721 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις για τον Πολιτισμό

Grid List

Προτεινόμενο βιβλίο - THOMPSON EDWARD-PALMER, Χρόνος, εργασιακή πειθαρχία και βιομηχανικός καπιταλισμός, Νησίδες, Αθήνα 1994

Ιστορία

Παρουσίαση

Ο άγγλος ιστορικός Έντουαρντ Πάλμερ Τόμσον (1924-1973) έγινε παγκοσμίως γνωστός με το έργο του The Making of the English Working Class (Η δημιουργία/διαμόρφωση της αγγλικής εργατικής τάξης). Μελέτησε κυρίως τους αιώνες κατά τους οποίους έγινε η μετάβαση από την προβιομηχανική στη βιομηχανική κοινωνία, και οι μελέτες του αυτές θεωρούνται απαράμιλλες.
Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά από τη δεκαετία του 1950 στο ανεξάρτητο ειρηνιστικό και αντιπυρηνικό κίνημα της Βρετανίας.
Στο παρόν κείμενο πραγματεύεται γλαφυρά τη μεταβολή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι τον χρόνο. Ξεκινά από την εποχή που το ρολόι ήταν ένα αξιοπερίεργο σπάνιο αντικείμενο και φτάνει στην εποχή που ρυθμίζει κυριαρχικά την καθημερινή μας ζωή.
Τη Δευτέρα ή την Τρίτη, σύμφωνα με την παράδοση, ο χειρωνακτικά εργαζόμενος προσαρμόζεται στον αργό ρυθμό της μελωδίας «Έεεεεεχουμε καιρό, έεεεεεχουμε καιρό». Την Πέμπτη και την Παρασκευή, εργάζεται στον γοργό ρυθμό «Άλ-λη μια μέρα, άλ-λη μια μέρα».
Ο πειρασμός για χουζούρι, για άλλη μια ώρα στο κρεβάτι, φόρτωνε τη δουλειά στο βράδυ, και τότε έπρεπε να γίνει στο φως των κεριών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Πηγή: https://www.politeianet.gr/ 

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στηρίζει την έκθεση κεραμικής τέχνης -Εγκαίνια το Σάββατο 12 Ιουνίου στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Πολιτισμος

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στην αξιόλογη διοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, στηρίζοντας οικονομικά την σπουδαία έκθεση της Ομάδας «Κεραμέων Ίχνη», που εγκαινιάζεται το Σάββατο 12 Ιουνίου.

Η έκθεση θα λάβει χώρα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, με τη συμμετοχή 52 Ελλήνων και ξένων κεραμιστών. Τα έργα τους θα φιλοξενηθούν στο Περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και συγκεντρώνει εκθέματα ανεκτίμητης αξίας μεταξύ των οποίων η μεγάλη έκθεση γλυπτών και η σημαντικότερη συλλογή χάλκινων αντικειμένων παγκοσμίως. Εδώ επίσης βρίσκονται και ορισμένα διάσημα για την τεχνική τους ευρήματα κεραμικής.

Τα έργα των σύγχρονων Ελλήνων και ξένων κεραμιστών, που απηχούν τις σύγχρονες τάσεις της κεραμικής τέχνης και τα χαρακτηρίζει η διαφορετική τεχνική ως προς τη φόρμα, τη διακόσμηση και το ψήσιμο, εμπνευσμένα από την ιστορία και τους μύθους της Αρχαίας Ολυμπίας, δένουν αρμονικά με τα εξαιρετικά πήλινα εκθέματα και με όλες τις συλλογές του Μουσείου.

«Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, έχοντας ανέκαθεν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στον πολιτισμό και τις τέχνες, αγκαλιάζει την έκθεση αυτή, σε μια ακόμη άριστη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, στηρίζοντας έμπρακτα την πολύ καλή πρωτοβουλία της», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, προσθέτοντας:  «Πρόθεση μας είναι να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία με τη συγκεκριμένη ομάδα μέσα στο καλοκαίρι για μια παρουσίαση των εκθεμάτων και στον κεντρικό πεζόδρομο της Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να γνωρίσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης τη σύγχρονη κεραμική τέχνη».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:00. Η είσοδος στο χώρο της έκθεσης είναι δωρεάν. Στο πλαίσιο των εγκαινίων και ώρα 19:00 θα δοθεί συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης” του Δήμου Πατρέων, την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχει η Βάγια Ζεππάτου και την μουσική Διεύθυνση ο καταξιωμένος μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης. Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Για την πραγματοποίηση της Έκθεσης πολύτιμη υπήρξε η στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία είναι και ο μέγας χορηγός της διοργάνωσης.

Για 7η συνεχόμενη χρονιά η Αμαλιάδα υποδέχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο Τατάνη με δωρεάν είσοδο για το κοινό

Πολιτισμος

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ουσιαστικά ανοίγει την αυλαία των μεγάλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στην Αμαλιάδα, μετά από μια μακρά παύση πολιτιστικών δραστηριοτήτων που επέβαλε η πανδημία. Έτσι στην πόλη της Αμαλιάδας φιλοξενείται για έβδομη συνεχή χρονιά, από την Παρασκευή 25 έως τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στο αύλειο χώρο του κτηρίου Τατάνη, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο οποίο συνολικά θα προβληθούν οκτώ ξένα ντοκιμαντέρ, σε δύο προβολές καθημερινά, με ώρες έναρξης 9 και 11 το βράδυ. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ που συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Ήλιδας, θα προβληθούν, κάποιες από τις καλύτερες και σημαντικότερες ταινίες ντοκιμαντέρ, ορισμένες σε πρώτη προβολή.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης, ταξιδεύοντας τους θεατές σε νέους κόσμους, μέσα από αφηγήσεις και σκηνοθετικές οπτικές για τα μεγάλα κοινωνικά θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα. Η διεκδίκηση της ελευθερίας και η εδραίωση της ισότητας, η αναγκαιότητα του σεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας, του ξένου «άλλου», προσφέρουν μια μεγάλη θεματογραφία των πολιτιστικών και κοινωνικών εμπειριών που προσφέρουν οι ταινίες του Φεστιβάλ.

Λόγω της πανδημίας το Φεστιβάλ δεν διεξήχθη τον Ιανουάριο, όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά πραγματοποιήθηκαν προβολές διαδικτυακά από τις 5 έως 14 Φεβρουαρίου 2021. Έτσι το Φεστιβάλ πρόκειται να διεξαχθεί με φυσική παρουσία σε δέκα πόλεις της Πελοποννήσου( Καλαμάτα, Σπάρτη, Πάτρα, Αμαλιάδα, Ακράτα, Γύθειο, Δημητσάνα, Δερβένι, Ξυλόκαστρο, Λεβίδι) από τις 18 Ιουνίου έως 25 Ιουλίου 2021 . Διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Η Αμαλιάδα είναι μέλος του δικτύου πόλεων από την αρχή του Φεστιβάλ από το 2014.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές και οι παράλληλες δράσεις είναι δωρεάν και ελεύθερες στο κοινό.

Διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει η Τζίνα Πετροπούλου.

Αναλυτικό Πρόγραμμα:Παρασκευή 25 Ιουνίου 9μ.μ.

BASSIL'ORA

Σκηνοθέτης: Rebecca Basso

Παραγωγός: Rebecca Basso

Σενάριο: Rebecca Basso, Luca Bozzato

Διάρκεια:84’

Ιταλία 2019

Awards/Βραβεία: Canfod Prize@Cardiff Italian Film Festival 2019

 Ο Τζουζέπε Μπάσσι, ένας αεικίνητος άνδρας 100 χρονών, αφηγείται την ιστορία του από τον πόλεμο και το ότι ήταν κρατούμενος στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το 1942 έως το 1946 ο Τζουζέπε ήταν κρατούμενος σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης: Ταμπόφ, Οράνκι και Σούζνταλ. Κατάφερε να γνωρίσει πολύ κόσμο και έμαθε πολλές ιστορίες. Η αφηγήτρια και δεύτερος χαρακτήρας της ιστορίας είναι η ηθοποιός Καρίνα Αρουτιούνιαν, που υποδύεται το ρόλο μιας Ρωσίδας που ζει χρόνια στην Ιταλία, της οποίας ο παππούς πολέμησε στο πλευρό της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σ’ αυτήν την ιστορία οι δύο χαρακτήρες είναι πολύ κοντά συναισθηματικά, ωστόσο είναι διαμετρικά αντίθετοι. Ενώ τόσο ο Τζουζέπε όσο και η ιστορία του είναι αληθινοί, η Κατερίνα είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας∙ με αυτόν τον τρόπο η φαντασία και η πραγματικότητα είναι συνυφασμένες σε όλη την ιστορία. Ο Τζουζέπε είναι ένας ηλικιωμένος που πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο σοβιετικό μέτωπο, ενώ η Κατερίνα είναι μία γυναίκα που δεν είχε άμεση σχέση με τον πόλεμο, που έζησε μία εντελώς διαφορετική ζωή, αλλά που προέρχεται από τη χώρα όπου ο Τζουζέπε υπέμεινε πολλά βασανιστήρια. 

 

 

Παρασκευή 25 Ιουνίου 11 μ.μ.

A Language of Equality- Μια γλώσσα για την ισότητα

Σκηνοθέτης: Marko Kumer

Παραγωγός: Tina Grošelj, Katja Lenar

i

 

Σενάριο: Tina Grošelj

Διάρκεια: 49’

Σλοβενία 2019

 Τι συμβαίνει όταν η μόνη γλώσσα που ξέρεις απειλείται με εξαφάνιση; Τρεις κωφοί πρωταγωνιστές που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές γενιές παλεύουν για να κρατήσουν ζωντανή τη νοηματική γλώσσα, τη μόνη γλώσσα στην οποία μπορούν να εκφράσουν αγάπη, φιλία, δυσκολίες και θλίψη. 

 

 

Σάββατο 26 Ιουνίου 9μ.μ.

The Forgotten Treasure- Ο ξεχασμένος θησαυρός

Σκηνοθέτης: Tom Ehrhardt

Παραγωγός: Tom Ehrhardt, Katharina Weser, Dácio Pinheiro

Σενάριο:  Tom Ehrhardt

Διάρκεια: 78’

Γερμανία 2019

 Σε μία μυστική τοποθεσία στην Μπραζίλια βρίσκεται ένας θησαυρός, η μεγαλύτερη συλλογή αιρετικής τέχνης της Ανατολικής Γερμανίας πριν από την πτώση του τείχους. Ο συλλέκτης, ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης Σάγκας Φρέιτας, είναι το κλειδί γι’ αυτό το ξεχασμένο κομμάτι της γερμανικής ιστορίας. 

