472 New Articles

Κυριότερα Οικονομικά Θέματα

Σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια επαναφέρει ο Στουρνάρας

Οικονομία

Φωτογραφία: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε σήμερα (Παρασκευή), από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit ότι η ΤτΕ σκοπεύει να ενεργοποιήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση του 60% των «κόκκινων» δανείων, που εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω του ο «Ηρακλής».

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, το σχέδιο αυτό θα ενεργοποιηθεί σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Επίσης, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «θετικό» και «προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά ταυτόχρονα «μικρό βήμα» το σχέδιο «Ηρακλής» που έχει δρομολογηθεί. 

Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ δεν διευκρίνισε εάν το σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε σήμερα, είναι ανάλογο με αυτό που είχε προκρίνει στο πρόσφατο παρελθόν, που όμως δεν έλαβε το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, καθώς δεν πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια που είχαν τεθεί.

 

Σημειώνεται ότι από πλευράς κυβέρνησης, ο υφυπουργός Γ. Ζαββός ερωτηθείς πριν από λίγες ημέρες για την… τύχη της πρότασης της ΤτΕ (που προβλέπει τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου), απάντησε –εμμέσως– ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό να εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη και πληροί τα εξής βασικά κριτήρια: δεν έχει δημοσιονομική και εποπτική επίπτωση, δεν υποκρύπτει κρατική ενίσχυση, δεν ενεργοποιεί το bail in και είναι ελκυστική για τους επενδυτές.

Τι είπε για το νέο σχέδιο 

Ειδικότερα, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε σήμερα ότι «έπειτα από πολλές ημέρες διαβουλεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών, καταλήξαμε σε μια στρατηγική για τις τράπεζες», διευκρινίζοντας ότι με τον «Ηρακλή» καλύπτεται περίπου ένα 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως τόνισε, μένει ένα 60%, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους.

«Η ΤτΕ» είπε ο κ. Στουρνάρας «έχει καταθέσει ένα τέτοιο σχέδιο... αυτό το σχέδιο θα είναι το επόμενο βήμα, σε συνεννόηση βέβαια με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να ληφθούν όλες οι πρόνοιες (...) και πάλι όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να βελτιώσουμε το οικοσύστημα, χρειάζεται ενοποίηση των κανόνων φερεγγυότητας. Τους επόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει πρωτοβουλία ενοποίησης όλων των κανόνων φερεγγυότητας». 

Τέλος, σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες σήμερα έχουν κεφάλαια κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεν είναι άμεσο το πρόβλημα των κεφαλαίων τους. Και έδωσε τη δική του εκτίμηση για το τι πρέπει να γίνει στο προσεχές μέλλον:

«Αν οι τράπεζες λύσουν το θέμα των NPLs και της αναβαλλόμενης φορολογίας, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι θα έρχονται επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες, γιατί (οι επενδυτές) θα τις βλέπουν πλέον ως μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Καλός ο "Ηρακλής", αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω για να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας» υπογράμμισε και κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των δανείων για τις επιχειρήσεις που μπορούν να είναι βιώσιμες.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/219166_shedio-gia-ta-kokkina-daneia-epanaferei-o-stoyrnaras

 

 

Άρθρο του Κώστα Λεβέντη, Αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Ηλείας - "Ανάπτυξη με ρεαλισμό και συνεργασία"

Οικονομία

Παρακολουθώντας  με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις σχετικά με τα μεγάλα έργα υποδομής στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, τα οποία είναι ο αυτοκινητόδρομος της Πατρών-Πύργου και η διέλευση του τρένου από την Πάτρα, αφού οποιαδήποτε απόφαση καθορίζει και το μέλλον της Ηλείας, βλέπουμε  πως είμαστε στο ίδιο εργο θεατές.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ακόμα και σήμερα, δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση που διέλυσε τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό , η συνθήκη αυτή ,δεν έχει επηρεάσει τον τρόπο σκέψης και δράσης. Επιβιώνουν ακόμα στον δημόσιο λόγο αντιλήψεις με έντονα τοπικιστικό, κοντόφθαλμο και μικροκομματικό λόγο.

Τη στιγμή που θα έπρεπε οι δύο νομοί, Ηλεία και Αχαΐα, να συνεργάζονται για να βρουν από κοινού λύσεις στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής, διαπιστώνεται ότι κάθε δημοτικό συμβούλιο παίρνει τις αποφάσεις του σαν να ζει στον δικό του μικρόκοσμο αγνοώντας τι συμβαίνει γύρω του και αδιαφορώντας για τις συνέπειες των ενεργειών του.

Διαβάζοντας  το πλαίσιο των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου Πατρών, καθώς τις ανακοινώσεις Συντονιστικών Επιτροπών και κομματικών παρατάξεων, με τις οποίες ζητείται η επαναχάραξη της Πατρών-Πύργου και η πλήρης υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα, δηλαδή η κατασκευή «μετρό»! Η εντύπωση που  δημιουργείται είναι πως η Πάτρα έχει βυθιστεί στην εσωστρέφεια και αδυνατεί να λειτουργήσει ως πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας (περιφερειακά) αλλά και της Πελοποννήσου (γεωγραφικά).

Θα επικαλεστώ μια λέξη που χρησιμοποιεί πολύ συχνά ο δήμαρχος Πατρέων, την αλληλεγγύη, και θα τονίσω ότι η Πάτρα, λόγω της θέσης της και του πληθυσμιακού και οικονομικού μεγέθους της, καθορίζει άμεσα την πορεία των υπολοίπων πόλεων, όπως του Πύργου, της Αμαλιάδας, της Δυτικής Αχαΐας, κ.ά. και θα πρέπει ως κοινωνία να επιδεικνύει την ανάλογη αλληλεγγύη και στους κατοίκους αυτών των πόλεων.

Είναι προφανές ότι ο πατραϊκός λαός παραπλανήθηκε από τα «παχιά» λόγια του τέως υπουργού Υποδομών,  ο οποίος λίγους μήνες πριν από τις εκλογές έταξε την πλήρη υπογειοποίηση του σιδηρόδρομου, αποσκοπώντας σε προεκλογικά οφέλη, αφού γνώριζε πως ούτε όλες οι μελέτες είναι ώριμες, ούτε η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Οι ισχυρισμοί περί εξασφαλισμένων 130 εκατ. ευρώ δεν ευσταθούν. Μια απλή περιήγηση στη σχετική ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ότι το έργο δεν έχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άλλωστε, είναι αδύνατον να αντιληφθεί ο κοινός νους πώς με μόλις 130 εκατ. ευρώ θα κατασκευαστεί υπόγειος σιδηρόδρομος, όταν το 2013 οι σχετικές μελέτες ξεκινούσαν από τα 400 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Ο πρώην υπουργός Υποδομών παραπλάνησε την Αχαΐα και στο θέμα της Πατρών-Πύργου, αφού δεν είχε το σθένος να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναχάραξης εφόσον η Κομισιόν ενέκρινε χρηματοδότηση με συγκεκριμένα τεύχη δημοπράτησης.

Κατανοώντας  απόλυτα τους πολίτες της Πάτρας, που  νιώθουν  ότι εμπαίζονται, πρέπει ξεκάθαρα να ειπωθεί πως αν επιμείνουν σε ανεδαφικές λύσεις (επαναχάραξη, υπογειοποίηση) ούτε ο δρόμος ούτε το τρένο  θα φτάσουν ποτέ σε όλη την Πελοπόννησο.

Στο Επιμελητήριο Ηλείας έχουμε εγκαίρως και επανειλημμένως διατυπώσει τις αντιρρήσεις μας για τον σχεδιασμό στα μεγάλα έργα υποδομής. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι ώρα για να δοθούν λύσεις και όχι για νέες  συζητήσεις. Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι τα χρόνια περνάνε και  πως ούτε δρόμο ούτε τρένο βλέπουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες του Πύργου, της Αμαλιάδας, του Κάμπου, της Δυτικής Αχαΐας και της Πάτρας, που θέλουν να συνδέσουν τις επιχειρήσεις τους με τις μεγάλες και διεθνείς αγορές. Η υπάρχουσα κατάσταση μας ζημιώνει όλους. Χωρίς σύγχρονες υποδομές και μεταφορές δεν μπαίνουμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Για τους Ηλείους, η Πάτρα είναι άρρηκτα δεμένη με την Ηλεία. Το πολιτικό αυτοδιοικητικό και επιχειρηματικο σύστημα της Πάτρας είναι καιρός να αντιληφθεί πως καμία ανάπτυξη ποτέ δεν έρχεται όταν «πνίγονται» οι δορυφόροι.

Η Ηλεία πλήρωσε ακριβά μέχρι σήμερα το «μάρμαρο» της στήριξης της Πάτρας.

Η Πατρινοκεντρική στάση του «συστήματος» της Πάτρας, αγνοώντας τους γείτονες (που ασφαλώς ευθύνονται για την αδικαιολόγητη ανοχή που επέδειξαν) είναι καιρός να αντιληφθεί πως θερίζει τους καρπούς  που έσπειρε.

Η κρίση έδειξε σε όλους τα δόντια της. Οι καιροί είναι δύσκολοι, απαιτείται δημιουργικός ρεαλισμός από τις παραγωγικές δυνάμεις, με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας.

 

Από το 2020 οι νέες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες

Ειδήσεις

Από το νέο έτος θα τεθεί σε ισχύ το καινούργιο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους 1,4 εκατ. μη μισθωτών, οι οποίοι καλούνται εντός του 2019 να εξυπηρετούν τις εισφορές του ΕΦΚΑ όπως αναρτώνται κάθε μήνα, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως αναφέρει η "Καθημερινή”, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει επίσης αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αποσύνδεση του ασφαλιστικού από το φορολογικό, ενώ μελετάται και η επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων με στόχο ένα πιο δίκαιο σύστημα.

Η κατώτερη ασφαλιστική κλάση πιθανότατα, βάσει των εισηγήσεων που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 λεπτά.

Κατά μία βαθμίδα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

Οικονομία

Τρία «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική κατηγορία (ΒΒΒ-) βρίσκεται η Ελλάδα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα (στο ΒΒ- από Β+) θεωρείται αναμενόμενη, ακολουθώντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Ο οίκος προβλέπει μέση ανάπτυξη 2,5% την τριετία 2019-2022 ενώ ενδέχεται να ακολουθήσει νέα αναβάθμιση εντός 12 μηνών, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι η S&P διατηρούσε τη βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας στο Β+ από το καλοκαίρι του 2018.

«Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα. Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Εύσημα από Ντράγκι στην Ελλάδα και τον... πρόεδρο της ΕΚΤ

Οικονομία

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τις πολιτικές που ακολούθησε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΚΤ (θα τον διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου η Κριστίν Λαγκάρντ), ο Ντράγκι σημείωσε ότι «η πορεία της Ελλάδος, η οποία κατόρθωσε να δανειστεί με αρνητικά επιτόκια ενώ πριν από λίγα χρόνια βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αποτελεί αναμφίβολα ένα success story, το οποίο οφείλεται στις προσπάθειες των κυβερνήσεων, αλλά και το σκληρό τίμημα που αναγκάστηκαν να καταβάλουν οι πολίτες της».

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία της Ελλάδος, εκτιμώντας ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος «ν' αλλάξει η πολιτική των μεταρρυθμίσεων, που συνέβαλε στην έξοδο της χώρας από την κρίση ... Είναι μία καλή εποχή για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη», ισχυρίστηκε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντράγκι έχει παίξει τον δικό του ρόλο στην πορεία της ελληνικής κρίσης, προχωρώντας ενίοτε σε πολιτικές παρεμβάσεις στη χώρα, φέροντας ευθύνη στα capital controls που εφαρμόστηκαν κι ανοιγοκλείνοντας κατά το δοκούν τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. 

Παράλληλα, ο Ντράγκι υπερασπίστηκε όλες τις πολιτικές αποφάσεις που έλαβε στη διάρκεια της θητείας του. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές, όπως τα αρνητικά επιτόκια, έχουν τύχει έντονης κριτικής από οικονομικούς αναλυτές, ενώ έχουν αμφισβητηθεί από το Βερολίνο. 

Μεταξύ άλλων, ο Ντράγκι δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα ήταν απολύτως επιβεβλημένα και κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να θεσπίσουν μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και των αγορών εργασίας και να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική για την περαιτέρω τόνωση της οικονομίας.

Σημειώνεται τέλος, ότι σήμερα η ΕΚΤ, κατά τη συνεδρίασή της (την τελευταία υπό την προεδρία Ντράγκι) άφησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και πάλι από την 1η Νοεμβρίου καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Βεβαιότητα για χαμηλότερο πλεόνασμα, τριετής αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες

Οικονομία

Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006 ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Κάνοντας ειδική αναφορά στα ακίνητα που εκτός των άλλων, όπως είπε αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η αγορά αυτή ήδη ανακάμπτει καθώς οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019 ενώ μίλησε για την ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.

