462 New Articles

Κυριότερα Οικονομικά Θέματα

Κριστίν Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι «εύθραυστη» και «απειλείται»

Οικονομία

Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι «εύθραυστη» και «απειλείται», κυρίως λόγω των εμπορικών εντάσεων, δήλωσε χθες η απερχόμενη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξη «μάλλον μέτρια», παρότρυνε τους ηγέτες να προβούν σε διάλογο για να προσπαθήσουν να «αντιμετωπίσουν αβεβαιότητες σε όλο τον κόσμο», αναφορικά με τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο που επιβαρύνει το εμπόριο σε όλο τον κόσμο, ή το Brexit, που επισκιάζει το μέλλον στην Ευρώπη.

«Είτε πρόκειται για εμπορικές σχέσεις, το Brexit, τις τεχνολογικές απειλές, αυτά είναι προβλήματα που δημιούργησαν άνθρωποι και μπορούν να αντιμετωπιστούν από ανθρώπους», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «λίγη θηλυκότητα δεν θα έβλαπτε».

Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 3,2% στα τέλη Ιουλίου. Από τότε, προειδοποίησε ότι οι εμπορικές εντάσεις μπορεί να επιβραδύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορισθεί από το 3,6% το 2018 στο 2,9% φέτος και το 3% το 2020, που είναι τα χαμηλότερα ποσοστά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, «με τους καθοδικούς κινδύνους να συνεχίζουν να αυξάνονται».

Σε ερώτηση αν μπορεί να κάνει περισσότερα για να πείσει τους ηγέτες, όταν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Θα συνεχίσω σίγουρα να είμαι αποφασισμένη, να διασφαλίζω ότι εστιάζουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην παραγωγικότητα, στη σταθερότητα».

Ωστόσο, επέμεινε ότι τα νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να «προβλέπουν» και «να παραμένουν πιστά στα γεγονότα και τα οικονομικά δεδομένα».

«Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο και να μην προσθέσουμε αβεβαιότητα για το τι θα κάνει μια κεντρική τράπεζα», ανέφερε.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να επικρίνει την Fed, την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα και τον πρόεδρο της Τζερόμ Πάουελ, η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι η ίδια «διαρκώς» υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών.

«Όταν ήμουν επικεφαλής του ΔΝΤ, σε χώρες όπου είδα έναν διοικητή μιας κεντρικής τράπεζας να συνδέεται με βλέψεις ή με πολιτικές επιταγές, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά», τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρώπη, αλλά «σε μικρότερες χώρες όπου ορισμένες φορές απειλείται η ανεξαρτησία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας».

Πηγή: ΑΠΕ

Αναδημοσίευση από την https://www.kathimerini.gr (Online)

Φόβοι για παγκόσμια ύφεση -Σε πτώση τα χρηματιστήρια, οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα

Οικονομία

Φωτογραφία: Διεθνείς αγορές / Φωτογραφία: AP Photo/Richard Drew

Αυξάνονται σε όλο τον κόσμο οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τους κινδύνους για νέα ύφεση, που αποτυπώνονται και στη μεγάλη πτώση όλων των διεθνών χρηματιστηρίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο εκεί που πήγαινε να πλησιάσει τις 900 μονάδες, μέσα σε λίγες ημέρες γύρισε και έπεσε κάτω και από τις 800 μονάδες.

Και αυτό, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις όλων των διεθνών οίκων ότι η φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα δώσει ώθηση στην αγορά και θα στείλει στα ύψη το Χρηματιστήριο.
Βασική αιτία για την ανησυχία των επενδυτών για παγκόσμια ύφεση και αναταράξεις στις αγορές είναι ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τον Τραμπ να απειλεί με δασμούς και άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, οι εξελίξεις με το Brexit και η πιθανότητα εξόδου του Λονδίνου χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά και τα σημάδια ύφεσης που παρουσιάζουν μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως αυτή της Γερμανίας.

Αναλυτές μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για την «τέλεια καταιγίδα», καθώς διαμορφώνονται συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης και αναστάτωσης στις αγορές. Πόσω μάλλον που δεν είναι μόνο η Γερμανία που συρρικνώθηκε το β' τρίμηνο του 2019, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ η Ιταλία έμεινε στάσιμη και η Γαλλία εμφανίζει σημάδια αποθέρμανσης.

Και οι εξαγωγές της Γερμανίας, που υποχώρησαν, θα υποστούν και νέο πλήγμα από ενδεχόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ενωμένη Ευρώπη, χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

«Οχι» σε έκτακτα μέτρα λέει η Μέρκελ


Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν θεωρεί απαραίτητο σε αυτήν τη φάση να ληφθούν μέτρα. «Αυτή τη στιγμή -ελπίζω και γενικά- δεν βλέπω την ανάγκη για μια δέσμη κινήτρων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε εκδήλωση στο Στράλζουντ και τόνισε ότι η αντίδραση θα είναι ανάλογη της κατάστασης. «Δεν θα κάνουμε τώρα το τρίτο βήμα πριν από το πρώτο». Η καγκελάριος έκανε λόγο για είσοδο της γερμανικής οικονομίας «σε δύσκολη φάση» και απέδωσε τα προβλήματα στις διεθνείς εμπορικές διενέξεις και στα «πολλά λάθη» της αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας. Ζήτησε με έμφαση συνεχείς επενδύσεις.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν από την πλευρά του, μιλώντας στην εφημερίδα Bild, έκανε λόγο για «τέλμα»: «Η εσωτερική οικονομία κινείται ακόμη καλά, η αδυναμία αφορά τη βιομηχανία και τις εξαγωγές. Σημαντικός λόγος για αυτό είναι οι διεθνείς εμπορικές διαμάχες και το Brexit», εκτίμησε ο επικεφαλής της Bundesbank.


Οι επενδυτές αποστρέφονται τα ρίσκα


Ακριβώς λόγου του φόβου των επενδυτών για νέα κρίση και περίοδο ύφεσης, οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους, αφού οι επενδυτές επιλέγουν την σιγουριά και αποστρέφονται το ρίσκο. Ετσι η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο -0,7%, ενώ αρνητικές αποδόσεις εμφανίζει και η Γαλλία με το 10ετές της να διαπραγματεύεται στο -0,42%. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ολλανδίας και Ελβετίας (-0,58% και -1,17%, αντίστοιχα).

Την ίδια ώρα, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται στο 1,93%, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία η απόδοση του 10ετούς ανέρχεται στο 0,44%. Κοντά στο 0 στο μεταξύ διαπραγματεύεται το ισπανικό 10ετές, ενώ η απόδοση του ιταλικού κρατικού τίτλου κινείται πέριξ του 1,35%.

Οι ενδείξεις για παγκόσμια ύφεση ενισχύονται και από την αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Δηλαδή στις υψηλές αποδόσεις που έχουν τα ομόλογα μικρής διάρκειας, σε αντίθεση με τα 10ετή. Ενώ ανάλογες τάσεις διαμορφώνονται και για τα αγγλικά ομόλογα.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε έρευνα που έκανε η Bank of America το ένα τρίτο των διαχειριστών κεφαλαίων, περιμένουν παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.

Πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής
Σύμφωνα με αναλυτές, τα σημάδια ύφεσης από τις καμπύλες των αποδόσεων των ομολόγων, θα ενισχύσουν τις πιέσεις προς την Federal Reserve και την ΕΚΤ για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά ακόμα αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Τήν ίδια στιγμή το ΔΝΤ κατέβασε τις προβλέψεις του για τη παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2%, που είναι ο ασθενέστερος ρυθμός επέκτασης από το 2009. Επίσης, κατέβασε τις προβλέψεις του και για το 2020 στο 3,5%.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Παρά τη μεγάλη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου πάντως, αναλυτές εξηγούν ότι η αντίδραση είναι υπερβολική. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι το 10ετές ομόλογο, ίσως το πιο αντικειμενικό βαρόμετρο του κινδύνου μιας χώρας, συμπεριφέρθηκε καλά, παρά τη διεθνή αναταραχή. Οι μακροοικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ στις τράπεζες επικρατεί αισιοδοξία, με το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα κόκκινα δάνεια να είναι πιθανό να εγκριθεί και εντός του Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς και η Eurobank προχωρούν στις δικές τους κινήσεις για μείωση των κόκκινων δανείων εντός του Αυγούστου, ενώ τα αποτελέσματα β' τριμήνου των τραπεζών -που θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου- αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις θετικές τάσεις στα έσοδα, στη μείωση του κόστους λειτουργίας, τις μειώσεις των NPE’s καθώς και τα κέρδη τους από την αγορά ομολόγων. Τέλος, όσον αφορά τη ΔΕΗ, η κατάσταση δείχνει να βρίσκεται τουλάχιστον υπό μερικό έλεγχο.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/foboi-gia-pagkosmia-yfesi-se-ptosi-ta-hrimatistiria 
Λιγότερες πτωχεύσεις το 2019 στην Ελλάδα

Οικονομία

Φωτογραφία: Mεγάλη αύξηση πτωχεύσεων παρατηρήθηκε με το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, όταν τα «λουκέτα» είχαν αυξηθεί κατά 68%.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Με τη μεγαλύτερη μείωση στις πτωχεύσεις μεταξύ 22 χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών, αναμένεται να κλείσει το 2019 για την Ελλάδα, εξέλιξη αναμφίβολα θετική, η οποία μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Atradius, το 2019 οι πτωχεύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 8% σε σύγκριση με το 2018, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται αύξηση, για πρώτη φορά μάλιστα έπειτα από δέκα χρόνια, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 2,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Η μεγάλη μείωση στην Ελλάδα σχετίζεται βεβαίως με το γεγονός ότι υπήρχε αντίστοιχη αύξηση πτωχεύσεων στα χρόνια της κρίσης: μόνο το 2009 είχε καταγραφεί αύξηση χρεοκοπιών κατά 68%, ενώ τα έτη 2012 και 2013 είχε σημειωθεί ετήσια αύξηση 19% και 31%, αντιστοίχως.

Το 2018 οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα υποχώρησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Atradius, κατά 13%, έπειτα από μια αύξηση 11% το 2017, απότοκο κυρίως του σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία μετά το καλοκαίρι του 2015. Για το 2020, η Atradius προβλέπει περαιτέρω μείωσή τους στην Ελλάδα, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι αυτές θα υποχωρήσουν κατά 4% σε σύγκριση με το 2019.

Το 2018 οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στο 28% αυτών του 2007, για το 2019 προβλέπεται να υποχωρήσουν στο 26% και το 2020 θα είναι κατά 75% λιγότερες σε σύγκριση με το 2007 και κατά 84% λιγότερες σε σχέση με το 2009.

Εν τω μεταξύ γίνεται σαφές –από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της Atradius– ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η ανάσχεση των πτωχεύσεων και η βελτίωση των επιδόσεων των επιχειρήσεων έρχονται σε μια συγκυρία όχι θετική, καθώς η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνεται. Το γεγονός ότι εκτιμάται αύξηση των πτωχεύσεων για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια –μετά δηλαδή την οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2008– κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.

Βασική αιτία που οδηγεί στην εκτίμηση για αύξηση των επιχειρηματικών «κανονιών» σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο εμπορικός πόλεμος ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, η  Αtradius αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις πτωχεύσεις σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ετσι, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο εκτιμούσε ότι οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν το 2019 κατά 2% σε σύγκριση με το 2018, τώρα υπολογίζει ότι θα αυξηθούν κατά 2,8%. «Η αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική αποτελεί την κύρια αιτία για την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και για τη μικρότερη ανάπτυξη επενδύσεων, αυξάνοντας τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Atradius.

Η αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για τις πτωχεύσεις οφείλεται στην εκτίμηση ότι τα «λουκέτα» στη Βόρεια Αμερική θα αυξηθούν περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, με τον ρυθμό αύξησής τους να ξεπερνάει αυτόν που αναμένεται στη Δυτική Ευρώπη και να διαμορφώνεται σε 3,2% για το 2019. Στη Δυτική Ευρώπη αναμένεται αύξηση των πτωχεύσεων κατά 2,7% το τρέχον έτος σε σύγκριση με το 2018, με τους περισσότερους κινδύνους να προέρχονται από το Brexit και την αβεβαιότητα στην ιταλική πολιτική σκηνή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν κατά 10% το 2019, ποσοστό που είναι το υψηλότερο μεταξύ 22 χωρών που καταγράφονται στις προβλέψεις της Atradius.

Στην Ευρωζώνη αναμένεται για φέτος αύξηση των πτωχεύσεων κατά 1,2% σε σύγκριση με το 2018. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται αύξηση μετά το 2013.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη έκδοση)

 

Όλες οι αλλαγές που φέρνει στο επιχειρείν το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο

Οικονομία

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Fast track διαδικασίες που στόχο έχουν την ενίσχυση του επιχειρείν και τη βελτίωση της οικονομίας φέρνει το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων το οποίο έθεσε αργά χθες το βράδυ  σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Μέσω των 88 άρθρων του Αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, η Κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα στρεβλώσεων που θέτουν εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, τη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, τα επιχειρηματικά πάρκα καθώς και εργασιακά θέματα. Επίσης αναλαμβάνονται δράσεις για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και προωθούνται παρεμβάσεις για την απλοποίηση διαδικασιών ΓΕΜΗ και των δημοσίων συμβάσεων, ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι βασικοί άξονες

Προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων: Για την πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εφόσον κρίνεται απαραίτητο για την πραγματοποίηση της επένδυσης. Η αιτιολόγηση και η σχετική τεκμηρίωση γίνονται με ευθύνη του φορέα της επένδυσης.