 

 

 

Σάββατο 26 Ιουνίου 11μ.μ.

Return to Epipo- Επιστροφή στο Επίπο

Σκηνοθέτης: Judit Oláh

Διάρκεια: 84’

Ουγγαρία 2020

Την τελευταία δεκαετία της σοσιαλιστικής Ουγγαρίας, μία φανταστική δημοκρατική χώρα, το Επίπο, ήταν η καλοκαιρινή κατασκήνωση που κάθε παιδί ήθελε να πάει. Πίσω όμως από τις σκιές της δικιάς του γλώσσας του Επίπο, του διαβατηρίου του, του ύμνου του και των κανόνων του, το Επίπο ήταν ένα μέρος ταπείνωσης και κακοποίησης. Πέρασαν 25 χρόνια σιωπής μέχρι ένα σκάνδαλο να ταρακουνήσει την ουγγρική ελίτ. Όταν η κόρη της Τζούντιτ,  σκηνοθέτιδας και πρώην παιδιού του Επίπο, ζητάει την άδειά της, για να πάει σε μία καλοκαιρινή κατασκήνωση, αυτή νιώθει την ανάγκη να λύσει τα αναπάντητα ερωτήματα του παρελθόντος. Ξεκινάει, λοιπόν, την αναζήτηση για τους μοναδικούς δεσμούς της ταυτότητας του Επίπο, που επηρεάζουν μέχρι και σήμερα την τότε κοινότητα της κατασκήνωσης. 

 

 

Κυριακή 27 Ιουνίου 9μ.μ.

Alexander the Fool- Αλέξανδρος ο τρελός

Σκηνοθέτης: Pedro Pires

Παραγωγός: Pedro Pires

ΣενάριοPedro Pires, Josiane Lapointe

Διάρκεια: 65’

Καναδάς  2019

Δεκαπέντε χρόνια μετά το ψυχωτικό επεισόδιο στην θάλασσα της Νότιας Κίνας που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή του, ο Άλεξ, που είναι ευαίσθητος, ευγενικός και πάσχει από σχιζοφρένεια, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η γιαγιά κι έμπιστη φίλη του, που θέλει να πεθάνει ήσυχη, επιμένει ότι πρέπει να προσπαθήσει να βρει μία κοπέλα. Η συνάντησή του με μία ψυχοπαθητική γυναίκα γεννά μία θερμή και παθιασμένη σχέση που αργά τον κάνει να παραστρατήσει από τα συνήθη συναισθηματικά όριά του. Όταν στο μυαλό του επιστρέφουν οι φουρτούνες της θάλασσας της Νότιας Κίνας, σταδιακά απομονώνεται με κίνδυνο να τον καταπιεί η απύθμενη άβυσσος της παράνοιας. Μια προσωπική οδύσσεια, συνάμα ανησυχητική και μεγαλειώδης. 

 

 

Κυριακή 27 Ιουνίου 11μ.μ.

March for Dignity- Πορεία αξιοπρέπειας

Σκηνοθέτης: John Eames

Παραγωγός: Cassandra Roberts

Διάρκεια:74’38’’

Ηνωμένο Βασίλειο 2020

 Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο «Πορεία για την αξιοπρέπεια», ακολουθεί μια μικρή ομάδα ακτιβιστών της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας στο Τμπίλισι της Γεωργίας, στην προσπάθειά της να διεξάγει το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 

(Pride Festival). Η ομάδα έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη εχθρότητα από ακροδεξιές ομάδες, από την κυβέρνηση και από την ορθόδοξη εκκλησία της Γεωργίας. Αποτέλεσμα της εχθρότητας αυτής, μια μακρά ιστορία επιθέσεων στην ΛΟΑΤΙ+ κοινότητα με συχνό φαινόμενο την υποκίνηση αντιδιαδηλώσεων με χιλιάδες βίαιους συμμετέχοντες. Με τη Γεωργία να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιρωσικά αισθήματα σταθερά στην πολιτική ατζέντα, οι Γεωργιανοί βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους. Πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην πρόοδο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ή αλλιώς, να ενδώσουν στην ευρύτερη ρωσική επιρροή. Καταμεσής αυτής της γεωπολιτικής κρίσης, οι αφοσιωμένοι στον σκοπό τους οργανωτές του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας του Τμπίλισι, πασχίζουν με γενναιότητα να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους σε μια χώρα, όπου οι εξελίξεις τρέχουν. 

 

 

Δευτέρα 28 Ιουνίου 9μ.μ.

On the front line - Στην πρώτη γραμμή

Σκηνοθέτης: Matteo Balsamo, Francesco Del Grosso

Παραγωγός: Matteo Balsamo, Francesco Del Grosso

ΣενάριοFrancesco Del Grosso

Διάρκεια: 85’

Italy, 2020

 Η πρώτη γραμμή, όπως απεικονίζεται μέσα από τον φακό δεκατεσσάρων φωτορεπόρτερ, οι οποίοι μέσα από τις λήψεις τους δείχνουν την κόλαση, τη φρίκη, τον σπαραγμό και τις ανεξίτηλες πληγές του πολέμου. Οι φωνές, οι φωτογραφίες και οι μνήμες των αντρών και των γυναικών μετατρέπονται σε σκηνικό ενός σωματικού και συναισθηματικού ταξιδιού μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος. Γιατί η πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο εκεί που πέφτουν οι βόμβες, αλλά παντού, όπου «πολεμάς» καθημερινά για την επιβίωση

 


Δευτέρα 28 Ιουνίου 11μ.μ.

Mother-Child - Μητέρα- Παιδί (Α΄ Πανελλήνια προβολή )
Σκηνοθέτης:  Andrea Testa

Παραγωγός:

Writer/Συγγραφέας:

Διάρκεια:66’

Αργεντινή 2019

Στις αίθουσες συμβουλευτικής ενός δημόσιου νοσοκομείου στην Αργεντινή, οι κοινωνικοί λειτουργοί συζητούν με νεαρές εγκύους, γυναίκες που μόλις γέννησαν ή που νοσηλεύονται λόγω επικίνδυνης άμβλωσης. Προερχόμενες από ένα περιβάλλον ακραίας φτώχιας πολλές από αυτές είναι θύματα έμφυλης βίας. Έτσι, η εγκυμοσύνη τις αποθαρρύνει περισσότερο από το να φανταστούν ένα ελπιδοφόρο παρόν ή μέλλον. Το «Μητέρα και Παιδί» αντανακλά τις επιθυμίες, τις εντάσεις και τους φόβους γύρω από την καταναγκαστική μητρότητα και τις παράνομες αμβλώσεις. 

 

 

6η Έκθεση Κεραμικής στο περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας

Πολιτισμος

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής Πάτρας και η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη, συνδιοργανώνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας την 6η Έκθεση Κεραμικής από 12/6/2021 έως 26/9/2021.

Στην “Κοιλάδα των Θεών”, την Αρχαία Ολυμπία, εκεί που αναπτύχθηκε ο πιο δοξασμένος ιερός χώρος της Αρχαίας Ελλάδας, εκεί που γεννήθηκαν οι πιο σημαντικοί αθλητικοί αγώνες, από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα συναντηθούν 52 Έλληνες και ξένοι κεραμίστες. Τα έργα τους θα φιλοξενηθούν στο Περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και συγκεντρώνει εκθέματα ανεκτίμητης αξίας μεταξύ των οποίων η μεγάλη έκθεση γλυπτών και η σημαντικότερη συλλογή χάλκινων αντικειμένων παγκοσμίως. Εδώ επίσης βρίσκονται και ορισμένα διάσημα για την τεχνική τους ευρήματα κεραμικής

Τα έργα των σύγχρονων Ελλήνων και ξένων Κεραμιστών, που απηχούν τις σύγχρονες τάσεις της κεραμικής τέχνης και τα χαρακτηρίζει η διαφορετική τεχνική ως προς τη φόρμα, τη διακόσμηση και το ψήσιμο, εμπνευσμένα από την ιστορία και τους μύθους της Αρχαίας Ολυμπίας, δένουν αρμονικά με τα εξαιρετικά πήλινα εκθέματα και με όλες τις συλλογές του Μουσείου.

Είναι γνωστή η δράση της Ομάδας Κεραμεών Ίχνη που εδώ και 10 χρόνια αγωνίζεται μέσα από εκθέσεις και συμπόσια να φέρει σε επαφή την σύγχρονη κεραμική τέχνη με τον ευρύ κοινό. Η υψηλή αισθητική που είναι παρούσα και σ΄αυτή την Έκθεση Κεραμικής, έδωσε το ερέθισμα στην Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής, που έχει παρουσία 40 χρόνων στα μουσικά πράγματα της πόλης των Πατρών, να αποδείξει ότι η κλασσική μουσική συνυπάρχει δημιουργικά με άλλες μορφές τέχνης.

Οι συμμετέχοντες κεραμίστες είναι οι: Ann Van Hoey, Βασίλειος Αναστασόπουλος, Λουκία Αρκουλάκη, Γιώργος Βαβάτσης, Ιωάννης Βλαντωνόπουλος, Θόδωρος Γαλιγαλίδης, Έφη Γεωργοπούλου, Μίρκα Δραπανιώτου, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Μάρω Θεοδώρου, Μάγκυ Ιωάννου, Μάνος Καλαμένιος, Κώστας Καρακίτσος, Στράτος Καρακίτσος, Μάρω Κερασιώτη, Μυρτώ Κόλλια, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Παναγιώτης Κυριακάκης, Νάνσυ Λειβαθινού, Μαριλένα Λιβιεράτου, Ζωή Λυκουργιώτη, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Helen Μudie-Ioannidou, Έλενα Μανάλη, Μαριλένα Μιχοπούλου, Χριστίνα Μόραλη, Δώρα Μόρφη, Λίλη Μπακογιάννη, Χαρά Μπαχαρίου, Μελίνα Ξενάκη, Αντιγόνη Πανταζή, Βούλη Πανταζίδου, Γωγώ Παπαβασιλείου, Αγγελική Παπαδοπούλου, Βασίλης Παπαϊωάννου, Λιάνα Παπαλέξη, Μαρία Παπανικολάου, Γεώργιος Πέππας, Σταύρος Περάκης, Μαρία Πετράτου, Αγγελική Πολίτη, Γιώργος Ποντίκης, Νίκος Σκλαβενίτης, Έλενα Σταθοπούλου, Δήμητρα Σταυρινίδου, Δήμητρα Σταύρου, Μαρίνα Ταλιαδούρου, Δώρα Τσιράκογλου, Ιφιγένεια Τσίρου, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:00. Η είσοδος στο χώρο της έκθεσης είναι δωρεάν.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων και ώρα 19:00 θα δοθεί συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης” του Δήμου Πατρέων, την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχει η Βάγια Ζεππάτου και την μουσική Διεύθυνση ο καταξιωμένος μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης. Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Για την πραγματοποίηση της Έκθεσης πολύτιμη υπήρξε η στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία είναι και ο μέγας χορηγός της διοργάνωσης, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που είναι χορηγός.

