453 New Articles

Κυριότερα Οικονομικά Θέματα

Επένδυση 150.000.000 ευρώ και 1.000 θέσεις εργασίας ανακοίνωσε το Διεθνές Ίδρυμα ΜΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ στην Αρχαία Ήλιδα – Ευχαρίστησαν τον Δήμο Ήλιδας και προσωπικά τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο για την ενέργειές του, που συνέβαλαν στην προσέλκυση των επενδυτών

Οικονομία

Μία τεράστια επένδυση στον Δήμο Ήλιδας η οποία μάλιστα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ κ. Μάκης Χαβάτζιας και ο Εκτελεστικός Διευθυντής κ. Γιάννης Χατζηλοΐζου, τον οποίους υποδέχτηκε στο γραφείο του στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ.  Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Πρόκειται για ένα ολόκληρο θεματικό πάρκο 330 στρεμμάτων και θα δημιουργηθεί εντός ορίων της Τοπικής Κοινότητας Αρχαίας Ήλιδας και στο οποίο θα περιλαμβάνεται το «Μουσείο των Αθανάτων», ξενοδοχείο 5 αστέρων 500 κλινών, με συνεδριακούς και πολλούς άλλους χώρους αναψυχής, πισίνες και λοιπές εγκαταστάσεις μια σύγχρονης τουριστικής εγκατάστασης.

Σκοπός του «Μουσείου των Αθανάτων» είναι να συνδέσουν τους Ολυμπιονίκες της Αρχαιότητας  με αυτούς των σύγχρονων αγώνων, αλλά και να αναβιώσουν τον Αρχαίο Χώρο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτόν της Αρχαίας Ήλιδας.

Όσον αφορά στην ξενοδοχειακή μονάδα, αυτή θα προσομοιάζει με τον Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας.

Η ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης δεν θα γινόταν σήμερα, αν ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος κ. Μάκης Χαβάτζιας δεν έφευγε εντός των ημερών για την μόνιμη κατοικία του στις ΗΠΑ, αφού είναι Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας της Διασποράς.  

Την παρουσίαση της επένδυσης, έκανε ο Εκτελεστικός Διευθυντής κ. Χατζηλοΐζου, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Από πολύ νωρίς, το 2003 ο κύριος Χαβάτζιας είχε βάλει σκοπό να δημιουργήσει αυτή την μεγάλη – οραματική επένδυση στην Αρχαία Ήλιδα.

Έτσι δημιούργησε το ίδρυμα ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ, το οποίο χρηματοδοτεί επί σειρά ετών ο ίδιος και πλέον αποκλειστικά μέσω του ιδρύματος αγόρασε 330 στρέμματα στην περιοχή της Αρχαίας Ήλιδας.  

Μη λησμονούμε ότι ο ιερός τόπος της Ήλιδας γέννησε τον Ολυμπισμό και εφηύρε την Εκεχειρία που δεν ήταν μια τυχαία ιδέα. Ο τόπος μπορεί να βασιστεί στα ιδεώδη της Εκεχειρίας. 

Ο κύριος Χαβάτζιας είναι ένας παθιασμένος Έλληνας της διασποράς που αγαπάει τον τόπο μας και τον Ελληνισμό συνολικά. Ήρθε στην περιοχή για να επενδύσει στο όραμά του, δίχως να έχει κάποιο γνωστό πρόσωπο. Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια βρήκαν ανταπόκριση και βοήθεια σε ό,τι χρειάστηκαν από τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο.

Είμαστε τυχεροί που σε αυτή τη συγκυρία βρέθηκε ο κύριος Χριστοδουλόπουλος ο οποίος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την επένδυση των 150.000.000 ευρώ.

Θα πρέπει να πω –επίσης– ότι, προς τιμήν του Δημάρχου μας απαγόρευσε σήμερα, λόγω των εκλογών, να παρουσιάσουμε τις μακέτες των έργων που θα γίνουν.

Όσον αφορά την επένδυση, έχουν γίνει όλες οι μελέτες και τα αρχιτεκτονικά σχέδια, ενώ από την επένδυση θα υπάρξουν 1.000 θέσεις εργασίας.

Το business plan προβλέπει την υλοποίηση όλων των εργασιών σε τρία με τέσσερα χρόνια.

Ο κύριος Χαβάτζιας από την πλευρά του στάθηκε στην σημαντική συμβολή του Δημάρχου Ήλιδας προκειμένου να προσελκύσει την επένδυση.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η πρωτοβουλία για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης αφορά όλον τον Ελληνισμό, αλλά και τους απανταχού Έλληνες.

Με την επένδυση, η Ήλιδα θέτει σε πρώτο πλάνο την κοινή ιδέα του ενιαίου Αρχαιολογικού χώρου Ήλιδας – Ολυμπίας.

Στο πρόσωπο του Δημάρχου βρήκαμε σε όλα αυτά που πιστεύουμε ένα πολύτιμο σύμμαχο. Μάλιστα, λειτουργήσαμε από κοινού εξωστρεφώς, προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε το όραμά μας στους Έλληνες της διασποράς. Έτσι το παρουσιάσαμε σε Έλληνες ομογενείς στη Νέα Υόρκη όπου βρέθηκα με τον Δήμαρχο, προκειμένου να το αγκαλιάσουν ως εγχείρημα και να συμμετέχουν σε αυτό.

Τα μέγιστα βοηθά και η κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού, με την οποία συναντήθηκα πρώτη φορά και γνωρίσθηκα το καλοκαίρι του 2018, κατά τη διάρκεια του ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ του Δήμου Ήλιδας, στην οικία Τατάνη, όπου και οι δύο ήμασταν καλεσμένοι του κυρίου Χριστοδουλόπουλου».  

Οι κύριοι  Χαβάτζιας και Χατζηλοΐζου αναφέρθηκαν και σε ένα ειδικό λογισμικό που θα δημιουργηθεί διαμέσου του Διεθνούς Ιδρύματος, στο οποίο οι απανταχού Έλληνες θα μπορούν να εγγράφονται προκειμένου να δημιουργηθεί ειδικό μητρώο Ελληνισμού ως βάση δεδομένων, κάτι που αγκαλιάστηκε και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε συνάντηση που είχαν μαζί του για την παρουσίαση της όλης επένδυσης.  

Ο Δήμαρχος Ήλιδας, αφού τους ευχαρίστησε για την τεράστια επένδυση που θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας στο σύνολο του Δήμου Ήλιδας, ευχόμενος να συνεχίσουν με την ίδια δύναμη και την ίδια πίστη για τον τόπο, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ινδού μεγιστάνα, επενδυτή και ιδιοκτήτη των Πανεπιστημίων AMITY με 120 παραρτήματα Παγκοσμίως, του κυρίου Assem Chauhan, σήμερα, έχω τη χαρά να υποδέχομαι στο γραφείο μου τον Πρόεδρο και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Διεθνούς ιδρύματος «ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ», κυρίους Μάκη Χαβάτζια και Γιάννη Χατζηλοΐζου.

Το εν λόγω ίδρυμα που εκπροσωπούν και φυσικά οι ίδιοι, ανταποκρινόμενοι στο διαρκές κατά την πενταετία κάλεσμά μας στην ομογένεια, ήρθαν στην Αρχαία Ήλιδα, αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις γης, ολοκληρώνουν τις αναγκαίες μελέτες και προχωρούν ταχύτατα στην κατασκευή ενός τεράστιου διεθνούς πολιτιστικού και τουριστικού πόλου.

Μέσω της επένδυσης, αναμένεται να προσφερθούν το επόμενο διάστημα χιλιάδες εργοταξιακές θέσεις εργασίας και εκατοντάδες μόνιμες θέσεις εργασίας, τόσο στην ξενοδοχειακή και συνεδριακή εγκατάσταση, όσο και σε αυτό καθ’ αυτό το «ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ», το οποίο για πρώτη φορά θα φέρει στην Αρχαία Ήλιδας εκατοντάδες χιλιάδων μαθητών και τουριστών, βγάζοντας από το περιθώριο τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και τα πανανθρώπινα ιδεώδη που γεννήθηκαν στον Ιερό της τόπο, όπως του Ολυμπισμού και της Εκεχειρίας.

Ζήτησα να αναβληθεί για 20 ημέρες η παρουσίαση των μακετών του έργου που είχαν σκοπό να κάνουν οι επενδυτές, καθώς δεν επιθυμώ ως Δήμαρχος και Υποψήφιος Δήμαρχος να θεωρηθεί ότι είναι για προεκλογικό όφελός μου η συγκεκριμένη παρουσίαση».

Επιπλέον, ευχαρίστησε τους κατοίκους των περιοχών γύρω από την Αρχαία Ήλιδα, οι οποίοι υποδέχτηκαν με χαρά την επένδυση και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πούλησαν στο ίδρυμα περιουσίες τις οποίες κατείχαν επί δεκαετίες, βλέποντας το μεγάλο έργο που έρχεται.   

Η οικονομία των φτωχών: ανταλλακτικά δίκτυα, εναλλακτικά νομίσματα και ανακτημένες επιχειρήσεις στη Λατινική Αμερική

Οικονομία

Η Λατινική Αμερική αποτελούσε ανέκαθεν πεδίο έντονου κοινωνικού πειραματισμού από τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού. Τα αποικιακά δεσμά του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα διαδέχτηκαν στρατιωτικές δικτατορίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα πρόθυμες να «ανοίξουν» τις οικονομίες των χωρών τους στους νεοφιλελεύθερους μάγους του ΔΝΤ. Όμως, η μεγάλη κρίση και η χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001 αποτέλεσε το ορόσημο για την μετάβαση σε μία νέα φάση, κατά την οποία τα αντικοινωνικά προγράμματα λιτότητας των θεσμών της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης προκάλεσαν εναλλακτικά κινήματα κοινωνικής αντίδρασης, τα οποία γρήγορα παγκοσμιοποιήθηκαν.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της εξέλιξης της κρίσης στην Αργεντινή, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, εμφανίστηκαν μια σειρά από νέα κοινωνικά κινήματα της εναλλακτικής οικονομίας, της οικονομίας των φτωχών1. Οι αιτίες της ανάπτυξης αυτών των κινημάτων ήταν βέβαια η ίδια η ανάγκη της επιβίωσης σε μια χώρα της οποίας η οικονομία κατέρρεε, μετά από δεκαετίες προγραμμάτων λιτότητας και «πακέτων βοήθειας» του ΔΝΤ, αλλά σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε και η διεθνής αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, όπως αυτή εκφράστηκε τα χρόνια πριν και μετά από τη «μάχη του Σιάτλ».

Το πρώτο και βασικό στοιχείο της οικονομίας των φτωχών ήταν η καθιέρωση των ανταλλακτικών σχέσεων στην οικονομία. Το κίνημα των Club de Trueque αποτέλεσε τον οδηγό για αμέτρητα εγχειρήματα ανταλλακτικής οικονομίας και εναλλακτικών κοινωνικών νομισμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στις δοκιμαζόμενες από τις ελλείψεις βασικών αγαθών γειτονιές του Μπουένος Άιρες, τα ανταλλακτικά δίκτυα γιγαντώθηκαν το 2001, με τις πρώτες μορφές εναλλακτικών νομισμάτων να κάνουν την εμφάνισή τους την ίδια περίοδο. Τα ανταλλακτικά παζάρια της πρωτεύουσας της Αργεντινής, στην κορύφωσή τους, συγκέντρωναν τη δραστηριότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και θορύβησαν ιδιαίτερα το ΔΝΤ και τις αρχές της χώρας, οι οποίες προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να τα περιορίσουν.

Το σημαντικό στοιχείο των ανταλλακτικών οικονομικών σχέσεων που εισήγαγαν τα κινήματα των Club de Trueque ήταν μια νέα ηθική διάσταση της οικονομίας, η λεγόμενη «οικονομία των αναγκών». Στις θεωρητικές της καταβολές βρίσκονταν η αμφισβήτηση των τεχνιτών κρίσεων του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και η χειραφέτηση της Λατινικής Αμερικής. Τα κινήματα των ανταλλακτικών σχέσεων στην οικονομία συνδυάστηκαν με αιτήματα για οικονομία της εγγύτητας και σεβασμό του περιβάλλοντος, ενώ διασταυρώθηκαν και με άλλα ρεύματα της κοινωνικής και οικονομικής σκέψης γύρω από τον εναλλακτικό δρόμο της αποανάπτυξης.