Έλεγχος Επενδυτικών Σχεδίων: Μετά από αίτηση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, δύναται να πιστοποιηθεί η υλοποίηση του 50% αυτού και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης, χωρίς εξέταση του αιτήματος από την υπηρεσία, κατ' επιλογή του φορέα. Στην περίπτωση αυτή, μαζί με τα δικαιολογητικά υποβάλλονται σχετικές βεβαιώσεις υλοποίησης του 50% υπογεγραμμένες από ορκωτό ελεγκτή-λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία.

Επιχειρηματικά πάρκα: Οι επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε Επιχειρηματικά Πάρκα απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης έγκρισης λειτουργίας και υπόκεινται σε καθεστώς γνωστοποίησης. Επίσης οι επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στα Επιχειρηματικά Πάρκα αποκτούν δικαίωμα επί του χώρου εγκατάστασής τους είτε με τη μεταβίβαση σε αυτές από τον ιδιοκτήτη της κυριότητας οικοπέδων και οικοδομημάτων που βρίσκονται σε αυτά είτε με τη σύσταση επ` αυτών άλλου εμπράγματου δικαιώματος είτε με την εκμίσθωση αυτών ή με άλλη ενοχική σχέση.

ΕΠΜΜΜ: Στις περιοχές όπου υπάρχουν ή πρόκειται να ιδρυθούν μεμονωμένες μεγάλες μονάδες, μπορεί να ιδρυθεί Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ). Ως μεμονωμένες μεγάλες μονάδες θεωρούνται αυτές που έχουν έκταση τουλάχιστον 150 στρέμματα για δραστηριότητες υψηλής όχλησης και 100 στρέμματα για δραστηριότητες μέσης όχλησης.

Απλοποίηση της αδειοδότησης βιομηχανικών δραστηριοτήτων: Δεν απαιτείται έγκριση εγκατάστασης για τις δραστηριότητες που εγκαθίστανται, εκσυγχρονίζονται ή επεκτείνονται σε περιοχές στις οποίες καθορίζονται χρήσεις γης βιομηχανίας – βιοτεχνίας με βάση τον πολεοδομικό σχεδιασμό οποιουδήποτε επιπέδου. Οι δραστηριότητες αυτές υπάγονται στο καθεστώς γνωστοποίησης.

Οικονομική δραστηριότητα: Στις οικονομικές δραστηριότητες που υπόκεινται τόσο σε καθεστώς γνωστοποίησης όσο και σε καθεστώς έγκρισης λειτουργίας, μέρος ή το σύνολο των όρων και προϋποθέσεων της κείμενης νομοθεσίας μπορεί να είναι και η τήρηση συγκεκριμένων προτύπων. Η πιστοποίηση και η αξιολόγηση της συμμόρφωσης με συγκεκριμένα πρότυπα πραγματοποιείται από ανεξάρτητους οργανισμούς.

Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας: Συνιστάται Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με κύρια αποστολή την κυλιόμενη μέτρηση και αποτύπωση  των διοικητικών βαρών, τα οποία προκύπτουν από τη νομοθεσία και τις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης, προς πολίτες, επιχειρήσεις και δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και τη σύνταξη ετήσιων αναφορών για τις τάσεις της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα με ποσοτικούς και ποιοτικούς όρους.

BREXIT: Για τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι οποίες, στο πλαίσιο διεθνικής παροχής υπηρεσιών, έχουν ήδη αποσπάσει εργαζόμενους στο έδαφος της Ελλάδας έως την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ή πρόκειται να αποσπάσουν εργαζόμενους μετά την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και έως 31.12.2020 εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις των π.δ. 219/2000 και 101/2016.

ΓΕΜΗ: Η αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου, με την παραλαβή της αίτησης, των δικαιολογητικών και των συνοδευτικών εγγράφων, προβαίνει στην πρωτοκόλληση της αίτησης και ελέγχει τα δικαιολογητικά και συνοδευτικά έγγραφα στις περιπτώσεις που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, ως προς την πληρότητα, την ακρίβεια, τη σαφήνεια και τη νομιμότητά τους. Εφόσον από τον έλεγχο δεν προκύψει κώλυμα καταχώρησης, η αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. προβαίνει στις καταχωρήσεις, το αργότερο μέχρι τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα από την ημέρα παραλαβής της αίτησης ή από την ημέρα κατά την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες κοινοποιήσουν στην προαναφερόμενη υπηρεσία τις πράξεις τους.

Δημόσιες συμβάσεις: Στις διαδικασίες σύναψης δημόσιας σύμβασης έργου, η αναθέτουσα αρχή μπορεί να ορίσει στα έγγραφα της σύμβασης ότι η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση έργου έχει ως αντικείμενο συγχρόνως τη μελέτη και την εκτέλεση (κατασκευή) έργου εφόσον συντρέχουν, πριν την έναρξη της διαδικασίας σύναψης της δημόσιας σύμβασης έργου και έπειτα από σύμφωνη γνώμη του τεχνικού συμβουλίου της αναθέτουσας αρχής ή του τεχνικού συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, αν στην αναθέτουσα αρχή δεν υφίσταται τεχνικό συμβούλιο, σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: ύπαρξη εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, η ύπαρξη των στοιχείων Α.1 έως Α.3 και Α.7 έως Α.10 και Α.12 του υποφακέλου της υποπερίπτωσης Α’ της παραγράφου 7 του άρθρου 45 του παρόντος.

Συμβάσεις Παραχώρησης: Επιτρέπεται η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, εφόσον έχουν συντελεσθεί απαλλοτριώσεις τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, έχει εκπονηθεί όπου απαιτείται, και υλοποιηθεί τουλάχιστον το 50% του φυσικού αντικειμένου αυτής.

Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα: Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ο Δημόσιος Φορέας, κατόπιν ειδοποίησης από την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, γνωστοποιεί αυτό στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία υποχρεούται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών να υποδείξει τρόπους συνέχισης των εργασιών και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση της προστασίας των αρχαιοτήτων.

Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου: Στον υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, μεταφέρεται η αρμοδιότητα έκδοσης όλων των αποφάσεων ή κοινών αποφάσεων άλλων υπουργών που τυχόν εκδίδονται με βάση τις σημερινές κείμενες διατάξεις σε σχέση με την εταιρεία.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Το Δημόσιο, και νομικά πρόσωπα ελεγχόμενα άμεσα ή έμμεσα από αυτό, υποχρεούνται να παραχωρούν δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης αιγιαλού έμπροσθεν των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε κάθε πρόσωπο, το οποίο λειτουργεί επιχείρηση ναυπηγείου επί των γεωτεμαχίων που αποτελούν το όλο συγκρότημα των ναυπηγείων. Ομοίως, στην επιχείρηση του ναυπηγείου θα παραχωρείται η αποκλειστική χρήση του αναγκαίου θαλασσίου χώρου, έμπροσθεν της ζώνης αιγιαλού, για τη λειτουργία του ναυπηγείου. Για την παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης ο δικαιούχος θα καταβάλει αντάλλαγμα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως κτίρια, εγκαταστάσεις και λοιπές κατασκευές, που βρίσκονται στα γεωτεμάχια που αποτελούν το όλο συγκρότημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, είτε σε ιδιόκτητη έκταση είτε σε δημόσια κτήματα παραχωρηθέντα κατ’ αποκλειστική χρήση στα ναυπηγεία, εφόσον έχουν κατασκευαστεί μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 6 παρ. 2 του ν. 2941/2001 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, αφορούν αποκλειστικά σε στρατιωτικά έργα και εγκαταστάσεις και θεωρούνται νόμιμα ως έχουν.

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στην Εταιρεία, όπως εκπροσωπείται για την άσκηση των μετοχικών του δικαιωμάτων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δεν επιτρέπεται να κατέλθει του πενήντα τοις εκατό (50%) και μιας επιπλέον μετοχής επί του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας με δικαίωμα ψήφου.

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Ινδία είναι η 6η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο

Οικονομία

Φωτογραφία: Η νέα ισχυρή οικονομία του πλανήτη είναι η Ινδία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ασιατική χώρα είναι πλέον η 6η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, έχοντας αφήσει στην 7η θέση τη Γαλλία, ενώ εντός του 2018 αναμένεται να ξεπεράσει και τη Βρετανία. Τα τελευταία χρόνια, η ινδική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την κινεζική. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 7,4% το 2018 και 7,8% το 2019.

Η οικονομία της Ινδίας είναι πλέον η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχοντας αφήσει στην έβδομη θέση τη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε στα 2,59 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2017, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι στη διάρκεια του 2018 η Ινδία θα ξεπεράσει και τη Βρετανία. Βέβαια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Γάλλων εξακολουθεί να είναι 20 φορές υψηλότερο από αυτό των Ινδών. Η ινδική οικονομία έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος την τελευταία δεκαετία, τη στιγμή που η γαλλική οικονομία αγκομαχούσε, πασχίζοντας να ξεπεράσει αρχικά την παγκόσμια δημοσιονομική κρίση και στη συνέχεια την κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Στα τέλη του περασμένου έτους, το ΑΕΠ της Ινδίας είχε ανέλθει στα 2,59 τρισ. δολάρια και της Γαλλίας ήταν 2,58 τρισ. δολάρια, έχοντας μάλιστα καταγράψει το 2017 την καλύτερη επίδοσή της από το 2007. Αντιθέτως, η ινδική οικονομία ανακάμπτει μετά το αποτυχημένο πείραμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που είχε αποσύρει, απροειδοποίητα, στα τέλη του 2016 περίπου το 90% των χαρτονομισμάτων της χώρας, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της. Ωστόσο, η ινδική οικονομία έχει ανακάμψει από τα μέσα του 2017 και μετά, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 6,7%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει για την Ινδία ανάπτυξη 7,3% το 2018 και το ΔΝΤ 7,4% το 2018 και 7,8% το 2019. Τα τελευταία χρόνια η ινδική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την κινεζική, λόγω της μεταστροφής του Πεκίνου από μια οικονομία φθηνού εργατικού δυναμικού και εξαγωγών σε μια οικονομία που θα παρέχει υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης στους κατοίκους της και θα βασίζεται πολύ περισσότερο στην κατανάλωση. Επόμενο «θύμα» της Ινδίας αναμένεται να είναι ο παλαιός της ηγεμόνας, δηλαδή η Βρετανία. Στα τέλη του 2017, το βρετανικό ΑΕΠ είχε ανέλθει στα 2,62 τρισ. δολάρια, ωστόσο με τη διαφορά στον ρυθμό ανάπτυξης των δύο οικονομιών να είναι τεράστια, η Βρετανία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1,3% το 2018 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προφανώς είναι ζήτημα χρόνου η ινδική οικονομία να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη του πλανήτη.

Ο επόμενος στόχος είναι η γερμανική οικονομία, η οποία ήταν στα τέλη του περασμένου έτους η τέταρτη μεγαλύτερη του κόσμου με μέγεθος 3,68 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία συμβούλων CEBR, η ινδική οικονομία είναι πιθανόν να έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου έως το 2032 έχοντας υποσκελίσει την ιαπωνική που είχε ΑΕΠ 4,87 τρισ. δολάρια το 2017. Προς το παρόν, πάντως, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι η κινεζική, με μέγεθος 12,24 τρισ. δολάρια και πρώτη η αμερικανική με μέγεθος 19,39 τρισ. δολάρια. Φυσικά, οι Ινδοί εξακολουθούν να είναι πάμφτωχοι, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να ανέρχεται το 2017 σε μόλις 1.940 δολάρια έναντι 38.477 δολαρίων των Γάλλων.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη έκδοση)

Μειώσεις φόρων και κίνητρα για επενδυτές ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Οικονομία

Κάλεσμα στους πολίτες για μία Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος, Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, όπου παλαιότερα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους πολίτες σε μία Συμφωνία Αλήθειας.

«Δεν θα κρύψουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αλλά θα αποφύγω τις αναφορές περί καμένης γης. Η πολιτική μας συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: «Δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε. Οι πολίτες ξέρουν ποιοι πλήγωσαν την χώρα καθήκον μας είναι να επουλώσουμε τις πληγές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανήγγειλε σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και παροχών προς τους πολίτες οι οποίες είναι οι ακόλουθες.

-Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.

-Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

-Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.

-Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Επίσης, αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

-Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.

-Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

-Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

-Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

-Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι θα υπάρχει σύντομα η δυνατότητα, η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας να πάρει μια πιο θεσμική, μια πιο μόνιμη μορφή.

«Όσα υποσχεθήκαμε ήταν καλά μελετημένα και κοστολογημένα. Γι’ αυτό και μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Από τους πρώτους δύο μήνες, οι πολίτες κατάλαβαν πως είμαστε μια κυβέρνηση που ό,τι λέει το κάνει κιόλας. Και έτσι σκοπεύουμε να πορευτούμε. Θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Και υπογράμμισε: «Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιό μας, παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς, παρά να επαιτείς».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση: «ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από εφέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα. Εντοπίστηκαν και "πάγωσαν" οι προκλητικές συντάξεις για λίγους. Και με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων».

Στο μέτωπο της Ανάπτυξης, ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ και εξήγησε: «Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ. Και μην ξεχνάμε πως, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls».

«Η κοινωνία είδε ξανά το κράτος δίπλα της. Ηδη δρομολογείται η ανάπλαση του Ματιού και λειτουργεί πιλοτικά το 112. Πετύχαμε φέτος οι πυρκαγιές να μη στοιχίσουν ούτε μια ανθρώπινη ζωή. Θερμά συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική και στις Ενοπλες Δυνάμεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός. 

