462 New Articles

Κυριότερα Κοινωνικά Νέα

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ Σ.ΦΙ.Ν.Α. ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ - Ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώριση - Μοναδικός στόχος η στήριξη του Νοσοκομείου

Κοινωνια

Σάρκα και οστά» λαμβάνει το νεοσύστατο Σωματείο Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας (Σ.ΦΙ.Ν.Α.) και πολύ σύντομα θα έχει επίσημη μορφή, καθώς κατατέθηκε η ο σχετικός φάκελος για την αναγνώρισή του στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας.

Η προσπάθεια στήριξης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας παίρνει πλέον άλλη διάσταση, με την ενεργοποίηση αιρετών, φορέων και απλών πολιτών που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμβάλλουν με κάθε τρόπο προκειμένου να σταθεί όρθια η Νοσηλευτική Μονάδα και από την πρώτη στιγμή δήλωσαν την στήριξη και συμμετοχή τους στο Σωματείο.

«Ψυχή» της προσπάθειας ο γνωστός επιχειρηματίας και αντιδήμαρχος Ήλιδας Ανδρέας Παπαδάκος, ο οποίος είναι και ο δωρητής του υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου.

Ο ίδιος μαζί με τον Δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Αντώνη Πατρινό, τον αν. διοικητή του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Ιωάννη Χουζούρη και μέλη του νεοσύστατου Σωματείου, μετέβησαν στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και κατέθεσαν τον φάκελο αναγνώρισης του Σωματείου και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί η διαδικασία, έτσι ώστε να αρχίσει πιο ενεργά και επίσημα η δραστηριοποίησή του.

Αμέσως μετά την κατάθεση του φάκελου ο κ. Παπαδάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι χαρούμενος που ο Σύλλογος πήρε σάρκα και οστά σήμερα. Το Σύλλογο τον έχουν αγκαλιάσει πάρα πολλοί συμπολίτες μας και με το άνοιγμα που θα κάνουμε είμαστε σίγουροι πώς στην πορεία θα έχουμε ακόμη περισσότερους συμμετέχοντας. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι πρόκειται για ένα Σωματείο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ. Μοναδικό μέλημά του είναι η παραμονή και ανάπτυξη της Νοσηλευτικής μας Μονάδας. Οι δωρεές είναι πάμπολλες , ο καθένας δίνει την με αγάπη ότι μπορεί και έτσι παίρνουμε δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Ενδεικτικά αναφέρω ότι καταστήματα προσφέρουν δωρεάν υλικό γραφικής ύλης και όχι μόνο. Όλοι πρέπει να προσφέρουμε, γιατί μην ξεχνάμε ότι θα έρθει η στιγμή που όλοι θα χρειαστούμε τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Να σημειώσω τέλος ότι, δεν είχαμε καμία όρεξη να μπούμε σε αντιπαραθέσεις με καλοθελητές που φώναζαν ότι είμαστε παράνομοι. Απλά να πω μόνο αυτό: ‘Το Σωματείο που τελεί υπό σύσταση ακόμα και πριν κηρυχθεί νόμιμο και καταγραφεί στο ειδικό βιβλίο του Πρωτοδικείου, έχει δικαίωμα να δρα ως Νομικό πρόσωπο, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. Για τυχόν απορίες ας ανατρέξουν στον Αστικό Κώδικα’».

 

 

Δρομολόγια ΚΤΕΛ Ν. Ηλείας

Κοινωνια

Από την παρακάτω λίστα μπορείτε να δείτε τα δρομολόγια το ΚΤΕΛ Ν. Ηλείας.

ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΣΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΤΟΠΙΚΆ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΤΙΜΕΣ

Πέθανε ο Νάνος Βαλαωρίτης

Κοινωνια

Φωτογραφία: Νάνος Βαλαωρίτης  EUROKINISSI

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και θεωρητικός της λογοτεχνίας, Νάνος Βαλαωρίτης, το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 98 ετών. Η ζωή και το σπουδαίο έργο που αφήνει παρακαταθήκη.

Πέθανε ο σημαντικός Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και θεωρητικός της λογοτεχνίας, Νάνος Βαλαωρίτης, το βράδυ της Πέμπτης, σε ηλικία 98 ετών.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης, Ντίνος Σιώτης.

