414 New Articles

Δελτίο τύπου - Διονύσης Καλαματιανός στο OPEN: «Προοδευτική συνεργασία σε κοινωνική, προγραμματική και εκλογική βάση»

Δελτίο τύπου - Διονύσης Καλαματιανός στο OPEN: «Προοδευτική συνεργασία σε κοινωνική, προγραμματική και εκλογική βάση»

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδος" του OPEN TV.

Για τις διεργασίες που παρατηρούνται στον προοδευτικό χώρο, τόνισε:

«Η προοπτική συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων δεν είναι κάτι νέο, πρώτος την είχε αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποδείξει στην πράξη και με την απλή αναλογική που κατέθεσε και ψήφισε ότι επιδιώκει τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Δυστυχώς στο παρελθόν δεν προχώρησε αυτή η προοπτική, όμως, τώρα, κοιτάμε στο παρόν και στο μέλλον.

Ο λαός με την ψήφο του στις πρόσφατες ευρωεκλογές κατέστησε σαφές ότι χρειάζονται προοδευτικές συγκλίσεις. Βεβαίως, αυτό δεν πρέπει να γίνει σε επίπεδο συρραφής κομματικών συσχετισμών, αλλά να υπάρξει προοδευτική συνεργασία σε κοινωνική, προγραμματική και εκλογική βάση. Ήδη σε κοινωνικό επίπεδο έχουν καταγραφεί πετυχημένες προσπάθειες π.χ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία. Επίσης και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έχει υπάρξει πεδίο συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, στη καταψήφιση του σχεδίου νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και σε αίτημα σύστασης προανακριτικής για τα Τέμπη. Οι συνεργασίες, λοιπόν, γίνονται και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερο. Από εκεί και πέρα είναι θέμα και των ηγεσιών να αποφασίσουν για το πως θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι διεργασίες.»

Για τη φθορά της κυβέρνησης, επισήμανε:

«Ο βασικός λόγος αποδοκιμασίας της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές ήταν τα ζητήματα της καθημερινότητας. Ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στη ΝΔ και προφανώς αυτή η αποδοκιμασία στηρίζεται στο γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή έρχεται και νέο "ηλεκτροσόκ" με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι αποδοκιμάστηκε η πολιτική της ΝΔ στα ζητήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, όπως επίσης και στα ζητήματα του κράτους δικαίου.»

Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων, ανέφερε:

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία σκιά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ούτε πανάκριβες εκλογικές καμπάνιες έχουμε κάνει, ούτε σχέση με επιχειρηματικά συμφέροντα έχουμε. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πει και πριν τις ευρωεκλογές ότι δεν μας κρατάει κανείς, δεν έχουμε καμία εξάρτηση και δεν χρωστάμε πουθενά. Μάλιστα έκανε πρόταση και για ορκωτούς λογιστές για τη διενέργεια ελέγχων.

Γνωρίζω ότι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνουμε ένα μεγάλο μέρος του μισθού μας στο κόμμα και τα μέλη δίνουν εισφορές, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και καθαρότητα. Από την άλλη, έχει ενδιαφέρον να μας πουν στη ΝΔ για τις ρυθμίσεις των δανείων της και το πως αποπληρώνονται αυτά τα δάνεια στις τράπεζες. Να μας πουν επίσης για τα θαλασσοδάνεια και γιατί ψήφισαν την ασυλία των τραπεζιτών.»

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.