772 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις για τον Πολιτισμό

Grid List

Εκδήλωση: Βήματα προς την εξάλειψη της κακοποιητικής συμπεριφοράς των ενηλίκων προς τα παιδιά, Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 18:00 μ.μ

Πολιτισμος

Με αφορμή την ταινία “My Uncle Tudor” της Olga Lucovnicova, η οποία διαγωνίζεται στο πρόγραμμα KIDS & DOCS, το Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώνει εκδήλωση με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, σκηνοθετών, εκπροσώπων του κινήματος #metoo και δημοσιογράφων, στην οποία θα συζητηθούν οι σημαντικές πτυχές του ζητήματος (η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης, προτεινόμενες θεσμικές ενέργειες, η ενημέρωση των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των γονέων, της κοινωνίας, ο ρόλος των ΜΜΕ, ο κώδικας δεοντολογίας όσων κινηματογραφούν άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση κλπ). Η συζήτηση θα μεταδοθεί διαδικτυακά και ζωντανά μέσω της σελίδας του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο Facebook με ταυτόχρονη αναμετάδοση στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube και στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

 

Το ντοκιμαντέρ της Olga Lucovnicova αποτελεί ένα εξαιρετικό σχόλιο πάνω στη θεματική. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη από τις 04/12 στην ψηφιακή μας πλατφόρμα (online.olympiafestival.gr) και προτρέπουμε όλους να την δουν, προκειμένου να παρακολουθήσουν καλύτερα τη συζήτηση. Της συζήτησης θα προηγηθεί η μετάδοση βίντεο διάρκειας 15 λεπτών, στο οποίο συνομιλούν οι διαγωνιζόμενες στο Τμήμα KIDS & DOCS του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας Olga Lucovnicova (My Uncle Tudor) και Βάνια Τέρνερ (Girlhood), με θέμα τις κακοποιητικές συμπεριφορές των ενηλίκων προς τα παιδιά, τα ηθικά διλήμματα που τίθενται κατά την κινηματογράφηση τέτοιων θεμάτων και τη θεραπευτική δύναμη του κινηματογράφου.

 

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ (κατά αλφαβητική σειρά των ομιλητών):

 

 • «Εκπαιδευτικοί στην πρώτη γραμμή - Δημιουργώντας και υποστηρίζοντας προγράμματα πρόληψης της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στο σχολείο». Δρ Μαργαρίτα Γερούκη, Εκπαιδευτικός, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Jyväskylä Φινλανδίας.

 

 • «Από το βιασμό της σιωπής στην αποκάλυψη και την αλληλεγγύη». Αλεξάνδρα Κορωναίου, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, π. Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου.

 

 • «Η δύναμη για την αλήθεια και η δύναμη της αλήθειας»

Σοφία Μπεκατώρου, Ολυμπιονίκης, Ψυχολόγος.

 

 • «Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: η ευρωπαϊκή εμπειρία και τα ελλείμματα και διλήμματα της ελληνικής πραγματικότητας».

Δρ Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, π. Πρόεδρος της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική βία και εκμετάλλευση.

 

 • «Παιδική κακοποίηση και δημοσιογραφία: από την κλειδαρότρυπα στην ενημέρωση»

Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, δημοσιογράφος, συνιδρύτρια της πλατφόρμας The Manifolde Files.

 

 • «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης»

Έλενα Ράπτη, Bουλευτής A' Θεσσαλονίκης, Συντονίστρια της καμπάνιας “ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ” για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

 

 • «Καταγράφοντας το τραύμα: ενσυναίσθηση και δεοντολογία»

Βάνια Τέρνερ, σκηνοθέτρια, δημοσιογράφος.

 

 • «Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα»

Πασχάλης Τσαρούχας, ηθοποιός, συγγραφέας, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

 

Τη συζήτηση συντονίζει ο Παντελής Παντελόγλου, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

 

Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για την ευγενική παραχώρηση του χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης.

ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ 21 ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ : μια παράσταση ύμνος για την ελληνική επανάσταση του 1821

Πολιτισμος

Κυριακή 05 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού , ώρα έναρξης 20:00,με ελεύθερη είσοδο για το κοινό 

 

Ο Δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζουν την παράσταση «Αχνάρια του ’21 στη Δυτική Ελλάδα», μια παράσταση ύμνος για τους ήρωες και αγωνιστές της  ελληνικής επανάστασης, γεμίζοντας με περηφάνια και συγκίνηση τους θεατές. Αποτελείται από τρία θεατρικά μονόπρακτα, ανεξάρτητα μεταξύ τους που ζωντανεύουν μνήμες του Αγώνα στη Δυτική Ελλάδα και πλαισιώνονται από ποίηση και μουσική που γράφτηκαν για την Επανάσταση.  Ποίηση και μουσική, που γράφτηκε ειδικά για τον αγώνα από έλληνες και ξένους δημιουργούς, συστρατεύονται μαζί με την θεατρική απόδοση, ώστε το κοινό να παρακολουθήσει μια υψηλού επιπέδου παράσταση.  Συνεργάζονται 4 ερασιτεχνικές ομάδες   με οργάνωση από το Ερασιτεχνικό Σχήμα  Πάτρας «Ρεφενέ» και συμπαραγωγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν και παρουσιάζουν:

1)Θεατρική Σκηνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακράτας «Αναγέννησις» (έτος ίδρυσης 1924).  O ιεραπόστολος, δάσκαλος και Φιλικός Νικηφόρος Παμπούκης, ο οπλαρχηγός και Φιλικός Νικόλαος Σολιώτης και η γυναίκα του Βασιλική, καθώς και η ανώνυμη ηρωίδα που επέζησε της Μάχης του Καστρακίου είναι οι πρωταγωνιστές  του δρώμενου που θα μας μεταφέρει στην ιστορική Νωνάκριδα της Εθνεγερσίας.

Πρόσωπα  (με σειρά εμφάνισης)Νικηφόρος Παμπούκης: Ανδρέας Διαμαντόπουλος, Νικόλαος Σολιώτης: Σπήλιος Ζιδρόπουλος, Βασιλική Σολιώτη: Κατερίνα Σούλη, Ηρωίδες Καστρακίου: Μαρία Καρρά, Βάνια Ξιφαρά/ Κείμενα: Αναστασία Ευσταθίου, Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία:  Χρήστος Ασημακόπουλος, Φώτα: Ανδρέας Σακελλαρίου,        Ήχος: Γιάννης Τόλιος

2)Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας  «Ρεφενέ» (1999)                                                                                                                             Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, φυλακισμένος στο Παλαμήδι τ’ Αναπλιού διηγείται στον δικαστή Γεώργιο Τερτσέτη, τα γεγονότα της πολιορκίας της Πάτρας.

Αφηγητής: Χρήστος Αβραντινής/Απαγγελία: Κατερίνα Λειβαδά, Χρύσλα Μελλά,

Ειρήνη Γαλιατσάτου, Λίλη Κουτρούκη/ Πρόσωπα: Θ. Κολοκοτρώνης: Γιάννης Γεωργακάκης, Γ. Τερτσέτης: Θεόδωρος Στεφανίδης/ Κείμενα (Ποιητές για το 21):

Ελένη Γεωργακάκη (Φιλολογικός Σύλλογος Κισσάμου “Κισσαμικός”)/ Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία- Επιλογή μουσικής-Έντυπα Γιάννης Γεωργακάκης/ Κατασκευή Σκηνικού: Θ. Στεφανίδης, Λ. Κουτρούκη, Ζωή Γαλανοπούλου/ Φώτα-ήχος:  N.S. Sound /Νικηφόρος Σπίνος

3)Θεατρική Ομάδα Πάτρας  «Θεατροσκόπιο» (2019)

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός μέλος και κατηχητής της Φιλικής Εταιρείας αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες να προστατέψει τη γέννηση της Επανάστασης από τα αδιάκριτα βλέμματα Τούρκων, ξένων προξένων στη Πάτρα, καθώς και της Αγγλικής Αρμοστείας στα Επτάνησα. Παρακάμπτει πρόσκληση-παγίδα του Καϊμακάμη της Τριπολιτσάς στους Προκρίτους της Αχαΐας και καταφεύγουν  στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, όπου αποφασίζουν τον Σηκωμό .