Στην ανάρτησή του έγραψε:

"Χθες βράδυ χάσαμε τον Νάνο, τον Νάνο τον Βαλαωρίτη, τον Νάνο όλων μας, τον Νάνο που σημάδεψε όσο λίγοι , με τις πολλές του ιδιότητες, τα ελληνικά γράμματα. Έφυγε πλήρης ποίησης και ημερών στα 98 του χρόνια, αφού έζησε μια πλούσια σε πολλά αγαθά ζωή. Γενναίος, αιρετικός, απρόβλεπτος, όπως αρμόζει στους γνήσιους σουρεαλιστές, άφησε τα ίχνη του να τα ακολουθούμε όσο μπορούμε."

Επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατό του αναρτήθηκε και στην σελίδα του στο Facebook, μέσω της κόρης του, Νάνσυς Βαλαωρίτου.

Φίλοι και συνάδελφοι του Νάνου Βαλαωρίτη, όπως και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και οι φορείς τους, τον αποχαιρέτησαν μέσω αναρτήσεων στα social media.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης υπήρξε ένας σπουδαίος διανοούμενος και το διαχρονικό έργο που αφήνει πίσω του ως παρακαταθήκη, αποτελεί σημαντικό ορόσημο της χώρας μας και όχι μόνο.

R.I.P. / Nanos Valaoritis (1921-2019)

 

Η ζωή του

Γεννήθηκε στην Λωζάννη, στην Ελβετία και είναι γιος του Διπλωμάτη Κωνσταντίνου Βαλαωρίτη, γιου του Ιωάννη Α. Βαλαωρίτη. Γράφει από νέος — πρωτοδημοσιεύει στα Νέα Γράμματα το 1939. Το 1944 δραπετεύει απ' την γερμανοκρατούμενη Ελλάδα μέσω του Αιγαίου στην Τουρκία, από εκεί στη Μέση Ανατολή και τελικά στην Αίγυπτο όπου συναντάει τον Σεφέρη ο οποίος υπηρετούσε την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση ως γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο. Το 1944 μετά από προτροπή του Σεφέρη ο Βαλαωρίτης ταξιδεύει στο Λονδίνο για να βοηθήσει στην ανάπτυξη λογοτεχνικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Συναντά τους Τ.Σ. Έλιοτ, Γ.Χ. Όντεν, Ντύλαν Τόμας και εργάζεται για τον Λούις ΜακΝις στο BBC. Εκτός από τη μελέτη αγγλικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, κάνει και μεταφράσεις (στα αγγλικά) Ελλήνων μοντερνιστών ποιητών, μεταξύ των οποίων του Ελύτη και του Εμπειρίκου. Το 1947 εκδίδει την Τιμωρία των Μάγων, την πρώτη του ποιητική συλλογή, στο Λονδίνο. Από το 1954 μέχρι το 1960 συμμετέχει στην ομάδα των σουρεαλιστών του Παρισιού. Στο Παρίσι γνώρισε την μελλοντική (1960) σύζυγό του, την Αμερικανίδα Μαρί Γουίλσον (1922-2017).

Το 1960 επιστρέφει στην Ελλάδα, και ανάμεσα 1963 και 1967 είναι ο εκδότης και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Πάλι. Όταν η χούντα έρχεται στην εξουσία το 1967, νιώθει πως δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αυτοεξοριστεί, έτσι το 1968 ταξιδεύει στις ΗΠΑ όπου και διδάσκει συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργικό γράψιμο στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, μια θέση που κράτησε για 25 χρόνια. Το 1983 βραβεύεται με το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του Μερικές γυναίκες (ενώ είχε αρνηθεί ανάλογη βράβευση το 1958. Το 1976 είχε επίσης αρνηθεί την πρόταση να γίνει αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών). Το Δεκέμβριο του 2009 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολo του έργου του.

 

Το 2009 προκλήθηκαν αντιδράσεις όταν άφησε να εννοηθεί ότι στηρίζει ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ,κάτι που αργότερα διέψευσε ο ίδιος με επίσημες δηλώσεις του. Προηγουμένως είχε ταχτεί με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.

Θεατρικά του έργα έχουν παιχτεί σε Παρίσι, Σπολέτο, Ώρχους και Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με τα λογοτεχνικά περιοδικά Τετράδιο, Σήμα, Horizon, New Writing και Daylight.