Την ημέρα των εγκαινίων θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την covid-19.

Πληροφορίες: τηλ.: Μαριλένα Λιβιεράτου 6977173435, Ηλίας Χριστόπουλος 6972725077

Προτεινόμενο βιβλίο - Χόμπσμπαουμ, Έρικ, Η Εποχή Των Άκρων Ο σύντομος εικοστός αιώνας 1914-1991 (ε έκδοση), Θεμέλιο, Αθήνα 2002

Ιστορία

Παρουσίαση

Βασισμένο στην προσωπική εμπειρία και παρατήρηση, το βιβλίο του Eric Hobsbawm αποτελεί ορόσημο τόσο για την κατανόηση του 20ού αιώνα όσο και για τις προσδοκίες μας για τον επόμενο. Πόλεμοι, επαναστάσεις, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές εξελίξεις, οι μεγάλοι παράγοντες που διαμορφώνουν τις ιστορικές τάσεις που προκαλούν την ανάδυση, την παρακμή και πτώση των καθεστώτων, διαπλέκονται σε μια πανοραματική ιστορική σύνθεση. Ένας αιώνας δύει. Ένας καινούριος ανατέλλει σε λίγο. Χωρισμένο σε τρία κύρια χρονολογικά μέρη -«Η εποχή της καταστροφής», «Η χρυσή εποχή» και «Η κατολίσθηση»- το βιβλίο «Η εποχή των άκρών» είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα και ερεθιστική επανεκτίμηση του αιώνα μας, και για την έκταση και για το βάθος της ευρυμάθειάς του γραμμένο από τη σκοπιά ενός ανθρώπου που πιστεύει στη λογική και την επιστήμη καθώς και στη δυνατότητα βελτίωσης της ανθρώπινης θέσης. «Η εποχή των ακρών» είναι πλούσια σε ρωμαλέα ανάλυση, αδιάσειστα επιχειρήματα και προκλητικές αντιλήψεις για θέματα τόσο ποικίλα όσο και η κατάρρευση του Παλαιού Κόσμου, η έλλειψη διεθνούς συμφωνίας, η ανεπάρκεια των τεχνών στα τελευταία χρόνια και η επιρροή του Τρίτου Κόσμου. Προβλέποντας εντέλει στο μέλλον στον 21ο αιώνα, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια σπινθηροβόλα περίληψη των γεγονότων που μας οδήγησαν από τη Ρώσικη Επανάσταση στο τέλος της χιλιετίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο ΑΙΩΝΑΣ - ΜΙΑ ΚΑΤΟΨΗ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Η ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
 

Φάκελος: H περιπέτεια της μεταπολεμικής εκβιομηχάνισης στην Ελλάδα

Ιστορία

Οι τσιμινιέρες της οργής, της ενοχής και του αίματος - Πώς το κράτος δημιούργησε έναν «γαλαξία» 120 δημόσιων επιχειρήσεων, κατά κανόνα ζημιογόνων.

Πηγή, περισσότερα στον https://www.ot.gr/2021/06/06/oikonomia/fakelos-h-peripeteia-tis-metapolemikis-ekviomixanisis-stin-ellada/ 

Ο άλλος Μάρκες : Πενήντα κείµενα αποκαλύπτουν τον «άγνωστο» δηµοσιογράφο

Πολιτισμος

Την εποχή εκείνη ήταν ένας ρομαντικός νεαρός από την επαρχία της Κολομβίας, διατεθειμένος να δώσει ακόμη και τη ζωή του για την τέχνη της γραφής. Το 1953, όταν άρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα El Espectador, o πολύπειρος Χοσέ Σαλγάρ, ο «άκαρδος διευθυντής σύνταξης» του συγκεκριμένου εντύπου που έδρευε στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, του είπε κάτι που, όπως αποδείχθηκε, δεν ξέχασε ποτέ.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.tovima.gr/2021/06/04/books-ideas/o-allos-markes-peninta-kei%c2%b5ena-apokalyptoun-ton-agnosto-di%c2%b5osiografo/ 

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους - 8ο καλοκαίρι με «Σινεμά στις πλατείες»

Πολιτισμος

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους οργανώνει το φετινό καλοκαίρι για 8η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα «Σινεμά στις πλατείες» σε πόλεις και χωριά του νομού Ηλείας με προβολές βραβευμένων ταινιών για παιδιά και νέους και για όλη την οικογένεια.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία τοπικών φορέων (τοπικά συμβούλια, σύλλογοι κλπ.) και η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό.

 

Οι εκπρόσωποι φορέων ή ομάδων πολιτών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, θα πρέπει αρχικά να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα – εκδήλωση ενδιαφέροντος που βρίσκεται εδώ: https://forms.gle/oXXCG1V2PgXWTcm7A

Η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021.

 

Οι ταινίες του προγράμματος προέρχονται από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, η οποία είναι η μοναδική εξειδικευμένη ταινιοθήκη που λειτουργεί στην Ελλάδα με ποιοτικές ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, που τοποθετούν στο επίκεντρό τους την παιδική και νεανική ηλικία και η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς με νέους τίτλους ώστε να παρακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις του παγκόσμιου κινηματογράφου και να διευρύνει τη θεματολογία της.

 

Η λίστα των διαθέσιμων ταινιών καθώς και αναλυτικές πληροφορίες βρίσκονται εδώ:

https://olympiafestival.gr/sinema-stis-plateies-2021/

Προτεινόμενο βιβλίο - Μπερνς, Εντβαρντ,Ευρωπαϊκή Ιστορία - Ο Δυτικός Πολιτισμός: Νεότεροι Χρόνοι, Επίκεντρο, Αθήνα 2003

Ιστορία

…Η Ευρώπη, αυτή η διακριτή ιστορική, πολιτιστική, οικονομική και δυνάμει πολιτική ενότητα, παρουσιάζεται εδώ στη νεώτερη ιστορική της διαδρομή. Από την αυγή των νεωτέρων χρόνων, από τον 14ο αιώνα δηλαδή, και έως τις μέρες μας, ένας εξαίρετος θεράπων της Κλειούς, ο Edward Burns, παρουσιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης κατά τους νεώτερους χρόνους, όταν δηλαδή η Ευρώπη καλλιέργησε τον ιδιαίτερο πολιτισμό της, τον εξήγαγε σε όλον τον κόσμο και έπλασε αυτόν τον κόσμο κατ’ εικόνα και ομοίωσή της.

Από αυτήν την άποψη είναι ένα έργο που δικαιούται τον χαρακτηρισμό «επικό»· με την έννοια ότι παρουσιάζει τα κατορθώματα και τα επιτεύγματα των Ευρωπαίων από τότε που προβλήθηκαν στο παγκόσμιο προσκήνιο των πολιτισμών έως τις μέρες μας…

Δήλωσαν για το βιβλίο

Το παρόν έργο, στις προηγούμενες ελληνικές εκδόσεις του, διήνησε είκοσι-δύο χρόνια· ενηλικιώθηκε και κρίθηκε άξιο από ένα πολυπληθές αναγνωστικό κοινό, για τον λόγο δε αυτόν επανεκδίδεται, αφού διορθώθηκαν διάφορα λάθη και άλλες ατέλειες της πρώτης έκδοσής του. Εάν η εποχή μας σημαίνει το λυκόφως της Ευρώπης ως ιστορικής και πολιτιστικής ενότητας, όπως δείχνουν τα πράγματα, ας μείνει αυτό το έργο στην Ελληνική ως λαμπρή αποτύπωση ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του ανθρώπου. — Ι.Σ. Κολιόπουλος

Πηγή: https://www.protoporia.gr/mperns-entbarnt-eyrwpaikh-istoria-9789604589814.html 

Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας: Επιστροφή στην ποιότητα - Εντυπωσιακό πρόγραμμα με ηχηρά ονόματα αντάξιο της ιστορίας του

Πολιτισμος

Νέα πνοή στο Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας αναμένεται να δώσει  το προσεγμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που επιμελήθηκαν οι ιθύνοντες του Φεστιβάλ,  για τις εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας. Ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με στόχο  να κρατηθεί ένας από τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας  «ζωντανός» και κυρίως να συνεχιστεί η αδιάκοπη 30ετής παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Σημαντική είναι η συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκου Κοροβέση για την υλοποίηση του 31ου Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει υψηλού επιπέδου παραστάσεις σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ηλείας.

Έναρξη με του Ιππείς του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο 8 Αυγούστου

Σημαντικές παραστάσεις από το χώρο της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας έχουν επιλεγεί για το φετινό πρόγραμμα, παραστάσεις που είναι ήδη ενταγμένες στο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ στην Επίδαυρο. Λόγω των ειδικών συνθηκών και των υγειονομικών πρωτοκόλλων όλες οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας και με τη χωρητικότητα που θα επιτρέψουν τα αρμόδια Υπουργεία. Η έναρξη του φετινού Φεστιβάλ θα γίνει με την παράσταση Ιππείς του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο στις 8 Ιουλίου 2021 σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και με πρωταγωνιστές τον Πάνο Μουζουράκη και τον Κώστα Κόκλα. Οι επίσημες ανακοινώσεις του Φεστιβάλ για το πρόγραμμα και τα υγειονομικά που θα τηρηθούν, θα γίνουν σε ειδική συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει ο Δήμος Ήλιδας για το θέμα αυτό.

