532 New Articles
Vasilopoulos 1180X300 NewsHome

Κυριότερα Οικονομικά Θέματα

Πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση: Στο επίκεντρο η κατάργηση προστασίας της α΄ κατοικίας

Ειδήσεις

Η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα προετοιμάσει τις μεγάλες αποφάσεις του προσεχούς διαστήματος: την αλλαγή της χρήσης των πόρων των SMPs και ΑΝFAs για επενδύσεις, αλλά και τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Περισσότερα στην https://www.kathimerini.gr/1060201/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/pempth-metamnhmoniakh-a3iologhsh-sto-epikentro-h-katarghsh-prostasias-ths-a-katoikias

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις μέσα στο 2020

Οικονομία

«Σεισμικό γεγονός» για την παγκόσμια οικονομία η μετωπική ΗΠΑ - Ιράν

Ειδήσεις

Σε εύθραυστο περιβάλλον απειλεί να θέσει ξανά την παγκόσμια οικονομία η ακραία όξυνση στις αμερικανοϊρανικές σχέσεις μετά την εξόντωση του ηγέτη των Φρουρών της Επανάστασης.

Στο «άκουσμα» της αεροπορικής επιδρομής και της εκβάσεώς της στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, οι αγορές αντέδρασαν με την τιμή του πετρελαίου Μπρεντ να αγγίζει στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Το ποσοστό αύξησης (4%) είναι το μεγαλύτερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις αεροπορικές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Παρότι δεν επλήγησαν εγκαταστάσεις παραγωγής, η εξόντωση ενός από τους πλέον ισχυρούς άνδρες του Ιράν εντείνει τους φόβους για μετωπική, στρατιωτική αντιπαράθεση Ιράν – ΗΠΑ με πιθανότητα ντόμινο σε όλη τη περιοχή, σχολιάζει το Bloomberg.

«Πρόκειται για ένα σεισμικό γεγονός στην περιοχή» εκτιμά o Τζέϊσον  Μπόρντοφ, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, και νυν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η τακτική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» στις σχέσεις  ΗΠΑ – Ιράν μπορεί να  εκτραπεί εκτός ορίων. «Η απάντηση του Ιράν θα είναι άγρια και αιματηρή. Και σίγουρα μπορεί να περιλαμβάνει επιθέσεις σε ενεργειακές  υποδομές», αναφέρει.

Με «βουτιά» ξεκίνησαν οι δείκτες της Wall Street,  καθώς οι επενδυτές φοβούνται κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones 210 points, ο Standard & Poor’s 500 υποχωρεί κατά 0.6%, υποχωρώντας κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής των μετοχών των αεροπορικών εταιριών που φοβούνται υψηλότερες τιμές καυσίμων. Κατά 0,6% υποχωρούσε και ο δείκτης Nasdaq.

Αντιθέτως οι μετοχές των εταιριών οπλικών συστημάτων, όπως της Lockheed Martin και της Northrop Grumman σημείωναν τη μεγαλύτερη άνοδο στον S&P 500, με κέρδη άνβω του 3% μετά την επίθεση.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στο ελληνικό Χρηματιστήριο εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ενδοσυνεδριακά οι απώλειες ξεπερνούσαν το 2% για να περιοριστούν σημαντικά προς το κλείσιμο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 920,09 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,14%.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1058700/article/epikairothta/kosmos/seismiko-gegonos-gia-thn-pagkosmia-oikonomia-h-metwpikh-hpa---iran

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις το 2020 λόγω μείωσης φορολογίας

Ειδήσεις

Αυξάνονται οι αποδοχές των φορολογουμένων (μισθωτών, συνταξιούχων αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών) καθώς από την 1η Ιανουαρίου ενεργοποιούνται οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές. Για πρώτη φορά έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια στο σύνολό τους τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα διαπιστώσουν μειώσεις στις επιβαρύνσεις, οι οποίες ενδεχομένως να διευρυνθούν μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τα μέσα του 2020. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα, τις οικογένειες με παιδιά και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι ελαφρύνσεις είναι μεγαλύτερες, ενώ αντίθετα περιορισμένες είναι για τη μεσαία τάξη, κάτι που παραδέχθηκε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, οι μειώσεις στη φορολογία σε μηνιαία βάση φθάνουν έως τα 13 ευρώ για τους  άγαμους ή έγγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά και περιορίζονται στα 11 ευρώ για μισθωτό με ένα προστατευόμενο τέκνο. Στα δύο παιδιά η μείωση της φορολογίας για τους μισθωτούς σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται έως 14 ευρώ, ενώ στην περίπτωση μισθωτών με 3 παιδιά η μηνιαία παρακράτηση θα μειωθεί έως 23 ευρώ. Τα παραπάνω αφορούν τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 20.000 και έως 50.000 ευρώ οι μειώσεις ψαλιδίζονται σημαντικά, λόγω των αλλαγών που επήλθαν στον τρόπο που υπολογίζεται η νέα έκπτωση φόρου, δηλαδή τα νέα αφορολόγητα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στους μεγάλους κερδισμένους του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Οι αυτοαπασχολούμενοι  θα διαπιστώσουν στην εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2020 (δηλαδή στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021) μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που φθάνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9%. Συγκεκριμένα, όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 θα δουν τον φόρο να μειώνεται κατά 60% περίπου ή διαφορετικά κατά 1.300 ευρώ. Επί της ουσίας, ελεύθερος επαγγελματίας με φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 2.200 ευρώ. Με τη μείωση του συντελεστή στο 9% ο φόρος περιορίζεται στα 900 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας ή έως τρεις εργοδότες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του ετήσιου καθαρού εισοδήματος που εμφανίζουν στην εφορία, καθώς γι’ αυτούς δεν ισχύει αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Ακολουθούν τέσσερα παραδείγματα:

• Μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα στην εφορία φόρους ύψους 300 ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2020 ο φόρος περιορίζεται στα 123 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται στα 177 ευρώ.

• Ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 2.200 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος μειώνεται στα 900 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος ύψους 1.300 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

• Μισθωτός, έγγαμος με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία φόρους ύψους 2.400 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος μειώνεται στα 2.360 ευρώ δηλαδή θα έχει όφελος 40 ευρώ.

• Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ πληρώνει σήμερα 11.000 ευρώ στην εφορία. Το επόμενο έτος οι φόροι που θα κληθεί να καταβάλει περιορίζονται κατά 1.500 ευρώ. Το τελικό ποσό που θα πληρώσει ανέρχεται στα 9.500 ευρώ.

Μικρότερα βάρη για τις επιχειρήσεις

Μειωμένους φόρους κατά περίπου 20%-30% θα καταβάλει το σύνολο των επιχειρήσεων το 2020 (για τα κέρδη του 2019). Οι μειώσεις των συντελεστών από το 28% στο 24%, καθώς και των μερισμάτων στο 5% από 10% σήμερα, οδηγούν σε σημαντικές ελαφρύνσεις οι οποίες, συνδυαστικά με άλλα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι μειώσεις όμως αναμένεται να συνεχισθούν και το 2020. Η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων με στόχο να γίνουν ανταγωνιστικές στην Ε.Ε. Η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών βρίσκεται στο τραπέζι για το 2020 και μάλιστα δεν αποκλείεται οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους προκειμένου οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν πώς θα φορολογηθούν (για τα κέρδη του 2020) έτσι ώστε να προχωρήσουν στον δικό τους σχεδιασμό, είτε αυτός είναι αύξηση των θέσεων εργασίας, είτε του πάγιου εξοπλισμού, είτε ακόμα και αυξήσεις στους εργαζομένους. Με όσα ισχύουν σήμερα, από το 2020 ένα νομικό πρόσωπο με κέρδη για παράδειγμα 100.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρους ύψους 30.000 ευρώ (προσμετρείται η προκαταβολή φόρου προηγουμένων ετών, το τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.). Το 2020 (για τα κέρδη του 2019) η εταιρεία με τα ίδια κέρδη θα κληθεί να πληρώσει φόρο 21.450 ευρώ, δηλαδή μειωμένο κατά 28,5%.


Συνολικά, οι φόροι που θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις το 2020 για τα κέρδη του 2019 θα είναι μειωμένοι κατά περίπου 20%-30%.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι το όφελος για το σύνολο των επιχειρήσεων θα φθάσει στην επόμενη διετία στο 1,3 δισ. ευρώ (το 2020 εξετάζεται η μείωση του συντελεστή από το 24% στο 20% ή, διαφορετικά, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών). Κίνητρο, το οποίο συνδυαζόμενο με τη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη θα οδηγήσει όλες τις επιχειρήσεις να παρουσιάσουν υψηλότερες απολαβές και να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους με στόχο την αύξηση των κερδών τους. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και την αγορά εργασίας αλλά και στο να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από τον αναιμικό ρυθμό 1,4% του 2018 και μάλιστα με ιδιαίτερα συρρικνωμένη την ιδιωτική κατανάλωση. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα την τελευταία διετία, κόντρα σε όλες τις τάσεις, αυξήθηκαν υπέρμετρα φόροι και εισφορές, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πρώτη στις αυξήσεις φόρων μεταξύ των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, οι περισσότερες χώρες του κόσμου προχώρησαν την τελευταία δεκαετία σε σημαντικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, πλην της Ελλάδας, η οποία αντίθετα αύξησε τους συντελεστές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράδειγμα

Επιχείρηση με φορολογητέα κέρδη 100.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 28.000 ευρώ. Για το ποσό που απομένει (72.000 ευρώ), εφόσον διανεμηθεί, θα καταβληθούν επιπλέον 7.200 ευρώ. Δηλαδή, η επιχείρηση θα πληρώσει συνολικά 35.200 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος θα μειωθεί στις 24.000 ευρώ, ενώ ο φόρος στα διανεμόμενα (μέρισμα που θα κοπεί το 2020) στις 3.800 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει 27.800 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται σε 7.400 ευρώ.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1058106/gallery/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ay3hseis-se-mis8oys-kai-synta3eis-to-2020-logw-meiwshs-forologias

«Παγωμένες» παραμένουν οι τιμές των χειμερινών εξοχικών

Οικονομία

«Βαρυχειμωνιά» επικρατεί στις τιμές των κατοικιών σε δημοφιλείς, άλλοτε, χειμερινούς προορισμούς, κόντρα σε ό,τι συμβαίνει συνολικά στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε  αλματώδη ανάπτυξη. Οι ήπιοι χειμώνες των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα θερινά τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας είναι αυτά που κυρίως προσελκύουν τουρίστες, αλλά και επενδυτές, έχουν ως συνέπεια οι τιμές, σε σύγκριση με πέρυσι, σε κλασικούς χειμερινούς προορισμούς όπως η Αράχωβα και τα Καλάβρυτα να καταγράφουν μείωση πάνω από 6%. Από την άλλη, παρατηρείται το φαινόμενο ανόδου των τιμών των κατοικιών σε άλλα χειμερινά τουριστικά θέρετρα, είτε διότι η προσφορά εκεί είναι ακόμη σχετικά μικρή, είτε διότι δεν είναι απολύτως συνδεδεμένα με τα χειμερινά σπορ και είναι δημοφιλή και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση των στοιχείων που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr, στην Αράχωβα, όπου βεβαίως η μέση τιμή πώλησης διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (1.918 ευρώ/τ.μ.), το 2019 ήταν χαμηλότερη κατά 4,5% σε σύγκριση με το 2018. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση, 6,3%, στις τιμές των ακινήτων στα Καλάβρυτα το 2019 σε σύγκριση με το 2018, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται φέτος σε 1.235 ευρώ/τ.μ.
Πτώση των τιμών παρατηρήθηκε επίσης στο Μέτσοβο (κατά 3,8%), στην Αμφίκλεια (κατά 3,4%), στην Ελάτη και στο Περτούλι στον νομό Τρικάλων (κατά 3,3%), στα Ζαγοροχώρια, μεταξύ αυτών και στο Πάπιγκο (κατά 2,6%) και στο Πήλιο (κατά 1,9%).

