759 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις για τον Πολιτισμό

Grid List

ΡΙΜΙΝΙ: Η μάχη της ΙΙΙ Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας σαν σήμερα το 1944

Ιστορία

Σαν σήμερα το 1944…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, εισέρχεται στο Ρίμινι της Ιταλίας και υψώνει την ελληνική σημαία. Η ιστορία σ΄ ένα αναλυτικό ιστορικό κείμενος γραμμένο από στρατιωτικό.

Σαν σήμερα - Η Μάχη του Μαραθώνα

Ιστορία

490 π.Χ.: Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτη και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή στις 14 Αυγούστου.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6643036/san-simera-20-septemvrioy-2 

Πηγή εικόνας: https://www.mixanitouxronou.gr/ 

Προτεινόμενο βιβλίο - Κώστας Β. Βεργόπουλος, Το τέλος του κύκλου. - Καταστολή και ηγεμονία στον 21ο αιώνα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2002

Πολιτισμος

Από τη χίμαιρα της παγκοσμιοποίησης στη χίμαιρα της καταστολής.
Κατά την τελευταία εικοσαετία οι υποσχέσεις της παγκοσμιοποίησης αθετήθηκαν: τα διεθνή χάσματα βάθυναν, οι ανισότητες οξύνθηκαν, οι αδικίες έγιναν κατάφωρες, οι πολιτισμοί, αντί να συγκλίνουν, έγιναν περισσότερο μισαλλόδοξοι, η οικονομία, αντί σταθερότητος, εισήλθε σε φάση αναταράξεων, η παγκόσμια αυτοκρατορία αναζητεί συνοχή όχι πλέον με το εμπόριο, αλλά με την ισχύ και καταστολή. Σήμερα η ωμότητα της καταστολής αντικαθιστά την ωραιολογία της οικονομίας. Πληροφορική επανάσταση, νέα οικονομία, χρηματιστηριακές αποδόσεις, διαρκής ευημερία, γραμμική ανάπτυξη, παγκόσμια διακυβέρνηση, διεθνής σύγκλιση και ολοκλήρωση σαρώνονται ήδη με την επανεμφάνιση των περιοδικών κρίσεων και την αστάθεια, με τη συστηματική προσφυγή στην παγκόσμια βία και καταστολή. Στον λόγο της παγκοσμιοποίησης υποκαθίσταται σήμερα ο εθνικο-πατριωτικός λόγος. Αντί παγκόσμιας ειρήνης, εγκαινιάζεται νέα εποχή εξοπλισμών και πολεμικών συγκρούσεων. Στην "αυτοκρατορία της ειρήνης" υποκαθίσταται η "αυτοκρατορία του φόβου και της επαγρύπνησης". Στη χίμαιρα της παγκοσμιοποίησης η χίμαιρα της καταστολής. Γιατί η δεύτερη να έχει καλύτερη τύχη από την πρώτη;
Στο ερώτημα αυτό ο Κώστας Βεργόπουλος εντοπίζει την απάντηση από τους ίδιους τους κύκλους της Ουάσιγκτων, με βάση επίσημες εκθέσεις, κείμενα και τεκμηρίωση.

Πηγή: http://www.biblionet.gr/ 

Στα άδυτα της Φιλικής Εταιρείας : Όρκοι, πρόσωπα και συνθηματικά

Ιστορία

Όσο απέχει από εμάς, χρονικά, η Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου, των Βαλκανικών Πολέμων, της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Μεσοπολέμου τόσο απείχε από εκείνη την Ελλάδα, η Ελλάδα της Φιλικής Εταιρείας, του Υψηλάντη, του Ρήγα, της Επανάστασης του ’21, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη,των οπλαρχηγών, των Φαναριωτών και της αποτίναξης του τουρκικού ζυγού.

Σαν σήμερα 19 Σεπτεμβρίου

Ιστορία

1970: Στη Γένοβα της Ιταλίας, ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται, κραυγάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.

