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ, πολλά από τα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν δεν έχουν ακόμα εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και διδακτικό προσωπικό, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στις μετεγγραφές.

Το Κίνημα Αλλαγής, που έχει πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, έχει ζητήσει την θεσμοθέτηση και άλλων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, πέραν των μετεγγραφών, όπως υποτροφίες, φοιτητικά δάνεια, επιδότηση ενοικίου, φορολογικές εκπτώσεις, αύξηση του αφορολογήτου για γονείς φοιτητών, κατασκευής νέων εστιών κ.α. για οποία ζητά ειδική μέριμνα από την πολιτεία.

*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Μετεγγραφέςφοιτητώναπό ευπαθείς ομάδες και πολύτεκνες οικογένειες»

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η χώρα μας καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των γεννήσεων για το 2018, επιβεβαιώνοντας τους επιστήμονες που κάνουν λόγο για μια βραδυφλεγή δημογραφική βόμβα. Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά καταγράφηκε στην Ελλάδα αρνητικό ισοζύγιο στον αριθμό των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας, η οποία εκτιμάται πλέον ότι είναι μη αναστρέψιμη. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων, με βάση την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών, είναι ότι έως το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί στην καλύτερη περίπτωση κατά 800.000 άτομα και στη χειρότερη κατά 2,5 εκατομμύρια άτομα.

Ο Συνταγματικός Νομοθέτης αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των πολύτεκνων οικογενειών στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος της χώρας, με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος παρέχει ειδική προστασία στις οικογένειες αυτές. Παράλληλα, υποχρεώνει την Πολιτεία να ασκεί δημογραφική πολιτική, αφού ρητά αναφέρεται ότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. Επίσης, το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του έχει αποφανθεί σχετικά: «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στον Νόμο, υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Ένα από τα καίρια ζητήματα για τις πολύτεκνες οικογένειες αποτελεί το καθεστώς που διέπει τις μετεγγραφές των φοιτητών, τέκνων πολύτεκνων οικογενειών, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 860/1979 και ρητά όριζε: «1. Τέκνα πολυτέκνων, εγγραφέντα ή εγγραφόμενα εις Ανωτάτης ή ΑνωτέρανΣχολήν της ημεδαπής κατόπιν εξετάσεων μετεγγράφονται τη αίτησει των εις το  πρώτον ή το δεύτερον έτος σπουδών αντιστοίχως Σχολής (ή Τμήματος Σχολής, πλησιεστέρας του τόπου της μονίμου κατοικίας των γονέων των». Το παραπάνω καθεστώς λειτούργησε επί δεκαετίες χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στα ΑΕΙ της χώρας. Το μέτρο αυτό που αποτελούσε ένα ισχυρό δημογραφικό κίνητρο, τα τελευταία χρόνια «ψαλιδίστηκε», ενώ με τον νόμο 4332/2015, στην ουσία οι μετεγγραφές των πολυτέκνων καταργήθηκαν, αφού μοριοδοτούνται μόνο με δυο μόρια.

Η διαδικασία των μετεγγραφών καθορίζεται από εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η οποία εκδίδεται συνήθως στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Η φετινή εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς θα είναι μεγάλος, λόγω των νέων τμημάτων και της αντιστοιχίας τους με τμήματα που βρίσκονται σε κεντρικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ορισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όμως (π.χ. ΑΠΘ) έχουν ήδη κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2019 - 2020, καθώς σε πολλές περιπτώσεις Πανεπιστημιακά τμήματα αντιστοιχούν με έναν μεγάλο αριθμό νέων τμημάτων, που προέκυψαν από τη διαδικασία Πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ που υλοποίησε ο προκάτοχός σας Υπουργός. Όπως μάλιστα, τονίζεται πολλά από αυτά τα τμήματα είτε δεν έχουν ακόμα εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και διδακτικό προσωπικό, είτε προέκυψαν από τη μετονομασία υπάρχοντος τμήματος ΤΕΙ χωρίς καμία ουσιαστική ακαδημαϊκή διαδικασία, ενώ κάνουν λόγο για ανάπτυξη νέων τμημάτων, σε βάρος των ήδη λειτουργούντων.