«Η 84η ΔΕΘ γίνεται το σύνορο μεταξύ της δημαγωγίας και της αλήθειας της ευθύνης», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. Πρώτος εγώ σπάω μια κακή παράδοση. Δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη της διασποράς των κυβερνητικών στόχων μέσα στα επόμενα χρόνια. Αλλά θα καταθέσω ένα ετήσιο σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση. Και ακόμη, δεν θα θολώσω το οικονομικό πλαίσιο του προγράμματός μας με μέτρα που αφορούν άλλες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής. Άλλωστε, σε αυτές θα αναφερθώ και αύριο, στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου. Όπως και με άλλες ευκαιρίες, στο επόμενο διάστημα. Με άλλα λόγια, από φέτος -και για τα επόμενα χρόνια- το βήμα  της Διεθνούς Έκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού. Μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων. Αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας. Εδώ θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις αντί να εκπέμπονται υποσχέσεις. Και τον επόμενο Σεπτέμβριο, και στην ίδια αίθουσα, θα εκθέτουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας. Με ικανοποίηση για τις επιτυχίες. Αλλά και με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που θα έχουν παρουσιαστεί στο μεσοδιάστημα», συνέχισε ο πρωθυπουργός. 

Επανέλαβε ότι «η οικονομία και η ανάπτυξη, που είναι το πρόταγμά του, αποτελούν το «κλειδί» για κάθε βήμα της χώρας. Όρο για την ασφάλεια και την ευημερία της. Αλλά και κεντρική ιδεολογική μας διαφορά με τους πολιτικούς αντιπάλους μας».

«Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας. Από την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση μέχρι το προσφυγικό και τις ευκαιρίες της κοινής αμυντικής πολιτικής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα».

Κίνητρα για επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και κίνητρα για τους επενδυτές λέγοντας πως «άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων. Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες».

«Στο Ελληνικό δημοσιεύθηκαν οι τρεις κομβικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το πάρκο, το παράκτιο μέτωπο και το καζίνο», ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ και πρόσθεσε: «μέσα στο μήνα, αναμένεται και η τέταρτη για τις ζώνες πολεοδόμησης και η δρομολόγηση του διαγωνισμού για το καζίνο έως τις 4 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει αμέσως την προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Και τα έργα ξεκινούν αρχές του 2020. Συνολική αξία επένδυσης; Οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή; 10.000 απασχολούμενοι. Και εργαζόμενοι μετά την ολοκλήρωση του έργου; 75.000 συμπολίτες μας».

Αναφέρθηκε ακόμη στις επενδύσεις της Eldorado Gold και της Cosco. Στην Eldorado Gold υπογράφηκαν οι τρεις αποφάσεις που έμεναν επί τρία χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες θετικές αποφάσεις του ΣτΕ, στο συρτάρι του υπουργού Ενέργειας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της επένδυσης στις Σκουριές. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, συζητούμε με την εταιρία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στη Θράκη. Η συνολική αξία του έργου; ένα δισ. ευρώ. Θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή; 1.900 εργαζόμενοι. Και μετά την ολοκλήρωσή του; Περισσότερες από 900.

Η Cosco επίσης κατέθεσε νέο σχέδιο, πιο επιθετικό, με περισσότερες επενδύσεις: Για επέκταση των προβλητών κρουαζιέρας, για καινούργιες υποδομές, αλλά και για ίδρυση ξενοδοχείων. Το Υπουργείο Ναυτιλίας θα έχει απάντηση μέχρι τον επόμενο μήνα. Συνολική αξία επένδυσης; Κοντά στα 800 εκατομμύρια ευρώ. 2.500 εργαζόμενοι θα εργαστούν κατά την κατασκευή, 3.000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας.  

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Η χώρα χρειάζεται μία σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας, με κανόνες για τους εργοδότες, με αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία, αλλά και με συνθήκες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ανέφερε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Εξήγγειλε δε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου του 2020 κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. «Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, το μεγάλο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, θεσπίζεται αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση. 

Μέτρα για ένα ψηφιακό κράτος, γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό

Ο 21ος αιώνας απαιτεί, πρώτα από όλα, ένα ψηφιακό κράτος, γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 84ης ΔΕΘ και αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για το ψηφιακό κράτος.

«Πρώτη ενέργεια είναι το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους. Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο "απομακρυσμένη ταυτοποίηση". Θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών

Η προστασία του πολίτη αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, είναι όμως και προϋπόθεση ανάπτυξης, ανέφερε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και εξήγγειλε «προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών μέχρι το τέλος του έτους καθώς και ανασύσταση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ και ανανέωση του στόλου των περιπολικών της ΕΛΑΣ μέσα στο 2020».

Αναφέρθηκε ακόμη στην αναπτυξιακή διάσταση της Υγείας λέγοντας πως ο εξορθολογισμός των προμηθειών και η Ενιαία Διοίκηση στα νοσοκομεία καθώς και η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής εξοικονομούν χρήματα. Ο ιατρικός τουρισμός αυξάνει τα δημόσια έσοδα. Και εκεί αποσκοπούν μέτρα όπως οι ψηφιακοί προσωπικοί φάκελοι! Η πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όπως και οι 2.000 προσλήψεις, κυρίως, νοσηλευτών και οι 2.000 νέοι γενικοί γιατροί πρωτοβάθμιας υγείας. Μάλιστα, οι πρώτοι 800 από αυτούς θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα.

Προτεραιότητά μας η προστασία των μακεδονικών προιόντων

Προτεραιότητά μας, είναι η προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων με τη δημιουργία και διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος για αυτά, ανέφερε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι αυτό που θα δηλώνει, πλέον, χωρίς αμφιβολίες, την ποιότητα και την προέλευσή τους, απέναντι σε κάθε ανταγωνιστή. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε προϊόντα της Κρήτης. Και θα δώσει νέα ώθηση στα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού».

Μέτρα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ξεκινώντας από την ανάπλαση της ΔΕΘ, στην οποία είχε αναφερθεί και από το βήμα της Βουλής.

«Δεσμεύομαι ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα και στις αρχές του 2020 θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Στο διάστημα 2020-2021 θα είναι έτοιμες οι μελέτες και θα αναζητηθεί το μικτό σχήμα που θα χρηματοδοτήσει και θα ξεκινήσει την επένδυση. Με ταχύ ρυθμό προχωρούν και οι νομοθετικές πράξεις για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.  Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το «Thess/Intec». Ένα νέο πάρκο καινοτομίας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ, σημείωσε: «είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε το σχέδιο ανάπλασης των εγκαταστάσεών του και της γύρω περιοχής.  Και περιμένουμε την ωρίμανση των σχετικών μελετών από τη διοίκηση του ομάδας ως φορέα υλοποίησης του έργου».

«Το μετρό μπορεί να λειτουργήσει ενιαίο τον Απρίλιο του 2023»

«Με τα σημερινά δεδομένα- η λειτουργία του Μετρό θα άρχιζε χωρίς τον Σταθμό Βενιζέλου, τέλη 2022. Με τελείως άγνωστη την προοπτική του πότε θα ανοίξει ο Σταθμός της Βενιζέλου. Θα σήμαινε ένα έργο "κολοβό". Η απόφασή μας -και σε απόλυτη συνεννόηση με τους φορείς της πόλης- είναι να Επιστρέψουμε στην αρχική λύση για τον σταθμό -με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πάντα, στο πλαίσιο του αρχαιολογικού νόμου και βάσει της πρακτικής που ακολουθήθηκε, εξάλλου, και στο Σταθμό της Αγίας Σοφίας. Έτσι, το Μετρό μπορεί να λειτουργήσει ενιαίο και στο σύνολό του τον Απρίλιο του 2023!», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr

ΔΕΘ 2019: Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η δέσμευση του πρωθυπουργού

Οικονομία

«Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, η Δ.Ε.Θ. είχε συνδεθεί με ένα καλάθι παροχολογίας από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Αυτές, όμως, οι παροχές «καίγονταν» στην πορεία και την επόμενη χρονιά δεν υπήρχε τίποτα χειροπιαστό σε σχέση με τις εξαγγελίες που είχαν γίνει» σχολίασε ερωτώμενος για τα όσα θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ο Στέλιος Πέτσας.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να παρουσιάσει από το βήμα της ΔΕΘ τις δεσμεύσεις του για τους επόμενους 12 μήνες ώστε «να αλλάξει το αφήγημα της ΔΕΘ και να την μετατρέψει από φόρουμ παροχολογίας σε φόρουμ λογοδοσίας» όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ζητήσει από τους πολίτες να αξιολογήσουν οι ίδιοι αν εφαρμόστηκαν στην επόμενη ΔΕΘ σε ένα χρόνο από σήμερα όσα θα ανακοινώσει.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί σε τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη:

1. Φορολογία και φορολογική πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης Θα μιλήσει για τις μειώσεις φόρων - ήδη έγιναν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα (ΕΝΦΙΑ)- και θα αναφερθεί στην ελάφρυνση των βαρών για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση με στόχο «την ανόρθωση της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των πλέον αδύναμων στρωμάτων».
2. Επενδύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μιλήσει για το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων που έχει ήδη επιτευχθεί (Ελληνικό, Cosco, Ελλ. Χρυσός) και «θα αναπτύξει το συγκεκριμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό και τόνωσης των επενδύσεων στο εσωτερικό».
3. Εργασιακές σχέσεις. Στόχος μας, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης και βέβαια η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
4. Ψηφιακό κράτος. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα τονίσει ότι «το κράτος παύει να ταλαιπωρεί τους πολίτες και γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης αντί να την εμποδίζει μέσω της γραφειοκρατίας». Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί αναλυτικά στις αλλαγές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Επίσης, ξεχωριστό κεφάλαιο της ομιλίας του πρωθυπουργού θα αποτελέσει η παρουσίαση των έργων που σκοπεύει να υλοποιήσει κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.


Μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του Alpha, o κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως δέσμευση του πρωθυπουργού είναι «η Δ.Ε.Θ. να είναι και ένα φόρουμ λογοδοσίας» ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει με συγκεκριμένα παραδείγματα πως εννοεί την ανάπτυξη, τις μειώσεις φόρων και την ασφάλεια.

Μειώσεις φόρων

«Ο Πρωθυπουργός έχει φροντίσει τους προηγούμενους δύο μήνες, πράγματα τα οποία είχαμε πει ότι θα κάνουμε αργότερα, να τα κάνουμε νωρίτερα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ η άρση των capital controls. Είμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια, πράγματα τα οποία θα κάνουμε να τα κάνουμε γρηγορότερα. Για να κάνουμε όμως γρηγορότερα μειώσεις φόρων πρέπει να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο. Εκτιμούμε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 πηγαίνει καλά. Θα πιάσουμε τους στόχους εκεί που κάποιοι, πριν από λίγο μήνες έλεγαν ότι θα έχουμε 2 δις. ευρώ δημοσιονομικό κενό. Θα ‘’χτίσουμε’’ και ένα καλό 2020, ώστε οι μειώσεις φόρων στα φυσικά πρόσωπα να έρθουν μάλλον γρηγορότερα και όχι αργότερα» εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας.

«Για τη βασική φιλοσοφία στη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε μία κλίμακα που θα έχει χαμηλότερους συντελεστές και φυσικά θα καταλήγει πολύ χαμηλότερα από το 45%, που είναι σήμερα ο ανώτατος συντελεστής θα αναμένουν οι πολίτες να ακούσουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» συμπλήρωσε δίνοντας το περίγραμμα των όσων θα πει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

«Εφόσον έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα γίνουν πιο γρήγορα και πιο επιθετικά» συνέχισε για να καταλήξει: «Έχουμε πει κατά καιρούς -και το επαναλαμβάνουμε συνεχώς- ότι στόχος μας είναι δύο φορολογικοί συντελεστές στον ΦΠΑ. Ο ένας 11% και ο άλλος 22%, από 13 και 24% σήμερα. Φυσικά, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% που είναι για τα φάρμακα και άλλες ευαίσθητες κατηγορίες. Θέλουμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ γιατί είναι πολύ υψηλός. Και αν έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο, στόχευσή μας είναι να μειώνουμε φόρους, που είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο που υπάρχει στην Ευρωζώνη και στις χώρες του ΟΟΣΑ και λειτουργούν σαν αντικίνητρο στη φανερή οικονομία και όχι στη φοροδιαφυγή και στην παραοικονομία».

Όλα είναι έτοιμα στη Θεσσαλονίκη για την 84η ΔΕΘΙΝΤΙΜΕ

Οι φορολογικές κλίμακες

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει νέα φορολογική κλίμακα η οποία και θα τεθεί άμεσα σε ισχύ από το 2020.

Από τις αλλαγές αναμένεται να επηρεαστούν 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι που εμφανίζουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αφορολόγητο αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο ύψος των 8.536 ευρώ ενώ για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το χρόνο ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 9%.

Την ίδια ώρα, στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Σεπτέμβρη ή το αργότερο τον Οκτώβριο θα περιλαμβάνεται και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Από την καθιέρωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος έχουν περάσει πια περισσότερα από πέντε χρόνια και στο μεσοδιάστημα μια σειρά νέων διατάξεων νόμου και ερμηνευτικών εγκυκλίων έχουν δημιουργήσει για μία ακόμα φορά μια χαοτική κατάσταση διάσπαρτων διατάξεων.

Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας καθορίζει τη διαδικασία προσδιορισμού και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου καθώς και τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος από την πλευρά του ρυθμίζει τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων και στις νέες του διατάξεις θα προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων (χρήση 2019) από το 28% στο 24% και των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Για το 2020 προβλέπεται μια ακόμα δραστική μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%. Οι διατάξεις αυτές θεωρούνται ήδη κλειδωμένες και ταυτίζονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Οσον αφορά στο αφορολόγητο, αρμόδιες πηγές διαμηνύουν επί του παρόντος «καμία αλλαγή στα ισχύοντα όρια» υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις για προσαύξηση αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά.