«Αναστέλλεται, και για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ΦΠΑ σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και για τις παλαιότερες, όσες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2006. Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.

Εμφανιζόμενος ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του εξέφρασε την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. «Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις. Και, σήμερα, μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητά ότι η συζήτηση αυτή θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τονίζοντας πως η Ελλάδα αφήνει πίσω της την αναποφασιστικότητα, ο Πρωθυπουργός είπε πως στη χώρα διαμορφώνονται συνθήκες σταθερότητας και προόδου με την Αθήνα να εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμού, τόλμης και ανάπτυξης. «Έχοντας βιώσει τραυματικά μία δεκαετή κρίση, διαθέτουμε, πλέον, τη γνώση και τη βούληση, που αποτελούν την πρώτη ύλη της αποφασιστικότητας. Και, νικώντας τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η Ελλάδα προηγήθηκε σε μία σειρά διεθνών εξελίξεων όπως ότι ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης, που χτυπήθηκε από την κρίση χρέους το 2009 αλλά και μία από τις πρώτες που είδε το πολιτικό της σύστημα να αναδιατάσσεται με διάφορα κόμματα που αναδύθηκαν, σπρώχνοντας όχι μόνο την πολιτική τάξη και την οικονομία, αλλά και την κοινωνία μας στο τέλμα. Όπως είπε μάλιστα, προς τα τέλη του 2014, όταν η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, τότε η επικράτηση του λαϊκισμού την πήγε και πάλι χρόνια πίσω. «Τώρα ξέρουμε, πλέον, τι ακριβώς συνέβη τότε και ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για την μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να σβήσουν τα ίχνη τους, και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Μπορεί η λήθη να βολεύει μερικούς, όμως ακόμη και παλαιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν.

Γι' αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, στην Ελλάδα έχουμε μία ευχή: «Καλά ξεμπερδέματα!» δήλωσε επισημαίνοντας πως μετά τις εκλογές του Ιουλίου «ο λαϊκισμός και η καθήλωση ηττήθηκαν και η χώρα διαθέτει, πλέον, ισχυρή κυβέρνηση και σχέδιο για ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η ανάπτυξη της χώρας θα υπηρετηθεί μόνο με επενδύσεις και ανάπτυξη σε ορίζοντα τουλάχιστον τετραετίας, κάτι που όπως είπε εγγυάται η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιό του ως ένα τρίγωνο όπου στη μία πλευρά του βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, στη δεύτερη το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο, όπως είπε, θα ανακουφίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη βαριά φορολογία χωρίς να διαταράσσει την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κι αυτές να επανακτήσουν το ρόλο τους ως χρηματοδότες της ανάπτυξης.

Μιλώντας για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ήδη ψηφίζεται στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε διατάξεις, που μειώνουν τη γραφειοκρατία, αφαιρώντας εμπόδια για τους επενδυτές λέγοντας πως στόχος είναι η ανάπτυξη να προέλθει κυρίως από τις επενδύσεις.

Μάλιστα έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδύσεων που ξεμπλοκάρουν, όπως το Ελληνικό, η Eldorado Gold και η Cosco. «Το σύνθημά μας είναι «Ανάπτυξη για Όλους». Και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί, να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις Υποδομές και την Ενέργεια προβάλλοντας την δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αλλά και την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών ενώ επανέλαβε πως ως το 2028, η χώρα θα απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος, οι Ανανεώσιμες Πηγές θα καλύπτουν το 59% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030 ενώ θα τονωθεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα προς τις εναλλακτικές μορφές.

Έμφαση έδωσε ο Πρωθυπουργός στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, που σύντομα, όπως είπε, θα είναι νόμος του κράτους. «Μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα θα μπορεί -με τη συμφωνία των εργαζομένων- να εξαιρείται από τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να συνεχίζει τη λειτουργία της και να διατηρεί θέσεις εργασίας. Καταπολεμάμε την αδήλωτη απασχόληση και παρέχουμε κίνητρα για την μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη» τόνισε.

Μιλώντας για τη δημοσιονομική πολιτική χαρακτήρισε κλειδί της τη μειωμένη φορολογία, για επιχειρήσεις και πολίτες. Όπως τόνισε, ήδη το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις πέφτει από το 28% στο 24% και, μετά, στο 20%, στα μερίσματα, η επιβάρυνση μειώνεται από 10% στο 5% ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές περικόπτονται σταδιακά κατά 5% σε ορίζοντα τετραετίας. Στα φυσικά πρόσωπα ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9% ενώ δίνονται ξεχωριστές φορολογικές ελαφρύνσεις στις νέες οικογένειες και στα παιδιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα γίνει, όπως είπε με τρεις τρόπους. Πρώτον, μέσα από την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ. Διευκρίνισε πάντως πως η συμβολή του στα δημόσια έσοδα θα αυξηθεί με μία πιο δίκαιη κατανομή, περιλαμβάνοντας και περιοχές που, μέχρι τώρα, φορολογούνταν ελάχιστα.

Δεύτερον, αυξάνεται το ποσοστό των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και τρίτον εισάγεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoicing), μέτρο που θα λειτουργήσει αρχικά πιλοτικά.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κοινωνική δικαιοσύνη θεμελιώδη για την πολιτική της κυβέρνησής του λέγοντας πως στόχος του είναι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των μισθωτών.

Μιλώντας για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τη βοήθεια του σχεδίου Ηρακλής το οποίο, όπως είπε, θα συμβάλει στην ταχεία και με χαμηλό κόστος μείωση των κόκκινων δανείων.

Έστειλε όμως και το μήνυμα πως θα πρέπει να υπάρξει και υγιής συμπεριφορά των τραπεζών στους πελάτες που τις στηρίζουν. Όπως είπε, αύριο θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων για να αντιμετωπιστούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν.

«Η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται μόνο σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου. Αλλά και θεσμικής ενδυνάμωσης. Η νέα κυβέρνηση εμπιστεύεται τη Δημοκρατία, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Δεν βλέπει εχθρούς, αλλά αντιπάλους. Και αυτοί είναι μόνο τα προβλήματα. Δεν αντιπολιτευόμαστε ..την αντιπολίτευση. Αφήνουμε σε εκείνην αυτόν το ρόλο. Και προχωράμε μπροστά, ενώνοντας τους Έλληνες. Όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρχει όραμα, ρεαλισμός, σχέδιο και αποτέλεσμα.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Online)

Μέρισμα και στις επιχειρήσεις από το υπερπλεόνασμα του 2019

Οικονομία

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Προς ένα ευμέγεθες υπερπλεόνασμα δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του 9μήνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ότι βαδίζουμε και φέτος, ανοίγοντας τον δρόμο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης των κοινωνικά ασθενέστερων, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και σε ένα «μέρισμα» για τις επιχειρήσεις, που θα αφορά την εφάπαξ ελάφρυνσή τους από φορολογία εισοδήματος.

Το «μέρισμα» στις επιχειρήσεις εκτιμάται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στα 138 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με πηγές, εφόσον το υπερπλεόνασμα υπερβεί τις εκτιμήσεις του ίδιου προσχεδίου για 346 εκατ. ευρώ, μπορεί να διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε χθες σχετικώς δεν θέλησε να διευκρινίσει ποια μορφή θα έχει αυτή η εφάπαξ ελάφρυνση. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ως πιθανή μια ελάφρυνση στο μέτωπο της προκαταβολής φόρου και συγκεκριμένα μιλούν για επανεκκαθάριση της προκαταβολής φόρου. 

Ετσι, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ισορροπήσει την κοινωνική με την αναπτυξιακή διάσταση στη διανομή του φετινού υπερπλεονάσματος. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 9μήνου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ήταν σχεδόν τριπλάσιο από τον στόχο, 4,4 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ, και σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2018 (2,5 δισ. ευρώ), όταν ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ.

Ακόμη, βεβαίως, τα στοιχεία είναι προσωρινά και αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τη γενική κυβέρνηση, για την οποία τίθεται ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, αλλά αποτελούν ασφαλώς μια ένδειξη για το μέγεθος του αναμενόμενου υπερπλεονάσματος.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ειδικώς τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά 616 εκατ. ευρώ το 9μηνο και κατά 193 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πορεία ανάκαμψης που σημειώνουν από τον Ιούλιο.

Χάρη σε αυτή την πορεία, άλλωστε, ανετράπησαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις για δημοσιονομικό κενό και προέκυψε η εκτίμηση για υπέρβαση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Ο Σεπτέμβριος ήταν κρίσιμος μήνας, καθώς ήταν βαρύς φορολογικά, αφού πληρωνόταν ο ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Μάλιστα, ο ΕΝΦΙΑ ήταν φέτος μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22%. Εφόσον η πορεία αυτή επιβεβαιωθεί και τον Οκτώβριο, ισχυροποιούνται τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για αύξηση των φορολογικών εσόδων τον επόμενο χρόνο, κάτι που θα συμβάλει στη μείωση της όποιας διαφοράς με τους θεσμούς απομείνει στην εκτίμηση για το 2020.

Πάντως, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε από χθες αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί άλλη επικοινωνία με τους θεσμούς για το θέμα, καθώς η διαφορά των δύο πλευρών στις εκτιμήσεις για τον επόμενο χρόνο έχει ουσιαστικά εκλείψει.

Εκτός από την καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία των φορολογικών εσόδων, στη σύγκλιση των μεγεθών, με βάση τις εκτιμήσεις των δύο πλευρών, συνέβαλε και η ικανοποιητική για την ελληνική πλευρά πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων, που της επέτρεψε να εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2020 πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ, καθώς και η νομοθετική ρύθμιση για το διαδικτυακό στοίχημα, που πρόσθεσε μια επιπλέον πηγή εσόδων. Από την άλλη, η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για αύξηση των εσόδων από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και από τις εξοικονομήσεις από την επισκόπηση δαπανών.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με τις ανωτέρω τροποποιήσεις, υπέβαλε χθες η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Αμετάβλητη παρέμεινε η πρόβλεψή της για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% μετά τα μέτρα Μητσοτάκη, παρά τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις των θεσμών (το ΔΝΤ προέβλεψε χθες 2,2% για το 2020, βλ. παραπλεύρως).

Το αρνητικό στοιχείο σε ό,τι αφορά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019, είναι η μεγάλη υστέρηση των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων: Περιορίστηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ, στο ίδιο επίπεδο με το 2018, έναντι στόχου για 2,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση 796 εκατ. ευρώ. Το ΠΔΕ υποεκτελείται στο 9μηνο κατά 542 εκατ. ευρώ και βαδίζει προς υποεκτέλεση έως το τέλος του έτους κατά 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σύντομα, εξάλλου, αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για το επίδομα του πετρελαίου  θέρμανσης, που θα είναι φέτος αυξημένο (67 αντί των 57,5 δισ. ευρώ) και θα δοθεί σχεδόν στο σύνολό του εξαρχής, εντός του έτους.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη έκδοση)

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Συμβατό αλλά με αβεβαιότητες το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Οικονομία

Θετικό σήμα ως προς τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, προειδοποιώντας όμως για μια σειρά ζητημάτων και αβεβαιοτήτων που προκύπτουν από τις αντισταθμιστικές παρεμβάσεις στις εξαγγελίες που έγιναν στη ΔΕΘ, στέλνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΒΠ).

Στη γνωμοδότησή του επί του προσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και τη Δευτέρα κατατίθεται στην Κομισιόν, το ΓΒΠ σημειώνει επίσης πως πρόσθετες πηγές κινδύνου για το ρυθμό μεγέθυνσης προέρχονται από την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και από την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης.

Όπως επισημαίνει το ΓΠΒ υπάρχουν αβεβαιότητες που σχετίζονται με τα περιθώρια εξοικονομήσεων των λειτουργικών δαπανών, την αποτελεσματικότητα των κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές και το ύψος του ρυθμού μεγέθυνσης.

Στην γνωμοδότησή του, που κυμαίνεται περίπου στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020 είναι το πρώτο της νέας κυβέρνησης και αποτυπώνει τις προθέσεις δημοσιονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει για το επόμενο έτος. Μεθοδολογικά, ακολουθεί σε γενικές γραμμές τη δομή παρουσίασης του περσινού προσχεδίου καθώς εμφανίζει τα δημοσιονομικά μεγέθη απευθείας σε δεδουλευμένη βάση και σε δύο σενάρια, το σενάριο βάσης και το σενάριο μετά παρεμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις του δεύτερου σεναρίου είναι δύο ειδών: Οι επεκτατικές παρεμβάσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ και οι περιοριστικές παρεμβάσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Εφόσον πραγματοποιηθούν οι προβλέψεις για το 2019, η καθαρή προβλεπόμενη επίπτωση των δύο παραπάνω παρεμβάσεων είναι θετική και επιτυγχάνει τον στόχο του 2020.