Μια δεύτερη δέσμη κινημάτων που αναπτύχθηκε ήταν εκείνη που στόχευε στην ανάκτηση των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και στη μετατροπή τους σε αυτοδιαχειριζόμενες από τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτές. Οι «fabricas recuperadas» αποτέλεσαν εγχειρήματα οριζόντιας κοινωνικής οργάνωσης με στόχο την αποτροπή της φυγής κεφαλαίων και της λεηλασίας των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν κατά την διάρκεια της κρίσης στην Αργεντινή. Πάνω από 130 τέτοιες επιχειρήσεις ανακτήθηκαν από εργαζόμενους, δημιουργώντας «cooperativas de trabajo», συνεταιρισμούς δηλαδή εργαζομένων, με οριζόντιες διαχειριστικές διαδικασίες και με έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη προς το σύνολο της κοινότητας, της οποίας οργανικό μέρος αποτελούσε η κάθε επιχείρηση. Και στα κινήματα αυτά η καταστολή του κράτους της Αργεντινής υπήρξε άγρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι καταλήψεις επιχειρήσεων συνδέθηκαν και με ευρύτερα κοινωνικά κινήματα της Αργεντινής, όπως ήταν η περίπτωση της Cooperativa de trabajo Brukman του Μπουένος Άιρες, οι εργάτριες της οποίας αδελφοποιήθηκαν με τις Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου2, καταφέρνοντας να ξεσηκώσουν έτσι ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης και να αποτρέψουν τη βίαιη απομάκρυνσή τους από την επιχείρηση.

Τα ανταλλακτικά δίκτυα, τα εναλλακτικά νομίσματα, και οι ανακτημένες επιχειρήσεις, παρόλο που αντιμετώπισαν την κρατική καταστολή και στην Αργεντινή, αλλά και σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, δημιούργησαν νέες προσεγγίσεις και τάσεις για μία «εναλλακτική» παγκοσμιοποίηση. Η οικονομία των φτωχών της Αργεντινής της κρίσης άνοιξε νέους δρόμους σκέψης και κοινωνικής δράσης, πολλοί από τους οποίους γνώρισαν παγκόσμια αναγνώριση. Προφανώς, τα κινήματα αυτά δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, όμως δημιούργησαν τη βάση για εναλλακτικές απαντήσεις στα διαρκή ερωτήματα των επανατροφοδοτούμενων κρίσεων της παγκοσμιοποίησης. Η Λατινική Αμερική αποτέλεσε για τα κινήματα αυτά ένα εργαστήρι αλληλέγγυου κοινωνικού πειραματισμού.

Σήμερα, τα κινήματα της εναλλακτικής οικονομίας φαίνεται να περνούν σε μία νέα φάση. Στις περισσότερες χώρες, οι φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας γνωρίζουν κάποιας μορφής θεσμική αναγνώριση. Όμως, την ίδια στιγμή, με την Λατινική Αμερική να εισέρχεται σε μία νέα περίοδο κρίσεων και εντάσεων, αλλά και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες να προβληματίζονται έντονα για το μέλλον τους, δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν εκ νέου με πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και με επικαιροποιημένη ατζέντα διεκδικήσεων.

 

Ο όρος «οικονομία των φτωχών» καθιερώθηκε ευρύτερα μέσα από το βιβλίο της Georgina M. Gomez, Argentina’s Parallel Currency: the economy of the poor, 2009, London, Pickering & Chatto.

2 Πρόκειται για την Asociación Madres de Plaza de Mayo, τις μητέρες δηλαδή των «εξαφανισμένων» πολιτικών αντιπάλων του «βρόμικου πολέμου» της Αργεντινής (1976-1983).

Ο Νικόλας Κουντούρης είναι Δρ Πολιτικής Επιστήμης

Πηγή: Η Αυγή

Αναδημοσίευση από το https://commonality.gr

Ημερίδα για το LEADER από τον Εμπορικό Σύλλογο Κρεστένων και την ΑΝ.ΟΛ. Α.Ε.

Οικονομία

O Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων και η Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΑΕ ΟΤΑ(ΑΝΟΛ ΑΕ), στα πλαίσια της 1ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER για ιδιωτικά έργα, σας προσκαλούν σε ανοικτή ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνουν στην Κρέστενα, στην αίθουσα του Εργατουπαλληλικού Κέντρου την Τετάρτη 17 Απριλίου και ώρα 6.00 μ.μ. Στην ημερίδα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των Δράσεων που περιλαμβάνει η Προκήρυξη και θα δοθούν οδηγίες για την διαδικασία υποβολής των προτάσεων.

 

Ενημερωτική ημερίδα από τον ΑΝ.ΟΛ. Α.Ε. και το Επιμελητήριο Ηλείας για το LEADER

Οικονομία

H Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΑΕ ΟΤΑ (ΑΝΟΛ ΑΕ) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηλείας, στα πλαίσια της 1ης Προκήρυξης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER για ιδιωτικά έργα, διοργανώνει ενημερωτική Ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου στον Πύργο, την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 και ώρα 10.00 π.μ.

Στην ημερίδα θα γίνει ενημέρωση των ενδιαφερομένων αναφορικά με τις επενδύσεις και ενέργειες που χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα, τα ποσοστά επιχορήγησης, τις επιλέξιμες δαπάνες και θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των απαραίτητων στοιχείων του φακέλου που θα υποβληθεί.

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις μεταποίησης και βιοτεχνικές/βιομηχανικές επενδύσεις, τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθώς και δράσεις συνεργασίας επιχειρήσεων(clusters). To ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται από 50% έως 65% ανάλογα με τη δράση και τις κατηγορίες των υποψήφιων επενδυτών.

Περιοχή εφαρμογής του Προγράμματος είναι ολόκληρη η περιοχή του Νομού Ηλείας πλην των εντός σχεδίου περιοχών των πόλεων Πύργου και Αμαλιάδας.

 

Κρέστενα 10-4-2019

 

Για την ΑΝΟΛ ΑΕ

Μπαλιούκος Διονύσιος

Πρόεδρος ΔΣ & ΕΔΠ LEADER

Ενημερωτική ημερίδα στα πλαίσια του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER, για ιδιωτικά έργα από την Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΑΕ ΟΤΑ(ΑΝΟΛ ΑΕ), την Τρίτη 16 Απριλίου και ώρα 10.00 π.μ. στο Επιμελητήριο Ηλείας, 4ο όροφος.

Οικονομία

H Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΑΕ ΟΤΑ (ΑΝΟΛ ΑΕ) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηλείας, στα πλαίσια της 1ης Προκήρυξης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER για ιδιωτικά έργα, διοργανώνει ενημερωτική Ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου στον Πύργο, την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 και ώρα 10.00 π.μ.
Στην ημερίδα θα γίνει ενημέρωση των ενδιαφερομένων αναφορικά με τις επενδύσεις και ενέργειες που χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα, τα ποσοστά επιχορήγησης, τις επιλέξιμες δαπάνες και θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των απαραίτητων στοιχείων του φακέλου που θα υποβληθεί.
Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις μεταποίησης και βιοτεχνικές/βιομηχανικές επενδύσεις, τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθώς και δράσεις συνεργασίας επιχειρήσεων(clusters). To ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται από 50% έως 65% ανάλογα με τη δράση και τις κατηγορίες των υποψήφιων επενδυτών.
Περιοχή εφαρμογής του Προγράμματος είναι ολόκληρη η περιοχή του Νομού Ηλείας πλην των εντός σχεδίου περιοχών των πόλεων Πύργου και Αμαλιάδας.

Και Τέταρτη Εταιρεία Έλαβε Άδεια Για Φαρμακευτική Κάνναβη

Ειδήσεις

Στις τέσσερις ανέρχονται οι άδειες για εγκατάσταση Μονάδων Καλλιέργειας και Επεξεργασίας Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης καθώς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η άδεια που δόθηκε στην PHARMA ESSENZA CANNABIS –ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ AΕ.

Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 8 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να απασχολήσει περίπου 60 άτομα. Η επένδυση θα γίνει στον Δήμο Ανδραβίδας του Νομού Ηλείας.

Οι πρώτες δύο εταιρείες που έλαβαν άδεια, είναι η BIOMECANN AE, που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ. Ο εκτιμώμενος αριθμός εργαζομένων στις δυο μονάδες ανέρχεται σε 51 στην πρώτη και 66 στη δεύτερη.
Ακολούθησε η έγκριση της άδειας εγκατάστασης Μονάδας για την ΤΙΚΟΥΝ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ στη Βιομηχανική Ζώνη στα Εξαμίλια του Δήμου Κορινθίας, με επένδυση 9 εκατ. ευρώ και 38 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται πως οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση.

Οι κατατεθειμένοι προς έλεγχο φάκελλοι, για καλλιέργεια και επεξεργασία Φαρμακευτικής Κάνναβης, στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 43, με το εκτιμώμενο ύψος επένδυσης φτάνει στα 529 εκατ. ευρώ και ο αριθμός εργαζομένων όπως των προσδιορίζουν οι εταιρείες ανέρχεται σε 2.862.

Χριστιάννα Κούσιου

Πηγή: http://athina984.gr

Οικονομική κρίση η νέα κανονικότητα;

Οικονομία

Το σχήμα είναι παλιό. Οι κεφαλαιοκράτες συσσωρεύουν κεφάλαια και τα συσσωρευόμενα κεφάλαια συσσωρεύονται με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι μπαίνουν νέα κεφάλαια στην οικονομία. Παράλληλα, οι άνθρωποι παίρνουν δάνεια, όταν η οικονομία αναπτύσσεται, προσπαθώντας να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους ή να πάρουν ένα σπίτι. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, λοιπόν, το ρευστό που κυκλοφορεί λιγοστεύει πολύ και δημιουργείται κρίση ρευστότητας. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυξάνεται η αξία του χρήματος και πέφτει η αξία όλων των άλλων πραγμάτων, είτε αυτά είναι ακίνητα είτε μισθοί είτε αυτοκίνητα είτε χοιρινό κρέας, κι όλα αυτά ενώ οι δυνατότητες να αποπληρώσουν οι άνθρωποι τα δάνειά τους όπως είναι φυσικό περιορίζονται κι αυτές σημαντικά. Έτσι, έρχονται οι κεφαλαιοκράτες με τα συσσωρευμένα κεφάλαια και εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες. Αγοράζουν, δηλαδή, ή κατάσχουν τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί. Το είδαμε και το βλέπουμε στην Ελλάδα, είναι η κεντρική ιδέα πίσω από την εσωτερική υποτίμηση, το σύνθημα των πλασιέ των μνημονίων. Δεν έχετε λεφτά να ξεπληρώσετε τα δάνειά σας; Θα γίνουν όλα φθηνότερα, θα οργανώσετε ξεπούλημα, και θα έρθουν αυτοί που έχουν λεφτά και θα σας δώσουν λεφτά για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες.

Αυτό το σχήμα είναι καταπληκτικό, αν είσαι κεφαλαιοκράτης. Ξαφνικά βλέπεις ότι, εκεί που μπορούσες να αγοράσεις ένα ακίνητο σε μια ακριβή περιοχή, τώρα μπορείς να αγοράσεις τρία. Πληρώνεις τους υπαλλήλους σου πολύ λιγότερα λεφτά, οπότε μπορείς να αγοράσεις εξοπλισμό για την επιχείρηση, ακίνητα, τέχνη, χρυσαφικά, κι όταν μπουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αρκετά λεφτά στην αγορά και ξαναρχίσουν να ανεβαίνουν πάλι οι τιμές, εσύ θα έχεις προλάβει να μαζέψεις πολύ πλούτο.