Αφηγήτρια: Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Παλαιών Πατρών Γερμανός: Γιάννης Κολέσης, Βλασσόπουλος:Σπύρος Πράρας, Παπαρρηγόπουλος, ιερέας: Χρήστος Μπαϊρακτάρης , Ζαϊμης: Διονύσης Παναγόπουλος, Λόντος: Πέτρος  Ζορμπάς, Φωτήλας: Γιώργος Κλαουδάτος, Ταχυδρόμος: Σπύρος Σταθόπουλος/ Κείμενο: Σπύρος Μελάς

Σκηνοθεσία-Επιλογή ήχων: Χρήστος Μπαϊρακτάρης

 Βοηθός σκηνοθέτη:  Μάχη Αντωνοπούλου      

 

4)Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης Πατρών «Παναγιώτης Καρατζάς» (ΚΟΙΝΣΕΠ/2018) Μέλη του σωματείου, ντυμένα με αυθεντικές στολές της Επανάστασης,  σηματοδοτούν  τα δρώμενα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν τα δελτία εισόδου στην υποδοχή του Θεάτρου στον Πολυχώρο Πολιτισμού.

Η παράσταση πραγματοποιείται με κοινό μόνο προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο
Οι θεατές εισέρχονται με μάσκα και κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

[γ]Οι ανήλικοι θεατές από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test.
Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται, είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή
πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ατόμου, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Με Πανελλήνιο χαρακτήρα το Επιστημονικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 17-18-19 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας με τίτλο «Ο Εθνικός Αγώνας του 1821»

Πολιτισμος

Σημαντικές προσωπικότητες με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στο επιστημονικό τους πεδίο, θα φιλοξενηθούν στο συνέδριο :  «Ο Εθνικός Αγώνας του 1821», που θα πραγματοποιηθεί στην Αμαλιάδα 17-19 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με τη  συνεργασία του Δήμου Ήλιδας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και με τη σημαντική συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκου Κοροβέση.

29 σύνεδροι- καθηγητές, ιστορικοί και άλλοι ερευνητές από διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και από το Νομό Ηλείας, θα παρουσιάσουν μια πλούσια θεματογραφία για το 1821, με σημαντικές ανακοινώσεις από διάφορα γνωστικά αντικείμενα.

Το συνέδριο  εντάσσεται στη θεματική ενότητα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση.

Πρόεδρος του επιστημονικού συνεδρίου είναι ο κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος, πρ. καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού και των μέτρων που ισχύουν για την αποφυγή διασποράς του ιού, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης μόνο για εμβολιασμένους και θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και μέσω διαδικτύου.

Το πρόγραμμα έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί με ημερομηνία έναρξης την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Δεκεμβρίου, ώρα 5.00 μ.μ. και παραθέτουμε τα ονόματα και τις ανακοινώσεις των συνέδρων:

 

Έναρξη – Προσφωνήσεις

Χαιρετισμοί :Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης

Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης

 

Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Δια-κυβέρνησης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

 

Ιωάννης Δελλής, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Βασικές συνιστώσες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και μια συνοπτική αναφορά στον Αγαθόφρονα – Κωνσταντίνο Νικολόπουλο

 

Μαρία Μαντουβάλου, δ. Αναπλ. Καθηγ. του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ

Οι συντελεστές του Απελευθερωτικού Αγώνα, Άγιον Όρος και Καποδί-στριας, ακυρώνουν τα κοραϊκά στερεότυπα

 

Μανόλης Γ. Σέργης, Ομότ. Καθηγητής Λαογραφίας του Δ. Π. Θράκης

Αναπαραστάσεις όψεων του εθνικού αγώνα του 1821 σε μελοποιημένα ποιήματα συγχρόνων ελλήνων ποιητών, με έμφαση στην περίπτωση του ήρωα Μακρυγιάννη

 

 

İbrahim Alper Arısoy, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο

Dokuz Eylül της Σμύρνης

Η Ελληνική Επανάσταση υπό το φως των οθωμανικών αρχείων: Η περί-πτωση της Ύδρας

 

Δαμασκηνός Πετράκος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αμαλιάδας

Ιστορικά συμπεράσματα συναγόμενα από τον λόγο του Θ. Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

 

Χρήστος Μούλιας, Δικηγόρος - συγγραφέας

Η Αχαΐα στον Αγώνα της Εθνεγερσίας

 

Αθηνά Κονταλή, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια/Διδάσκουσα ΕΚΠΑ

          Ο Εθνικός Αγώνας του 1821 στα δημοτικά τραγούδια της Ηλείας

 

Νίκος Φ. Τόμπρος, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στη Στρα-τιωτική Σχολή Ευελπίδων

Η μάχη στη μονή Γηροκομείου Πατρών (2.3.1822): Στρατιωτικές και πολι-τικές αναγνώσεις

 

 

Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος, Καθηγ. Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανε-πιστημίου Ιωαννίνων

Ο συμβολισμός της «ελευθερίας» στην πολιτική σκέψη του Ρήγα Βελε-στινλή

 

Αρχιμ. Φιλάρετος Σπανόπουλος, Ιεροκήρυξ – m Sc th. Υπ. Δρ. Κανονι-κού Δικαίου ΕΚΠΑ

Το δίκαιο και η εφαρμογή του κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας στην Ηλεία

 

Κωνσταντίνος Μπελέζος, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ

Η σύγκρουση Κολοκοτρώνη-Παπαφλέσσα στη Ζάκυνθο (1817;): Ιστορικο-ερμηνευτική προσέγγιση

 

 

Γιώργος Καββαθάς, Εκπαιδευτικός – υποψήφιος διδάκτορας  ΕΚΠΑ

Το προοίμιο του εμφυλίου

 

Δημήτριος Σταθακόπουλος, Δρ Παντείου Παν/μίου – Οθωμανολόγος

Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τις Οθωμανικές πηγές

 

 

 

Μελέτιος-Ταΰγετος Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γενεύ-ης, Λυκειάρχης Ιονίου Σχολής

Ο ζωτικός μύθος του Ναυαρίνου

 

Χαράλαμπος Μηνάογλου, Δρ.  Νεότερης Ιστορίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής

Πρότυπου Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής

Από την υπηρεσία του Τσάρου στην υπηρεσία της Πατρίδος: Έλληνες της Ρωσίας στον Αγώνα

 

Eυαγγελία Δαμουλή, Διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολο-γίας Ιονίου Παν/μίου, Συγγραφέας

Τα Απομνημονεύματα του Γάλλου φιλέλληνα Maxime Raybaud από την επαναστατημένη  Ελλάδα

 

Χρήστος Π. Μπαλόγλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών

Tεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό στην αγροτική πολιτική του Ιω. Κα-ποδίστρια

 

 

Δημήτρης Μιχαλόπουλος, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας. Τακτικό Μέλος της γαλλικής «Ακαδημίας των Τεχνών και Επιστημών της Θάλασσας»

Το ελληνικό ναυτικό κατά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Επάνδρωση, στελέχωση και τακτική

 

Γεώργιος Νικολάου, Αναπλ. καθηγητής Νεότερης Ελλ. Ιστορίας, Πανε-πιστήμιο Ιωαννίνων

Η καταγραφή των γεγονότων της εισβολής του Ιμπραήμ πασά στην Πελο-πόννησο και ιδίως στην Ηλεία από τον πρόξενο της Γαλλίας στη Ζάκυνθο: η τεκμηριωτική της αξία

 

Δημήτρης Γ. Μιχαλόπουλος, Ιστορικός

Οι Η.Π.Α., η Ρωσία και η Επανάσταση των Ελλήνων

 

Δημήτριος Μπαλιάτσας, ΔΦ.–Μεταδιδ. Ερευνητής Θεολογίας

«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»: Η ηθική της υπέρτατης θυσίας

 

Νίκη Κατσιάπη, εκπαιδευτικός, MEd – PhD, Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου

Η εποπτεία των σχολείων κατά τη διάρκεια του Αγώνα

 

Ιωάννης  Κάππος, Δρ Ιστορίας

Η συμβολή των ορεινών οικιστικών συνόλων της Πελοποννήσου στην επα-νάσταση. Η περίπτωση των Λαγκαδίων

 

Κώστας Λούρμπας,  Συγγραφέας - τ. Δήμαρχος Γαστούνης

Η πολιτική και κοινωνική συνεισφορά των Σισιναίων

 

Γιώργος Αθ. Τσούτσος, Πολιτικός Επιστήμων

Εκκλησία και 1821 

 

Ανδρέας Φουσκαρίνης, Ιστορικός, λογοτέχνης

Τα μάγια της γύφτισσας και ο έρωτας της σκύλας. (Παράδοση από τα χρόνια της Επανάστασης)

 

Γεώργιος Δ. Παναγόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ιωαννίνων

Δυτικοευρωπαϊκή μουσική δημιουργία και Ελληνική Επανάσταση: Η περίπτωση της όπερας «Η πολιορκία της Κορίνθου» του G. Rossini

 

Διονύσιος Ι. Τραμπαδώρος, Ιστορικός (ΜΑ) – Οικονομολόγος

Τρία πελοποννησιακά έγγραφα της περιόδου 1821 - 1830

 

Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος, πρ. Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Η Ηλεία κατά την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821.