Οι επεκτατικές παρεμβάσεις αφορούν κυρίως στη μείωση της φορολογίας νομικών προσώπων (635 εκατ. ευρώ), φυσικών προσώπων (281 εκατ. ευρώ) και ασφαλιστικών εισφορών (123 εκατ. ευρώ) ενώ οι περιοριστικές παρεμβάσεις προέρχονται από πηγές με διαφορετικούς βαθμούς βεβαιότητας.

Ειδικότερα, η φορολογία ακίνητης περιουσίας (202 εκατ. ευρώ) παρουσιάζει υψηλή βεβαιότητα ενώ η μείωση της οροφής δαπανών (500 εκατ. ευρώ), η επισκόπηση δαπανών (80 εκατ. ευρώ), εσόδων (134 εκατ. ευρώ), η βελτίωση αποτελεσματικότητας των φορέων γενικής κυβέρνησης (123 εκατ. ευρώ) και η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (642 εκατ. ευρώ) έχουν λιγότερο εξασφαλισμένη απόδοση.

Αναλυτικότερα, η μείωση της οροφής λειτουργικών δαπανών φαίνεται κυρίως στην κατηγορία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών του κρατικού προϋπολογισμού που εμφανίζεται μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου έχει οριστεί ειδικό αποθεματικό στην κατηγορία των δαπανών υπό κατανομή που θα καλύψει τυχόν αποκλίσεις στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, αφού αποτελεί μέρος του τακτικού αποθεματικού, δεν αντισταθμίζεται ο δημοσιονομικός κίνδυνος. Πλέον του παραπάνω μέτρου - που εμφανώς προϋποθέτει εξοικονομήσεις από την πλευρά των υπουργείων - παρουσιάζονται επιπλέον εξοικονομήσεις συνολικού ύψους 337 εκατ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών και εσόδων και τη βελτίωση αποτελεσματικότητας των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Η άλλη σημαντική περιοριστική παρέμβαση είναι η επιβολή ενιαίου ποσοστού 30% για το εισόδημα που καταναλώνεται με ηλεκτρονικές πληρωμές. Πρόκειται για μια απλοποίηση και αυστηροποίηση του υπάρχοντος πλαισίου που ενισχύει σημαντικά τα κίνητρα ηλεκτρονικών συναλλαγών και αποσκοπεί στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Η αποτελεσματικότητά του, δηλαδή η αύξηση των εσόδων είτε από τη φορολογία εισοδήματος είτε κατανάλωσης, εξαρτάται αφενός από τη συμπεριφορά των φορολογούμενων (ειδικά εκείνων που κάλυπταν μικρότερο ποσοστό του εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές) και αφετέρου από την αυστηρότητα εφαρμογής του (όπως η αυτόματη συμπλήρωση του ποσού των ηλεκτρονικών πληρωμών χωρίς δυνατότητα τροποποίησης από τον χρήστη).

Σημειώνεται ακόμα ότι στο σενάριο μετά παρεμβάσεων προβλέπεται θετική επίπτωση στο ΑΕΠ (959 εκατ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους) που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση των εσόδων - ιδιαίτερα μέσω της ιδιωτικής κατανάλωσης. Σε πραγματικούς όρους, ο ρυθμός μεγέθυνσης του 2020 προβλέπεται διπλάσιος από εκείνον της Ευρωζώνης (2,8% έναντι 1,4%) και αρκετά υψηλότερος από τις αντίστοιχες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ (2,2%). Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με το προσχέδιο, στη θετική επίδραση των επεκτατικών παρεμβάσεων. Η υπόθεση αυτή είναι επί της αρχής ορθή, τουλάχιστον όσον αφορά τη ζήτηση. Ωστόσο, το εύρος της ενδέχεται να περιοριστεί εξαιτίας των αντισταθμιστικών παρεμβάσεων. Πρόσθετες πηγές κινδύνου για το ρυθμό μεγέθυνσης προέρχονται από την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και από την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης».

 Πηγή: https://www.efsyn.gr

Μειώσεις από τη νέα φορολογική κλίμακα

Οικονομία

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στη θεσμοθέτηση της νέας φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα του 2020, κάνοντας μερικά βήματα πίσω σε σχέση με όσα είχε ανακοινώσει προεκλογικά προκειμένου να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, προχωρεί η κυβέρνηση εντός του Νοεμβρίου. Η νέα φορολογική κλίμακα, η οποία «κλείδωσε» χθες με τους θεσμούς, είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να κλείσει το «κενό» του 2020. Με βάση τις παραπάνω σταθερές, τα οφέλη για τη μεσαία τάξη είναι ελάχιστα, ενώ ελαφρώς μεγαλύτερες είναι οι ελαφρύνσεις για τις οικογένειες με δύο παιδιά.

Σε σχέση με την υφιστάμενη κλίμακα προκύπτουν μικρές ελαφρύνσεις από 17 ευρώ τον χρόνο ή 1,4 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν εισοδήματα 20.000 ευρώ και φθάνουν τα 200 ευρώ ή 16,6 ευρώ τον μήνα για τις οικογένειες με δύο παιδιά και εισόδημα που δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ. Στους πραγματικά κερδισμένους βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα διαπιστώσουν το 2021 (που θα καταβληθούν οι φόροι για τα εισοδήματα του 2020) μείωση των επιβαρύνσεων κατά 1.300 ευρώ.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή θα προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και 22% για τις επόμενες 10.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω οι υφιστάμενοι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Οι εκπτώσεις φόρου για τις οικογένειες με παιδιά είναι μικρότερες από 1.000 ευρώ που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, προκειμένου –όπως προαναφέρθηκε– να μην τεθούν υπό αμφισβήτηση οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Οι αλλαγές

1. Φορολογική κλίμακα. Εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 9%. Οι επόμενες 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%. Ο φορολογικός συντελεστής που σήμερα είναι 29% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα μειωθεί στο 28%.

Ο επόμενος συντελεστής για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα μειωθεί από 37% που είναι σήμερα στο 36%, ενώ για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%.

2. Αφορολόγητο όριο. Το αφορολόγητο όριο για τον άγαμο διατηρείται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στις 8.636 ευρώ. Για τις οικογένειες με ένα παιδί θα φθάσει τις 9.000 ευρώ (από 8.863 σήμερα), αν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αύξησή του κατά 1.000 ευρώ. Για τις οικογένειες με δύο παιδιά στις 10.000 ευρώ (από 9.090), με τρία στις 11.000 (από 9.545 ευρώ) ευρώ και 12.000 για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά. Ουσιαστικά το αφορολόγητο όριο οδηγεί σε έκπτωση φόρου ύψους:

• 777 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες χωρίς εξαρτώμενα τέκνα.

• 810 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες με ένα παιδί.

• 900 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες με δύο παιδιά.

• 1.120 ευρώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά και

• 1.340 για οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.

Ωστόσο, η ανωτέρω έκπτωση φόρου ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό και πάνω, η έκπτωση περιορίζεται. Συγκεκριμένα, για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ, μειώνεται η έκπτωση φόρου κατά 20 ευρώ. Δηλαδή άγαμος με εισόδημα 12.000 ευρώ έχει έκπτωση φόρου 777 ευρώ, ενώ άγαμος με εισόδημα 13.000 ευρώ έχει έκπτωση φόρου 757 ευρώ, ενώ με 14.000 ευρώ εισόδημα η έκπτωση «πέφτει» στα 737 ευρώ. Η έκπτωση φόρου θα μηδενίζεται για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικότερα όλες οι ατομικές επιχειρήσεις είναι, όπως φαίνεται, στους μεγάλους κερδισμένους του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Περίπου 350.000 αυτοαπασχολούμενοι θα διαπιστώσουν από το 2020 μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που φθάνει και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει τα 1.300 ευρώ. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9%. Συγκεκριμένα, όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 θα δουν τον φόρο να μειώνεται κατά περίπου 60% ή διαφορετικά κατά 1.300 ευρώ. Επί της ουσίας ελεύθερος επαγγελματίας με φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 2.200 ευρώ. Με τη μείωση του συντελεστή στο 9%, ο φόρος περιορίζεται στα 900 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας ή έως τρεις εργοδότες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του ετήσιου καθαρού εισοδήματος που εμφανίζουν στην εφορία, καθώς γι’ αυτούς δεν ισχύει αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Παραδείγματα

• Μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα στην εφορία φόρους ύψους 300 ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2020 ο φόρος περιορίζεται στα 123 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται στα 177 ευρώ.

• Ελεύθερος επαγγελματίες με εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 2.200 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος μειώνεται στα 900 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος ύψους 1.300 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

• Μισθωτός, έγγαμος με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία φόρους ύψους 2.450 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα πληρώσει και το 2020.

• Μισθωτός, έγγαμος με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία φόρους ύψους 1.300 ευρώ. Το 2020 θα πληρώσει 1.160 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος 140 ευρώ.

• Μισθωτός, έγγαμος με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ πληρώνει σήμερα 9.200 ευρώ, ενώ το επόμενο έτος θα καταβάλει φόρους 9.160 ευρώ. Οφελος 40 ευρώ τον χρόνο.

• Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ πληρώνει σήμερα 11.000 ευρώ στην εφορία. Το επόμενο έτος οι φόροι που θα κληθεί να καταβάλει περιορίζονται κατά 1.500 ευρώ. Το τελικό ποσό που θα πληρώσει ανέρχεται στις 9.500 ευρώ.

«Χτίσιμο» αφορολογήτου

Από το νέο έτος, για να έχει κάποιος στο ακέραιο το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ, θα πρέπει να πληρώνει ηλεκτρονικά συναλλαγές ίσες τουλάχιστον με το 30% του εισοδήματός του. Σήμερα, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ απαιτείται ο φορολογούμενος να έχει κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 10% του εισοδήματος, δηλαδή έως 1.000 ευρώ, για εισοδήματα 10.000-30.000 ευρώ το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών φτάνει στο 15% και στα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ ο συντελεστής ανεβαίνει στο 20%. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει συντελεστής 30% ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Ἐντυπη έκδοση)

Ανοικτές προσκλήσεις ύψους 18 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας

Οικονομία

Ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση τριών δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» που απευθύνονται στις επιχειρήσεις της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 13.00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών - Αθηνών 32 & Αμερικής), στην Πάτρα.

Πρόκειται για τρία προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ, που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι δράσεις που θα παρουσιαστούν είναι:

 • Επιχειρηματική Εκκίνηση νέων και υπό σύσταση, πολύ Μικρών και μικρών Επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας
 • Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έτους 2019
 • Ενίσχυση των Δημιουργικών Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

«Economist» προς Ευρωπαίους: Μειώστε τα πλεονάσματα, όπως σας ζητάει ο Μητσοτάκης

Οικονομία

Στήριξη από τον «Economist» στην προσπάθεια του πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων - Καλεί τους Ευρωπαίους να αναγνωρίσουν ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου «οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη τους στο λαϊκισμό» και να δώσουν στην Αθήνα διαγραφή χρέους, ως αντάλλαγμα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις

 
Σε ένα αιχμηρό editorialη πιο αξιόπιστη οικονομική επιθεώρηση του πλανήτη κάνει έκκληση στην Ευρώπη να διευθετήσει το χρέος της Ελλάδας μια και καλή και ζητά από τους Ευρωπαίους δανειστές και συγκεκριμένα τους Βόρειους, να εγκαταλείψουν τις ψηφοθηρικές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας -όπως αυτές αντανακλώνται στην μεταμνημονιακή συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της

«Η συμφωνία ήταν σχεδιασμένη να δείχνει σκληρή ώστε να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Ευρώπη που σιχαίνονται την ιδέα να ξελασπώνουν τους Νότιους, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ακραία μη ρεαλιστική» γράφει η εφημερίδα. «Εχει έρθει η ώρα να σταματήσει η υποκρισία και να γίνει η διευθέτηση των οικονομικών της Ελλάδας μια και καλή».

 
Ο Economist αναφέρει πως είναι κοινό μυστικό ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας είναι για το θεαθήναι: «Μόνο μια χούφτα από χώρες έχουν καταφέρει τέτοιο άθλο και οι περισότερες ήταν πλούσιες σε φυσικούς πόρους και ευημερούσες. Το να αναμένει κανείς από την Ελλάδα να δεσμευτεί σε έναν τέτοιο δημοσιονομικό μαζοχισμό για τέσσερις δεκαετίες δεν είναι λογικό. Όπως επισημαίνει και το ΔΝΤ, τελικά θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους. Και καθώς η οικονομία παραμένει πιεσμένη, το επιχείρημα για δημοσιονομική χαλάρωση τώρα, είναι ισχυρό. Οι τιμωρητικοί όροι της συμφωνίας του 2018 αντανακλούν έλλειψη εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με το newmoney.gr, ο Economist εκτιμά ότι πρέπει να γυρίσει η σελίδα στο θέμα εμπιστοσύνης και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης.