Οι παραγωγές που πρόκειται να φιλοξενηθούν στο αρχαίο Θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας είναι:

Πέμπτη 8 Ιουλίου

Ιππείς του Αριστοφάνη - Εθνικό Θέατρο

30 χρόνια μετά το τελευταίο τους ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο οι Ιππείς καλπάζουν σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου.

Έπειτα από τη νίκη των Αθηναίων επί των Σπαρτιατών στη Σφακτηρία, η Αθήνα  βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της και ο Κλέων αυξάνει τη δημοτικότητά του. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον Αριστοφάνη να εξαπολύσει μία αμείλικτη επίθεση εναντίον του, προσφέροντας παράλληλα  μια κριτική ανάλυση της σχέσης του αθηναϊκού λαού με τους πολιτικούς που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την εύνοιά του με κολακείες και απάτες, υπολογίζοντας μόνο το προσωπικό τους συμφέρον και όχι το γενικό καλό.

Οι Ιππείς παρουσιάστηκαν στα Λήναια το 424 π.Χ. και κέρδισαν το πρώτο βραβείο. Ήταν η πρώτη φορά που ο Αριστοφάνης σκηνοθέτησε ο ίδιος το έργο του.Οι Ιππείς είναι μία κωμική πολιτική αλληγορία με στόχο τον γνωστό δημαγωγό της εποχής, Κλέωνα, που μετά τον θάνατο του Περικλή απέκτησε  ισχυρή θέση στη δημόσια ζωή του τόπου. Εδώ παρουσιάζεται ως ο καινούργιος ευνοούμενος επιστάτης του Δήμου -του προσωποποιημένου λαού της Αθήνας- με το όνομα Παφλαγόνας. Οι παλαιότεροι δούλοι του Δήμου, Δημοσθένης και Νικίας που υποφέρουν από την κακομεταχείριση του βάρβαρου Παφλαγόνα, βρίσκουν τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο ενός περαστικού αλλαντοπώλη.

Χειρότερος από τον Παφλαγόνα, ο άξεστος και αγράμματος αλλαντοπώλης, καταφέρνει με τη βοήθεια των Ιππέων, που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας, να  θριαμβεύσει. Όχι μόνο νικάει τον Παφλαγόνα σε όλες τις δοκιμασίες πετυχαίνοντας να γίνει ο καινούργιος επιστάτης, αλλά  προξενεί και τη θαυματουργική αναγέννηση του  Δήμου, ο οποίος αποκτά πάλι το μεγαλείο που είχε την εποχή των περσικών πολέμων. Ο ηττημένος Παφλαγόνας εκδιώκεται και ο Αλλαντοπώλης παίρνει τα ηνία της πόλης στα χέρια του.

 

Σκηνοθεσία – Χορογραφία:  Κωνσταντίνος Ρήγος

Παίζουν : Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Αλαντοπώλης), Στέλιος Ιακωβίδης (Δήμος), Κώστας Κόκλας (Κλέων), Λαέρτης Μαλκότσης (Νικίας), Πάνος Μουζουράκης (Δημοσθένης)

Χορός

Kορυφαίοι:

Στεφανία Γουλιώτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Χαρίσης

 

Mέλη (αλφαβητικά)

Πάρις Αλεξανδρόπουλος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Θάνος Γρίβας, Πάνος Ζυγούρος, Κωνσταντίνος Καϊκής, Γιάννης Καράμπαμπας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Βασίλης Μπούτσικος, Γιώργος Πατεράκης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Περικλής Σιούντας, Γιώργος Σκαρλάτος, Αντώνης Σταμόπουλος

 

 

Παρασκευή 23 Ιουλίου

Οθέλλος  Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Αιμίλιος Χειλάκης Μανώλης Δούνιας

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το αξεπέραστο ερωτικό δράμα του William Shakespeare, «Οθέλλος», σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας με τον Γιάννη Μπέζο στον ομώνυμο ρόλο.

Το εξαιρετικά δημοφιλές έργο θα παρουσιαστεί σε μετάφραση
του Διονύση Καψάλη και με πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Γιάννης Μπέζος (Οθέλλος),
ο Αιμίλιος Χειλάκης (Ιάγος) και η Μυρτώ Αλικάκη (Αιμιλία).
Βραβάντιος ο Κώστας Κορωναίος, Κάσσιος ο Αλέξανδρος Βάρθης και Δυσδαιμόνα, η Μάιρα Γραβάνη. Συμπρωταγωνιστούν οι: Κωνσταντίνος Γαβαλάς,  Κρις Ραντάνοφ, Μανώλης Δούνιας, Ελευθερία Κοντογεώργη, Νίκος Τσιμάρας.

Στον «Οθέλλο» ο Σαίξπηρ μιλάει για τον παράφορο έρωτα που αντιβαίνει σε φυλετικές, ηλικιακές και κοινωνικές διαφορές. Είναι μια τραγωδία για τη ζήλια, την προδομένη εμπιστοσύνη και το φόβο για οτιδήποτε ξένο και διαφορετικό. Ο έρωτας του έμπειρου και γενναίου Μαυριτανού στρατηγού με τη νεαρή και ευγενικής καταγωγής Βενετσιάνα καταρρίπτει τα στερεότυπα της εποχής, αλλά, αντί να γεφυρώσει τις διαφορές, κλονίζει τις βεβαιότητες και διαταράσσει τις κοινωνικές ισορροπίες.
Ο Οθέλλος, παρόλο που έχει διακριθεί χάρη στη γενναιότητα και το ήθος του και έχει ανέλθει σε αξιώματα, δεν καταφέρνει να ενταχθεί στην κοινωνία που ζει ως ισότιμο μέλος: εκτός από το χρώμα του δέρματός του και την καταγωγή του, τον εμποδίζει η ίδια του η ανασφάλεια. Παραμένει ο μαύρος, ο ξένος, ο κατώτερος.

Το έργο του Σαίξπηρ μιλάει ακόμα για την άσβεστη μανία του ανθρώπου να καταστρέψει οτιδήποτε ιδεατό, διαφορετικό ή ικανό να καταρρίψει τις υπάρχουσες κοινωνικές νόρμες, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στην υποκρισία της κοινωνίας που στην πρώτη ευκαιρία θα αποκαθηλώσει τους ευεργέτες της.

Βρισκόμαστε στη Βενετία την εποχή της ακμής της και ο Μαυριτανός Οθέλλος είναι ο πιο γενναίος και νικηφόρος στρατηγός της. Η απόφασή του να παντρευτεί μυστικά τη νεαρή, ευγενικής καταγωγής Δυσδαιμόνα προκαλεί την οργή του πατέρα της Βραβάντιου, που έξαλλος, απευθύνεται στον Δόγη της Βενετίας, θεωρώντας ότι ο Μαύρος ξελόγιασε το παιδί του. Όμως η Δυσδαιμόνα ομολογεί δημόσια τον έρωτά της και ο Δόγης, που χρειάζεται τον Οθέλλο, τον στέλνει στην Κύπρο να αντιμετωπίσει τους Τούρκους. Εκεί ο Ιάγος, ο σημαιοφόρος του, που μισεί τον Οθέλλο και θέλει να τον εκδικηθεί γιατί διάλεξε τον Κάσσιο και όχι εκείνον για υπασπιστή του, δηλητηριάζει το μυαλό του με την υποψία ότι η Δυσδαιμόνα και ο Κάσσιος έχουν ερωτική σχέση. Χρησιμοποιεί μάλιστα τη σύζυγο του Αιμιλία και τον αριστοκράτη Ροδρίγο για να τον εξαπατήσει. Ο Οθέλλος βυθίζεται στην τρέλα της ερωτικής ζήλιας, ενώ το μίσος του Ιάγου οδηγεί τον Οθέλλο στον όλεθρο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Διασκευή: Μανώλης Δούνιας

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας

Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Σύλληψη σκηνικού χώρου: Αιμίλιος Χειλάκης
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Κατερίνα Χάρου

Κοστούμια: Makis Tselios Atelier 

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός Σκηνοθετών: Νίκος Τσιμάρας

 

ΔΙΑΝΟΜΗ
Οθέλλος: Γιάννης Μπέζος

Ιάγος: Αιμίλιος Χειλάκης

Αιμιλία: Μυρτώ Αλικάκη

Βραβάντιος: Κώστας Κορωναίος

Κάσσιος: Αλέξανδρος Βάρθης

Δυσδαιμόνα: Μάιρα Γραβάνη

Ροδρίγος: Κωνσταντίνος Γαβαλάς

Μοντάνος: Κρις Ραντάνοφ

Δόγης: Μανώλης Δούνιας

Μπιάνκα: Ελευθερία Κοντογεώργη

Λουδοβίκος: Νίκος Τσιμάρας

 

Παρασκευή  30 Ιουλίου

Ιφιγένεια εν Ταύροις

Η Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της Αθηνάς

Στην πρώτη του σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο Γιώργος

Νανούρης ανεβάζει την «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη, στις 2,3 και 4 Ιουλίου, σε μετάφραση Γιώργου Ιωάννου.

Επιλέγει να συναντηθεί και πάλι με την Λένα Παπαληγούρα, τον Μιχάλη Σαράντη, αλλά και με την Χάρις Αλεξίου που επιστρέφει ξανά στο θέατρο για την πρώτη της εμφάνιση στην Επίδαυρο. Ο Νίκος Ψαρράς, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, η Κίττυ Παϊταζόγλου και ένας εξαμελής χορός πρωταγωνιστούν επίσης σε αυτόν τον εξαιρετικό θίασο.

Τι σημαίνει να είσαι εξόριστος και ξένος; Πώς ξεφεύγει ο άνθρωπος από το παρελθόν και τη μοίρα του; Μέσα στα συντρίμμια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια περίοδο κρίσης - που θυμίζει, με έναν τρόπο, τη σημερινή - ο Ευριπίδης γράφει την Ιφιγένεια η εν Ταύροις, εξυμνώντας το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες που βλέπει να χάνονται.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Ιωάννου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδάκης

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Λένα Παπαληγούρα | Ιφιγένεια

Μιχάλης Σαράντης | Ορέστης

Νίκος Ψαρράς | Θόας

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης | Αγελαδάρης - Αγγελιοφόρος

Προμηθέας Αλειφερόπουλος | Πυλάδης

Κίττυ Παϊταζόγλου | Κορυφαία Χορού

και η Χάρις Αλεξίου στον ρόλο της Αθηνάς

Χορός

Νικόλ Κουνενιδάκη, Μαρία Κωνσταντά, Άννα Κωνσταντίνου,

Δανάη Πολίτη, Βιβή Συκιώτη, Αρετή Τίλη

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

 

Τετάρτη 4 Αυγούστου

Βάκχες του Ευριπίδη

Η Εταιρεία Τέχνης «Αrs Aeterna» και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ παρουσιάζουν το καλοκαίρι του 2021 την τραγωδία του Ευριπίδη Βάκχες, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η παράσταση, θα παρουσιαστεί και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στις 13, 14 & 15 Αυγούστου σε σκηνοθεσία ΝΙΚΑΙΤΗΣ ΚΟΝΤΟΥΡΗ.