 

Δημόσια παρουσίαση του 4ουOlympia “CreativeIdeas” PitchingLab

Πολιτισμος

Αύριο, στις 11 το πρωί στον κινηματογράφο Ορφέα στον Πύργο θα πραγματοποιηθεί η τελική δημόσια παρουσίασητου 4oυOlympia “CreativeIdeas” PitchingLabσε live κοινό επαγγελματιών αλλά και livestreaming ταυτόχρονα που υλοποιήθηκε υβριδικά παράλληλα με το 24ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και την 21η CameraZizanio. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου εκπόνησαν οι εκπαιδεύτριες Λίνα Γιαννοπούλου, ΑγάθηΔαρλάση και ΤζωρτζίναΚακουδάκη και συμπληρώθηκε από σεμινάρια διεθνών επαγγελματιών του παιδικού κινηματογράφου. Η παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά ενώπιον των κριτικών επιτροπών που συγκροτούν το ΕΚΚ και η ΕΡΤ, αλλά και παραγωγών απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο φετινό  Olympia “CreativeIdeas” PitchingLab του υποβλήθηκαν 39 προτάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου και τις εκπαιδεύτριες του εργαστηρίου με κριτήρια την πρωτοτυπία και αυθεντικότητα της ιδέας, την εγγύτητα της ιδέας στο ζητούμενο παιδικό κοινό, την ρεαλιστικότητα της πρότασης ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης, την σαφήνεια, αρτιότητα και συνοχή της ιδέας και την τήρηση των τυπικών όρων της προκήρυξης.

Η διαδικασία της αξιολόγησης κατέληξε στην επιλογή 12 ιδεών που συμμετείχαν στο PitchingLab και διεκδικούν τα βραβεία που αθλοθέτησαν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η ΕΡΤ ΑΕ, ύψους 3.000 Ευρώ έκαστο. Οι δύο προτάσεις που θα βραβευτούν θα ενισχυθούν επιπλέον με τεχνικές υπηρεσίες στην τελική φάση υλοποίησης των ταινιών, προσφορά των εταιρειών SteFilm και MassiveProductions. Το Νεανικό Πλάνο θα συνδράμει τους δημιουργούς στη διαμόρφωση των φακέλων τους και θα προσφέρει επίσης μεταφραστικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια μέχρι και την υλοποίηση των ταινιών.

Μιλήσαμε με την εκπαιδεύτρια Λίνα Γιαννοπούλουη οποία αναφέρθηκε στο «πείραμα» της περσινής διοργάνωσης που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με την ομάδα εργασίας να δουλεύει αποκλειστικά διαδικτυακά. «Φέτος δουλέψαμε με διαδικτυακές συναντήσεις σε διάστημα τριών εβδομάδων ενώ δια ζώσης έγινε η τεχνική πρόβα και θα γίνει και η παρουσίαση. Οι αλλαγές που γίνονται από την αρχή της διαδικασίας έως το τέλος της, στο διάστημα αυτών των εβδομάδων που διαρκούν οι συναντήσεις, είναι αλλαγές στα πρότζεκτ τις οποίες μπορούν να αφομοιώσουν περισσότερο οι συμμετέχοντες σε αντιδιαστολή με τις αλλαγές που βλέπαμε να συμβαίνουν καθημερινά όταν το lab γινόταν με φυσική παρουσία σε διάστημα 4-5 ημερών στον Πύργο. Άρα, αλλαγές πιο έντονες και δυνατές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι τρεις εκπαιδεύτριες λειτουργούμε συμπληρωματικά δουλεύοντας σε διαφορετικούς τομείς του κάθε πρότζεκτ, με κοινό παρονομαστή ότι και οι τρεις έχουμε μια αθροιστική εμπειρία δουλεύοντας με παιδιά και νέους, δουλεύουμε με νέους επαγγελματίες του κινηματογράφου και έχουμε ιδιαίτερη αγάπη στο συγκεκριμένο είδος (genre). Στόχος του lab και συνάμα η βοήθεια που προσφέρει είναι να εξοικειωθούν οι Έλληνες δημιουργοί με το είδος αυτό, να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να μπορούν να τις επικοινωνούν σε επίπεδα επαγγελματικού pitching και να έρθουν σε επαφή με παραγωγούς Έλληνες και ξένους και με φεστιβάλ του εξωτερικού για παιδιά και νέους».

Οι προτάσεις που επιλεχτήκαν

 • Η Πόρτα, της Λεωνόρας Δεληγιάννη
 • Loveyoumorethanpeanutbutter, των Αριάδνης Αγγελικής ΘυφρονίτουΛήτου, Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη
 • Kost@s, των Βασίλη Καλαμάκη και Μαριαλένας Βαρελά
 • Oscar, των Πολυξένης Κάτσαρη και Ματίνας Φύκαρη
 • Το Δώρο και ο Λύκος, των Ελισάβετ Λαλουδάκη και MassimoPizzocaro
 • Ποιος θέλει τα πιράνχας;, των Φίλιππου Μανδηλαρά και Γρηγόρη Βαρδαρινού
 • Χαρτζιλίκι, του Νίκου Παπαχίου [σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Παπαγιάγκου]
 • Super-Amanda, του Σωτήρη Πετρίδη
 • Ναβαλίνες, του Χάρη Ραφτογιάννη [associateproducer: MicahMagee]
 • Από Μακριά, των Χριστίνας Τσακμακά και Βασίλη Κοντογιάννη [σκηνοθέτρια: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου]
 • Το Τεστ, του Αλέξανδρου Τσιλιφώνη
 • Τρεις Σανίδες, της Ευδοξίας Χασάπη

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας ευχαριστεί όσους υπέβαλαν προτάσεις και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να γράφουν σενάρια για ταινίες που ανήκουν στο είδος του “κινηματογράφου για παιδιά και νέους”, ενός είδους με κομβικό ρόλο για το σήμερα και το αύριο της αγαπημένης μας τέχνης, του κινηματογράφου.

Το 4ο Olympia “CreativeIdeas” PitchingLab πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA.

 

 

 

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους - «Γιατί το φύλο, γιατί ο κινηματογράφος γιατί στην εκπαίδευση»

Πολιτισμος

Ένα δίωρο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Γιατί το φύλο, γιατί ο κινηματογράφος γιατί στην εκπαίδευση» με την Εύα Σπαθάραφιλοξενείται αύριο Πέμπτη, στις 18:00στο σταθερό στούντιο μεταδόσεων του Φεστιβάλ, στο φουαγιέ της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και θα μεταδοθεί ζωντανά από το προφίλ του Φεστιβάλ στο Facebook: facebook.com/olympiaiff, από το κανάλι στο Youtube: youtube.com/channel/UC2OfxhqIaJN9NTbWVmcCj3w καθώς και από τις υπηρεσίες βίντεο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου: video.sch.gr/.

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί το φύλο, γιατί ο κινηματογράφος, γιατί στην εκπαίδευση, δεν θεωρείται ακόμη και σήμερα αυτονόητη. Ιδιαίτερα σήμερα, και με δεδομένο τις έμφυλεςαποτυπώσεις και τις ανισότητες που η πανδημία ανέδειξε και ταυτόχρονα τις επέτεινε, η εισαγωγή και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εκπαίδευση κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη. Η αξιοποίηση του κινηματογράφου, η χρήση του ως εργαλείο μαθησιακό, πολιτισμικό, αισθητικό, ιδεολογικό, παρέχει όλα εκείνα τα αξιοποιήσιμα στοιχεία για να αναδειχθούν στο επίπεδο των αναπαραστάσεων και της παραγωγής Λόγων, οι έμφυλεςκατασκευές και ο τρόπος διεμβολής των κανονιστικών προτύπων, των έμφυλωναποκλεισμών, προς την κατεύθυνση του σεβασμού, της ισότητας των φύλων, της κριτικής ερμηνείας... Υπό αυτή την έννοια ο κινηματογράφος, και η αξιοποίησή του στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί το πλέον πρόσφορο μέσο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Ο Δήμος Πύργου παρουσίασε το βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού»

Πολιτισμος

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος «Στις σελίδες του βιβλίου απεικονίζεται η ιστορία της νεότερης Ελλάδας»

Μαργαρίτα Θεοδωράκη «Αισθάνομαι τον Πύργο σαν σπίτι μου»

 

Με λυρισμό και ευαισθησία, άγνωστες πτυχές της ζωής του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη αλλά και γεγονότα της νεότερης ιστορίας της χώρας μας αποτυπώθηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Στο βιβλίο, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη γυρίζει το χρόνο πίσω και, ως μικρό κορίτσι τότε, χρονογραφεί και ιστοριογραφεί με τον δικό της, τρυφερά υποκειμενικό, κοριτσίστικο τρόπο την μεταπολεμική Ελλάδα, μέσα από μια  ατομική διαδρομή που ταυτίζεται με τη ζωή ενός μύθου, του Μίκη Θεοδωράκη.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος για να δώσει το λόγο στον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλοο οποίος καλωσόρισε την Μαργαρίτα Θεοδωράκη στην «πόλη της» όπως χαρακτηριστικά είπε.  «Μαργαρίτα, καλώς ήρθες στην πόλη σου, τον Πύργο, Τον Πύργο των αναμνήσεων του Μίκη Θεοδωράκη».

