614 New Articles
Vasilopoulos 1180X300 NewsHome

Κυριότερες Ειδήσεις για τον Πολιτισμό

Grid List

Ελληνική επανάσταση στη Μολδοβλαχία

Ιστορία

Η ελληνική επανάσταση στη Μολδοβλαχία το 1821 υπήρξε η πρώτη επαναστατική ενέργεια των εξεγερμένων Ελλήνων εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διήρκεσε επί επτά σχεδόν μήνες και έληξε με ήττα των επαναστατών. Πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της εξέγερσης ήταν ο επικεφαλής της Φιλικής Εταιρείας πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο οποίος είχε τη γενική ευθύνη των επιχειρήσεων.

Περισσότερα στην https://el.wikipedia.org (Ελληνική επανάσταση στη Μολδοβλαχία)

Σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

391: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Θεοδόσιος Α', απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

1386: Δολοφονείται στη Βούδα ο βασιλιάς Κάρολος Γ' της Νεαπόλεως.

1582: Με την παπική βούλα Inter gravissimas, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' ανακοινώνει το γρηγοριανό ημερολόγιο.

Περισσότερα στην https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6030934/san-simera-24-fevroyarioy

Προτεινόμενο βιβλίο - Luther H. Martin, Οι θρησκείες της ελληνιστικής εποχής, Βάνιας, 2004

Ιστορία

[...] Οι θέσεις του L.H. Martin σχετικά με τον ορισμό των ελληνιστικών χρόνων, καθώς επίσης και τη μελέτη του φαινομένου του συγκρητισμού, αποτελούν καίριες ερευνητικές προτάσεις που σηματοδοτούν την έρευνα των συγκεκριμένων θεμάτων στο τέλος του 20ού αιώνα, αν και μια μεγάλη μερίδα ερευνητών εξακολουθεί να ασπάζεται τις παραδοσιακές θέσεις που κυριάρχησαν. Το γεγονός αυτό δεν μειώνει την αξία της πρώτης πρότασης, αντίθετα την εντάσσει στο συνολικό πνεύμα της εποχής, όπου κυριαρχεί η παράδοση και ο νεωτερισμός. Η πολυφωνία και ο πολυδιάστατος χαρακτήρας είναι η πλέον ενδεδειγμένη οδός, ιδιαίτερα σήμερα, που αξίζει να χαρακτηρίζει τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα.
Οι ελληνιστικοί χρόνοι πρέπει να θεωρηθούν ως μια εποχή μετάβασης, διαρκούς μεταμόρφωσης, αυξανομένης γνώσης του φυσικού περιβάλλοντος και κοσμολογικού επαναπροσδιορισμού. Οι ιστορικές περιστάσεις αυτής της εποχής προκαλούν πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, οι οποίες επιτρέπουν την επικοινωνία του παραδοσιακού κόσμου της ελληνικής και ρωμαϊκής κοινωνίας με τον κόσμο της Ανατολής, που σχετίζεται με τον χώρο του αγνώστου, του "Άλλου". [...]
(από τα προλεγόμενα του βιβλίου)

   

Σαν σήμερα 23 Φεβρουαρίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

303: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός διατάσσει την καταστροφή της χριστιανικής εκκλησίας στη Νικομήδεια, αρχίζοντας τον οκταετή διωγμό κατά των Χριστιανών.

532: Θεμελιώνεται από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθέμιου και Ισιδώρου, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά τη Στάση του Νίκα.

Σαν σήμερα 22 Φεβρουαρίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

1371: Ο Ροβέρτος Β' γίνεται βασιλιάς της Σκωτίας ξεκινώντας τη δυναστεία των Στιούαρτ.

1630: Ο Ινδιάνος Κουαντεκίνα γνωρίζει στους Βρετανούς αποίκους το ποπ κορν.

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο για να κηρύξει την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

Περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6030174/san-simera-22-fevroyarioy

Εκπαιδευτική εκδρομή του Ελληνικού Ωδείου Πύργου - ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, την Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Πολιτισμος

Το Ελληνικό Ωδείο Πύργου, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής του δράσης, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διοργανώνει εκδρομή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), την Κυριακή 10  Μαΐου 2020, από 9:00 π.μ. έως την επιστροφή, για την παρακολούθηση της παράστασης «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ-Μίκης Θεοδωράκης», στις 6 μ.μ.