 

Πάγια θέση μας αποτελεί η θεσμοθέτηση μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων και πολύτεκνων οικογενειών με παιδιά φοιτητές, ώστε να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι στήριξης.  Η ουσιαστική αυτή στήριξη από τη μεριά του Κράτους προς τις πολύτεκνες οικογένειες μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσω υποτροφιών, φοιτητικών δανείων, επιδότησης ενοικίου, φορολογικών εκπτώσεων, αύξησης του αφορολογήτου για γονείς φοιτητών, κατασκευής νέων εστιών, χρήσης πιστωτικών καρτών εκπαίδευσης ή εκπαιδευτικών κουπονιών. Όσο η Πολιτεία αδυνατεί να σταθεί ουσιαστικός αρωγός προς τις πολύτεκνες οικογένειες, τόσο θα δίνει προσωρινές λύσεις όπως είναι το ευεργέτημα των μετεγγραφών.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Υπουργός:

 

 1. Πότε αναμένεται να εκδοθεί η σχετική με τις μετεγγραφές Εγκύκλιος του Υπουργείου;
 2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο σας αναφορικά με το θέμα των μετεγγραφών των ευπαθών ομάδων και πολύτεκνων οικογενειών; Ειδικά φέτος που θα υπάρξει μεγάλος αριθμός κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού;
 3. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο σας για την ουσιαστική στήριξη των ευπαθών ομάδων και των πολύτεκνων οικογενειών με παιδιά που φοιτούν;
 4. Πώς σκοπεύει να επιλύσει το Υπουργείο σας τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις μετεγγραφές μετά την Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ; Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες και πολύτεκνες οικογένειες;
 5. Στα βασικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ορίζονται για να πάρει κάποιος μετεγγραφή είναι να υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στο τμήμα στο οποίο έχει εισαχθεί και στο τμήμα που θέλει να πάρει μετεγγραφή. Τι θα γίνει στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αντιστοιχία στον τόπο που επιθυμεί μετεγγραφή φοιτητής και ανήκει σε ευπαθή ομάδα ή είναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας;

 

 

 

Συνεδριάσεις Βουλής μεταξύ συγκλίσεων και συγκρούσεων

Φωτογραφία: Η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα να επεξεργαστεί πολλά κρίσιμα νομοσχέδια: τον πρώτο προϋπολογισμό (έτους 2020) της νέας κυβέρνησης, το νέο καθεστώς παροχής ασύλου στους πρόσφυγες, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Σε βαθιά και, κατά τα φαινόμενα, ταραγμένα νερά εισέρχεται το πολιτικό σύστημα με επίκεντρο τη Βουλή: Εντός των λίγων προσεχών μηνών δρομολογήθηκε να εξεταστεί σειρά ζητημάτων μείζονος ενδιαφέροντος, η επεξεργασία των οποίων και οι αποφάσεις επ’ αυτών θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την προσεχή, από το 2020, περίοδο.

Ηδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Την ερχόμενη εβδομάδα (στη συνεδρίαση της Πέμπτης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό), επί τάπητος τίθεται το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, στην κατεύθυνση της αποσύνδεσής του από το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσης της Βουλής και προσφυγής στις κάλπες.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα, επίσης, η προανακριτική επιτροπή που συγκροτήθηκε με επίκεντρο τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο ανοίγει τον κύκλο των δύσκολων συνεδριάσεων, με πρώτο θέμα (το απόγευμα της Τρίτης) τόσο την κατάρτιση της λίστας των μαρτύρων και τον καθορισμό των ημερομηνιών για την κλήση των πρώτων εξ αυτών όσο και τις κατ’ αρχήν τοποθετήσεις των μελών της επί της σχετικής δικογραφίας.

