446 New Articles

Δελτία τύπου - ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΛΑΤΣΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΥΡΓΟΥ - «Ελευθέρια Επτανήσων»: Εορτάστηκε για πρώτη φορά

Δελτία τύπου - ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΛΑΤΣΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΥΡΓΟΥ - «Ελευθέρια Επτανήσων»: Εορτάστηκε για πρώτη φορά

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στ. Καννής: «Κοινά ιστορικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά συνδέουν τα τρία νησιά με την Ηλεία».

 

✅Με μία ξεχωριστή εκδήλωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο,  η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πύργου σε συνεργασία με τον Δήμο Πύργου την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού εορτάστηκε  για πρώτη φορά η «Ελευθέρια Επτανήσων» που σηματοδοτεί την επέτειο παράδοσης της Σημαίας της Ιονίου Πολιτείας στο λιμάνι του Κατακόλου που έγινε στις 23 Μαΐου 1864.

✅Όπως είναι γνωστό τα Ιόνια Νησιά παραχωρήθηκαν από την Αγγλία στην Ελλάδα. Η  παράδοση της σημαίας της Ιόνιας Πολιτείας που ήταν μέχρι τότε το επίσημο κράτος των νησιών Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, έγινε πάνω στην φρεγάτα ¨Ελλάς¨ όπου βρισκόταν ο Βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος ο Α΄ ο οποίος την πήρε στα χέρια του από τον Άγγλο ύπατο αρμοστή

✅Ο ιστορικός του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ειρηναίος Σταματόπουλος, οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου ενώ αναφέρθηκε και στα κοινά χαρακτηριστικά που συνδέουν τα Ιόνια Νησιά με την Ηλεία.

✅Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του τόνισε πως τα κοινά στοιχεία, (ιστορικά, πολιτισμικά κ.α.) των τριών νησιών του Ιονίου με την Ηλεία και την Αχαΐα, καλλιεργούν την σκέψη πως μπορούν να αποτελέσουν μία διοικητική ενότητα.

✅Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, οι Πρόεδροι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Γιάννης Νικολόπουλος και τους παραρτήματος Ηλείας της ΕΑΑΝ Πλοίαρχος ε.α.  Ζώης Υφαντής π.ν. καθώς και της Κεντρικής ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχος ε.α. Στέλιος Μάρκου π.ν. ,ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ Ευγενία Χριστοπούλου.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια από τα Επτάνησα που ερμήνευσε η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας κ. Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση.

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.