Το έργο του

Ποίηση

Η Τιμωρία των Μάγων, ιδιωτική έκδοση, Λονδίνο 1947

Κεντρική Στοά, ιδιωτική έκδοση 1958

Terre de Diamant, ιδιωτική έκδοση 1958, 2010

Κάποιος 1963

Hired Hieroglyphs, Kayak 1971

Diplomatic Relations, Panjandrum 1972

Ανώνυμο Ποίημα του Φωτεινού Αηγιάννη, Το καλώδιο, Σαν Φρανσίσκο 1974, Ίκαρος 1977

Εστίες Μικροβίων, Το καλώδιο, Σαν Φρανσίσκο 1977

Ο Ήρωας του Τυχαίου, Τραμ, Θεσσαλονίκη 1979

Flash Bloom, Wire Press, Σαν Φρανσίσκο 1980

Ο Διαμαντένιος Γαληνευτής , Ύψιλον 1981

Η Πουπουλένια Εξομολόγηση, Ίκαρος 1982

Μερικές Γυναίκες, Θεμέλιο, 1982, Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης 1983

Ποιήματα 1 (1944-1964), Ύψιλον, 1983, 2010

Στο Κάτω Κάτω της Γραφής, Νεφέλη 1984

Ο Έγχρωμος Στυλογράφος, Δωδώνη 1986

Ποιήματα 2 (1965-1974), Ύψιλον 1987, 2010

Ανιδεογράμματα, Καστανίωτης 1996

Ήλιος, ο δήμιος μιας πράσινης σκέψης, Καστανιώτης 1996

Αλληγορική Κασσάνδρα, Καστανιώτης 1998

Η κάθοδος των Μ, Ύψιλον 2002

Μια αλφάβητος κωφαλάλων, Άγκυρα 2003

Άστεγος ο Μέγας, Ύψιλον 2004

Το ξανανοιγμένο κουτί της Πανδώρας, Άγκυρα 2006

Γραμματοκιβώτιον ανεπίδοτων επιστολών, Ύψιλον 2010

Άνθη του θερμοκηπίου, Απόπειρα 2010

Χρίσματα, Κοινωνία των (δε)κάτων 2011

Ουρανός χρώμα βανίλιας, Άγκυρα, 2011

Πικρό καρναβάλι, Ψυχογιός, 2013

Στο υποκύανο μάτι του Κύκλωπα, Ψυχογιός 2015

Ετήσια Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών: Ο Νάνος Βαλαωρίτης με τον Κωστή Στεφανόπουλο (2004)
Ετήσια Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών: Ο Νάνος Βαλαωρίτης με τον Κωστή Στεφανόπουλο (2004)  EUROKINISSI

Πεζά

Ο Προδότης του Γραπτού Λόγου, διηγήματα, Ίκαρος 1980

Απ' τα Κόκκαλα Βγαλμένη, μυθιστόρημα, Νεφέλη 1982,1999

Μερικές γυναίκες, Θεμέλιο 1982.

Ο Θησαυρός του Ξέρξη, μυθιστόρημα, Εστία 1984, Άγκυρα 2008

Η Δολοφονία, νουβέλα, Θεμέλιο 1984

Ο Ομιλών Πίθηκος ή Παραμυθολογία, Αιγόκερως 1986

My Afterlife Guaranteed, διηγήματα, City Lights, Σαν Φρανσίσκο 1990

Η Ζωή μου Μετά Θάνατον Εγγυημένη, διηγήματα, Νεφέλη 1995

Παραμυθολογία, Νεφέλη 1996

Ο Σκύλος του Θεού, Καστανιώτης 1998, 2004

Τα Σπασμένα Χέρια της Αφροδίτης της Μήλου, Άγρα 2002

Γνωρίζετε την Ελπινίκη; διηγήματα, Ηλέκτρα 2005

Μα το Δία, Ηλέκτρα, 2009

Δοκίμια

Ανδρέας Εμπειρικός, Ύψιλον 1989

Για μια Θεωρία της Γραφής, Εξάντας 1990

Μοντερνισμός, Πρωτοπορία και Πάλι, Καστανιώτης 1997

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Ένας Ρομαντικός 1998

Αλληλογραφία Γ.Σεφέρη – Ν.Βαλαωρίτη 1945-1968 και επιστολές στον Γ. Κατσίμπαλη, Ύψιλον 2004

Για μια θεωρία της γραφής Β’, Ηλέκτρα 2006

Ο Όμηρος και το αλφάβητο, Ελληνοαμερικανική Ένωση 2010

Ή του ύψους ή του βάθους, Ψυχογιός 2013

Για μια θεωρία της γραφής Γ’, Ψυχογιός 2016

Πηγή:  https://www.news247.gr/koinonia/pethane-o-nanos-valaoritis.7500199.html

Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης

Κοινωνια

Σε ηλικία 61 ετών πέθανε σήμερα ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τάκης Σπυριδάκης έπειτα από πολύχρονη ασθένεια.