Κατά την ίδια χρονική συγκυρία (Δευτέρα στις αρμόδιες επιτροπές για τη β΄ ανάγνωση, Τετάρτη και Πέμπτη στην Ολομέλεια, εκτός απροόπτου) ολοκληρώνεται η συζήτηση και ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Η έως τώρα συζήτησή του εντός Βουλής, με πρωταγωνιστές κυρίως τον επισπεύδοντα υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στελέχη της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –Ν. Παππά και Π. Πολάκη–, δίνει σαφή γεύση του κλίματος που υπάρχει και των εκατέρωθεν διαθέσεων για συγκρούσεις. Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που καταγράφηκε στην τελευταία συνεδρίαση.

«Σας είπα, κύριε Παππά, σοβαρευτείτε», είπε κάποια στιγμή ο κ. Αδ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξ αφορμής σχολίων του τελευταίου επί όσων έλεγε ο υπουργός.

«Να σοβαρευτείτε εσείς», απάντησε ο κ. Παππάς.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν σας βλέπω, πράγματι, δεν μπορώ να σοβαρευτώ πάρα πολύ, με παρασύρετε στη γελοιότητα», ανταπάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η αυτοκριτική σας είναι εντυπωσιακή», επέμεινε ο κ. Παππάς.

«Με παρασύρετε, σας ακολουθώ. Εχεις και τον “Κλουζό” από πίσω, που ψάχνει τα σκάνδαλα σε σημείο ύποπτο», ανέφερε αμέσως ο κ. Γεωργιάδης, βάζοντας στην κουβέντα και τον κ. Πολάκη.

«Αμα θέλετε να το κάνουμε θερινό, το κάνουμε. Μην ξαναναφερθείτε με αυτό το στυλάκι, είμαι πολύ καλύτερος σε αυτό το θέμα», έσπευσε να σχολιάσει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, λοιπόν, που από τη μία πλευρά δίνει την αίσθηση της αναζήτησης συναινέσεων και από την άλλη μεταδίδει εικόνα πυριτιδαποθήκης, η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί να επεξεργαστεί και πολλά κρίσιμα νομοσχέδια: για τον πρώτο προϋπολογισμό (έτους 2020) της νέας κυβέρνησης (το προσχέδιο συζητείται την Τρίτη και την Τετάρτη), για το νέο καθεστώς παροχής ασύλου στους πρόσφυγες, για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, καθώς και –όπως έχει ανακοινωθεί– για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, το νέο ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό, τα ΑΕΙ και το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη)

 

Πέρασε από τη Βουλή ο αντικαπνιστικός νόμος

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το “αντικαπνιστικό νομοσχέδιο” που περιλαμβάνει μέτρα για τον ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ και την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια στα θέματα της δημόσιας Υγείας, είπε ο Βασίλης Κικίλιας

Με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να επισημαίνει ότι τα θέματα της δημόσιας υγείας δεν έχουν χρώμα και δεν χωρούν σε αυτά μικροπολιτικά παιχνίδια και τα κόμματα να ασκούν κριτική για επιμέρους διατάξεις του «αντικαπνιστικού νομοσχεδίου», ψηφίστηκε στην Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας».

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25. Οι ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία, αφού η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 έδωσαν θετική ψήφο, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση καταψήφισε.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απάντησε στην κριτική που διατύπωσαν κατά περίπτωση τα κόμματα σχετικώς με την μετατροπή του ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ, για τις διατάξεις που αφορούν στην φαρμακευτική δαπάνη και το ΕΚΑΒ - ΕΚΕΠΥ και επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλα τα κόμματα, είναι ότι εκεί που το δημόσιο συμφέρον είναι πολύ ανώτερο όλων των άλλων, δεν χωράνε μικροπολιτικά παιχνίδια, εντάσεις και σπέκουλα.