Από την άλλη, παρατηρήθηκαν θεαματικές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην ορεινή Κορινθία, τα χωριά της οποίας αποτελούν ανερχόμενο προορισμό και βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos.gr, η μέση τιμή πώλησης των ακινήτων στην ορεινή Κορινθία διαμορφώθηκε φέτος σε 1.030 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 21,1% σε σύγκριση με το 2018.  Αύξηση τιμών κατά 7,5% καταγράφηκε στα ακίνητα στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό τα τελευταία χρόνια τόσο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας όσο και της Βόρειας Ελλάδας. Η μέση τιμή πώλησης στην εν λόγω περιοχή διαμορφώθηκε το 2019 σε 1.014 ευρώ/τ.μ. Ανοδο τιμών, αν και μικρότερη, καταγράφηκε επίσης στο Καρπενήσι (κατά 3,8%) και στην ορεινή Αρκαδία (κατά 2,2%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της παραπάνω ανάλυσης, ο διευθύνων  σύμβουλος της Spitogatos κ. Δημήτρης Μελαχροινός, επεσήμανε τα εξής: «Από τα δεδομένα που εξήγαγε η ομάδα μας για τις τιμές πώλησης ακινήτων στα ελληνικά χειμερινά θέρετρα, είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία 1-2 χρόνια υπάρχει αισθητά μειωμένη ζήτηση για αγορά εξοχικής κατοικίας στις περιοχές αυτές, ιδιαίτερα σε όσες βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα, μιας και η σεζόν τα τελευταία χρόνια έχει μικρύνει σημαντικά. Διαφαίνεται ότι το ελληνικό χειμερινό τουριστικό προϊόν έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ζήτηση. Παρότι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων φαίνεται να βελτιώνεται και το επενδυτικό ενδιαφέρον από εσωτερικό και εξωτερικό να πολλαπλασιάζεται, το ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας σε περιοχές που δεν συνδέονται άμεσα με το καλοκαίρι οριακά μειώνεται. Αυτό το συμπέρασμα θεωρούμε ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη αυτών των περιοχών, αλλά ως έναυσμα για περισσότερες δράσεις προβολής του εκάστοτε τοπικού τουριστικού προϊόντος».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Πηγἠ: https://www.kathimerini.gr/1057608/article/oikonomia/epixeirhseis/pagwmenes-paramenoyn-oi-times-twn-xeimerinwn-e3oxikwn Έντυπη

Κυβέρνηση για έκθεση ΤτΕ: Επιβεβαιώνεται η είσοδος της οικονομίας σε ανοδικό σπιράλ

Οικονομία

Η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ επιβεβαιώνει τη ρεαλιστική αισιοδοξία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνουν πηγές της ΝΔ τονίζοντας ότι η έκθεση που υποβλήθηκε προς τη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει επίσης την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε ανοδικό σπιράλ.

Η έκθεση αυτή, όπως αναφέρουν πηγές του κυβερνώντος κόμματος, έρχεται ως συνέχεια τόσο της θετικής αξιολόγησης της 4ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της θετικότερης από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες εκθέσεις, όσο και της απόφασης του Eurogroup, στις αρχές Δεκεμβρίου, για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA's και SMP's) και την αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς.

Τονίζουν ακόμη, πως «η έκθεση της ΤτΕ επιβεβαιώνει την βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του μείγματος πολιτικής με μειώσεις φόρων και ένα ευρύτατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οικονομικών πολιτικών από την σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

«Η υιοθέτηση του φιλικού προς την ανάπτυξη μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που περιλαμβάνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2020 και εξειδικεύεται στον πρόσφατο φορολογικό νόμο, μειώνει το φορολογικό βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων, ενισχύει τα κίνητρα για εργασία, ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις και μειώνει την παραοικονομία, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του εγχώριου προϊόντος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Προσθέτουν πως σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρείται προς τα κάτω, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναθεωρείται προς τα πάνω. Υπογραμμίζουν δε, πως η έκθεση της ΤτΕ επιβεβαιώνει την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η ανάπτυξη του 2020 θα είναι υψηλότερη από αυτή του 2019 και μάλιστα υπερ-διπλάσια από εκείνη της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η ΤτΕ προβλέπει για το 2020 ρυθμό ανάπτυξης 2,4% της ελληνικής οικονομίας, έναντι 1,1% της ζώνης του ευρώ. Όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στην Ελλάδα.

Η ΤτΕ παρατηρεί, μεταξύ άλλων, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ενώ και ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποδηλώνει ισχυρή ανάπτυξη στον βιομηχανικό τομέα, παραμένοντας σταθερά πάνω από το όριο του 50.

Οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν σημαντικά την προσεχή διετία.

«Στην αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να συμβάλουν η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση της δημόσιας επενδυτικής δαπάνης, η επίσπευση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (fast track) και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων» αναφέρουν οι ίδιες πηγές του κυβερνώντος κόμματος και σημειώνουν πως «όσον αφορά στο σχέδιο "Ηρακλής" που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, η Έκθεση της ΤτΕ επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού των "κόκκινων δανείων" στους τραπεζικούς ισολογισμούς».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1057167/article/epikairothta/politikh/kyvernhsh-gia-ek8esh-tte-epivevaiwnetai-h-eisodos-ths-oikonomias-se-anodiko-spiral Online

13 Ελληνες στους 100 ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς ναυτιλίας

Οικονομία

Δεκατρείς Ελληνες περιλαμβάνονται φέτος στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία, με βάση τη σχετική κατάταξη που καταρτίζει ετησίως η διεθνής ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List. Πρώτος Ελληνας είναι για άλλη μία χρονιά ο Γιάννης Αγγελικούσης, που βρίσκεται στην 7η θέση της κατάταξης. Στην πρώτη θέση είναι ο πρόεδρος της Cosco China Siping Xu Lirong μαζί με τον Li Jianhong επικεφαλής της China Merchants Group.

Δύο κινεζικοί όμιλοι με παρουσία αμφότεροι στην Ελλάδα και ειδικότερα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Στη 2η θέση φιγουράρει ο Νοτιοκορεάτης γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Kitack Lim, ενώ στην 3η, δύο Δανοί, ο διευθύνων σύμβουλος της AP Moller Holding, Robert Uggla και ο διευθύνων σύμβουλος της AP Moller-Maersk, Soren Skou.

Στην 4η εμφανίζονται δύο Κινέζοι τραπεζίτες, οι Zhao Jiong της Bocomm Financial Leasing και ο Zhao Guicai της ICBC Financial, ενώ στην 5η η Αμερικανίδα αξιωματούχος Andrea Gacki που ηγείται του OFAC, του οργανισμού που επιβάλλει τις αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρείες που παραβιάζουν τα εμπάργκο προς χώρες όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα.

Στην 6η έχει ανεβεί φέτος η οικογένεια Saade που ελέγχει την ναυτιλιακή CMA-CGM, η οποία μαζί με την Cosco και τη Maersk είναι οι τρεις μεγαλύτερες ναυτιλιακές τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Μετά τον Γιάννη Αγγελικούση της 7ης θέσης ο επόμενος Ελληνας στο Top 100 του Lloyd’s List έρχεται στη 13η  ο Γιώργος Προκοπίου της Dynacom/Dynagas. Ακολουθεί στη 19η ο Γιώργος Οικονόμου της TMS και στην 20ή η Αγγελική Φράγκου (Navios).

Ο Παναγιώτης Γ. Λιβανός της GasLog κατατάχθηκε στην 25η θέση, ενώ λίγο μετά, στην 29η, βρίσκεται ο Πέτρος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης βρίσκεται στην 32η θέση και έπονται στην 59η ο Ευάγγελος Μαρινάκης, στην 61η ο επικεφαλής της Costamare, Κωστής Κωνσταντακόπουλος, στην 71η ο Γιώργος Λογοθέτης (Libra), στην 81η ο Νικόλας Τσάκος με την TEN και στην 82η ο πρόεδρος της Intercargo Δημήτρης Φαφαλιός.

Οι ελληνικές συμμετοχές ολοκληρώνονται στην 95η θέση με τη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, την πρόεδρο της Wista (Women’s International Shipping & Trading Association).

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1056197/article/oikonomia/epixeirhseis/13-ellhnes-stoys-100-isxyroys-paragontes-ths-die8noys-naytilias Έντυπη

Χωρίς κανόνες η λειτουργία της Airbnb

Οικονομία

Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία στο Πεδίον του Αρεως, οι οποίοι στρέφονταν εναντίον έτερης ιδιοκτήτριας, η οποία εκμεταλλευόταν το ακίνητό της μέσω Airbnb. Η ιδιοκτήτρια μπορεί να συνεχίσει τη σχετική δραστηριότητα, καθώς δεν προέκυψαν προβλήματα στην πολυκατοικία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες δικαστικές αποφάσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση (μία θετική και μία αρνητική), οι πρώτες του είδους, εκδόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και βάζουν κάποιους κανόνες στο τι είναι επιτρεπτό και τι όχι, προς γνώση και συμμόρφωση τόσο των ιδιοκτητών ακινήτων που εκμεταλλεύονται το ακίνητό τους, μέσω κάποιων πλατφορμών, όσο και των υπόλοιπων ενοίκων που τυχόν ενοχλούνται από την εν λόγω δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται εν μέρει και το θεσμικό κενό που εξακολουθεί να υφίσταται όσον αφορά επιμέρους πτυχές των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οπως προκύπτει από τις εν λόγω αποφάσεις, δεν είναι εύκολη η απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνον εφόσον το προβλέπει ρητώς ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι κανονισμοί των κτιρίων δεν έχουν τέτοια πρόβλεψη. Αυτό όμως που ορίζουν είναι ότι εφόσον από την επιχειρηματική δραστηριότητα ενός ιδιοκτήτη προκύπτουν ζητήματα όχλησης των υπολοίπων, π.χ. ασφάλειας, διατάραξης κοινής ησυχίας, φθορών, καταπάτησης δικαιωμάτων, ένα δικαστήριο μπορεί να δεχθεί σχετικές προσφυγές. Ακόμα κι έτσι, όμως, θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις και ταυτόχρονα να επαληθεύεται η άρνηση του ιδιοκτήτη που μισθώνει το ακίνητό του μέσω Airbnb να συμμορφωθεί.