Ο χρόνος εφαρμογής των διατάξεων για το αυξημένο αφορολόγητο καθώς και για τις παράλληλες δεσμεύσεις καθιέρωσης εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 9% (από 22%), μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40%, σταδιακής κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και επίσης σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια στον προϋπολογισμό σε συνάρτηση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr

Αναπτυξιακό «άλμα» προβλέπει ο Στουρνάρας

Οικονομία

Ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που μπορούν να φτάσουν το 3% προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, βασιζόμενος στις -όπως τόνισε- «θετικές εξελίξεις» στον οικονομικό τομέα, αλλά και τη «θετική προσήλωση» της κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς στόχους. 

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σήμερα (Πέμπτη) σε εκδήλωση του Belgian Business Club (BBC), δήλωσε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις που μπορούν να δώσουν την απαιτούμενη ώθηση στην ελληνική οικονομία, ώστε «η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να υψηλότερη σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις, και το ποσοστό της να αγγίξει το 3%». 

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη άνοιξη η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εκτιμήσει ότι για φέτος η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 1,9%. Σημειώνεται επίσης ότι την ίδια εποχή, η Κομισιόν είχε προβλέψει ανάπτυξη στο 2,2%, ενώ η (τότε) κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) ανέβαζε τον πήχη στο 2,5%

Ανάκαμψη φορολογικών εσόδων, άρση των capital controls

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε σήμερα (Πέμπτη) ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ έκανε λόγο για «θετική προσήλωση» της κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. 

«Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δήλωσε από την αρχή της θητείας της ότι θα σεβαστεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους», είπε, προσθέτοντας ότι η ΤτΕ έχει υποστηρίξει εδώ και αρκετά χρόνια, και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς αμέσως ή εμμέσως, τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεχνώντας τις προεκλογικές του εξαγγελίες, μετέφερε στο 2021 τη συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Ο διοικητής της ΤτΕ είπε επίσης ότι η μεγάλη μείωση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορεί να συμβάλλει ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από εκείνα που είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Όπως σημείωσε, τα επιτόκια των ομολόγων είναι όπως είπε πολύ χαμηλότερα από εκείνα που προέβλεπε το βασικό σενάριο της Κομισιόν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους.

Σε κάθε περίπτωση κατέληξε ο κ. Στουρνάρας «οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την πρόσφατη άρση των capital controls, αναμένεται να διευκολύνουν την αναβάθμιση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ . Αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία ενισχύοντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο θετικό αυτό σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να υψηλότερη σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις, και το ποσοστό της ν΄ αγγίξει το 3».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Λαγκάρντ: Να επανεξεταστούν οι «υπερβολικοί» στόχοι για τα ελληνικά πλεονάσματα

Οικονομία

Την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους εχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή» εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε:

«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Εξάλλου, η Κρ. Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στην κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, σημείωσε: «Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ», επισήμανε.

Επίσης, υπενθύμισε ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας, ωστόσο ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα. «Αλλά είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας», παραδέχτηκε.

Συγχρόνως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο του πρoγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι «δίκαιο» να αναφέρει κανείς ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβανόταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή της ανάπτυξης και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: https://www.kathimerini.gr

Ανάσα στα μεσαία στρώματα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Οικονομία

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Eλαφρύτερος κατά 30% είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 4.895.144 φορολογουμένους, το 67% του συνόλου, καθώς η ακίνητη περιουσία τους είναι συνολικής αξίας έως 60.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη κατηγορία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, είδε μείωση της επιβάρυνσής της κατά 173.599.705 ευρώ και καλείται να πληρώσει 405.059.322. Καθώς ο ΕΝΦΙΑ είναι χαμηλός, η έκπτωση κατά μέσον όρο περιορίζεται στα 35 ευρώ και ο κάθε φορολογούμενος καλείται να πληρώσει κατά μέσον όρο 83 ευρώ.

Πιο αισθητή είναι η μείωση στη μεσαία τάξη και συγκεκριμένα στην επίσης πολυπληθή κατηγορία που έχει ακίνητη περιουσία από 80.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ. Εδώ 1.759.359 φορολογούμενοι βλέπουν έκπτωση 20% και συγκεκριμένα θα πληρώσουν 316.726.513 ευρώ λιγότερα, ήτοι κατά μέσον όρο 180 ευρώ λιγότερα. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τελικά 1.266.906.046 ευρώ, ήτοι κατά μέσον όρο 720 ευρώ ο καθένας. Το 24% των φορολογούμενων ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.

Από κει και πέρα:

• Μείωση 27% βλέπουν στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ 344.528 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία αξίας 60.000 έως 70.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα δει συνολικές μειώσεις 31.613.677 ευρώ, δηλαδή κατά μέσον όρο 91 ευρώ και θα κληθεί να πληρώσει 85.473.941 ευρώ, δηλαδή 248 ευρώ κατά μέσον όρο.

• Μείωση 25% έχουν οι 283.816 ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας 70.000-80.000 ευρώ. Η μείωση φτάνει συνολικά τα 27.283.901 ευρώ, ήτοι 96 ευρώ ανά φορολογούμενο κατά μέσον όρο και ο συνολικός φόρος που αντιστοιχεί στην κατηγορία αυτή είναι 109.134.178 ευρώ, δηλαδή 288 ευρώ ανά φορολογούμενο.

• Οι ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ είναι 14.639 και έχουν έκπτωση 10%, που αντιστοιχεί σε 26.001.940 ευρώ, κατά μέσον όρο 1.776 ευρώ ο καθένας. Θα πληρώσουν 234.017.382, ήτοι 15.985 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.

Τα στοιχεία δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με βάση την εκκαθάριση των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου.

Η ανάρτηση των σημειωμάτων ολοκληρώθηκε και οι 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι μετρούν πλέον τον χρόνο για να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου στις 30 Σεπτεμβρίου. Οπως επισημαίνεται στο σχετικό σημείωμα της ΑΑΔΕ, οι δόσεις είναι από 1 έως 5, με ελάχιστο ποσό δόσης 10 ευρώ και σε πλήθος ανέρχονται σε 27,48 εκατομμύρια δόσεις. Η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Το συνολικό ποσό

Συνολικά, ο φόρος που εκκαθαρίστηκε φτάνει τα 2.538.513.721 ευρώ, έναντι 3.093.502.546 πέρυσι. Ετσι, συνολικά, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 575,2 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018. Ωστόσο, στο υπουργείο εκτιμούν ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου θα αυξηθεί μετά και τις μειώσεις και συγκεκριμένα θα ανέβει από το 74% στο 80%, έτσι ώστε η μείωση των εσόδων σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο να περιοριστεί στα 450 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά μόνο για περιουσίες έως 200.000 ευρώ και με πλαφόν έκπτωσης τα 100 ευρώ. Ετσι, εξαιρούνταν όσοι πλήρωναν τον μισό ΕΝΦΙΑ. Η νέα κυβέρνηση ψήφισε νέα ρύθμιση διευρύνοντας τους δικαιούχους. Η διεύρυνση αυτή εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό φέτος κατά 205 εκατ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι θα δουν στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου όχι μόνο τον φόρο που καλούνται να πληρώσουν, αλλά και την έκπτωση βάσει του άρθρου 7, όπως αναφέρεται, έτσι ώστε να γνωρίζουν ποιο είναι το όφελος σε σύγκριση με αυτό που θα πλήρωναν πριν από τις μειώσεις.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν, επίσης, ότι:

• Στο σύνολο των 7.359.185 φορολογουμένων οι 7.297.486 είναι φυσικά πρόσωπα που καλούνται να πληρώσουν 2.073.306.970 ευρώ και οι 61.699 είναι νομικά πρόσωπα που καλούνται να πληρώσουν 465.206.751 ευρώ.

• Μειωμένο EΝΦΙΑ κατά 50%, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, πληρώνουν φέτος 1.317.767 φορολογούμενοι. Αντί 167.038.914 ευρώ καλούνται να πληρώσουν 83.516.870.

Απαλλαγή

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.ά.) έχουν 65.571 φορολογούμενοι που κανονικά θα πλήρωναν 8.293.738 ευρώ.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη έκδοση)

Καταρρίπτοντας τους μύθους γύρω από την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

Οικονομία

Δρ Φώτης Φιλιππόπουλος: «Μεταξύ των 35 και των 50 ετών η χρυσή ηλικία για την επιχειρηματικότητα»
 

Τους ευρέως διαδεδομένους μύθους γύρω από την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα εντοπίζει ο Δρ Φώτης Φιλιππόπουλος, βραβευμένος ειδικός εταιρικής καινοτομίας και ιδρυτής της Curious, Inc. (curiousinc.app), εξηγώντας ποιες επιλογές αυξάνουν τις πιθανότητες ενός καινοτόμου προϊόντος να «περπατήσει» στις αγορές.

 

 

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ Φιλιππόπουλος, ένας εκ των ομιλητών του «The Mindspark» (mindspark.gr), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 11-12 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, στοιχειοθετεί ακόμη τη θέση του ότι τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν ηλικιακά κριτήρια για τη χρηματοδότηση ενώ εξηγεί ακόμη τι πιστεύει ότι σημαίνει για την Ελλάδα και τους επιστήμονές της η υποχώρηση της θέσης της χώρας στον Άτλαντα Οικονομικής Πολυπλοκότητας του Harvard.

Ο ίδιος μας εισάγει με ένα παράδειγμα στη μεγάλη συζήτηση γύρω από καινοτομία, μια έννοια πολυσυζητημένη, αλλά ακόμη τόσο αόριστη για πολλούς, ως προς το τι ακριβώς σημαίνει: «Όταν άρχισαν να παράγονται μαζικά τα πρώτα αυτοκίνητα, το μοντέλο "T" της Ford συγκεκριμένα, οι παραγωγοί μαστιγίων για κάρα στις ΗΠΑ άρχισαν να χάνουν ραγδαία τα μερίδια αγοράς τους. Προσπάθησαν, αλλά μάταια, να αντιδράσουν με συμβατικό τρόπο σκέψης, προσθέτοντας στη γκάμα των προϊόντων τους νέα χρώματα, κάνοντας περισσότερη διαφήμιση, μειώνοντας τις τιμές κ.α. Κατ΄ουσίαν το μαστίγιο αντικαταστάθηκε από μια νέα τεχνολογία (το γκάζι), που εξυπηρετούσε ακριβώς την ίδια λειτουργία. Την επιτάχυνση. Ποιοι παραγωγοί μαστιγίων επιβίωσαν; Εκείνοι που μετέβησαν στην τεχνολογική καμπύλη της αυτοκίνησης, κάνοντας δύο σημαντικές ερωτήσεις: Ποια είναι η πραγματική μας ικανότητα; Και γιατί να μην αλλάξουμε το προϊόν μας; Η πραγματική τους ικανότητα ήταν η γνώση της μεταποίησης του δέρματος. Επιβίωσαν λοιπόν όσοι άρχισαν να παράγουν δερμάτινα είδη για αυτοκίνητα! Για τους υπόλοιπους, υπάρχει μέχρι σήμερα ο όρος "buggy whip maker", που αφορά τις επιχειρήσεις που δεν καταφέρνουν να μεταπηδήσουν με επιτυχία στην επόμενη τεχνολογική καμπύλη» αναφέρει.

Το δεύτερο ποντίκι τρώει το τυρί

Ο πρώτος μύθος γύρω από την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα είναι ότι όλες οι επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να καινοτομήσουν. «Όχι βέβαια. Η καινοτομία είναι μια στρατηγική επιλογή» σημειώνει. Το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου, του πρώτου που μπαίνει σε μια αγορά με ένα καινοτόμο προϊόν, είναι ένας επίσης ευρέως διαδεδομένος μύθος, αναφέρει ο Δρ Φιλιππόπουλος, που τον Φεβρουάριο του 2017 βραβεύτηκε στις Βρυξέλλες με το Σήμα Αριστείας για Καλύτερη Παροχή Έρευνας και Πληροφόρησης στα Ευρωπαϊκά Βραβεία European Association Awards.

«Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις ο πρωτοπόρος εξακολουθεί να ηγείται της αγοράς την οποία δημιούργησε και ότι η μέση περίοδος ηγεσίας είναι μικρότερη από πέντε έτη. Το δεύτερο ποντίκι τρώει το τυρί» σημειώνει. Γιατί συμβαίνει αυτό; «Ο λόγος που συμβαίνει αυτό αφορά τον τρόπο με τον οποίο τόσο σε διοικητικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο μια επιχείρηση μεταπηδά στην επόμενη τεχνολογική καμπύλη. Οι πρωτοπόροι συχνά "κλειδώνουν" στα στοιχεία που τους έκαναν επιτυχημένους και αναπτύσσουν αδυναμία αλλαγής της εταιρικής κουλτούρας, ακόμη και εν όψει σαφών απειλών της αγοράς. Το γεγονός αυτό λοιπόν ιφείλεται κυρίως στο φαινόμενο του "Cultural lock-in"» επισημαίνει.

Το πιο υπερεκτιμημένο πράγμα είναι η ιδέα

Σημειώνει ακόμη πως στην επιχειρηματικότητα «το πιο υπερεκτιμημένο πράγμα είναι η ιδέα». Όπως εξηγεί, περισσότερο μετρούν η ομάδα, η εκτέλεση της ιδέας και οι συνθήκες της αγοράς. «Η ιδέα είναι αρκετή για την απαρχή της διαδικασίας της διαρκούς αλλαγής. Για παράδειγμα, το Youtube ξεκίνησε σαν site γνωριμιών και στην πορεία άλλαξε» λέει, προσθετοντας ότι πέρα από τους μύθους που θολώνουν το τοπίο γύρω από την καινοτομία, ο ίδιος ο ορισμός της παραμένει για πολλούς ασαφής. Τι είναι τελικά η καινοτομία; «Προτιμώ τον ορισμό του ΜΙΤ: η καινοτομία ισούται με την ανακάλυψη επί την εμπορικοποίηση. Είναι το προϊόν των δύο δηλαδή, γιατί αν ένα από τα δύο είναι μηδέν, τότε δεν έχουμε καινοτομία, έχουμε απλά μια ανακάλυψη» σημειώνει.