Αν δεν είσαι κεφαλαιοκράτης, όμως, αν είσαι οποιοσδήποτε άλλος (και με δεδομένο ότι είναι πάρα πολύ λίγοι οι κεφαλαιοκράτες, μάλλον είσαι οποιοσδήποτε άλλος αναγνώστη μου), θα δεις το μισθό σου να συρρικνώνεται ή και να εξαφανίζεται, τα χρέη σου να φουσκώνουν, τη μικρή σου περιουσία να μικραίνει κι άλλο, και θα τρομοκρατείσαι και θα καταθλίβεσαι ακούγοντας γύρω σου ιστορίες για ανθρώπους με κατάθλιψη, για ανθρώπους που χωρίζουν, για ανθρώπους που νοικιάζουν τους εαυτούς τους ή και τα παιδιά τους για να πληρώσουν το σούπερ μάρκετ ή τα χρέη τους, για ανθρώπους που αυτοκτονούν, επειδή δεν βλέπουν διέξοδο, αν δεν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς.

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς: αν είναι τόσο δυσάρεστα τα πράγματα, επειδή δεν υπάρχει αρκετό χρήμα στην αγορά, γιατί δε γίνεται κάτι; Γιατί δεν επενδύουν λεφτά αυτοί που τα έχουν μαζεμένα, έτσι ώστε να μην πεινούν οι συνάνθρωποί τους και να μην αυτοκτονούν; Ή μήπως υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Η απάντηση είναι επειδή δεν θέλουν. Δεν είναι εύκολο να πεις τι είναι ευκαιρία. Δίνεις (εσύ που διαβάζεις) λόγω κρίσης ένα εκατομμύριο να πάρεις ένα ακίνητο που είχε πριν ενάμισι, και μετά από λίγο βλέπεις ένα άλλο παρόμοιο ακίνητο δίπλα να πουλιέται οχτακόσιες χιλιάδες και χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο επειδή δεν περίμενες λίγο. Εκτός αυτού, κάποιος που θέλει να επενδύσει σκέφτεται μήπως τα χάσει και βρεθεί και αυτός στο δρόμο μαζί με τους άλλους. Κάπως έτσι, λοιπόν, καταρρίπτεται και το trickle down, το ευφυολόγημα στο οποίο στηρίχτηκε ο νεοφιλελευθερισμός. Αν δώσεις όλα τα λεφτά στους κεφαλαιοκράτες, δεν θα τρέξει ο πλούτος και προς τα κάτω, θα τα κρατήσουν και θα τα βάλουν στην άκρη. Αυτό λέει τουλάχιστον η εμπειρία. Κι ερχόμαστε στο τι άλλο μπορεί να γίνει.

Αν οι άνθρωποι δεν έχουν λεφτά να ζήσουν και πεθαίνουν, ενώ υπάρχουν τρόφιμα, ενώ υπάρχουν άνθρωποι να προσφέρουν υπηρεσίες, και το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά στην αγορά, τότε πρέπει να έρθει ένα αόρατο (ή και ορατό) χέρι και να λύσει το πρόβλημα φέρνοντας λεφτά στην αγορά. Αυτό μπορεί να γίνει είτε τυπώνοντας λεφτά είτε παίρνοντας τα λεφτά από κει που είναι μαζεμένα και φέρνοντάς τα στην αγορά. Το πρόβλημα είναι ότι, αν μπουν λεφτά στην αγορά πριν δημιουργηθεί κρίση ρευστότητας ή για να αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας, τότε οι κεφαλαιοκράτες χάνουν την ευκαιρία να αγοράσουν αυτοκίνητα, ακίνητα και ανθρώπους «μπιρ παρά», και αυτή δεν είναι μια προοπτική που τους ενθουσιάζει. Κι αν δεν τους ενθουσιάζει αυτή η προοπτική, μπορεί να φανταστεί κανείς τι νιώθουν για την προοπτική να τους φορολογήσουν, να πάρει δηλαδή η αόρατη (ή ορατή) χειρ το χρήμα από κει που το έχουν μαζεμένο και «πιάνει αράχνες» και «το τρώνε τα ποντίκια» (αληθινή ιστορία) και να το διοχετεύσει στην αγορά. Δεν-τους-αρέσει-καθόλου. Υπενθυμίζω ότι αυτοί οι κεφαλαιοκράτες, επειδή έχουν πάρα πολλά λεφτά, έχουν και ομάδες ποδοσφαίρου (μέσω των οποίων μαζεύουν στρατούς από απελπισμένους στους οποίους δίνουν μισό κομμάτι ψωμί προκειμένου να τσακίζουν στο ξύλο όποιον ο ιδιοκτήτης βρίσκει αντιπαθητικό), έχουν και όπλα, έχουν και φίλους (δικαστές, πολιτικούς κλπ).

Υπάρχει και μια άλλη προοπτική, που έχει όμως αρκετό ρίσκο. Αν η χειρ δεν είναι δεξιά, ώστε να ενδιαφέρεται μόνο για τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών, αλλά αριστερή, και αρχίσει να παίρνει συντονισμένες πρωτοβουλίες για να σταματήσει η κρίση, μπορεί να καταστρώσει αναπτυξιακά σχέδια, να πάρει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τις οποίες θα χρηματοδοτήσει με ό,τι μπορεί να μαζέψει από φόρους και από καλή διαχείριση δαπανών, και να ελπίζει ότι κεφαλαιοκράτες θα το δουν ως ευκαιρία, θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών, θα συντονιστούν, θα αρπάξουν τις ευκαιρίες που θα προσφέρουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, κι έτσι θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μπαίνουν λεφτά στην οικονομία. Μπορεί, επίσης, να δώσει ό,τι μπορεί στους εργαζομένους πρώτα-πρώτα για ν’ ανασάνουν, αλλά και για ν’ αρχίσουν να μπαίνουν κι από εκεί λεφτά στην αγορά. Κάποιοι άλλοι κεφαλαιοκράτες, στη συνέχεια, θα νιώσουν ότι θα χάσουν ευκαιρίες πιστεύοντας ότι τελειώνει η κρίση και αλλάζει η αγορά, θα προσπαθήσουν να μπουν στην αγορά με επενδύσεις, πριν ανέβει πολύ και χαθεί η δυνατότητα για μεγάλα κέρδη, και έτσι σιγά-σιγά ν’ αρχίσει ν’ αναπτύσσεται η οικονομία.

Τα πράγματα δεν είναι απλά, λοιπόν, και κάπου εκεί βρισκόμαστε τώρα, εδώ στην Δύση τουλάχιστον.

Χάνει ο χρυσός τη λάμψη του;

Στα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι πλήρωναν και πληρώνονταν με χρυσές λίρες και χρυσά φλουριά και χρυσά δουβλόνια, και ο χρυσός, αλλά και ο άργυρος, ήταν τα μέταλλα που οι άνθρωποι είχαμε συμφωνήσει μεταξύ μας ότι είναι κατάλληλα για να φτιάχνουμε νομίσματα, επειδή είναι ευγενή, επειδή γυαλίζουν, επειδή δεν χαλάνε εύκολα, και είναι και σχετικά σπάνια. Τουτέστιν μπορούσαμε να τα χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα ως συναλλακτικά μέσα και ως αποθήκες αξίας. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, αυτή η απλή συναίνεση στις συναλλαγές ανάμεσα σε ανθρώπους και κράτη άρχισε να προσδιορίζεται από το στοιχείο της ισχύος, από τη σχέση του εξουσιαστή με τον εξουσιαζόμενο. Έτσι, ας πούμε, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία άρχισε να νοθεύει τα νομίσματα, αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα, επειδή ήταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και επέβαλε τους όρους της. Κάπως έτσι, στη συνέχεια, αντί για πραγματικά μεταλλικά νομίσματα, οι άνθρωποι άρχισαν να συναλλάσσονται με αποδείξεις, με γραμμάτια που έγραφαν ότι με αυτό το χαρτάκι μπορείτε να πάτε στο τάδε γραφείο και να πάρετε μια λίρα από χρυσό, ή χρυσό αξίας δέκα λιρών, και ούτω καθεξής. Με τον καιρό άρχισε να δημιουργείται ένα σύστημα το οποίο στηριζόταν στην παραδοχή ότι ΔΕΝ θα πάτε να πάρετε τον χρυσό ή τις χρυσές λίρες, οπότε μπορεί να τυπώνει κανείς όσα περίπου χαρτάκια θέλει. Όλα αυτά, επειδή ο ρυθμός εξόρυξης (ή κλοπής μέσω πολέμου ή πειρατείας) χρυσού είναι μικρότερος από το ρυθμό συσσώρευσής του από τους κεφαλαιοκράτες και από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, οπότε δημιουργούνται διαρκώς κρίσεις ρευστότητας. Σε κάποια στιγμή στα μέσα του εικοστού αιώνα, αφού είδαν κι απόειδαν με τις οικονομικές κρίσεις και τους φασισμούς και τους ναζισμούς, αποφάσισαν ότι ήταν καιρός να σταματήσουν να κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους, και ν’ αρχίσουν να λένε ότι μπορείς να πάρεις το χρυσό που γράφει πάνω στο χαρτάκι από την τράπεζα, αλλά να μην πας, και, αφού δεν θα πας, εμείς θα τυπώνουμε περισσότερα χαρτάκια απ’ όσα αντιστοιχούν στο χρυσό που έχουμε, αλλά τουλάχιστον θα είμαστε ειλικρινείς και θα τηρήσουμε μια συμφωνημένη αναλογία χαρτονομισμάτων προς πραγματικό χρυσό, και δεν θα τυπώνουμε κατά το δοκούν, και δεν θα δημιουργείται κρίση ρευστότητος, και δεν θα πληθωρίζεται τόσο γρήγορα, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται και το χαρτονόμισμα ως αποθήκη αξίας σε κάποιο βαθμό. Σ’ αυτό περίπου κατέληξαν στο Μπρέτον Γουντς το 1944.

Έρχεται όμως το ‘71, ενώ η κατάσταση με το τύπωμα χαρτονομισμάτων έχει ξεφύγει, και οι Γάλλοι στέλνουν πολεμικό πλοίο να πάρουν το χρυσό τους από τους Αμερικανούς, και ο Νίξον αποφασίζει ότι «αρκετά με το χρυσό, θα χρησιμοποιείτε όλοι δολάρια επειδή το λέω εγώ, και ας μην μπορείτε να τα μετατρέψετε σε χρυσό, επειδή έχω πολυβόλα και αεροπλάνα, και αεροπλάνα με πολυβόλα, και ναπάλμ, και πολλούς – πολλούς πεζοναύτες, και κοιτάξτε το Βιετνάμ σε τι κατάσταση βρίσκεται, οπότε καθήστε φρόνιμα».

Το θέμα που προκύπτει είναι ότι, αφού μπορούν πλέον να τυπώνουν όσα χαρτονομίσματα θέλουν και να εφοδιάζουν την αγορά όταν υπάρχει έλλειψη, γιατί υπάρχουν ακόμα κρίσεις; Η απάντηση βρίσκεται στην αντιστροφή. Επειδή μπορούμε να τυπώνουμε όσα θέλουμε, θα τυπώνουμε λιγότερα από όσα χρειάζεται η αγορά, όταν το κρίνουμε σκόπιμο, για να δημιουργούνται κρίσεις, για να μπορούν οι φίλοι μας οι κεφαλαιοκράτες να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες.

Κώστας Ψιούρης

Πηγή: Η Αυγή

Αναδημοσίευση από το https://commonality.gr

Δελτίο τύπου της ΑΝ. ΟΛ. Α.Ε.: Δημοσιεύτηκε η 1η Προκήρυξη ιδιωτικών έργων του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Ηλείας-Ολυμπίας.