Στην περιοχή της Αθήνας, η πρώτη τέτοια υπόθεση εκδικάστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο και αφορούσε αγωγή των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία στην οδό Χέυδεν, έναντι του Πεδίου του Αρεως, οι οποίοι στρέφονταν εναντίον έτερης ιδιοκτήτριας, η οποία εκμεταλλευόταν το ακίνητό της μέσω Airbnb. Πριν από λίγες ημέρες, το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση με την οποία απέρριψε την αγωγή, επιτρέποντας στην ιδιοκτήτρια να συνεχίσει τη σχετική δραστηριότητα. Οι ενάγοντες (12 τον αριθμό) ισχυρίζονταν ότι η πολυκατοικία τους είχε γίνει ξενοδοχείο, υπήρχε μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας, συνεχείς οχλήσεις κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και ολονύκτια πάρτι από τους επισκέπτες, δεκάδες τηλεφωνήματα προς την ιδιοκτήτρια για να επιληφθεί των προβλημάτων, χωρίς όμως ανταπόκριση, ακόμα και βλάβες στον ανελκυστήρα, λόγω της επιβάρυνσής του με ανθρώπους και αποσκευές.

Ετσι, η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας επικαλέστηκε τον κανονισμό της πολυκατοικίας για να ζητήσει την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ο εν λόγω κανονισμός αναφέρει πως ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να χρησιμοποιεί το ακίνητό του όπως επιθυμεί, αρκεί να μην παρενοχλούνται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών και να μην απειλείται η ασφάλεια, η υγιεινή, η στερεότητα και η ευπρέπεια του κτιρίου και όσων κατοικούν σε αυτό.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών, η πραγματικότητα, τουλάχιστον με βάση τη σχετική απόφαση, είναι αρκετά διαφορετική. Κατ’ αρχάς, η εν λόγω ιδιοκτήτρια είχε επισημάνει στην αγγελία της ότι απαγορεύονται οι εκδηλώσεις και τα πάρτι σε ώρες κοινής ησυχίας (υπήρχε μάλιστα και σαφής αναγραφή των ωρών αυτών, ώστε να είναι ενήμεροι οι επισκέπτες), ενώ παράλληλα πληροφόρησε τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες / ενοίκους ότι μπορούν να επικοινωνούν με συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό (κινητό) εκπροσώπου της εταιρείας διαχείρισης του διαμερίσματος σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Οπως παρατηρήθηκε, υπήρξε μόλις μία όχληση για την πραγματοποίηση πάρτι στο συγκεκριμένο διαμέρισμα σε ώρες κοινής ησυχίας, επρόκειτο δηλαδή για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Επίσης, δεν κατέστη δυνατή η σύνδεση με πειστήρια της εισόδου / εξόδου ξένων επισκεπτών με την επιβάρυνση του ανελκυστήρα ή την επισκευή της κλειδαριάς της εξώπορτας, δεδομένου ότι στο εν λόγω ακίνητο στεγάζονται πολλοί επαγγελματικοί χώροι, με πληθώρα επισκεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εντελώς διαφορετική σε σχέση με της Αθήνας, όσον αφορά το αποτέλεσμα, ήταν έτερη δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε επίσης εντός της εβδομάδας. Στην προκειμένη περίπτωση το δικαστήριο δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των υπόλοιπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικία, απαγορεύοντας στην ιδιοκτήτρια να συνεχίσει να μισθώνει το ακίνητό της ως τουριστικό κατάλυμα. Επίσης, επιβάλλει στην ιδιοκτήτρια πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε σχετική παράβαση στο μέλλον, ενώ απειλεί εις βάρος της προσωπική κράτηση ενός μηνός σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση δεν απαγορεύεται η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά μόνο εκείνη της διάθεσης του ακινήτου ως ξενοδοχείο / οργανωμένο τουριστικό κατάλυμα. Η ιδιοκτήτρια διαφήμιζε το ακίνητό της ως ξενοδοχειακό κατάλυμα και όχι ως διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, προβάλλοντας στοιχεία όπως η ύπαρξη πισίνας, αλλά και υπηρεσίες όπως ξενάγηση.

Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες του κτιρίου κινήθηκαν νομικά εναντίον τής εν λόγω ιδιοκτήτριας, καθώς οι επισκέπτες του ακινήτου της, οι οποίοι συνήθως ήταν πολυμελείς οικογένειες ή μεγάλες παρέες, δημιουργούσαν οχλαγωγία τόσο κατά την παραμονή τους στο διαμέρισμα όσο και στους κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής, ακόμη και στις ώρες κοινής ησυχίας, άφηναν τα απορρίμματά τους στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ πολλές φορές καταλάμβαναν με τα οχήματά τους τις θέσεις στάθμευσης των λοιπών συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Επίσης, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες κάνουν πολύωρη χρήση συγκεκριμένου κοινόχρηστου χώρου (πισίνα), ο οποίος διαφημίζεται στη σχετική καταχώρησή της ως παροχή του διαμερίσματός της, αποκλείοντας τους αιτούντες από την ελεύθερη χρήση αυτής».

Ποια μέτρα έχουν λάβει στο εξωτερικό

Σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, η ταχύτατη διάδοση της Airbnb έπιασε απροετοίμαστες τις αρχές, γεννώντας πληθώρα προβλημάτων που έπρεπε να ρυθμιστούν. Το σημαντικότερο εξ αυτών ήταν κατ’ αρχάς η έλλειψη επαρκούς στέγασης για τους μόνιμους κατοίκους, τα προβλήματα συμβίωσης με τις χιλιάδες των τουριστών, αλλά και οι αυξήσεις των ενοικίων. Τα προβλήματα ήταν εντονότερα σε πόλεις υψηλής τουριστικής κίνησης, αλλά και όπου η επέκτασή τους με την κατασκευή νέων κατοικιών είναι δύσκολη, λόγω έλλειψης χώρου.

Στη Βαρκελώνη έχει ψηφιστεί νόμος που ορίζει ότι κάθε κατάλυμα που μισθώνεται μέσω Airbnb πρέπει να έχει σχετικό αριθμό μητρώου και –κυρίως– άδεια από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να επιβληθεί κάποιου είδους έλεγχος και περιορισμός στη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αν και έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες παράνομες καταχωρίσεις, δηλαδή καταλυμάτων που λειτουργούν χωρίς άδεια. Ενα ακόμα τουριστικό θέρετρο της Ισπανίας, η Μαγιόρκα, βρέθηκε ενώπιον αυξήσεων στα ενοίκια κατά 40% σε μόλις λίγους μήνες, το 2018. Εν μέσω έντονων διαμαρτυριών των μόνιμων κατοίκων, οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη σχετική δραστηριότητα για μεγάλο μέρος του χρόνου, περιορίζοντάς τη και τοπικά, δηλαδή μόνο στην αστική περιοχή της Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Απαγορεύεται, επίσης, η ενοικίαση καταλυμάτων σε προστατευόμενες αγροτικές περιοχές, κοντά στο αεροδρόμιο ή σε περιοχές όπου έχουν την έδρα τους επιχειρήσεις.

Στο Παρίσι υπάρχει χρονικός περιορισμός, καθώς απαγορεύεται η χρήση ενός διαμερίσματος ως Airbnb για διάστημα μεγαλύτερο των 120 ημερών τον χρόνο. Ο έλεγχος όμως αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος, με αποτέλεσμα να ανθεί η παράνομη ενοικίαση. Αντίστοιχα, στο Βερολίνο έχει ψηφιστεί νόμος που απαγορεύει την εκμίσθωση διαμερισμάτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, εκτός κι αν αυτά καλύπτουν επιφάνεια μικρότερη του 50% ενός ορόφου, π.χ. είναι τμήμα διαμερίσματος ή μεμονωμένα δωμάτια.

Στη Νέα Υόρκη ισχύει νόμος ήδη από το 2016, με τον οποίο απαγορεύεται πλήρως η βραχυχρόνια μίσθωση (μικρότερη των 30 ημερών) μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Τυχόν παράβαση αυτής της απαγόρευσης τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 7.500 δολαρίων, ποσό αντίστοιχο περίπου 6.156 ευρώ.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1055481/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/xwris-kanones-h-leitoyrgia-ths-airbnb

Νέο πλαίσιο για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Οικονομία

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Φωτογραφία: Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020.

Τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την αφερεγγυότητα προανήγγειλε χθες από το συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στόχος μας, είπε, είναι «να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να διακανονίσουν όλα τα χρέη τους με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας ιδιωτών και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των θεσμών. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στο τελευταίο Euroworking Group, η Γερμανία δεν έκρυψε τη διαφωνία της με την παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας για 4 μήνες.

Η Κομισιόν επίσης είχε υποδεχθεί την απόφαση αυτή χωρίς ενθουσιασμό στην έκθεσή της για την 4η αξιολόγηση, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό το καθεστώς να λήξει και να δοθεί μια οριστική λύση στο πλαίσιο του νέου, ολοκληρωμένου πλαισίου αφερεγγυότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα ενιαίο πλαίσιο με μηχανισμούς έγκαιρης προειδοποίησης για την αποτροπή συσσώρευσης ιδιωτικών χρεών καθώς και μηχανισμοί ρύθμισης χρέους (για παράδειγμα ένα μηχανισμός για τη μόνιμη ρύθμιση των οφειλών). Για την πρώτη κατοικία, στο επίκεντρο είναι η εξεύρεση τρόπων στήριξης για την απόκτησή της, με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, αναζητούνται άμεσες διαδικασίες για τη διαχείριση του στοκ των κόκκινων δανείων που έχουν ενταχθεί στην προστασία του ν. Κατσέλη (π.χ. ειδικές συνθέσεις στα δικαστήρια).

Ολες οι παραπάνω ιδέες περιγράφονται, μεταξύ άλλων, σε έγγραφο (concept paper) που έστειλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για καινοτόμες ιδέες που εμπνέονται από το αμερικανικό σύστημα, αναφέρουν πηγές στην Ευρώπη.