Παυσίπονα, βιταμίνες και καραμέλες

Ποιες προϋποθέσεις χρειάζεται να πληροί ένα προϊόν με χαρακτηριστικά καινοτομίας, για να λανσαριστεί με επιτυχία στην αγορά; «Υπάρχουν τριών ειδών προϊόντα: αυτά που θα χαρακτηρίζαμε ως "τα παυσίπονα", δηλαδή τα προϊόντα "must-have", όσα οι άνθρωποι θεωρούν απαραίτητα. Μετά υπάρχουν αυτά που θα χαρακτηρίζαμε ως "βιταμίνες", δηλαδή τα "nice to have", που καλό είναι να τα έχεις και τέλος έχουμε αυτά που θα χαρακτηρίζαμε "καραμέλες", όσα δηλαδή δεν είναι απαραίτητα. Όποιος ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα επιτυχημένο προϊόν, πρέπει να είναι must-have για την περσόνα στην οποία απευθύνεται» δηλώνει.

Υπάρχουν όμως, προσθέτει, δύο στοιχεία που είναι όχι μόνο απαραίτητα, αλλά αποτελούν και τον πυρήνα της καινοτομίας. «Αυτά περιγράφονται με τους τεχνικούς όρους "οικειοποιησιμότητα" (appropriability) και "συμπληρωματικοί πόροι" (complimentary assets). Η οικειοποιησιμότητα αφορά τον έλεγχο της γνώσης που παράγεται από την καινοτομία, με πατέντες, copyright, νομοθεσία κ.α. Οι συμπληρωματικοί πόροι αφορούν τον έλεγχο των πόρων που είναι απαραίτητοι για την αξιοποίηση της καινοτομίας και τη μετάφραση της σε εμπορικά αποτελέσματα (know-how, brand, κανάλια διανομής, σχέσεις με πελάτες, παραγωγική ικανότητα, expertise, κ.α.). Aν κάποιος δεν τα διαθέτει, τότε δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιχειρήσει να καινοτομήσει, πόσω μάλλον και αν το προϊόν είναι "βιταμίνη" ή ακόμη χειρότερα "καραμέλα"» λέει.

Ο μύθος του εικοσάχρονου επιχειρηματία

Οι νεαροί επιχειρηματίες που ιδρύουν επιτυχημένες επιχειρήσεις μπορεί να βρίσκονται συχνότατα στην «πρώτη γραμμή» της επικαιρότητας, αλλά στην πλειονότητα των εταιρειών που γνωρίζουν υψηλή ανάπτυξη, το «τιμόνι» κρατούν μεγαλύτεροι σε ηλικία ιδρυτές και ιδρύτριες. Με βάση έρευνα του MIT (http://bit.ly/2PnIfxC), στις νέες επιχειρήσεις με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ο μέσος όρος ηλικίας ιδρυτή ή ιδρύτριας είναι τα 45 χρόνια. Με βάση την ίδια έρευνα, που εξέτασε την πορεία 2,7 εκατομμυρίων ιδρυτών επιχειρήσεων από το 2007 ως το 2014, λιγότερο από το 1% των startups με υψηλή ανάπτυξη ιδρύθηκαν από εικοσάχρονους. Όπως εξηγεί ο βραβευμένος ειδικός εταιρικής καινοτομίας, «η χρυσή ηλικία για την επιχειρηματικότητα είναι αυτή μεταξύ των 35 και των 50 ετών κι άρα αυτή είναι η ηλικία στην οποία πρέπει να βασίζονται τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Θα ήμουν υπέρ και του να μην υπάρχει όριο ηλικίας γενικά σε αυτά τα προγράμματα, γιατί όταν ο νομοθέτης ορίζει ως δικαιούχους μόνο τα άτομα ηλικίας έως 30-35 ετών, ουσιαστικά αποκόπτει από τη χρηματοδότηση το πιο σημαντικό και αποδοτικό για την επιχειρηματικότητα κομμάτι του πληθυσμού!».

Η σημασία της συλλογικής παραγωγικής γνώσης

Αν η καινοτομία συμβάλλει στη δημιουργία πιο σύνθετων, πολύπλοκων προϊόντων και η εξαγωγή σύνθετων προϊόντων συνεισφέρει στην ανάπτυξη μιας οικονομίας, τότε η υποχώρηση της Ελλάδας στην κατάταξη του Δείκτη Οικονομικής Πολυπλοκότητας (ECI) σίγουρα δεν αποτελεί καλή είδηση. Με βάση στοιχεία του 2017, η Ελλάδα κατατάσσεται 53η μεταξύ 133 χωρών, έχοντας χάσει τρεις θέσεις, σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Όπως σημειώνει ο Δρ Φιλιππόπουλος, «με βάση τον Άτλαντα (http://atlas.cid.harvard.edu/countries/90) υπάρχει θετική σχέση ανάμεσα στην οικονομική πολυπλοκότητα (συλλογική παραγωγική γνώση) και τη διατήρηση της ευημερίας σε μια χώρα. Δυστυχώς η πολυπλοκότητα της ελληνικής οικονομίας μειώνεται συνεχώς, καθοδηγούμενη από την έλλειψη διαφοροποίησης στις εξαγωγές της. Αυτό σημαίνει για τους επιστήμονες και τους εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης ότι θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Αυτό λοιπόν που συνιστώ στους νέους και τολμηρούς, είναι: "διεξάγετε πρωτογενή έρευνα αγοράς, προσαρμοσμένη γύρω από μια persona σε μια αγορά προγεφυρώματος και αν αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε είναι όντως must-have, τότε κάντε το εσείς. Στο εξωτερικό το ίδιο ακριβώς θα κληθείτε να κάνετε, αλλά για άλλους» καταλήγει ο Δρ Φώτης Φιλιππόπουλος.

Πηγή: https://m.naftemporiki.gr

Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο TAXISnet

Οικονομία

Σε διαδικασίας ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ μέσω της υπηρεσίας TAXISnet, βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε ήδη δώσει το «πράσινο φως» για την κοινοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνουν μειώσεις στον φόρο κατά 10-30% για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Η μείωση αυτή κυμαίνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας των φυσικών προσώπων ως εξής:

■ Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, μείωση κατά 30%
■ Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, μείωση κατά 27%
■ Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, μείωση κατά 25%
■ Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 20% και
■ Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 10%.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριος και συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10-30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ενώ η μείωση εφαρμόζεται επί του ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μετά τον προσδιορισμό των μειώσεων του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 (Α’ 287).

Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 (ταυτόχρονα με τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος) και την τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Πηγή φωτογραφίας: Ακίνητα στην Αθήνα ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας «βουλιάζει» την Wall Street

Ειδήσεις

Σε κλοιό  πιέσεων παρέμεινε και σήμερα η Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. O Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 300 δισ. δολαρίων από 1η Σεπτεμβρίου με το Πεκίνο να αντιδρά αφήνοντας το γουάν να υποχωρήσει σε χαμηλό 11 ετώνέναντι του δολαρίου (αναλογία 7 γουάν προς ένα δολ.) προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τα μέτρα Τραμπ.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 2,9% ή 767 μονάδες στις 25.717, ο S&P σημείωσε πτώση 2,98% στις 2.844 μονάδες και ο Nasdaq «βούλιαξε» 3,47% στις 7.726 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (-5,2%), Visa (-4,7%) και ΙΒΜ (-4,4%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε υψηλότερα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς χθες Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γιούαν ρενμίνμπι έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.

φωτο Reuters

Πηγή: https://www.thetoc.gr

Συνάντηση Μητσοτάκη - Λάτση: «Ξεμπλοκάρει» άμεσα η επένδυση στο Ελληνικό

Ειδήσεις

Τα έργα στο Ελληνικό πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός,Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Σπύρος Λάτσης, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης. 

Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το έργο της ανάπλασης πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και αν είναι δυνατόν να μπουν οι μπουλντόζες μέχρι το τέλος του 2019.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η επένδυση στο Ελληνικό να προχωρήσει μέσα στο 2019.

 

«Η επένδυση στο Ελληνικό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν μπει οι μπουλντόζες. Αυτός είναι ο στόχος μου. Κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνουμε σε όλα τα επίπεδα της διοικήσεως για να πάμε γρηγορότερα», είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης.

Όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ελληνικό, όπως έχει ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. 

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ το ζήτημα συζητήθηκε και χθες σε σύσκεψη παρουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Γεωργιάδη καθώς και το πρωί της Πέμπτης κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Τουρισμού.

Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI

Πηγή: https://www.cnn.gr

Πρώτη σε επενδύσεις από το «πακέτο Γιούνκερ» η Ελλάδα

Ειδήσεις

Οι πέντε πρώτες χώρες της ΕΕ σε επενδύσεις, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Πολωνία

Χρηματοδότηση ύψους 76,9 δισ. ευρώ στα 28 κράτη - μέλη αντιπροσωπεύουν τα εγκεκριμένα έργα στο πλαίσιο του «πακέτου Γιούνκερ» τον Ιούλιο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε επενδύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε συνέχεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλιου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων του «πακέτου Γιούνκερ» αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 424 δισ. ευρώ στην ΕΕ.

Περίπου 967.000 νεοσύστατες, καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Επί του παρόντος, οι πέντε πρώτες χώρες σε επενδύσεις, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Πολωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 55,8 δισ. ευρώ για έργα υποδομών και καινοτομίας, γεγονός που αναμένεται να κινητοποιήσει 256,9 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), μέρος του ομίλου της ΕΤΕπ, έχει εγκρίνει συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες και ταμεία για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ με συνολικό ποσό 21,1 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει 167,1 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων ξεκινά από τα περιφερειακά λιμάνια

Ειδήσεις

Στην πλήρη αποκρατικοποίηση ορισμένων εκ των δέκα περιφερειακών λιμένων διεθνούς ενδιαφέροντος προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Ναυτιλίας υπό τον υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη και στην οποία συμμετείχαν οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενώφος και Ριχάρδος Λαμπίρης αντίστοιχα, όπως και ο επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την αξιοποίηση των Λιμανιών και των Μαρίνων, Αθανάσιος Λιάγκος, δόθηκαν οι σχετικές εντολές.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει από τους συμβούλους του, για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών, (Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου) και συγκεκριμένα την Ernst & Young, να επαναξιολογήσει το βέλτιστο μοντέλο αξιοποίησης για το κάθε λιμάνι χωριστά με βάση τόσο τις ανάγκες του δημοσίου συμφέροντος όσο και το υπάρχον ή μη, επενδυτικό ενδιαφέρον. Έτσι αναμένεται για κάποια λιμάνια να προκριθεί η πώληση μετοχών, σε άλλα η παραχώρηση του συνόλου των δραστηριοτήτων και σε κάποια άλλα η παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται ότι η E&Y, είναι επιφορτισμένη και με το premarketing των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή τη βολιδοσκόπηση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απορρίψει το μοντέλο της πώλησης του 100% των μετοχών των Οργανισμών Λιμένων, παρά την τεκμηριωμένη ύπαρξη σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος γι αυτό και είχε προχωρήσει στην επιλογή μοντέλου παραχώρησης επιμέρους δραστηριοτήτων σε κάθε λιμάνι (πχ. Κρουαζιέρα, εμπορική δραστηριότητα, μαρίνες), με διατήρηση των δομών του δημοσίου ως ιδιοκτησία προσθέτοντας μάλιστα ως υποχρέωση των τυχών επενδυτών, την απόδοση σημαντικού ποσοστού του τζίρου τους στους οργανισμούς. Γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες είχε αποθαρρύνει πολλούς εκ των δυνητικών επενδυτών.

Για τα λιμάνια εκείνα που εκτιμάται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συνολική αποκρατικοποίηση, όπως πχ, αυτό της Αλεξανδρούπολης και εφ’ όσων η Enrst & Young γνωμοδοτήσει θετικά, θα προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμών για την πώληση του 100% των μετοχών, δηλαδή αποκρατικοποιήσεις ευρύτερες ακόμα και από εκείνες του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Το ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα η ομάδα Ποσειδών που είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση των λιμανιών έχει ανατάξει πλήρως τα οικονομικά των λιμένων τα οποία παραμένουν υγιή, παρά την τοποθέτηση κομματικά επιλεγμένων διοικήσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση, γεγονός που πιστώνεται στην τεχνογνωσία την οποία έχει αναπτύξει η αρμόδια διεύθυνση του ΤΑΙΠΕΔ. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τα δέκα περιφερειακά λιμάνια είναι ώριμα για να ξεκινήσει μία «νέα γενιά» αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Online)

Τι σημαίνει το ράλι των ελληνικών ομολόγων και πόσο πρέπει να ελπίζουμε σε νέο QE

Ειδήσεις

Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε ένα χαμηλό δεκαετίας. Μένει να δούμε τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στη συνολική οικονομία
 

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο βρίσκονται πλέον τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να βρίσκεται στο 2,011% και το spread να διαμορφώνεται στις 238 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010. Συγκριτικά, την ίδια στιγμή, η απόδοση του αμερικάνικου 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,057%.

 

Αντίστοιχα σε ιστορικά χαμηλά είναι και η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 1,051%, την ώρα που το 5ετές των ΗΠΑ έχει απόδοσή 1,808%.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της πτώσης των αποδόσεων ας αναλογιστούμε ότι το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9% και 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%, με τις δύο αποδόσεις να θεωρούνται από τότε ενθαρρυντικές.