«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη». Έτσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την ανεξάντλητη τραγωδία του Ευριπίδη.

Στις ΒΑΚΧΕΣ, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.

Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ  τον γεννούσε πρόωρα  η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι ΒΑΚΧΕΣ γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.

Η υπόθεση.        Ο Διόνυσος καταφθάνει  στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του,  έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και  να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του , τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη  επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η  ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών . Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται  να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Ύβρις -Τιμωρία- Κάθαρση.    Ο Ευριπίδης συνθέτει τις ΒΑΚΧΕΣ, μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της Θεατρικής πράξης:   μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες  εγκληματικές  πράξεις κ.α. Μέσα από  μια ποικιλία ρυθμών, ήχων , συγκρούσεων και γεγονότων εντός και εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Οι άνθρωποι γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά τους.

Ο ισχυρός εκρηκτικός  μηχανισμός  του Δραματουργού, απαντά στην Ύβρη με Τιμωρία, αποδίδει Δικαιοσύνη και οδηγεί στην Κάθαρση.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 

Σκηνοθεσία | ΝΙΚΑΙΤΗ  ΚΟΝΤΟΥΡΗ 

Σκηνικά - Κοστούμια | ΛΟΥΚΙΑ  ΜΙΝΕΤΟΥ   

Μουσική σύνθεση – διδασκαλία | ΘΡΑΞ - ΠΑΝΚC

Επιμέλεια κίνησης | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ   ΜΑΡΑΘΑΚΗ 

Φωτισμοί | ΝΙΚΟΣ  ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ   

Δραματουργία | ΜΑΝΟΣ  ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ – ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΤΗ

Βοηθός σκηνοθέτη | ΘΑΛΕΙΑ  ΓΡΙΒΑ

Επιστημονική σύμβουλος | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΥ

Διεύθυνση παραγωγής | ΣΤΑΜΑΤΗΣ  ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Επικοινωνία | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ 

Παραγωγή |  Ars  Aeterna, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 5η  Εποχή Τέχνης

Ερμηνεύουν:

ΑΚΗΣ  ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ (Διόνυσος)

ΟΔΥΣΣΕΑΣ  ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Πενθέας)

ΙΩΑΝΝΑ  ΠΑΠΠΑ (Τειρεσίας)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Κάδμος)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ  ΤΑΚΑΛΟΥ (Αγαύη)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΑΣΠΙΩΤΗΣ (Αγγελιοφόρος)

Χορός

( αλφαβητικά)

ΙΟΥΛΙΑ   ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΘΑΛΕΙΑ  ΓΡΙΒΑ

ΣΜΑΡΑΓΔΑ  ΚΑΚΚΙΝΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΛΕΡΑ

ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ  ΜΟΥΣΤΑΚΗ

ΕΛΕΝΗ  ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ  ΤΖΙΚΑ

 

 

Σάββατο 7 Αυγούστου

ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη

Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου Επίδαυρο καταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με τον Ορέστη του Ευριπίδη, στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.

Στις 16, 17 & 18 Ιουλίου,θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο αργολικό θέατρο ένα έργο γεμάτο σφοδρές συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό. Ένα έργο που δεν σταματά να θέτει συνεχώς ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ' έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους.

Στο ρόλο του Ορέστη ο εξαιρετικός ‘Αρης Σερβετάλης, ενώ δίπλα του πρωταγωνιστεί ένας λαμπερός θίασος ηθοποιών που ξεχωρίζουν για τις ερμηνευτικές τους ικανότητες μεταξύ των οποίων: ηΜαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο Γιώργος Ψυχογιός ως Τυνδάρεως, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Πυλάδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη, ο Ζερόμ Καλουτά ως Φρύγας.

Συμμετέχουν οι Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ‘Αλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.

 

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 16, 17 & 18 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, θα περιοδεύσει σε επιλεγμένα θέατρα της Αττικής και στην υπόλοιπη Ελλάδα και θα ολοκληρώσει τον κύκλο της στις 4 & 5 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

 

Βρισκόμαστε στο Άργος.

Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης νέοι, πληγωμένοι, εύθραυστοι, απροστάτευτοι και ευάλωτοι, ασφυκτιώντας μέσα στον μύθο τους, μετατρέπονται σε άγρια ζώα.

Αποδιωγμένοι μετά την πράξη τους γίνονται από παιδιά βασιλέων μιάσματα στην ίδια τους την οικογένεια και ανεπιθύμητοι στην ίδια τους την πατρίδα.

 

O Μενέλαος και η Ελένη φτάνουν από την Τροία. Τα δύο αδέλφια ελπίζουν στην παρέμβαση του Μενέλαου, αλλά ούτε αυτός ούτε ο Τυνδάρεως σκοπεύουν να τους βοηθήσουν. Ο Ορέστης στρέφεται τότε στον Πυλάδη. Οι δυο τους, με τη βοήθεια της Ηλέκτρας, σχεδιάζουν ένα πλάνο εκδίκησης με θύματα την Ελένη και την κόρη της, Ερμιόνη. Την τελική λύση έρχεται να δώσει η παρέμβαση του από μηχανής θεού, Απόλλωνα.

Στον Ορέστη ο Ευριπίδης πιάνει το νήμα του μύθου των δύο αδερφών, του Ορέστη και της Ηλέκτρας, αμέσως μετά τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας, για να τον φέρει πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα και να μιλήσει για την επιβίωση των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από συνθήκες που τους ξεπερνούν. Βυθίζει τους ήρωες του στο σκοτάδι της θλίψης, της απελπισίας και της απόγνωσης αναζητώντας το Φως.

Την Αλήθεια.

Την Αυτογνωσία

Ο Ορέστης του Ευριπίδη (408 π.Χ.) συνιστά ένα καίριο σχόλιο στη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας. Θεωρείται το τελευταίο έργο του ποιητή που παραστάθηκε στην Αθήνα πριν την αναχώρηση του για τη Μακεδονία και πραγματεύεται την τύχη των νεαρών μητροκτόνων μετά το έγκλημα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ

16-17-18 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία/Δραμ. επεξεργασία:

Γιάννης Κακλέας

Μετάφραση:

Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνικά/Κοστούμια:

Ηλένια Δουλαδίρη/Γιάννης Κακλέας

Μουσική:

Σταύρος Γασπαράτος

Κίνηση:

Άρης Σερβετάλης

 

Φωτισμοί:

Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη:

Αγγελική Τρομπούκη

Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη:

Άρης Κακλέας

Βοηθός ενδυματολόγου

Ιωάννα Καλαβρού

Βοηθός συνθέτη:

Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Βοηθός Φωτίστριας

Στέβη Κουτσοθανάση

 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

ΑΡΗΣ ΣΕΡΒΕΤΑΛΗΣ (Ορέστης)

ΜΑΙΡΗ ΜΗΝΑ (Ηλέκτρα)

ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Μενέλαος)

ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ (Πυλάδης)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ (Τυνδάρεως)

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΟΤΣΑΗΛΙΔΟΥ (Ωραία Ελένη)

ΖΕΡΟΜ ΚΑΛΟΥΤΑ (Φρύγας)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΖΙΡΩ

ΝΙΚΗ ΛΑΜΗ

ΙΩΑΝΝΑ ΛΕΚΚΑ

ΔΑΝΑΗ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΤΙΝΑ ΠΕΡΓΙΟΥΔΑΚΗ

ΕΛΙΖΑ ΣΚΟΛΙΔΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ

 

 

 

24 Αυγούστου

Προμηθέας Δεσμώτης,  Αισχύλου

 

Ο Προμηθέας Δεσμώτης, η συνταρακτική τραγωδία του Αισχύλου, παρουσιάζεται από το Θεάτρο Πορεία σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, με ένα δυνατό επιτελείο πρωταγωνιστών και τον Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του Προμηθέα, διαχρονικού συμβόλου αντίστασης απέναντι στην εξουσία.

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι έργο αχρονολόγητο. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας περί το 470 π.Χ., άλλοι, μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την Ορέστεια, συγκεκριμένα όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία.

Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός.
Πρόκειται για ένα ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας…
Είναι ένα έργο, που χωρίς άλλο, αποκαλύπτει και τη βαθειά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του Αισχύλου.

 

Κείμενο Σκηνοθέτη

Η σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή ως το τέλος, για τον άνθρωπο. Στον «Προμηθέα Δεσμώτη» η σύλληψη, η δομή, η επεξεργασία του μύθου, έχουν για κέντρο τους την μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, για τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας τυραννίδας. Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από την ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και το ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα την μουσική, δημιουργούν, μια δυναμική πλατφόρμα αναπαράστασης και αναδεικνύουν συγκινησιακά φορτία από το πεδίο της αρχαίας τραγωδίας. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντα επίκαιρης ιστορίας.  Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική Σύνθεση: Φώτης Σιώτας

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Χορογραφίες: Εύη Οικονόμου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Ξαγοράρη

Βοηθός σκηνογράφου: TBC

Βοηθός ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα

 

Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλλα Γιοβάνη

Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Βασιλεία Τάσκου

 

Παραγωγή: Θέατρο Πορεία

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου

Κράτος: Άρης Μπινιάρης

Βία: Κωνσταντίνος Γεωργαλής

Ήφαιστος: Δαυίδ Μαλτέζε

Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης

Ιώ: Ηρώ Μπέζου

Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης

 

ΧΟΡΟΣ

Νάνσυ Μπούκλη

Αλεξία Σαπρανίδου

Δήμητρα Βήτα

Λεωνή Ξεροβάσιλα

Γρηγορία Μεθενίτη

Δώρα Ξαγοράρη

Φιόνα Γεωργιάδη

Κατερίνα Δημάτη

Αντριάνα Αντρέοβιτς

Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Παπαϊωάννου

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Μια ιστορική έκδοση για τα παιδιά όλων των Δημοτικών και Ειδικών σχολείων - Οι μικρές ηλικίες μαθαίνουν την ιστορία του τόπου

Ιστορία

Ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού θα παρουσιάσουν την προσεχή Κυριακή 30 Μαΐου 2021 στις 20.00 στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο την έκδοση του μαθητικού ιστορικού τετραδίου-λευκώματος «200 χρόνια από την Επανάσταση 1821-2021» .