Οι 5 άξονες

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θέτει 5 στόχους στην οικονομική πολιτική της:

1. Τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, την αύξηση της ποσότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του εγχώριου προϊόντος. Στοχεύουμε σε ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι μεσοπρόθεσμα ο στόχος είναι οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να πλησιάσουν σταδιακά, το συντομότερο όμως δυνατόν, τα προ κρίσης επίπεδα.

2. Την υλοποίηση των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων. Στο σημείο αυτό ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μέσω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και των ελέγχων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται αξιοποιείται επ’ ωφελεία του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, είπε, τονίζοντας ότι έτσι «η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτικές με ταξικό πρόσημο. Αλλά πολιτικές για όλους τους πολίτες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα και στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

3. Την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, μέσω του «Ηρακλή» και του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας ιδιωτών.

4. Την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, με νομοθετική παρέμβαση που θα είναι εναρμονισμένη με τα διεθνής και ευρωπαϊκά επενδυτικά δεδομένα,. Ο κ. Σταϊκούρας έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2020.

5. Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων που επί μακρόν «λιμνάζουν», της εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που συστηματικά τα τελευταία χρόνια υποεκτελείται, καθώς και της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που παραμένουν σταθερά υψηλές.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου και των άμεσων προτεραιοτήτων του, η επίτευξη υψηλότερου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, η διατήρηση χαμηλού κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου από το ΔΝΤ και η αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση ομολόγων σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2021.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1054621/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/neo-plaisio-gia-ta-xreh-noikokyriwn-kai-epixeirhsewn-sxediazei-to-ypoik

Τι περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Ειδήσεις

Στη Βουλή κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» και σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για «νομοσχέδιο τομή, με το οποίο επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, η ελάφρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και η υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το φορολογικό νομοσχέδιο είναι στον πυρήνα των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για τη φορολογική πολιτική και περιλαμβάνει:

 • τη μείωση των φόρων,
 • τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη,
 • τη διαφάνεια και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής,
 • την επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και τη μετάβαση του φορολογικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή,
 • τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου της Φορολογικής Διοίκησης και των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη ωφέλεια των φορολογουμένων, και
 • τη διευκόλυνση και προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων.

Ειδικότερα, στον τομέα της φορολογικής ελάφρυνσης των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, οι κυριότερες φορολογικές ελαφρύνσεις περιλαμβάνουν:

 
 • Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζει να ισχύει η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. 
 • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.
 • Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα με στόχο την ελάφρυνση τους από τα φορολογικά βάρη και την ταυτόχρονη δυνατότητα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας, μέσω της σύστασης νέων αγροτικών σχημάτων.
 • Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα (για το 2018).

Επιπρόσθετα, αναπροσαρμόζεται η μείωση του φόρου εισοδήματος με βάση τον αριθμό των παιδιών, εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τη στήριξη ευπαθών ομάδων (βρεφική προστασία), καθώς και για την κοινωνική προστασία και αποκαθίστανται διαπιστωμένες ανισότητες σε βάρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 

Μεταξύ αυτών:

 • Αύξηση του «αφορολόγητου» κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση των 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματός τους, εφόσον το φορολογητέο τους εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
 • Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
 • Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.
 • Μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24%  που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων. 

Ειδικότερα:

 • Αποσαφηνίζεται και απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία ενώ παράλληλα θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.
 • Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.
 • Προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
 • Ρυθμίζεται η αγορά για τις ναυλώτριες εταιρίες γυμνών πλοίων (bareboat chartering) και πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση, όπως και θέματα φορολογίας ρυμουλκών, αλιευτικών πλοίων και πλοίων δεύτερης κατηγορίας.

Σημαντικό στοιχείο είναι τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. 

Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής, ενώ η αναστολή του Φ.Π.Α. καταλαμβάνει και την αντιπαροχή.
 • Αναστέλλεται η επιβολή του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων για τρία χρόνια.
 • Εισάγονται κίνητρα για την πραγματοποίηση δαπανών που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών, με συνολικό ύψος δαπάνης τις 16.000 ευρώ, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 4 ετών.
 • Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24 και σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτων οφειλών από 24 σε 48. Παρέχεται η δυνατότητα ένταξης των ίδιων οφειλών από τον ίδιο οφειλέτη για δεύτερη φορά εάν η ρύθμιση απολεσθεί για οποιοδήποτε λόγο που αφορά σε υπαιτιότητά του.
 • Μειώνεται το μίσθωμα για την εκμίσθωση δημόσιων ιχθυοτρόφων υδάτων σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς από 10% σε 5% επί της αξίας των αλιευμάτων.

Εισάγονται φορολογικά μέτρα για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως:

Η εισαγωγή δέσμης μέτρων για την προώθηση χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, παρακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών-μελών. Πιο συγκεκριμένα, δεν λογίζεται ως παροχή σε είδος η χορήγηση αυτοκινήτου οχήματος χαμηλών ή μηδενικών ρύπων. Επιπλέον χορηγείται στην επιχείρηση η δυνατότητα υπερέκπτωσης κατά 30% της δαπάνης για τη μίσθωση αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, ενώ και για τη δαπάνη αγοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων χορηγείται στην επιχείρηση η δυνατότητα υπερέκπτωσης κατά 30% της ανωτέρω δαπάνης. Τέλος, χορηγείται στην επιχείρηση η δυνατότητα υπεραποσβέσεων με αυξημένους συντελεστές έναντι των υφιστάμενων για την απόκτηση επιβατικών αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων τα οποία είναι χαμηλών ή μηδενικών ρύπων.

Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενους, δίδοντας:

- έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις δαπάνες που αφορούν σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης,κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ χωρίς αυτές να αποτελούν εισόδημα για τον εργαζόμενο,

- ενίσχυση της παροχής δωρεών σε χρήμα και σε είδος από ιδρύματα προς το Δημόσιο, μέσω της έκπτωσης από το εισόδημα των δαπανών για δωρεές σε χρήμα ή σε είδος προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαφάνεια και περιορισμός της φοροδιαφυγής 

Πρόκειται για ρυθμίσεις για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 
Ειδικότερα, οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των ανωτέρω:

 1. Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και το ποσό της διατροφής διαζευγμένου συζύγου ή τέκνου.
 2. Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί  δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το τριάντα τοις εκατό (30%) στο είκοσι τοις εκατό (20%) του πραγματικού τους εισοδήματος
 3. Στον  φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στις πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 €).
 4. Προβλέπονται εξαιρέσεις για φορολογούμενους που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Μείωση της γραφειοκρατίας

Για τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου της Φορολογικής Διοίκησης και των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη ωφέλεια των φορολογουμένων, προβλέπονται τα εξής:

 • Γίνεται εφάπαξ διαγραφή οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων συνολικής αξίας έως 10 ευρώ ανά φορολογούμενο. Με αυτό τον τρόπο, αφενός αποφορτίζεται η Φορολογική Διοίκηση από το γραφειοκρατικό κόστος για την παρακολούθηση των οφειλών αυτών, ενώ πάνω από 500.000 φορολογούμενοι θα αποκτήσουν και πάλι τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για την οικονομική δραστηριότητά τους.
 • Εφαρμόζεται η περιοδική διαγραφή μικροοφειλών συνολικής αξίας έως 1 ευρώ ανά φορολογούμενο, προκειμένου και με αυτό τον τρόπο να αποφορτιστεί η λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης.
 • Δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να διαγράφουν ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες τους, συνολικού ύψους έως 300 ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να χρειάζεται να έχουν εξασκήσει προηγουμένως όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξή τους, δεδομένου ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κόστος της διαδικασίας είναι υψηλότερο από το ύψος της οφειλής.

Τέλος, επιστρέφεται ή διαγράφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ΕΦΚ που βεβαιώθηκε για κρασιά τα οποία μέχρι και την τελευταία ημέρα ισχύος του ΕΦΚ κρασιού (31.12.2018) δεν είχαν διατεθεί στην κατανάλωση.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/220613_ti-perilambanei-forologiko-nomoshedio-poy-katatethike-sti-boyli

Έργα ύψους 6,5 εκ. ευρώ μέσω «LEADER» σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας

Ειδήσεις

Συνολικά 24 δημόσια έργα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας εντάχθηκαν με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), στο πλαίσιο του «LEADER» και χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, καθώς επίσης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιούνται μέσω της Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) «Αιτωλική Αναπτυξιακή» κι έχουν στόχο να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών με υποδομές αναψυχής, ανάπλασης χώρων στη Ναύπακτο και στο Μεσολόγγι, όπως επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις στο Αντίρριο, παρεμβάσεις που ενισχύουν το τουριστικό προϊόν με την ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών, αλλά και έργα βασικών υποδομών, κυρίως στον τομέα της αποχέτευσης και της ύδρευσης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη σε επίπεδο χώρας που ολοκληρώνει την ένταξη των έργων στο πρόγραμμα «LEADER».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε σχετικά: «Η εκμετάλλευση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου για τη δημιουργία υποδομών που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, αποτελεί ύψιστη υποχρέωσή μας και ταυτόχρονα, διαρκή στόχο μας. Με την ένταξη των συγκεκριμένων έργων, δημοτικές ενότητες και τοπικές κοινότητες των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας θα πετύχουν να δημιουργήσουν δομές που έχουν απόλυτη ανάγκη, ενισχύοντας και βελτιώνοντας παράλληλα το τουριστικό προφίλ τους. Σταθερή επιδίωξή μας, η ανάπτυξη όλων των περιοχών της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα των πιο μικρών και μέχρι σήμερα αδικημένων…»

ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

 • Αποκατάσταση μονοπατιών και διαμόρφωση πεζοπορικών διαδρομών Δήμου Ναυπακτίας, 336.720 ευρώ.
 • Βελτίωση και καθαρισμός μονοπατιών επιλεγμένων πεζοπορικών διαδρομών και σήμανση στην περιοχή του Δήμου Ναυπακτίας, 342.960 ευρώ.
 • Καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών όρους Βαράσοβας, 167.710 ευρώ
 • Εκσυγχρονισμός πεζοπορικών διαδρομών Δημοτικής Ενότητας Αποδοτίας, 450.000 ευρώ.
 • Συντήρηση και προβολή αναρριχητικού πεδίου Βαράσοβας, 349.010 ευρώ.
 • Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, 163.400 ευρώ.
 • Ανάπλαση – ανάδειξη του τμήματος του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, 600.000 ευρώ.
 • Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Μάρκου Μπότσαρη στο Μεσολόγγι, 600.000 ευρώ.
 • Ανάπλαση δημοτικής οδού στο Αντίρριο – 436.000 ευρώ.
 • Ανάπλαση τμήματος του οικισμού για την τουριστική προβολή της Τοπικής Κοινότητας Ανθοφύτου, 100.000 ευρώ.
 • Δημιουργία Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης, 50.000 ευρώ.
 • Προμήθεια και τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στο Λιμάνι του Αστακού,121.500 ευρώ.
 • Κατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα Δημοτικού Σταδίου στο Αιτωλικό, 328.245 ευρώ.
 • Κατασκευή αθλητικής εγκατάστασης στίβου στο Αντίρριο, 249.581 ευρώ.
 • Κατασκευή Κλειστού προπονητηρίου στο Αντίρριο, 400.000 ευρώ.
 • Ανάπτυξη Δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόληψη πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών σε δάση και δασικές εκτάσεις της περιοχής της Αιτωλίας, 137.500 ευρώ.
 • Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Μαμουλάδας –ΔΕΥΑ Ναυπάκτου, 24.791 ευρώ.
 • Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Πούντου - ΔΕΥΑ Ναυπάκτου 18.379 ευρώ.
 • Κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού και αντλιοστασίου ύδρευσης στην περιοχή Λυγιά Ναυπάκτου - ΔΕΥΑ Ναυπάκτου 55.500 ευρώ.