Πηγή. περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6639329/san-simera-19-septemvrioy-2 

Η Αθήνα σαν σήμερα το 1834, έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας

Ιστορία

Όταν το 1834 η Αθήνα ανακηρύχθηκε επίσημα πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, δεν ήταν παρά ένα μικρό χωριό 7.000 κατοίκων, απλωμένο γύρω από το βράχο της Ακρόπολης. Έμοιαζε τότε η Αθήνα με «αρχαιολογικό κήπο» ερειπίων όπου χαλασμένα και ερειπωμένα αρχαία, βυζαντινά και μεσαιωνικά κτίρια βρίσκονταν δίπλα σε τρισάθλιες καλύβες, όπου ζούσαν οι πάμφτωχοι, τότε, Αθηναίοι.

Πηγή, περισσότερα στην https://www.iefimerida.gr/news/68292/%CE%B5%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF-1834-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82 

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

Πολιτισμος

           Το Ελληνικό Ωδείο Πύργου  τη νέα σχολική χρονιά υποδέχεται ,  με συνέπεια και δημιουργική διάθεση,  παλιούς και νέους σπουδαστές όλων των ηλικιών που αγαπούν τη μουσική και αναζητούν την έκφραση και την αρμονία στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε.

Για  το 2020-2021  λειτουργούν οι Αναγνωρισμένες από το Κράτος Μουσικές Σχολές: Πιάνου, Κιθάρας, Βιολιού, Φλάουτου, Μονωδίας (Κλασικό τραγούδι), Ωδικής, Ενοργάνωσης, Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και Σύνθεσης. Στο Ωδείο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια  η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής  η οποία  ανήκει στις Αναγνωρισμένες Σχολές και έχει ήδη προσφέρει στον ιεροψαλτικό χώρο, τρεις αριστούχους διπλωματούχους σπουδαστές του . Επίσης υπάρχει τμήμα που παρέχει την κατάλληλη προετοιμασία σε σπουδαστές που επιθυμούν να εισαχθούν στα Μουσικά Τμήματα των ΑΕΙ.

Παράλληλα στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου διδάσκονται στις Μουσικές Σχολές Λαϊκής και Έντεχνης Μουσικής:  Αρμόνιο, Ακορντεόν, Μπουζούκι, Ντραμς, Φλογέρα, Ηλεκτρικό Μπάσο, Ηλεκτρική Κιθάρα, Ελαφρό Τραγούδι, Ορθοφωνία. Το Ωδείο έχει δημιουργήσει και Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής, με Σαντούρι, Βιολί, Κλαρίνο και Τραγούδι Παραδοσιακό, έτσι ώστε να καλύπτει όλη τη γκάμα της κλασικής, σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής.

Για τους πολύ μικρούς μαθητές ηλικίας 4-6 ετών λειτουργεί για δεύτερη χρονιά  το  τμήμα γνωριμίας με το Πιάνο.

         Η προσφορά ΔΩΡΕΑΝ μαθημάτων  στο «Σεπτέμβρη της Μουσικής» συνεχίζεται και φέτος προσκαλώντας όσους θέλουν να γνωρίσουν τα μονοπάτια της μουσικής στη σπουδή που τους ταιριάζει.

 

88 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ-ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πληροφορίες - Εγγραφές

κάθε μέρα, Πρωί 11:00 – 13:00, Απόγευμα  18:00 – 21:00 και Σάββατο 11:00 – 13:00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 26210-33179, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

28ης Οκτωβρίου 38, ΤΚ 27131, Πύργος. Ελληνικό Ωδείο Πύργου  https://www.facebook.com/ellhniko.odeio.pyrgos

Cine Cinema Amaliada - ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ 17/9 ΣΤΟ Cine Cinema