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, αφού δεν είναι κανείς Θεός κι ούτε μπορεί κανείς με ένα μαγικό ραβδάκι να ελέγξει τα πάντα στην Υγεία, όχι σε ένα μήνα, όχι σε ένα χρόνο, αλλά ούτε σε μια ολόκληρη τετραετία» και τόνισε ότι γι’ αυτό τον λόγο, ακόμα και συστήματα υγείας ευρωπαϊκά, κομβικά, ισχυρά, κάνουν ολόκληρες δεκαετίες να κάνουν θεσμικές αλλαγές και επιμένουν, προσπαθούν, αποτυγχάνουν ενδεχομένως και μαθαίνουν από τα λάθη τους. «Ελάτε λοιπόν σας παρακαλώ πολύ αυτή τη θεσμική αλλαγή να την κάνουμε όλοι μαζί» κάλεσε το Σώμα και προανήγγειλε την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει συνολικά τα θέματα της δημόσιας Υγείας, θέματα του ΕΣΥ, των νοσοκομείων κλπ..

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά στα φάρμακα, είπε ότι περιλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα, την επανασύσταση και ενίσχυση της HDA και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, την ενίσχυση αυτών των επιτροπών, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πραγματικά και να φέρουν μειώσεις των τιμών, και πάνω απ' όλα να υπάρχει πρόσβαση για όλα τα φάρμακα, καινοτόμα ή μη, ακριβά ή μη, στον Έλληνα ασθενή.

Υπενθύμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν εισαχθεί νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στους ασθενείς και απάντησε στην κριτική του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ότι επί των ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την δαπάνη στο φάρμακο στα επίπεδα του 2009 (από 2 δισ. στα 3,4 δισ. με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας ) ενώ για το φάρμακο στα νοσοκομεία, με πλαφόν κάτι λιγότερο από 500 εκατομμύρια, ο υπολογισμός για φέτος είναι στα 820 εκατομμύρια. «Άρα, λοιπόν, για ποια διαρθρωτικά μέτρα μιλάμε; Πώς εννοείτε ότι εφαρμόσατε τα διαρθρωτικά μέτρα;» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Αν. Ξανθό.

Ο κ. Κικίλιας, υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας πως είναι αυτή είναι μια νέα, σύγχρονη, μοντέρνα, θεσμική, πραγματική πολιτική στο φάρμακο, ελέγχει τις τιμές, ελέγχει την ποσότητα, μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε έναν σύγχρονο οργανισμό, πάροχο υγείας, αγοραστή και πωλητή υπηρεσιών υγείας, σχεδόν μονοψώνιο.

Σχετικώς με τον ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ έγινε για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα ζητήματα, κάτι που δεν μπορεί κάνει ένα ΝΠΔΔ. Ενημέρωσε εξάλλου το Σώμα, ότι ενσωματώθηκαν οι επισημάνσεις των κομμάτων, έτσι ώστε να είναι αυτός ένας σύγχρονος Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, και τόνισε: «Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι εδώ δεν πρόκειται για κάτι κομματικό, για κάτι ρεβανσιστικό, για κάτι το οποίο έχει να κάνει με μικροπολιτική. Έχουμε θέματα σε όλη τη χώρα. Έχουμε πολλές προαναχωρησιακές δομές και έχουμε μια κρίση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Αυτήν την κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Αναφορικώς με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην συγχώνευση ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ, ο κ. Κικίλιας είπε ότι πρέπει και τα ΤΕΠ να γίνουν προνοσοκομειακά, να ενοποιηθούν με το σύστημα του ΕΚΑΒ, το σύστημα της έκτακτης ανάγκης και στο σύνολό τους να αντιμετωπίζουν τα πάντα, άρα θα πρέπει να εμπλέκεται το ΕΚΑΒ και στη ΜΕΘ, την ψηφιακή πλατφόρμα.

Οι εισηγητές

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης, τόνισε ότι ο νέος Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) , θα υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και θα είναι πλέον νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με ευρύτερο και σαφές επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών. Εξήγησε δε, ότι βάσει των υπαρχουσών συνθηκών, μία τέτοια μεταβολή είναι αναγκαία, αφού πλέον σκοπός του ΕΟΔΥ δεν είναι μόνο η αυτοδιαχείριση της δημόσιας υγείας όσον αφορά τους πολίτες της χώρας, αλλά και το ογκώδες έργο της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων και των μεταναστών.