Ακόμη και το επταετές ομόλογο που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με ιστορικά χαμηλή απόδοση 1,9% έχει ήδη υποχωρήσει στο 1,582%, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

 

Γιατί υπάρχει ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα;

Αυτό αποτυπώνει μια ιδιαίτερη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα, που συνδυάζουν αυτή τη στιγμή το διπλό πλεονέκτημα της αξιοπιστίας αλλά και της θετικής απόδοσης, καθώς υπάρχουν πια και ομόλογα αρνητικής απόδοσης. Δηλαδή οι επενδυτές τα προτιμούν και γιατί δίνουν απόδοση (δεν είναι απλώς δηλαδή σίγουρες τοποθετήσεις) και γιατί δείχνουν αξιόπιστα και χωρίς κίνδυνο.

 

Τι σημαίνει το ράλι των ομολόγων για το ελληνικό χρέος;

Αυτό με τη σειρά του έχει δύο σημαντικές πλευρές. Από τη μια σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως χώρα υποψήφια για χρεωκοπία και άρα υψηλού κινδύνου (στα κρατικά ομόλογα υψηλή απόδοση και μεγάλα spread από τη χώρα αναφοράς, για την ευρωζώνη τη Γερμανία, σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο). Από την άλλη αυτό σημαίνει μείωση του κόστους δανεισμού του δημοσίου και σαφή δυνατότητα να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες του από τις διεθνείς χρηματαγορές. Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα απομακρύνεται ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο και νέας «δανειακής σύμβασης» (δηλαδή Μνημονίου) και «πιστοληπτικής γραμμής» (που επίσης σε μνημόνιο θα κατέληγε).

Ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτή η θετική δυναμική, που ξαναλέμε ότι στηρίζεται και στη ζήτηση σήμερα για αξιόπιστα ομόλογα με θετικές και όχι αρνητικές ή μηδενικές αποδόσεις, για να διατηρηθεί χρειάζεται άλλα σημάδια από την πλευρά της πραγματικής ελληνικής οικονομίας και κυρίως την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που σημαίνουν μεσοπρόθεσμα και πραγματική βιωσιμότητα ως προς την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Εδώ να υπογραμμίσουμε και μια ακόμη παράμετρο. Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η διαμόρφωση μιας εικόνα μειωμένου ελληνικού κινδύνου, είναι και πραγματικό επιχείρημα προς τη μεριά των δανειστών για την μείωση των απαιτήσεων για υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αυτά προβλέφθηκαν ακριβώς ως εγγυήσεις απέναντι στην κατά την τότε εκτίμηση των δανειστών διακινδύνευση της αποπληρωμής του μνημονιακού χρέους.

 

Το ενδεχόμενο νέου QE

Από την άλλη μεριά, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου ο Μάριο Ντράγκι μεθοδεύει μια ακόμη εκδοχή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα υπηρετήσει και η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ.

Σήμερα, Πέμπτη, ενδεχομένως να κάνει και ιστορικές ανακοινώσεις.

Στην προηγούμενη εκδοχή του η Ελλάδα δεν είχε συμμετάσχει και αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ουσιαστικά ήταν ένας μηχανισμός μαζικής αγοράς τίτλων από τη δευτερογενή αγορά έδωσε μια κρίσιμη ρευστότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και επέτρεψε να συνεχίσουν δανειακές ροές και να τονωθεί η πραγματική οικονομία, περιορίζοντας τις επιπτώσεις των τάσεων αποπληθωρισμού που είχαν καταγραφεί.

Τυχόν επέκταση του προγράμματος τώρα με τρόπο που να συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα θα είχε μεγάλη σημασία γιατί ακριβώς θα έδινε μια σημαντική ανάσα και στην ελληνική οικονομία καθώς θα διαμόρφωνε χρηματοδοτικές ροές σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία είναι η βασική παράμετρος για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής δυναμικής. Εάν μάλιστα συνδυαστεί και με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» αυτό σημαίνει αλλαγή εποχής συνολικά για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, η ίδια η αντιμετώπιση αυτής της ανοιχτής πληγής για το τραπεζικό σύστημα είναι αντίστοιχα και προϋπόθεση και για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που θα δώσει τυχόν νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Οι επιπτώσεις για το συνολικό κόστος δανεισμού

Προφανώς επίσης και η συνολική υποχώρηση των επιτοκίων δεν αφορά μόνο την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Αφορά και το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές είτε, προοπτικά, και για το κόστος δανεισμού στο εσωτερικό της χώρας. Και φθηνότερος δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων σημαίνει μεγαλύτερες δυνατότητες να κάνουν επενδύσεις, να επεκτείνουν δραστηριότητες, να ανανεώσουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό και να κάνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού.

 

Η πρόκληση της ανάπτυξης

Προφανώς και όλα αυτά δεν εξαντλούν τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Η πολιτική δανεισμού, το κόστος δανεισμού, η ρευστότητα στην αγορά, οι δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος αποτελούν τους παράγοντες που διαμορφώνουν τμή

μα της γενικότερης οικονομικής συνθήκης. Η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης προϋποθέτουν αυτούς τους γενικούς όρους, αλλά απαιτούν και άλλες προϋποθέσεις: αναπτυξιακό σχέδιο, προσέλκυση επενδύσεων, θεσμικές παρεμβάσεις που να ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυναμικές και ενεργοποίηση των ίδιων των φορέων της οικονομίας. Και βέβαια μια αυτοτροφοδοτούμενη αναπτυξιακή δυναμική, μαζί με την ανάλογη δημοσιονομική πολιτική, με τη σειρά της διαμορφώνει μια οικονομική συνθήκη που διευκολύνει και την διατήρηση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους σε χαμηλά επίπεδα.

Παναγιώτης Σωτήρης

Πηγή: https://www.in.gr

ΕΝΦΙΑ: Ποιοί δικαιούνται έκπτωση 50% ή απαλλαγή

Ειδήσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση εκπτώσεων, μειώσεων και την αναστολή πληρωμής στον ΕΝΦΙΑ δίνει με απόφαση του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Μεταξύ άλλων στην απόφαση διευκρινίζεται ότι έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και με ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει σε επιφάνεια τα 150 τμ και αξία τις 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Πλήρη απαλλαγή από το φόρο ακινήτων δικαιούται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Αυτή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Online)

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Αναλυτικά παραδείγματα

Ειδήσεις

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την άμεση μεσοσταθμική μείωση του ΦΠΑ κατά 22%. Ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος θα είναι μικρότερος και παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά παραδείγματα. 

Φορολογούμενος με Διαμέρισμα Α Ορόφου 110 τμ έτους κατασκευής 1980, στην ΙΖ Ζώνη του Δήμου Περιστερίου με αξία 55.440 ευρώ

 • Πλήρωσε το 2018 322,19 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 225,53 ευρώ
 • (Μείωση 96,66 ευρώ ή 30%)

Φορολογούμενος με Διαμέρισμα Γ Ορόφου 130 τμ έτους κατασκευής 1990, στην Δ Ζώνη του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου της Θεσσαλονίκης  με αξία 67.568 ευρώ

 • Πλήρωσε το 2018 371,32 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 271,06 ευρώ
 • (Μείωση 100,26 ευρώ ή 27%)

Φορολογούμενος με Διαμέρισμα  Α Ορόφου 130 τμ έτους κατασκευής 1995, στην Θ Ζώνη του Δήμου Ν. Ιωνίας  της Αττικής με αξία 79.853 ευρώ

 • Πλήρωσε το 2018 399,81 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 299,86 ευρώ
 • (Μείωση 99,95 ευρώ ή 25%)

Φορολογούμενος με 1 .Διαμέρισμα  Γ Ορόφου 110 τμ έτους κατασκευής 2005, στην Α Ζώνη του Δήμου Φυλής  της Αττικής με αξία 76.230  ευρώ  και 2. Πατρικό  Μονοκατοικία 100 τμ στην Α Ζώνη του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου κατασκευής 1970 και αξίας 39.690 ευρώ (Συνολική Αξία Περιουσίας 115.920 ευρώ)

 • Πλήρωσε το 2018 665,54 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 532,43 ευρώ
 • (Μείωση 133,11 ευρώ ή 20%)

Φορολογούμενος με 1. διαμέρισμα  Δ Ορόφου 100 τμ έτους κατασκευής 1996, στην Β Ζώνη του Δήμου Αγίας Παρασκευής  Αττικής με αξία 104.650 ευρώ και 2. εξοχικό Μονοκατοικία 70 τμ στην Ζ Ζώνη του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου Αττικής κατασκευής 1985 και αξίας 52.500 ευρώ (Συνολική Αξία Περιουσίας 157.150 ευρώ)

 • Πλήρωσε το 2018 667,05 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 533,64 ευρώ
 • (Μείωση 133,41 ευρώ ή 20%)

Φορολογούμενος με 1. διαμέρισμα  Δ Ορόφου 120 τμ έτους κατασκευής 2010, στην Η Ζώνη  του 5ου Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης  με αξία 150.696 ευρώ και 2. εξοχικό Μονοκατοικία 80 τμ στην Β Ζώνη του Δήμου Κασσάνδρας- Καλλιθέας  Χαλκιδικής κατασκευής 2013 και αξίας 76.800 ευρώ και 3. πατρική μονοκατοικία 130 τετραγωνικών  κατασκευής 1952 στην Α Ζώνη του Δήμου Πολυκάστρου Παιονίας και αξίας 61.425 ευρώ (Συνολική Αξία Περιουσίας 288.921 ευρώ)

 • Πλήρωσε το 2018 1.348,19 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 1.078,55 ευρώ
 • (Μείωση 269,64 ευρώ ή 20%)

Φορολογούμενος με 1. διαμέρισμα  Δ Ορόφου 120 τμ έτους κατασκευής 2010, στην Α Ζώνη στο Δήμο Ηλιούπολης Αττικής αξίας 179.676 ευρώ και 2. εξοχικό διαμέρισμα Α Ορόφου 80 τμ στην Β Ζώνη του Δήμου Ξυλοκάστρου Κορινθίας  κατασκευής  2004 και αξίας 69.000 ευρώ και 3. πατρική μονοκατοικία 130 στην Δ Ζώνη του Δήμου Τρίπολης 130 τετραγωνικών  κατασκευής 1978 και αξίας 81.900 ευρώ (Συνολική Αξία Περιουσίας 330.576 ευρώ)

 • Πλήρωσε το 2018 1.543,92 ευρώ
 • Το 2019 θα πληρώσει 1.235,14 ευρώ
 • (Μείωση 308,78 ευρώ ή 20%)
 Πηγή: https://www.cnn.gr
 

Το Βερολίνο εξετάζει δημοσιονομική χαλάρωση

Ειδήσεις

Στη φωτογραφία: H Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνησή της θα τηρήσει απαρεγκλίτως την πολιτική για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

 

Σήμα για περιορισμένης έκτασης χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έδωσε χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Τόνισε, πάντως, ότι η κυβέρνησή της θα τηρήσει απαρεγκλίτως την πολιτική για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

«Επειτα από δέκα χρόνια με ανάπτυξη, έχουμε μια δύσκολη φάση χαμηλότερης ανάπτυξης» εξαιτίας της έντασης στο εμπόριο, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. «Αυτό αποτελεί κίνητρο για εμάς όχι απλώς να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά φυσικά για να ενισχύσουμε την οικονομία μας». Εσπευσε να προσθέσει, πάντως, ότι «εξακολουθώ να υποστηρίζω τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού».

Η κ. Μέρκελ είπε ότι θα μειωθεί ο φόρος αλληλεγγύης για την πλειονότητα των Γερμανών πολιτών, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν θα προχωρήσει σε μείζονος σημασίας φορολογική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πραγματική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 0,5% το 2019, ενώ είχε καταγράψει πραγματική ανάπτυξη 1,5% το 2018 και 2,2% το 2017. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανήλθε το 2018 στο 1,7% ή στα 58 δισ. ευρώ. Για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Γερμανία θα περιορίσει σημαντικά το δημοσιονομικό της πλεόνασμα στο 1,15% του ΑΕΠ. Το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2019 που έχει υποβάλλει η γερμανική κυβέρνηση στην Κομισιόν είναι πιο απαισιόδοξο, αλλά εξακολουθεί να προβλέπει σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξεως του 0,75% του ΑΕΠ.

Η γερμανική οικονομία μόλις που απέφυγε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 (ανάπτυξη -0,2% το τρίτο τρίμηνο και μηδενική ανάπτυξη το τέταρτο), αν και ανέκαμψε το πρώτο τρίμηνο του 2019 με ρυθμό 0,4%.

Η βασική πρόβλεψη τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν έως και τον Ιούνιο ότι η γερμανική και γενικότερα η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψουν το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Ωστόσο, η ελπίδα αυτή έχει διαψευστεί, καθώς συνεχίζεται η αναταραχή στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και καθώς τα μέτρα ενίσχυσης που έχει λάβει η Κίνα αποδίδουν μεν, αλλά λιγότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,2%, από 6,4% το πρώτο τρίμηνο. Το ΔΝΤ αλλά και ο ΟΟΣΑ καλούν συστηματικά τη γερμανική κυβέρνηση να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες της, ώστε να υποστηρίξει την οικονομία, τις επενδύσεις και να εκσυγχρονίσει τις επί δεκαετίες υποχρηματοδοτούμενες υποδομές της χώρας.

Παράλληλα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγηθεί η επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης να δανειστεί χρήματα, τη στιγμή που δανείζεται για 10 χρόνια με επιτόκιο -0,32% και για 20 χρόνια με επιτόκιο 0,05%. «Το τραγικό αυτού του θέματος είναι ότι η κυβέρνηση δεν δαπανάει αρκετά χρήματα για δημόσιες επενδύσεις ή για υποδομές», είχε πει στο Bloomberg στις αρχές του μήνα ο Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου DIW Berlin. 