Γεννήθηκε στην Αίγινα στις 4 Φεβρουαρίου 1958 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Συμμετείχε σε 13 ταινίες, ενώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο πραγματοποίησε το 1994 με την ταινία «Ο Κήπος του Θεού», της οποίας έγραψε και το σενάριο. Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ερμηνεύοντας έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας «Γλυκιά Συμμορία», σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη (1983). Για την ερμηνεία του τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον ίδιο χρόνο.

Αξιοσημείωτη ήταν και η δεύτερη συμμετοχή του, στη «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περάκη (1984).

Ακολούθησαν οι ταινίες «Πρωινή Περίπολος» (Νίκος Νικολαΐδης, 1986), «Προστάτης Οικογένειας» (Νίκος Περάκης, 1997), «Αυτή η Νύχτα Μένει» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1999), «Μαύρο Γάλα» (Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999), «Κανείς δεν χάνει σε Όλα» (Διονύσης Γρηγοράτος, 2000), «Φτηνά Τσιγάρα» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2000), «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 2002), «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» (Νίκος Περάκης, 2005), «Ισοβίτες» (Θόδωρος Μαραγκός, 2008) και "4 Μαύρα Κοστούμια" (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2009).

Το 1989 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Βέρα Κρουζ», που απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο αντίστοιχο Φεστιβάλ, τιμήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και βραβεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Ταινιών της Γαλλίας το 1990.

Ο Τάκης Σπυριδάκης έγινε εκ νέου γνωστός στο ευρύ κοινό τα τελευταία χρόνια με τις επιτυχημένες χιουμοριστικές τηλεοπτικές διαφημίσεις της Wind, όπου υποδυόταν τον «αγαπούλα» πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομάδας, ενώ είχε συμπρωταγωνιστή τον «Πίου το πιστόλι».

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: Διανομή προϊόντων σε δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Κοινωνια

Ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ανακοινώνει ότι από την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 θα ξεκινήσει η διανομή των προϊόντων στους ωφελούμενους του προγράμματος της «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Η διανομή θα γίνεται στα Κρέστενα, στο ισόγειο του καινούριου Δημαρχείου (όπισθεν κτιρίου), πλατεία Παπαπολυχρονίου,   την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 έως Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου  2019 και ώρες από 10:00 π.μ. ως 14:00 μ.μ.

Τα προϊόντα που διανέμονται προέρχονται από αφιλοκερδείς δωρεές και χορηγίες τόσο των πολιτών του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων όσο και επιχειρήσεων/καταστημάτων που στηρίζουν τη δράση των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης Φτώχειας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Για την παραλαβή των προϊόντων οι ωφελούμενοι πρέπει να προσκομίσουν το ΑΜΚΑ τους.

Τα προϊόντα μπορούν να παραλαμβάνουν και τα μέλη της οικογένειας με εξουσιοδότηση ή με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Οι δικαιούχοι της διανομής είναι  οι δικαιούχοι που εμπίπτουν στα εισοδηματικά περιουσιακά και κοινωνικά και άλλα κριτήρια.

Για κάθε διευκρίνιση και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, στο τηλέφωνο 2625023888, αρμόδια  υπάλληλος  Σταυρούλα Νικολοπούλου.

 

 

 

                                                      Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 

 

 

                                               ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ

 

 

 

 

 

 

Στήλη Ἅλατος ... Ἡ γέννηση τῆς Ἀειπαρθένου καί Θεοτόκου Μαρίας

Κοινωνια

  Ὁ Ἐπίσκοπος Ὠλένης

  Α Θ Α Ν Α Σ Ι Ο Σ                  Κυριακή   8     Σεπτεμβρίου    2019 

 Στήλη Ἅλατος ...