«Ο Μίκης ήταν πάντα και παντού παρών»

Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του κορυφαίου συνθέτη, στα χρόνια που έζησε ως παιδί στον Πύργο, αλλά και τα βήματα που κάνει η Δημοτική Αρχή για να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη υπόσταση το «πέρασμα» του Μίκη από την Ηλειακή πρωτεύουσα. Για το βιβλίο ο δήμαρχος Πύργο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ, ότι πέρα από τη λογοτεχνική του αξία, το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο παρουσιάζοντας στοιχεία από την «κινηματογραφική» ζωή του Μίκη Θεοδωράκη. Μια ζωή γεμάτη δράση, νίκη, ταλαιπωρίες…Ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει μια Ελλάδα 60 ετών, από τον Εμφύλιο …μέχρι πρόσφατα. Είναι μια απεικόνιση της νεότερης ιστορίας μας γιατί ο Μίκης ήταν πάντα και παντού παρών και πρωταγωνιστής!».

Οι ομιλητές της παρουσίασης

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκε και ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Πρέκας, ο οποίος, μη κρύβοντας πολλές φορές την έντονη συγκινησιακή του φόρτιση, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο με το προσωπικό του στυλ αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε και ο ποιητής Βασίλης Κουμής, ενώ για τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη μίλησαν οι «δικοί» μας Γιάννης Τζουανόπουλος, μουσικός παραγωγός και στιχουργός και ο εκπαιδευτικός Τζίμης Κορίζης, ο γιος του οποίου Γιάννης, έχει συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύσει τραγούδια του.

Τέλος η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αντωνακόπουλο για την φιλοξενία τονίζοντας ότι «αισθάνομαι τον Πύργο σπίτι μου», και υπέγραψε βιβλία για το κοινό.

 

 

24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας - Κινηματογραφικά εργαστήρια και σεμινάρια

Πολιτισμος

Το ερευνητικό εργαστήριο «Το Σινεμά αλλιώς: Ένα διαφορετικό πρόγραμμα για να μάθουμε σινεμά μαζί» και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση-σεμινάριο  με θέμα «Ο κινηματογράφος και το αόρατο Άλλο: Η ερμηνευτική επεξεργασία της εικόνας» φιλοξενούνται αύριο Τετάρτη στο σταθερό στούντιο μεταδόσεων του Φεστιβάλ, στο φουαγιέ της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και θα μεταδοθούν ζωντανά από το προφίλ του Φεστιβάλ στο Facebook: facebook.com/olympiaiff, από το κανάλι στο Youtube: youtube.com/channel/UC2OfxhqIaJN9NTbWVmcCj3w καθώς και από τις υπηρεσίες βίντεο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου: video.sch.gr/.

Σχεδιαστής και εμψυχωτής του εργαστηρίου είναι ο Αργύρης Θέος, Διευθυντής Φωτογραφίας στον κινηματογράφο και Σχεδιαστής Φωτισμών στο θέατρο, με διδακτική εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.Το ερευνητικό εργαστήριο θα παρουσιαστεί στις 18:00 και για μία ώρα. “Το Σινεμά αλλιώς” αποτελείται από μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων που χρησιμοποιούν τεχνικές θεάτρου φόρουμ για την διδασκαλία του κινηματογράφου. Κατά την εφηβεία τα παιδιά ευαισθητοποιούνται έντονα πάνω σε κοινωνικά θέματα που αισθάνονται ότι τα αφορούν. Το θέατρο φόρουμ (όπως το ανέπτυξε ο AugustoBoal και το εξελίσσουν οι διάδοχοί του) ανήκει στην γενική κατηγορία του θεάτρου του καταπιεσμένου. Στο τετράμηνο εργαστήριο αυτό, που απευθύνεται σε ομάδα εφήβων και θα υλοποιηθεί από τις αρχές του 2022, η ομάδα θα μάθει να εργάζεται συλλογικά, θα δημιουργήσει το σενάριο, θα το δείξει σε άλλους, θα το αλλάξει και θα το γυρίσει ταινία. Το εργαστήριο αποτελεί την ερευνητική εργασία του Αργύρη Θέουγια την απόκτηση τίτλου Μεταπτυχιακών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Στις 19:00 θα ξεκινήσει η συζήτηση-σεμινάριο για την ερμηνευτική επεξεργασία της εικόνας. Ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Κάβουρας και ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς συνομιλούν με αφορμή μια επικείμενη κινηματογραφική καταγραφή ενός λαϊκού παραδοσιακού στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Πρόκειται για το γλέντι της Ολύμπου Καρπάθου το οποίο παρουσιάζει την εξής ιδιαιτερότητα: δεν είναι μια κοινή διασκέδαση, αλλά μια παραδοσιακή κοινοτική τελετουργία. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: είναι δυνατόν να εκφραστεί κινηματογραφικά μια τελετουργία με σεβασμό στις αρχές και τις παραδόσεις της κοινωνίας με την οποία αυτή συνδέεται ιστορικά και πολιτισμικά χωρίς να αλλοιωθεί η βαθύτερη αλήθειά της; Ο κινηματογράφος της παρατήρησης, με τις ρεαλιστικές απεικονίσεις της εθνογραφικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να υπερβεί το οπτικό εμπόδιο της «εξ-αντικειμενίκευσης» του Άλλου. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό με μια ερμηνευτική επεξεργασία της εικόνας, με την οποία η κινηματογραφική εκδοχή του αντικειμένου-θέματος της ταινίας μπορεί να αποδώσει πειστικά στην οθόνη την αόρατη και αδιαπραγμάτευτη ετερότητά του εικονιζόμενου Άλλου. Σκοπός της συνομιλίας αυτής δεν είναι η απόρριψη του κινηματογραφικού ή εθνογραφικού ρεαλισμού. Είναι η άποψη ότι το δόγμα της μίμησης δεν μπορεί να μας πάει μακριά στη κινηματογραφική διαχείριση της τελετουργίας. Για αυτό το λόγο προτείνεται η υιοθέτηση της ερμηνευτικής επεξεργασίας της εικόνας του Άλλου ως αυτόνομου κινηματογραφικού αντικειμένου. Για να έχει δύναμη η κινηματογραφική εικόνα, για να είναι ρητορικά αποτελεσματική, πρέπει να μεταφέρει την ποιητική ένταση ανάμεσα σε μια ισχυρή αίσθησητης πραγματικότητας του αόρατου Άλλου και σε μια διαβατική ερμηνεία της. Και αυτό μπορεί να το κατορθώσει ο κινηματογράφος με την ερμηνευτική επεξεργασία της εικόνας-της εικόνας του Άλλου.

Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο - Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας ανοίγει νέους ορίζοντες στα παιδιά και τους νέους

Πολιτισμος

Με πέντε ταινίες ξεκινά αύριο Τετάρτη στις  20:30στον κινηματογράφο Ορφέα το αφιέρωμα "Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο" που για τέταρτη χρονιά εντάσσει στο πρόγραμμά τουτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Το αφιέρωμα  περιλαμβάνει πρόσφατες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που αφορούν την παιδική ηλικία και τη νεότητα, χωρίς να απευθύνονται σε αυτήν ως κοινό. Η φετινή επιλογή του αφιερώματος περιλαμβάνει συνολικά 14 ταινίες που ανοίγουν νέους ορίζοντες για παιδιά και νέους.

Ταινίες βραβευμένες, πολυταξιδεμένες στα φεστιβάλ του κόσμου, που προσεγγίζουν από την ιδιαίτερη ματιά τους την παιδική και εφηβική ηλικία, που συχνά αποτελεί αφορμή και παίζει κυρίαρχο ρόλο στα σενάριά τους. Ένα αφιέρωμα που ενισχύει την ενθάρρυνση αυτών των κινηματογραφιστών να φέρουν την κάμερά τους στο ύψος του παιδικού βλέμματος και να γυρίσουν ταινίες που καθιστούν τα παιδιά όχι μόνο αντικείμενο των ταινιών αλλά και θεατές τους.

Ο μαγικός ρεαλισμός  μπλέκεται με τη σκληρή πραγματικότητα και το μεταφυσικό, η ενηλικίωση και τα προβλήματα των νεότερων με τις διαπροσωπικές σχέσεις και την δυναμική της αγέλης και όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον κολλάζ εικόνων που μας ταξιδεύουν για λίγο στον μικρόκοσμό τους.