«Όταν οι Έλληνες ψήφισαν τον Ιούνιο τον κ. Μητσοτάκη, που υποσχέθηκε μια μεταρρυθμιστική πλατφόρμα, γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό. Οι πιστωτές θα πρέπει να το πάρουν ως δείγμα καλής πίστης, θα πρέπει επίσης να θέσουν έναν νέο στόχο -ότι, σε αντάλλαγμα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει μια διαγραφή χρέους αρκετά μεγάλη, που θα της επιτρέπει να εξυπηρετεί τα χρέη της, χωρίς να χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα» υπογραμμίζει ο Economist, συντασσόμενος στην ουσία με το αίτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 
Πάντως, επισημαίνει και στην ελληνική πλευρά ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει καθυστερήσει να τιμήσει την υποχρέωσή του για μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να σηκώσει τα μανίκια. Έχει κερδίσει τη λαϊκή στήριξη και έχει εντυπωσιάσει τις αγορές. Το σπρεντ των ομολόγων με τα γερμανικά έχει μειωθεί στο μισό φέτος. Πρέπει να πείσει τους Βορείους ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει με το σπαθί της την ευελιξία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που κρατούν πίσω την οικονομία. Για δέκα χρόνια κυβερνήσεις και πιστωτές απλώς "κλωτσούσαν την μπάλα παρακάτω". Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα».
 

Η Thomas Cook δεν άντεξε στην εποχή του Internet

Οικονομία

Ενας ιστορικός όμιλος, εμβληματικός για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, συνεθλίβη όταν προσέκρουσε στο παγόβουνο της ψηφιακής εποχής, ένα παγόβουνο που ίσως στο μέλλον να συντρίψει ολοκληρωτικά τη βιομηχανία του μαζικού τουρισμού και των οργανωμένων πακέτων διακοπών. Οσο αδόκιμο κι αν θεωρεί κανείς οποιονδήποτε παραλληλισμό ανάμεσα στη δαρβινική θεωρία της φυσικής επιλογής και στην οικονομία, είναι σαφές πως δεινόσαυροι του διαμετρήματος της Thomas Cook μοιάζουν με απολίθωμα της εποχής του 1960, του 1970 και του 1980. Τότε, ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού στο εξωτερικό προϋπέθετε απαραιτήτως μια επίσκεψη σε ένα πρακτορείο τουρισμού και μια διά ζώσης επικοινωνία με το προσωπικό του. Οι εποχές έχουν αλλάξει και το επιχειρηματικό τοπίο είναι παντού ψηφιακό.

Ο όμιλος Thomas Cook, που κατέστησε προσιτές στο ευρύ κοινό τις διακοπές στο εξωτερικό, κατέρρευσε γιατί δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εποχής του Ιντερνετ. Ισως στην κατάρρευσή του να συνέδραμαν και άλλοι παράγοντες, η υπερχρέωσή του, η ανασφάλεια των Βρετανών για το Brexit, ακόμη και ο καύσωνας του 2018, που τους κράτησε στο εσωτερικό της Βρετανίας. Το καίριο πλήγμα ήταν, όμως, οι προσωποποιημένες διακοπές του είδους «φτιάξ’ το μόνος σου», οι διακοπές που είναι «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα των ταξιδιωτών και κυρίως των νεότερων ηλικιών, καθώς αυτές περιορίζουν σταδιακά τη ζήτηση για οργανωμένα πακέτα διακοπών.

Ο κρότος που προκάλεσε η κατάρρευση του εμβληματικού τουριστικού ομίλου μοιάζει σαν να είναι το άθροισμα των δισεκατομμυρίων «κλικ» με τα οποία οι χρήστες του Ιντερνετ ανά τον κόσμο διασφαλίζουν προσιτή και ικανοποιητική στέγη στο εξωτερικό, φθηνά αεροπορικά εισιτήρια στις ημερομηνίες που ήθελαν, ακόμη και ιδιωτική ξενάγηση. «Η αγορά πακέτων διακοπών έχει συμπιεστεί επειδή είναι πολύ πιο εύκολο πλέον να διαλέξουν οι ενδιαφερόμενοι τις διακοπές που επιθυμούν και σε καλή τιμή», υπογράμμισε μιλώντας στους New York Times ο Τιμ Ντέιβις, διευθυντικό στέλεχος της Pace Dimension, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ταξιδιωτικούς ομίλους για το πώς μπορούν να προσαρμοστούν στον ψηφιακό κόσμο. Σχολιάζοντας την κατάρρευση της Thomas Cook, τόνισε πως την τελευταία δεκαετία κυριαρχούν στην αγορά πλατφόρμες αναζήτησης ξενοδοχείων Expedia και Booking Holdings.

Τη θέση της Thomas Cook έχουν προ πολλού καταλάβει τα μεγάλα ψηφιακά και εικονικά σούπερ μάρκετ του τουρισμού, όπως οι Airbnb, Booking, Expedia, Ryanair, Uber, Tripadvisor, και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες. Δίνουν στους χρήστες του Διαδικτύου την επιλογή να σχεδιάσουν τις διακοπές τους στα μέτρα τους χωρίς να υποστούν τους περιορισμούς ενός οργανωμένου ομαδικού ταξιδιού, και μάλιστα με χαμηλότερο κόστος. Διαδραματίζει, άλλωστε, τον δικό της ρόλο και η Google maps, που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να διαπιστώσουν στη στιγμή ποια εστιατόρια βρίσκονται σε ακτίνα ολίγων μέτρων από το ξενοδοχείο τους ή ακόμη και να εξακριβώσουν ανά πάσα στιγμή πού ακριβώς βρίσκονται, καθώς η εφαρμογή βρίσκεται στο κινητό τους.    Οπως συνήθως συμβαίνει, οι αριθμοί λένε την αλήθεια: ο αριθμός των 600.000 ταξιδιωτών πελατών της Thomas Cook που βρέθηκαν μετέωροι τις ημέρες μετά την κατάρρευσή της ωχριά μπροστά στα ιλιγγιώδη νούμερα των ψηφιακών μέσων: οι πλατφόρμες Expedia και Booking πωλούν σήμερα 170 εκατομμύρια υπηρεσίες κράτησης δωματίου τον χρόνο, και ο τεράστιος αυτός αριθμός αυξάνεται με διαστημικούς ρυθμούς. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τον μείζονα αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την τουριστική βιομηχανία, την πλατφόρμα βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών Airbnb, διασφαλίζει διαμονή σε 1 εκατομμύριο άτομα την ημέρα, νούμερο αδιανόητο ακόμη και για τη μεγαλύτερη αλυσίδα μεγάλων ξενοδοχείων.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της, είναι κατά μέσον όρο από 15% ως 20% χαμηλότερες από εκείνες των ξενοδοχείων της ίδιας περιοχής ή αντίστοιχης ποιότητας. Και βέβαια η Airbnb συγκεντρώνει 103 εκατ. δολάρια μέσα σε 24 ώρες.

Ο Τιμ Τζινς, πρώην γενικός διευθυντής του αερομεταφορέα χαμηλού κόστους Monarch, που πρόλαβε να εγκαταλείψει την εταιρεία του προτού αυτή καταρρεύσει, δήλωσε στο BBC πως οι προσπάθειες της Thomas Cook για αναδιάρθρωση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα «ήταν πολύ λίγες και έγιναν πολύ αργά, καθώς η εταιρεία είχε ένα αναλογικό μοντέλο σε έναν ψηφιακό κόσμο». Η βιομηχανία των διακοπών έχει προ πολλού εγκατασταθεί online, αλλά όχι και οι επιχειρήσεις της Thomas Cook, μολονότι ο όμιλος ανακοίνωσε το 2017 τη συμμαχία του με την Expedia. Εξακολούθησε μέχρι την τελευταία ημέρα να βασίζεται κατά κύριον λόγο στα γραφεία του, που απαιτούσαν τη φυσική παρουσία των πελατών του σε αυτά. Συνολικά διατηρούσε πάνω από 600 γραφεία ανά τον κόσμο, εν ολίγοις ένα δίκτυο υψηλού κόστους. «Δεν ήσαν ποτέ αρκετά καλοί στα ψηφιακά μέσα», σχολίασε για την Thomas Cook ο Ραφάτ Αλί, υψηλόβαθμο στέλεχος της Skift, εταιρείας ΜΜΕ με έδρα στη Νέα Υόρκη που παρέχει υπηρεσίες έρευνας και μάρκετινγκ σχετικές με την τουριστική βιομηχανία.

Δυσχέρανε περαιτέρω την κατάσταση η είσοδος των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, όπως οι easyJet, Ryanair και Jet2, στην αγορά των πακέτων διακοπών. Οι αερομεταφορείς αυτοί έχουν αλλάξει το τοπίο στον τομέα των αερομεταφορών, εξωθώντας ακόμη και τις πλέον φημισμένες εταιρείες να μειώσουν τον ναύλο. Και οι κρατήσεις γίνονται πάντα online. Η πτώχευση της Thomas Cook, που κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν Lehman Brothers της τουριστικής βιομηχανίας και να προεξοφλήσουν ντόμινο στον κλάδο, είναι σίγουρα σημείο των καιρών. Οσο φθίνει το ποσοστό των παλαιότερων γενεών επί του συνόλου του πληθυσμού και όσο αναβαθμίζεται το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής τους κατάρτισης, η ζήτηση για πακέτα διακοπών μάλλον θα μειώνεται. Ισως ο κλάδος να αποτελεί στο μέλλον είδος νοσταλγικού vintage για άτομα μιας κάποιας ηλικίας. 

«Τσουνάμι» στις μεσογειακές χώρες

Οι κραδασμοί από την κατάρρευση της Thomas Cook θα αποτελέσουν ένα είδος μετασεισμών που θα πλήττουν την τουριστική βιομηχανία ανά τον κόσμο, με ιδιαίτερα έντονες επιπτώσεις σε τουριστικούς προορισμούς σε Ευρώπη και Αφρική. Θα συνεχιστεί, άλλωστε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αναμένεται να επηρεάσει τα σχέδια των Ευρωπαίων για τις μελλοντικές διακοπές τους. 

Στην Ισπανία, η Ενωση Τουριστικών Επιχειρήσεων υπολογίζει πως ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ οι λογαριασμοί που έχει αφήσει απλήρωτους η Thomas Cook. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, η Ισπανίδα πολιτικός και εκπρόσωπος της περιοχής της Τενερίφης, Μελίσα Ροντρίγκες, τόνισε πως το πλήγμα μπορεί να είναι ισχυρό για την ισπανική οικονομία και ειδικότερα για τα Κανάρια Νησιά. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονταν στα αεροδρόμια της Ισπανίας 525 πτήσεις της Thomas Cook, που θα μετέφεραν στη χώρα κυρίως τουρίστες. Το ισπανικό εργατικό συνδικάτο CGT προειδοποιεί για απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα. Στη χώρα της Ιβηρικής, η Thomas Cook διαχειρίζεται 63 ξενοδοχεία που απασχολούν 2.500 εργαζομένους.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 40% της απασχόλησης στο ισπανικό αρχιπέλαγος και το 35% της οικονομίας του, που ανέρχεται σε 46 δισ. ευρώ. Ειδικότερα η οικονομία των Καναρίων Νήσων ενδέχεται να πληγεί δυσανάλογα. Οπως, άλλωστε, τόνισε στο Bloomberg ο Χοσέ Μαρία Μαναρίκουα, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λας Πάλμας, η Thomas Cook έφερνε περίπου το 25% των τουριστών που κατέφθαναν κάθε χρόνο στα Κανάρια Νησιά. Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος μαζικών ακυρώσεων των κρατήσεων σε πολλά από τα ξενοδοχεία της περιοχής. Η πτώχευση του βρετανικού τουριστικού ομίλου κυριολεκτικά απειλεί να συμπαρασύρει σε εξαφάνιση ολόκληρα τμήματα της ισπανικής οικονομίας που εξαρτώνται άμεσα από τα πακέτα διακοπών της Thomas Cook. Σύμφωνα με την κ. Ροντρίγκες, περίπου 4 εκατ. άτομα κατέφθαναν έως τώρα κάθε χρόνο στα Κανάρια Νησιά με την Thomas Cook και εκατοντάδες ξενοδοχεία κινδυνεύουν να πτωχεύσουν αν δεν πληρωθούν μετά την πτώχευσή της.
Στην Τουρκία, άλλωστε, η Thomas Cook έφερε 700.000 τουρίστες από τη Βρετανία από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο. Στα τουριστικά παράλια της Τουρκίας, οι ζημίες από την πτώχευση της εταιρείας αναμένεται να φτάσουν περίπου στα 113 εκατ. ευρώ. «Ηταν ο σημαντικότερος προμηθευτής τουριστών για την περιοχή μας», δήλωσε στο Bloomberg o Μπουλέντ Μπουλμπούλογλου, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο. Ο ίδιος εκτιμά πως οι ζημίες θα γίνουν αισθητές στο μέλλον, μέσα στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια. Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν, άλλωστε, πως μπορεί να κινδυνεύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στα τουρκικά ξενοδοχεία. Μιλώντας στον Guardian ο Οσμάν Αγιίκ, πρόεδρος της Ενωσης Τουρκικών Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, υπογράμμισε πως πολλά ξενοδοχεία θα υποστούν σημαντικές ζημίες. Ο ίδιος τονίζει πως ορισμένα ξενοδοχεία της Τουρκίας εργάζονταν αποκλειστικά με την Thomas Cook, ενώ πολλά δεν έχουν ακόμη πληρωθεί από ταξιδιωτικά γραφεία που έκλεισαν στο παρελθόν.

