854 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις για τον Πολιτισμό

Grid List

Παραγγελίες στο βιβλιοπωλείο του Δ. Τραμπαδώρου για το νέο βιβλίο του Διον. Ι. Τραμπαδώρου, Η ναυτιλία στον Πύργο της Ηλείας κατά την περίοδο 1829 - 1835, Εκδόσεις Αλώνι, Πύργος 2020

Ιστορία

Σύντομη παρουσίαση

Η παρούσα εργασία φιλοδοξεί να συμβάλλει στη μελέτη του ζητήματος της εμπορικής ναυτιλίας στην περιοχή του Πύργου της Ηλείας την περίοδο των απαρχών του νεοελληνικού κράτους, και συγκεκριμένα την περίοδο 1829-1835, μέσα από την ενασχόληση με έγγραφα από το Αρχείο των Δημοσίων Μνημόνων.

            Στα πλαίσια αυτά προσπαθήσαμε να αποδώσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατούσε στη ναυτιλία και το εμπόριο στη συγκεκριμένη περιοχή. Και αυτό υπό τον περιορισμό ότι είναι ένα θέμα, ουσιαστικά, ανεξερεύνητο, με πολύ περιορισμένα βιβλιογραφικά δεδομένα, μιας και η περιοχή της Ηλείας και του Πύργου, ειδικότερα, δεν συγκαταλέγεται στους σημαντικούς ναυτότοπους.

            Παρ' όλα αυτά, μέσα από τα μεταγεγραμμένα έγγραφα των Δημοσίων Μνημόνων της εποχής, αναδεικνύονται σημαντικά ζητήματα που αφορούν το θέμα μας, τόσο ειδικά για την περιοχή και για την περιοχή του Ιονίου Πελάγους, όσο και για το ζήτημα της εμπορικής ναυτιλίας των Ελλήνων στο σύνολό της. Άλλωστε, το υλικό της παρούσας εργασίας λειτουργεί τόσο από την άποψη της καταγραφής της τότε πραγματικότητας, στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και από την άποψη της κατασκευής ενός μεθοδολογικού εργαλείου έρευνας και ερμηνείας πτυχών της πραγματικότητας αυτής.

            Θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στον κ. Πάνο Ν. Δασιό, που μου παραχώρησε τα έγγραφα, στη σύζυγό μου Καλλιόπη Λουμιώτη-Γουρλομάτη που με στήριξε ολόψυχα και σε όλους του φίλους, όπου και να βρίσκονται, και οι οποίοι ενθέρμως με εμψύχωσαν.

Παραγγελίες για το νέο βιβλίο στο βιβλιοπωλείο του Διον. Τραμπαδώρου, μέσω email, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., στο messeneger του facebook (Διονύσιος Τραμπαδώρος - Βιβλιοπωλείο) ή τηλεφωνικώς στο 6970029684. 

 

 

                                                                                      Διονύσιος Τραμπαδώρος

                                                                                Πύργος Ηλείας, Απρίλιος 2020

 

 

 

 

Μια βραδιά σαν όνειρο!: Καταχειροκροτήθηκε το εξαιρετικό σχήμα VIBRATO και γνωστοί σολίστ στο Πάρκο ΣΠΚ

Πολιτισμος

Ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, που σπάνια έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι φιλόμουσοι της πόλης του Πύργου, μια βραδιά-πολυθέαμα, με αποσπάσματα από πασίγνωστα και αγαπημένα έργα αλλά και άγνωστα του Ελληνικού ρεπερτορίου σε διεύθυνση του συνθέτη,κιθαρίστα και μαέστρου κ.Γεωργ.Αθανασακόπουλου συνδυασμένα με μια εξαιρετική θεατρικότητα, είχαν την χαρά να απολαύσει το πυκνό κοινό, στο πάρκο ΣΠΚ, το βράδυ του Σαββάτου.                                             Ηταν το αποτέλεσμα μια ευρείας συνεργασίας της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας ,του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου,του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας και της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών που παρουσίασαν το τμήμα της Χορωδίας τους, το VIBRATO, αποτελούμενο από εξαιρετικούς καθηγητές μουσικής.Τα τραγούδια ερμήνευσε θαυμάσια η κα Δέσποινα Κριμπά.                                                                                                                                                                      Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν, ο Δήμαρχος Πύργου κ.Παν.Αντωνακόπουλος, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΠ κ.Χάρης Μικελόπουλος,που πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία μουσικών τμημάτων από το Δήμο που έγινε αποδεκτό από τον Δήμαρχο, ο Πρόεδρος της Πολυφωνικής κ.Γιάννης Κοττορός,που μεταξύ των άλλων δέχτηκε να υλοποιηθεί πρόταση  του Προέδρου  του Συλλόγου Τραπεζικών κ.Κων.Τριανταφυλλόπουλος να πραγματοποιηθεί μεγάλο τιμητικό αφιέρωμα στον παρόντα μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο. ,ενω διαβάστηκε μήνυμα του Αντ/ρχη Πολιτισμού κ.Νικ.Κοροβεση για το πολιτιστικό έργο και ενέργειες του τομέα του.Κυρίαρχο συμπέρασμα όλων των προσφωνήσεων  ήταν  η σημασία της ποιοτικής μουσικής ,υποσχόμενοι την υποστήριξή τους.      Εκτός από τους προαναφερθέντες παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Ν.Κυριαζής, οι Αντιδήμαρχοι Πύργου κκ. Γιάννης Αργυρπρόπουλος και Γ.Σπηλιωτόπουλος , , η Αντ/δρος του Δ.Ο.Π.Π. κα Αγγελική Ζάγκλαρη,ο καλλιτεχνικός Δ/ντής κ.Σταύρος Σολομός, η Πρόεδρος της Μικτής Χορωδίας Πύργου κα Ι.Τζουανοπούλου,ο πρώην Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης κ.Αθαν.Φωτόπουλος,η Έφορος Λυκείου Ελληνίδων κα Γ.Μπαρτζοπούλου,οι Υπ/γοί της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων κ.Ανδρ.Γιατράς και Παν.Καλαμπρέζος,τα μέλη του ΔΣ του Πολιτ.Συλλόγου Τραπεζικών  καθώς και της Πολυφωνικής Πατρών, εκπρόσωποι Αρχών, φορέων και οργανώσεων, μουσικοί κα                                                                                                                                                                                                                                      Η βραδιά έκλεισε με τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού, με ένα εμβληματικό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη [στο περιγιάλι το κρυφό], που τραγούδησαν όλοι μαζί.
 

Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας – Θέατρο των Πολιτών - «Γίνε ο ξεναγός σου!»: Ξεκινά ο δεύτερος εργαστηριακός κύκλος -27/9 - 1/10 θεατρικό εργαστήρι & 28,29,30/9 εργαστήρι animation

Πολιτισμος

Με όχημα το θέατρο, τις τεχνικές του κινηματογράφου και του animation και φυσικά την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, έφηβοι και ενήλικες δημιουργούν το πιο καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα στην Ελλάδα!

Πρόκειται για έναν παιχνιδιάρικο ψηφιακό οδηγό ξενάγησης για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω εφαρμογής (application) για κινητά τηλέφωνα, που απευθύνεται σε εφήβους. Ένα ταξίδι στο χρόνο και την αρχαιότητα, μέσα από τη δική σου φρέσκια ματιά! Μια σύγχρονη προσέγγιση στην «μυθολογία» των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, την κοινωνική και φιλοσοφική τους διάσταση.

Ο δεύτερος κύκλος εργαστηρίων περιλαμβάνει το εργαστήρι θεάτρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη έως την Παρασκευή 1 Οκτώβρη και ώρες 10:00-13:00, στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Κατά τη διάρκειά του θα δημιουργηθούν εικόνες, αναπαραστάσεις και δρώμενα, υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών-εμψυχωτών Αγγελικής Τόμπρου και Ελευθερίας Κουή. Στην ενότητα αυτή συμμετέχει και η σχολή χορού της Ζωής Ανδρίτσου, με τη χορογραφία των Ηραίων.

Επιπρόσθετα, το τριήμερο Τρίτη 28, Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη και ώρες 17:00-20:00 θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι animation (stop motion με τεχνικές cutout animation και animation με πλαστελίνη) με υπεύθυνο τον Δρ. Σπύρο Σιάκα και τους σπουδαστές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Animation του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το εργαστήρι animation θα πραγματοποιηθεί στο χώρο "Το Εργαστήρι" του Νίκου Τουμαζάτου, στην οδό Ζαϊμη 13, στον Πύργο.

Παράλληλα η δημοσιογραφική ομάδα «Zizanio News» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio με υπεύθυνους την Ηρώ Ρήγα και τον Σταύρο Ρομποτή θα "καλύψει" δημοσιογραφικά και κινηματογραφικά όλο το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (ΚΕΔΑΟ) και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (Ζ΄ΕΠΚΑ).

Μπορούν να συμμετέχουν έφηβοι από 12+ ετών, φοιτητές, ενήλικες που αγαπούν το θέατρο. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ονοματεπώνυμο, ηλικία, ιδιότητα, κινητό τηλέφωνο)

*Την προσέλευση των συμμετεχόντων στο θεατρικό εργαστήρι θα διευκολύνει λεωφορείο από τον Πύργο.

** Οι συμμετέχοντες πρέπει απαραιτήτως να έχουν κάνει self test, ενώ θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα Covid-19.

 

Πληροφορίες: 6981998604 (Ηρώ Ρήγα)

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Μια μοναδική συναυλία από το πολυβραβευμένο σχήμα VIBRATO - Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Μόνο η τέχνη μας «φρενάρει» από την πτώση»

Πολιτισμος

Σ’ ένα υπέροχο μουσικό οδοιπορικό είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν οι λάτρεις των ωραίων ήχων, με «οδηγό» το πολυβραβευμένο σχήμα VIBRATO, τμήμα του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, το βράδι του Σαββάτου (18/9) στο ΣΠΚ. Μια ξεχωριστή συναυλία που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πύργου, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας.

Πλήθος κόσμου και πολλοί εκπρόσωποι της Δημοτικής αρχής παρακολούθησαν τη συναυλία του VIBRATO. Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος έδωσε από νωρίς το «παρών», ενώ στις πρώτες θέσεις μαζί του, απόλαυσαν τη συναυλία ο Ηλείος μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Κώστας Τριανταφυλλόπουλος. Ανάμεσά στο πλήθος κόσμου ήταν επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Νώντας Κυριαζής, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Σπηλιωτόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του γραφείου Εθελοντισμού Γιάννης Πλεμμένος, η αντιπρόεδρος του ΔΟΠΠ Αγγελική Ζάγκλαρη, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ηλείας Γιώργος Φωτεινόπουλος κ.α.