Οι ταινίες απευθύνονται σε ενήλικο κοινό, αλλά σίγουρα  οι έφηβοι και οι έφηβες έχουν πολλά να κερδίσουν αν τις παρακολουθήσουν.

Μεταξύ των επιλογών θα βρείτε τις ταινίες:

 • Μotorway 65 της Εύης Καλογηροπούλου που συμμετείχε στο περσινό Φεστιβάλ Καννών
 • SoulFood του Νίκου Τσεμπερόπουλου ( Βραβείο Σκηνοθεσίας στο πρόσφατο φεστιβάλ Δράμας)
 • SoulsAllUnaccompanied του Γιώργου Τελτζίδη (Τιμητική διάκριση ερμηνείας για τον μικρό ΤζουβάνιΓκούιργκους στο φεστιβάλ Δράμας)
 • Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα της Βαγγελιώς Σουμέλη (βραβείο καλύτερης Κυπριακής ταινίας 2020)
 • Μετά το μεσημέρι του Αλέξη Κουκιά-Παντελή (βραβεία γυναικείας και ανδρικής ερμηνείας στις Νύχτες Πρεμιέρας 2021)
 • Apallou του Νίκου Αυγουστίδη (εύφημος μνεία φεστιβάλ Δράμας)
 • Αμυγδαλή της Μαρίας Χατζάκου (τιμητική διάκριση πρωτότυπης μουσικής φεστιβάλ Δράμας)
 • Justlikewater του Μάνου Τριανταφυλλάκη (επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές φεστιβάλ του Montecatini)
 • Smalltalkwiththebadman των Νίκου Κολιούκου και ΜένηςΤσιλιανίδου ( βραβείο καλύτερης σπουδαστικής ταινίας στο Micro μ Festival)

Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών:

 

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου-20:30

 

Apallou 20'

Alaska 18'

Οιδανικόςάγνωστοςάλλος 8'

Small talk with the bad man 15'

After the noon 11'

Motorway 65 15'

 

 

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου-20:30

 

Souls all accompanied 26'

Just like water 14'

Just a thought 15'

Βαθύκοφτο 21'

 

 

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου-20:30

 

Soul Food 24'

Father's day 21'

I don't want to forget anything 5'

Amygdala 22'

 

 

 

Η Αντιγόνη, η Σιρκλίν και η Κοκό... πηγαίνουν Μπαντούνειο! - Διπλή προβολή στο Πολιτιστικό Κέντρο Πελοπίου

Πολιτισμος

Δύο ξεχωριστές ταινίες προβάλει την Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στο Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο Πελοπίου, στο πλαίσιο της 24ης διοργάνωσης.

Στις 17:00 θα προβληθεί η ταινία "Η Σιρκλίν, η Κοκό και ο άγριος ρινόκερος" του τρομερού παππού του ευρωπαϊκού animation, ενός πραγματικού θρύλου που δε σταματά να είναι παραγωγικός εδώ και πενήντα και πλέον χρόνια, του Δανού μάστορα και καλού φίλου του Φεστιβάλ Ολυμπίας, του Jannik Hastrup, με την οποία το Φεστιβάλ υποδέχθηκε το κοινό στην εναρκτήρια τελετή το 2018.

Αμέσως μετά, στις 19:30, θα γίνει η προβολή της ταινίας "Αντιγόνη" της Sophie Deraspe, που σάρωσε τα βραβεία του 23ου Φεστιβάλ το 2020, καθώς κατέκτησε το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους, το Βραβείο Κριτικών Επιτροπών των Παιδιών (ηλικίας 13 ετών και άνω) για Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους και το Βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).

Λίγα λόγια για τις ταινίες…

 

Η Σιρκλίν η Κοκό η και ο άγριος ρινόκερος είναι μια έγχρωμη ταινία Animation διάρκειας 62΄του 2018. Μια μέρα ένα μικρό κορίτσι εισβάλει στον κόσμο της Σιρκλίν. Το όνομά της είναι Κοκό και μοιάζει με τη Σιρκλίν - μόνο που εκείνη έχει μαύρη επιδερμίδα, σγουρά μαλλιά και φοράει στέμμα. Είναι πριγκίπισσα και λέει στη Σιρκλίν ότι προέρχεται από τη χώρα όπου η σοκολάτα μεγαλώνει στα δέντρα. Αυτό είναι ένα μέρος που οι δύο φίλοι της Σιρκλίν, ο Ίγκλοφ και ο Φρέντερικ, θα ήθελαν να επισκεφθούν. Ο παππούς γνωρίζει την Αφρική όπως την παλάμη του χεριού του, κι έτσι ξεκινούν με το αεροπλάνο του, παίρνοντας και τον Όσβαλτ: έναν φοβερό ρινόκερο που έχει βαρεθεί να τον κάνουν ό,τι θέλουν οι μεγάλοι. Ο Όσβαλντ όμως δημιουργεί συνέχεια προβλήματα στους φίλους μας. Στην ταινία παρακολουθούμε μια ιστορία για την φιλία και τις δυσκολίες του να είσαι μικρός.

Η Αντιγόνη είναι μια έγχρωμη ταινία Fiction του 2019, βραβευμένη εκτός από το 23ο Φεστιβάλ και από την Ακαδημία Κινηματογράφου του Καναδά (Α’ & Β’ Γυναικείου Ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Προσαρμοσμένου Σεναρίου), στο Toronto International Film Festival 2019(Βραβείο Καλύτερης Καναδέζικης Ταινίας), στο Palm Springs International Film Festival 2020(μνεία για το Καλύτερο Σενάριο Διεθνούς Ταινίας), στο Luxembourg City Film Festival 2021(Βραβείο της Σχολικής Κριτικής Επιτροπής και της Κριτικής Επιτροπής Νέων) μνείες και υποψηφιότητες σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή μεταφορά της τραγωδίας του Σοφοκλή στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η Αντιγόνη, άριστη μαθήτρια και πρότυπο πολίτη, παραβαίνει τον νόμο, βοηθώντας τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή. Καθώς ο κλοιός στενεύει διαρκώς γύρω της, αυτή ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στις αρχές: την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και στον πατέρα του φίλου της, του Αίμονα. Η σθεναρή άρνηση της Αντιγόνης να συμβιβαστεί και να καταπνίξει το προσωπικό περί δικαίου αίσθημα κερδίζει την υποστήριξη των συνομηλίκων της, οι οποίοι κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολύχρωμες διαδηλώσεις. Απορρίπτοντας μια πρόταση που θα εξασφάλιζε το δικό της μέλλον, η Αντιγόνη επιλέγει την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένειά της, μια οικογένεια μεταναστών.

To Camera Zizanio Live!!!

Πολιτισμος

Ένα ζωντανό ημερήσιο magazino με τους συμμετέχοντες της Camera Zizanio ξεκινά από αύριο και θα προβάλλεται μέχρι και την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, από τις 16:00-17:00. Η παρουσίαση θα γίνεται στο σταθερό στούντιο μεταδόσεων του Φεστιβάλ, στο φουαγιέ της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και θα φτάνει σε όλους εσάς μέσω streaming από το προφίλ του Φεστιβάλ στο Facebook: facebook.com/olympiaiff και από το κανάλι στο Youtube: youtube.com/channel/UC2OfxhqIaJN9NTbWVmcCj3w

Ανταποκρίσεις με το κλίμα του Φεστιβάλ, συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες που κατάφεραν να μας επισκεφθούν αλλά και αυτούς που μας παρακολουθούν από όλον τον κόσμο, οδηγός επιβίωσης στον Πύργο και αστεία παραλειπόμενα είναι μερικά μόνο από όσα θα απολαύσουμε. Τα Ζιζάνια παίρνουν την σκυτάλη, επιμελούνται και παρουσιάζουν την δική τους εκπομπή, μας γνωρίζουν το Φεστιβάλ με την δική τους ματιά, δημιουργούν εικόνες και αφορμές συζήτησης και μας αγγίζουν με το δημιουργικό τους χιούμορ. Άλλωστε, όσοι ήταν fan των Daily News γνωρίζουν καλά πως ό,τι και αν περιγράψει κανείς με λέξεις, το επόμενο επεισόδιο θα ανατρέψει κάθε πρόβλεψη!!!

Μείνετε συντονισμένοι…

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους-21η CAMERA ZIZANIO - Οι εκπαιδευτικοί… εκπαιδεύονται!