Στην Κύπρο, ο κλάδος των ξενοδοχείων προβλέπει ζημίες ύψους 175 εκατ. ευρώ. Η Thomas Cook έφερνε κάθε χρόνο στη Μεγαλόνησο 230.000 τουρίστες, που δαπανούσαν περί τα 700 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο. Στην Τυνησία, άλλωστε, ο υπουργός Τουρισμού, Ρενέ Τραμπέλσι, αναφέρει πως το χρέος της Thomas Cook στα ξενοδοχεία της χώρας ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ για τη διαμονή πελατών της στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, όμως, η Βρετανία ετοιμάζεται να καταβάλει αποζημιώσεις σε ιδιώτες και ξενοδοχεία για τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέσω της Thomas Cook. Υπολογίζει πως θα της κοστίσουν 472 εκατ. ευρώ μόνον οι αποζημιώσεις αλλά και οι πληρωμές ποσών που οφείλει η Thomas Cook σε ξενοδοχεία. Εκτιμά, άλλωστε, πως ο επαναπατρισμός των πελατών της Thomas Cook θα της κοστίσει 100 εκατ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 112,5 εκατ. ευρώ περίπου. 

Είχε ανάλογη πορεία με την ιστορική Kodak, που πτώχευσε το 2012

Οι παλαιότεροι, ίσως με μια δόση νοσταλγίας, θα θυμούνται κάποια άλλα ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας εξίσου εμβληματικά με την Thomas Cook, που ηγήθηκαν στον κλάδο τους για πάρα πολλά χρόνια, αλλά τώρα ανήκουν στην Ιστορία. Σε κάποιες περιπτώσεις, χάθηκαν στην ίδια παλίρροια στην οποία βυθίστηκε και η Thomas Cook, καθώς η αδυναμία προσαρμογής στα νέα δεδομένα είναι ίσως η συνηθέστερη αιτία που προκαλεί τεκτονικές αλλαγές στη βιομηχανία, οδηγώντας κολοσσούς στον αφανισμό και το καινούργιο στα ύψη. Μια εμβληματική βιομηχανία, αντίστοιχη σε παλαιότητα αλλά και σε κυριαρχία με την Thomas Cook, υπήρξε η Kodak, που οδηγήθηκε στην πτώχευση το 2012 ύστερα από 131 χρόνια κυριαρχίας στην αγορά φωτογραφικών φιλμ και φωτογραφικών μηχανών.

Ο πάλαι ποτέ κολοσσός της φωτογραφίας ανήκει, όπως και η Thomas Cook, στην ατυχή κατηγορία εταιρειών που αντελήφθησαν μεν τη μετάβαση της αγοράς σε μια νέα εποχή και τις αλλαγές που αυτή η νέα εποχή έφερνε στον κλάδο τους, κατέβαλαν προσπάθειες και επένδυσαν για να προσαρμοστούν, αλλά απέτυχαν. Η αποτυχία τους συχνά οφείλεται στην αδυναμία τους να αλλάξουν επιχειρηματικό μοντέλο. Η Thomas Cook επέμεινε σε ένα δαπανηρό και δυσλειτουργικό για τις νεότερες γενιές δίκτυο καταστημάτων που βασιζόταν στη φυσική επαφή και στην τηλεφωνική επικοινωνία με την πελατεία. Η Kodak δημιούργησε πρώτη μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και επένδυσε στην τεχνολογία, καθώς αντελήφθη ότι το μέλλον της φωτογραφίας ήταν ηλεκτρονικό. Δεν αποδέχθηκε, όμως, ότι το μέλλον θα ήταν οι online φωτογραφίες και όχι η εκτύπωση των ψηφιακών φωτογραφιών.

Η Κodak ήταν όντως η εταιρεία που το 1975 δημιούργησε την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, έστω κι αν ήταν μεγάλη, βαριά και δυσκίνητη. Στη συνέχεια, επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της ψηφιακής φωτογραφίας. Αυτό συνέχισε να κάνει και τη δεκαετία του 1990, και στις αρχές της νέας χιλιετίας η διοίκηση της εταιρείας δεσμεύθηκε να επενδύσει τα 2/3 του προϋπολογισμού της έρευνας σε ψηφιακά προγράμματα. Μέχρι το 2005 ήταν η κορυφαία μάρκα ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών στις ΗΠΑ. Προσπαθούσε, όμως, να αναπαραγάγει το επιτυχημένο της μοντέλο και να το προσαρμόσει στην ψηφιακή εποχή. Οπως αναφέρουν πρώην στελέχη της στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Kodak εγκατέστησε 10.000 ψηφιακά περίπτερα εκτύπωσης σε καταστήματα συνεργατών της, προκειμένου να προωθήσει την ψηφιακή εκτύπωση φωτογραφιών. Την ίδια στιγμή, οι ανταγωνιστές της δημιουργούσαν προϊόντα που οδηγούσαν στην ανάπτυξη της ψηφιακής φωτογραφίας.

Και βέβαια, όπως ακριβώς έκανε η Thomas Cook με την εξαγορά της Expedia, έτσι και η Kodak κατέβαλε προσπάθεια να μπει στην online αγορά. Προτού ακόμη αναπτυχθούν τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, εξαγόρασε την online photo sharing υπηρεσία Ofoto. Προσπάθησε, όμως, να τη χρησιμοποιήσει για να ενθαρρύνει τους χρήστες της Ofoto να εκτυπώνουν περισσότερες φωτογραφίες και τελικά αναγκάστηκε να την πουλήσει το 2012 έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Τότε το Facebook εξαγόραζε το Instagram έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι καιροί είχαν αλλάξει.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη έκδοση)

Από το 2020 οι νέες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες

Ειδήσεις

Από το νέο έτος θα τεθεί σε ισχύ το καινούργιο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους 1,4 εκατ. μη μισθωτών, οι οποίοι καλούνται εντός του 2019 να εξυπηρετούν τις εισφορές του ΕΦΚΑ όπως αναρτώνται κάθε μήνα, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως αναφέρει η "Καθημερινή”, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει επίσης αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αποσύνδεση του ασφαλιστικού από το φορολογικό, ενώ μελετάται και η επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων με στόχο ένα πιο δίκαιο σύστημα.

Η κατώτερη ασφαλιστική κλάση πιθανότατα, βάσει των εισηγήσεων που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 λεπτά.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας «βουλιάζει» την Wall Street

Ειδήσεις

Σε κλοιό  πιέσεων παρέμεινε και σήμερα η Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. O Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 300 δισ. δολαρίων από 1η Σεπτεμβρίου με το Πεκίνο να αντιδρά αφήνοντας το γουάν να υποχωρήσει σε χαμηλό 11 ετώνέναντι του δολαρίου (αναλογία 7 γουάν προς ένα δολ.) προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τα μέτρα Τραμπ.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 2,9% ή 767 μονάδες στις 25.717, ο S&P σημείωσε πτώση 2,98% στις 2.844 μονάδες και ο Nasdaq «βούλιαξε» 3,47% στις 7.726 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (-5,2%), Visa (-4,7%) και ΙΒΜ (-4,4%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε υψηλότερα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς χθες Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γιούαν ρενμίνμπι έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.

φωτο Reuters

Πηγή: https://www.thetoc.gr

Συνάντηση Μητσοτάκη - Λάτση: «Ξεμπλοκάρει» άμεσα η επένδυση στο Ελληνικό

Ειδήσεις

Τα έργα στο Ελληνικό πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός,Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Σπύρος Λάτσης, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης. 

Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το έργο της ανάπλασης πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και αν είναι δυνατόν να μπουν οι μπουλντόζες μέχρι το τέλος του 2019.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η επένδυση στο Ελληνικό να προχωρήσει μέσα στο 2019.

 

«Η επένδυση στο Ελληνικό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν μπει οι μπουλντόζες. Αυτός είναι ο στόχος μου. Κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνουμε σε όλα τα επίπεδα της διοικήσεως για να πάμε γρηγορότερα», είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης.

Όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ελληνικό, όπως έχει ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. 

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ το ζήτημα συζητήθηκε και χθες σε σύσκεψη παρουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Γεωργιάδη καθώς και το πρωί της Πέμπτης κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Τουρισμού.

Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI

Πηγή: https://www.cnn.gr

Πρώτη σε επενδύσεις από το «πακέτο Γιούνκερ» η Ελλάδα

Ειδήσεις

Οι πέντε πρώτες χώρες της ΕΕ σε επενδύσεις, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Πολωνία

Χρηματοδότηση ύψους 76,9 δισ. ευρώ στα 28 κράτη - μέλη αντιπροσωπεύουν τα εγκεκριμένα έργα στο πλαίσιο του «πακέτου Γιούνκερ» τον Ιούλιο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε επενδύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε συνέχεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλιου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων του «πακέτου Γιούνκερ» αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 424 δισ. ευρώ στην ΕΕ.

Περίπου 967.000 νεοσύστατες, καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Επί του παρόντος, οι πέντε πρώτες χώρες σε επενδύσεις, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Πολωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 55,8 δισ. ευρώ για έργα υποδομών και καινοτομίας, γεγονός που αναμένεται να κινητοποιήσει 256,9 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), μέρος του ομίλου της ΕΤΕπ, έχει εγκρίνει συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες και ταμεία για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ με συνολικό ποσό 21,1 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει 167,1 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων ξεκινά από τα περιφερειακά λιμάνια

Ειδήσεις

Στην πλήρη αποκρατικοποίηση ορισμένων εκ των δέκα περιφερειακών λιμένων διεθνούς ενδιαφέροντος προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Ναυτιλίας υπό τον υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη και στην οποία συμμετείχαν οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενώφος και Ριχάρδος Λαμπίρης αντίστοιχα, όπως και ο επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την αξιοποίηση των Λιμανιών και των Μαρίνων, Αθανάσιος Λιάγκος, δόθηκαν οι σχετικές εντολές.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει από τους συμβούλους του, για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών, (Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου) και συγκεκριμένα την Ernst & Young, να επαναξιολογήσει το βέλτιστο μοντέλο αξιοποίησης για το κάθε λιμάνι χωριστά με βάση τόσο τις ανάγκες του δημοσίου συμφέροντος όσο και το υπάρχον ή μη, επενδυτικό ενδιαφέρον. Έτσι αναμένεται για κάποια λιμάνια να προκριθεί η πώληση μετοχών, σε άλλα η παραχώρηση του συνόλου των δραστηριοτήτων και σε κάποια άλλα η παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται ότι η E&Y, είναι επιφορτισμένη και με το premarketing των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή τη βολιδοσκόπηση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απορρίψει το μοντέλο της πώλησης του 100% των μετοχών των Οργανισμών Λιμένων, παρά την τεκμηριωμένη ύπαρξη σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος γι αυτό και είχε προχωρήσει στην επιλογή μοντέλου παραχώρησης επιμέρους δραστηριοτήτων σε κάθε λιμάνι (πχ. Κρουαζιέρα, εμπορική δραστηριότητα, μαρίνες), με διατήρηση των δομών του δημοσίου ως ιδιοκτησία προσθέτοντας μάλιστα ως υποχρέωση των τυχών επενδυτών, την απόδοση σημαντικού ποσοστού του τζίρου τους στους οργανισμούς. Γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες είχε αποθαρρύνει πολλούς εκ των δυνητικών επενδυτών.

Για τα λιμάνια εκείνα που εκτιμάται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συνολική αποκρατικοποίηση, όπως πχ, αυτό της Αλεξανδρούπολης και εφ’ όσων η Enrst & Young γνωμοδοτήσει θετικά, θα προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμών για την πώληση του 100% των μετοχών, δηλαδή αποκρατικοποιήσεις ευρύτερες ακόμα και από εκείνες του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Το ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα η ομάδα Ποσειδών που είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση των λιμανιών έχει ανατάξει πλήρως τα οικονομικά των λιμένων τα οποία παραμένουν υγιή, παρά την τοποθέτηση κομματικά επιλεγμένων διοικήσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση, γεγονός που πιστώνεται στην τεχνογνωσία την οποία έχει αναπτύξει η αρμόδια διεύθυνση του ΤΑΙΠΕΔ. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τα δέκα περιφερειακά λιμάνια είναι ώριμα για να ξεκινήσει μία «νέα γενιά» αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Online)

Τι σημαίνει το ράλι των ελληνικών ομολόγων και πόσο πρέπει να ελπίζουμε σε νέο QE

Ειδήσεις

Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε ένα χαμηλό δεκαετίας. Μένει να δούμε τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στη συνολική οικονομία
 

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο βρίσκονται πλέον τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να βρίσκεται στο 2,011% και το spread να διαμορφώνεται στις 238 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010. Συγκριτικά, την ίδια στιγμή, η απόδοση του αμερικάνικου 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,057%.