Την εκδήλωση «άνοιξε» με έναν σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος, ο οποίος μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για το έργο και τις δράσεις του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας της Πάτρας, έκανε ανοιχτή πρόταση δημιουργίας μιας ανάλογης Ορχήστρας στον Πύργο. «Να βγουν προς τα «έξω» τα παιδιά του Πύργου που ασχολούνται με τη μουσική, και να αποκτήσει κι ο Δήμος Πύργου μια ορχήστρα αντάξια των μουσικών ταλέντων της πόλης μας. Πρέπει να σταματήσει αυτή η πολύπλευρη εσωστρέφεια της πόλης».

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του κ. Αντωνακόπουλου σε μια τέτοια πρόταση, ο οποίος μιλώντας μετά το τέλος της εκδήλωσης είπε: «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι «αγωγή της ψυχής». Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε μια τέτοια ορχήστρα στην πόλη μας και μπορούμε να την δημιουργήσουμε. Οι άνθρωποι με ευαισθησίες είναι η ήρεμη δύναμη της πόλης μας. Έχουμε σε όλο το χώρο της τέχνης πρωτοβουλίες. Πρέπει να τις ενοποιήσουμε, να τις συνθέσουμε, να περιορίσουμε τα «εγώ» μας και να προχωρήσουμε στο «εμείς». Είμαστε υποχρεωμένοι να φρενάρουμε την κατάπτωση της σύγχρονης κοινωνίας. Και πώς γίνεται αυτό; Μόνο μέσω της τέχνης. Γιατί η τέχνη βγάζει από τον άνθρωπο τα ανώτερα στοιχεία της προσωπικότητάς του και καταστέλλει τα πάθη, τον πρωτογονισμό...»

Το σχήμα VIBRATO, υπό τη διεύθυνση του κιθαρίστα Γιώργου Αθανασακόπουλου, παρουσίασε ένα ποικίλο πρόγραμμα με τη μουσική του Δημήτρη Λάγιου, την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και του Ανδρέα Κάλβου, τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Ανδρέου, του Ηλία Ανδριόπουλου και μελοποιημένα τραγούδια του ποιητή Διον. Καρατζά.   

Νίκος Κοροβέσης: «Ισχυρές συνεργασίες με ποιότητα» - Μία ποιοτική βραδιά με σφραγίδα της Πολυφωνικής Πάτρας

Πολιτισμος

Μία αξέχαστη ποιοτική βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι πολίτες της Ηλείας το βράδυ του Σαββάτου στον Πύργο. Οι μελωδίες της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών υπό την καθοδήγηση του κ. Σολωμού, ιδρυτή και ενεργού υπηρέτη της τέχνης της μουσικής, έκλεψαν τις εντυπώσεις και έφεραν αισιοδοξία στο κοινό.

 

Η μουσική παράσταση της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας που «αγκαλιάζεται» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί μία εκ των δύο πολιτιστικών δράσεων που πραγματοποιούνται σε Πύργο και Πάτρα τις προσεχείς ημέρες. Αποτελεί προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής η ανάδειξη της πλούσιας μουσικής κληρονομιάς με μία σειρά από όμοια Πολιτιστικά δρώμενα.

 

Με μήνυμά του προς τους παρευρισκόμενους ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, εξέφρασε το θαυμασμό του για το έργο και την Ιστορία της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, ενώ παράλληλα εκθείασε τη δράση και τη συνεισφορά του κ. Σολωμού στο χώρο της μουσικής. Ο Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε και στην πολύ σημαντική συνεισφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας, με την οποία υλοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση, όπως και επίσης και στο Δήμο Πύργου. «Οι ισχυρές συνεργασίες με ποιότητα αποτελούν προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοροβέσης.

 

Η εκδήλωση της Πολυφωνικής Χορωδίας στην Πάτρα θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου.  

 

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Απόψε η μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στη μνήμη και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στο Πάρκο Ξυστρή • Δωρεάν για το κοινό

Πολιτισμος

Ο Δήμος Πύργου διοργανώνει απόψε τη μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και το τεράστιο έργο που κληροδότησε σε όλο τον κόσμο, στο Πάρκο Ξυστρή, στις 21.00, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με την Πέγκυ Ζήνα, τον Σπύρο Κουτσοβασίλη και τον «δικό μας» Γιάννη Κορίζη, μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι με πυξίδα τα μελοποιημένα έργα του κορυφαίου δημιουργού.

Για τον Μίκη του κόσμου, τον Μίκη της Ελλάδας, τον Μίκη του Πύργου… Στην πόλη που έζησε, δημιούργησε τις πρώτες μου μουσικές, ανέπτυξε τις πρώτες του πολιτικές ανησυχίες… Στην πόλη που τόσο αγάπησε, και νοστάλγησε λίγο πριν το τέλος του να ξαναζήσει, θα ακουστούν σε μια μοναδική βραδιά μελωδίες που «έντυσαν» τον πιο συγκλονιστικό ποιητικό λόγο.