Πρόκειται για μία μοναδική θεατρική-μουσική παράσταση που κατ’ απαίτηση των θεατών επανέρχεται τον Μάιο, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του χειμώνα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μουσική – ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης
Σύνθεση έργου – σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης
Πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης, Στέλιος Παπαδόπουλος
Μουσική διεύθυνση – Ενορχήστρωση: Θανάσης Βασιλάς
Χορογραφία: Φώτης Νικολάου

Σκηνικά – video art: X SQUARE DESIGN LAB

Χρήστος Μαγγανάς – Χριστόφορος Κώνστας

Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Χωριανόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φρίγγας
Βοηθός παραγωγής: Δέσποινα Βενιχάκη
Φωτογράφος: Γιώργος Καλφαμανώλης
Δημιουργία trailer: X SQUARE DESIGN LAB – Φώτης Φωτόπουλος

ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Σαλίνα Γαβαλά   

Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Άκης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη

Χορεύουν (αλφαβητικά): Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάι, Βασιλική Μακρή, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνος Φρίγγας

 

Το Κόστος της εκδρομής για όλους τους συμμετέχοντες είναι 40 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει το εισιτήριο της παράστασης (β΄εξώστης), την μεταφορά στην Αθήνα  και την επιστροφή στον Πύργο.

Τα παιδιά κάτω των 17 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους ή κάποιο  ενήλικο άτομο που θα έχει την έγκριση της οικογένειας, διαφορετικά θα πρέπει να έχουμε την ενυπόγραφη δήλωση  του  γονέα  με την οποία συναινεί για τη συμμετοχή του παιδιού του στη σχεδιαζόμενη εκδρομή – μετακίνηση, αφού προηγουμένως ενημερωθεί εγγράφως για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκπαιδευτικής εκδρομής. Υποχρεούται το κάθε παιδί – ανήλικο μέλος να δηλώσει τα τηλέφωνα των γονέων του ή κάποιου κοντινού συγγενικού του προσώπου για οτιδήποτε χρειαστεί.

 Συμμετοχές στη γραμματεία του Ωδείου μέχρι  την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020   για να ισχύει η προκράτηση με την προνομιακή τιμή εισιτηρίου παράστασης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκπαιδευτικής εκδρομής θα σας γνωστοποιηθεί σύντομα.

Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά, ώρες 17:00-21:00

 

Από το Ελληνικό Ωδείο Πύργου

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

1η Αποκριά 2020 στον Πύργο - Χορέψαμε με τα γαϊτανάκια μας

Πολιτισμος

Με πολύ κέφι και ρυθμό κράτησαν οι χοροί στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Εκεί όπου η παράδοση είχε τον πρώτο λόγο με ένα μοναδικό δρώμενο που διοργάνωσε για πρώτη φορά ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού υπό την καθοδήγηση του μέλους του ΔΟΠΠ Σοφίας Μάλεση και της αντιπροέδρου του Οργανισμού Αγγελικής Ζάγκλαρη.

Σχολεία και χορευτικοί σύλλογοι της περιοχής ξετύλιξαν χορεύοντας πρώτη φορά όλοι μαζί το " γαϊτανάκι " της δικής μας Αποκριάς . Στην συνέχεια θεατρικές ομάδες των σχολείων αλλά και μικρά παιδιά παρουσίασαν λαϊκά Αποκριάτικα δρώμενα και χορούς που έχουν τις ρίζες τους στην Ελληνική Παράδοση.

Τα Σχολεία που έλαβαν  μέρος ήτανι: 1ο Γυμνάσιο Πύργου, 3ο Δημοτικό Πύργου, Δημοτικό Βουναργου , 5ο Δημοτικό Πύργου, 9ο Νηπιαγωγείο, παιδικός σταθμός “Ρήγας “.

Οι σύλλογοι που χόρεψαν ήταν  οι: Λύκειο Ελληνίδων, Αρχαία Λετρινα, Χορευτικός σύλλογος Γουμερου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κατακόλου " Φάρος" , Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρτιας, Πολιτιστικός Σύλλογος Δεξαμενή και σχολή χορού "Χοροκινηση" .