Πολιτισμος

1."ΜΟΥΛΑΝ"(ΜΕΤΑΓΛΩΤ.)-->17:30 (ΑΙΘΟΥΣΑ 2)
2."ΟΙ ΕΥΧΟΥΛΗΔΕΣ 2"-->17:45 (ΑΙΘΟΥΣΑ 1)
3."ΜΟΥΛΑΝ"(ΥΠΟΤΙΤΛ.)-->19:45 & 22:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ 2)
4."AFTER 2"-->19:45 & 22:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ 1)

JFK: Νέα αποκαλυπτική βιογραφία – Ο άνδρας πίσω από τον μύθο

Ιστορία

Μία νέα, αποκαλυπτική βιογραφία ρίχνει φως στα πρώτα χρόνια του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι πριν από την έλευσή του στον Λευκό Οίκο, πριν από τη δημιουργία του θρύλου του «Κάμελοτ». Ποιος ήταν ο άνθρωπος που έμελλε να γίνει ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ και να δολοφονηθεί προτού ολοκληρώσει τη θητεία του;

Σαν σήμερα: Κάρολος Δαρβίνος

Ιστορία

1835: Ο Άγγλος φυσιοδίφης Τσαρλς Ντάργουιν (γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος) φτάνει στα νησιά Γκαλάπαγκος, μία συστάδα νησιών στα δυτικά της Νότιας Αμερικής. Στις πέντε εβδομάδες της παραμονής του θα κάνει παρατηρήσεις στο πλούσιο ζωικό βασίλειο των νησιών, που θα του δώσουν μετέπειτα την αφορμή να διατυπώσει τη θεωρία του περί της φυσικής επιλογής των έμβιων όντων.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6629361/san-simera-16-septemvrioy-2 

Προτεινόμενο βιβλίο - Χρυσόθεμις Σταματοπούλου - Βασιλάκου, Ομάδα θεατρολόγων, Αρχείο Ραλλούς Μάνου Η ζωή και το έργο της, Έφεσος, 2005

Πολιτισμος

[...] Στη μελέτη αυτού του σπουδαίου κεφαλαίου της ιστορίας των ελληνικών τεχνών στον 20ο αιώνα αναφαίρετο εργαλείο θα είναι ο τόμος αυτός, που στηρίζεται στους 192 φακέλους του αρχείου της Ραλλούς Μάνου, που τεκμηριώνουν την καλλιτεχνική δράση της, περιέχουν τη συνολική αλληλογραφία της και μια πληθώρα φωτογραφιών από παραστάσεις. Αλλά, κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω και κάτι άλλο: ο τόμος αυτός φιλοτεχνήθηκε με τη νοικοκυρεμένη φροντίδα της συναδέλφου Χ. Σταματοπούλου - Βασιλάκου και επτά φοιτητριών, σήμερα πτυχιούχων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, δεν είναι μόνο ένα μνημείο υπομονετικής φιλοπονίας και σεβασμού προς την καλλιτεχνική κληρονομιά του τόπου εκ μέρους των σημερινών ερευνητών, δεν είναι μόνο ένας άθλος της έρευνας και ένα κομψοτέχνημα του εκδοτικού οίκου, όχι μόνο μια πράξη πνευματικής αντίστασης σε μια εποχή χωρίς μνήμη και ηθική αναγνώριση οφειλών, αλλά και μια γενναία κατάθεση στη γνώση των καλλιτεχνικών επιτευγμάτων του πρόσφατου παρελθόντος, που ήδη τείνει να ξεχαστεί, μια συμβολή στη χαρτογράφηση της πολιτισμικής αυτογνωσίας με την τεκμηριωμένη και στοργική σκιαγράφηση μιας προσωπικότητας - πρότυπο για κάθε καλλιτέχνη στο δύσκολο δρόμο της αυτοπραγμάτωσης, όταν στην αγωνιώδη αναζήτηση των θησαυρών του Εαυτού προστίθεται η άστοργη στάση της πολιτείας και η διακριτική περιφρόνηση των αρχών. [...]