 

Αντίστοιχα σε ιστορικά χαμηλά είναι και η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 1,051%, την ώρα που το 5ετές των ΗΠΑ έχει απόδοσή 1,808%.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της πτώσης των αποδόσεων ας αναλογιστούμε ότι το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9% και 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%, με τις δύο αποδόσεις να θεωρούνται από τότε ενθαρρυντικές.

Ακόμη και το επταετές ομόλογο που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με ιστορικά χαμηλή απόδοση 1,9% έχει ήδη υποχωρήσει στο 1,582%, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

 

Γιατί υπάρχει ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα;

Αυτό αποτυπώνει μια ιδιαίτερη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα, που συνδυάζουν αυτή τη στιγμή το διπλό πλεονέκτημα της αξιοπιστίας αλλά και της θετικής απόδοσης, καθώς υπάρχουν πια και ομόλογα αρνητικής απόδοσης. Δηλαδή οι επενδυτές τα προτιμούν και γιατί δίνουν απόδοση (δεν είναι απλώς δηλαδή σίγουρες τοποθετήσεις) και γιατί δείχνουν αξιόπιστα και χωρίς κίνδυνο.

 

Τι σημαίνει το ράλι των ομολόγων για το ελληνικό χρέος;

Αυτό με τη σειρά του έχει δύο σημαντικές πλευρές. Από τη μια σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως χώρα υποψήφια για χρεωκοπία και άρα υψηλού κινδύνου (στα κρατικά ομόλογα υψηλή απόδοση και μεγάλα spread από τη χώρα αναφοράς, για την ευρωζώνη τη Γερμανία, σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο). Από την άλλη αυτό σημαίνει μείωση του κόστους δανεισμού του δημοσίου και σαφή δυνατότητα να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες του από τις διεθνείς χρηματαγορές. Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα απομακρύνεται ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο και νέας «δανειακής σύμβασης» (δηλαδή Μνημονίου) και «πιστοληπτικής γραμμής» (που επίσης σε μνημόνιο θα κατέληγε).

Ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτή η θετική δυναμική, που ξαναλέμε ότι στηρίζεται και στη ζήτηση σήμερα για αξιόπιστα ομόλογα με θετικές και όχι αρνητικές ή μηδενικές αποδόσεις, για να διατηρηθεί χρειάζεται άλλα σημάδια από την πλευρά της πραγματικής ελληνικής οικονομίας και κυρίως την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που σημαίνουν μεσοπρόθεσμα και πραγματική βιωσιμότητα ως προς την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Εδώ να υπογραμμίσουμε και μια ακόμη παράμετρο. Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η διαμόρφωση μιας εικόνα μειωμένου ελληνικού κινδύνου, είναι και πραγματικό επιχείρημα προς τη μεριά των δανειστών για την μείωση των απαιτήσεων για υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αυτά προβλέφθηκαν ακριβώς ως εγγυήσεις απέναντι στην κατά την τότε εκτίμηση των δανειστών διακινδύνευση της αποπληρωμής του μνημονιακού χρέους.

 

Το ενδεχόμενο νέου QE

Από την άλλη μεριά, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου ο Μάριο Ντράγκι μεθοδεύει μια ακόμη εκδοχή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα υπηρετήσει και η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ.

Σήμερα, Πέμπτη, ενδεχομένως να κάνει και ιστορικές ανακοινώσεις.

Στην προηγούμενη εκδοχή του η Ελλάδα δεν είχε συμμετάσχει και αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ουσιαστικά ήταν ένας μηχανισμός μαζικής αγοράς τίτλων από τη δευτερογενή αγορά έδωσε μια κρίσιμη ρευστότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και επέτρεψε να συνεχίσουν δανειακές ροές και να τονωθεί η πραγματική οικονομία, περιορίζοντας τις επιπτώσεις των τάσεων αποπληθωρισμού που είχαν καταγραφεί.

Τυχόν επέκταση του προγράμματος τώρα με τρόπο που να συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα θα είχε μεγάλη σημασία γιατί ακριβώς θα έδινε μια σημαντική ανάσα και στην ελληνική οικονομία καθώς θα διαμόρφωνε χρηματοδοτικές ροές σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία είναι η βασική παράμετρος για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής δυναμικής. Εάν μάλιστα συνδυαστεί και με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» αυτό σημαίνει αλλαγή εποχής συνολικά για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, η ίδια η αντιμετώπιση αυτής της ανοιχτής πληγής για το τραπεζικό σύστημα είναι αντίστοιχα και προϋπόθεση και για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που θα δώσει τυχόν νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Οι επιπτώσεις για το συνολικό κόστος δανεισμού

Προφανώς επίσης και η συνολική υποχώρηση των επιτοκίων δεν αφορά μόνο την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Αφορά και το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές είτε, προοπτικά, και για το κόστος δανεισμού στο εσωτερικό της χώρας. Και φθηνότερος δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων σημαίνει μεγαλύτερες δυνατότητες να κάνουν επενδύσεις, να επεκτείνουν δραστηριότητες, να ανανεώσουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό και να κάνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού.

 

Η πρόκληση της ανάπτυξης

Προφανώς και όλα αυτά δεν εξαντλούν τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Η πολιτική δανεισμού, το κόστος δανεισμού, η ρευστότητα στην αγορά, οι δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος αποτελούν τους παράγοντες που διαμορφώνουν τμή

μα της γενικότερης οικονομικής συνθήκης. Η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης προϋποθέτουν αυτούς τους γενικούς όρους, αλλά απαιτούν και άλλες προϋποθέσεις: αναπτυξιακό σχέδιο, προσέλκυση επενδύσεων, θεσμικές παρεμβάσεις που να ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυναμικές και ενεργοποίηση των ίδιων των φορέων της οικονομίας. Και βέβαια μια αυτοτροφοδοτούμενη αναπτυξιακή δυναμική, μαζί με την ανάλογη δημοσιονομική πολιτική, με τη σειρά της διαμορφώνει μια οικονομική συνθήκη που διευκολύνει και την διατήρηση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους σε χαμηλά επίπεδα.

Παναγιώτης Σωτήρης

Πηγή: https://www.in.gr

ΕΝΦΙΑ: Ποιοί δικαιούνται έκπτωση 50% ή απαλλαγή

Ειδήσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση εκπτώσεων, μειώσεων και την αναστολή πληρωμής στον ΕΝΦΙΑ δίνει με απόφαση του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Μεταξύ άλλων στην απόφαση διευκρινίζεται ότι έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και με ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει σε επιφάνεια τα 150 τμ και αξία τις 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Πλήρη απαλλαγή από το φόρο ακινήτων δικαιούται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Αυτή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Online)

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Αναλυτικά παραδείγματα

Ειδήσεις

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την άμεση μεσοσταθμική μείωση του ΦΠΑ κατά 22%. Ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος θα είναι μικρότερος και παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά παραδείγματα. 

Φορολογούμενος με Διαμέρισμα Α Ορόφου 110 τμ έτους κατασκευής 1980, στην ΙΖ Ζώνη του Δήμου Περιστερίου με αξία 55.440 ευρώ

 • Πλήρωσε το 2018 322,19 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 225,53 ευρώ
 • (Μείωση 96,66 ευρώ ή 30%)

Φορολογούμενος με Διαμέρισμα Γ Ορόφου 130 τμ έτους κατασκευής 1990, στην Δ Ζώνη του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου της Θεσσαλονίκης  με αξία 67.568 ευρώ

 • Πλήρωσε το 2018 371,32 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 271,06 ευρώ
 • (Μείωση 100,26 ευρώ ή 27%)

Φορολογούμενος με Διαμέρισμα  Α Ορόφου 130 τμ έτους κατασκευής 1995, στην Θ Ζώνη του Δήμου Ν. Ιωνίας  της Αττικής με αξία 79.853 ευρώ

 • Πλήρωσε το 2018 399,81 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 299,86 ευρώ
 • (Μείωση 99,95 ευρώ ή 25%)

Φορολογούμενος με 1 .Διαμέρισμα  Γ Ορόφου 110 τμ έτους κατασκευής 2005, στην Α Ζώνη του Δήμου Φυλής  της Αττικής με αξία 76.230  ευρώ  και 2. Πατρικό  Μονοκατοικία 100 τμ στην Α Ζώνη του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου κατασκευής 1970 και αξίας 39.690 ευρώ (Συνολική Αξία Περιουσίας 115.920 ευρώ)

 • Πλήρωσε το 2018 665,54 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 532,43 ευρώ
 • (Μείωση 133,11 ευρώ ή 20%)

Φορολογούμενος με 1. διαμέρισμα  Δ Ορόφου 100 τμ έτους κατασκευής 1996, στην Β Ζώνη του Δήμου Αγίας Παρασκευής  Αττικής με αξία 104.650 ευρώ και 2. εξοχικό Μονοκατοικία 70 τμ στην Ζ Ζώνη του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου Αττικής κατασκευής 1985 και αξίας 52.500 ευρώ (Συνολική Αξία Περιουσίας 157.150 ευρώ)

 • Πλήρωσε το 2018 667,05 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 533,64 ευρώ
 • (Μείωση 133,41 ευρώ ή 20%)

Φορολογούμενος με 1. διαμέρισμα  Δ Ορόφου 120 τμ έτους κατασκευής 2010, στην Η Ζώνη  του 5ου Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης  με αξία 150.696 ευρώ και 2. εξοχικό Μονοκατοικία 80 τμ στην Β Ζώνη του Δήμου Κασσάνδρας- Καλλιθέας  Χαλκιδικής κατασκευής 2013 και αξίας 76.800 ευρώ και 3. πατρική μονοκατοικία 130 τετραγωνικών  κατασκευής 1952 στην Α Ζώνη του Δήμου Πολυκάστρου Παιονίας και αξίας 61.425 ευρώ (Συνολική Αξία Περιουσίας 288.921 ευρώ)

 • Πλήρωσε το 2018 1.348,19 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 1.078,55 ευρώ
 • (Μείωση 269,64 ευρώ ή 20%)

Φορολογούμενος με 1. διαμέρισμα  Δ Ορόφου 120 τμ έτους κατασκευής 2010, στην Α Ζώνη στο Δήμο Ηλιούπολης Αττικής αξίας 179.676 ευρώ και 2. εξοχικό διαμέρισμα Α Ορόφου 80 τμ στην Β Ζώνη του Δήμου Ξυλοκάστρου Κορινθίας  κατασκευής  2004 και αξίας 69.000 ευρώ και 3. πατρική μονοκατοικία 130 στην Δ Ζώνη του Δήμου Τρίπολης 130 τετραγωνικών  κατασκευής 1978 και αξίας 81.900 ευρώ (Συνολική Αξία Περιουσίας 330.576 ευρώ)

 • Πλήρωσε το 2018 1.543,92 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 1.235,14 ευρώ
 • (Μείωση 308,78 ευρώ ή 20%)
 Πηγή: https://www.cnn.gr
 

Το Βερολίνο εξετάζει δημοσιονομική χαλάρωση

Ειδήσεις

Στη φωτογραφία: H Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνησή της θα τηρήσει απαρεγκλίτως την πολιτική για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

 

Σήμα για περιορισμένης έκτασης χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έδωσε χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Τόνισε, πάντως, ότι η κυβέρνησή της θα τηρήσει απαρεγκλίτως την πολιτική για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

«Επειτα από δέκα χρόνια με ανάπτυξη, έχουμε μια δύσκολη φάση χαμηλότερης ανάπτυξης» εξαιτίας της έντασης στο εμπόριο, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. «Αυτό αποτελεί κίνητρο για εμάς όχι απλώς να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά φυσικά για να ενισχύσουμε την οικονομία μας». Εσπευσε να προσθέσει, πάντως, ότι «εξακολουθώ να υποστηρίζω τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού».

Η κ. Μέρκελ είπε ότι θα μειωθεί ο φόρος αλληλεγγύης για την πλειονότητα των Γερμανών πολιτών, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν θα προχωρήσει σε μείζονος σημασίας φορολογική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πραγματική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 0,5% το 2019, ενώ είχε καταγράψει πραγματική ανάπτυξη 1,5% το 2018 και 2,2% το 2017. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανήλθε το 2018 στο 1,7% ή στα 58 δισ. ευρώ. Για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Γερμανία θα περιορίσει σημαντικά το δημοσιονομικό της πλεόνασμα στο 1,15% του ΑΕΠ. Το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2019 που έχει υποβάλλει η γερμανική κυβέρνηση στην Κομισιόν είναι πιο απαισιόδοξο, αλλά εξακολουθεί να προβλέπει σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξεως του 0,75% του ΑΕΠ.