Μπιζάνι Ιωαννίνων. Το πανίσχυρο οχυρό των Τούρκων που κατασκεύασε ο Γερμανός στρατηγός Γκόλτζ για να αποκρούσει την επίθεση των Ελλήνων. Πως παραδόθηκαν οι τούρκοι πυροβολητές...

Ιστορία

Το ύψωμα στο Μπιζάνι νότια των Ιωαννίνων υπήρξε κρίσιμο σημείο άμυνας που επέλεξαν οι Τούρκοι για να εμποδίσουν την προέλαση του ελληνικού στρατού που αγωνιζόταν να απελευθερώσει τα Ιωάννινα κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο το 1913....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/mpizani-ioanninon-to-panischyro-ochyro-ton-toyrkon-poy-kataskeyase-o-germanos-stratigos-gkoltz-gia-na-apokroysei-tin-epithesi-ton-ellinon-pos-paradothikan-oi-toyrkoi-pyrovolites/

Σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

1431: Αρχίζει η δίκη της Ιωάννας της Λωραίνης, στο Ρουέν της Γαλλίας, έδρα της αγγλικής κυβέρνησης κατοχής.

1437: Δολοφονείται ο Ιάκωβος Α' της Σκωτίας.

1613: Στη Ρωσία, ανακηρύσσεται Τσάρος ο Μιχαήλ Ρομανώφ. Η δυναστεία των Ρομανώφ έμεινε στο θρόνο για 3 αιώνες, έως την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917.

Περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6030024/san-simera-21-fevroyarioy

1η Αποκριά 2020 στον Πύργο - Καρναβαλιστές όλων των ηλικιών στην μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση

Πολιτισμος

Εκεί που η φαντασία συναντά το κέφι

 

Καρναβαλιστές από 9 μηνών(!) μέχρι 95(!) ετών θα έχει η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση που διοργανώνει για πρώτη φορά ο Δήμος Πύργου στην πόλη. Πάνω από 3000 πολίτες και 46 συνολικά πληρώματα θα βγούνε στους δρόμους του Πύργου την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 16.00 εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό μια διοργάνωση που στοχεύει να γίνει θεσμός στην πόλη. 

Την μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση που διοργανώνει ο Δήμος Πύργου με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού τη ΔΗΚΕΠ και τη ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ θα παρουσιάσουν η Ειρήνη Κολιδά με τον Περικλή Πατσούρη ενώ ο dj Τάσος Γαρβρηλιάδης θα «πλημμυρίσει» την πόλη με μουσικές που θα μας ξεσηκώσουν όλους. 

Η παρέλαση θα ξεκινήσει από τα Χαλικιάτικα (πλατεία Ηφαίστου) και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία του Πύργου μέσω της οδού Ερμού. Ο κόσμος που θα συγκεντρωθεί θα θαυμάσει από κοντά τα πληρώματα και τις ευφάνταστες μεταμφιέσεις τους. Την παρέλαση θα “ανοίξουν” τα υπέροχα παιδιά του ΕΕΕΕΚ με μέλη του συλλόγου ΑΜΕΑ “|ΗΛΙΣ” για να δώσουν τη σκυτάλη στις μικρότερες ηλικίες και στους παιδικούς σταθμούς-δημοτικούς και ιδιωτικούς-όπως και νηπιαγωγεία. Αμέσως μετά ακολουθούν τα δημοτικά σχολεία της πόλης, ενώ ενδιάμεσα οι σχολές χορού θα δίνουν τον αποκριάτικο ρυθμό με τη μουσική που θα ηχεί από νωρίς σε όλη τη διαδρομή. Τα δημοτικά σχολεία από τις έδρες των τριών δημοτικών διαμερισμάτων, αθλητικοί σύλλογοι, γυμνάσια και γκρουπ με μαθητές κέντρων ξένων γλωσσών θα ολοκληρώσουν το πρώτο μέρος της παρέλασης και θα “κλείσουν” πονηρά το μάτι στους ενήλικες που θα ακολουθήσουν με σκοπό να μας εντυπωσιάσουν με τις πρωτότυπες ιδέες τους . Παρέες του Πύργου αλλά και πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα του Δήμου και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ετοίμασαν τις τελευταίες εβδομάδες τις στολές, προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα αξεσουάρ ενώ δεν θα λείψουν οι εκπλήξεις με πανέξυπνες κατασκευές. 