Η ανακοίνωση έγινε δια στόματος δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων. «Από την πόλη που έζησε, και νοστάλγησε να ξαναζήσει, οφείλουμε να τιμήσουμε αυτόν τον ήρωα της Τέχνης, τον ήρωα των κοινωνικών αγώνων. Στις 17/9 θα έχουμε εδώ την Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη με την Πέγκυ Ζήνα, δωρεάν για το κοινό!» είπε, εισπράττοντας τον ενθουσιασμό και το θερμό χειροκρότημα όλων.

-Η συναυλία διοργανώνεται από τον Δήμο Πύργου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου, σε συνεργασία με την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού, και με την πολύτιμη συνδρομή της άμισθης συμβούλου του Δήμου σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Φλώρας Παπαγιαννάκη.

Το πρόγραμμα

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση.

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως με τη μουσική του επιδίωκε πάντα να υπηρετεί τον ποιητικό λόγο. Όπως και η ποίηση έχει «υπηρετήσει» τη μουσική του. Γεγονός απόλυτα φυσικό αν αναλογιστεί κανείς τη στιβαρότητα της μουσικής αρχιτεκτονικής, τη συνάντηση της δυτικής μουσικής παράδοσης σε όλες της τις εκφάνσεις με τους λαϊκούς δρόμους, το βυζαντινό μέλος, το δημοτικό και το επαναστατικό τραγούδι σ' ένα καινοτόμο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν ποιητικά έργα που δεν μπορούμε πια να τα διαβάσουμε δίχως να αναδυθεί αβίαστα εντός μας και να κυλήσει γρήγορα από το νου στα χείλη, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έτσι που αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνεται θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας: Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Καρυωτάκης, Γκάτσος, Γ. Θεοδωράκης, Ρ. Χατζιδάκι, Τριπολίτης, Κατσαρός, Καβάφης, Σολωμός, Σικελιανός, Καμπανέλλης, Καρατζάς, Λόρκα, Νερούδα…

Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στο… Θεοδωρακικό μουσικό σύμπαν υπάρχουν σπουδαία - και στην πλειοψηφία του κομβικά - έργα σε ποίηση του ίδιου του δημιουργού.

 

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Τραγούδια αγαπημένα από το πολυβραβευμένο σχήμα VIBRATO

Πολιτισμος

Ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραπεζικών Ηλείας, συνδιοργανώνουν τη μουσική εκδήλωση με το πολυβραβευμένο σχήμα VIBRATO, το Σάββατο Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου  και ώρα 8,30μμ. στο Πάρκο ΣΠΚ. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. 

Το πολυβραβευμένο σχήμα VIBRATO, τμήμα του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας , θα παρουσιάσει ένα ευρύ μουσικό οδοιπορικό. Στο ποικίλο πρόγραμμα του ,περιλαμβάνεται η μουσική του Δημήτρη Λάγιου, η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και του Ανδρέα Κάλβου, τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ,του Γιώργου Ανδρέου, του Ηλία Ανδριόπουλου κα μελοποιημένα τραγούδια του ποιητή Διον. Καρατζα.   

Η όλη παρουσία είναι μια σύνθεση   των τριών μορφών τέχνης [ποίηση-εικόνα/φωτογραφία-μουσική που θα παρουσιαστεί με την θεατρική απόδοση των καλλιτεχνών.   

Το σχήμα VIBRATO στην πολυετή διαδρομή του έχει παρουσιάσει πλήθος μουσικο-θεατρικών παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα, σε φεστιβάλ, εκδηλώσεις, συνέδρια κ.α.  αποκομίζοντας ενθουσιώδη σχόλια και κρητικές. Διευθυντής της Ορχήστρας είναι ο γνωστός  ,συνθέτης και κιθαρίστας.Γιώργος Αθανασακόπουλος 

 

Το πολυβραβευμένο σχήμα VIBRATO,τμήμα του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας ,θα εμφανιστεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου,ώρα 8,30μμ,στο Πάρκο ΣΠΚ

Πολιτισμος

Το πολυβραβευμένο σχήμα VIBRATO,τμήμα του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας ,θα εμφανιστεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου,ώρα 8,30μμ,στο Πάρκο ΣΠΚ ,και θα παρουσιάσει ένα ευρύ μουσικό οδοιπορικό. 

     Στο ποικίλο πρόγραμμα του,περιλαμβάνεται η μουσική του Δημήτρη Λάγιου,την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και του Ανδρέα Κάλβου,τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ,του Γιώργου Ανδρέου,Ηλία Ανδριόπουλου κα μελοποιημένα τραγούδια του ποιητή Διον.Καρατζα.
      Η όλη παρουσία είναι μια σύνθεση   των τριών μορφών τέχνης [ποίηση-εικόνα/φωτογραφία-μουσική που θα παρουσιαστεί με την θεατρική απόδοση των καλλιτεχνών.
      Το σχήμα VIBRATO στην πολυετή διαδρομή του έχει παρουσιάσει πλήθος μουσικο-θεατρικών παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα,σε φεστιβάλ,εκδηλώσεις,συνέδρια κλ αποκομίζοντας ενθουσιώδη σχόλια και κρητικές. 
      Διευθυντής της Ορχήστρας είναι ο γνωστός  ,συνθέτης και κιθαρίστας.Γιώργος Αθανασακόπουλος 
      Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
      Η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα της συνδιοργάνωσης της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας ,του Δημοτικού Οργανισμου Πολιτισμου Πύργου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας.
 