(από τον πρόλογο του Βάλτερ Πούχνερ)

 Πηγή: http://www.biblionet.gr/ 

 

 

Νέος καθηγητής στη Σχολή βιολιού του Ελληνικού Ωδείου Πύργου

Πολιτισμος

Τα μαθήματα ξεκίνησαν και οι εγγραφές συνεχίζονται σε όλες τις Σχολές και Τμήματα του Ελληνικού Ωδείου Πύργου.   Με μεγάλη χαρά το Ωδείο παρουσιάζει το νέο δάσκαλο βιολιού , καταξιωμένο στο χώρο του,  Γιώργο Ντούρρι, που θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της Σχολής Βιολιού το νέο σχολικό έτος.

 

       Ο Γιώργος Ντούρρι, είναι συνθέτης και καθηγητής βιολιού, υπεύθυνος  στο τμήμα εγχόρδων του Ωδείου Paganini στην Πάτρα. Έχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως σολίστ και δημιουργός, καθώς και μέσα από τις συμμετοχές του σε διάφορα μουσικά σύνολα.

       Είναι ιδρυτής του “Spectrum Quartet” και του συνόλου εγχόρδων “Paganiniata”  με τα οποία έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.  Από το 2012 ως σήμερα διοργανώνει στην Πάτρα τις «Φθινοπωρινές Μουσικές Συναντήσεις» και «Ανοιξιάτικες Μουσικές Συναντήσεις» ,  κύκλους συναυλιών που έχουν σκοπό την προβολή των καινούργιων ερμηνευτών και συνθετών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, και έχουν παρουσιαστεί σ΄αυτές, έργα σε πρώτη εκτέλεση. Οι μαθητές του έχουν διακριθεί σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς και συμμετέχουν σε σεμινάρια διάσημων βιολιστών και παιδαγωγών παγκοσμίου φήμης όπως με τους Λεωνίδα Καβάκο και Prof.Dr.Tomasz Tomaszewski.

 

       Το βιολί είναι ένα ξεχωριστό μουσικό όργανο που δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να πειραματιστούν με τους ήχους, να αναπτύξουν δεξιότητες και να ερμηνεύουν ιδιαίτερες μελωδίες, συμβάλλοντας στην πνευματική τους καλλιέργια, οξύνοντας τη φαντασία τους και την αισθητική τους προσέγγιση.

 

         Τα μαθήματα του βιολιού θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στους χώρους του Ωδείου και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι , παλιοί και νέοι φίλοι του Ωδείου μας , να γνωρίσουν το δάσκαλο από το επόμενο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 ώρες 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και κάθε Σάββατο την ίδια ώρα.

 

Πληροφορίες - Εγγραφές

κάθε μέρα, Πρωί 11:00 – 13:00, Απόγευμα  18:00 – 21:00 και Σάββατο 11:00 – 13:00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 26210-33179, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

28ης Οκτωβρίου 38, ΤΚ 27131, Πύργος. Ελληνικό Ωδείο Πύργου  

https://www.facebook.com/ellhniko.odeio.pyrgos

ΡΙΜΙΝΙ: Η μάχη της ΙΙΙ Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας σαν σήμερα το 1944

Ιστορία

Σαν σήμερα το 1944…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, εισέρχεται στο Ρίμινι της Ιταλίας και υψώνει την ελληνική σημαία. Η ιστορία σ΄ ένα αναλυτικό ιστορικό κείμενος γραμμένο από στρατιωτικό.

Σαν σήμερα - Η Μάχη του Μαραθώνα

Ιστορία

490 π.Χ.: Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτη και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή στις 14 Αυγούστου.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6643036/san-simera-20-septemvrioy-2 

Πηγή εικόνας: https://www.mixanitouxronou.gr/ 

Στα άδυτα της Φιλικής Εταιρείας : Όρκοι, πρόσωπα και συνθηματικά

Ιστορία

Όσο απέχει από εμάς, χρονικά, η Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου, των Βαλκανικών Πολέμων, της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Μεσοπολέμου τόσο απείχε από εκείνη την Ελλάδα, η Ελλάδα της Φιλικής Εταιρείας, του Υψηλάντη, του Ρήγα, της Επανάστασης του ’21, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη,των οπλαρχηγών, των Φαναριωτών και της αποτίναξης του τουρκικού ζυγού.