Πολιτισμος

Συναντήσεις με το ΕΚΟΜΕ για την οπτικοακουστική παιδεία και τον ψηφιακό γραμματισμό

 

 

Το ΕΚΟΜΕ συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη του συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Στο πλαίσιο της 24ης διοργάνωσης παρουσιάζει δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια και συζητάει για την οπτικοακουστική παιδεία και τον ψηφιακό γραμματισμό. Τα εργαστήρια εντάσσονται στις δράσεις του UNESCOMedia&InformationLiteracyAllianceMediterraneanGroup, το οποίο συντονίζει το ΕΚΟΜΕ, ενώ μέλος του αποτελεί επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.

Και τα δύο θα γίνουν αύριο Δευτέρα μέσω streaming στο σταθερό στούντιο μεταδόσεων του Φεστιβάλ στο φουαγιέ της Περιφερειακής Ενότητας  Ηλείας. Το πρώτο έχει προγραμματιστεί για τις 14:00και αφορά  το ευρωπαϊκό έργο EduMediaTest, ένα Ευρωπαϊκό Εργαλείο Αξιολόγησης των Δεξιοτήτων Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Παιδείας, στο οποίο το ΕΚΟΜΕ συμμετείχε ως εθνικός εταίρος, που συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα CreativeEurope / MediaLiteracyforAll και δημιούργησε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Το νέο εργαλείο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ελέγξουν γνώσεις και δεξιότητες οπτικοακουστικής και ψηφιακής παιδείας μέσα από ερωτήσεις γνωστικού, τεχνικού, βιωματικού και αισθητικού περιεχομένου. Κύρια πεδία εφαρμογής του η διαχείριση και η ανάλυση της εικόνας, η αναζήτηση και ο έλεγχος των πηγών και του οπτικοακουστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και στα νέα μέσα επικοινωνίας. Το ΕΚΟΜΕ, στο διάρκειας 60΄εργαστήριο, θα παρουσιάσει τη μεθοδολογία και τα πορίσματα της σχετικής μελέτης, τη λειτουργία της πλατφόρμας και των ερωτήσεων που θέτει, όπως και το MediaKit για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εισηγητές θα είναι ο Στέλιος Κυμιωνής και η Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της  Διεύθυνση Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ Ειρήνη Ανδριοπούλου.

Το δεύτερο εργαστήριο, διάρκειας 120’, ξεκινά στις 18:00και έρχεται να απαντήσει στο πώς κινητοποιεί ο σχεδιασμός ενός παιχνιδιού τις δημιουργικές δεξιότητες και δίνει κίνητρα μεθοδικής εργασίας, πώς δίνονται εναύσματα στα παιδιά ώστε να δουν το μάθημα ως πηγή έμπνευσης και να κάνουν την αφομοίωσή του παιχνίδι και αν μπορεί η μάθηση που είναι διασκεδαστική να είναι και αποτελεσματική. Το ΕΚΟΜΕ παρουσιάζει τη μεθοδολογία, τα προσφερόμενα εργαλεία, τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τον Διεθνή Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού που διοργανώνει. Επίσης, τις βασικές παραμέτρους για την κατασκευή ενός παιχνιδιού από μια σχολική ομάδα, τα οφέλη της παιχνιδοκεντρικής μάθησης στην εκπαίδευση, όπως και τα πρώτα -αλλά εντυπωσιακά- παιχνίδια των σχολικών ομάδων που έλαβαν μέρος στον πρώτο διαγωνισμό. Εισηγητές θα είναι ο Προϊστάμενος της  Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου ΕΚΟΜΕ ΣτέλιοςΚυμιωνής και η Δέσποινα Λαμπαδά  από το Τμήμα Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του  ΕΚΟΜΕ.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το ΕΚΟΜΕ ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν.

 

 

 

Προτεινόμενο βιβλίο - Συλλογικό έργο, Έντεκα κείμενα για το '21 - 200 χρόνια μετά, Κασταλία, Αθήνα 2021

Ιστορία

Στο τέλος του 2021, έτους αφιερωματικού στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις τιμής σε αυτό το προσκλητήριο καθήκοντος, έρχονται οι έντεκα να καταθέσουν δημόσια τη δική τους θεματική για τη δυναμική αυτών των εορτασμών, σε ένα διάβημα πρωταρχικά ελευθερίας, ελευθερίας και γλώσσας.

Μακριά από εορταστικά «κλισέ» και αυτάρεσκους εθνικούς συλλογισμούς, τα κείμενα των Έντεκα σκοπό έχουν να εμβαθύνουν τις σκέψεις γύρω από τις πτυχές του συγκλονιστικού εγχειρήματος των Επαναστατών του 1821. Αυτοί που κατάφεραν να θεμελιώσουν τη Νεώτερη Ελλάδα κάτω από δραματικές συνθήκες, πριν από 200, έχουν πολλά να μάς πουν σήμερα.

Σάς παρουσιάζουμε τους Έντεκα, αρχίζοντας από το πρόσωπο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας για 10 χρόνια, Προκόπη Παυλόπουλου, τιμής ένεκεν πρώτο, μαζί με τους Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Γιώργο Γεωργή, Θεόδωρο Δασκαρόλη, Κωνσταντίνο Ιορδανίδη, Αντώνη Κλάψη, Χάρη Μελετιάδη, Μελέτη Μελετόπουλο, Παναγιώτη Παύλο, Γεώργιο Πουκαμισά και Γεώργιο Σκλαβούνο.

Πηγή: https://biblionet.gr

Προτεινόμενο βιβλίο - Συλλογικό έργο, Έντεκα κείμενα για το '21 - 200 χρόνια μετά, Κασταλία, Αθήνα 2021

Ιστορία

Στο τέλος του 2021, έτους αφιερωματικού στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις τιμής σε αυτό το προσκλητήριο καθήκοντος, έρχονται οι έντεκα να καταθέσουν δημόσια τη δική τους θεματική για τη δυναμική αυτών των εορτασμών, σε ένα διάβημα πρωταρχικά ελευθερίας, ελευθερίας και γλώσσας.

Μακριά από εορταστικά «κλισέ» και αυτάρεσκους εθνικούς συλλογισμούς, τα κείμενα των Έντεκα σκοπό έχουν να εμβαθύνουν τις σκέψεις γύρω από τις πτυχές του συγκλονιστικού εγχειρήματος των Επαναστατών του 1821. Αυτοί που κατάφεραν να θεμελιώσουν τη Νεώτερη Ελλάδα κάτω από δραματικές συνθήκες, πριν από 200, έχουν πολλά να μάς πουν σήμερα.

Σάς παρουσιάζουμε τους Έντεκα, αρχίζοντας από το πρόσωπο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας για 10 χρόνια, Προκόπη Παυλόπουλου, τιμής ένεκεν πρώτο, μαζί με τους Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Γιώργο Γεωργή, Θεόδωρο Δασκαρόλη, Κωνσταντίνο Ιορδανίδη, Αντώνη Κλάψη, Χάρη Μελετιάδη, Μελέτη Μελετόπουλο, Παναγιώτη Παύλο, Γεώργιο Πουκαμισά και Γεώργιο Σκλαβούνο.

Πηγή: https://biblionet.gr

Σημαντικό συνέδριο – Η Ιταλία, τα επαναστατικά κινήματα, η Επανάσταση του 1821 - Διήμερο συνέδριο με θέμα: «Κοινωνική διαμαρτυρία, εξέγερση και επανάσταση στα προνεωτερικά Ιταλικά Κράτη (13ος-18ος αι.)»

Ιστορία

Το Σεμινάριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας (Εργαστήριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ) διοργανώνει διήμερο συνέδριο με θέμα: «Κοινωνική διαμαρτυρία, εξέγερση και επανάσταση στα προνεωτερικά Ιταλικά Κράτη (13ος-18ος αι.)». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2021 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Διδασκαλείου της Νέας Ελληνικής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2021/11/28/culture/glossakailogotexnia/simantiko-synedrio-italia-ta-epanastatika-kinimata-epanastasi-tou-1821/

16 Νοεμβρίου 1969: το τέλος της λίμνης Μουριάς!