Ειδήσεις

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Ολυμπίας στα Κρέστενα (www.anol.gr), η 1η Προκήρυξη των ιδιωτικών έργων του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Ηλείας-Ολυμπίας.
Οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:
Μονάδες Μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και λοιπές βιοτεχνίες και βιομηχανίες
Τουριστικές επενδύσεις(καταλύματα, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εστιατόρια, καφενεία κλπ)
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και του εμπορίου
Πολυλειτουργικά αγροκτήματα και οικοτεχνία
Επιχειρήσεις τροφίμων μετά την 1η μεταποίηση(ζυμαρικά, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κλπ)
Συνεργατικά σχήματα επιχειρήσεων(clusters)

Χρηματοδοτούνται ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων.
Προτεραιότητες του Προγράμματος αποτελούν η αναβάθμιση του τομέα της αγροδιατροφής και η σύνδεσή του με τον τουρισμό, καθώς και η ανάπτυξη των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού. Τέλος βασική προτεραιότητα του Προγράμματος είναι η καινοτομία και η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων για την παραγωγή κοινών υπηρεσιών, προϊόντων, μεθόδων εργασίας, δικτύων προώθησης προϊόντων κλπ.

Οι αναλυτικές υποδράσεις της Προκήρυξης φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΥΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ
19.2.2 Ανάπτυξη / βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιοχή εφαρμογής σε εξειδικευμένους τομείς, περιοχές ή δικαιούχους 19.2.2.2 Ενίσχυση επενδύσεων στην μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα μη γεωργικό προϊόν για την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής.

19.2.2.3 Ενίσχυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.2.4 Ενίσχυση επενδύσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση, και του εμπορίου με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής
19.2.2.5 Ενίσχυση επενδύσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κλπ) με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.2.6 Ενίσχυση επενδύσεων οικοτεχνίας και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.3 Οριζόντια ενίσχυση στην ανάπτυξη / βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιοχή εφαρμογής 19.2.3.1 Οριζόντια εφαρμογή μεταποίησης, εμπορίας και/ή ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.3.3 Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.3.4 Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση, και του εμπορίου με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.3.5 Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κλπ) με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.7 Συνεργασία μεταξύ διαφορετικών παραγόντων 19.2.7.3 Συνεργασία μεταξύ μικρών επιχειρήσεων για διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας και τη κοινή χρήση εγκαταστάσεων και πόρων καθώς και για την ανάπτυξη και/ή την εμπορία τουριστικών υπηρεσιών, που συνδέονται με τον αγροτουρισμό

Ο συνολικός προϋπολογισμός που προκηρύχθηκε ανέρχεται σε 3,5 εκ. ευρώ περίπου σε όρους δημόσιας δαπάνης.
Το ποσοστό επιχορήγησης, ανάλογα με το είδος της επένδυσης, κυμαίνεται από 50%-65%.
Η περιοχή εφαρμογής του Προγράμματος είναι όλη η περιοχή του Νομού Ηλείας πλην των εντός Σχεδίου περιοχών της πόλης του Πύργου και της πόλης της Αμαλιάδας
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις από 8-4-2019 έως 8-7-2019. Η υποβολή των προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr).
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι:
Από τα Γραφεία της ΑΝ.ΟΛ. ΑΕ στα Κρέστενα(Περιφερειακή οδός)
Από την ιστοσελίδα της ΑΝΟΛ ΑΕ www.anol.gr, την ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ www.espa.gr και στην ιστοσελίδα του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr.
Από τα τηλέφωνα της ΑΝΟΛ ΑΕ 2625024990 και 2625024991.


Κρέστενα 29-3-19

Για την ΑΝΟΛ ΑΕ
Μπαλιούκος Διονύσιος
Πρόεδρος ΔΣ & ΕΔΠ LEADER

Ντρίλον Ισένι: Οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία έχουν σκληρό ανταγωνισμό από τις τουρκικές

Οικονομία

"Παίζουν" μόνες τους οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία; "Σαφέστατα όχι" απαντά ο Ντρίλον Ισένι, επικεφαλής του οικονομικού επιμελητηρίου του βορειοδυτικού τομέα της χώρας. Τι λέει για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας.

Στο οδοιπορικό μας στη Βόρεια Μακεδονία θα ήταν αδύνατον να μην καταπιαστούμε με τις οικονομικές παραμέτρους που έχει η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στο πλαίσιο αυτής της ανίχνευσης περάσαμε το κατώφλι του γραφείου του Ντρίλον Ισένι που είναι ο επικεφαλής του οικονομικού επιμελητηρίου του βορειοδυτικού τμήματος της χώρας. Ο Αλβανός συνομιλητής μας ανέδειξε τα κακώς κείμενα της οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε ότι η Συμφωνία ανοίγει οικονομικές ευκαιρίες και επεσήμανε ότι το ελληνικό επιχειρείν έχει πλέον έναν ισχυρό αντίπαλο στην περιοχή, το αντίστοιχο τούρκικο.

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα;

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές παρατηρείται μία αύξηση του ΑΕΠ. Το 2017 επιτεύχθηκε η μικρότερη δυνατή ανάπτυξη αλλά το 2018 η ανάπτυξη έφτασε το 2,8%. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ συνεχίζει να είναι αυξητικός, προφανώς αυτό είναι πολύ θετικό αλλά για το 2019 έχουμε επίσημα στοιχεία μόνο για το πρώτο μήνα του έτους. Οπότε περιμένουμε. Τα στοιχεία για την ανεργία; Πάντα σύμφωνα με τις στατιστικές η ανεργία μειώνεται. Πρέπει όμως εδώ να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας δεν ξέρουμε το ακριβές μέγεθος του πληθυσμού διότι έχει να διεξαχθεί απογραφή εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Εννοείται ότι αν δεν γνωρίζεις πόσοι πολίτες ζουν στην επικράτειά σου, δεν μπορείς να κάνεις αξιόπιστες μετρήσεις για την ανεργία.

Ποιες οικονομικές ευκαιρίες προκύπτουν για τη χώρα, αν προκύπτουν, από τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Ως επιμελητήριο πιστεύουμε ότι οι προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, όπως για παράδειγμα η είσοδος στο ΝΑΤΟ, θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα. Νομίζω ότι έχει πλέον σαφές σε ποιο γκρουπ κρατών θέλει να ανήκει αυτή η χώρα και αυτό το έθνος γενικότερα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, το κράτος δικαίου θα σταθεροποιηθεί και θα βελτιώσει τις υπηρεσίες του κάτι που είναι πολύ κρίσιμο για τον επιχειρηματικό κόσμο, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε γιατί. Τι κοιτούν πρώτα οι ξένοι επενδυτές; Την ασφάλεια και τη σταθερότητα μίας χώρας. Οπότε αν είσαι κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ αυτά εξασφαλίζονται. Οι προσδοκίες, άρα, είναι θετικές και όλοι ξέρουμε ότι στο χώρο των επιχειρήσεων οι προσδοκίες παίζουν ρόλο.

Πέρα από κάθε αμφιβολία η χώρα σας χρειάζεται επενδύσεις. Αλλά τι είδους επενδύσεις;

Είμαστε μία μικρή αγορά. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας έτσι ώστε οι άνθρωποι να βρίσκουν δουλειά. Από την άλλη πλευρά πιστεύουμε ότι οι όποιες εξωτερικές επενδύσεις θα πρέπει να έχουν σχέση και με το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον έτσι ώστε να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επενδύσεις για παράδειγμα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας θα υποχρεώσουν και τις δικές μας επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές για να επιβιώσουν. Είναι μία εικόνα από το μέλλον γιατί ξέρουμε ότι ο ανταγωνισμός εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι σκληρός.

Οι ξένες επενδύσεις θα φέρουν επίσης το αποκαλούμενο know how που είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο. Η εμπειρία από τις γειτονικές μας χώρες τα τελευταία χρόνια, μιλάω κυρίως για τη Βουλγαρία και την Αλβανία, που ακολούθησαν τα συγκεκριμένα βήματα είναι πολύ θετική. Ουσιαστικά κατάφεραν να διπλασιάσουν το ΑΕΠ τους. Κυρίως λόγω των επενδύσεων από το εξωτερικό. Αυτό είναι πολύ φανερό ιδιαίτερα στην περίπτωση της Βουλγαρίας.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους μπορούν να έχουν μία αποδοτική οικονομική συνεργασία η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα;

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να χτίσουμε νέες σχέσεις με τους Ελληνες επιχειρηματίες. Σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω σε ένα πλάνο πέρυσι στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια και της αμερικανικής εταιρίας και με διοργανώτρια χώρα την Ελλάδα. Εκεί έδωσαν το παρών οι πιο εξωστρεφείς εταιρίες της Μακεδονίας (σσ. διορθώνει γρήγορα σε Βόρεια Μακεδονία μετά από ένα χαμόγελο αμηχανίας), εταιρίες που φέρνουν μαζί τους έναν αέρα καινοτομίας. Δεν δώσαμε εμείς το παρών λόγω των διαμαρτυριών για τη Συμφωνία και όλης της ατμόσφαιρας που είχε δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τις στατιστικές η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας μετά τη Γερμανία αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα τεράστιο περιθώριο βελτίωσης στις μεταξύ μας οικονομικές σχέσεις λόγω του γεωγραφικού παράγοντα. Είμαστε πάρα πολύ κοντά. Θέλουμε, επίσης, να δούμε περισσότερους Ελληνες τουρίστες στη Βόρεια Μακεδονία, είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο τουρισμός. Ξέρετε, οι τουρίστες στις διακοπές τους είναι χαλαροί, ξοδεύουν, δημιουργούν τζίρο στις επιχειρήσεις. Στο άμεσο παρελθόν, λόγω και της διένεξης των δύο χωρών, δεν είχαμε αυτή την ατμόσφαιρα που χρειαζόμασταν.

Η Θεσσαλονίκη τέλος παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της περιοχής και θέλουμε να ανιχνεύσουμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις δυνατότητες που δίνει. Στην χώρα μας υπάρχουν εδώ και χρόνια ελληνικές επιχειρήσεις και Ελληνες επενδυτές αλλά τώρα ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός με τους αντίστοιχους Τούρκους που μπήκαν πάρα πολύ δυναμικά στην αγορά. Η Ελλάδα πάντως είναι η πρώτη χώρα που πρέπει να βρίσκεται εδώ. Οι άλλες έπονται.

Πως μπορεί να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα του brain drain στη χώρα; Πώς μπορείτε να πείσετε τους νέους ανθρώπους να παραμείνουν;

Η μαζική μετανάστευση είναι πέρα από κάθε αμφιβολία το πιο σημαντικό μακροοικονομικό πρόβλημα αυτής της χώρας. Ως επιμελητήριο έχουμε μέλη μας τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες της Βόρειας Μακεδονίας οι οποίες πολλές φορές δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με προσόντα, όλοι φεύγουν για το εξωτερικό. Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει απογραφή του πληθυσμού, να μάθουμε πόσοι άνθρωποι ζουν μόνιμα σ' αυτή τη χώρα. Ούτε καν πόσους ψηφοφόρους έχουμε δεν γνωρίζουμε. Δημιουργεί δυσκολίες αυτή η έλλειψη γνώσης. Από εκεί και πέρα πρέπει να καθίσουμε κάτω και να προβληματιστούμε για το ακριβώς θα κάνουμε με την οικονομία μας.

Πρέπει να υποστηρίξουμε δράσεις και πράγματα που θα παράξουν αξία. Αυτά είναι λίγα. Πρέπει να δημιουργήσουμε αυτό το οικονομικό περιβάλλον το οποίο θα περιορίσει εκ των πραγμάτων το brain drain, πρόβλημα που βέβαια δεν αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς. Το μεγάλο ερώτημα είναι: γιατί φεύγουν οι νέοι άνθρωποι; Φεύγουν επειδή δεν βλέπουν προοπτική σ' αυτή τη χώρα. Δεν υπάρχει ασφάλεια, το κράτος δικαίου δεν λειτουργεί ακόμα ικανοποιητικά. Και να ξέρετε: Πολλοί φεύγουν όχι γιατί δεν έχουν αρκετά χρήματα αλλά γιατί αναζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Νίκος Γιαννόπουλος

Πηγή: https://www.news247.gr

Συζήτηση στη Βουλή για την ΚΑΠ μετά το 2020

Οικονομία

«Η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή κοινή πολιτική, εξασφαλίζοντας μια δίκαιη εισοδηματική στήριξη σε όλους τους Ευρωπαίους αγρότες, αλλά έχοντας ασφαλή, υψηλής ποιότητας και σε προσιτές τιμές τρόφιμα, αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, τις περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά τη διάρκεια της ενδελεχούς συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 12 Μαρτίου για περίπου τρεις ώρες στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή και κινήθηκε γύρω από τα βασικά θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τη διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της περιόδου 2021-2027 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση έγινε μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των βουλευτών-μελών των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου υπό την προεδρία της κας Χαράς Καφαντάρη.