Η γερμανική οικονομία μόλις που απέφυγε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 (ανάπτυξη -0,2% το τρίτο τρίμηνο και μηδενική ανάπτυξη το τέταρτο), αν και ανέκαμψε το πρώτο τρίμηνο του 2019 με ρυθμό 0,4%.

Η βασική πρόβλεψη τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν έως και τον Ιούνιο ότι η γερμανική και γενικότερα η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψουν το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Ωστόσο, η ελπίδα αυτή έχει διαψευστεί, καθώς συνεχίζεται η αναταραχή στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και καθώς τα μέτρα ενίσχυσης που έχει λάβει η Κίνα αποδίδουν μεν, αλλά λιγότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,2%, από 6,4% το πρώτο τρίμηνο. Το ΔΝΤ αλλά και ο ΟΟΣΑ καλούν συστηματικά τη γερμανική κυβέρνηση να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες της, ώστε να υποστηρίξει την οικονομία, τις επενδύσεις και να εκσυγχρονίσει τις επί δεκαετίες υποχρηματοδοτούμενες υποδομές της χώρας.

Παράλληλα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγηθεί η επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης να δανειστεί χρήματα, τη στιγμή που δανείζεται για 10 χρόνια με επιτόκιο -0,32% και για 20 χρόνια με επιτόκιο 0,05%. «Το τραγικό αυτού του θέματος είναι ότι η κυβέρνηση δεν δαπανάει αρκετά χρήματα για δημόσιες επενδύσεις ή για υποδομές», είχε πει στο Bloomberg στις αρχές του μήνα ο Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου DIW Berlin. 

Μηδενική πρόοδος

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η πρόοδος που έχει συντελεστεί από τα τέλη Ιουνίου, οπότε και άρχισαν ξανά οι διαπραγματεύσεις, είναι μηδαμινή. Χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ μίλησαν τηλεφωνικά με τους Κινέζους επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. Ο Μνούτσιν δήλωσε χθες ότι μετά την τηλεφωνική συνομιλία είναι πιθανό να ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο αναπληρωτή πρωθυπουργό και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Λιου Χε. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν τρόπους για να εφαρμόσουν τα σημεία όπου έχει επιτευχθεί συμφωνία έως σήμερα. Κατά τον Γουίλιαμ Λι, επικεφαλής οικονομολόγο του ινστιτούτου Milken, υπάρχει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς ούτε η Κίνα ούτε οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να προβούν σε υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. «Αυτό το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας κάνει τις βιομηχανίες να διστάζουν να επενδύσουν. Αυτός ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας επιβραδύνει την αμερικανική ανάπτυξη. Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι η Κίνα απαιτεί σεβασμό. Η Κίνα αναζητεί έναν τρόπο που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να τρωθεί το γόητρό της», κατέληξε. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει την Κίνα με επιβολή επιπλέον δασμών στις εξαγωγές προς ΗΠΑ στις οποίες δεν έχει ήδη επιβάλει, προκαλώντας αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη έκδοση)

 

Το πακέτο των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας ΚΑΠ για τους νέους αγρότες

Ειδήσεις

Η ηλικιακή ανανέωση στη γεωργία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους της νέας ΚΑΠ, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο προεδρείο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Αγροτών (Ceja). Μέσα από ένα ευρύ φάσμα υποχρεωτικών, αλλά και εθελοντικών μέτρων που προτείνει, η Κομισιόν επιδιώκει τη στήριξη των νέων, ώστε να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, συμβάλλοντας έτσι στην ανανέωση των γενεών.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, τουλάχιστον το 2% των άμεσων ενισχύσεων προτείνεται να δοθεί για την ηλικιακή ανανέωση, υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό της προηγούμενης περιόδου. Το ποσό αυτό μπορεί να διατεθεί είτε υπό τη μορφή συμπληρωματικής εισοδηματικής ενίσχυσης από τον Πυλώνα Ι είτε ή και μέσω των κατ’ αποκοπή επιδοτήσεων εγκατάστασης από τα κονδύλια του Πυλώνα ΙΙ.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική καινοτομία, η οποία τίθεται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών, εάν θα την αξιοποιήσουν ή θα τη χάσουν

σχολίασε ο κ. Χόγκαν, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι αποτελεί επιλογή των κρατών-μελών να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο αυτήν τη στήριξη, προσαρμόζοντάς τη στις εθνικές τους ανάγκες. Στην ίδια κατεύθυνση και το εθνικό απόθεμα θα χρησιμοποιηθεί, κατά προτεραιότητα, σε νέους αγρότες και νεοεισερχόμενους.

Έμφαση στις συνεργασίες
 

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν διάφορες μορφές συνεργασίας μεταξύ των γεωργών, αλλά και συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών γενεών γεωργών, παρέχοντας κίνητρα και διευκολύνσεις για τη μεταβίβαση εκμετάλλευσης και την απόκτηση γης. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούν να υποστηρίξουν καινοτόμους εθνικούς ή περιφερειακούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην προώθηση αυτής της διασύνδεσης μεταξύ των γενεών.

Και στο Erasmus οι νέοι γεωργοί

Ταυτόχρονα, οι νέοι αγρότες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την υποστήριξη επενδύσεων, καθώς και τη μεταφορά γνώσης και κατάρτισης στο πλαίσιο του EIP-Agri, μέσω της χρηματοδότησης των Leader, καθώς και άλλων παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης. Αξιοποιώντας ένα μερίδιο της χρηματοδότησης του ΕΓΤΑΑ, θα δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να προωθούν τη διακρατική εκπαιδευτική κινητικότητα που παρέχεται από τον κανονισμό Erasmus. Συμπληρωματικά, θα παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν χρηματοδοτικά μέσα για την υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης, κάτι που θεωρείται κρίσιμο κατά το ξεκίνημα ενός νέου.


Νέο πρόγραμμα δανειοδότησης από την ΕΤΕπ

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία της Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, που προσφέρει επιπλέον δυνατότητες στους νέους γεωργούς. Ο συνολικός σχεδιασμός συνίσταται σε δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτείται πλήρως από την ΕΤΕπ, για νέους γεωργούς και βιοοικονομία. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πράξεις χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής γεωργίας από την ΕΤΕπ που, σε πραγματικούς όρους, θα σημαίνει δανειακή διευκόλυνση που δίνει προτεραιότητα στους νέους αγρότες, με μεγαλύτερη διάρκεια έως και τα 15 έτη και χαμηλότερο επιτόκιο από αυτά που ισχύουν στην αγορά», σχολίασε ο κ. Χόγκαν.

Οικονομική «συνεργασία» ή κοινωνικός συνεργατισμός;

Ειδήσεις

Για να επανασυνδεθούν οι γλωσσικές έννοιες με το στέρεο έδαφος των αναφερομένων τους χρειάζεται να ξαναχτίσουμε τα φαντασιακά μας

Για την οικοδόμηση ενός νέου κοσμοειδώλου είναι απαραίτητο, μέσα από μια παιδευτική διαδικασία, ν’ αποδομηθεί ο διάχυτος και κυρίαρχος οικονομισμός (και η «οικονομική επιστήμη» που τον στηρίζει), μαζί και η θεολογία του ανταγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, η ρητορική του κυρίαρχου σήμερα (χρηματο) οικονομισμού συνοδεύεται από ένα σύνολο μυθολογιών με κύρια την αποτελεσματικότητα – αποδοτικότητα που επιτυγχάνεται με την (ανύπαρκτη ή ατελή) ορθολογικότητα του homo oeconomicus και των αγορών, το «θετικο / τεχνικοεπιστημονικό» και οικονομικό σκέπτεσθαι και την επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος –το οποίο ούτε και ο Άνταμ Σμιθ θεωρούσε το πρώτιστο. Στη θέαση αυτή, το σύνολο των ατομικών ορθολογικών συμπεριφορών συμβάλλει στη γενική ευημερία. Σταδιακά η κουλτούρα της εξατομίκευσης και του άκρατου – ακραίου ανταγωνισμού κυριάρχησε και έγινε ηγεμονική εξοβελίζοντας την «πρώτη» κουλτούρα της συλλογικότητας, της συνεργατικότητας και της αλληλεγγύης. Στον αντίποδα της λογικής που διατρέχει το παραπάνω υπόδειγμα, μια άλλη είναι εφικτή, που ανατρέχει στις ρίζες, τα μέσα και τους στόχους της πρώτης οικονομίας του συμβιωτικού και συνεργατικού ανθρώπου (homo cooperans). Το εναλλακτικό αυτό υπόδειγμα θα χαρακτηρίζεται, αφενός, από την επιστροφή στις μορφές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (κ.αλ.ο.) και στην οικονομία των πολιτών («εκ των κάτω») και των «κοινών», αφετέρου, από την επανασύνδεση και μάλιστα άρρηκτα με την οικολογική (ή πράσινη, υπό την ευρεία όμως έννοια) οικονομία.

Και οι δύο μαζί σχηματίζουν μια κοινωνικοοικολογική προσέγγιση του κόσμου. Η οικονομία ξαναεντάσσεται στην κοινωνία (Κ. Πολάνυι) και αυτή στη φύση. Και οι τρεις αυτές κατηγορίες συνιστούν πλέον ένα ενιαίο όλο, μια «ολική οικολονομία».
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επίσης και σε αυτό το επίπεδο («εκ των κάτω» και σε μικροχωροτοπική κλίμακα) μπορούμε ευκολότερα να «δραπετεύσουμε» από τους σημερινούς καταναγκασμούς της παγκοσμιοποιημένης και αλληλεξαρτώμενης οικονομίας και τεχνολογίας που δεσμεύουν τις κεντρικές πολιτικές και διοικήσεις.
Αυτή η οικονομία βασίζεται στον κοινωνικό δεσμό, στην αμοιβαιότητα, στις κοινωνικές σχέσεις, όπου ο πλούτος (όχι μόνο ο ποσοτικός και ποσοτικοποιημένος) θα είναι αντικείμενο κοινωνικής χρήσης, ενώ η αξία χρήσης θα προηγείται της ανταλλακτικής αξίας.
Στο πλαίσιο αυτό η απλή συνεργασία (collaboration) στις διάφορες ψευδεπίγραφες σύγχρονες δικτυακές μορφές της (οικονομία της συνεργασίας ή της διαμοίρασης) αντικαθίσταται από τη συνεργατικότητα (cooperation) σε όλα τα επίπεδα (εργασία, παιδεία κ.ά.). Συνεργατικότητα που την γνωρίζουμε από παλιά με διάφορα τυπικά και άτυπα παραδείγματα και θεσμούς, αλλά και την οποία ξανασυζητάμε και ζητάμε σήμερα, ιδίως στον οικονομικό και ειδικότερα χρηματοπιστωτικό τομέα (αλληλοασφαλιστικές ή ηθικές ή συνεταιριστικές τράπεζες, τοπικές ενώσεις πιστώσεων ή κοινοτικά ταμεία επενδύσεων, μικροπιστώσεις, εναλλακτικά τοπικά νομίσματα κ.ά.).

Η οικολογική οικονομία

Η οικολογική οικονομία ειδικότερα, στο πλαίσιο της προηγούμενης προοπτικής αλλαγής παραδείγματος, συνίσταται στην επανένωση της βιόσφαιρας με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και στη διεπιστημονική προσέγγιση των κρίσεων. Είναι αναμφισβήτητο σήμερα πως ακόμα και ο κυρίαρχος οικονομισμός δεν έχει νόημα έξω από το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα. Όμως η προσφυγή στις μορφές οικολογικής οικονομίας (π.χ. κυκλική οικονομία κ.ά.) προϋποθέτει την έξοδο, όπως προαναφέρθηκε, από το μύθο της λεγόμενης πράσινης μεγέθυνσης. Την αναγωγή δηλαδή της μεγέθυνσης όχι μόνο σε στόχο κυρίαρχο (ή ενίοτε και αυτοσκοπό) αλλά και σε σχέδιο κοινωνικό. Μια εκδοχή τούτης, όμως, που παράλληλα την συρρικνώνει σε ποσοτικό δείκτη αποτυπούμενο στο ΑΕΠ που υφίσταται έντονη πλέον κριτική εδώ και δεκαετίες, αφού δεν εκφράζει τον πραγματικό συνολικό πλούτο και την οικονομική ευημερία («δείκτης ψευδούς ευημερίας») αγνοώντας την οικολογική βιωσιμότητα, διατηρησιμότητα και ανθεκτικότητα.
Η οικολογική οικονομία συναντά και βασίζεται στις μορφές συνεργατικότητας και οικονομίας των πολιτών με στόχο την ευημερία, ενώ η (απλή) οικονομική «συνεργασία» στοχεύει (απλώς) στη μεγέθυνση και στο κέρδος. Βέβαια υπάρχουν και γνήσιες – αυθόρμητες – άτυπες μορφές συνεργασίας πολιτών που απαντούν σε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα [περιβάλλον, συμμετοχική χρηματοδότηση, ανταλλαγές, διαμοίραση, ανακυκλωτήρια, συν-αυτοκίνηση (covoiturage), κοινά ψηφιακά κ.λπ.]. Συνεπώς η λεγόμενη συνεργασιακή οικονομία περιλαμβάνει ένα σύνολο ετερόκλητων πρακτικών και οργανισμών με κύρια όμως και παραπλανητική χρήση του όρου από πολυεθνικές (Uber, Blablacar, Airnbnb κ.ά.) που επιδιώκουν κατά βάση την ευκαιριακή μεγιστοποίηση του κέρδους (M. Prieto, A. Slim, 2018).