Η μάχη του Πύργου, η ιστορία της πόλης, σε μια από τις πιο ένδοξες στιγμές της νεότερης Ιστορίας, του 1821, αποτυπώνονται στο τετράδιο-λεύκωμα που κυκλοφορεί από τις εκδ. Μίλητος, και θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλες τις Σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στα Ειδικά Σχολεία του Δήμου Πύργου.

Το τετράδιο-λεύκωμα υπογράφει ο ιστορικός και ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου σε θέματα Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας Θεόδωρος Λάμπρος. Ο κ. Λάμπρος έχει αποτυπώσει με μεγάλη προσοχή τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ηλεία και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόσωπα, γεγονότα, μάχες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην Ηλεία την περίοδο εκείνη. Με απλή γραφή, κατανοητή για όλα τα παιδιά του δημοτικού, το βιβλίο αποτελεί μια καλή αρχή ώστε να μάθουν οι μικρές ηλικίες την ιστορία του τόπου και ειδικά την περίοδο του 1821 που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιόδους της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Για το τετράδιο-λεύκωμα θα μιλήσουν ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια βίου Μάθησης Γιάννης Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος και ο ιστορικός-συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος.

Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας - Εθνική Λυρική Σκηνή «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;» (της Δήμητρας Τρυπάνη)

Πολιτισμος

-Ένα δωρεάν μουσικοθεατρικό εργαστήρι με τη συμμετοχή δασκάλων & μαθητών, από 28/6 έως 2/7

 

Περπατώ αργά, με προσοχή.
Κάτω από τα πόδια μου τα πάντα γλιστράνε.
Σε λίγο, φτάνω στην κοιλιά της φάλαινας.
Ακούω το στόμα της φάλαινας να κλείνει πίσω μου και νιώθω το σκοτάδι ν’ απλώνεται τριγύρω.
Τότε είναι που την αντίκρισα...

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας φιλοξενεί τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παρουσιάζουν τον εργαστηριακό κύκλο «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;».

 

Πρόκειται για ένα δωρεάν πενθήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δημοτικών σχολείων (Δ', Ε' και ΣΤ' δημοτικού). Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έως την Παρασκευή 2 Ιουλίου και ώρες 10:00-14:00 για τους εκπαιδευτικούς και 12:00-14:00 για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μαζί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αρχ. Ολυμπίας.

 

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί μέσα από σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία, όπως το body percussion, τη ρυθμική ομαδική αφήγηση, κλπ, να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς και μαθητές με το συναρπαστικό χώρο του Μουσικού Θεάτρου, αλλά και να τους εισάγει σε νέες εναλλακτικούς τρόπους δημιουργίας των ετήσιων σχολικών εκδηλώσεων.

 

Το εργαστήριο θα βασιστεί σε αφηγηματικό και μουσικό υλικό από τη μουσική παράσταση «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;» που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Μαΐου στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Η παράσταση βασίζεται σε έναν παραδοσιακό μύθο της φυλής των Ινουίτ (Εσκιμώοι της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά). Στον μύθο περιγράφεται το πώς γεννήθηκε στον κόσμο το πρώτο τραγούδι και ο πρώτος χορός.

 

Συντονισμός εργαστηρίου & διασκευές τραγουδιών: Δήμητρα Τρυπάνη

Ομάδα συντονιστών: Δήμητρα Τρυπάνη - Νίκος Ζιάζιαρης - Αλίκη Σιούστη

Συνολική Διάρκεια Εργαστηριακού Κύκλου: 28 Ιουνίου-2 Ιουλίου και ώρες 10:00-14:00 (εκπαιδευτικοί) & 12:00-14:00 (μαθητές)

Αριθμός συμμετεχόντων εκπαιδευτικών: 20
Αριθμός συμμετεχόντων μαθητών: 40

Δηλώσεις συμμετοχής: έως Παρασκευή 25/6 στο fΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Παραγωγή δράσης: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ

 

 *Λίγα λόγια για τη Δήμητρα Τρυπάνη
Η Δήμητρα Τρυπάνη σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με τον Nigel Osborne, και ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.

Ως συνθέτρια ασχολείται με τη δημιουργία διαθεματικών μουσικών παραστάσεων χρησιμοποιώντας ως κύρια μέσα τα αυστηρά δομημένα πολυρυθμικά σχήματα και την ετεροφωνία τόσο στη μουσική όσο και στον λόγο. Έχει συνεργαστεί με πολλές καταξιωμένες ορχήστρες, σχήματα και σολίστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες (Βρετανία, Ιρλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Ρωσία, Νότια Αφρική, ΗΠΑ) και γνωστούς συναυλιακούς χώρους όπως το Queen Elisabeth Hall του Λονδίνου, o Καθεδρικός Ναός της St. Mary's στο Εδιμβούργο, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Είναι δημιουργός και βασική συνθέτρια του "The NQR Ensemble", ένος πειραματικού μουσικού σχήματος με έδρα την Αθήνα.

Eπί επτά χρόνια (2013-2019) υπήρξε Composer in Residence του Φεστιβάλ Παξών.

Το 2018 η μουσική της για την ταινία "THE OX" του Γιώργου Νικόπουλου ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης μουσικής επένδυσης ταινίας animation μεγάλου μήκους στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation ("Emile Awards").

Έχει διδάξει σύνθεση, ear training και τεχνικές διαθεματικής παράστασης σε πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Είναι επίκουρη καθηγήτρια σύνθεσης με διαθεματικές πρακτικές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

https://www.dimitratrypani.org/

https://www.nationalopera.gr/

 

 

 

Προτεινόμενο βιβλίο - THOMPSON EDWARD-PALMER, Χρόνος, εργασιακή πειθαρχία και βιομηχανικός καπιταλισμός, Νησίδες, Αθήνα 1994

Ιστορία

Παρουσίαση

Ο άγγλος ιστορικός Έντουαρντ Πάλμερ Τόμσον (1924-1973) έγινε παγκοσμίως γνωστός με το έργο του The Making of the English Working Class (Η δημιουργία/διαμόρφωση της αγγλικής εργατικής τάξης). Μελέτησε κυρίως τους αιώνες κατά τους οποίους έγινε η μετάβαση από την προβιομηχανική στη βιομηχανική κοινωνία, και οι μελέτες του αυτές θεωρούνται απαράμιλλες.
Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά από τη δεκαετία του 1950 στο ανεξάρτητο ειρηνιστικό και αντιπυρηνικό κίνημα της Βρετανίας.
Στο παρόν κείμενο πραγματεύεται γλαφυρά τη μεταβολή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι τον χρόνο. Ξεκινά από την εποχή που το ρολόι ήταν ένα αξιοπερίεργο σπάνιο αντικείμενο και φτάνει στην εποχή που ρυθμίζει κυριαρχικά την καθημερινή μας ζωή.
Τη Δευτέρα ή την Τρίτη, σύμφωνα με την παράδοση, ο χειρωνακτικά εργαζόμενος προσαρμόζεται στον αργό ρυθμό της μελωδίας «Έεεεεεχουμε καιρό, έεεεεεχουμε καιρό». Την Πέμπτη και την Παρασκευή, εργάζεται στον γοργό ρυθμό «Άλ-λη μια μέρα, άλ-λη μια μέρα».
Ο πειρασμός για χουζούρι, για άλλη μια ώρα στο κρεβάτι, φόρτωνε τη δουλειά στο βράδυ, και τότε έπρεπε να γίνει στο φως των κεριών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Πηγή: https://www.politeianet.gr/ 

Προτεινόμενο βιβλίο - Χόμπσμπαουμ, Έρικ, Η Εποχή Των Άκρων Ο σύντομος εικοστός αιώνας 1914-1991 (ε έκδοση), Θεμέλιο, Αθήνα 2002

Ιστορία

Παρουσίαση

Βασισμένο στην προσωπική εμπειρία και παρατήρηση, το βιβλίο του Eric Hobsbawm αποτελεί ορόσημο τόσο για την κατανόηση του 20ού αιώνα όσο και για τις προσδοκίες μας για τον επόμενο. Πόλεμοι, επαναστάσεις, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές εξελίξεις, οι μεγάλοι παράγοντες που διαμορφώνουν τις ιστορικές τάσεις που προκαλούν την ανάδυση, την παρακμή και πτώση των καθεστώτων, διαπλέκονται σε μια πανοραματική ιστορική σύνθεση. Ένας αιώνας δύει. Ένας καινούριος ανατέλλει σε λίγο. Χωρισμένο σε τρία κύρια χρονολογικά μέρη -«Η εποχή της καταστροφής», «Η χρυσή εποχή» και «Η κατολίσθηση»- το βιβλίο «Η εποχή των άκρών» είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα και ερεθιστική επανεκτίμηση του αιώνα μας, και για την έκταση και για το βάθος της ευρυμάθειάς του γραμμένο από τη σκοπιά ενός ανθρώπου που πιστεύει στη λογική και την επιστήμη καθώς και στη δυνατότητα βελτίωσης της ανθρώπινης θέσης. «Η εποχή των ακρών» είναι πλούσια σε ρωμαλέα ανάλυση, αδιάσειστα επιχειρήματα και προκλητικές αντιλήψεις για θέματα τόσο ποικίλα όσο και η κατάρρευση του Παλαιού Κόσμου, η έλλειψη διεθνούς συμφωνίας, η ανεπάρκεια των τεχνών στα τελευταία χρόνια και η επιρροή του Τρίτου Κόσμου. Προβλέποντας εντέλει στο μέλλον στον 21ο αιώνα, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια σπινθηροβόλα περίληψη των γεγονότων που μας οδήγησαν από τη Ρώσικη Επανάσταση στο τέλος της χιλιετίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο ΑΙΩΝΑΣ - ΜΙΑ ΚΑΤΟΨΗ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Η ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
 

Φάκελος: H περιπέτεια της μεταπολεμικής εκβιομηχάνισης στην Ελλάδα

Ιστορία

Οι τσιμινιέρες της οργής, της ενοχής και του αίματος - Πώς το κράτος δημιούργησε έναν «γαλαξία» 120 δημόσιων επιχειρήσεων, κατά κανόνα ζημιογόνων.