Στην κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών συμμετείχαν ο κ. Αραχωβίτης, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κα Ολυμπία Τελιγιορίδου,  ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, ο Διευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Ανάλυσης Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Αναστάσιος Χανιώτης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Υπουργός ανέφερε, κατ’ αρχάς ότι λόγω των επικείμενων Ευρωεκλογών, η διαδικασία για την ψήφιση των νέων κανονισμών που θα διέπουν την ΚΑΠ θα καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η εφαρμογή της το 2022, μετά από μία μεταβατική περίοδο. Συγκεκριμένα, είπε στους βουλευτές ότι ενόψει των Ευρωεκλογών «οι όποιες αλλαγές, τα όποια σημεία διαπραγμάτευσης που είναι μείζονος πολιτικής σημασίας παγώνουν για το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Στη συνέχεια, ο κ. Αραχωβίτης ανέπτυξε τις βασικές προτάσεις που διέπουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2020 και στάθηκε ιδιαίτερα στα εξής:

 • Η Κομισιόν προτείνει χαμηλότερο προϋπολογισμό για την ΚΑΠ κατά 4,6% σε τρέχουσες τιμές.

 • Η λογική της Νέας ΚΑΠ βασίζεται σε κοινές απαιτήσεις, όπως είναι η ενισχυμένη αιρεσιμότητα και οι κοινοί δείκτες.

 • Η ενισχυμένη αιρεσιμότητα, έχει ενιαίες υποχρεώσεις για το σύνολο των γεωργών, έχει ενιαίες υποχρεώσεις για το περιβάλλον και για το κλίμα, αλλά και διοικητικές ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των δικαιούχων.

 • Οι κοινοί δείκτες που παρακολουθούν την πορεία, είναι οι δείκτες των εκροών για την ετήσια εκκαθάριση των δαπανών της ΚΑΠ, είναι οι κοινοί δείκτες των αποτελεσμάτων, για τον ετήσιο έλεγχο της προόδου έναντι των στόχων και είναι και οι κοινοί δείκτες των επιπτώσεων, για την αξιολόγηση της επίδοσης της ΚΑΠ.

 • Στις άμεσες ενισχύσεις, στον πρώτο πυλώνα, θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ α) βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης, β) συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής ενίσχυσης, γ) συνδεδεμένης εισοδηματικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένους τομείς και δ) συμπληρωματικής εισοδηματικής ενίσχυσης για τους νέους γεωργούς.

 • Προτείνεται, επίσης, η μείωση των άμεσων ενισχύσεων, όταν ο αγρότης λαμβάνει ποσά πάνω από 60.000 ευρώ ετησίως.

 • Μια βασική διαφοροποίηση, που φέρνει η νέα φιλοσοφία στην Κοινή Γεωργική Πολιτική είναι τα στρατηγικά σχέδια.

Σε αυτό το σημείο στάθηκε ιδιαίτερα ο Υπουργός λέγοντας ότι «τα στρατηγικά σχέδια, λοιπόν, θα τα καθορίζουν τα κράτη – μέλη και θα έχουν μια λογική για την επίτευξη εννέα ειδικών στόχων, που αναφέραμε στην αρχή. Η διαφοροποίηση του σχεδίου θα στηρίζεται σε ανάλυση SWOT και εκτίμηση αναγκών. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει μια στρατηγική παρέμβασης, στην οποία θα ορίζονται ποσοτικοί στόχοι και ορόσημα, για την επίτευξη των ειδικών στόχων.

Το στρατηγικό σχέδιο για την ΚΑΠ θα πρέπει να περιλαμβάνει:

 • εκτίμηση αναγκών και στρατηγική παρέμβασης.

 • την περιγραφή κοινών στοιχείων των διαφόρων παρεμβάσεων.

 • τις άμεσες ενισχύσεις, την κατεύθυνσή τους, τις τομεακές παρεμβάσεις, αλλά και τις παρεμβάσεις στην αγροτική ανάπτυξη.

 • σαφείς στόχους και δείκτες επίτευξής τους.

 • περιγραφή του συστήματος διακυβέρνησης και συντονισμού

 • περιγραφή των δράσεων για την απλούστευση και τη μείωση του διοικητικού βάρους των τελικών δικαιούχων.»

Για τις ελληνικές θέσεις, ο Υπουργός είπε ότι η χώρα μας «σε ανώτατο επίπεδο έχει εναντιωθεί στην οποιαδήποτε μείωση προϋπολογισμού, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα πρότεινε και τρόπους για την απόκρουση της οποιασδήποτε μείωσης. Συγκεκριμένα, προτάθηκε να έχουμε αύξηση του προϋπολογισμού από το 1,1 στο 1,3 του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία η θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και η θέσπιση φόρου των μεγάλων επιχειρήσεων του διαδικτύου.»

Επίσης, είπε ότι «ένα δεύτερο σημείο που είναι κομβικό για τη χώρα μας είναι η εξωτερική σύγκλιση. Η κατανομή των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στα κράτη – μέλη δεν πρέπει να χορηγείται με μοναδικό κριτήριο ή να εξετάζεται με μοναδικό κριτήριο την τιμή που απολαμβάνει ανά εκτάριο ο παραγωγός, αλλά να υπάρχουν μια σειρά από άλλα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν ταυτόχρονα υπόψη ως δείκτες. Ένα από αυτά είναι το μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, είναι η βιωσιμότητά τους, είναι οι αγρονομικές δυνατότητες και οι διαφορετικές επιπτώσεις που δέχεται κάθε χώρα από την κλιματική αλλαγή και, κυρίως, οι ενισχύσεις κατά εκμετάλλευση και όχι ανά εκτάριο ή ανά στρέμμα.» Συμπερασματικά, επεσήμανε ότι η χώρα μας είναι κατά της σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων με βάση την έκταση.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο η χώρα μας έχει εκφράσει ανησυχίες, σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, είναι «σχετικά με το νέο μοντέλο παράδοσης. Θεωρούμε ότι το προτεινόμενο αυξημένο επίπεδο επικουρικότητας θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά δίνοντας στα κράτη – μέλη τη δυνατότητα να προσαρμόσουν την ΚΑΠ στις ιδιαίτερες ανάγκες τους και στις ιδιαιτερότητές τους. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η ισορροπία μεταξύ των κοινών και των εθνικών κανόνων, προκειμένου να μην υπονομεύεται μακροπρόθεσμα ο κοινός χαρακτήρας της γεωργικής πολιτικής, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εθνικοποίηση της πολιτικής. Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο η χώρα μας και η πολιτική ηγεσία δίνει ιδιαίτερη προσοχή.

Η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή κοινή πολιτική, εξασφαλίζοντας μια δίκαιη εισοδηματική στήριξη σε όλους τους Ευρωπαίους αγρότες, αλλά έχοντας ασφαλή, υψηλής ποιότητας και οικονομικά τρόφιμα, αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, τις περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις.»

Τέλος, ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι «η χώρα μας προετοιμάζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και υλοποιούμε μια σειρά από δράσεις, προκειμένου να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι παρά τη διαδικασία των συζητήσεων. Ήδη έχουμε συγκροτήσει και λειτουργήσει στο ΥΠΑΑΤ δύο ομάδες εργασίας. Η πρώτη που είναι επιτελική και η οποία παρακολουθεί και επιβλέπει την έγκαιρη ροή της πληροφορίας με σκοπό την επιλογή των στρατηγικών κατευθύνσεων και την κατάρτιση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου και η δεύτερη ομάδα η επιχειρησιακή η οποία προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μεταφέρονται οι ελληνικές θέσεις στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και να εκπονηθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Δεύτερον, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθούν προκηρύξεις για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών προκειμένου η χώρα να είναι σύντομα σε θέση να εκπονήσει εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να προκηρυχθεί η SWOT ανάλυση που είναι προϋπόθεση όπως είδαμε για τον σχεδιασμό του εθνικού στρατηγικού σχεδίου. Πρόκειται να προκηρυχθεί η μελέτη των μέτρων διαχείρισης κινδύνου (Risk Analysis), που και αυτή είναι προϋπόθεση για τον εθνικό σχεδιασμό. Ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες ώστε ο διοικητικός μηχανισμός του ΥΠAΑΤ και τα πληροφοριακά του συστήματα να είναι σε θέση να υποδεχθούν και να φέρουν εις πέρας αυτό το απαιτητικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο.

Τρίτον, διοργανώνουμε σειρά διαβουλεύσεων με εκπροσώπους των φορέων του αγροτικού τομέα, έτσι ώστε να υπάρχει η διάχυση της πληροφορίας από τη μια, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και ανατροφοδότηση (feedback) των θέσεων των αγροτών, προκειμένου να διαμορφωθεί το εθνικό στρατηγικό σχέδιο, ενώ στο site του Υπουργείου διαθέτουμε μια πλατφόρμα που επιτρέπει τη συνεχή ροή πληροφορίας προς όλους τους ενδιαφερόμενους.»

Στη δευτερολογία του, ο Υπουργός απάντησε σε όλες τις τοποθετήσεις των βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ ανέπτυξε περαιτέρω την πολιτική των συμμαχιών που ακολουθεί η Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο κ. Χανιώτης ανέπτυξε τη λογική των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παραδέχτηκε ότι «σε τρέχουσες τιμές, όντως είναι η πρώτη φορά στην οποία υπάρχει μείωση της ΚΑΠ. Η μείωση είναι της τάξεως του 4,5% ως 4,8%. Είναι προφανές αυτό το οποίο έπρεπε να κάνουμε, είναι να προσπαθούμε να δούμε ποιος είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος, αυτά τα λεφτά να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα. Εκεί γίνεται και η μεγάλη στροφή, από τους ελέγχους, που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν», είπε ότι πηγαίνουμε «στις επιδόσεις που κρίνονται μακροχρόνια».

Ο κ. Χανιώτης τόνισε τη σημασία των στρατηγικών σχεδίων, «γιατί επιτρέπουν τη σύνδεση της λογικής της στήριξης του εισοδήματος ως ενός δικτύου ασφάλειας και ταυτόχρονα των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζονται για να γίνει πιο παραγωγική η γεωργία».

Όσον αφορά τα τρέχοντα αγροτικά προγράμματα, ο κ. Κασίμης ανέφερε, μεταξύ άλλων, στους βουλευτές ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν τα επενδυτικά σχέδια στην ελληνική γεωργία και το δεύτερο εργαλείο διαχείρισης κινδύνων, για το οποίο ήδη ξεκινήσαμε την ανάθεση της μελέτης, ώστε, στα πλαίσια των στρατηγικών σχεδίων, να μπορέσουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για να εντάξουμε στις πολιτικές μας και τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου».

Σε σχέση με την μελλοντική ΚΑΠ, πρόσθεσε ότι «περνάμε σε μια νέα εποχή, στην οποία το στρατηγικό σχέδιο θα έχει μια ολιστική προσέγγιση της αγροτικής ανάπτυξης και χαιρόμαστε, γιατί εμείς έχουμε συντάξει στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη, η οποία έχει υιοθετηθεί από τους θεσμούς και έχει ενσωματωθεί στη στρατηγική της ανάπτυξης της χώρας. Άρα η λογική του ενιαίου στρατηγικού σχεδίου έχει ήδη περάσει μέσα στη λογική μας και στο σχεδιασμό της πολιτικής μας.»