Έτσι «Τα ναυτάκια με τα κορίτσια τους», θα ανταμώσουν με τα «Πούπουλα-ξεπούπουλα», για να μαγειρέψουν οι «MasterChef» και να χορέψουν όλοι μαζί «Άλλα ντ’ άλλα κάτω από τη ντισκομπάλα». 

«Η άγριο Δύση είναι η μόνη λύση», οι «Μικροί ζωγράφοι» και οι «Πικασοήρωες» βρίσκουν την «Χρυσή ευκαιρία» και δεκάδες άλλα γκρουπ, για να ανταμώσουν όλοι μαζί στην πλατεία και να απολαύσουν τη μοναδική συναυλία που θα δώσουν οι ONIRAMA.

Το πιο αγαπημένο ελληνικό συγκρότημα με performer τον ανατρεπτικό Θοδωρή Μαραντίνη ετοιμάζει μουσικές εκπλήξεις παρουσιάζοντας αγαπημένες επιτυχίες του καθώς και διασκευές ελληνικών και ξένων τραγουδιών χαρίζοντας αξέχαστες στιγμές γεμάτες ένταση!

1η Αποκριά 2020

 

Η παράδοση σε πρώτο πλάνο Ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού καλούν όλους τους πολίτες σε ένα  αφιέρωμα στην Ελληνική Αποκριά που θα γίνει την Παρασκευή 21/2 και ώρα 7μμ στην κεντρική πλατεία του Πύργου .

Σχολεία και χορευτικοί σύλλογοι της περιοχής θα ξετυλίξουν χορεύοντας πρώτη φορά όλοι μαζί το " γαϊτανάκι " της δικής μας Αποκριάς . Στην συνέχεια θα παρουσιάσουν λαϊκά Αποκριάτικα δρώμενα και χορούς που έχουν τις ρίζες τους στην Ελληνική Παράδοση και μετά θα παρασύρουν τους πολίτες σε ένα μεγάλο χορό ! 

Τα Σχολεία που λαμβάνουν μέρος είναι: 1ο Γυμνάσιο Πύργου, 3ο Δημοτικό Πύργου, Δημοτικό Βουναργου , 5ο Δημοτικό Πύργου, 9ο Νηπιαγωγείο, παιδικός σταθμός “Ρήγας “. 

Οι σύλλογοι που θα χορέψουν είναι οι: Λύκειο Ελληνίδων, Αρχαία Λετρινα, Χορευτικός σύλλογος Γουμερου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κατακόλου " Φάρος " ,  Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρτιας, Πολιτιστικός Σύλλογος Δεξαμενή και σχολή χορού "Χοροκινηση" .

Πρεμιέρα για τον “Δούρειο Ίππο” με Λ. Πιραντέλο και “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε”. - Ένας καθρέφτης της καλλιτεχνικής φύσης

Πολιτισμος

Τα όρια των ανθρώπων που ασχολούνται με τον θεατρικό χώρο εξετάζει το αριστουργηματικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε” που κάνει πρεμιέρα από την Ομάδα Τέχνης “Δούρειος Ίππος” το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 21.30 στο θέατρο Απόλλων.

Το έργο, το οποίο αναβαίνει σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου, μας συστήνει έναν θίασο που προσπαθεί να διασκευάσει σε θεατρικό έργο το διήγημα του Λουίτζι Πιραντέλλο "Λεονόρα, Αντίο!". Οι σκηνοθετικές εντολές προκαλούν σύγχυση στους ηθοποιούς, οι οποίοι στο μεταξύ ταυτίζονται τόσο πολύ με τους ρόλους τους, ώστε διώχνουν τον σκηνοθέτη προκειμένου να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται!