Σε χαμηλό δεκαετίας η παγκόσμια ανάπτυξη

Οικονομία

REUTERS, BLOOMBERG
 
Φωτογραφία: Για την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ επισήμανε πως θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο, εάν δεν δράσουν οι επιμέρους εθνικές κυβερνήσεις, λαμβάνοντας επεκτατικά μέτρα.
 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με τον πιο βραδύ ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009. Και αυτό, επειδή οι επιμέρους εθνικές κυβερνήσεις επιδεικνύουν αναποφασιστικότητα και επαφίενται στις κεντρικές τράπεζες για να αναθερμανθούν οι επενδύσεις. Ειδικότερα, όπως ανέφερε στις προβλέψεις του ο ΟΟΣΑ, η οικονομία σε διεθνή κλίμακα φέτος θα αναπτυχθεί κατά 2,9%, όπως και την επόμενη χρονιά, ενώ μόλις τον Σεπτέμβριο είχε προβλέψει ανάπτυξη 3% το 2020. Ωστόσο, δίνοντας κάποιες μικρές ελπίδες, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα ενισχυθεί η οικονομία στο 3% το 2021, αρκεί βέβαια να μετριαστούν οι επιπτώσεις από έναν συνδυασμό παραγόντων, που ποικίλλουν και εκτείνονται από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο μέχρι την απροσδόκητη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.

Ισως το σοβαρότερο θέμα να είναι πως οι κυβερνήσεις δεν κατορθώνουν να ανταποκριθούν στα μεγάλα ζητήματα του καιρού μας, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση της οικονομίας τους και η διάλυση της παγκόσμιας ισορροπίας, της βασισμένης σε ένα πολυμερές σύστημα συμφωνιών, όπως διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Για την ανώτατη οικονομολόγο του διεθνούς οργανισμού, Λοράνς Μπουν, η ανησυχία έγκειται στο ότι ο κόσμος ενδεχομένως να συνεχίσει να υποφέρει για πολλές δεκαετίες ακόμα, εάν οι ιθύνοντες έχουν να προτείνουν μόνον βραχυπρόθεσμες λύσεις σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων και νομισματικής πολιτικής. «Το σοβαρότερο θέμα είναι πως οι προοπτικές συνεχίζουν να επιδεινώνονται με αμείωτη ένταση, γεγονός που αποκαλύπτει κυρίως την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τους κραδασμούς που προκαλούν οι κύκλοι της οικονομίας. Θα ήταν σφάλμα πολιτικής να θεωρήσει αυτές τις αλλαγές προσωρινές, που μπορούν να τεθούν υπό διαχείριση με μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής υφής».

Και όπως προσέθεσε η ίδια, «χωρίς να δοθεί σαφής πολιτική κατεύθυνση, η αβεβαιότητα θα εντείνεται και οι προοπτικές της ανάπτυξης θα διαβρώνονται». Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέτος αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 2,3% σε σύγκριση με αρχική πρόβλεψη 2,4%, και με ρυθμό 2% το 2020 και το 2021. Ο θετικός αντίκτυπος από τις φοροαπαλλαγές του 2017 εξασθενεί, ενώ οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ βλέπουν τις οικονομίες τους να  επιβραδύνονται. Κατά τον ΟΟΣΑ, μία επιπλέον μείωση επιτοκίων θα ήταν δικαιολογημένη, εάν εμφάνιζε η οικονομία αποδυνάμωση.

Στην περίπτωση της Ευρωζώνης, τα πράγματα είναι βελτιωμένα. Εφέτος αναμένει ο ΟΟΣΑ ρυθμό 1,2% από 1,1%, το 2020, 1,1% από 1,0% κατά την πρόβλεψη Σεπτεμβρίου, ενώ θα επανέλθει στο 1,2% το 2021. Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο διεθνής οργανισμός επισήμανε πως θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο, εάν δεν δράσουν οι επιμέρους εθνικές κυβερνήσεις, ενισχύοντας τις δημόσιες επενδύσεις. Τέλος, η Κίνα θα αναπτυχθεί ελαφρώς ταχύτερα στο 6,2% από 6,1% με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά θα περιοριστεί στο 5,7% και 5,5% την επόμενη και μεθεπόμενη χρονιά. Αν και η Κίνα δεν ανήκει τυπικά στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο ίδιος την παρακολουθεί. Επισημαίνει δε πως οι οικονομία της θα επηρεαστεί από τις εμπορικές διενέξεις και τον σταδιακό αναπροσανατολισμό της παγκόσμιας οικονομίας από τις εξαγωγές στην εγχώρια ζήτηση. 

Η πηγή ανησυχίας

Για τον ΟΟΣΑ υπάρχει ο κίνδυνος να κλιμακωθεί η ένταση στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου, και αυτό είναι πηγή ανησυχίας. Και ακόμα πιο σοβαρό για τον διεθνή οργανισμό είναι το ότι η γενικευμένη αβεβαιότητα θα παραμείνει και θα επικρέμαται ακόμα κι αν τα προβλήματα επιλυθούν. Στις προηγμένες μεγάλες οικονομίες ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η όλη κατάσταση επηρεάζει δυσμενώς την αύξηση των εταιρικών επενδύσεων, η οποία πιθανώς να επιβραδυνθεί στο 1,25% σε ετήσια βάση, από σχεδόν 2% την περυσινή χρονιά. Οι προκλήσεις στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων απαιτούν από τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε βαθύτερες αλλαγές, πέραν του να αποσύρουν δασμούς που επιβλήθηκαν εκατέρωθεν μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το παγκόσμιο σύστημα εμπορικών κανόνων και να περισταλούν οι επιδοτήσεις, οι οποίες βλάπτουν το εμπόριο, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ. Ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση οι κυβερνήσεις να επιδείξουν ανάλογη ενδελέχεια και στο πώς θα σχεδιάσουν τις περιβαλλοντικές πολιτικές τους, όταν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία μαίνονται και οι πλημμύρες στη Βενετία απειλούν ένα μνημείο του πολιτισμού – αμφότερα τα φαινόμενα ορισμένοι τα αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή. Και σε όλα αυτά οι κυβερνήσεις δεν έχουν ξεκάθαρη άποψη, αν θα πρέπει π.χ. να επιβάλουν φόρο στους ρύπους. «Δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να αποφευχθεί η στασιμότητα, που θα βλάψει σχεδόν τους πάντες, να μην υπάρχει αβεβαιότητα και να γίνουν καθολικά επωφελείς επενδύσεις», υπογραμμίζει η Λοράνς Μπουν του ΟΟΣΑ.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1052926/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/se-xamhlo-dekaetias-h-pagkosmia-anapty3h

Πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση: Στο επίκεντρο η κατάργηση προστασίας της α΄ κατοικίας

Ειδήσεις

Η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα προετοιμάσει τις μεγάλες αποφάσεις του προσεχούς διαστήματος: την αλλαγή της χρήσης των πόρων των SMPs και ΑΝFAs για επενδύσεις, αλλά και τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Περισσότερα στην https://www.kathimerini.gr/1060201/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/pempth-metamnhmoniakh-a3iologhsh-sto-epikentro-h-katarghsh-prostasias-ths-a-katoikias

«Σεισμικό γεγονός» για την παγκόσμια οικονομία η μετωπική ΗΠΑ - Ιράν

Ειδήσεις

Σε εύθραυστο περιβάλλον απειλεί να θέσει ξανά την παγκόσμια οικονομία η ακραία όξυνση στις αμερικανοϊρανικές σχέσεις μετά την εξόντωση του ηγέτη των Φρουρών της Επανάστασης.

Στο «άκουσμα» της αεροπορικής επιδρομής και της εκβάσεώς της στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, οι αγορές αντέδρασαν με την τιμή του πετρελαίου Μπρεντ να αγγίζει στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Το ποσοστό αύξησης (4%) είναι το μεγαλύτερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις αεροπορικές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Παρότι δεν επλήγησαν εγκαταστάσεις παραγωγής, η εξόντωση ενός από τους πλέον ισχυρούς άνδρες του Ιράν εντείνει τους φόβους για μετωπική, στρατιωτική αντιπαράθεση Ιράν – ΗΠΑ με πιθανότητα ντόμινο σε όλη τη περιοχή, σχολιάζει το Bloomberg.

«Πρόκειται για ένα σεισμικό γεγονός στην περιοχή» εκτιμά o Τζέϊσον  Μπόρντοφ, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, και νυν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η τακτική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» στις σχέσεις  ΗΠΑ – Ιράν μπορεί να  εκτραπεί εκτός ορίων. «Η απάντηση του Ιράν θα είναι άγρια και αιματηρή. Και σίγουρα μπορεί να περιλαμβάνει επιθέσεις σε ενεργειακές  υποδομές», αναφέρει.

Με «βουτιά» ξεκίνησαν οι δείκτες της Wall Street,  καθώς οι επενδυτές φοβούνται κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones 210 points, ο Standard & Poor’s 500 υποχωρεί κατά 0.6%, υποχωρώντας κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής των μετοχών των αεροπορικών εταιριών που φοβούνται υψηλότερες τιμές καυσίμων. Κατά 0,6% υποχωρούσε και ο δείκτης Nasdaq.