 

Πηγή: https://www.ypaithros.gr

Η ζωή του Τζων Μέυναρντ Κέυνς και η Κεϋνσιανή Θεωρία Ζήτησης Χρήματος

Οικονομία


Ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς, πρώτος βαρώνος Κέυνς του Τίλτον (John Maynard Keynes, 5 Ιουνίου 1883 – 21 Απριλίου 1946) ήταν Άγγλος οικονομολόγος, μαθηματικός, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας και ανώτατος κρατικός υπάλληλος. Δημιούργησε, με τα έργα του και τους οπαδούς του, τη λεγόμενη κεϋνσιανή σχολή στην οικονομική επιστήμη. Ο Κέυνς και ο Μίλτον Φρίντμαν ήταν δύο από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους του 20ού αιώνα.

Τα δύο πιο σημαντικά βιβλία που συνέγραψε ήταν Οι Οικονομικές Συνέπειες της Ειρήνης (1919) και Γενική Θεωρία της Απασχόλησης, του Τόκου και του Χρήματος (1936). Με το πρώτο από τα παραπάνω βιβλία του υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν είχε την ικανότητα να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις που απαίτησαν από αυτή οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι αυτό θα οδηγήσει στην επανάληψη του σε πιο μεγάλη κλίμακα. 

Με το δεύτερο ότι, για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετώπιζε ο δυτικός κόσμος μετά το κραχ της Νέας Υόρκης (1929), θα πρέπει να παρέμβει το κράτος και χρηματοδοτώντας την οικονομία και τις επιχειρήσεις να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Το δεύτερο αυτό βιβλίο ψηφίστηκε από το κοινό το 2017 ως «το πιο επιδραστικό βιβλίο στη διαμόρφωση της βρετανικής κοινωνίας» το 20ό αιώνα.


Από τον Κέυνς έχει πάρει το όνομά της και η Κεϋνσιανή ρύθμιση, η αναδιανομή δηλαδή μέρους των κερδών του κεφαλαίου στις κατώτερες τάξεις, με τη μορφή κοινωνικών και άλλων παροχών, προκειμένου να αποφεύγεται η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι αναταραχές. Μια τέτοια ρύθμιση δεν ήταν ποτέ στόχος του ίδιου του Κέυνς. 

Ο Κέυνς πρότεινε την άνοδο των δημοσίων δαπανών σε περιόδους κρίσεων για να καλύψουν μέρος του ελλείμματος ζήτησης που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει την οικονομία μακριά από μια θέση ισορροπίας πλήρους απασχόλησης. Οι δημόσιες δαπάνες μπορεί να ξοδεύονται ως επιδόματα ανεργίας κ.λπ., αλλά ο κύριος στόχος δεν είναι η αναδιανομή αλλά η επανόρθωση της ισορροπίας. Μάλιστα η αύξηση της φορολογίας σε περιόδους κρίσης είναι πλήρως αντίθετη στη νοοτροπία του Κέυνς ο οποίος ζητά αύξηση των ελλειμμάτων στις κρίσεις, τα οποία χρηματοδοτούνται από πλεονάσματα στις καλύτερες εποχές.


Είχε νυμφευθεί μια Ρωσίδα μπαλαρίνα, αλλά παρά τη θέληση και των δύο δεν απέκτησαν τέκνα. Είχε εντούτοις συγκεντρώσει πολλά χρήματα από την δραστηριότητά του στο χρηματιστήριο.
Η Κεϋνσιανή Θεωρία Ζήτησης Χρήματος (Keynesian theory of money demand)

Η ζήτηση του χρήματος, σύμφωνα με τον Keynes, συνδέεται με το δίλημμα κάθε οικονομικής μονάδας μεταξύ: του ρευστού χρήματος που δεν αποφέρει τόκο αλλά δεν εμπεριέχει και τον κίνδυνο ζημιάς άλλων μορφών επενδύσεων που αποδίδουν εισόδημα αλλά εμπεριέχουν ρίσκο… Γι’ αυτό και στην κεϋνσιανή θεωρία η ζήτηση χρήματος ταυτίζεται με την προτίμησηρευστότητας.

Επίσης κατά τον Keynes, εκτός από το συναλλακτικό κίνητρο, οι οικονομικές μονάδες νιώθουν ασφαλείς να παρακρατούν επιπλέον ρευστά για την κάλυψη έκτακτων εξόδων(κίνητρο προφύλαξης) ή για να εκμεταλλευτούν επενδυτικές ευκαιρίες για να αυξήσουν τον πλούτο τους (κίνητρο κερδοσκοπίας).

Η κεϋνσιανή θεωρία μελετήθηκε και βελτιώθηκε από τους οικονομολόγους της δεκαετίας του 1950 κι αυτό κυρίως γιατί διευρύνθηκε το φάσμα των επενδυτικών ευκαιριών, με την ανάπτυξη των χρηματαγορών / κεφαλαιαγορών και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα εμφάνιση νέων χρηματιστηριακών προϊόντων.

Αυτό είχε ως συνέπεια τη μελέτη της διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου των επενδυτών, ώστε να μεγιστοποιείται η απόδοση των διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων τους. Η ίδια θεωρία πάντως από το 1936 μέχρι σήμερα, αποτελεί τον άξονα όλων των μετέπειτα θεωριών ζήτησης χρήματος οι οποίες ουσιαστικά την συμπληρώνουν.

Πηγή: http://bankingnews.gr

Δικλίδες ασφαλείας επιβάλλει στη Huawei η Γερμανία

Οικονομία


Ο αποκλεισμός της Huawei, του μεγαλύτερου παρόχου εξοπλισμού στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, θα καθυστερούσε σημαντικά την εγκατάσταση του 5G στη Γερμανία και θα την επιβάρυνε ως προς το κόστος.

Αυστηρή πολιτική όσον αφορά την προστασία της ηλεκτρονικής ασφάλειας ενδέχεται να επιλέξει η Γερμανία αντί του πλήρους αποκλεισμού της κινεζικής Huawei από την ανάληψη του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G) στη χώρα. Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ηπιότερη στρατηγική σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, διότι ο αποκλεισμός της Huawei, του μεγαλύτερου παρόχου εξοπλισμού στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, θα καθυστερούσε σημαντικά την εγκατάσταση του 5G στη χώρα και θα την επιβάρυνε ως προς το κόστος.

Την ηπιότερη στρατηγική επικρότησε χθες ο Αρνε Σόνμπομ, επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (BSI), ο οποίος τάσσεται υπέρ της σύναψης μιας συμφωνίας μεταξύ Κίνας - Γερμανίας, που θα απαγορεύει σε αμφοτέρους την ηλεκτρονική κατασκοπεία. Μια τέτοιου είδους διακρατική συμφωνία θα αποτελούσε μέρος μιας γενικότερης σκλήρυνσης στην πολιτική ηλεκτρονικής ασφάλειας της Γερμανίας, διασφαλίζοντας έτσι την ακεραιότητα των δεδομένων και παράλληλα υψώνοντας τον πήχυ για τη Huawei και όσες άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών συμβληθούν με το Βερολίνο για την ανάληψη του 5G.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν μια ισχυρή διάθεση από την πλευρά του Βερολίνου να επιβάλει δικλίδες ασφαλείας στη Huawei. Αντιθέτως, δεν φαίνεται να κινείται προς τον πλήρη αποκλεισμό της Huawei από το δίκτυο, όπως συστήνουν οι Αμερικανοί σύμμαχοι της Γερμανίας. Τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ιαπωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως αναζητούσε μια «καίρια διαβεβαίωση» από τη Huawei και το κινεζικό κράτος όσον αφορά την ακεραιότητα των δεδομένων στα γερμανικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Εντονη πίεση προκαλεί ταυτόχρονα η επικείμενη έναρξη των διαγωνισμών 5G στη Γερμανία. Με την ημερομηνία εκκίνησης στις 19 Μαρτίου να πλησιάζει επικίνδυνα, το Βερολίνο καλείται να λάβει εγκαίρως απόφαση για το ακανθώδες ζήτημα των τηλεπικοινωνιών. Δεδομένου ότι η Αγκελα Μέρκελ εστιάζει στην εξέλιξη του δικτύου 5G στη χώρα, πολλοί πιστεύουν πως δεν θα διακινδυνεύσει τον αποκλεισμό του μεγαλύτερου παρόχου εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών. Μία τέτοια κίνηση πολύ πιθανό να πήγαινε τη Γερμανία πολλά βήματα πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θα καθιστούσε την εγκατάσταση του δικτύου πιο κοστοβόρα. Εξ ου και το Βερολίνο ήταν εξαρχής επιφυλακτικό όσον αφορά την αντιμετώπιση της υπόθεσης Huawei, όταν μερικούς μήνες νωρίτερα εστάλη στη Γερμανία αμερικανική αντιπροσωπεία, προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Huawei για κατασκοπεία και συνεργασία με το Πεκίνο. Αντίστοιχη συμφωνία με αυτή που εξετάζει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο για την προστασία των δεδομένων και της ηλεκτρονικής ασφάλειας είχε συναφθεί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας το 2015. Το πείραμα αυτό απέτυχε, καθώς πλέον οι ΗΠΑ δηλώνουν πεπεισμένες πως το κινεζικό κράτος παραβίασε την εν λόγω συμφωνία και προχώρησε την ίδια χρονιά σε αποκλεισμό της Huawei από τη χώρα. Παρότι η κινεζική εταιρεία αρνείται όλες τις κατηγορίες, σε αποκλεισμό της Huawei προχώρησαν επίσης η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία, ενώ το ίδιο σενάριο εξετάζεται από Βρετανία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Έντυπη

Και Τέταρτη Εταιρεία Έλαβε Άδεια Για Φαρμακευτική Κάνναβη

Ειδήσεις

Στις τέσσερις ανέρχονται οι άδειες για εγκατάσταση Μονάδων Καλλιέργειας και Επεξεργασίας Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης καθώς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η άδεια που δόθηκε στην PHARMA ESSENZA CANNABIS –ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ AΕ.

Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 8 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να απασχολήσει περίπου 60 άτομα. Η επένδυση θα γίνει στον Δήμο Ανδραβίδας του Νομού Ηλείας.

Οι πρώτες δύο εταιρείες που έλαβαν άδεια, είναι η BIOMECANN AE, που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ. Ο εκτιμώμενος αριθμός εργαζομένων στις δυο μονάδες ανέρχεται σε 51 στην πρώτη και 66 στη δεύτερη.
Ακολούθησε η έγκριση της άδειας εγκατάστασης Μονάδας για την ΤΙΚΟΥΝ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ στη Βιομηχανική Ζώνη στα Εξαμίλια του Δήμου Κορινθίας, με επένδυση 9 εκατ. ευρώ και 38 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται πως οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση.

Οι κατατεθειμένοι προς έλεγχο φάκελλοι, για καλλιέργεια και επεξεργασία Φαρμακευτικής Κάνναβης, στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 43, με το εκτιμώμενο ύψος επένδυσης φτάνει στα 529 εκατ. ευρώ και ο αριθμός εργαζομένων όπως των προσδιορίζουν οι εταιρείες ανέρχεται σε 2.862.

Χριστιάννα Κούσιου

Πηγή: http://athina984.gr

Δελτίο τύπου της ΑΝ. ΟΛ. Α.Ε.: Δημοσιεύτηκε η 1η Προκήρυξη ιδιωτικών έργων του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Ηλείας-Ολυμπίας.