Η παράσταση–ανοιχτή πρόβα εξελίσσεται μετ’ εμποδίων καθώς σε αρκετά σημεία προκαλούνται εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ σκηνοθέτη και ηθοποιών. Είναι οι αναγκαίες αφορμές για να εξεταστούν διάφορα ζητήματα ουσίας για τη σκηνική τέχνη και την υποκριτική.

Ο Πιραντέλο μεταγράφει με μεγάλη μαεστρία φιλοσοφικές σκέψεις χρησιμοποιώντας την τέχνη των μεταμορφώσεων και των αντικατοπτρισμών . Στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» στήνει τους καθρέπτες του εντός του ίδιου του θεάτρου.…

Για το έργο, τη φετινή τους εμπειρία από την επαφή τους με το κείμενο του Πιραντέλο αλλά και τη διαδρομή ενός ηθοποιού μέσα από το θέατρο, μίλησαν μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί της ομάδας τέχνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σε τοπικά μέσα.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

“Ο Πιραντέλο μέσα από το ευρηματικό έργο του «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» δίνει ένα μάθημα  σε όλους όσοι ασχολούμαστε με τον θεατρικό χώρο, για το που αρχίζουν και που τελειώνουν τα όριά μας.

Με μαεστρία, οξυδέρκεια και υψηλή αίσθηση του χιούμορ βάζει τα πράγματα στη θέση τους , ακροβατώντας μεταξύ κωμωδίας και δράματος” σημειώνει ο Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος, και συνεχίζει “Το έργο λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης της καλλιτεχνικής φύσης.

Προτερήματα και ελαττώματα περνούν καταιγιστικά εμπρός από τα μάτια μας. Με χειρουργική ακρίβεια, ο συγγραφέας  μας οδηγεί  και συνάμα μας διδάσκει.

Σκηνοθετικά και συγγραφικά ρεύματα, σχολές ηθοποιίας, καλλιτεχνικές τάσεις  στροβιλίζονται, αντιπαλεύουν και τέλος συμπορεύονται για το καλό του θεάτρου.

Αυτό το πρωτοποριακό και κορυφαίο κείμενο δεν μπορεί να αποφύγει τους κοινωνικούς προβληματισμούς π.χ. για το που οδηγείται η ανθρώπινη φύση σε ακραίες συνθήκες φτώχειας. Θίγονται έτσι ηθικά ζητήματα και όχι μόνο.

Το έργο είναι σπουδή πάνω στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, τεράστια αριστουργηματική σύλληψη και γραφή. Ένας μεγάλος κόσμος , ο κόσμος του Πιραντέλο , τόσο μακριά, τόσο κοντά, τόσο μέσα μας”.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΑΔΑΣ

Έχοντας για μια ακόμα χρονιά στο τιμόνι της ομάδας μας τον σκηνοθέτη Παρασκευά Παπαπετρόπουλο δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας σε ένα έργο –πρόκληση για μας και για το κοινό.

«Απόψε Αυτόσχεδιάζουμε» και οδηγούμαστε όλοι μας  σε ένα τελείως διαφορετικό δρόμο, και σε κάθε στροφή του μας ξαφνιάζει ο ίδιος μας ο εαυτός. Το θέατρο φτιάχνει κόσμους από το τίποτα και κοροϊδεύει τη ματαιότητα

Το αριστούργημα του Πιραντέλο  γίνεται για μας  αντικείμενο μελέτης σκληρής και ανακαλύπτουμε πόσο μπορεί το θέατρο να επηρεάσει τη ζωή μας και πόσο η ζωή μας το θέατρο.

Για τον καθένα από μας το έργο λειτούργησε σαν ένας πελώριος καθρέφτης  και μας έκανε να μπερδευτούμε πολλές φορές το γεγονός πως  η εικόνα μας άλλαζε από στιγμή σε στιγμή και μετατρεπόταν στην εικόνα του διπλανού και αυτό τα πράγμα ήταν ασταμάτητο σε όλη τη διάρκεια των προβών μας.

Όπως και να χει τα καταφέραμε και φτάσαμε να σας το παρουσιάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και όλη μας την αγάπη για αυτό που κάνουμε.

