832 New Articles

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας

Πραγματοποιήθηκε η 5η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας, υπό την Πρόεδρο Αμαλία Βούλγαρη – Πολονύφη,  Βοηθό Περιφερειάρχη σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων και τη συμμετοχή του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκη Παπαδόπουλου.

Κατά τη συνεδρίαση κατατέθηκαν αξιόλογες προτάσεις σχετικά με το Σχέδιο Δράσης Ισότητας Φύλων, από τα μέλη της Επιτροπής που εκπροσωπούν το ΕΑΠ, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Ένωση Γυναικών Πάτρας.

Επίσης υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση σε θέματα που αφορούν το γυναικείο φύλο και πρόκειται να απασχολήσουν επόμενη διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στο  τέλος του μήνα παρουσία της αρμόδιας Υφυπουργού της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων.

 

Συνελήφθη άνδρας στην Πάτρα για παράβαση του νόμου τα όπλα

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου για τα όπλα.

 

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του άνδρα, κατά την οποία βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής :

 

 • (1) επαναληπτική καραμπίνα,

 • (1) πιστόλι με κενό γεμιστήρα,

 • (1) πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο,

 • (1) αυτοσχέδια πλαστική ράβδος,

 • (1) αυτοσχέδια μεταλλική ράβδος,

 • (36) φυσίγγια,

 • (2) ρόπαλα,

 • (1) ξίφος και

 • (1) αλεξίσφαιρο γιλέκο

 

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του συλληφθέντα θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

 

 

Ν. Φαρμάκης: «Η Τριχωνίδα, επίκεντρο και αφετηρία ανάπτυξης για όλη την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα»

«Η Τριχωνίδα δεν είναι μόνο το φυσικό καταφύγιο μιας σπάνιας βιοποικιλότητας, ούτε απλά ένας υδάτινος σχηματισμός που σε συνδυασμό με τους οικισμούς που την πλαισιώνουν, διαμορφώνει ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς.  Είναι για την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, η πιο μεγάλη απόδειξη μίας μεγάλης δύναμης που έχουμε και είναι το νερό. Είναι, πραγματικά, ένας μεγάλος και πολύτιμος πλούτος που πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε».

Με τις φράσεις αυτές ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κατέδειξε τη σημασία που δίνει η Περιφερειακή Αρχή στην αξιοποίηση και ανάδειξη της λίμνης Τριχωνίδας.

Με χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης, ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης,  άνοιξε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της  Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου 2021, στο Κτήμα Πιθάρι, όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού, «Μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης της περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας» τον οποίο είχε προκηρύξει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Φαρμάκης μίλησε για τα εμπόδια που ορθώνονταν και εμπόδιζαν την μετατροπή των ιδεών και των οραμάτων σε πράξεις, ως προς την ανάπτυξη της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής, σημειώνοντας πως η σημερινή Περιφερειακή Αρχή δεν αρκείται σε λόγια και καθημερινά αγωνίζεται για την μετατροπή των ιδεών σε πράξεις

«Πριν λίγες μέρες αναδείχτηκε ο ανάδοχος που θα εκπονήσει τη μελέτη για την ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης και τον σχεδιασμό της παραλίμνιας διαδρομής της Τριχωνίδας. Η μελέτη, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Και επιπλέον, δρομολογούμε την ορθολογική ανάδειξη της Λίμνης Τριχωνίδας – μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε – αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες για την προστασία της και την προστασία των παραλίμνιων περιοχών από την κλιματική αλλαγή. Μία από τις δράσεις μας είναι η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα HORIZON 2020, για το έργο HYDRAS στο οποίο εντάσσουμε και τις  λίμνες Τριχωνίδας, Λυσιμαχείας, με στόχο να οικοδομηθεί η ανθεκτικότητα της υδάτινης υποδομής στην κλιματική αλλαγή. Με το χέρι στην καρδιά και κοιτάζοντάς σας στα μάτια, σας λέω ότι πλέον δεν μιλάμε για απλές προτάσεις και δεν στεκόμαστε μόνο στις ιδέες. Πλέον, αξιοποιούμε τις ιδέες και δρομολογούμε ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης της περιοχής, που έχει ως επίκεντρο και αφετηρία την Τριχωνίδα, αλλά περιλαμβάνει σχεδιασμούς ανάπτυξης για το σύνολο των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη και ακόμα παραπέρα» υπογράμμισε.

Σημειώνοντας την εξαιρετική συνεργασία με τους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου, αλλά και το σύνολο των εμπλεκομένων τοπικών φορέων, ο Περιφερειάρχης κατέληξε: «Η Τριχωνίδα δεν είναι απλά η λίμνη μας. Είναι το καύχημά μας και ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα όλη της Δυτικής Ελλάδας. Και πρέπει να γίνει το επίκεντρο μίας μεγάλης και πολύπλευρης ανάπτυξης για όλους».