Ιστορία

του Σπύρου Σιδηροκαστρίτη

Η λίμνη Μουριάς- Αέναον ήταν ένας πλούσιος υδροβιότοπος σε απόσταση 6 χλμ από την πόλη του Πύργου που αποξηράνθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Στις 16 Νοεμβρίου 1969 μπήκε σε λειτουργία το αντλιοστάσιο και σε λίγες μέρες η λίμνη αποξηράνθηκε. Οι  διθυραμβικές δηλώσεις- υποσχέσεις που συνόδευαν το έργο κατά την ημέρα έναρξης των εργασιών αποστράγγισής της -όπως αποτυπώνεται στον Τύπο της εποχής- δεν δικαίωσαν τις φιλοδοξίες του Καθεστώτος. Οι υποσχέσεις της  Χούντας για τη δημιουργία χιλιάδων νέων εκτάσεων  εύφορης αγροτικής γης που θα δημιουργούνταν μετά την αποξήρανση της λίμνης κατέληξαν σε μια περιβαλλοντική τραγωδία που ακόμα και σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις της. Από τα χιλιάδες στρέμματα που δόθηκαν για καλλιέργεια ελάχιστα είναι γόνιμα και καλλιεργούνται ως τις μέρες μας. Στην πλειοψηφία τους παραμένουν άγονα, ένας απέραντος σκουπιδότοπος θλιβερό μνημείο των κάθε λογής «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Η Χούντα  υλοποίησε ένα έργο εξ αρχής καταδικασμένο να αποτύχει. Ένα έργο σχεδιασμένο σε προγενέστερους χρόνους χωρίς να δοθεί έμφαση στις ιδιαίτερες συνθήκες της λιμνοθάλασσας της Μουριάς. Η πίστη στις δυνατότητες της τεχνολογίας της εποχής τους επέτρεψε με ευκολία να επεμβαίνουν στο φυσικό περιβάλλον χωρίς να λογαριάζουν το  περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ενεργειών τους προβαίνοντας και σε άλλες περιβαλλοντικές καταστροφές στον νομό μας όπως η ολική αποξήρανση και της λίμνης Αγουλινίτσας και η οριοθέτηση με μπετόν της λίμνης Καϊάφα.
Σήμερα που βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και όλες οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες τόσο για το νομό μας όσο και για τη χώρα οφείλουμε να επαναφέρουμε την περιβαλλοντική ισορροπία. Απέναντι στην εντεινόμενη διάβρωση των ακτών, στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην υποβάθμιση- μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα πρέπει να γίνουν δράσεις αποκατάστασης που θα αποτελέσουν ασπίδα για την περιοχή  απέναντι στην κλιματική απειλή και να αποτελέσουν ένα νέο υπόδειγμα για το πώς θέλουμε να γίνει ο τόπος μας. Από το αρχείο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου, άρθρο της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ», 16 Νοέμβρη 1969
Σπύρος Σιδηροκαστρίτης
 Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Πύργου

Γιάννης Ρίτσος – Ο μεγάλος ποιητής της Ρωμιοσύνης - «Το μόνο για το οποίο υπερηφανεύομαι είναι ότι δεν άφησα ανεκμετάλλευτη ούτε μία στιγμή μου»

Ιστορία

Σαν σήμερα, πριν από 31 χρόνια, στις 11 Νοεμβρίου 1990, έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους ποιητές μας, ο Γιάννης Ρίτσος, την ίδια ακριβώς ήμερα που κατά τραγική σύμπτωση πέθανε και ο σπουδαίος ηθοποιός Αλέξης Μινωτής.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2021/11/11/plus/istoriko-arxeio/giannis-ritsos-o-megalos-poiitis-tis-romiosynis/ 

Το φάντασμα της Νύχτας των Κρυστάλλων

Ιστορία

Ογδόντα τρία ολόκληρα χρόνια μετά από την πρώτη μεγάλη πράξη του Ολοκαυτώματος, η ανθρωπότητα όχι μόνο δεν έχει την απάντηση αλλά μάλλον δεν έχει διδαχθεί το παραμικρό είτε από αυτό το πρελούδιο της φρίκης του 1938, είτε από τα όσα θα ακολουθούσαν. Ο αντισημιτισμός ποτέ δεν υποχώρησε...

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2021/11/10/world/fantasma-tis-nyxtas-ton-krystallon/ 

Μέσα στον Νοέμβριο - Σπουδαία εκδήλωση στο Χάρβαρντ για την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Ιστορία

Εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης στο Χάρβαρντ, 12 Νοεμβρίου 2021: Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Γιώργος Σεφέρης» και Κέντρο Διεθνών Σχέσεων Weatherhead.

Πηγή, περισσότερα στα https://www.tanea.gr/2021/11/04/lifearts/culture/spoudaia-ekdilosi-sto-xarvarnt-gia-tin-elliniki-epanastasi-tou-1821/ 

Το νέο, επίκαιρο βιβλίο από τις εκδόσεις Αλώνι - Διον. Ι. Τραμπαδώρος, Η γερμανοϊταλική Κατοχή μέσα από τα μάτια ενός μικρού παρατηρητή της Πλατείας του Πύργου, Αφήγηση: Βάσος Μικελόπουλος - Διαθέσιμο στο βιβλιοπωλείο του Δ. Τραμπαδώρου

Ιστορία

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑ προσπαθούμε να παρουσιάσουμε όψεις της γερμανοϊταλικής Κατοχής σε μια επαρχιακή πόλη όπως ο Πύργος της Ηλείας, με οδηγό την αφήγηση του αείμνηστου Βάσου Μικελόπουλου. Κεντρικά ζητήματα που θίγονται είναι η έλευση των στρατευμάτων των κατακτητών, η πατριωτική δράση του Μητροπολίτη Αντωνίου, του νομάρχη Νικολάου Κουράση και του δημάρχου Πύργου Τάση Καζάζη, ο ρόλος των αξιωματικών των κατακτητών, η αντίσταση, ο αγώνας για την επιβίωση υπό τις δυσχερείς συνθήκες που επέβαλαν οι περιστάσεις, ο εμφύλιος και τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δεδομένα της εποχής στα πλαίσια της οποίας εκτυλίχθησαν τα γεγονότα. Το κείμενο συνοδεύεται από σπάνια τεκμήρια της εποχής, τα οποία έρχονατι για πρώτη φορά στο φως.

Το βιβλίο διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο του Διονύση Τραμπαδώρου, στον Πύργο, στην οδό Μπιζανίου αρ. 1 (τηλέφωνο παραγγελιών.: 6970029684).

 

Δ.Ι. Τραμπαδώρος

 

 

Προτεινόμενο βιβλίο - Ο εμφύλιος πόλεμος - Από τη Βάρκιζα στο Γράμμο, Φεβρουάριος 1945-Αύγουστος 1949 (Συλλογικό έργο), Θεμέλιο, Αθήνα 2002

Ιστορία

Συγγραφή: · Φίλιππος Ηλιού · Ιωάννης Ο. Ιατρίδης · Γιώργος Σταθάκης · Θανάσης Δ. Σφήκας ·Γρηγόρης Ψαλλίδας · Νίκος Γ. Κοταρίδης ·Νίκος Σιδέρης · Τασούλα Βερβενιώτη · Ιωάννα Παπαθανασίου ·Λη Σαράφη · Νάση Μπάλτα · Στάθης Ν. Καλύβας · Νίκος Α. Μαραντζίδης · Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης · Βασίλης Κ. Γούναρης ·Βασιλική Λάζου · Hagen Fleischer · Λιάνα Θεοδωράτου
Επιμέλεια: · Ηλίας Νικολακόπουλος · Άλκης Ρήγος ·Γρηγόρης Ψαλλίδας
Έκδοση: Δεκέμβριος 2002 από "Θεμέλιο"
Σελ.:300 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-310-293-8