 

        Σήμερα ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία, ἀγαπητοί μου ἀναγνῶστες, ἑορτάζει τήν γέννηση τῆς Ἀειπαρθένου καί Θεοτόκου Μαρίας,τοῦ εὐωδεστάτου ἄνθους ποὺ βλάστησε «ἐκ τῆς ρίζης Ἰεσσαί». Ἑορτάζουμε «παγκοσμίου εὐφροσύνης γενέθλιον», ποὺ καθίσταται «ἡ εἴσοδος ὅλων τῶν ἑορτῶν καὶ τὸ προοίμιο τοῦ μυστηρίου τοῦ Χριστοῦ», κατὰ τὸν ἅγιο Ἀνδρέα Κρήτης. Γέννηση, ποὺ ἔγινε πρόξενος τῆς ἀναγεννήσεως, ἀναπλάσεως καὶ ἀνακαινίσεως τῶν πάντων. Σήμερα γεννιέται Αὐτὴ ποὺ θὰ γεννήσει χρονικῶς, κατὰ ἀνερμήνευτο καὶ παράδοξο τρόπο, τὸν ἄχρονο καὶ προαιώνιο Θεὸ Λόγο, τὸν Δημιουργὸ καὶ Σωτήρα τοῦ κόσμου.

        Ὅλες οἱ προεικονίσεις καί προτυπώσεις τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης σὲ Αὐτὴν ἀναφέρονται. Ἀποτελεῖ τὴν ὁλοκλήρωση τῆς παλαιοδιαθηκικῆς παιδαγωγικῆς προετοιμασίας τῆς ἀνθρωπότητος γιὰ τὴν ὑποδοχὴ τοῦ σαρκωθέντος Σωτῆρος Θεοῦ. Τὴν Παναγία μας προεικόνιζαν ἡ ἄφλεκτος βάτος στὸ ὅραμα τοῦ Μωυσῆ, οἱ θεόγραφες πλάκες καὶ ἡ κιβωτὸς τοῦ Νόμου, τὸ οὐράνιο μάννα καὶ ἡ χρυσή στάμνα κ.λ.π. Ἡ Θεοτόκος εἶναι τὸ μεταίχμιο μεταξὺ Παλαιᾶς καὶ Καινῆς Διαθήκης. Γιὰ τὴν Παλαιὰ ἀποτελοῦσε τὸ κήρυγμα τῶν προφητῶν· ἐνῶ γιὰ τὴν Καινὴ Διαθήκη γίνεται ὁ γλυκασμὸς τῶν ἀγγέλων, ἡ δόξα τῶν ἀποστόλων, τὸ θάρρος τῶν μαρτύρων καί τῶν ὁσίων, τὸ καύχημα τοῦ ἀνθρωπίνου γένους.

       Ὅλη ἡ δημιουργία περίμενε τὴν γέννησή Της, διότι ἡ Παναγία μας εἶναι τὸ σημεῖο ἐκεῖνο στὸ ὁποῖο κατατείνει ὁλόκληρη ἡ κτίση. Ὅταν ὁ Θεός στήν ἀρχή τῶν αἰώνων ἀτενίζοντας πρός τά δημιουργήματά Του εἶπε ὅτι εἶναι «καλά λίαν»,οὐσιαστικά ἔβλεπε μπροστά Του τόν καρπό ὅλης τῆς δημιουργίας, καί τήν Ὑπεργία Θεοτόκον.

       Κατὰ τὴν σημερινὴ ἡμέρα εὐεργετεῖται ὅλη ἡ κτίση ἀπὸ τὴν γέννηση τῆς πανάμωμης Δέσποινάς μας. Ὁ ἀόρατος καὶ ἀθέατος Θεὸς δι᾽Αὐτῆς ἔρχεται ἐπὶ γῆς καὶ γίνεται ὁρατός· ἑνώνεται καὶ κοι-νωνεῖ μὲ τὴν κτίση μὲ ἕναν οὐσιαστικότερο  τρόπο. Ἑνώνει διὰ τῆς ἀνθρωπίνης φύσεώς Του ὅλη τὴν κτίση στὴν ὑπόστασή Του καὶ τὴν θεώνει. Ὁ ἀνείδεος καί ἀπερίγραπτος Θεὸς λαμβάνει «δούλου μορφὴν» (Φιλιπ. β´7), ἀνθρώπινη σάρκα καὶ λογικὴ ψυχή, συναναστρέφεται μὲ τοὺς ἀνθρώπους καὶ περπατᾶ πάνω στὴν γῆ. Ὁ «ἀχώρητος παντὶ» θὰ χωρέσει στὴν παρθενικὴ μήτρα τῆς Θεοτόκου, ὥστε ἡ Παναγία Μητέρα Του νὰ καταστεῖ ἡ «χώρα τοῦ Ἀχωρήτου».