 

Μέσα από την ενασχόλησή μας με το θέατρο, καταφέρνουμε  να πούμε  όσα δυσκολευόμαστε στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε να κάνουμε τις πιο βαθιές βουτιές μέσα στην ψυχή μας και ποιο είναι το κέρδος μας; Η ελευθερία μας μέσα από το χειροκρότημά σας!

 

 

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) οι:

Βασίλης Αγγελόπουλος-Σκηνοθέτης

Χαραλαμπος Κοντοπανάγος- Ενρίκο

Θανάσης Χαϊκάλης- Παλμίρο Λα Κρότσε

Παναγιώτα Ιωάννου –Ιγκνάτσια Λα Κρότσε

Σοφία Σάλτη- Μομίνα

Γαβριέλα Λαμπροπούλου-Τοτίνα

Νάνσυ Συντέτου- Ντορίνα

Ελευθερία  Σταματοπούλου-Ρενέ

Γιάννης Κομπλόης- Νάρντι

Γεώργιος Ραφαήλ Ζωγόπουλος- Σαρέλι

Νίκος Καραμάνης –Πομέτι

Έλλη Γιαννοπούλου –Σαντέζα

Έφη Μαυρομάτη- Χορτάτου-Πελάτισσα

Κώστας Σπίνος-Θεατής και Πελάτης Α’

Κώστας Σμιθ- Θεατής και Πελάτης Β’

Νίκος Βασιλόπουλος –Θεατής και Πελάτης Γ’

Παναγιώτης Παπιώτης –Θεατής και Πελάτης Δ’

Δημήτρης Μαρινόπουλος – Σερβιτόρος

Λυδία Μίνιτς- Κόρη Α’

Γεωργία Γκουβέρου –Κόρη Β’

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος

Επιμέλεια Σκηνικών -Κουστουμιών: Αργυρώ Πολίτη

Φωτισμός: Αλέκος Αμπελογιάννης

Φωτογραφία: Λάμπρος Τσακριλής

Μακιγιάζ: Αμάντα Χάρμπαλη –ΙΕΚ Αισθητικής

Κομμώσεις: YIANNIS AIR/Γιάννης Διονυσόπουλος- Μαρία Παρασκευοπούλου/Hair Color Bar- Albanis Hair Styling

Κείμενα Προγράμματος: Παναγιώτα Ιωάννου –Χρήστος Ψάρρης Δημιουργικό Προγράμματος: Σοφία Τσερεγκούνη

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Βίκυ Γκουγκουστάμου

 

 

*Η παράσταση θα παίζεται καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) μέχρι και τις 8 Μαρτίου.

Ο Κουρέας της Σεβίλλης

Ιστορία

Ο Κουρέας της Σεβίλλης (ιταλικάIl barbiere di Siviglia, ossia L'inutile precauzione [προφορά: il barˈbjɛːre di siˈviʎʎa osˈsiːa l iˈnuːtile prekautˈtsjoːne]) είναι μία όπερα μπούφα σε δύο πράξεις του Τζοακίνο Ροσσίνι, με ένα ιταλικό λιμπρέτο του Τσέζαρε Στερμπίνι. Το λιμπρέτο είναι βασισμένο στη γαλλική κωμωδία του Πιερ-Ωγκυστέν Καρόν ντε ΜπωμαρσαίΟ Κουρέας της Σεβίλλης (1775).[1]

Περισσότερα στην https://el.wikipedia.org

Ελληνική επανάσταση στη Μολδοβλαχία

Ιστορία

Η ελληνική επανάσταση στη Μολδοβλαχία το 1821 υπήρξε η πρώτη επαναστατική ενέργεια των εξεγερμένων Ελλήνων εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διήρκεσε επί επτά σχεδόν μήνες και έληξε με ήττα των επαναστατών. Πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της εξέγερσης ήταν ο επικεφαλής της Φιλικής Εταιρείας πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο οποίος είχε τη γενική ευθύνη των επιχειρήσεων.

Περισσότερα στην https://el.wikipedia.org (Ελληνική επανάσταση στη Μολδοβλαχία)

Σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

391: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Θεοδόσιος Α', απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

1386: Δολοφονείται στη Βούδα ο βασιλιάς Κάρολος Γ' της Νεαπόλεως.