Πηγή, περισσότερα στον https://www.ot.gr/2021/06/06/oikonomia/fakelos-h-peripeteia-tis-metapolemikis-ekviomixanisis-stin-ellada/ 

Προτεινόμενο βιβλίο - Μπερνς, Εντβαρντ,Ευρωπαϊκή Ιστορία - Ο Δυτικός Πολιτισμός: Νεότεροι Χρόνοι, Επίκεντρο, Αθήνα 2003

Ιστορία

…Η Ευρώπη, αυτή η διακριτή ιστορική, πολιτιστική, οικονομική και δυνάμει πολιτική ενότητα, παρουσιάζεται εδώ στη νεώτερη ιστορική της διαδρομή. Από την αυγή των νεωτέρων χρόνων, από τον 14ο αιώνα δηλαδή, και έως τις μέρες μας, ένας εξαίρετος θεράπων της Κλειούς, ο Edward Burns, παρουσιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης κατά τους νεώτερους χρόνους, όταν δηλαδή η Ευρώπη καλλιέργησε τον ιδιαίτερο πολιτισμό της, τον εξήγαγε σε όλον τον κόσμο και έπλασε αυτόν τον κόσμο κατ’ εικόνα και ομοίωσή της.

Από αυτήν την άποψη είναι ένα έργο που δικαιούται τον χαρακτηρισμό «επικό»· με την έννοια ότι παρουσιάζει τα κατορθώματα και τα επιτεύγματα των Ευρωπαίων από τότε που προβλήθηκαν στο παγκόσμιο προσκήνιο των πολιτισμών έως τις μέρες μας…

Δήλωσαν για το βιβλίο

Το παρόν έργο, στις προηγούμενες ελληνικές εκδόσεις του, διήνησε είκοσι-δύο χρόνια· ενηλικιώθηκε και κρίθηκε άξιο από ένα πολυπληθές αναγνωστικό κοινό, για τον λόγο δε αυτόν επανεκδίδεται, αφού διορθώθηκαν διάφορα λάθη και άλλες ατέλειες της πρώτης έκδοσής του. Εάν η εποχή μας σημαίνει το λυκόφως της Ευρώπης ως ιστορικής και πολιτιστικής ενότητας, όπως δείχνουν τα πράγματα, ας μείνει αυτό το έργο στην Ελληνική ως λαμπρή αποτύπωση ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του ανθρώπου. — Ι.Σ. Κολιόπουλος

Πηγή: https://www.protoporia.gr/mperns-entbarnt-eyrwpaikh-istoria-9789604589814.html 

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Μια ιστορική έκδοση για τα παιδιά όλων των Δημοτικών και Ειδικών σχολείων - Οι μικρές ηλικίες μαθαίνουν την ιστορία του τόπου

Ιστορία

Ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού θα παρουσιάσουν την προσεχή Κυριακή 30 Μαΐου 2021 στις 20.00 στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο την έκδοση του μαθητικού ιστορικού τετραδίου-λευκώματος «200 χρόνια από την Επανάσταση 1821-2021» .

Η μάχη του Πύργου, η ιστορία της πόλης, σε μια από τις πιο ένδοξες στιγμές της νεότερης Ιστορίας, του 1821, αποτυπώνονται στο τετράδιο-λεύκωμα που κυκλοφορεί από τις εκδ. Μίλητος, και θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλες τις Σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στα Ειδικά Σχολεία του Δήμου Πύργου.

Το τετράδιο-λεύκωμα υπογράφει ο ιστορικός και ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου σε θέματα Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας Θεόδωρος Λάμπρος. Ο κ. Λάμπρος έχει αποτυπώσει με μεγάλη προσοχή τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ηλεία και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόσωπα, γεγονότα, μάχες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην Ηλεία την περίοδο εκείνη. Με απλή γραφή, κατανοητή για όλα τα παιδιά του δημοτικού, το βιβλίο αποτελεί μια καλή αρχή ώστε να μάθουν οι μικρές ηλικίες την ιστορία του τόπου και ειδικά την περίοδο του 1821 που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιόδους της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Για το τετράδιο-λεύκωμα θα μιλήσουν ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια βίου Μάθησης Γιάννης Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος και ο ιστορικός-συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος.

Ιστορίες από το Αρχείο: Ο φόβος για τις ΕΠΕ και η εμποροπανήγυρη του Μιλάνου - Τι έγραφε ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», σαν σήμερα, 20 Μαΐου 1928

Ιστορία

Ο θεσμός της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 1955, η ανάγκη όμως για την καθιέρωσή είχε ανακύψει δεκαετίες νωρίτερα.

Πηγή, περισσότερα στον https://www.ot.gr/2021/05/20/epikairothta/istories-apo-to-arxeio-o-fovos-gia-tis-epe-kai-i-emporopanigyri-tou-milanou/ 

Ο ελληνικός και διεθνής Τύπος πριν, κατά και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή

Ιστορία

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων μελετητών, ιστορικών και ερευνητών ολοκληρώθηκε το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 το 5ο  Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργάνωσε διαδικτυακά φέτος το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.) του Δήμου Κηφισιάς.

Μιλώντας για τα προσφυγικά του Πύργου - Μια προφορική μαρτυρία του Βασ. Μαυρομάτη στον Σπύρο Σιδηροκαστρίτη

Ιστορία

 

Ο κ. Βασίλης Μαυρομάτης ήταν ένας ωραίος και αυθεντικός άνθρωπος, ανοιχτός και φιλόξενος.  Καθόταν τα πρωινά με την παρέα του στα αγαπημένα του στέκια, τελευταία σ’ ένα από αυτά στην Πλατεία Δικαστηρίων. Εκεί μου μίλησε για τα προσφυγικά.  Φίλος του πατέρα μου και της οικογένειά μου o  κ. Βασίλης είχε ακόμα ζεστές τις μνήμες από τα μέρη που μεγάλωσε και αγάπησε τα προσφυγικά… μια γειτονιά του Πύργου που γκρεμίζεται, χάνεται και η μνήμη της πρέπει να διαφυλαχθεί. Πρόσφατα «έφυγε» από κοντά μας και αφιέρωμα στη μνήμη του αποτελεί η παρακάτω συνομιλία που είχαμε πριν από ένα χρόνο. Δεν θα ξεχάσω την φλόγα στα καλοσυνάτα μάτια του όσο μου μιλούσε.   

Κύριε Βασίλη, πού ήταν τα προσφυγικά;

Δύο συνοικισμοί  γίνανε στον Πύργο μετά τον ερχομό των προσφύγων της Μικράς Ασίας. Ο ένας στην  ανατολική πλευρά  που περικλείεται από τις οδούς Κωνσταντινουπόλεως, Γορτυνίας, Ολυμπίων και επεκτείνεται στη Σαχτούρη μέχρι  περίπου τον Κούβελο, την Νέα Αρτάκη και την Σαρανταπόρου. Είναι ο ανατολικός συνοικισμός -«συνοικισμός Αγ. Παντελεήμονα»- έτσι ονομάστηκε, όταν ήρθαν εδώ οι πρόσφυγες. Το 1930 κατοικήθηκαν τα σπίτια αυτά τα προσφυγικά τα οποία αποτελούνται από δυο δωμάτια, ένα μεγάλο κι ένα μικρό ενώ είχαν και  μία μικρή αυλή. Συνολικά το οικόπεδο ήταν 170 μέτρα και μένανε πολυμελείς οικογένειες ακόμα και με δέκα παιδιά. Κάθε οικογένεια είχε και ένα σπίτι και προσθέτανε μετά κάποιες χαμοκέλες που φτιάχναμε με πλίθα που κόβαμε από την άπλα που είναι σήμερα ο Λιούρδιος παιδικός σταθμός. Φτιάχναμε προσθήκη για την κουζίνα και ένα μικρό σπιτάκι για τα ζώα. Όλα αυτά κατοικούντο μέχρι τελευταία, βέβαια με τον καιρό κάποια γκρεμιστήκανε, χτιστήκανε καινούργια στη θέση τους, άλλοι φύγανε και τα πουλήσανε, τα δώσανε στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Όμως ακόμα υπάρχουν κάποια από αυτά. Ο άλλος, ο δεύτερος συνοικισμός είναι στο Λάταπο, δεξιά της οδού Μανωλοπούλου πριν το παλιό νοσοκομείο, κάτω από την Νομαρχία και φτάνει μέχρι την Σ.Π.Κ.  Ήταν πιο μικρός αυτός ο συνοικισμός. Μερικά  υπάρχουν ακόμη και κατοικούνται από απογόνους των προσφύγων που είχαν έρθει το 1922 στο Κατάκολο από την Μικρά Ασία.

Όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν τότε ασχολιόντουσαν με τη γεωργία και με τον καθαρισμό των κτημάτων. Αξίνα, σκαψίματα  τέτοια πράγματα. Εκτός από ξένα μερικοί κάνανε και δικά τους μποστάνια. Οι πρόσφυγες δουλεύανε και εκτός Πύργου σε όλο το νομό. Στον ανατολικό συνοικισμό οι περισσότεροι ήταν από το Νιοχώρι της Νικομήδειας το Γιενίκιοϊ -έτσι το λέγανε- που  ήτανε  παραθαλάσσιο χωριό. Παλιά ήταν πιο ψηλά στο βουνό αργότερα κατέβηκαν παραλιακά. Είχε εύφορη πεδιάδα και καλλιέργειες καλές ,φρούτα, λαχανικά, κτηνοτροφία, είχε απ’ όλα! Γι αυτό και η οδός που έμενα κι εγώ λέγεται οδός Νεοχωρίου.

 Η γη που δόθηκε μαζί με τα δύο δωμάτια και μια τουαλέτα τα έφτιαξε το κράτος αλλά τα χρέωσε στους πρόσφυγες. Εγώ θυμάμαι ότι το 1961 πληρώσαμε την τελευταία δόση. Πληρώναμε το χρόνο κάποια χρήματα για δόση από το 1930 και μετά. Γη, κτήματα δεν δώσανε στους πρόσφυγες της περιοχής. Δώσανε στη Γαστούνη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, σε κάμπους, εδώ δεν έδωσαν τίποτα.