Αντιθέτως οι μετοχές των εταιριών οπλικών συστημάτων, όπως της Lockheed Martin και της Northrop Grumman σημείωναν τη μεγαλύτερη άνοδο στον S&P 500, με κέρδη άνβω του 3% μετά την επίθεση.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στο ελληνικό Χρηματιστήριο εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ενδοσυνεδριακά οι απώλειες ξεπερνούσαν το 2% για να περιοριστούν σημαντικά προς το κλείσιμο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 920,09 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,14%.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1058700/article/epikairothta/kosmos/seismiko-gegonos-gia-thn-pagkosmia-oikonomia-h-metwpikh-hpa---iran

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις το 2020 λόγω μείωσης φορολογίας

Ειδήσεις

Αυξάνονται οι αποδοχές των φορολογουμένων (μισθωτών, συνταξιούχων αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών) καθώς από την 1η Ιανουαρίου ενεργοποιούνται οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές. Για πρώτη φορά έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια στο σύνολό τους τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα διαπιστώσουν μειώσεις στις επιβαρύνσεις, οι οποίες ενδεχομένως να διευρυνθούν μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τα μέσα του 2020. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα, τις οικογένειες με παιδιά και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι ελαφρύνσεις είναι μεγαλύτερες, ενώ αντίθετα περιορισμένες είναι για τη μεσαία τάξη, κάτι που παραδέχθηκε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, οι μειώσεις στη φορολογία σε μηνιαία βάση φθάνουν έως τα 13 ευρώ για τους  άγαμους ή έγγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά και περιορίζονται στα 11 ευρώ για μισθωτό με ένα προστατευόμενο τέκνο. Στα δύο παιδιά η μείωση της φορολογίας για τους μισθωτούς σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται έως 14 ευρώ, ενώ στην περίπτωση μισθωτών με 3 παιδιά η μηνιαία παρακράτηση θα μειωθεί έως 23 ευρώ. Τα παραπάνω αφορούν τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 20.000 και έως 50.000 ευρώ οι μειώσεις ψαλιδίζονται σημαντικά, λόγω των αλλαγών που επήλθαν στον τρόπο που υπολογίζεται η νέα έκπτωση φόρου, δηλαδή τα νέα αφορολόγητα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στους μεγάλους κερδισμένους του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Οι αυτοαπασχολούμενοι  θα διαπιστώσουν στην εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2020 (δηλαδή στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021) μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που φθάνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9%. Συγκεκριμένα, όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 θα δουν τον φόρο να μειώνεται κατά 60% περίπου ή διαφορετικά κατά 1.300 ευρώ. Επί της ουσίας, ελεύθερος επαγγελματίας με φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 2.200 ευρώ. Με τη μείωση του συντελεστή στο 9% ο φόρος περιορίζεται στα 900 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας ή έως τρεις εργοδότες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του ετήσιου καθαρού εισοδήματος που εμφανίζουν στην εφορία, καθώς γι’ αυτούς δεν ισχύει αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Ακολουθούν τέσσερα παραδείγματα:

• Μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα στην εφορία φόρους ύψους 300 ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2020 ο φόρος περιορίζεται στα 123 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται στα 177 ευρώ.

• Ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 2.200 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος μειώνεται στα 900 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος ύψους 1.300 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

• Μισθωτός, έγγαμος με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία φόρους ύψους 2.400 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος μειώνεται στα 2.360 ευρώ δηλαδή θα έχει όφελος 40 ευρώ.

• Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ πληρώνει σήμερα 11.000 ευρώ στην εφορία. Το επόμενο έτος οι φόροι που θα κληθεί να καταβάλει περιορίζονται κατά 1.500 ευρώ. Το τελικό ποσό που θα πληρώσει ανέρχεται στα 9.500 ευρώ.

Μικρότερα βάρη για τις επιχειρήσεις

Μειωμένους φόρους κατά περίπου 20%-30% θα καταβάλει το σύνολο των επιχειρήσεων το 2020 (για τα κέρδη του 2019). Οι μειώσεις των συντελεστών από το 28% στο 24%, καθώς και των μερισμάτων στο 5% από 10% σήμερα, οδηγούν σε σημαντικές ελαφρύνσεις οι οποίες, συνδυαστικά με άλλα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι μειώσεις όμως αναμένεται να συνεχισθούν και το 2020. Η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων με στόχο να γίνουν ανταγωνιστικές στην Ε.Ε. Η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών βρίσκεται στο τραπέζι για το 2020 και μάλιστα δεν αποκλείεται οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους προκειμένου οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν πώς θα φορολογηθούν (για τα κέρδη του 2020) έτσι ώστε να προχωρήσουν στον δικό τους σχεδιασμό, είτε αυτός είναι αύξηση των θέσεων εργασίας, είτε του πάγιου εξοπλισμού, είτε ακόμα και αυξήσεις στους εργαζομένους. Με όσα ισχύουν σήμερα, από το 2020 ένα νομικό πρόσωπο με κέρδη για παράδειγμα 100.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρους ύψους 30.000 ευρώ (προσμετρείται η προκαταβολή φόρου προηγουμένων ετών, το τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.). Το 2020 (για τα κέρδη του 2019) η εταιρεία με τα ίδια κέρδη θα κληθεί να πληρώσει φόρο 21.450 ευρώ, δηλαδή μειωμένο κατά 28,5%.


Συνολικά, οι φόροι που θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις το 2020 για τα κέρδη του 2019 θα είναι μειωμένοι κατά περίπου 20%-30%.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι το όφελος για το σύνολο των επιχειρήσεων θα φθάσει στην επόμενη διετία στο 1,3 δισ. ευρώ (το 2020 εξετάζεται η μείωση του συντελεστή από το 24% στο 20% ή, διαφορετικά, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών). Κίνητρο, το οποίο συνδυαζόμενο με τη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη θα οδηγήσει όλες τις επιχειρήσεις να παρουσιάσουν υψηλότερες απολαβές και να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους με στόχο την αύξηση των κερδών τους. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και την αγορά εργασίας αλλά και στο να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από τον αναιμικό ρυθμό 1,4% του 2018 και μάλιστα με ιδιαίτερα συρρικνωμένη την ιδιωτική κατανάλωση. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα την τελευταία διετία, κόντρα σε όλες τις τάσεις, αυξήθηκαν υπέρμετρα φόροι και εισφορές, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πρώτη στις αυξήσεις φόρων μεταξύ των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, οι περισσότερες χώρες του κόσμου προχώρησαν την τελευταία δεκαετία σε σημαντικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, πλην της Ελλάδας, η οποία αντίθετα αύξησε τους συντελεστές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράδειγμα

Επιχείρηση με φορολογητέα κέρδη 100.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 28.000 ευρώ. Για το ποσό που απομένει (72.000 ευρώ), εφόσον διανεμηθεί, θα καταβληθούν επιπλέον 7.200 ευρώ. Δηλαδή, η επιχείρηση θα πληρώσει συνολικά 35.200 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος θα μειωθεί στις 24.000 ευρώ, ενώ ο φόρος στα διανεμόμενα (μέρισμα που θα κοπεί το 2020) στις 3.800 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει 27.800 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται σε 7.400 ευρώ.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1058106/gallery/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ay3hseis-se-mis8oys-kai-synta3eis-to-2020-logw-meiwshs-forologias

Τι περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Ειδήσεις

Στη Βουλή κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» και σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για «νομοσχέδιο τομή, με το οποίο επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, η ελάφρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και η υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το φορολογικό νομοσχέδιο είναι στον πυρήνα των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για τη φορολογική πολιτική και περιλαμβάνει:

 • τη μείωση των φόρων,
 • τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη,
 • τη διαφάνεια και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής,
 • την επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και τη μετάβαση του φορολογικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή,
 • τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου της Φορολογικής Διοίκησης και των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη ωφέλεια των φορολογουμένων, και
 • τη διευκόλυνση και προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων.

Ειδικότερα, στον τομέα της φορολογικής ελάφρυνσης των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, οι κυριότερες φορολογικές ελαφρύνσεις περιλαμβάνουν:

 
 • Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζει να ισχύει η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. 
 • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.
 • Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα με στόχο την ελάφρυνση τους από τα φορολογικά βάρη και την ταυτόχρονη δυνατότητα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας, μέσω της σύστασης νέων αγροτικών σχημάτων.
 • Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα (για το 2018).

Επιπρόσθετα, αναπροσαρμόζεται η μείωση του φόρου εισοδήματος με βάση τον αριθμό των παιδιών, εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τη στήριξη ευπαθών ομάδων (βρεφική προστασία), καθώς και για την κοινωνική προστασία και αποκαθίστανται διαπιστωμένες ανισότητες σε βάρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 

Μεταξύ αυτών:

 • Αύξηση του «αφορολόγητου» κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση των 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματός τους, εφόσον το φορολογητέο τους εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
 • Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
 • Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.
 • Μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24%  που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων. 

Ειδικότερα:

 • Αποσαφηνίζεται και απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία ενώ παράλληλα θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.
 • Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.
 • Προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
 • Ρυθμίζεται η αγορά για τις ναυλώτριες εταιρίες γυμνών πλοίων (bareboat chartering) και πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση, όπως και θέματα φορολογίας ρυμουλκών, αλιευτικών πλοίων και πλοίων δεύτερης κατηγορίας.

Σημαντικό στοιχείο είναι τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. 

Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής, ενώ η αναστολή του Φ.Π.Α. καταλαμβάνει και την αντιπαροχή.
 • Αναστέλλεται η επιβολή του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων για τρία χρόνια.
 • Εισάγονται κίνητρα για την πραγματοποίηση δαπανών που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών, με συνολικό ύψος δαπάνης τις 16.000 ευρώ, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 4 ετών.
 • Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24 και σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτων οφειλών από 24 σε 48. Παρέχεται η δυνατότητα ένταξης των ίδιων οφειλών από τον ίδιο οφειλέτη για δεύτερη φορά εάν η ρύθμιση απολεσθεί για οποιοδήποτε λόγο που αφορά σε υπαιτιότητά του.
 • Μειώνεται το μίσθωμα για την εκμίσθωση δημόσιων ιχθυοτρόφων υδάτων σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς από 10% σε 5% επί της αξίας των αλιευμάτων.

Εισάγονται φορολογικά μέτρα για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως:

Η εισαγωγή δέσμης μέτρων για την προώθηση χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, παρακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών-μελών. Πιο συγκεκριμένα, δεν λογίζεται ως παροχή σε είδος η χορήγηση αυτοκινήτου οχήματος χαμηλών ή μηδενικών ρύπων. Επιπλέον χορηγείται στην επιχείρηση η δυνατότητα υπερέκπτωσης κατά 30% της δαπάνης για τη μίσθωση αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, ενώ και για τη δαπάνη αγοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων χορηγείται στην επιχείρηση η δυνατότητα υπερέκπτωσης κατά 30% της ανωτέρω δαπάνης. Τέλος, χορηγείται στην επιχείρηση η δυνατότητα υπεραποσβέσεων με αυξημένους συντελεστές έναντι των υφιστάμενων για την απόκτηση επιβατικών αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων τα οποία είναι χαμηλών ή μηδενικών ρύπων.

Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενους, δίδοντας:

- έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις δαπάνες που αφορούν σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης,κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ χωρίς αυτές να αποτελούν εισόδημα για τον εργαζόμενο,

- ενίσχυση της παροχής δωρεών σε χρήμα και σε είδος από ιδρύματα προς το Δημόσιο, μέσω της έκπτωσης από το εισόδημα των δαπανών για δωρεές σε χρήμα ή σε είδος προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαφάνεια και περιορισμός της φοροδιαφυγής 

Πρόκειται για ρυθμίσεις για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 
Ειδικότερα, οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των ανωτέρω:

 1. Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και το ποσό της διατροφής διαζευγμένου συζύγου ή τέκνου.
 2. Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί  δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το τριάντα τοις εκατό (30%) στο είκοσι τοις εκατό (20%) του πραγματικού τους εισοδήματος
 3. Στον  φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στις πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 €).
 4. Προβλέπονται εξαιρέσεις για φορολογούμενους που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Μείωση της γραφειοκρατίας

Για τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου της Φορολογικής Διοίκησης και των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη ωφέλεια των φορολογουμένων, προβλέπονται τα εξής:

 • Γίνεται εφάπαξ διαγραφή οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων συνολικής αξίας έως 10 ευρώ ανά φορολογούμενο. Με αυτό τον τρόπο, αφενός αποφορτίζεται η Φορολογική Διοίκηση από το γραφειοκρατικό κόστος για την παρακολούθηση των οφειλών αυτών, ενώ πάνω από 500.000 φορολογούμενοι θα αποκτήσουν και πάλι τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για την οικονομική δραστηριότητά τους.
 • Εφαρμόζεται η περιοδική διαγραφή μικροοφειλών συνολικής αξίας έως 1 ευρώ ανά φορολογούμενο, προκειμένου και με αυτό τον τρόπο να αποφορτιστεί η λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης.
 • Δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να διαγράφουν ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες τους, συνολικού ύψους έως 300 ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να χρειάζεται να έχουν εξασκήσει προηγουμένως όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξή τους, δεδομένου ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κόστος της διαδικασίας είναι υψηλότερο από το ύψος της οφειλής.

Τέλος, επιστρέφεται ή διαγράφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ΕΦΚ που βεβαιώθηκε για κρασιά τα οποία μέχρι και την τελευταία ημέρα ισχύος του ΕΦΚ κρασιού (31.12.2018) δεν είχαν διατεθεί στην κατανάλωση.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/220613_ti-perilambanei-forologiko-nomoshedio-poy-katatethike-sti-boyli

Έργα ύψους 6,5 εκ. ευρώ μέσω «LEADER» σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας

Ειδήσεις

Συνολικά 24 δημόσια έργα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας εντάχθηκαν με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), στο πλαίσιο του «LEADER» και χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, καθώς επίσης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιούνται μέσω της Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) «Αιτωλική Αναπτυξιακή» κι έχουν στόχο να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών με υποδομές αναψυχής, ανάπλασης χώρων στη Ναύπακτο και στο Μεσολόγγι, όπως επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις στο Αντίρριο, παρεμβάσεις που ενισχύουν το τουριστικό προϊόν με την ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών, αλλά και έργα βασικών υποδομών, κυρίως στον τομέα της αποχέτευσης και της ύδρευσης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη σε επίπεδο χώρας που ολοκληρώνει την ένταξη των έργων στο πρόγραμμα «LEADER».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε σχετικά: «Η εκμετάλλευση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου για τη δημιουργία υποδομών που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, αποτελεί ύψιστη υποχρέωσή μας και ταυτόχρονα, διαρκή στόχο μας. Με την ένταξη των συγκεκριμένων έργων, δημοτικές ενότητες και τοπικές κοινότητες των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας θα πετύχουν να δημιουργήσουν δομές που έχουν απόλυτη ανάγκη, ενισχύοντας και βελτιώνοντας παράλληλα το τουριστικό προφίλ τους. Σταθερή επιδίωξή μας, η ανάπτυξη όλων των περιοχών της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα των πιο μικρών και μέχρι σήμερα αδικημένων…»

ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

 • Αποκατάσταση μονοπατιών και διαμόρφωση πεζοπορικών διαδρομών Δήμου Ναυπακτίας, 336.720 ευρώ.
 • Βελτίωση και καθαρισμός μονοπατιών επιλεγμένων πεζοπορικών διαδρομών και σήμανση στην περιοχή του Δήμου Ναυπακτίας, 342.960 ευρώ.
 • Καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών όρους Βαράσοβας, 167.710 ευρώ
 • Εκσυγχρονισμός πεζοπορικών διαδρομών Δημοτικής Ενότητας Αποδοτίας, 450.000 ευρώ.
 • Συντήρηση και προβολή αναρριχητικού πεδίου Βαράσοβας, 349.010 ευρώ.
 • Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, 163.400 ευρώ.
 • Ανάπλαση – ανάδειξη του τμήματος του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, 600.000 ευρώ.
 • Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Μάρκου Μπότσαρη στο Μεσολόγγι, 600.000 ευρώ.
 • Ανάπλαση δημοτικής οδού στο Αντίρριο – 436.000 ευρώ.
 • Ανάπλαση τμήματος του οικισμού για την τουριστική προβολή της Τοπικής Κοινότητας Ανθοφύτου, 100.000 ευρώ.
 • Δημιουργία Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης, 50.000 ευρώ.
 • Προμήθεια και τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στο Λιμάνι του Αστακού,121.500 ευρώ.
 • Κατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα Δημοτικού Σταδίου στο Αιτωλικό, 328.245 ευρώ.
 • Κατασκευή αθλητικής εγκατάστασης στίβου στο Αντίρριο, 249.581 ευρώ.
 • Κατασκευή Κλειστού προπονητηρίου στο Αντίρριο, 400.000 ευρώ.
 • Ανάπτυξη Δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόληψη πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών σε δάση και δασικές εκτάσεις της περιοχής της Αιτωλίας, 137.500 ευρώ.
 • Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Μαμουλάδας –ΔΕΥΑ Ναυπάκτου, 24.791 ευρώ.
 • Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Πούντου - ΔΕΥΑ Ναυπάκτου 18.379 ευρώ.
 • Κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού και αντλιοστασίου ύδρευσης στην περιοχή Λυγιά Ναυπάκτου - ΔΕΥΑ Ναυπάκτου 55.500 ευρώ.

Από το 2020 οι νέες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες

Ειδήσεις

Από το νέο έτος θα τεθεί σε ισχύ το καινούργιο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους 1,4 εκατ. μη μισθωτών, οι οποίοι καλούνται εντός του 2019 να εξυπηρετούν τις εισφορές του ΕΦΚΑ όπως αναρτώνται κάθε μήνα, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως αναφέρει η "Καθημερινή”, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει επίσης αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αποσύνδεση του ασφαλιστικού από το φορολογικό, ενώ μελετάται και η επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων με στόχο ένα πιο δίκαιο σύστημα.

Η κατώτερη ασφαλιστική κλάση πιθανότατα, βάσει των εισηγήσεων που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 λεπτά.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας «βουλιάζει» την Wall Street

Ειδήσεις

Σε κλοιό  πιέσεων παρέμεινε και σήμερα η Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. O Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 300 δισ. δολαρίων από 1η Σεπτεμβρίου με το Πεκίνο να αντιδρά αφήνοντας το γουάν να υποχωρήσει σε χαμηλό 11 ετώνέναντι του δολαρίου (αναλογία 7 γουάν προς ένα δολ.) προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τα μέτρα Τραμπ.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 2,9% ή 767 μονάδες στις 25.717, ο S&P σημείωσε πτώση 2,98% στις 2.844 μονάδες και ο Nasdaq «βούλιαξε» 3,47% στις 7.726 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (-5,2%), Visa (-4,7%) και ΙΒΜ (-4,4%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε υψηλότερα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς χθες Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γιούαν ρενμίνμπι έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.

φωτο Reuters

Πηγή: https://www.thetoc.gr

Συνάντηση Μητσοτάκη - Λάτση: «Ξεμπλοκάρει» άμεσα η επένδυση στο Ελληνικό

Ειδήσεις

Τα έργα στο Ελληνικό πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός,Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Σπύρος Λάτσης, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης. 

Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το έργο της ανάπλασης πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και αν είναι δυνατόν να μπουν οι μπουλντόζες μέχρι το τέλος του 2019.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η επένδυση στο Ελληνικό να προχωρήσει μέσα στο 2019.

 

«Η επένδυση στο Ελληνικό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν μπει οι μπουλντόζες. Αυτός είναι ο στόχος μου. Κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνουμε σε όλα τα επίπεδα της διοικήσεως για να πάμε γρηγορότερα», είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης.

Όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ελληνικό, όπως έχει ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. 

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ το ζήτημα συζητήθηκε και χθες σε σύσκεψη παρουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Γεωργιάδη καθώς και το πρωί της Πέμπτης κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Τουρισμού.

Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI

Πηγή: https://www.cnn.gr

Πρώτη σε επενδύσεις από το «πακέτο Γιούνκερ» η Ελλάδα

Ειδήσεις

Οι πέντε πρώτες χώρες της ΕΕ σε επενδύσεις, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Πολωνία

Χρηματοδότηση ύψους 76,9 δισ. ευρώ στα 28 κράτη - μέλη αντιπροσωπεύουν τα εγκεκριμένα έργα στο πλαίσιο του «πακέτου Γιούνκερ» τον Ιούλιο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε επενδύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε συνέχεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλιου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων του «πακέτου Γιούνκερ» αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 424 δισ. ευρώ στην ΕΕ.

Περίπου 967.000 νεοσύστατες, καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Επί του παρόντος, οι πέντε πρώτες χώρες σε επενδύσεις, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Πολωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 55,8 δισ. ευρώ για έργα υποδομών και καινοτομίας, γεγονός που αναμένεται να κινητοποιήσει 256,9 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), μέρος του ομίλου της ΕΤΕπ, έχει εγκρίνει συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες και ταμεία για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ με συνολικό ποσό 21,1 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει 167,1 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων ξεκινά από τα περιφερειακά λιμάνια

Ειδήσεις

Στην πλήρη αποκρατικοποίηση ορισμένων εκ των δέκα περιφερειακών λιμένων διεθνούς ενδιαφέροντος προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Ναυτιλίας υπό τον υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη και στην οποία συμμετείχαν οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενώφος και Ριχάρδος Λαμπίρης αντίστοιχα, όπως και ο επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την αξιοποίηση των Λιμανιών και των Μαρίνων, Αθανάσιος Λιάγκος, δόθηκαν οι σχετικές εντολές.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει από τους συμβούλους του, για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών, (Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου) και συγκεκριμένα την Ernst & Young, να επαναξιολογήσει το βέλτιστο μοντέλο αξιοποίησης για το κάθε λιμάνι χωριστά με βάση τόσο τις ανάγκες του δημοσίου συμφέροντος όσο και το υπάρχον ή μη, επενδυτικό ενδιαφέρον. Έτσι αναμένεται για κάποια λιμάνια να προκριθεί η πώληση μετοχών, σε άλλα η παραχώρηση του συνόλου των δραστηριοτήτων και σε κάποια άλλα η παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται ότι η E&Y, είναι επιφορτισμένη και με το premarketing των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή τη βολιδοσκόπηση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απορρίψει το μοντέλο της πώλησης του 100% των μετοχών των Οργανισμών Λιμένων, παρά την τεκμηριωμένη ύπαρξη σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος γι αυτό και είχε προχωρήσει στην επιλογή μοντέλου παραχώρησης επιμέρους δραστηριοτήτων σε κάθε λιμάνι (πχ. Κρουαζιέρα, εμπορική δραστηριότητα, μαρίνες), με διατήρηση των δομών του δημοσίου ως ιδιοκτησία προσθέτοντας μάλιστα ως υποχρέωση των τυχών επενδυτών, την απόδοση σημαντικού ποσοστού του τζίρου τους στους οργανισμούς. Γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες είχε αποθαρρύνει πολλούς εκ των δυνητικών επενδυτών.

