425 New Articles

Στις θριαμβευτικές… ήττες - του Νίκου Διαμαντόπουλου

Στις θριαμβευτικές… ήττες - του Νίκου Διαμαντόπουλου

Απόψεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στις θριαμβευτικές… ήττε

 




 

Του Νίκου Διαμαντόπουλου – Ηλιδαίου

 

«Εάλω η Πόλις», σα ν’ ακούστηκε εκείνο το ξημέρωμα της 29ης Μαΐου του 1453 μ.Χ.. Μα είναι και ‘κείνος ο στίχος του ποιητή που ‘ρθε χρόνια μετά, μια αλήθεια για να πει… που στα τείχη αντηχεί. «Ουκ εάλω η βασιλεύουσα ψυχή των Ελλήνων»! Τι κι αν τ’ όνομα του Νικηφόρου Βρεττάκου, δήλωνε ότι έφερε τη νίκη…

Οι Έλληνες (στην αυθεντική παιδαγωγική και πνευματική εκδοχή τους και προς τιμήν τους) δεν ενδιαφέρονται τόσο ούτε τιμούν μόνο τις νίκες, αλλά υμνούν τους αγώνες, τις θυσίες, τις ασυμβίβαστες παρακαταθήκες, τις αντιστασιακές ενέργειες, τις προασπίσεις των ιδανικών, τις ήττες τις μεγάλες. Τις ήττες τις νικητήριες, τις θριαμβευτικές ήττες…

Οι Θερμοπύλες δεν εξέλαβαν λιγότερη δόξα από τον Μαραθώνα ή τη Σαλαμίνα. Αναλόγως και με την Άλωση της Πόλης. Αντιστοίχως στο Μανιάκι ή σε ορόσημα όπως το Μεσολόγγι που ακόμη συγκλονίζει, το Σούλι και το Ζάλογγο, γεγονότα που χαρακτήρισαν μια εποχή με σημείο αναφοράς την Εθνεγερσία του ‘21. Όπως και με κάθε στιγμή που ενέπνευσε τους Έλληνες για το Έπος του ’40 και την Εθνική Αντίσταση! Γιατί οι νίκες που φέρει το ελληνικό πνεύμα της αυθεντικότητας από την αρχαιότητα, είναι καταστάσεις που διέπουν άλλα επίπεδα καλλιεργώντας διαφορετικές διαστάσεις… για το ανθρώπινο ιδεώδες.

Αυτό το αρχαίο μα αθάνατο πνεύμα, που λέει κι ο ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων… με την υπογραφή του Κωστή Παλαμά. Αν και στο… «διαχρονικό» ερώτημα «Έλληνες ή Ρωμιοί», όπως σχηματοποιήθηκε μάλιστα και σε συγγραφική αναπαραγωγή (iWriteLux Orbis, 2020, από τις εφημερίδες «Αγών» & «Άστυ», 1901), θα τεθούμε απέναντι από τον ολυμπιακό ποιητή… συμφωνώντας πιότερο με τον λαογράφο Νικόλαο Πολίτη και πριν καν τεθεί το ζήτημα. Έλληνες. Ερχόμενοι μάλιστα, από πολύ μακριά και οφείλοντας έτσι, να υψώσουμε τις πανανθρώπινες και αξιακές ιδέες που -έστω και υποσυνείδητα- κουβαλάμε!

Ο Έλληνας, ως προς την αυθεντική και ιδεατή εκδοχή, ενσωματώνει τα ιδανικά και διαχρονικές αξίες, αλλά και τα ελαττώματα του γένους. Ο αγώνας γίνεται πλέον, για να επικρατήσουν μέσα μας έναντι των παθών μας, ιδέες και αξίες που λάμπρυναν την Οικουμένη και γαλούχησαν την ανθρωπότητα!

 

- Νέα Ήλιδα, Ιούνιος 2021 μ.Χ.

 

* Από την προσωπική συλλογή ανέκδοτων μικρών κειμένων του υπο-γράφοντος.

 

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.