Υπήρχαν χτίστες, μαντράδες, τσαγκάρηδες… κάνανε διάφορα επαγγέλματα αλλά οι πιο πολλοί ήταν γεωργοί και είχαν ασχοληθεί στην πατρίδα τους με την κτηνοτροφία.

Η σχέση με τους ντόπιους;

Η σχέση με τους ντόπιους… όσο και να προσπαθούσανε οι πρόσφυγες να είναι σωστοί και καλοί και να προσαρμόζονται με τις τοπικές ιδιοτροπίες δεν ήταν τόσο καλή. Τους είχανε για παρακατιανούς, ότι ήρθανε τουρκόσποροι, τους λέγανε ότι είχανε μολυνθεί από Τούρκους και είχανε μπασταρδέψει πράγμα που δεν είχε συμβεί γιατί όλοι όσοι είχαν έρθει από εκεί πέρα είχανε κρατήσει τον ελληνισμό χιλιάδες χρόνια. Αυτοί είχαν έρθει στη Μικρά Ασία πριν τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήρθανε κατατρεγμένοι , διωγμένοι, ήταν πραγματικά διωγμός, έγινε πόλεμος, ο παππούς μου πολέμησε έμεινε πέντε μήνες πίσω στην οπισθοχώρηση που έγινε στο διωγμό το 1922 και μετά από πέντε μήνες πήγε στη Λήμνο και βρήκε τη γιαγιά… ήτανε νιόπαντροι  είχαν  ένα μωρό που  πέθανε στο πλοίο και το πέταξαν στη θάλασσα. Από τη Λήμνο ήρθανε στο Κατάκολο και μετά κάνανε την οικογένεια με τρία παιδιά. Άλλα καράβια πήγανε Πειραιά, άλλα Κατερίνη, Θεσσαλονίκη σε όλη την Ελλάδα διασκορπιστήκανε οι πρόσφυγες τότε. Οι δικοί μας ήρθαν στο Κατάκολο.

 

Στο Κατάκολο έμειναν πρόσφυγες;

Στο Κατάκολο έμειναν αρκετοί πρόσφυγες από την Αττάλεια, υπάρχουν ακόμα απόγονοι τους. Εκεί δεν φτιάχτηκαν προσφυγικά σπίτια, δεν ξέρω αν τους δώσανε κάτι… καμία χαμοκέλα. Ήταν αρκετοί πρόσφυγες από Μικρά Ασία οι οποίοι ασχολήθηκαν ως φορτοεκφορτωτές, στην αλιεία, καραβομαραγκοί, επισκευάζανε βάρκες κ. ά.

Λέξεις ή διάλεκτο από Μικρά Ασία που φέρανε οι πρόσφυγες και να μείνανε στην πόλη υπάρχουν;  

Εκτός από τις συνηθισμένες που έχουμε λέγανε ντεμέκ -δήθεν- δηλαδή. Οι δικοί μας δεν είχαν Τούρκους στο χωριό τους από το Νιοχώρι της Νικομήδειας, ήταν όλο Έλληνες, είχανε και παπά. Μόνο τον αστυνόμο είχανε Τούρκο. Η  διοίκηση ήταν τουρκική στο Γιενίκιοϊ  Νιοχώρι της Νικομήδειας. Δεν ξέρανε Τούρκικα, ούτε να γράψουν ή να διαβάσουνε, ξέρανε μόνο ελληνικά. Λίγοι ήταν αυτοί που ήξεραν τουρκικά έως ελάχιστοι. Οι Ατταλιώτες ξέρανε ,και σε άλλες περιοχές που ήτανε πιο πολλοί οι Τούρκοι ξέρανε και τα παιδιά τους πήγαιναν σε σχολεία τούρκικα. Οι δικοί μας δεν πηγαίνανε σχολείο. Υπήρχε ελληνικό σχολείο εκεί, ελάχιστοι είχανε πάει όμως γιατί τα παιδιά από μικρή ηλικία τα παίρνανε  στα κτήματα, στα πρόβατα. Η Τουρκία δεν είχε προβλέψει να μορφώσει τους Έλληνες, σε εκείνη τουλάχιστον την περιοχή. Εκτός από ελάχιστους οι περισσότεροι ήταν αγράμματοι και διάβαζαν έντυπα από την Εκκλησία, την φωνή του Κυρίου και άλλα γιατί ήταν Χριστιανοί.

Κάποια γιορτή θρησκευτική που φέρανε από την πατρίδα τους;

Γιορτάζανε τον Αγ. Παντελεήμονα, γι αυτό φτιάξανε και εκκλησία όταν ήρθανε εδώ του Αγ. Παντελεήμονος που ήταν στην οδό Ολυμπίων  και Κολιρίου δίπλα στην καινούρια που υπάρχει τώρα .Η εκκλησία αυτή υπήρχε δίπλα στην καινούρια και την γκρέμισαν μετά τους σεισμούς του 1993. Είχανε έρθει και με παπά δικό τους, τον παπαπρόσφυγα. Οι πρόσφυγες φτιάξανε τον ναό θέλανε να έχουν τον άγιο Παντελεήμονα κοντά στη γειτονιά και είχανε και τον άγιο Στυλιανό, τον είχανε για γιατρό στο Νιοχώρι της Νικομήδειας.

Ο παππούς και η γιαγιά μου καταλαβαίνανε τα τούρκικα αλλά δεν μπορούσαν να τα μιλήσουν. Εγώ ελάχιστες λέξεις είχα μάθει ή είχα ακούσει από αυτούς.

Εκτός από τους Έλληνες είχαν έρθει στον Πύργο και άλλοι πρόσφυγες από Μικρά Ασία;

Είχαν έρθει οικογένειες Αρμένιοι και μένανε στον συνοικισμό. Είχαν έρθει από τον διωγμό των Αρμενίων που είχε γίνει το 1919. Υπήρχαν αρκετοί πρόσφυγες από την Αττάλεια και την Κωνσταντινούπολη. Αρκετοί άλλαξαν και τα επώνυμά τους όταν ήρθαν εδώ. Ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού έχει καταγωγή μικρασιάτικη. Κάποιοι δεν το λένε, φοβούνται ενώ θα έπρεπε να είναι άνετοι και να καυχιόνται ότι είναι Μικρασιάτες γιατί είναι προκομμένοι άνθρωποι και έχουν προοδεύσει και στις τέχνες και στις επιστήμες και στις εργασίες γενικότερα. Αρκετά μέλη από αυτές τις  πολυμελείς οικογένειες φύγανε από τον Πύργο και πήγανε για δουλειά στην Αθήνα.

   

Σιδηροκαστρίτης Σπύρος

                                                                                                     Δάσκαλος

Νέο βιβλίο από τις Εκδόσεις "Αλώνι" - "Το Γεωργικό Επιμελητήριο Ηλείας (1931-1938)"

Ιστορία

Εκδόθηκε από τις Εκδόσεις "Αλώνι" το βιβλίο που αναφέρεται στην ιστορία του Γεωργικού Επιμελητηρίου Ηλείας.

Για να γραφτεί το βιβλίο ερευνήθηκαν πρωτογενείς πηγές, ενώ μέσα από τις σελίδες του εκπηγάζει ο Πύργος του Μεσοπολέμου, συνολικότερα.

Η προσωπικότητα που, κυρίως, αναδεικνύεται μέσα από αυτό είναι εκείνη του Λεωνίδα Θ. Μερκούρη, ο οποίος ήταν και ο πρόεδρος του Γεωργικού Επιμελητηρίου.

Συγγραφέας είναι ο Διον. Τραμπαδώρος, ενώ στην έκδοσή του συνέβαλε και το Κτήμα Μερκούρη.

Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Αλώνι - Διον. Ι. Τραμπαδώρος, Η γερμανοϊταλική Κατοχή μέσα από τα μάτια ενός μικρού παρατηρητή της Πλατείας του Πύργου, Αφήγηση: Βάσος Μικελόπουλος

Ιστορία

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑ αποπειρόμαστε να παρουσιάσουμε όψεις της γερμανοϊταλικής Κατοχής σε μια επαρχιακή πόλη όπως ο Πύργος της Ηλείας, με οδηγό την αφήγηση του κ. Βάσου Μικελόπουλου. Κεντρικά ζητήματα που θίγονται είναι η έλευση των στρατευμάτων των κατακτητών, η πατριωτική δράση του Μητροπολίτη Αντωνίου, του νομάρχη Νικολάου Κουράση και του δημάρχου Πύργου Τάση Καζάζη, ο ρόλος των αξιωματικών των κατακτητών, η αντίσταση, ο αγώνας για την επιβίωση υπό τις δυσχερείς συνθήκες που επέβαλαν οι περιστάσεις, ο εμφύλιος και τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δεδομένα της εποχής στα πλαίσια της οποίας εκτυλίχθησαν τα γεγονότα. Το κείμενο συνοδεύεται από σπάνια τεκμήρια της εποχής. Ευελπιστούμε δε η παρούσα προσπάθεια να συμβάλλει στην συγγραφή μιας ολοκληρωμένης ιστορίας του Πύργου, για εκείνη την εποχή.

Δ.Ι. Τραμπαδώρος

 

Ο εορτασμός της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής στον Πύργο κατά τη δεκαετία του 1930

Ιστορία

 

Σχετικά με τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής στον Πύργο

 

Παραθέτουμε εδώ δύο από τα πολλά δημοσιεύματα που αναφέρονται στον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής στον Πύργο και τα οποία προέρχονται από την εφημερίδα "Πατρίς" από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το 1941.

Τα φύλλα της εφημερίδας "Πατρίς" προέρχονται από το ψηφιακό αρχείο της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Σε αυτά διαπιστώνουμε ότι ακόμα και τη δεκαετία του 1930 ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής στον Πύργο ήταν τριήμερος (συνήθεια που επικρατούσε ήδη από τον  19ο αιώνα).

Λαμπρός εορτασμός γινόταν και στη γειτονική Αγουλινίτσα όπως μαρτυρεί και το πρώτο από τα δημοσιεύματα.

Στο δεύτερο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην πολύ σημαντική Αδελφότητα Κυριών Πύργου "Η Ζωοδόχος Πηγή", με έντονη δράση, φιλανθρωπική, αλλά και ευρύτερη όπως μαρτυρούν και άλλα δημοσιεύματα που έχουμε στην κατοχή μας.

Έρευνα - Επιμέλεια: Δ.Ι. Τραμπαδώρος

 

"Πατρίς", 3 Μαΐου 1935