Μηδενική πρόοδος

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η πρόοδος που έχει συντελεστεί από τα τέλη Ιουνίου, οπότε και άρχισαν ξανά οι διαπραγματεύσεις, είναι μηδαμινή. Χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ μίλησαν τηλεφωνικά με τους Κινέζους επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. Ο Μνούτσιν δήλωσε χθες ότι μετά την τηλεφωνική συνομιλία είναι πιθανό να ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο αναπληρωτή πρωθυπουργό και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Λιου Χε. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν τρόπους για να εφαρμόσουν τα σημεία όπου έχει επιτευχθεί συμφωνία έως σήμερα. Κατά τον Γουίλιαμ Λι, επικεφαλής οικονομολόγο του ινστιτούτου Milken, υπάρχει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς ούτε η Κίνα ούτε οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να προβούν σε υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. «Αυτό το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας κάνει τις βιομηχανίες να διστάζουν να επενδύσουν. Αυτός ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας επιβραδύνει την αμερικανική ανάπτυξη. Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι η Κίνα απαιτεί σεβασμό. Η Κίνα αναζητεί έναν τρόπο που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να τρωθεί το γόητρό της», κατέληξε. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει την Κίνα με επιβολή επιπλέον δασμών στις εξαγωγές προς ΗΠΑ στις οποίες δεν έχει ήδη επιβάλει, προκαλώντας αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη έκδοση)

 

Το πακέτο των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας ΚΑΠ για τους νέους αγρότες

Ειδήσεις

Η ηλικιακή ανανέωση στη γεωργία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους της νέας ΚΑΠ, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο προεδρείο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Αγροτών (Ceja). Μέσα από ένα ευρύ φάσμα υποχρεωτικών, αλλά και εθελοντικών μέτρων που προτείνει, η Κομισιόν επιδιώκει τη στήριξη των νέων, ώστε να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, συμβάλλοντας έτσι στην ανανέωση των γενεών.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, τουλάχιστον το 2% των άμεσων ενισχύσεων προτείνεται να δοθεί για την ηλικιακή ανανέωση, υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό της προηγούμενης περιόδου. Το ποσό αυτό μπορεί να διατεθεί είτε υπό τη μορφή συμπληρωματικής εισοδηματικής ενίσχυσης από τον Πυλώνα Ι είτε ή και μέσω των κατ’ αποκοπή επιδοτήσεων εγκατάστασης από τα κονδύλια του Πυλώνα ΙΙ.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική καινοτομία, η οποία τίθεται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών, εάν θα την αξιοποιήσουν ή θα τη χάσουν

σχολίασε ο κ. Χόγκαν, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι αποτελεί επιλογή των κρατών-μελών να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο αυτήν τη στήριξη, προσαρμόζοντάς τη στις εθνικές τους ανάγκες. Στην ίδια κατεύθυνση και το εθνικό απόθεμα θα χρησιμοποιηθεί, κατά προτεραιότητα, σε νέους αγρότες και νεοεισερχόμενους.

Έμφαση στις συνεργασίες
 

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν διάφορες μορφές συνεργασίας μεταξύ των γεωργών, αλλά και συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών γενεών γεωργών, παρέχοντας κίνητρα και διευκολύνσεις για τη μεταβίβαση εκμετάλλευσης και την απόκτηση γης. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούν να υποστηρίξουν καινοτόμους εθνικούς ή περιφερειακούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην προώθηση αυτής της διασύνδεσης μεταξύ των γενεών.

Και στο Erasmus οι νέοι γεωργοί

Ταυτόχρονα, οι νέοι αγρότες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την υποστήριξη επενδύσεων, καθώς και τη μεταφορά γνώσης και κατάρτισης στο πλαίσιο του EIP-Agri, μέσω της χρηματοδότησης των Leader, καθώς και άλλων παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης. Αξιοποιώντας ένα μερίδιο της χρηματοδότησης του ΕΓΤΑΑ, θα δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να προωθούν τη διακρατική εκπαιδευτική κινητικότητα που παρέχεται από τον κανονισμό Erasmus. Συμπληρωματικά, θα παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν χρηματοδοτικά μέσα για την υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης, κάτι που θεωρείται κρίσιμο κατά το ξεκίνημα ενός νέου.


Νέο πρόγραμμα δανειοδότησης από την ΕΤΕπ

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία της Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, που προσφέρει επιπλέον δυνατότητες στους νέους γεωργούς. Ο συνολικός σχεδιασμός συνίσταται σε δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτείται πλήρως από την ΕΤΕπ, για νέους γεωργούς και βιοοικονομία. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πράξεις χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής γεωργίας από την ΕΤΕπ που, σε πραγματικούς όρους, θα σημαίνει δανειακή διευκόλυνση που δίνει προτεραιότητα στους νέους αγρότες, με μεγαλύτερη διάρκεια έως και τα 15 έτη και χαμηλότερο επιτόκιο από αυτά που ισχύουν στην αγορά», σχολίασε ο κ. Χόγκαν.

Οικονομική «συνεργασία» ή κοινωνικός συνεργατισμός;

Ειδήσεις

Για να επανασυνδεθούν οι γλωσσικές έννοιες με το στέρεο έδαφος των αναφερομένων τους χρειάζεται να ξαναχτίσουμε τα φαντασιακά μας

Για την οικοδόμηση ενός νέου κοσμοειδώλου είναι απαραίτητο, μέσα από μια παιδευτική διαδικασία, ν’ αποδομηθεί ο διάχυτος και κυρίαρχος οικονομισμός (και η «οικονομική επιστήμη» που τον στηρίζει), μαζί και η θεολογία του ανταγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, η ρητορική του κυρίαρχου σήμερα (χρηματο) οικονομισμού συνοδεύεται από ένα σύνολο μυθολογιών με κύρια την αποτελεσματικότητα – αποδοτικότητα που επιτυγχάνεται με την (ανύπαρκτη ή ατελή) ορθολογικότητα του homo oeconomicus και των αγορών, το «θετικο / τεχνικοεπιστημονικό» και οικονομικό σκέπτεσθαι και την επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος –το οποίο ούτε και ο Άνταμ Σμιθ θεωρούσε το πρώτιστο. Στη θέαση αυτή, το σύνολο των ατομικών ορθολογικών συμπεριφορών συμβάλλει στη γενική ευημερία. Σταδιακά η κουλτούρα της εξατομίκευσης και του άκρατου – ακραίου ανταγωνισμού κυριάρχησε και έγινε ηγεμονική εξοβελίζοντας την «πρώτη» κουλτούρα της συλλογικότητας, της συνεργατικότητας και της αλληλεγγύης. Στον αντίποδα της λογικής που διατρέχει το παραπάνω υπόδειγμα, μια άλλη είναι εφικτή, που ανατρέχει στις ρίζες, τα μέσα και τους στόχους της πρώτης οικονομίας του συμβιωτικού και συνεργατικού ανθρώπου (homo cooperans). Το εναλλακτικό αυτό υπόδειγμα θα χαρακτηρίζεται, αφενός, από την επιστροφή στις μορφές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (κ.αλ.ο.) και στην οικονομία των πολιτών («εκ των κάτω») και των «κοινών», αφετέρου, από την επανασύνδεση και μάλιστα άρρηκτα με την οικολογική (ή πράσινη, υπό την ευρεία όμως έννοια) οικονομία.

Και οι δύο μαζί σχηματίζουν μια κοινωνικοοικολογική προσέγγιση του κόσμου. Η οικονομία ξαναεντάσσεται στην κοινωνία (Κ. Πολάνυι) και αυτή στη φύση. Και οι τρεις αυτές κατηγορίες συνιστούν πλέον ένα ενιαίο όλο, μια «ολική οικολονομία».
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επίσης και σε αυτό το επίπεδο («εκ των κάτω» και σε μικροχωροτοπική κλίμακα) μπορούμε ευκολότερα να «δραπετεύσουμε» από τους σημερινούς καταναγκασμούς της παγκοσμιοποιημένης και αλληλεξαρτώμενης οικονομίας και τεχνολογίας που δεσμεύουν τις κεντρικές πολιτικές και διοικήσεις.
Αυτή η οικονομία βασίζεται στον κοινωνικό δεσμό, στην αμοιβαιότητα, στις κοινωνικές σχέσεις, όπου ο πλούτος (όχι μόνο ο ποσοτικός και ποσοτικοποιημένος) θα είναι αντικείμενο κοινωνικής χρήσης, ενώ η αξία χρήσης θα προηγείται της ανταλλακτικής αξίας.
Στο πλαίσιο αυτό η απλή συνεργασία (collaboration) στις διάφορες ψευδεπίγραφες σύγχρονες δικτυακές μορφές της (οικονομία της συνεργασίας ή της διαμοίρασης) αντικαθίσταται από τη συνεργατικότητα (cooperation) σε όλα τα επίπεδα (εργασία, παιδεία κ.ά.). Συνεργατικότητα που την γνωρίζουμε από παλιά με διάφορα τυπικά και άτυπα παραδείγματα και θεσμούς, αλλά και την οποία ξανασυζητάμε και ζητάμε σήμερα, ιδίως στον οικονομικό και ειδικότερα χρηματοπιστωτικό τομέα (αλληλοασφαλιστικές ή ηθικές ή συνεταιριστικές τράπεζες, τοπικές ενώσεις πιστώσεων ή κοινοτικά ταμεία επενδύσεων, μικροπιστώσεις, εναλλακτικά τοπικά νομίσματα κ.ά.).

Η οικολογική οικονομία

Η οικολογική οικονομία ειδικότερα, στο πλαίσιο της προηγούμενης προοπτικής αλλαγής παραδείγματος, συνίσταται στην επανένωση της βιόσφαιρας με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και στη διεπιστημονική προσέγγιση των κρίσεων. Είναι αναμφισβήτητο σήμερα πως ακόμα και ο κυρίαρχος οικονομισμός δεν έχει νόημα έξω από το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα. Όμως η προσφυγή στις μορφές οικολογικής οικονομίας (π.χ. κυκλική οικονομία κ.ά.) προϋποθέτει την έξοδο, όπως προαναφέρθηκε, από το μύθο της λεγόμενης πράσινης μεγέθυνσης. Την αναγωγή δηλαδή της μεγέθυνσης όχι μόνο σε στόχο κυρίαρχο (ή ενίοτε και αυτοσκοπό) αλλά και σε σχέδιο κοινωνικό. Μια εκδοχή τούτης, όμως, που παράλληλα την συρρικνώνει σε ποσοτικό δείκτη αποτυπούμενο στο ΑΕΠ που υφίσταται έντονη πλέον κριτική εδώ και δεκαετίες, αφού δεν εκφράζει τον πραγματικό συνολικό πλούτο και την οικονομική ευημερία («δείκτης ψευδούς ευημερίας») αγνοώντας την οικολογική βιωσιμότητα, διατηρησιμότητα και ανθεκτικότητα.
Η οικολογική οικονομία συναντά και βασίζεται στις μορφές συνεργατικότητας και οικονομίας των πολιτών με στόχο την ευημερία, ενώ η (απλή) οικονομική «συνεργασία» στοχεύει (απλώς) στη μεγέθυνση και στο κέρδος. Βέβαια υπάρχουν και γνήσιες – αυθόρμητες – άτυπες μορφές συνεργασίας πολιτών που απαντούν σε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα [περιβάλλον, συμμετοχική χρηματοδότηση, ανταλλαγές, διαμοίραση, ανακυκλωτήρια, συν-αυτοκίνηση (covoiturage), κοινά ψηφιακά κ.λπ.]. Συνεπώς η λεγόμενη συνεργασιακή οικονομία περιλαμβάνει ένα σύνολο ετερόκλητων πρακτικών και οργανισμών με κύρια όμως και παραπλανητική χρήση του όρου από πολυεθνικές (Uber, Blablacar, Airnbnb κ.ά.) που επιδιώκουν κατά βάση την ευκαιριακή μεγιστοποίηση του κέρδους (M. Prieto, A. Slim, 2018).

Εμπιστοσύνη και αμοιβαιότητα

Είναι αλήθεια ότι σήμερα ζούμε στην εποχή των «συνεργασιών». Όμως η «συνεργασία», η οποία φαίνεται να απωθεί το συνεργατισμό, υφαίνεται κυρίως ψηφιακά ανάμεσα σε (νεοφυείς ) επιχειρήσεις και (οικονομικά) άτομα. Εγγράφεται στο κυρίαρχο οικονομικό υπόδειγμα που προαναφέραμε. Αντίθετα, ο συνεργατισμός που διακρίνει ειδολογικά τον άνθρωπο από τα ζώα (αυτά συνεργάζονται μπροστά στον κίνδυνο ή για να κυνηγήσουν) δεν αφορά μόνο στην επιβίωση και στην κοινωνική αναπαραγωγή. Αφορά στη διαμοίραση μιας κοινής προσπάθειας, σε έκταση και βάθος μέσα από την οποία προβάλλει η ατομική δημιουργία (Π. Κροπότκιν, 2009). Ο ανθρώπινος συνεργατισμός διαφοροποιείται από τον υπόλοιπο ζωικό συνεργατισμό μέσα από την αναζήτηση και βελτίωση των γνώσεων του και του κόσμου. Αντίθετα, η απλή συνεργασία αφορά (όπως και στα ζώα) μόνο στην πράξη και στην οργάνωση αλλά και στη διαδικασία προς επίτευξη αυτής, κυρίως αναπαραγωγή και επιβίωση, με μέσον μόνο την εργασία. Δεν βασίζεται όπως ο συνεργατισμός στην (κοινή) εμπιστοσύνη και την αμοιβαιότητα, και δεν είναι ένωση προσώπων.
Πράγματι ο άνθρωπος μπορεί να μην γεννήθηκε συνεργατικός (όπως τα ζώα) αλλά να έγινε στην εξελικτική διαδικασία με κίνητρα είτε εγωιστικά – συμφεροντολογικά είτε αλτρουιστικά – χαριστικά, και έπειτα στηρίχθηκε σε θεσμούς τυπικούς ή άτυπους. Η «φυσική επιλογή» του Κ. Δαρβίνου δεν ήταν ταυτισμένη με τον ανταγωνισμό αλλά με διαδικασίες και μηχανισμούς αποφυγής του όπως έδειξε και ο Π. Κροπότκιν (2009).