To video της παρουσίασης του βιβλίου του Σάκη Τραμπαδώρου για την Ναυτιλία στον Πύργο την περίοδο του Καποδίστρια και της Αντιβασιλείας (1829-1835)

Πολιτισμος

 Το video της παρουσίασης.

H εκδήλωση ήταν εξαιρετικά επιτυχής, ενώ το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον.

 

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Συναυλία αφιέρωμα στη μνήμη και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στο Πάρκο Ξυστρή (17/9) • Δωρεάν για το κοινό

Πολιτισμος

Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και το τεράστιο έργο που κληροδότησε σε όλο τον κόσμο, διοργανώνει ο Δήμος Πύργου την Παρασκευή 17/9 στο Πάρκο Ξυστρή, στις 21.00, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με την Πέγκυ Ζήνα, τον Σπύρο Κουτσοβασίλη και τον «δικό μας» Γιάννη Κορίζη, μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι με πυξίδα τα μελοποιημένα έργα του κορυφαίου δημιουργού.

Για τον Μίκη του κόσμου, τον Μίκη της Ελλάδας, τον Μίκη του Πύργου… Στην πόλη που έζησε, δημιούργησε τις πρώτες μου μουσικές, ανέπτυξε τις πρώτες του πολιτικές ανησυχίες… Στην πόλη που τόσο αγάπησε, και νοστάλγησε λίγο πριν το τέλος του να ξαναζήσει, θα ακουστούν σε μια μοναδική βραδιά μελωδίες που «έντυσαν» τον πιο συγκλονιστικό ποιητικό λόγο.

Η ανακοίνωση έγινε δια στόματος δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων. «Από την πόλη που έζησε, και νοστάλγησε να ξαναζήσει οφείλουμε να τιμήσουμε αυτόν τον ήρωα της Τέχνης, τον ήρωα των κοινωνικών αγώνων. Στις 17/9 θα έχουμε εδώ την Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη με την Πέγκυ Ζήνα, δωρεάν για το κοινό!» είπε εισπράττοντας τον ενθουσιασμό και το θερμό χειροκρότημα όλων. Η συναυλία διοργανώνεται από τον Δήμο Πύργου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου, σε συνεργασία με την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού, και με την πολύτιμη συνδρομή της άμισθης συμβούλου του Δήμου σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Φλώρας Παπαγιαννάκη.

 

Το πρόγραμμα

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση. 

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως με τη μουσική του επιδίωκε πάντα να υπηρετεί τον ποιητικό λόγο. Όπως και η ποίηση έχει «υπηρετήσει» τη μουσική του. Γεγονός απόλυτα φυσικό αν

αναλογιστεί κανείς τη στιβαρότητα της μουσικής αρχιτεκτονικής, τη συνάντηση της δυτικής μουσικής παράδοσης σε όλες της τις εκφάνσεις με τους λαϊκούς δρόμους, το βυζαντινό μέλος, το δημοτικό και το επαναστατικό τραγούδι σ' ένα καινοτόμο αποτέλεσμα. 

 

Υπάρχουν ποιητικά έργα που δεν μπορούμε πια να τα διαβάσουμε δίχως να αναδυθεί αβίαστα εντός μας και να κυλήσει γρήγορα από το νου στα χείλη, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έτσι που αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνεται θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας: Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Καρυωτάκης, Γκάτσος, Γ. Θεοδωράκης, Ρ. Χατζιδάκι, Τριπολίτης, Κατσαρός, Καβάφης, Σολωμός, Σικελιανός, Καμπανέλλης, Καρατζάς, Λόρκα, Νερούδα…

Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στο… Θεοδωρακικό μουσικό σύμπαν

υπάρχουν σπουδαία - και στην πλειοψηφία του κομβικά - έργα σε ποίηση του ίδιου του δημιουργού.

 

 

Προτεινόμενο βιβλίο - Mark Mazower, Σκοτεινή ήπειρος - Ο ευρωπαϊκός εικοστός αιώνας, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2001

Ιστορία

Η Ευρώπη στον εικοστό αιώνα απέδειξε ότι δεν ήταν η φυσική πατρίδα της ελευθερίας και της δημοκρατίας όσο ένα εφιαλτικό εργαστήρι κοινωνικού και πολιτικού πειραματισμού. Εκεί κατέλυσε και ανέπλασε πολλές φορές τον εαυτό της μέσα από τον πόλεμο, την επανάσταση, τον οικονομικό και ιδεολογικό ανταγωνισμό. Ο φασισμός και ο κομμουνισμός εκδηλώθηκαν έτσι ως εναλλακτικές λύσεις απέναντι στη δημοκρατία και προσέλκυσαν διανοούμενους και μάζες χάρη στους δυναμικούς τρόπους με τους οποίους αντιμετώπιζαν τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Μέχρι το 1940 οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είχαν απογοητευτεί από τη δημοκρατική διακυβέρνηση, και το μέλλον της Ευρώπης ήταν στα χέρια του Χίτλερ. Μόνο η ήττα της ναζιστικής Νέας Τάξης έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στη δημοκρατία και μόνο η υπεροχή του καπιταλισμού απέναντι στον κομμουνισμό εξασφάλισε το θρίαμβό της το 1989. Διατρέχοντας απ` άκρη σ` άκρη την ήπειρο, από τη δυτική Ευρώπη μέχρι τη Ρωσία και τα Βαλκάνια (και μάλιστα με ασυνήθιστα πυκνές αναφορές στην Ελλάδα), ο Μαζάουερ δείχνει την εμπλοκή της σε μια αμφίρροπη πάλη ανάμεσα στην ανεκτικότητα και τη φυλετική εξόντωση, τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες και τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό, το φορτισμένο παρελθόν και το άδηλο μέλλον μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αδιάκοπη εξέλιξη.