Στο κεφάλαιο που αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος, ο κ. Στεφανάδης αναφέρθηκε στην κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας χώρου καπνιζόντων και στην επέκταση της απαγόρευσης κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε κλειστούς αθλητικούς χώρους και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας, συγκέντρωσης ανηλίκων, με ανάλογα πρόστιμα σε σχέση με την παράβαση.

Χαρακτήρισε επίσης «σημαντική αλλαγή» το ότι το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ θα μπορεί να συνδράμει αυτοβούλως στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον έλεγχο των παραβάσεων.

Όσον αφορά το μέρος του νομοσχεδίου που σχετίζεται με τα φαρμακευτικά προϊόντα – άρθρα 19 έως 25 – ο κ. Στεφανάδης ανέφερε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και στην αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων, ενώ διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Εξάλλου, επισήμανε ότι η ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ έχει ως στόχο τη μελλοντική λειτουργία του ως κεντρικού πυλώνα του συστήματος και της επείγουσας ιατρικής. Επιπλέον, το ΕΚΑΒ μετατρέπεται σε κέντρο συντονισμού της προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ενότητα και καλύτερος συντονισμός δράσεων σε επείγουσες περιπτώσεις.

Αυτό το νομοσχέδιο δεν εισφέρει καμιά σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στη λειτουργία του συστήματος υγείας, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Όπως είπε, το κρίσιμο πολιτικά θέμα το οποίο δημιουργείται, είναι ότι ακυρώνει ουσιαστικά την παρέμβαση εξυγίανσης που είχε δρομολογηθεί από τις αρχές του 2019, μετατρέποντας το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, χωρίς να αλλάζει, ούτε τον τίτλο του φορέα αυτού, ούτε τη διάρθρωση και το περιεχόμενο της λειτουργίας του. «Η κρίσιμη αλλαγή που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο, είναι ότι επαναφέρει το καθεστώς το οποίο τις προηγούμενες δεκαετίες επέτρεψε την αδιαφάνεια και την ασυδοσία στη διαχείριση αυτού του πολύ σημαντικού τομέα για την προστασία της δημόσιας υγείας» υποστήριξε ο κ. Ξανθός, επισημαίνοντας ότι αυτός και μόνο, είναι επαρκής πολιτικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Ο κ. Ξανθός, τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει και υπερψηφίζει τις διατάξεις για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τις διατάξεις για τη συγχώνευση και τον ενιαίο συντονισμό ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και άλλες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι σε θετική κατεύθυνση. Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη κύρωσης ενός πρωτοκόλλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος του υπουργείου Υγείας, όχι μόνο έναντι των κλειστών δημόσιων χώρων και των καταστημάτων, αλλά και έναντι της καπνοβιομηχανίας, «η οποία συχνά προβαίνει σε μη σύννομες δράσεις προβολής και διαφήμισης, ιδιαίτερα νέων καπνικών προϊόντων».

Ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, δήλωσε την συμφωνία του κόμματός του με την μετατροπή του ΕΟΔΥ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ωστόσο είπε ότι τα μέλη της διοίκησης, επιλέγονται βάσει θολών κριτηρίων. Ως προς τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, επίσης ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί, αλλά δεν είναι ικανοποιημένο από την εφαρμογή της μέχρι σήμερα νομοθεσίας. Είναι αυτονόητο, τόνισε, ότι πρέπει να συνοδεύεται από μακρόχρονη και στοχευμένη αντικαπνιστική εκστρατεία, ώστε να δημιουργηθεί αντικαπνιστική νοοτροπία και κυρίως στους νέους. Επίσης, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να εναποθέτουμε κάθε ευθύνη επιβολής του νόμου στην Ελληνική Αστυνομία και προσέθεσε πως θα πρέπει να αναρωτηθούμε ως προς τις συνθήκες, τους όρους και την επαρκή της στελέχωση για την ανάληψη και αυτής της αρμοδιότητας. «Υπάρχει ο κίνδυνος να είμαστε αναποτελεσματικοί στο κυνήγι της γόπας, εάν δεν εκπονηθεί παράλληλα εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία αντικαπνιστικής κουλτούρας σε βάθος χρόνου» ανέφερε ο κ. Πουλάς. Ως προς τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, είπε ότι το κόμμα του ζητεί μια πιο μόνιμη λύση. Για την σύμπτυξη του ΕΚΕΠΥ με το ΕΚΑΒ, εξέφρασε την άποψη ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση. Τέλος, τόνισε ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης της Φαρμακευτικής Καινοτομίας και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αναπτύχθηκαν πλήρως και δεν λειτούργησαν με γοργούς ρυθμούς, ώστε να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή της εμπορευματοποίησης και της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Πρόσθεσε ότι από την  κυβέρνηση, συνειδητά επικεντρώνουν στις διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, όμως, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και πλήθος μέτρων που ενισχύουν τους φαρμακοβιομήχανους.  