       Σήμερα λύνεται ἡ στειρότητα τῆς Ἄννας καὶ γεννᾶ «τὸ κειμήλιον τῆς Οἰκουμένης», κατὰ τὴν ἔκφραση τοῦ ἁγίου Κυρίλλου Ἀλεξανδρείας.Ἡ Μαρία –τὸ τέκνο τῆς Ἄννας καὶ τοῦ Ἰωακεὶμ– ἦταν «ἡ κεχαριτωμένη» καὶ κατέστη –τὸ ἀκατάληπτο γιὰ τοὺς ἀνθρώπους καὶ τοὺς ἀγγέλους– ἡ Μητέρα τοῦ Θεοῦ.

      Οἱ δίκαιοι Θεοπάτορες γιὰ νὰ τήν ἀποκτήσουν ἔδειξαν πίστη καί ὑπομονὴ. Εἶχαν μεγάλη ὑπομονή καί καρτερία στὶς προσευχές τους καί ἀπόλυτη βεβαιότητα ὅτι ὁ Θεὸς θὰ ἐκπληρώσει τὸ αἴτημά τους, τό ὁποῖον καί ἐπραγματοποίησεν.

        Αὐτὴ ἡ στάση τῶν Θεοπατόρων πρέπει νὰ παραδειγματίζει ὅλους μας, νὰ μή χάνουμε τὴν ἐλπίδα μας στὸν Θεό, διότι «τὰ ἀδύνατα τοῖς ἀνθρώποις, δυνατὰ παρὰ Αὐτῷ ἐστιν» ( Λουκ. ιη´27).

      Γιὰ νὰ βιωθοῦν τὰ πνευματικὰ χρειάζεται ὑπομονὴ στὶς θλίψεις, πίστη στὶς ἐπαγγελίες τοῦ Θεοῦ, τέλεια ὑπακοὴ στὸ θέλημα Του  καὶ ἐλπίδα, ὥστε νὰ μὴν «ἐκκακοῦμε ἐν ταῖς προσευχαῖς» (. Λουκ. ιη´1). Ὁ Θεός γνωρίζει πότε μᾶς συμφέρει νὰ μᾶς δώσει τὴν ἀνεκτίμητη θεοποιὸ δωρεά Του, τὴν θεία Χάρη ὡς ἐνδημοῦσα κατάσταση.

       Μάλιστα, πολλὲς φορές, πρὶν ὁ Θεὸς μᾶς δώσει κάποια εὐλογία, ἕνα χάρισμα, μᾶς δοκιμάζει μὲ ἕναν πειρασμό, τοῦ ὁποίου ἡ ἔκβαση καθορίζει, ἂν εἴμεθα ἄξιοι νὰ δεχθοῦμε τὸ θεῖο αὐτὸ δῶρο.

     Ἔτσι καὶ ἐμεῖς νὰ ἐπιδεικνύουμε ἀγόγγυστη ὑπομονὴ στὶς θλίψεις καὶ στοὺς πειρασμούς, ποὺ παραχωρεῖ ὁ Θεὸς γιὰ τὴν δική μας ὠφέλεια καὶ πνευματικὴ προκοπή. Εὐχόμεθα ἡ Κυρία μας Θεοτόκος καὶ ἡ Θεοπρομήτωρ Ἄννα, ποὺ ἔχουν τὴν εὐλογία νὰ θεραπεύουν τὴν φυσικὴ στειρότητα, νὰ θεραπεύσουν τὶς στεῖρες καρδιές μας ἀπὸ πνευματικὰ ἔργα, ὥστε ὁ Θεὸς νὰ πέμψει στὶς ψυχές μας τὴν θεία καὶ γλυκυτάτη Χάρη Του, ἡ ὁποία ὀμορφαίνει, ἀνακαινίζει, ἀθανατίζει, ἀφθαρτίζει τὸν ἄνθρωπο. ΑΜΗΝ.

Προέλευση εικόνας: https://poimin.gr