Σαν σήμερα 19 Σεπτεμβρίου

Ιστορία

1970: Στη Γένοβα της Ιταλίας, ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται, κραυγάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.

Πηγή. περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6639329/san-simera-19-septemvrioy-2 

Η Αθήνα σαν σήμερα το 1834, έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας

Ιστορία

Όταν το 1834 η Αθήνα ανακηρύχθηκε επίσημα πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, δεν ήταν παρά ένα μικρό χωριό 7.000 κατοίκων, απλωμένο γύρω από το βράχο της Ακρόπολης. Έμοιαζε τότε η Αθήνα με «αρχαιολογικό κήπο» ερειπίων όπου χαλασμένα και ερειπωμένα αρχαία, βυζαντινά και μεσαιωνικά κτίρια βρίσκονταν δίπλα σε τρισάθλιες καλύβες, όπου ζούσαν οι πάμφτωχοι, τότε, Αθηναίοι.

Πηγή, περισσότερα στην https://www.iefimerida.gr/news/68292/%CE%B5%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF-1834-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82 

JFK: Νέα αποκαλυπτική βιογραφία – Ο άνδρας πίσω από τον μύθο

Ιστορία

Μία νέα, αποκαλυπτική βιογραφία ρίχνει φως στα πρώτα χρόνια του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι πριν από την έλευσή του στον Λευκό Οίκο, πριν από τη δημιουργία του θρύλου του «Κάμελοτ». Ποιος ήταν ο άνθρωπος που έμελλε να γίνει ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ και να δολοφονηθεί προτού ολοκληρώσει τη θητεία του;

Σαν σήμερα: Κάρολος Δαρβίνος

Ιστορία

1835: Ο Άγγλος φυσιοδίφης Τσαρλς Ντάργουιν (γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος) φτάνει στα νησιά Γκαλάπαγκος, μία συστάδα νησιών στα δυτικά της Νότιας Αμερικής. Στις πέντε εβδομάδες της παραμονής του θα κάνει παρατηρήσεις στο πλούσιο ζωικό βασίλειο των νησιών, που θα του δώσουν μετέπειτα την αφορμή να διατυπώσει τη θεωρία του περί της φυσικής επιλογής των έμβιων όντων.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6629361/san-simera-16-septemvrioy-2 

Σαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

1224: Ιδρύεται το τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.

1419: Ο δούκας Ιωάννης της Βουργουνδίας δολοφονείται από υποστηρικτές του δελφίνου, μετέπειτα βασιλιά Καρόλου Ζ' της Γαλλίας.

1509: Ισχυρός σεισμός, γνωστός ως «Μικρή Ημέρα της Κρίσεως», πλήττει την Κωνσταντινούπολη.

1925: Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, που τίθεται αμέσως σε ισχύ.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6613531/san-simera-10-septemvrioy-2 

Σαν σήμερα 9 Σεπτεμβρίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

337: Ο Κωνσταντίνος Β', ο Κωνστάντιος Β' και ο Κώνστας διαδέχονται τον πατέρα τους, Κωνσταντίνο Α', ως συναυτοκράτορες. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μοιράζεται μεταξύ των τριών αυγούστων.

1493: Στη μάχη της Κρμπάβα, οι Κροάτες βιώνουν υφίστανται σημαντική ήττα στον αγώνα τους ενάντια στην εισβολή των Οθωμανών.

1513: Ο Ιάκωβος Δ' της Σκωτίας ηττάται και σκοτώνεται στη μάχη του Φλόντεν.