1582: Με την παπική βούλα Inter gravissimas, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' ανακοινώνει το γρηγοριανό ημερολόγιο.

Περισσότερα στην https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6030934/san-simera-24-fevroyarioy

Προτεινόμενο βιβλίο - Luther H. Martin, Οι θρησκείες της ελληνιστικής εποχής, Βάνιας, 2004

Ιστορία

[...] Οι θέσεις του L.H. Martin σχετικά με τον ορισμό των ελληνιστικών χρόνων, καθώς επίσης και τη μελέτη του φαινομένου του συγκρητισμού, αποτελούν καίριες ερευνητικές προτάσεις που σηματοδοτούν την έρευνα των συγκεκριμένων θεμάτων στο τέλος του 20ού αιώνα, αν και μια μεγάλη μερίδα ερευνητών εξακολουθεί να ασπάζεται τις παραδοσιακές θέσεις που κυριάρχησαν. Το γεγονός αυτό δεν μειώνει την αξία της πρώτης πρότασης, αντίθετα την εντάσσει στο συνολικό πνεύμα της εποχής, όπου κυριαρχεί η παράδοση και ο νεωτερισμός. Η πολυφωνία και ο πολυδιάστατος χαρακτήρας είναι η πλέον ενδεδειγμένη οδός, ιδιαίτερα σήμερα, που αξίζει να χαρακτηρίζει τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα.
Οι ελληνιστικοί χρόνοι πρέπει να θεωρηθούν ως μια εποχή μετάβασης, διαρκούς μεταμόρφωσης, αυξανομένης γνώσης του φυσικού περιβάλλοντος και κοσμολογικού επαναπροσδιορισμού. Οι ιστορικές περιστάσεις αυτής της εποχής προκαλούν πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, οι οποίες επιτρέπουν την επικοινωνία του παραδοσιακού κόσμου της ελληνικής και ρωμαϊκής κοινωνίας με τον κόσμο της Ανατολής, που σχετίζεται με τον χώρο του αγνώστου, του "Άλλου". [...]
(από τα προλεγόμενα του βιβλίου)

   

Σαν σήμερα 23 Φεβρουαρίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

303: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός διατάσσει την καταστροφή της χριστιανικής εκκλησίας στη Νικομήδεια, αρχίζοντας τον οκταετή διωγμό κατά των Χριστιανών.

532: Θεμελιώνεται από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθέμιου και Ισιδώρου, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά τη Στάση του Νίκα.

Σαν σήμερα 22 Φεβρουαρίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

1371: Ο Ροβέρτος Β' γίνεται βασιλιάς της Σκωτίας ξεκινώντας τη δυναστεία των Στιούαρτ.

1630: Ο Ινδιάνος Κουαντεκίνα γνωρίζει στους Βρετανούς αποίκους το ποπ κορν.

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο για να κηρύξει την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

Περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6030174/san-simera-22-fevroyarioy

Μπιζάνι Ιωαννίνων. Το πανίσχυρο οχυρό των Τούρκων που κατασκεύασε ο Γερμανός στρατηγός Γκόλτζ για να αποκρούσει την επίθεση των Ελλήνων. Πως παραδόθηκαν οι τούρκοι πυροβολητές...

Ιστορία

Το ύψωμα στο Μπιζάνι νότια των Ιωαννίνων υπήρξε κρίσιμο σημείο άμυνας που επέλεξαν οι Τούρκοι για να εμποδίσουν την προέλαση του ελληνικού στρατού που αγωνιζόταν να απελευθερώσει τα Ιωάννινα κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο το 1913....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/mpizani-ioanninon-to-panischyro-ochyro-ton-toyrkon-poy-kataskeyase-o-germanos-stratigos-gkoltz-gia-na-apokroysei-tin-epithesi-ton-ellinon-pos-paradothikan-oi-toyrkoi-pyrovolites/

Σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

1431: Αρχίζει η δίκη της Ιωάννας της Λωραίνης, στο Ρουέν της Γαλλίας, έδρα της αγγλικής κυβέρνησης κατοχής.

1437: Δολοφονείται ο Ιάκωβος Α' της Σκωτίας.