Ειδήσεις

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Ολυμπίας στα Κρέστενα (www.anol.gr), η 1η Προκήρυξη των ιδιωτικών έργων του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Ηλείας-Ολυμπίας.
Οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:
Μονάδες Μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και λοιπές βιοτεχνίες και βιομηχανίες
Τουριστικές επενδύσεις(καταλύματα, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εστιατόρια, καφενεία κλπ)
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και του εμπορίου
Πολυλειτουργικά αγροκτήματα και οικοτεχνία
Επιχειρήσεις τροφίμων μετά την 1η μεταποίηση(ζυμαρικά, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κλπ)
Συνεργατικά σχήματα επιχειρήσεων(clusters)

Χρηματοδοτούνται ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων.
Προτεραιότητες του Προγράμματος αποτελούν η αναβάθμιση του τομέα της αγροδιατροφής και η σύνδεσή του με τον τουρισμό, καθώς και η ανάπτυξη των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού. Τέλος βασική προτεραιότητα του Προγράμματος είναι η καινοτομία και η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων για την παραγωγή κοινών υπηρεσιών, προϊόντων, μεθόδων εργασίας, δικτύων προώθησης προϊόντων κλπ.

Οι αναλυτικές υποδράσεις της Προκήρυξης φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΥΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ
19.2.2 Ανάπτυξη / βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιοχή εφαρμογής σε εξειδικευμένους τομείς, περιοχές ή δικαιούχους 19.2.2.2 Ενίσχυση επενδύσεων στην μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα μη γεωργικό προϊόν για την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής.

19.2.2.3 Ενίσχυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.2.4 Ενίσχυση επενδύσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση, και του εμπορίου με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής
19.2.2.5 Ενίσχυση επενδύσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κλπ) με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.2.6 Ενίσχυση επενδύσεων οικοτεχνίας και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.3 Οριζόντια ενίσχυση στην ανάπτυξη / βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιοχή εφαρμογής 19.2.3.1 Οριζόντια εφαρμογή μεταποίησης, εμπορίας και/ή ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.3.3 Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.3.4 Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση, και του εμπορίου με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.3.5 Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κλπ) με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής.
19.2.7 Συνεργασία μεταξύ διαφορετικών παραγόντων 19.2.7.3 Συνεργασία μεταξύ μικρών επιχειρήσεων για διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας και τη κοινή χρήση εγκαταστάσεων και πόρων καθώς και για την ανάπτυξη και/ή την εμπορία τουριστικών υπηρεσιών, που συνδέονται με τον αγροτουρισμό

Ο συνολικός προϋπολογισμός που προκηρύχθηκε ανέρχεται σε 3,5 εκ. ευρώ περίπου σε όρους δημόσιας δαπάνης.
Το ποσοστό επιχορήγησης, ανάλογα με το είδος της επένδυσης, κυμαίνεται από 50%-65%.
Η περιοχή εφαρμογής του Προγράμματος είναι όλη η περιοχή του Νομού Ηλείας πλην των εντός Σχεδίου περιοχών της πόλης του Πύργου και της πόλης της Αμαλιάδας
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις από 8-4-2019 έως 8-7-2019. Η υποβολή των προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr).
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι:
Από τα Γραφεία της ΑΝ.ΟΛ. ΑΕ στα Κρέστενα(Περιφερειακή οδός)
Από την ιστοσελίδα της ΑΝΟΛ ΑΕ www.anol.gr, την ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ www.espa.gr και στην ιστοσελίδα του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr.
Από τα τηλέφωνα της ΑΝΟΛ ΑΕ 2625024990 και 2625024991.


Κρέστενα 29-3-19

Για την ΑΝΟΛ ΑΕ
Μπαλιούκος Διονύσιος
Πρόεδρος ΔΣ & ΕΔΠ LEADER

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Να επιστραφούν στην Ελλάδα αγροτικά κονδύλια 72 εκατομμυρίων ευρώ

Ειδήσεις

Απόφαση «σταθμός» υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορίζει ότι θα επιστραφούν στην Ελλάδα 72.105.592,41 ευρώ, τα οποία είχαν δεσμευθεί ως δημοσιονομική διόρθωση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου της περιόδου 2000-2006.

Μετά από αίτηση αναίρεσης της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το Σεπτέμβριο του 2017, το Δικαστήριο ενέκρινε την ακύρωση της αρχικής απόφασης.

Το παραπάνω ποσό, θα μπορεί να διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Γεωργικού Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ) για τις ανάγκες των δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Ιστορικό

Το 2011, η Ελλάδα υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωση περατώσεως του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου για τα έτη 2000 έως 2006.

Το 2013, η Επιτροπή πρότεινε την εφαρμογή δημοσιονομικής διόρθωσης συνολικού ύψους 94.465.089,65 ευρώ, που αντιστοιχούσε στη διαφορά μεταξύ του ποσού των ενισχύσεων που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΓΤΠΕ και του ποσού της οφειλομένης συνεισφοράς όσον αφορά το επίμαχο επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν ότι οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν είχαν ήδη αποτελέσει το αντικείμενο κατάλληλων διορθώσεων, οι οποίες εκμηδένισαν τον κίνδυνο ζημίας για το ΕΓΤΠΕ, οπότε για τις παρατυπίες αυτές δεν θα μπορούσε να επιβληθεί νέα διόρθωση από την Επιτροπή.

Το 2015, η Επιτροπή γνωστοποίησε στις ελληνικές αρχές την τελική θέση της, ήτοι τον αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση της Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΓΤΠΕ ποσού ύψους 72.105.592,41 ευρώ.

Με δικόγραφο που κατέθεσε στο Γενικό Δικαστήριο στις 2 Ιουνίου 2015, η Ελλάδα ζήτησε την ακύρωση της αποφάσεως της Επιτροπής, ωστόσο με την υπ’ αρ. EU:T:2017:631 απόφασή του στις 19/09/2017 επί της προσφυγής το Δικαστήριο διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή εξέτασε δεόντως τις οικονομικές διορθώσεις που είχε εφαρμόσει η Ελλάδα και αποφάσισε να εφαρμόσει δημοσιονομικές διορθώσεις υψηλότερες του ποσού που είχε γίνει δεκτό από τις ελληνικές αρχές μόνον αφού τις θεώρησε πολύ χαμηλές σε σχέση με τις διαπιστωθείσες παρατυπίες.

Εν συνεχεία η Ελληνική Δημοκρατία άσκησε αναίρεση και στις 27/02/2019 δημοσιεύθηκε η υπ’ αρ. EU:C:2019:145 απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία δικαιώνει την Ελλάδα.


Πηγή: https://www.koutipandoras.grAirbnb: «Φρένο» στη φρενίτιδα βάζει η κυβέρνηση

Ειδήσεις

 

Την στιγμή που έχει εξαπλωθεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb η κυβέρνηση θέλει να βάλει όριο στις διανυκτερεύσεις ανά έτος, αλλά και στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να διαθέτει μέσω πλατφόρμας ενοικίασης τύπου Airbnb ο κάθε φορολογούμενος.

Ήδη, τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, επεξεργάζονται σχετική απόφαση, η οποία φαίνεται πως βρίσκεται ήδη από το 2016 στα συρτάρια ώσπου να τεθεί σε ισχύ.

Στόχος είναι να μπει ένα «φρένο» στις αρνητικές επιπτώσεις των ενοικιάσεων τύπου Airbnb, ο τζίρος των οποίων πλησίασε τα 2 δισ. ευρώ το 2018.

Οι περιορισμοί

H διάταξη, όπως έχει αυτή τη στιγμή, προβλέπει πως:

 • Θα απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχου εισοδήματος

 • Κανένα ακίνητο δε θα επιτρέπεται να μισθώνεται για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου). Ειδικότερα για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το αντίστοιχο όριο θα είναι οι 60 ημέρες.

 • Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 (ή 60, αντίστοιχα) ημέρες θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το συνολικό εισόδημά του από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.

Οι σχετικές διατάξεις δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ όμως φαίνεται πως τώρα θα αποτελέσουν την βάση των πρώτων φραγμών στη σχετική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στον δήμο Αθηναίων, η οικονομία διαμοιρασμού (Airbnb, Homeaway, Booking κτλ.) μεγεθύνθηκε κατά 25%, οδηγώντας τις τιμές ενοικίων σε αύξηση κατά 9,3%.

Στις συνοικίες υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως το Κουκάκι και το Εμπορικό Τρίγωνο (Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Πλάκα κτλ.), τα ενοίκια μακροχρόνιας διάρκειας έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο, κατά 20-25%, ακόμα και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις, απόρροια της περιορισμένης προσφοράς.

Πηγή: in.gr

 

Αναδημοσίευση από το https://www.b2green.gr

 

 

 

Ούτε η Φρανκφούρτη ούτε το Παρίσι θα γίνει το νέο Σίτι

Ειδήσεις

 

 

Ίσως το Σίτι του Λονδίνου να μη χάσει εν μια νυκτί την αίγλη του, αλλά σίγουρα καμία πόλη δεν θα αποτελέσει ξανά χρηματοπιστωτικό κέντρο αντίστοιχο του Λονδίνου. Οι πρώτες πόλεις που θα διασφαλίσουν την παρουσία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα είναι η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Δουβλίνο και το Λουξεμβούργο.


Το τραπεζικό τοπίο της Ευρώπης δεν θα είναι ποτέ πλέον ίδιο μετά τη μεταφορά μεγάλων αμερικανικών τραπεζών από το Σίτι του Λονδίνου προς άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Χαοτικό ή συντεταγμένο, όπως κι αν πρόκειται να γίνει τελικά το Brexit, έχει πείσει τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα ότι δεν πρέπει να βρεθούν ξανά με τόση συγκέντρωση των δραστηριοτήτων τους σε μία μόνο πόλη. Ισως λοιπόν το Σίτι του Λονδίνου να μη χάσει εν μια νυκτί την αίγλη του, αλλά σίγουρα καμία πόλη δεν θα αποτελέσει ξανά χρηματοπιστωτικό κέντρο αντίστοιχο του Λονδίνου.

Ο κλάδος θα έχει κατακερματιστεί σε όλη την Ευρώπη ενώ θα έχει υποστεί πολλές άλλες μεταβολές. Στο συμπέρασμα αυτό κατατείνει εκτενές ρεπορτάζ των New York Times καθώς σκιαγραφεί τις εν εξελίξει μεταβολές στο χρηματοπιστωτικό τοπίο της Ευρώπης. Διαπιστώνει πως πρώτες πόλεις που θα διασφαλίσουν την παρουσία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα είναι η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Δουβλίνο και το Λουξεμβούργο. Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά πως, τους επόμενους μήνες, πόλεις όπως η Μαδρίτη και το Μιλάνο θα προσελκύσουν σημαντικό αριθμό διαπραγματευτών, ομάδες νομικών συμβούλων τραπεζών, υπεύθυνους ανθρώπινων πόρων και ειδικούς τεχνολογίας. Και το Αμστερνταμ θα γίνει σύντομα χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Ηδη στο Παρίσι ένα άδειο κτίριο ταχυδρομείου τεχνοτροπίας αρ ντεκό ετοιμάζεται να μετατραπεί σε κεντρικά γραφεία της Bank of America και να αποτελέσει έδρα του χρηματιστηριακού βραχίονα της αμερικανικής τράπεζας. Και εκεί που άλλοτε έστελναν τηλεγραφήματα οι υπάλληλοι του ταχυδρομείου, μέσα στην άνοιξη θα έχουν βρει τη θέση τους εκατοντάδες διαπραγματευτές, χρηματιστές και πωλητές.

Στη Φρανκφούρτη, η ευρωπαϊκή μονάδα της Morgan Stanley θα διπλασιάσει το προσωπικό της στα 200 άτομα. Στο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Γερμανίας καταφθάνουν ήδη στελέχη επενδυτικών τραπεζών από την Goldman Sachs και τη Citigroup. Μεγάλα οφέλη θα αντλήσει και το Δουβλίνο όπου επεκτείνουν την παρουσία τους η Bank of America, η Citigroup και η Barclays. Η Bank of America απασχολεί ήδη περισσότερα από 800 άτομα στην ιρλανδική πρωτεύουσα. Και όπως τονίζει στην αμερικανική εφημερίδα η Αν Φινουκέιν, αντιπρόεδρος της Bank of America, «δεν υπάρχει επιστροφή, η γέφυρα κόπηκε».