Πηγή: https://www.captainbook.gr/

Ένα τεκμήριο για τον Μίκη Θεοδωράκη - Η απαγόρευση της ακρόασης του έργου του στην Ηλεία

Ιστορία

Ένα τεκμήριο για την απαγόρευση της ακρόασης του μουσικού έργου στην Ηλεία.

Το κείμενο είναι ευδιάκριτο και μπορείτε να το διαβάσετε.

 

 

Παραγγελίες στο βιβλιοπωλείο του Δ. Τραμπαδώρου για το νέο βιβλίο του Διον. Ι. Τραμπαδώρου, Η ναυτιλία στον Πύργο της Ηλείας κατά την περίοδο 1829 - 1835, Εκδόσεις Αλώνι, Πύργος 2020

Ιστορία

Σύντομη παρουσίαση

Η παρούσα εργασία φιλοδοξεί να συμβάλλει στη μελέτη του ζητήματος της εμπορικής ναυτιλίας στην περιοχή του Πύργου της Ηλείας την περίοδο των απαρχών του νεοελληνικού κράτους, και συγκεκριμένα την περίοδο 1829-1835, μέσα από την ενασχόληση με έγγραφα από το Αρχείο των Δημοσίων Μνημόνων.

            Στα πλαίσια αυτά προσπαθήσαμε να αποδώσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατούσε στη ναυτιλία και το εμπόριο στη συγκεκριμένη περιοχή. Και αυτό υπό τον περιορισμό ότι είναι ένα θέμα, ουσιαστικά, ανεξερεύνητο, με πολύ περιορισμένα βιβλιογραφικά δεδομένα, μιας και η περιοχή της Ηλείας και του Πύργου, ειδικότερα, δεν συγκαταλέγεται στους σημαντικούς ναυτότοπους.

            Παρ' όλα αυτά, μέσα από τα μεταγεγραμμένα έγγραφα των Δημοσίων Μνημόνων της εποχής, αναδεικνύονται σημαντικά ζητήματα που αφορούν το θέμα μας, τόσο ειδικά για την περιοχή και για την περιοχή του Ιονίου Πελάγους, όσο και για το ζήτημα της εμπορικής ναυτιλίας των Ελλήνων στο σύνολό της. Άλλωστε, το υλικό της παρούσας εργασίας λειτουργεί τόσο από την άποψη της καταγραφής της τότε πραγματικότητας, στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και από την άποψη της κατασκευής ενός μεθοδολογικού εργαλείου έρευνας και ερμηνείας πτυχών της πραγματικότητας αυτής.

            Θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στον κ. Πάνο Ν. Δασιό, που μου παραχώρησε τα έγγραφα, στη σύζυγό μου Καλλιόπη Λουμιώτη-Γουρλομάτη που με στήριξε ολόψυχα και σε όλους του φίλους, όπου και να βρίσκονται, και οι οποίοι ενθέρμως με εμψύχωσαν.

Παραγγελίες για το νέο βιβλίο στο βιβλιοπωλείο του Διον. Τραμπαδώρου, μέσω email, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., στο messeneger του facebook (Διονύσιος Τραμπαδώρος - Βιβλιοπωλείο) ή τηλεφωνικώς στο 6970029684. 

 

 

                                                                                      Διονύσιος Τραμπαδώρος

                                                                                Πύργος Ηλείας, Απρίλιος 2020

 

 

 

 

Προτεινόμενο βιβλίο - Mark Mazower, Σκοτεινή ήπειρος - Ο ευρωπαϊκός εικοστός αιώνας, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2001

Ιστορία

Η Ευρώπη στον εικοστό αιώνα απέδειξε ότι δεν ήταν η φυσική πατρίδα της ελευθερίας και της δημοκρατίας όσο ένα εφιαλτικό εργαστήρι κοινωνικού και πολιτικού πειραματισμού. Εκεί κατέλυσε και ανέπλασε πολλές φορές τον εαυτό της μέσα από τον πόλεμο, την επανάσταση, τον οικονομικό και ιδεολογικό ανταγωνισμό. Ο φασισμός και ο κομμουνισμός εκδηλώθηκαν έτσι ως εναλλακτικές λύσεις απέναντι στη δημοκρατία και προσέλκυσαν διανοούμενους και μάζες χάρη στους δυναμικούς τρόπους με τους οποίους αντιμετώπιζαν τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Μέχρι το 1940 οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είχαν απογοητευτεί από τη δημοκρατική διακυβέρνηση, και το μέλλον της Ευρώπης ήταν στα χέρια του Χίτλερ. Μόνο η ήττα της ναζιστικής Νέας Τάξης έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στη δημοκρατία και μόνο η υπεροχή του καπιταλισμού απέναντι στον κομμουνισμό εξασφάλισε το θρίαμβό της το 1989. Διατρέχοντας απ` άκρη σ` άκρη την ήπειρο, από τη δυτική Ευρώπη μέχρι τη Ρωσία και τα Βαλκάνια (και μάλιστα με ασυνήθιστα πυκνές αναφορές στην Ελλάδα), ο Μαζάουερ δείχνει την εμπλοκή της σε μια αμφίρροπη πάλη ανάμεσα στην ανεκτικότητα και τη φυλετική εξόντωση, τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες και τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό, το φορτισμένο παρελθόν και το άδηλο μέλλον μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αδιάκοπη εξέλιξη.