Για παράδειγμα, σημείωσε, προσδιορίζονται μια σειρά από επιμέρους αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και στους όρους ένταξης στη «θετική λίστα», με βασική προϋπόθεση την τήρηση των αντιλαϊκών περιοριστικών δημοσιονομικών στόχων. Επιπλέον, προσφέρονται νέα «δώρα» στους φαρμακοβιομήχανους, όπως «ο συμψηφισμός της αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης». 

Το νομοσχέδιο μετατρέπει σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που είχε συσταθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή είναι και η μόνη διαφορά, ενώ το περιεχόμενο και η χρηματοδότηση του Οργανισμού έχουν τον ίδιο αντιλαϊκό χαρακτήρα της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας και του περιορισμού των κρατικών δαπανών, σημείωσε ο αγορητής του ΚΚΕ.

Για τις «αντικαπνιστικές» διατάξεις ο Γ. Λαμπρούλης είπε πως το ΚΚΕ δεν διαφωνεί με τον περιορισμό του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, όμως στο νομοσχέδιο κυριαρχούν τα αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα και τα υψηλά πρόστιμα, ενώ απουσιάζει κάθε μέτρο στήριξης της προσπάθειας κάποιου να κόψει το τσιγάρο. Δηλαδή, και στο συγκεκριμένο ζήτημα, η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την διακοπή του τσιγάρου στη βάση της λεγόμενης «ατομικής ευθύνης» και σε μέτρα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου το οποίο, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του υπουργού περί ενίσχυσης του ρόλου της πρόληψης και της αντιμετώπισης της δημόσιας υγείας των πολιτών, απέχει σημαντικά από μία ουσιαστική και καθολική αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χώρο της Υγείας, είπε η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση. Υποστήριξε δε, ότι έρχεται να καλύψει αποσπασματικά προβληματικές καταστάσεις, που η αντιμετώπισή τους θα φανεί εκ του πρακτέου, εφεξής, ότι υπολείπεται των απαιτήσεων των καιρών και των απαιτήσεων.

Αναφορικώς με τον αντικαπνιστικό νόμο, η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης είπε ότι αν και θα έπρεπε να εφαρμοστεί επιτέλους και να απαγορευτεί το κάπνισμα, το σχέδιο νόμου αυτό έρχεται να δημιουργήσει συνθήκες διωγμού, τόσο των καπνιστών, όσο και των ιδιοκτητών διαφόρων επιχειρήσεων.

Η Μαρία Απατζίδη, από το ΜεΡΑ25, αναφερόμενη στις ρυθμίσειςγια τον ΕΟΔΥ υποστήριξε ότι η αλλαγή αυτή έχει δυσμενείς συνέπειες στα εργασιακά ζητήματα, όπως στις προσλήψεις και τις απολύσεις, τη διαχείριση των πόρων, τη δυνατότητα μείωσης δαπανών – και προσέθεσε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να στηθεί ένα νέο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Για τον ρόλο της ΕΛΑΣ στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κ. Απατζίδη είπε ότι η εικόνα αστυνομικών να σβήνουν τα τσιγάρα πολιτών και να τους επιβάλλουν πρόστιμα, εμπεδώνει ένα θέαμα επικίνδυνης αστυνομοκρατίας.