Οι μεταβολές στο χρηματοπιστωτικό τοπίο δεν αφορούν, όμως, μόνον τη γεωγραφική κατανομή των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών. Οι τράπεζες ενσωματώνουν στα συμβόλαιά τους «ρήτρες Brexit» ώστε να προστατευτούν στην περίπτωση ενός χαοτικού διαζυγίου της Βρετανίας από τους εταίρους της.

Οπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, ο κατακερματισμός του κλάδου θα έχει αντίκτυπο στα οικονομικά των επιχειρήσεων και κατ’ επέκτασιν στην ευρύτερη οικονομία της Ευρώπης. Τράπεζες και χρηματοπιστωτικές μπορεί να «χρεώσουν» στην πελατεία τους το κόστος της μετεγκατάστασης και διαχείρισης των νέων μονάδων σε διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες. Θα αυξηθεί, έτσι, γενικότερα το κόστος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Bank of America που την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι υπολογίζει σε 400 εκατ. δολάρια το κόστος που είχε έως τώρα η μετακίνηση προσωπικού της και περιουσιακών της στοιχείων στο Δουβλίνο και στο Παρίσι.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει, πάντως, πως πολλές χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν μετακινήσει μερικές δεκάδες υπαλλήλους έως τώρα και όχι εκατοντάδες όπως θα φανταζόταν κανείς. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Πασκόε, στέλεχος της εταιρείας μετακινήσεων εταιρειών Cartus, περιμένουν ακόμη να δουν αν το διαζύγιο θα προκαλέσει χάος ή θα γίνει με ομαλό τρόπο.

Ωστόσο οι αμερικανικές τράπεζες έχουν απομακρύνει λιγότερους από 1.000 υπαλλήλους από το Λονδίνο. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, όμως, και ενδεχομένως να φτάσει στις 5.000 καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Μαρτίου. Οι τράπεζες φαίνεται, πάντως, να αντιμετωπίζουν το θέμα με ψυχραιμία καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Μέι και τις Βρυξέλλες και η έκβασή τους δεν επηρεάζουν τα σχέδιά τους. Οι περισσότερες άρχισαν να προετοιμάζονται για ένα σκληρό Brexit αμέσως μετά το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016.

 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

ΈντυπηΠρόσκληση από το Κατάρ σε ελληνικές κατασκευαστικές για έργα 10 δισ. Ευρώ

Ειδήσεις

Επιχειρηματική επιστολή και workshop αποκλειστικά για ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες μεσαίου μεγέθους και εταιρείες δομικών υλικών διοργανώνει το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας – Κατάρ, σε συνεργασία με την Αρχή Δημοσίων Έργων του Κατάρ «Ashghal «, και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, στη Ντόχα, Κατάρ.

 Η πρωτοβουλία εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας στοά Κατάρα να ενισχύσει τις οικονομικές του σχέσεις με χώρες εκτός του Περσικού όπως η Ελλάδα και αφορά στην απονομή συμβάσεων για κατασκευαστικά έργα και άλλες συνεργασίες συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.

Το workshop θα πραγματοποιηθεί από την Αρχή Δημοσίων Έργων του Κατάρ «Ashghal» , η οποία είναι επιφορτισμένη με τον προγραμματισμό, σχεδιασμό, προκήρυξη - ανάθεση, κατασκευή - παράδοση και διαχείριση όλων των έργων υποδομής και δημοσίων κτηρίων. Παρέχεται, επίσης, η ευκαιρία επίσκεψης της 4ης διεθνούς έκθεσης «Moushtarayat - Government Procurement», η οποία οργανώνεται από την Qatar Development Bank (QDB).

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μίχαλο, πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου και Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας - Κατάρ, «το Κατάρ ανοίγεται στις ξένες εταιρείες, και όχι μόνο τις μεγάλες. Βλέπουν την διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2022 της FIFA ως ευκαιρία για νέες συνεργασίες με κατασκευαστικές εταιρείες μεσαίου μεγέθους, για εισαγωγή δομικών υλικών αλλά και τεχνογνωσίας με στόχο την ανάπτυξη της επιτόπιας παραγωγής». Ο Π. Μίχαλος συμπληρώνει επίσης πως «με τον φίλο Πρόεδρο της Ashghal, Saad bin Ahmed Al Muhannadi, πιστεύουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες, αφού δεν θα ωφεληθούν μόνον οι ελληνικές εταιρείες αλλά και το Κατάρ μέσω της εισαγωγής know-how και υπηρεσιών».

Οι ελληνικές εταιρείες κατασκευής και μελετών τεχνικών έργων, καθώς και δομικών υλικών, θα πληροφορηθούν εκτενώς τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην επόμενη φάση κατασκευής δημοσίων έργων εν όψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου FIFA 2022 στο Κατάρ, με έμφαση σε έργα οικιστικά και υποδομών, αποχετευτικά δίκτυα, έξυπνα δίκτυα μεταφορών και έργα προστασίας του περιβάλλοντος. Θα έχουν, επίσης, επαφές με καταρινές εταιρείες για την εξεύρεση επιχειρηματικών εταίρων.

Επισημαίνεται το καταριανό ενδιαφέρον συνεργασίας με εταιρείες δομικών υλικών που διαθέτουν τεχνογνωσία για την δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής στο Κατάρ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Qatar Development Bank και εγγυημένο ελάχιστο όγκο παραγγελιών .

Κλάδοι που συγκεντρώνουν επίσης το ενδιαφέρον του Κατάρ είναι αυτοί για χρώματα και μονωτικά υλικά, για αλουμίνιο (κατασκευή προφίλ για πόρτες - παράθυρα και αρχιτεκτονικού προφίλ) για τούβλα και πυρίμαχα υλικά, για σωλήνες για υδραυλικές εγκαταστάσεις καθώς και για αποχετευτικά δίκτυα, για υλικά οδοποιίας, για μεταλλικές κατασκευές (κτήρια, αποθήκες, περίφραξη, σχάρες, κλπ) και για συστήματα φωτισμού (αστικού περιβάλλοντος, εσωτερικών χώρων).

 Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 . H τελική αξιολόγηση και έγκριση των συμμετοχών θα γίνει από την Αρχή Δημοσίων Έργων του Κατάρ "Ashghal".

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Πηγή: http://www.kathimerini.gr


Επιφυλακτική η Fed

Ειδήσεις

 

BLOOMBERG, REUTERS

 

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τάχθηκαν υπέρ της ανακοίνωσης για την καθυστέρηση, ακόμη και το «πάγωμα», της διαδικασίας για τη συρρίκνωση των ισολογισμών της μέσα στο 2019, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 29 με 30 Ιανουαρίου. Παράλληλα, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν αβεβαιότητα για το εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια μέσα στο 2019, θεωρώντας πως είναι μικρός ο κίνδυνος για την οικονομία εάν μείνουν αμετάβλητα.

Μέχρι πρότινος, η αναδίπλωση των ισολογισμών της Fed –που διογκώθηκαν στα 4 τρισ. δολάρια με στόχο τη στήριξη της οικονομίας μετά την κρίση του 2008– θεωρούνταν μια αυτόματη διαδικασία. Τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε πως η παρούσα κατάσταση απαιτεί «υπομονή» ως προς την αύξηση των επιτοκίων. Με τα τελευταία δεδομένα προβλέπεται πως η Fed μάλλον δεν θα προχωρήσει σε κάποια αύξηση επιτοκίων εντός του 2019, αναστέλλοντας ουσιαστικά μια τριετή στρατηγική για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που ίσχυαν μετά την κρίση του 2008.

 

BLOOMBERG, REUTERS

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων κατά 13,8% το 2018

Ειδήσεις

 

Σε 3.640,2 εκατ. ευρώ, έναντι 3.197,9 εκατ. στο σύνολο του 2017, ανήλθαν οι καθαρές εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 13,8%, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Enterprise Greece Γρηγόρης Στεργιούλης, επικαλούμενος στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ελληνο-Κινεζικού Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου, ο κ. Στεργιούλης υπενθύμισε ότι αυξητική τάση έχουν καταγράψει και οι ελληνικές εξαγωγές. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία αναφέρθηκε, η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το 2018 ανήλθε στο ποσό των 33.417,9 εκατ. ευρώ, έναντι 28.877,4 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 15,7%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αύξηση το ίδιο διάστημα ανήλθε στο 10,7% (22.152,4 εκατομμύρια ευρώ από 20.010,6 εκατ. το 2017), ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία έφθασε το 10,6% (από 19.898,6 εκατ. ευρώ σε 22.011,0 εκατ. ευρώ). 

Ο κ. Στεργιούλης γνωστοποίησε ότι από το 2010 έως και το 2017 έχουν εισρεύσει στη χώρα μας, συνολικά από την Κίνα, καθαρές άμεσες επενδύσεις ύψους 677 εκατ. ευρώ. Σχετικά με το εμπόριο, οι εισαγωγές από Κίνα είναι, σύμφωνα με στοιχεία του έτους 2018, 3,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές προς Κίνα είναι 1 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε, o Enterprise Greece προωθεί ενεργά το πρόγραμμα Golden Visa στην αγορά της Κίνας, ενώ οι Κινέζοι επενδυτές καταλαμβάνουν την πρώτη θέση όσον αφορά στους επενδυτές ακινήτων που έχουν λάβει άδεια διαμονής στην Ελλάδα, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

 

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Απογείωση για Δυτικά Βαλκάνια, ανώμαλη προσγείωση για Τουρκία

Ειδήσεις

Τις οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θέτει στο μικροσκόπιο η Τράπεζα της Ελλάδας, παραθέτοντας τις αναπτυξιακές και δημοσιονομικές επιδόσεις των γειτονικών μας χωρών.

Χρονιά - ορόσημο το 2019 για την ΕΚΤ

Ειδήσεις

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του τρέχοντος έτους, η ΕΚΤ αποφάσισε να τερματίσει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στα τέλη Δεκεμβρίου.

Κίνα: Χαλαρή πολιτική, αλλά όχι «πλημμύρα» φθηνού χρήματος στην αγορά

Ειδήσεις

H Kίνα δεν θα καταφύγει σε υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική, πλημμυρίζοντας την αγορά με φθηνό χρήμα, το 2019, όπως επισημαίνει η κεντρική τράπεζα της χώρας. Ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των επιτοκίων, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για να αποτραπεί η απότομη επιβράδυνση της οικονομίας. 

Στις πλάτες της μεσαίας τάξης τα φορολογικά βάρη και το 2019.

Ειδήσεις

Υπερσυγκέντρωσης φορολογικών βαρών συνέχεια και για το 2019. 

Δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων μεταξύ συζύγων μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Φορολογικές Υποχρεώσεις

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται από τους συζύγους εφόσον το επιθυμούν, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Η ΑΝ. ΟΛ. Α.Ε. ανακοινώνει την προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης για το ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2, «Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ» (πράξεων ιδιωτικού χαρακτήρα).

Επενδυτικά Προγράμματα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε Ο.Τ.Α ανακοινώνει την προδημοσίευση στο site: www.anol.gr/, της 1ης Πρόσκλησης για το ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2: «Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ» (πράξεων ιδιωτικού χαρακτήρα). Η προδημοσίευση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των δυνητικών δικαιούχων. Η προδημοσίευση γίνεται μετά την έγκριση του σχεδίου της πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και την εξασφάλιση της Σύμφωνης Γνώμης από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ η οριστική πρόσκληση αναμένεται να ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα, αμέσως μετά την εισαγωγή της στο ηλεκτρονικό σύστημα και την τελική κοινοποίησή της στην Ε.Ε.

Η δημοσίευση της οριστικής Πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα αναρτηθεί εντός περίπου 20 ημερών στο site της ΑΝΟΛ Α.Ε: www.anol.gr  του ΠΑΑ: http://agrotikianaptixi.gr και του ΕΣΠΑ: www.espa.gr .

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της ΑΝΟΛ Α.Ε στην Κρέστενα Ηλείας στο τηλ.2625024990.

 

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕΔΠ

ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Επενδυτικά Προγράμματα

H τιμή του πετρελαίου έχει κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, με απώλειες της τάξης του 42% από τις αρχές Οκτωβρίου.