Πηγή: https://www.captainbook.gr/

Ένα τεκμήριο για τον Μίκη Θεοδωράκη - Η απαγόρευση της ακρόασης του έργου του στην Ηλεία

Ιστορία

Ένα τεκμήριο για την απαγόρευση της ακρόασης του μουσικού έργου στην Ηλεία.

Το κείμενο είναι ευδιάκριτο και μπορείτε να το διαβάσετε.

 

 

Προτεινόμενο βιβλίο - Διονυσίου Ι. Τραμπαδώρου - Ο Άγιος Διονύσιος και η Ζακυνθινή Κοινωνία της εποχής του.

Ιστορία

 

Χωρίς διάθεση να αποδεχθεί στερεότυπα ο κ. Τραμπαδώρος επιχειρεί να προσεγγίσει την προσωπικότητα του Αγίου της συγχώρεσης, μετεωριζόμενος μεταξύ της πίστης και της αμφισβήτησης, όπως αρμόζει στις ιστορικές μελέτες. Το θέμα με το οποίο καταπιάστηκε είναι πολύ μεγάλο και θέτει πολλά ζητήματα. Καμμία όμως ιστορική μελέτη δεν είναι αμετάκλητη και γι’ αυτό χαρακτήρισα το βιβλίο του, προσέγγιση.

Υποστηρίζει ότι η προσωπικότητα του Αγίου Διονυσίου αναδεικνύεται μέσα από τη ζακυνθινή κοινωνία του 17ου αιώνα. Πιστεύω ότι και οι δύο πόλοι (Άγιος Διονύσιος – Ζακυνθινή κοινωνία του 17ου αιώνα), έχουν αυτόνομη δυναμική, σε διαφορετικό πεδίο ο καθένας και ότι λειτουργούν συμπληρωματικά ο ένας για τον άλλο. Απλά η ακτινοβολία του Αγίου Διονυσίου επηρρέασε και επηρρεάζει μέχρι σήμερα τη ζακυνθινή κοινωνία, παρά τις ιδιαιτερότητες αυτής της σχέσης.

Η αντίθεση του τοπικού κλήρου με τον κλήρο της Κεφαλονιάς, η αντίθεση με την Κόρινθο και η διαπάλη ανάμεσα στους Βενετούς και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τα εκκλησιαστικά ζητήματα των ορθοδόξων πληθυσμών, που τελούσαν υπό βενετική κυριαρχία, είναι τρία στοιχεία που οριοθετούν το πλαίσιο της έρευνας του συγγραφέα.

Είναι επαρκώς κατατοπιστικά όσα αναφέρει ο κ. Τραμπαδώρος για την καταγωγή της οικογένειας Σιγούρου και για τη ζακυνθινή κοινωνία της εποχής που έζησε ο Άγιος Διονύσιος, κατά κόσμο Δραγανίγος Σιγούρος.

Για την κοινωνική διαστρωμάτωση επισημαίνει ότι εξαρχής σχηματίστηκαν συγκεκριμένες τάξεις, ότι το σώμα των ευγενών διαμορφώθηκε σταδιακά μέσα από μία θεσμική διαδικασία και ότι αποτελεί προϊόν μιάς συνθήκης, η οποία οδήγησε στην αποκοπή από τον αστικό κορμό μιάς ομάδας ατόμων, που διακρίνονταν από ορισμένα χαρακτηριστικά.

Η οικογένεια του Αγίου Διονυσίου συγκαταλέγετο στο ανερχόμενο στρώμα, το οποίο δραστηριοποιείτο και αναπτύσσετο οικονομικά στο εμπορικό παράλιο και σιγά-σιγά άρχισε να διεκδικεί δικαίωμα συμμετοχής στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε ηλικία 21 ετών, στις 13 Νοεμβρίου 1568, ο Δραγανίγος Σιγούρος εκάρη μοναχός και «σύμφωνα με τις ευχές της εκκλησιαστικής αναβαπτίσεως», έλαβε το όνομα Δανιήλ. Λίγες μέρες αργότερα (19 Νοεμβρίου 1568) ο προβλεπτής Ζακύνθου του παραχώρησε ισόβια, ως δημόσιο κυριαρχικό δικαίωμα, την ιστορική Μονή της Παναγίας Αναφωνήτριας.

Από την πρώτη στιγμή της κουράς του, επέλεξε ως μοναστήρι της μετανοίας του, την Αυτοκρατορική Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Παναγίας Παντοχαράς των Στροφάδων. Ακολούθησε η χειροτονία του ως πρεσβυτέρου και ο διορισμός του ως ηγουμένου της Αναφωνήτριας (1570).