1951: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου κατακτά τη σχετική πλειοψηφία (36,53%), αλλά κυβέρνηση θα σχηματίσει τελικά ο Νικόλαος Πλαστήρας (ΕΠΕΚ) με την υποστήριξη των Φιλελευθέρων (Σοφοκλής Βενιζέλος).

Πηγή, περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6609303/san-simera-9-septemvrioy-2 

Σαν σήμερα 7 Σεπτεμβρίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

70: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Τίτο καταλαμβάνει και λεηλατεί την Ιερουσαλήμ.

1191: Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος νικά τον Σαλαντίν στη μάχη του Αρσούφ, στα πλαίσια της Γ' Σταυροφορίας.

1228: Ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Φρειδερίκος Β', Χοενστάουφεν φτάνει στην Άκρα του Ισραήλ και ξεκινά τη ΣΤ' Σταυροφορία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ειρηνική παλινόρθωση του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ.

1999: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει στις 14:57 την Αθήνα, αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, περισσότερους από 700 τραυματίες, χιλιάδες άστεγους και ζημιές σε χιλιάδες κτήρια. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στις νοτιοδυτικές παρυφές της Πάρνηθας, σε περιοχή που δεν είχε δώσει σεισμούς τα τελευταία 200 χρόνια και γι' αυτό εθεωρείτο, όπως και η υπόλοιπη Αττική, χαμηλής σεισμικής επικινδυνότητας.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6602228/san-simera-7-septemvrioy-2 

Σαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

1698: Σε μία προσπάθεια να απομακρύνει τον λαό του από τα ασιατικά έθιμα, ο τσάρος Πέτρος Α' της Ρωσίας φορολογεί όσους αφήνουν γενειάδα.

1774: Συγκαλείται για πρώτη φορά το Ηπειρωτικό Κογκρέσο, στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα, δύο μήνες μετά την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, το Κογκρέσο μετονομάζει τις Ηνωμένες Αποικίες σε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

1863: Ο πρίγκιπας της Δανίας, Γουλιέλμος Χριστιανός Γεώργιος, που έχει ανακηρυχθεί βασιλιάς των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α’, αναχωρεί από την Κοπεγχάγη με προορισμό την Αθήνα. Αποχαιρετώντας τον, ο πατέρας του, βασιλιάς της Δανίας, υπενθυμίζει: «Να θυμάσαι ότι αποστολή των βασιλέων είναι να βασιλεύουν και όχι να κυβερνούν».

1972: Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, Άραβες τρομοκράτες του κινήματος «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιτίθενται στο Ολυμπιακό Χωριό, σκοτώνοντας δύο μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας. Αργότερα, εννιά Ισραηλινοί, πέντε τρομοκράτες και ένας Δυτικογερμανός αστυνομικός σκοτώνονται σε συγκρούσεις που γίνονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6599907/san-simera-5-septemvrioy-2 

Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Ιστορία

476: Ο Ρωμύλος Αυγουστύλος, τελευταίος αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, εκθρονίζεται και ο Οδόακρος αυτοανακηρύσσεται «βασιλιάς της Ιταλίας».

626: Ο Λι Σι Μιν, μεταθανάτια γνωστός ως αυτοκράτορας Ταϊζόνγκ των Τανγκ, γίνεται αυτοκράτορας της δυναστείας των Τανγκ στην Κίνα.

1260: Οι Γιβελίνοι της Σιένας, με την υποστήριξη των δυνάμεων του βασιλιά Μανφρέδου της Σικελίας, νικούν τους Γουέλφους της Φλωρεντίας στο Μονταπέρτι.

1958:  Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα, από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή ο νόμος 4000/1958 «Περί Τεντιμποϊσμού», ο οποίος επιβάλλει το κούρεμα «με την ψιλή» και τη διαπόμπευση των παραβατών, προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6596381/san-simera-4-septemvrioy-2