 

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού απονεμήθηκε στον Γουβέτα Ανδρέα Μάριο, Μηχανικό Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η πρότασή του για την περιοχή του υγροβιότοπου της Λίμνης Τριχωνίδας, και κατ' επέκταση της λίμνης Λυσιμαχείας, προτείνει την διαμόρφωση  «Πρότυπου Αγροτουριστικού Πάρκου», σε εθνική κλίμακα, όπου θα ενυπάρχουν τα απαιτούμενα φυσικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, για την εξισορροπημένη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με συμπληρωματική ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Συνδέει τις δραστηριότητες του θεματικού τουρισμού, με την απορρόφηση της γεωργοκτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής, με ένα πλέγμα τουριστικών ροών, μεταξύ της παραλίμνιας περιοχής και των ημιορεινών παραδοσιακών οικισμών. Επίσης εισηγείται την δικτύωση των παραλίμνιων οικισμών και των θέσεων ειδικού ενδιαφέροντος, με την  κατασκευή σύγχρονης υποδομής για την λειτουργία οικολογικού μέσου σταθερής τροχιάς, περιμετρικά της λίμνης.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία μελετών με διακριτικό τίτλο «CONSORTIS». Σε ό,τι αφορά την πρόταση που απέσπασε το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού στηρίζεται στην ιδέα για τη «συγκρότηση ενός εξισορροπημένου φυσικού, ανθρωπογενούς και κοινωνικο-οικονομικού τοπίου που δικτυώνεται, αλληλοσυμπληρώνεται και λειτουργεί πολυ-επίπεδα». Προτείνονται περιοχές, ζώνες και νέες σημειακές χωροθετήσεις χρήσεων καθώς και διαδρομές μεταξύ οικιστικών συγκεντρώσεων: περιμετρικός ποδηλατοδρόμος, περιπατητική διαδρομή, σημεία ενίσχυσης χρήσεων τουρισμού, περιοχή προστασίας φυσικού περιβάλλοντος, ζώνες προστασίας ρεμάτων, περιοχή εντατικοποίησης τοπικής παραγωγής, περιοχή προστασίας γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας, λοιπή γεωργική γη με δυνατότητα ήπιας αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού, ζώνες ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού και ζώνη τουρισμού και αναψυχής με τουριστικές μονάδες και χώρους αναψυχής μεσαίας δυναμικότητας. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με ενδυνάμωση του παραγωγικού τοπίου με ενίσχυση των τοπικών πλεονεκτημάτων για τη διασφάλιση της οικονομικής ανθεκτικότητας της περιοχής.

 

Οι βραβευθείσες προτάσεις και η πλήρης ανάλυσή τους είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα, στον σύνδεσμο: https://www.ptapde.gr/drastiriotites

Σειρά επαφών είχε στη Θεσσαλονίκη ο Αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαΐμης για θέματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

Σειρά επαφών με φορείς είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων  Ζαΐμης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη με στόχο τη διαρκή προώθηση θεμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

 

Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον  αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα, τον διευθυντή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Μπέφα, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Γιουτίκα, τον προϊστάμενο Κωνσταντίνο Μιχαϊλίδη και τα στελέχη της Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας.

 

Ο κ. Ζαΐμης έδωσε  βαρύτητα σε φλέγοντα ζητήματα όπως η απορρόφηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η αξιοποίηση σημαντικών εργαλείων για να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα,  μετά από μια πολύμηνη «μάχη» που δίνει εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και η λήψη καινοτόμων πρωτοβουλιών σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.  

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σχετικά με την πρόταση σχεδίου νόμου για τον νέο αναπτυξιακό νόμο και κυρίως ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί για υπαγωγή στις Περιφέρειες ως ανώτατο όριο υποβολής επενδυτικών σχεδίων τουλάχιστον τα 3 εκ ευρώ. Οποιoδήποτε μικρότερο ποσό θα ήταν ενάντια στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην επιτάχυνση των επενδύσεων.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΒΕΘ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΣΟΥΤΗ

 

Εξάλλου, με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)  Γιάννη Μασούτη, τον αντιπρόεδρο Εμμανουήλ Βλαχογιάννη και τους συνεργάτες τους συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο  Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης. Κατά τη συνάντηση ετέθησαν τα θέματα της επιχειρηματικότητας και οι προοπτικές που ανοίγονται μέσα από μια σειρά  ενεργειών που γίνονται. Επίσης, αναπτύχθηκαν καίρια ζητήματα που έχουν απασχολήσει το τελευταίο εξάμηνο το ΣΕΑΔΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαΐμης απαιτείται δουλειά,  σοβαρότητα, συνεργασία, και συνέργεια για να υλοποιήσουμε έργα και προγράμματα. Το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον δυναμικά Επιμελητήρια της χώρας και αναμφίβολα είναι απαραίτητη η συμβολή του για να προχωρήσουν καινοτόμες δράσεις. «Με τον κ. Μασούτη συζητήσαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και παράλληλα δεσμευθήκαμε να συνεργαστούμε προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Τα νέα προγράμματα διακρατικών συνεργασιών ADRION , INTERREG κλπ είναι μια ευκαιρία για απτά αποτελέσματα αν σχεδιαστούν εξαρχής σε σωστή και ορθολογική βάση»  δήλωσε ο κ. Ζαϊμης.