Για τα λιμάνια εκείνα που εκτιμάται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συνολική αποκρατικοποίηση, όπως πχ, αυτό της Αλεξανδρούπολης και εφ’ όσων η Enrst & Young γνωμοδοτήσει θετικά, θα προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμών για την πώληση του 100% των μετοχών, δηλαδή αποκρατικοποιήσεις ευρύτερες ακόμα και από εκείνες του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Το ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα η ομάδα Ποσειδών που είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση των λιμανιών έχει ανατάξει πλήρως τα οικονομικά των λιμένων τα οποία παραμένουν υγιή, παρά την τοποθέτηση κομματικά επιλεγμένων διοικήσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση, γεγονός που πιστώνεται στην τεχνογνωσία την οποία έχει αναπτύξει η αρμόδια διεύθυνση του ΤΑΙΠΕΔ. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τα δέκα περιφερειακά λιμάνια είναι ώριμα για να ξεκινήσει μία «νέα γενιά» αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Online)

Τι σημαίνει το ράλι των ελληνικών ομολόγων και πόσο πρέπει να ελπίζουμε σε νέο QE

Ειδήσεις

Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε ένα χαμηλό δεκαετίας. Μένει να δούμε τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στη συνολική οικονομία
 

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο βρίσκονται πλέον τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να βρίσκεται στο 2,011% και το spread να διαμορφώνεται στις 238 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010. Συγκριτικά, την ίδια στιγμή, η απόδοση του αμερικάνικου 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,057%.

 

Αντίστοιχα σε ιστορικά χαμηλά είναι και η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 1,051%, την ώρα που το 5ετές των ΗΠΑ έχει απόδοσή 1,808%.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της πτώσης των αποδόσεων ας αναλογιστούμε ότι το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9% και 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%, με τις δύο αποδόσεις να θεωρούνται από τότε ενθαρρυντικές.

Ακόμη και το επταετές ομόλογο που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με ιστορικά χαμηλή απόδοση 1,9% έχει ήδη υποχωρήσει στο 1,582%, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

 

Γιατί υπάρχει ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα;

Αυτό αποτυπώνει μια ιδιαίτερη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα, που συνδυάζουν αυτή τη στιγμή το διπλό πλεονέκτημα της αξιοπιστίας αλλά και της θετικής απόδοσης, καθώς υπάρχουν πια και ομόλογα αρνητικής απόδοσης. Δηλαδή οι επενδυτές τα προτιμούν και γιατί δίνουν απόδοση (δεν είναι απλώς δηλαδή σίγουρες τοποθετήσεις) και γιατί δείχνουν αξιόπιστα και χωρίς κίνδυνο.

 

Τι σημαίνει το ράλι των ομολόγων για το ελληνικό χρέος;

Αυτό με τη σειρά του έχει δύο σημαντικές πλευρές. Από τη μια σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως χώρα υποψήφια για χρεωκοπία και άρα υψηλού κινδύνου (στα κρατικά ομόλογα υψηλή απόδοση και μεγάλα spread από τη χώρα αναφοράς, για την ευρωζώνη τη Γερμανία, σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο). Από την άλλη αυτό σημαίνει μείωση του κόστους δανεισμού του δημοσίου και σαφή δυνατότητα να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες του από τις διεθνείς χρηματαγορές. Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα απομακρύνεται ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο και νέας «δανειακής σύμβασης» (δηλαδή Μνημονίου) και «πιστοληπτικής γραμμής» (που επίσης σε μνημόνιο θα κατέληγε).

Ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτή η θετική δυναμική, που ξαναλέμε ότι στηρίζεται και στη ζήτηση σήμερα για αξιόπιστα ομόλογα με θετικές και όχι αρνητικές ή μηδενικές αποδόσεις, για να διατηρηθεί χρειάζεται άλλα σημάδια από την πλευρά της πραγματικής ελληνικής οικονομίας και κυρίως την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που σημαίνουν μεσοπρόθεσμα και πραγματική βιωσιμότητα ως προς την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Εδώ να υπογραμμίσουμε και μια ακόμη παράμετρο. Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η διαμόρφωση μιας εικόνα μειωμένου ελληνικού κινδύνου, είναι και πραγματικό επιχείρημα προς τη μεριά των δανειστών για την μείωση των απαιτήσεων για υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αυτά προβλέφθηκαν ακριβώς ως εγγυήσεις απέναντι στην κατά την τότε εκτίμηση των δανειστών διακινδύνευση της αποπληρωμής του μνημονιακού χρέους.

 

Το ενδεχόμενο νέου QE

Από την άλλη μεριά, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου ο Μάριο Ντράγκι μεθοδεύει μια ακόμη εκδοχή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα υπηρετήσει και η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ.

Σήμερα, Πέμπτη, ενδεχομένως να κάνει και ιστορικές ανακοινώσεις.

Στην προηγούμενη εκδοχή του η Ελλάδα δεν είχε συμμετάσχει και αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ουσιαστικά ήταν ένας μηχανισμός μαζικής αγοράς τίτλων από τη δευτερογενή αγορά έδωσε μια κρίσιμη ρευστότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και επέτρεψε να συνεχίσουν δανειακές ροές και να τονωθεί η πραγματική οικονομία, περιορίζοντας τις επιπτώσεις των τάσεων αποπληθωρισμού που είχαν καταγραφεί.

Τυχόν επέκταση του προγράμματος τώρα με τρόπο που να συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα θα είχε μεγάλη σημασία γιατί ακριβώς θα έδινε μια σημαντική ανάσα και στην ελληνική οικονομία καθώς θα διαμόρφωνε χρηματοδοτικές ροές σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία είναι η βασική παράμετρος για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής δυναμικής. Εάν μάλιστα συνδυαστεί και με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» αυτό σημαίνει αλλαγή εποχής συνολικά για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, η ίδια η αντιμετώπιση αυτής της ανοιχτής πληγής για το τραπεζικό σύστημα είναι αντίστοιχα και προϋπόθεση και για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που θα δώσει τυχόν νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Οι επιπτώσεις για το συνολικό κόστος δανεισμού

Προφανώς επίσης και η συνολική υποχώρηση των επιτοκίων δεν αφορά μόνο την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Αφορά και το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές είτε, προοπτικά, και για το κόστος δανεισμού στο εσωτερικό της χώρας. Και φθηνότερος δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων σημαίνει μεγαλύτερες δυνατότητες να κάνουν επενδύσεις, να επεκτείνουν δραστηριότητες, να ανανεώσουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό και να κάνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού.

 

Η πρόκληση της ανάπτυξης

Προφανώς και όλα αυτά δεν εξαντλούν τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Η πολιτική δανεισμού, το κόστος δανεισμού, η ρευστότητα στην αγορά, οι δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος αποτελούν τους παράγοντες που διαμορφώνουν τμή

μα της γενικότερης οικονομικής συνθήκης. Η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης προϋποθέτουν αυτούς τους γενικούς όρους, αλλά απαιτούν και άλλες προϋποθέσεις: αναπτυξιακό σχέδιο, προσέλκυση επενδύσεων, θεσμικές παρεμβάσεις που να ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυναμικές και ενεργοποίηση των ίδιων των φορέων της οικονομίας. Και βέβαια μια αυτοτροφοδοτούμενη αναπτυξιακή δυναμική, μαζί με την ανάλογη δημοσιονομική πολιτική, με τη σειρά της διαμορφώνει μια οικονομική συνθήκη που διευκολύνει και την διατήρηση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους σε χαμηλά επίπεδα.

Παναγιώτης Σωτήρης

Πηγή: https://www.in.gr

ΕΝΦΙΑ: Ποιοί δικαιούνται έκπτωση 50% ή απαλλαγή

Ειδήσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση εκπτώσεων, μειώσεων και την αναστολή πληρωμής στον ΕΝΦΙΑ δίνει με απόφαση του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Μεταξύ άλλων στην απόφαση διευκρινίζεται ότι έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και με ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει σε επιφάνεια τα 150 τμ και αξία τις 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Πλήρη απαλλαγή από το φόρο ακινήτων δικαιούται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Αυτή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Online)

Δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων μεταξύ συζύγων μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Φορολογικές Υποχρεώσεις

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται από τους συζύγους εφόσον το επιθυμούν, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Η ΑΝ. ΟΛ. Α.Ε. ανακοινώνει την προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης για το ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2, «Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ» (πράξεων ιδιωτικού χαρακτήρα).

Επενδυτικά Προγράμματα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε Ο.Τ.Α ανακοινώνει την προδημοσίευση στο site: www.anol.gr/, της 1ης Πρόσκλησης για το ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2: «Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ» (πράξεων ιδιωτικού χαρακτήρα). Η προδημοσίευση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των δυνητικών δικαιούχων. Η προδημοσίευση γίνεται μετά την έγκριση του σχεδίου της πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και την εξασφάλιση της Σύμφωνης Γνώμης από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ η οριστική πρόσκληση αναμένεται να ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα, αμέσως μετά την εισαγωγή της στο ηλεκτρονικό σύστημα και την τελική κοινοποίησή της στην Ε.Ε.

Η δημοσίευση της οριστικής Πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα αναρτηθεί εντός περίπου 20 ημερών στο site της ΑΝΟΛ Α.Ε: www.anol.gr  του ΠΑΑ: http://agrotikianaptixi.gr και του ΕΣΠΑ: www.espa.gr .

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της ΑΝΟΛ Α.Ε στην Κρέστενα Ηλείας στο τηλ.2625024990.

 

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕΔΠ

ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Επενδυτικά Προγράμματα

H τιμή του πετρελαίου έχει κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, με απώλειες της τάξης του 42% από τις αρχές Οκτωβρίου.