1613: Στη Ρωσία, ανακηρύσσεται Τσάρος ο Μιχαήλ Ρομανώφ. Η δυναστεία των Ρομανώφ έμεινε στο θρόνο για 3 αιώνες, έως την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917.

Περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6030024/san-simera-21-fevroyarioy

Ο Κουρέας της Σεβίλλης

Ιστορία

Ο Κουρέας της Σεβίλλης (ιταλικάIl barbiere di Siviglia, ossia L'inutile precauzione [προφορά: il barˈbjɛːre di siˈviʎʎa osˈsiːa l iˈnuːtile prekautˈtsjoːne]) είναι μία όπερα μπούφα σε δύο πράξεις του Τζοακίνο Ροσσίνι, με ένα ιταλικό λιμπρέτο του Τσέζαρε Στερμπίνι. Το λιμπρέτο είναι βασισμένο στη γαλλική κωμωδία του Πιερ-Ωγκυστέν Καρόν ντε ΜπωμαρσαίΟ Κουρέας της Σεβίλλης (1775).[1]

Περισσότερα στην https://el.wikipedia.org

Σαν σήμερα 20 Φεβρουαρίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

1685: Ο Ρενέ-Ρομπέρ Καβελιέ ιδρύει το οχυρό Σεν Λουί στον κόλπο Ματαγκόρντα δημιουργώντας έτσι τη βάση για την αξίωση της Γαλλίας στο Τέξας.

1724: Κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο η όπερα του Χέντελ «Ιούλιος Καίσαρας».

1816: Η κωμική όπερα «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζιάκινο Ροσίνι κάνει πρεμιέρα στη Ρώμη και καταλήγει σε φιάσκο.

Περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6029988/san-simera-20-fevroyarioy

Νέο βιβλίο από τις Εκδόσεις "Αλώνι" - "Το Γεωργικό Επιμελητήριο Ηλείας (1931-1938)"

Ιστορία

Εκδόθηκε από τις Εκδόσεις "Αλώνι" το βιβλίο που αναφέρεται στην ιστορία του Γεωργικού Επιμελητηρίου Ηλείας.

Για να γραφτεί το βιβλίο ερευνήθηκαν πρωτογενείς πηγές, ενώ μέσα από τις σελίδες του εκπηγάζει ο Πύργος του Μεσοπολέμου, συνολικότερα.

Η προσωπικότητα που, κυρίως, αναδεικνύεται μέσα από αυτό είναι εκείνη του Λεωνίδα Θ. Μερκούρη, ο οποίος ήταν και ο πρόεδρος του Γεωργικού Επιμελητηρίου.

Συγγραφέας είναι ο Διον. Τραμπαδώρος, ενώ στην έκδοσή του συνέβαλε και το Κτήμα Μερκούρη.

Η μοναδική ζωή του γιατρού Παπανικολάου που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με το Τεστ Παπ [εικόνες]

Ιστορία

Γεννήθηκε στην Κύμη σαν σήμερα το 1883 και αποφάσισε να γίνει γιατρός, τηρώντας την παράδοση που ήθελε τους γιούς να ακολουθούν το επάγγελμα του πατέρα. Κανείς δεν περίμενε όμως ότι θα εξελισσόταν σε έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και σημαντικότερους γιατρούς παγκοσμίως, χάρη στην ανακάλυψη του τεστ-παπ.

Περισσότερα στην https://www.iefimerida.gr/news/104867/%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B3

Σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

197: Ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος νικά τον σφετεριστή Κλαύδιο Αλβίνο στη μάχη του Λούγδουνουμ, την πιο αιματηρή μάχη μεταξύ ρωμαϊκών στρατευμάτων.

1674: Αγγλία και Ολλανδία, τερματίζοντας τον Τρίτο Αγγλο-Ολλανδικό Πόλεμο, υπογράφουν τη συνθήκη του Γουέστμινστερ, με την οποία η αποικία των Ολλανδών, το Νέο Άμστερνταμ περνά στα χέρια των Εγγλέζων, που την ονομάζουν Νέα Υόρκη.

1726: Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.

Περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6029760/san-simera-19-fevroyarioy