Τον Αντιπεριφερειάρχη συνόδευε ο συνεργάτης του και Συντονιστής της ΣΕΑΔΕ Δημήτρης Μπαρμπούνης.

 

Αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στην Δυτική Ελλάδα

Την 16 Σεπτεμβρίου 2021, στην Δυτική Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, κατά τις οποίες :

Ελέχθησαν : (1.451) άτομα,

Προσήχθησαν : (36) άτομα,

Ελέχθησαν : (1.167) οχήματα,

Βεβαιώθηκαν : (330) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

Συνελήφθησαν : (37) άτομα για τα εξής αδικήματα :

 • (5) άτομα για κλοπές

 • (3) άτομα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών,

 • (1) άτομο για παράβαση του νόμου περί όπλων

 • (2) άτομα για καταδικαστικές αποφάσεις

 • (5) άτομα για παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς

 • (8) άτομα για διοικητική απέλαση

 • (7) άτομα για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

 • (6) άτομα για λοιπά αδικήματαΟι στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας και θα συνεχισθούν σε όλη την Περιφέρειά μας.Η νέα αγροτική εποχή στις συναντήσεις Θ. Βασιλόπουλου με τους Αντιπεριφερειάρχες Σ. Μπάτο και Γ. Ζιμπίδη

Οι προκλήσεις που δημιουργούνται  στη  νέα αγροτική εποχή  σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο  βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων  του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου με τους ομολόγους του Αντιπεριφερειάρχες  Σωτήρη Μπάτο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Γιώργο Ζιμπίδη από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. 

Στις συναντήσεις με τους Αντιπεριφερειάρχες συμφωνήθηκε άμεσα να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη (η πρόταση αναμένεται να «φιλοξενηθεί» στην Αρχαία Ολυμπία) για όλα τα αγροτικά ζητήματα με αφορμή τις αλλαγές που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027.

 Με  την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για την 85η Διεθνή  Έκθεση  ο κ. Βασιλόπουλος έχει προγραμματίσει  να συναντήσει εκπροσώπους του  αγροτικού κόσμου καθώς και συνεταιριστικών οργανώσεων που συμμετέχουν ως εκθέτες σε περίπτερα.

Ο κ. Βασιλόπουλος βρέθηκε επίσης στον χώρο που φιλοξενούνται οι Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης και Εφαρμογής ΠΑΑ  και ενημερώθηκε από εκπροσώπους των   υπηρεσιών  για τις προσκλήσεις του προγράμματος, τις ευκαιρίες χορήγησης δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και για τις εξελίξεις ως προς την προετοιμασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2021 – 2027. Τέλος, παρακολούθησε την  Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027  την οποία διοργάνωσε η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Απ. Κατσιφάρας: "Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ - Το ακροδεξιό μεγαλοστέλεχος Μπογδάνος δεν μπορεί να είναι κάτω από την κοινοβουλευτική ομπρέλα Δημοκρατικού κόμματος"

Ο Πρωθυπουργός καλείται τώρα να πάρει καθαρή θέση απέναντι σε ρατσιστικές συμπεριφορές και στάσεις που διαχωρίζουν τους πολίτες.

Παράλληλα, καλείται σε συνεργασία με το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας, να επεξεργαστεί και να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας που έρχεται ως βουνό μπροστά μας. Σε τρις ( 3 ) κατευθύνσεις:

α . Επαναπατρισμό των νέων που έφυγαν μέσα στην κρίση και κυρίως των νέων επιστημόνων με σχέδιο καλά επεξεργασμένο και συμφωνημένο με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Το πρώτο απέτυχε γιατί ήταν αποσπασματικό, ελλιπές και κυρίως γιατί δεν το στήριξε ούτε η κυβέρνηση που το εξήγγειλε .

Β . Ουσιαστική ενίσχυση των οικογενειών και νοικοκυριών με αξιοπρεπή μισθό, κίνητρα και δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα. Η πολιτική των επιδομάτων απέτυχε και μόνο συμπληρωματική μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Γ . Αναγέννηση, των ορεινών και ημιορεινών περιοχών που απειλούνται με το φαινόμενο της ερήμωσης και της εγκατάλειψης τόσο παραγωγικά όσο και οικιστικά

Η αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού που είναι ποιο κοντά στους πολίτες και τα νοικοκυριά καλούνται να διεκδικήσουν ρόλο και αρμοδιότητες τόσο στην διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου όσο και υλοποίηση μέτρων με τα δικά τους οικονομικά μέσα. Θα μπορούσε με νομοθετική ρύθμιση η κάθε περιφέρεια να καταθέσει το δικό της σχέδιο.

Οι υπερπατριώτες που δείχνουν με το δάκτυλο τους μετανάστες, σκορπούν μίσος και παραπλανούν τους πολίτες δεν έχουν θέση στην δημοκρατική πορεία της χώρας.

Ο δρόμος της πατριωτικής στάσης και ευθύνης είναι μπροστά μας

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.