Περιγραφή

Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, "ένα δόκανο από το οποίο κανένας δεν μπορούσε να ξεφύγει", είχε αναμφίβολα καταλυτικές συνέπειες στην πολιτική ζωή του τόπου και άφησε έντονα τα ίχνη του στη συλλογική μνήμη. Δημιούργησε πρωτοφανή σχίσματα, θεσμοποίησε την πολιτική πόλωση και προκάλεσε ισχυρές ιδεολογικές αγκυλώσεις, που λειτουργούσαν επί πολλές δεκαετίες ανασταλτικά για την επιστημονική έρευνα και κυρίως για την ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης, που αυτή συνεπάγεται. Σήμερα όμως, η τραυματική αυτή περίοδος έχει μετατεθεί οριστικά από το πεδίο της πολιτικής στο πεδίο της ιστοριογραφίας, και η επιστημονική έρευνα -ορισμένες όψεις της οποίας περιλαμβάνει και ο παρών συλλογικός τόμος- δεν έχει πλέον ως στόχο την αναζήτηση ενόχων και την απόδοση ευθυνών, αλλά τη μελέτη βασικών θεμάτων που σημάδεψαν την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Γι' αυτό και ο χρονικός προσδιορισμός, που θεωρήθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθεί στον τίτλο του βιβλίου (Φεβρουάριος 1945 - Αύγουστος 1949), κρίθηκε αναγκαίος για να εστιάσει την ερευνητική προσπάθεια στην κρίσιμη εκείνη περίοδο της δεκαετίας του '40, που έχει μέχρι σήμερα λιγότερο μελετηθεί και η οποία διαφοροποιεί την ελληνική εμπειρία από τις αντίστοιχες χρονικά εξελίξεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η έκδοση αυτή είχε ως αφετηρία ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο "Ο Eλληνικός Εμφύλιος: από τη Βάρκιζα στο Γράμμο", που διοργανώθηκε από κοινού από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο "Σάκη Καράγιωργα" του Παντείου Πανεπιστημίου, μεταξύ 20-23 Οκτωβρίου 1999, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Φίλιππος Ηλιού, "Η πορεία προς τον Εμφύλιο: από την ένοπλη εμπλοκή στην ένοπλη ρήξη"
- John O. Iatrides, "Το διεθνές πλαίσιο του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου"
- Γιώργος Σταθάκης, "Η οικονομία κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο"
- Θανάσης Σφήκας, "Η 'ειρηνοπόλεμη' διάσταση του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου: ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και δυνατότητες συμβιβασμού, 1954-1949"
- Γρηγόρης Ψαλλίδας, "Το ΣΚ-ΕΛΔ και ο 'Τρίτος παράγοντας' των ευρωπαίων σοσιαλιστών, 1945-1947"
- Νίκος Κοταρίδης, Νίκος Σιδέρης, "Εμφύλιος πόλεμος: ιδεολογικά και πολιτικά διακυβεύματα"
- Τασούλα Βερβενιώτη, "Οι μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας"
- Ιωάννα Παπαθανασίου, "'Το όπλο παραπόδα': λεκτική πολεμική ή πολιτική ανασυγκρότησης;"
- Λη Σαράφη, "Η 'λευκή τρομοκρατία' μοχλός σύνθλιψης του αντιστασιακού φρονήματος: ο νομός Τρικάλων το 1945"
- Νάση Μπάλτα, "Τότε με τα χίτικα δεν κόταγες να πεις ούτε τ' όνομά σου: μαρτυρίες για τον Εμφύλιο σε ένα χωριό της Πυλίας"
- Στάθης Ν. Καλύβας, "Μορφές, διαστάσεις και πρακτικές της βίας στον Εμφύλιο (1943-1949): μια πρώτη προσέγγιση"
- Νίκος Μαραντζίδης, "Εθνοτικές διαστάσεις του Εμφυλίου Πολέμου: η περίπτωση των τουρκόφωνων Ποντίων καπεταναίων της Μακεδονίας"
- Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, "'Μοναρχοφασίστες' και σλαβομακεδόνες αγωνιστές: ιδεολογικές και άλλες βεντέτες στη Μακεδονία του Εμφυλίου Πολέμου"
- Βασίλης Κ. Γούναρης, "'Εαμοβούλγαροι' και μακεδονομάχοι: ιδεολογικές και άλλες βεντέτες στη Μακεδονία του Εμφυλίου Πολέμου"
- Βασιλική Λάζου, "Στον τοίχο της Ξηριώτισσας: καταδικασμένοι σε θάνατο από το Έκτακτο Στρατοδικείο Λαμίας, 1946-1950"
- Χάγκεν Φλάισερ, "Στενή η πύλη του 'Ελεύθερου κόσμου': περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση προς και από την εμφυλιοπολεμική Ελλάδα"
- Λιάνα Θεοδωράτου, "Η πολιτική της σιωπής στη μεταπολεμική ελληνική ποίηση"

Πηγή: https://www.lemoni.gr/ 

 

Σπύρος Σιδηροκαστρίτης - Στιγμές από τη λίμνη Αγουλινίτσας

Ιστορία

Στιγμές από τη λίμνη Αγουλινίτσας. Τότε που στις λίμνες του τόπου μας υπήρχε μια πλούσια πανίδα με άγρια πτηνά κ.ά Τότε που τα αλιεύματά της όπως οι βάτραχοι γίνονταν εξαγωγή στην Ιταλία και Γαλλία. Άρθρα της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ» του έτους 1969 από το αρχείο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου.
 
 
Σιδηροκαστρίτης Σπύρος, δάσκαλος
 

Brewer David, Ελλάδα 1940-1949- Πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2018

Ιστορία

Σύνοψη του βιβλίου "Ελλάδα 1940-1949- Πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος"

Τη δεκαετία του ’40 η Ελλάδα αποτέλεσε για μεγάλο διάστημα πεδίο καταστροφικών πολεμικών συγκρούσεων. Πρώτα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ύστερα κατά τον Εμφύλιο. Η ναζιστική κατοχή, από το 1941 και μετά, υπήρξε εξαιρετικά στυγνή. Παιδιά πέθαιναν από πείνα στους δρόμους της Αθήνας. Ηρωικές πράξεις αντίστασης προκαλούσαν βίαια αντίποινα. Μόλις η Ελλάδα, επιτέλους, απελευθερώθηκε από τη γερμανική μπότα, το διαλυμένο έθνος βρέθηκε αντιμέτωπο μ’ έναν εμφύλιο πόλεμο. Στο βιβλίο αυτό, ο έγκριτος ιστορικός David Brewer διερευνά τη θυελλώδη αυτή δεκαετία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, εξετάζει την ανάμειξη των ξένων δυνάμεων, ειδικά της Βρετανίας και των ΗΠΑ, και την προσπάθειά τους να υποστηρίξουν την αντιδημοφιλή κυβέρνηση της Αθήνας, και σκιαγραφεί επιφανείς προσωπικότητες -από τους χώρους της πολιτικής, του στρατού, του πολιτισμού- που διαμόρφωσαν τη σημαντική αυτή περίοδο. Ο Brewer προσπαθεί επιπλέον να εξετάσει την ιστορία από την πλευρά του ατόμου, των διλημμάτων που αντιμετώπιζαν σε προσωπικό επίπεδο οι άνθρωποι που πιάστηκαν ανάμεσα στους τροχούς της Αντίστασης και των κατακτητών στην Κατοχή, και των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων στον Εμφύλιο. Η οπτική του Brewer, οι απόψεις και οι ερμηνείες του σχετικά με τις συγκρούσεις και τις δυνάμεις που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα κάνουν το βιβλίο αυτό έργο ζωτικής σημασίας για όποιον ενδιαφέρεται για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Πηγή: https://www.public.gr/ 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΡΜΠΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΒΙΣΙΑΝΕΙΟ - Η λαμπρή ιστορία της οικογένειας των Σισιναίων της Γαστούνης -Αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου

Ιστορία

-Αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου

 

«Οι Σισιναίοι της Γαστούνης», ένα ακόμη σπουδαίο ιστορικό συγγραφικό έργο του κ. Κώστα Λούρμπα, θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στις 19.00. Πρόκειται για μια ιστορική έρευνα με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ομιλητές θα είναι ο κ. Λεωνίδας Μαργαρίτης πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών της Νοτιοδυτικής Ελλάδος και ο κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών, ερευνητής, συγγραφέας.

Την εκδήλωση διοργανώνει το ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού. 

 

Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος με αφορμή την εκδήλωση, δήλωσε:

«Δίχως την συμβολή της οικογένειας των Σισιναίων της Γαστούνης στην υπόθεση του Έθνους, δεν γνωρίζουμε ποια θα ήταν η τύχη της Επανάστασης και η πορεία προς τη δημιουργία Κρατικής οντότητας, όπως ακριβώς είπε από αυτό το βήμα και ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος που μας επισκέφθηκε τον Νοέμβριο του 2019 για να τιμήσει την προσφορά του Γεωργίου Σισίνη».

 

Ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Κώστας Λούρμπας δήλωσε: «Το βιβλίο εκτός του ότι προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για μια περίοδο που ουδείς είχε ασχοληθεί και αφορούσε την Γαστούνη, μας βοηθά να ανακτήσουμε την χαμένη μας αυτοπεποίθηση, να τονώσουμε το ηθικό μας και να ζωντανέψουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας που οι διάφορες κρίσεις πλήγωσαν»

 

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό συγγραφικό έργο αφιερωμένο στον αείμνηστο Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, τον πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, εγγονού του Γεωργίου Σισίνη και δισέγγονου του Νικολάου Σισίνη», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος και συνέχισε: «Στην εκδήλωση στο Κουρβισιάνειο θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί και εφόσον αποδεικνύεται το πιστοποιητικό, στους νοσήσαντες (εντός εξαμήνου) καθώς και σε όσους έχουν κάνει πριν από 24 ώρες rapid test».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

 

 

Λέων Καραπαναγιώτης – Ο εμβληματικός δημοσιογράφος και διευθυντής των «ΝΕΩΝ»

Ιστορία

Ηεφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» συμπλήρωσε 90 χρόνια ζωής.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, στα «ΝΕΑ» θήτευσαν σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών αφήνοντας τη σφραγίδα τους όχι μόνο στην εξέλιξη της εφημερίδας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

Πηγή, περισσότερα στα https://www.tanea.gr/2021/10/20/istoriko-arxeio/leon-karapanagiotis-o-emvlimatikos-dimosiografos-kai-dieythyntis-ton-neon/