Στις αρχές Ιουνίου 1571 η Ζάκυνθος απειλήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι, με 350 πλοία και 12.000 άνδρες, προσπάθησαν να καταλάβουν το νησί. Οι Ζακυνθινοί απέκρουσαν τις τουρκικές επιθέσεις και στις 7 Οκτωβρίου 1571 τα Ιόνια νησιά, η ιδιότυπη αυτή «κοινωνία συνόρων», όπως εύστοχα τη χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, όπου συγκρούστηκαν παραδόσεις και δόγματα, αισθητικές και μύθοι, γλώσσες και συνήθειες, δοξασίες και ιδεολογίες, πολιτικές αντιλήψεις και οικονομικές βλέψεις, στρατηγικές και όπλα, έπαψαν να ζουν με τον κίνδυνο. Ο ενωμένος χριστιανικός στόλος, υπό τον Δον Ζουάν τον Αυστριακό, κατατρόπωσε τον Οθωμανικό στόλο στα νησιά Εχινάδες, σε μία ναυμαχία που έμεινε στην ιστορία ως Ναυμαχία της Ναυπάκτου και έδωσε τέλος στην τουρκική απειλή.

Το 1577 ο Δανιήλ Σιγούρος χειροτονήθηκε στην Αθήνα επίσκοπος Αίγινας, Ύδρας, Πόρου και Αγκιστρίου και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Νικάνωρ, που τον χειροτόνησε, του έδωσε το όνομα Διονύσιος, για να τιμήσει τον πολιούχο των Αθηνών, Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Ήταν ο πρώτος ορθόδοξος επίσκοπος Αίγινας μετά την καταστροφή του Βαρβαρόσα (1537). Η αρχιερατεία του ήταν βραχεία και το 1578 επέστρεψε στη Ζάκυνθο και έμεινε στο μοναστήρι της Αναφωνήτριας. Παράλληλα ορίστηκε από τον Πατριάρχη Ιερεμία Β΄ χωροεπίσκοπος και πρόεδρος Ζακύνθου.

Παρότι το βιβλίο του κ. Τραμπαδώρου δεν είναι ογκώδες, περιέχει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, που κατατοπίζουν τον αναγνώστη, χωρίς περιττές φλυαρίες, επαναλήψεις και ανούσιες λεπτομέρειες.

Η έντονη πνευματική παρουσία του Διονυσίου Σιγούρου ενόχλησε τον επίσκοπο Κεφαλληνίας και Ζακύνθου Φιλόθεο Λοβέρδο και βρήκε την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί την κατάσταση η Βενετία, η οποία υποδαύλιζε το χάσμα του εκκλησιαστικού ανταγωνισμού Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, για να εξυπηρετήσει τους επεκτατικούς σκοπούς της.

Πολύς λόγος γίνεται για τη στρωματική διαμόρφωση της ζακυνθινής κοινωνίας, στα τέλη του του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα και για τα φαινόμενα εξωθεσμικής επιβολής του δικαίου, που παραπέμπουν στο δίκαιο του ισχυροτέρου. Η σύγκρουση μεταξύ των οικογενειών Μονδίνου και Σιγούρου κυριολεκτικά διχοτόμησε το νησί. Η αιτία ήταν τα πρωτεία στο Συμβούλιο της Κοινότητας. Θύμα αυτής της σύγκρουσης ήταν και ο Κωνσταντής Σιγούρος, αδελφός του Αγίου Διονυσίου, του οποίου ο φονιάς, κυνηγημένος από τις Αρχές, έφθασε στο μοναστήρι της Αναφωνήτριας, όπου τον έκρυψε ο Άγιος Διονύσιος και τον βοήθησε να φύγει στην Κεφαλονιά.

Η προσέγγιση του θέματος από το συγγραφέα γίνεται με μεθοδικότητα και τεκμηριώνει όσα υποστηρίζει. Στο τέλος παραθέτει σειρά συμβολαιογραφικών εγγράφων, που σχετίζονται με την οικογένεια του Αγίου και τον ίδιο. Είναι άξιος συγχαρητηρίων για τον κόπο που έκανε και το αποτέλεσμα είναι σημαντικό. Σ’ ένα μικρό τόμο περιέλαβε όσα στοιχεία είναι απαραίτητα για να αποκομίσει ο μέσος αναγνώστης πλήρη εικόνα για τη ζωή του Αγίου Διονυσίου και τη ζακυνθινή κοινωνία της εποχής του. Μπορεί το βιβλίο του να μην ικανοποιήσει τους ειδικούς, που είναι οι πιό λίγοι, είμαι βέβαιος όμως ότι θα ικανοποιήσει τους μέσους αναγνώστες, που είναι οι περισσότεροι και αποτελούν το πιο δυναμικό αναγνωστικό κοινό.

Χρήστος Αθαν. Μούλιας

Δικηγόρος-Συγγραφέας

 

Εκδήλωση – Παρουσίαση του βιβλίου του Δ.Ι. Τραμπαδώρου με θέμα την Ναυτιλία στην περιοχή του Πύργου κατά την Καποδιστριακή περίοδο και την Αντιβασιλεία (1829-1835)

Ιστορία