Ως προς το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική δαπάνη, δήλωσε την πλήρη αντίθεση του κόμματός της και ανέφερε ότι το άρθρο 21 ουσιαστικά καταργεί την ουσία του claw back.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδημοσίευση από την https://www.efsyn.gr

Μἀκης Μπαλαούρας - ΔΕΗ: 10 εγκλήματα, επτά εκατομμύρια θύματα, οι καταναλωτές

Του Μάκη Μπαλαούρα

Η ΔΕΗ ήταν και πρέπει να παραμείνει ο πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος. Αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία στη χώρα μας απασχολώντας 15.000 εργαζόμενους, στηρίζοντας βιομηχανία και αγροτική παραγωγή.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η ΝΔ,ο υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης, προχώρησε σε ένα κρεσέντο καταστροφολογίας διαμορφώνοντας μία ψευδή εικόνα για τις ταμειακές ανάγκες της ΔΕΗ. Όμως, παρά τη διαστρέβλωση που επιχείρησε, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από την έκθεση των ορκωτών ελεγκτών, για το πρώτο εξάμηνο του 2019, δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ, είναι σημαντικά βελτιωμένα!

Οι στόχοι ήταν τρεις: α) να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές κατά 16%, δηλαδή όλη τη κοινωνία με 500 εκατ. β) να ιδιωτικοποιήσει-ξεπουλήσει κερδοφόρα κομμάτια της επιχείρησης και γ) να αυξήσει το πελατολόγιο και κερδοφορία των ιδιωτών παρόχων ρεύματος.Ήδη μόνο τον Σεπτέμβριο έφυγαν από τη ΔΕΗ 60.000 καταναλωτές, εκ των οποίων το 60% ήταν συνεπείς!!

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Επί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ οι τιμές ρεύματος αυξήθηκαν κατά 60%, ενώ παράλληλα το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 25%. Αποτέλεσμα ήταν η ενεργειακή φτώχεια, αυξάνοντας τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, δεδομένης της μείωσης του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Αντίθετα, με ΣΥΡΙΖΑ, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 12%. Παράλληλα προχώρησε σε ριζοσπαστικά μέτρα θεσπίζοντας το Κοινωνικό Τιμολόγιο.Μειώθηκε ο δανεισμός της, χωρίς πώληση δικτύων ή μονάδων, ενώ προχωρούσαν οι επενδύσεις της. Αναμορφώθηκαν αγορά και φορείς ενέργειας, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Μειώσαμε 20% (1 δισ.) το δανεισμό και ομαλή αναχρηματοδότηση της και ισχυρή αναπτυξιακή στρατηγική με:

-σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, ώστε η ισχύς να 15πλασιαστεί την επόμενη δεκαετία, φτάνοντας η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-είσοδος νέων προϊόντων-υπηρεσιών, όπως η αγορά φυσικού αερίου.

Προωθήσαμε τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας, με δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών, ανανεώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (που ξεκίνησαν με το γνωστό «χαράτσι») που αποτελούν σήμερα σημαντικό πρόβλημα για την Επιχείρηση, ήταν σε πτωτική πορεία.

Εξασφαλίσαμε δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα

Ενώ η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είχε συμφωνήσει την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου του ΑΔΜΗΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε αυτό το σχέδιο. Με πλειοψηφία στο δημόσιο ο ΑΔΜΗΕ έγινε κερδοφόρος και πέτυχε την επιτάχυνση μεγάλων έργων, όπως είναι το εμβληματικό έργο διασυνδέσεων Πελοποννήσου-Κρήτης, Κυκλάδων κ.ά., που είχαν “κολλήσει”.

Τι κάνειη ΝΔ

Εκτός από τις γνωστές αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας που υπερβαίνουν το 16%, η αύξηση για τους επαγγελματίες φτάνει το 23% και για τους αγρότες το 13,2%, με την αναπροσαρμογή στα πάγια όλων των κατηγοριών (όπως δημοτικά τέλη).