Ο «πόλεμος των ορισμών»

Δεν πρέπει άλλωστε να διαφεύγει της προσοχής πως την τελευταία δεκαετία έχουν κάνει τη (λεκτική) εμφάνισή τους επιχειρήσεις οικονομικής «συνεργασίας» («συνεργασιακή οικονομία» ή «οικονομία της διαμοίρασης» σε διάφορους τομείς (κυρίως κατανάλωση, κατοικία – διαμονή, μετακίνηση) και με διάφορες μορφές διαχειριζόμενες από ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο πλαίσιο της λεγόμενης ψηφιακής οικονομίας (των δικτύων) με τη συμμετοχή – συνεργασία των πολιτών – πελατών (χρηστών, καταναλωτών). Στην ουσία πρόκειται για μια μετα – αγοραία κατάσταση του καπιταλισμού από το χωρο – τόπο (γεωγραφία) στον κυβερνοτόπο, όπου συναντιούνται προμηθευτές και χρήστες, πάροχοι και πελάτες. Πρόκειται για «οικονομία – παροχή κατά ζήτηση» αλλά και «εργασία με το κομμάτι».
Οι νεοφυείς αυτές επιχειρήσεις (start – up) χρησιμοποιούν παραπλανητικά και ψευδεπίγραφα τη «συνεργασία» ή συνεργατκότητα, ή «διαμοίραση», παραπέμποντας στις πρώτες μη εμπορευματικές κοινότητες της διαμοίρασης και ανταλλαγής (M. Sahlins, 1997) στις οικονομικές τους δραστηριότητες, ενώ πρόκειται για καπιταλιστικές – κερδοσκοπικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του πλατφορμικού καπιταλισμού (Τ. Νικολόπουλος, Δ. Καπογιάννης, 2017). Τέτοια εγχειρήματα δεν αποσκοπούν σε μια συνεργατική, αλληλέγγυα και «κοινή» (ψηφιακά κοινά) οικονομία και κοινωνία. Στην «πόλεμο των ορισμών για τον έλεγχο του κόσμου» (Th. Szaz ) χρησιμοποιούνται και οικειοποιούνται λέξεις με εύηχο θετικό πρόσημο καταστρατηγώντας μεθοδικά και συνειδητά τις πρώτες σημασίες. Στην ουσία όμως συγκαλύπτονται πραγματικές σχέσεις κυριαρχίας και ανισότητας, και εκβιάζονται συναινέσεις μέσα από τη χειραγώγηση των μαζών (Φ. Τερζάκης, 2019). Άλλωστε ήταν ο Θουκυδίδης(ΙΙΙ,82) που είχε ήδη επισημάνει το φαινόμενο: «την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων εις τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει».
Για να επανασυνδεθούν οι γλωσσικές έννοιες με το στέρεο έδαφος των αναφερομένων τους (Φ. Τερζάκης, 2019) και για να επανεύρουμε ειδικότερα την πραγματική συνεργασία, τον συνεργατισμό (cooperation), χρειάζεται (E. Laurent, 2018) να ξαναχτίσουμε τα φαντασιακά μας (του δυτικού πολιτισμού) και να αναθεωρήσουμε τους θεσμούς μας. Το φαντασιακό χτίζει τις σημασίες – αξίες μιας κοινωνίας ενώ οι θεσμοί πλάθουν τις συμπεριφορές μας (οπ. παρ.).

Τάκης Νικολόπουλος,
Δημήτρης Καπογιάννης

 

Ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων στην παγκόσμια ναυτιλία

Ειδήσεις

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Από την πλευρά της προσφοράς μεταφορικής δυναμικότητας, η εικόνα είναι θετική, σημειώνει η Clarksons Research. Η αύξηση κατά 1,9% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου το πρώτο εξάμηνο είναι κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο της δεκαετίας και φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη.

Ενα θετικό πρώτο εξάμηνο ολοκληρώθηκε για τη ναυλαγορά, χωρίς όμως αυτό να προεξοφλεί ούτε την πλήρη ανάκαμψή της ούτε τη βελτίωσή της πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους. Ο ευρύτερος δείκτης του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons Research, ο ClarkSea Index, που περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους πλοίων, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 8% κατά το πρώτο εξάμηνο, για να κινηθεί οριακά πάνω από τη μέση τάση της περιόδου 2009-2018.

Παρ’ όλα αυτά, μερικές επιμέρους κατηγορίες τα πηγαίνουν καλύτερα από άλλες: η αγορά των δεξαμενόπλοιων βρίσκεται σίγουρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πριν από ένα χρόνο, καθώς τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 80% στο πρώτο τρίμηνο, επισημαίνει η Clarksons Research. Ομως η εποχικότητα, η σχετικά μικρή φετινή χειμερινή περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών, οι πολλές παραδόσεις νεότευκτων πλοίων και οι συντηρήσεις διυλιστηρίων, που περιόρισαν τη ζήτηση για μεταφορές, μεταφράζονται σε επιδόσεις, σε όρους ημερήσιων ναύλων, ελαφρώς κάτω από τη μέση επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

Την ίδια ώρα, η ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην χονδρικής βίωσε ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο ύστερα από κάποια σοκ της ζήτησης (21% χαμηλότερη του μέσου όρου δεκαετίας και -22% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), παρά την όψιμη βελτίωση της αγοράς στην εκπνοή του εξάμηνου.

Στη ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι επιδόσεις είναι οριακά πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας, με κάποια πιο ενθαρρυντικά κέρδη σε μεγαλύτερα μεγέθη πλοίων (τα έσοδα πλοίων δυναμικότητας 9.000 teu διαμορφώθηκαν στις 36.000 δολάρια την ημέρα).

Τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LPG) κινήθηκαν επίσης ανοδικά (με τα μέσα έσοδα 6% κάτω από τη δεκαετή τάση έναντι – 65% το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο). Στην εκπνοή του Ιουνίου όμως καταγράφηκαν υψηλότερες επιδόσεις, στις 70.000 δολάρια την ημέρα, έπειτα από κάποιες ενθαρρυντικές τάσεις στις εξαγωγές των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Στα πλοία μεταφοράς οχημάτων (Ro-Ro) τα έσοδα παρέμειναν πολύ πάνω από την τάση, ενώ οι παραγγελίες για ναυπήγηση νέων πλοίων κρουαζιέρας εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ (η αξία των παραγγελιών προς ναυπήγηση αγγίζει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα offshore πλοία που υποστηρίζουν την υπεράκτια βιομηχανία υδρογονανθράκων καταγράφουν ημερησία έσοδα περίπου 10% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Πέρυσι τέτοια εποχή βέβαια βρίσκονταν στο -35%, άρα καταγράφεται πρόοδος.

Από την πλευρά της προσφοράς μεταφορικής δυναμικότητας η εικόνα είναι θετική, σημειώνει η Clarksons Research. Η αύξηση κατά 1,9% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου το πρώτο εξάμηνο είναι κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο της δεκαετίας και φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη, παρά τη συγκρατημένη αύξηση της παραγωγής των ναυπηγείων και τη μείωση της ανακύκλωσης παλαιότερων ποντοπόρων. Το βιβλίο παραγγελιών, το σύνολο δηλαδή των συμβασιοποιημένων προς ναυπήγηση εμπορικών πλοίων, ανέρχεται σε μόλις 10% του παγκόσμιου στόλου και η πρόβλεψη της Clarksons Research για αύξηση του στόλου το 2020 (+1,9% σε χωρητικότητα dwt) μεταφράζεται στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του στόλου εδώ και δύο δεκαετίας. Οι παραγγελίες νεότευκτων παραμένουν κατά 49% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας ενώ και οι όγκοι αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων πλοίων κινήθηκαν λίγο κάτω από την τάση της περιόδου 2009-2018.

Η εκτίμηση του οίκου Clarksons για την αύξηση του εμπορίου κατά το 2019 υποβαθμίστηκε πάντως στο +2,2% από την αρχική προβολή για ενίσχυση κατά 3,2%. Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που οδήγησε σε αυτό, από τον «εμπορικό πόλεμο» και την κατάρρευση του φράγματος της Vale στη Βαρζιλία ή τους κυκλώνες της Αυστραλίας έως τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη έκδοση)

Κλείνουν άρον άρον εκκρεμότητες ετών

Ειδήσεις

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Αν λειτουργούσε η δημόσια διοίκηση όπως λειτουργεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η χώρα μας θα ήταν τουλάχιστον... Δανία. Στα υπουργεία τρέχουν για να κλείσουν άρον άρον μεγάλες συμβάσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε στο παρά ένα των εκλογών την πώληση του 30% του ΔΑΑ, ενώ στην κυβέρνηση επιχειρούν εναγωνίως να φέρουν έστω και μία από τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που απαιτούνται για την υλοποίηση της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Παράλληλα, φαίνεται ότι χθες αναζητήθηκε λύση και στο θέμα των επενδύσεων στον ΟΛΠ, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Η κυβέρνηση επιχειρεί εναγωνίως τις τελευταίες ημέρες να αποδείξει ότι είναι μια σύγχρονη και αποτελεσματική κυβέρνηση, η οποία αφήνει πίσω της μεγάλη παρακαταθήκη έργων. Γι’ αυτό τις τελευταίες εβδομάδες εργάζονται νυχθημερόν στα υπουργεία, με στόχο να χτιστεί το φιλοεπενδυτικό προφίλ της.

Προς την κατεύθυνση αυτή εργάστηκαν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο στο υπουργείο Υποδομών. Δεκάδες αποφάσεις κοινοποιήθηκαν στη «Διαύγεια» το Σάββατο και την Κυριακή, με προεξάρχουσα εκείνη που καθιστά την κοινοπραξία «Ακτωρ - AutostradeTech - Intrakat - Intrasoft International» προτιμητέο επενδυτή για το έργο των αναλογικών διοδίων. Η εταιρεία, αν και πιο ακριβή κατά 57 εκατ. ευρώ από τον δεύτερο ενδιαφερόμενο, κατάφερε να της πάρει τη δουλειά με προσφορά ύψους 290 εκατ. ευρώ. Το έργο, ως γνωστόν, έχει υποστηριχθεί αναφανδόν από τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, παρά το γεγονός ότι η αγορά θεωρεί ανέφικτη την υλοποίησή του.

Τρεχάματα μεγάλα, όμως, υπάρχουν και στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Την ερχόμενη Πέμπτη 4 Ιουλίου η Κοινωνία της Πληροφορίας θα  πραγματοποιήσει δημόσια εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης 108 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο της δημιουργίας του δικτύου «Σύζευξις ΙΙ» και είναι από τα λίγα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ, παρακαταθήκη από το 2015, για το οποίο υπήρξαν τεράστιες καθυστερήσεις. 

Αίφνης οι διαδικασίες έτρεξαν, όπως έτρεξαν και για την τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΘ. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επιμένει πως η υποβολή προσφορών για το αμφιλεγόμενο έργο, ύψους 39 εκατ. ευρώ, θα γίνει την 4η Ιουλίου 2019. Το έργο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δύο επενδυτικών σχημάτων, αλλά οι όροι του διαγωνισμού έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και αιτιάσεις για τη σκοπιμότητα του. Μετά μάλιστα τη μετάθεση της διενέργειας του διαγωνισμού προμήθειας των λεωφορείων (συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων του ΟΑΣΘ) δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να θέλει να υλοποιήσει το έργο στα υφιστάμενα «σαραβαλάκια» του οργανισμού. 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη)

Δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων μεταξύ συζύγων μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Φορολογικές Υποχρεώσεις

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται από τους συζύγους εφόσον το επιθυμούν, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Η ΑΝ. ΟΛ. Α.Ε. ανακοινώνει την προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης για το ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2, «Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ» (πράξεων ιδιωτικού χαρακτήρα).

Επενδυτικά Προγράμματα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε Ο.Τ.Α ανακοινώνει την προδημοσίευση στο site: www.anol.gr/, της 1ης Πρόσκλησης για το ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2: «Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ» (πράξεων ιδιωτικού χαρακτήρα). Η προδημοσίευση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των δυνητικών δικαιούχων. Η προδημοσίευση γίνεται μετά την έγκριση του σχεδίου της πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και την εξασφάλιση της Σύμφωνης Γνώμης από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ η οριστική πρόσκληση αναμένεται να ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα, αμέσως μετά την εισαγωγή της στο ηλεκτρονικό σύστημα και την τελική κοινοποίησή της στην Ε.Ε.

Η δημοσίευση της οριστικής Πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα αναρτηθεί εντός περίπου 20 ημερών στο site της ΑΝΟΛ Α.Ε: www.anol.gr  του ΠΑΑ: http://agrotikianaptixi.gr και του ΕΣΠΑ: www.espa.gr .

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της ΑΝΟΛ Α.Ε στην Κρέστενα Ηλείας στο τηλ.2625024990.

 

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕΔΠ

ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Επενδυτικά Προγράμματα

H τιμή του πετρελαίου έχει κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, με απώλειες της τάξης του 42% από τις αρχές Οκτωβρίου.