Εμπιστοσύνη και αμοιβαιότητα

Είναι αλήθεια ότι σήμερα ζούμε στην εποχή των «συνεργασιών». Όμως η «συνεργασία», η οποία φαίνεται να απωθεί το συνεργατισμό, υφαίνεται κυρίως ψηφιακά ανάμεσα σε (νεοφυείς ) επιχειρήσεις και (οικονομικά) άτομα. Εγγράφεται στο κυρίαρχο οικονομικό υπόδειγμα που προαναφέραμε. Αντίθετα, ο συνεργατισμός που διακρίνει ειδολογικά τον άνθρωπο από τα ζώα (αυτά συνεργάζονται μπροστά στον κίνδυνο ή για να κυνηγήσουν) δεν αφορά μόνο στην επιβίωση και στην κοινωνική αναπαραγωγή. Αφορά στη διαμοίραση μιας κοινής προσπάθειας, σε έκταση και βάθος μέσα από την οποία προβάλλει η ατομική δημιουργία (Π. Κροπότκιν, 2009). Ο ανθρώπινος συνεργατισμός διαφοροποιείται από τον υπόλοιπο ζωικό συνεργατισμό μέσα από την αναζήτηση και βελτίωση των γνώσεων του και του κόσμου. Αντίθετα, η απλή συνεργασία αφορά (όπως και στα ζώα) μόνο στην πράξη και στην οργάνωση αλλά και στη διαδικασία προς επίτευξη αυτής, κυρίως αναπαραγωγή και επιβίωση, με μέσον μόνο την εργασία. Δεν βασίζεται όπως ο συνεργατισμός στην (κοινή) εμπιστοσύνη και την αμοιβαιότητα, και δεν είναι ένωση προσώπων.
Πράγματι ο άνθρωπος μπορεί να μην γεννήθηκε συνεργατικός (όπως τα ζώα) αλλά να έγινε στην εξελικτική διαδικασία με κίνητρα είτε εγωιστικά – συμφεροντολογικά είτε αλτρουιστικά – χαριστικά, και έπειτα στηρίχθηκε σε θεσμούς τυπικούς ή άτυπους. Η «φυσική επιλογή» του Κ. Δαρβίνου δεν ήταν ταυτισμένη με τον ανταγωνισμό αλλά με διαδικασίες και μηχανισμούς αποφυγής του όπως έδειξε και ο Π. Κροπότκιν (2009).

Ο «πόλεμος των ορισμών»

Δεν πρέπει άλλωστε να διαφεύγει της προσοχής πως την τελευταία δεκαετία έχουν κάνει τη (λεκτική) εμφάνισή τους επιχειρήσεις οικονομικής «συνεργασίας» («συνεργασιακή οικονομία» ή «οικονομία της διαμοίρασης» σε διάφορους τομείς (κυρίως κατανάλωση, κατοικία – διαμονή, μετακίνηση) και με διάφορες μορφές διαχειριζόμενες από ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο πλαίσιο της λεγόμενης ψηφιακής οικονομίας (των δικτύων) με τη συμμετοχή – συνεργασία των πολιτών – πελατών (χρηστών, καταναλωτών). Στην ουσία πρόκειται για μια μετα – αγοραία κατάσταση του καπιταλισμού από το χωρο – τόπο (γεωγραφία) στον κυβερνοτόπο, όπου συναντιούνται προμηθευτές και χρήστες, πάροχοι και πελάτες. Πρόκειται για «οικονομία – παροχή κατά ζήτηση» αλλά και «εργασία με το κομμάτι».
Οι νεοφυείς αυτές επιχειρήσεις (start – up) χρησιμοποιούν παραπλανητικά και ψευδεπίγραφα τη «συνεργασία» ή συνεργατκότητα, ή «διαμοίραση», παραπέμποντας στις πρώτες μη εμπορευματικές κοινότητες της διαμοίρασης και ανταλλαγής (M. Sahlins, 1997) στις οικονομικές τους δραστηριότητες, ενώ πρόκειται για καπιταλιστικές – κερδοσκοπικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του πλατφορμικού καπιταλισμού (Τ. Νικολόπουλος, Δ. Καπογιάννης, 2017). Τέτοια εγχειρήματα δεν αποσκοπούν σε μια συνεργατική, αλληλέγγυα και «κοινή» (ψηφιακά κοινά) οικονομία και κοινωνία. Στην «πόλεμο των ορισμών για τον έλεγχο του κόσμου» (Th. Szaz ) χρησιμοποιούνται και οικειοποιούνται λέξεις με εύηχο θετικό πρόσημο καταστρατηγώντας μεθοδικά και συνειδητά τις πρώτες σημασίες. Στην ουσία όμως συγκαλύπτονται πραγματικές σχέσεις κυριαρχίας και ανισότητας, και εκβιάζονται συναινέσεις μέσα από τη χειραγώγηση των μαζών (Φ. Τερζάκης, 2019). Άλλωστε ήταν ο Θουκυδίδης(ΙΙΙ,82) που είχε ήδη επισημάνει το φαινόμενο: «την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων εις τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει».
Για να επανασυνδεθούν οι γλωσσικές έννοιες με το στέρεο έδαφος των αναφερομένων τους (Φ. Τερζάκης, 2019) και για να επανεύρουμε ειδικότερα την πραγματική συνεργασία, τον συνεργατισμό (cooperation), χρειάζεται (E. Laurent, 2018) να ξαναχτίσουμε τα φαντασιακά μας (του δυτικού πολιτισμού) και να αναθεωρήσουμε τους θεσμούς μας. Το φαντασιακό χτίζει τις σημασίες – αξίες μιας κοινωνίας ενώ οι θεσμοί πλάθουν τις συμπεριφορές μας (οπ. παρ.).

Τάκης Νικολόπουλος,
Δημήτρης Καπογιάννης

 

Ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων στην παγκόσμια ναυτιλία

Ειδήσεις

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Από την πλευρά της προσφοράς μεταφορικής δυναμικότητας, η εικόνα είναι θετική, σημειώνει η Clarksons Research. Η αύξηση κατά 1,9% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου το πρώτο εξάμηνο είναι κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο της δεκαετίας και φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη.

Ενα θετικό πρώτο εξάμηνο ολοκληρώθηκε για τη ναυλαγορά, χωρίς όμως αυτό να προεξοφλεί ούτε την πλήρη ανάκαμψή της ούτε τη βελτίωσή της πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους. Ο ευρύτερος δείκτης του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons Research, ο ClarkSea Index, που περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους πλοίων, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 8% κατά το πρώτο εξάμηνο, για να κινηθεί οριακά πάνω από τη μέση τάση της περιόδου 2009-2018.

Παρ’ όλα αυτά, μερικές επιμέρους κατηγορίες τα πηγαίνουν καλύτερα από άλλες: η αγορά των δεξαμενόπλοιων βρίσκεται σίγουρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πριν από ένα χρόνο, καθώς τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 80% στο πρώτο τρίμηνο, επισημαίνει η Clarksons Research. Ομως η εποχικότητα, η σχετικά μικρή φετινή χειμερινή περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών, οι πολλές παραδόσεις νεότευκτων πλοίων και οι συντηρήσεις διυλιστηρίων, που περιόρισαν τη ζήτηση για μεταφορές, μεταφράζονται σε επιδόσεις, σε όρους ημερήσιων ναύλων, ελαφρώς κάτω από τη μέση επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

Την ίδια ώρα, η ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην χονδρικής βίωσε ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο ύστερα από κάποια σοκ της ζήτησης (21% χαμηλότερη του μέσου όρου δεκαετίας και -22% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), παρά την όψιμη βελτίωση της αγοράς στην εκπνοή του εξάμηνου.

Στη ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι επιδόσεις είναι οριακά πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας, με κάποια πιο ενθαρρυντικά κέρδη σε μεγαλύτερα μεγέθη πλοίων (τα έσοδα πλοίων δυναμικότητας 9.000 teu διαμορφώθηκαν στις 36.000 δολάρια την ημέρα).

Τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LPG) κινήθηκαν επίσης ανοδικά (με τα μέσα έσοδα 6% κάτω από τη δεκαετή τάση έναντι – 65% το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο). Στην εκπνοή του Ιουνίου όμως καταγράφηκαν υψηλότερες επιδόσεις, στις 70.000 δολάρια την ημέρα, έπειτα από κάποιες ενθαρρυντικές τάσεις στις εξαγωγές των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Στα πλοία μεταφοράς οχημάτων (Ro-Ro) τα έσοδα παρέμειναν πολύ πάνω από την τάση, ενώ οι παραγγελίες για ναυπήγηση νέων πλοίων κρουαζιέρας εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ (η αξία των παραγγελιών προς ναυπήγηση αγγίζει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα offshore πλοία που υποστηρίζουν την υπεράκτια βιομηχανία υδρογονανθράκων καταγράφουν ημερησία έσοδα περίπου 10% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Πέρυσι τέτοια εποχή βέβαια βρίσκονταν στο -35%, άρα καταγράφεται πρόοδος.

Από την πλευρά της προσφοράς μεταφορικής δυναμικότητας η εικόνα είναι θετική, σημειώνει η Clarksons Research. Η αύξηση κατά 1,9% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου το πρώτο εξάμηνο είναι κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο της δεκαετίας και φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη, παρά τη συγκρατημένη αύξηση της παραγωγής των ναυπηγείων και τη μείωση της ανακύκλωσης παλαιότερων ποντοπόρων. Το βιβλίο παραγγελιών, το σύνολο δηλαδή των συμβασιοποιημένων προς ναυπήγηση εμπορικών πλοίων, ανέρχεται σε μόλις 10% του παγκόσμιου στόλου και η πρόβλεψη της Clarksons Research για αύξηση του στόλου το 2020 (+1,9% σε χωρητικότητα dwt) μεταφράζεται στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του στόλου εδώ και δύο δεκαετίας. Οι παραγγελίες νεότευκτων παραμένουν κατά 49% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας ενώ και οι όγκοι αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων πλοίων κινήθηκαν λίγο κάτω από την τάση της περιόδου 2009-2018.

Η εκτίμηση του οίκου Clarksons για την αύξηση του εμπορίου κατά το 2019 υποβαθμίστηκε πάντως στο +2,2% από την αρχική προβολή για ενίσχυση κατά 3,2%. Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που οδήγησε σε αυτό, από τον «εμπορικό πόλεμο» και την κατάρρευση του φράγματος της Vale στη Βαρζιλία ή τους κυκλώνες της Αυστραλίας έως τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη έκδοση)

Δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων μεταξύ συζύγων μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Φορολογικές Υποχρεώσεις

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται από τους συζύγους εφόσον το επιθυμούν, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Η ΑΝ. ΟΛ. Α.Ε. ανακοινώνει την προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης για το ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2, «Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ» (πράξεων ιδιωτικού χαρακτήρα).

Επενδυτικά Προγράμματα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε Ο.Τ.Α ανακοινώνει την προδημοσίευση στο site: www.anol.gr/, της 1ης Πρόσκλησης για το ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2: «Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ» (πράξεων ιδιωτικού χαρακτήρα). Η προδημοσίευση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των δυνητικών δικαιούχων. Η προδημοσίευση γίνεται μετά την έγκριση του σχεδίου της πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και την εξασφάλιση της Σύμφωνης Γνώμης από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ η οριστική πρόσκληση αναμένεται να ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα, αμέσως μετά την εισαγωγή της στο ηλεκτρονικό σύστημα και την τελική κοινοποίησή της στην Ε.Ε.

Η δημοσίευση της οριστικής Πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα αναρτηθεί εντός περίπου 20 ημερών στο site της ΑΝΟΛ Α.Ε: www.anol.gr  του ΠΑΑ: http://agrotikianaptixi.gr και του ΕΣΠΑ: www.espa.gr .

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της ΑΝΟΛ Α.Ε στην Κρέστενα Ηλείας στο τηλ.2625024990.

 

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕΔΠ

ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Επενδυτικά Προγράμματα

H τιμή του πετρελαίου έχει κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, με απώλειες της τάξης του 42% από τις αρχές Οκτωβρίου.