 1. Κατάργηση έκπτωσης συνεπών καταναλωτών

Η περαιτέρω μείωση της προβλεπόμενης έκπτωσης(10%) για τους συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ, είναι σημαντική επιβάρυνση.Το κόστος τους θα αυξηθεί κατά 5%. Αν λάβουμε υπόψη ότι το 75% των καταναλωτών είναι πελάτες της ΔΕΗ, αυτό συνεπάγεται την επιβάρυνση εκατομμυρίων πολιτών. Οι πελάτες της δεν θα έχουν πλέον κίνητρο έγκαιρης εξόφλησης, αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εταιρεία. Επιπλέον,καθιστά πιο ανταγωνιστικούς τους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ μετακινώντας τους συνεπείς πελάτες της προς αυτούς. Επίσης, θα έχει αύξηση του ταμειακού ελλείματος της.

 1. Αύξηση της τιμής ρεύματος

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδώσει στην κοινωνία έκπτωση 300 εκατ., στο ρεύμα, με μείωση ΦΠΑ από 13% στο 6% για νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις,. Η ΝΔ τον επαναφέρει στο 13%Πέραν της άμεσης επιβάρυνσης των νοικοκυριών, η αύξηση του ρεύματος μπαίνει στο κόστος παραγωγής (εμπόρων, βιοτεχνών, αγροτών), αυξάνοντας το κόστος ενέργειας κατά 7%,μετακυλιόμενο στον καταναλωτή.

 1. Ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ- ΑΔΜΗΕ

Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ θα κατρακυλήσουν με την αφαίρεση των εσόδων 350 εκατ. από τον ΔΕΔΔΗΕ.Ο ΑΔΜΗΕ με την πλειοψηφία του δημοσίου είναι κερδοφόρος Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή υποχρέωση να προχωρήσει η πώληση τους.

Τα σκάνδαλα που οδηγούσαν τη ΔΕΗ σε χρεοκοπία

Το συνολικό κόστος των σκανδάλων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ανήλθε στο κολοσσιαίο ύψος των 3,6 δισ.!

Αναλυτικά:

1) Ο «Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους» έδωσε τη δυνατότητα στους ανταγωνιστές της να της αρπάξουν 812 εκ.

2) Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, μέσω της οποίας της άρπαξαν 392 εκατ.

3) Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας μέσω του οποίου της άρπαξαν 122 εκατ.

4) Δεν απόδωσαν στη ΔΕΗ όσα δαπάνησε για παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας 1,0567δισ. μεταξύ 2011–2014.

5) Αρπαχτές της ENERGA και της HELLAS POWER που της κόστισαν 216 εκατ., ενώ βουλευτές των κόμματων τους υπερασπιζόσασταν στα δικαστήρια!

6) Χαριστικές συμφωνίες για την ΑΤΕ 200 εκατ.

7) Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει στη ΔΕΗ 321 εκατ. Επιπλέον, η Κομισιόν απαιτεί 135 εκατ. που είχαν δοθεί στη ΛΑΡΚΟ (2008-2011), γεγονός καταδίκης της χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

8) Η ΔΕΗ πλήρωνε το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, ακόμα και των ανείσπρακτων λογαριασμών, ζημιώνοντας με 410 εκατ.

Επιπλέον τούτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πετάξαν παντελώς έξω τη ΔΕΗ από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), χαρίζοντας στους κάτοχους των ΑΠΕ 11 δισ., παίρνοντας τα από τους καταναλωτές.

Η ΔΕΗ «ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές»

Ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και θυγατρικών εταιρειών,τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, αποκρατικοποίησή της ΔΕΠΑ και της «συνολικής ιδιωτικοποίησης του δικτύου λιανικής στο φυσικό αέριο».

Ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ προχώρησε περισσότερο αναγγέλλοντας "επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις", βάζοντας "πωλητήριο" σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ ΕΛΠΕ, αλλά και σε λιμάνια, αυτοκινητόδρομους, καθώς και στο "Ελ. Βενιζέλος"!

Λαμπρό μέλλον προδιαγράφεται για τον ελληνικό λαό…

Περισσότερα Άρθρα...

Join Radio

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.