403 New Articles

Δελτίο τύπου - Να σταματήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες των αγροτών

Δελτίο τύπου - Να σταματήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες των αγροτών

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η ανησυχία στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Ηλείας, καθώς και ολόκληρης της Ελλάδας, βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα λόγω της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, σε δήλωσή του, επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την καθυστέρηση των πληρωμών για το έτος 2024, τονίζοντας ότι τα χρήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς που δυσκολεύονται να επιβιώσουν οικονομικά και επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσων λύσεων.

Όπως αναφέρει ο Ηλείος βουλευτής, η έλλειψη ενημέρωσης από επίσημες πηγές συνεχίζεται, προκαλώντας δικαιολογημένη ανησυχία στους παραγωγούς, ενώ η υπερβολική καθυστέρηση στις πληρωμές των γεωργικών ενισχύσεων αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο, με τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα.

Παρά τις αλλεπάλληλες αλλαγές στις διοικήσεις του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) το χάος συνεχίζεται, τονίζει ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί πρόστιμο από την ΕΕ με καταλογισμό ύψους 280 εκατ. ευρώ για παρατυπίες στις προηγούμενες χρήσεις (2019, 2020, 2021), ενώ νέες ποινές αναμένονται για τις δύο τελευταίες διαχειριστικές περιόδους, κυρίως όσον αφορά τα βοσκοτόπια.

Τη ίδια στιγμή κι ενώ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμές του 2023 ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου και η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024 δεν έχει ξεκινήσει, γεγονός που προκαλεί επιπλέον ανασφάλεια στους παραγωγούς. Οι απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) δεν έχουν εκδοθεί, ενώ οι ασφυκτικές πιέσεις λόγω έλλειψης χρόνου και καλοκαιριού αυξάνουν τον κίνδυνο λαθών, θέτοντας τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε δεινή θέση, υπογραμμίζει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο βουλευτής επισημαίνει επίσης, ότι είναι παράλογο η αίτηση ΟΣΔΕ 2024 να είναι πλήρως λειτουργική στο gov.gr από την 1η Απριλίου 2024 για τις online αιτήσεις, αλλά οι ενέργειες του ΟΠΕΚΕΠΕ να εμποδίζουν την πρόσβαση των ΚΥΔ για να υποβληθούν οι αιτήσεις ΟΣΔΕ των 640.000 αγροτών. Η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε υποστηρίξει ότι το ΟΣΔΕ θα άνοιγε από την 1η Απριλίου και σήμερα μπαίνει ο Ιούλιος χωρίς να έχει ανοίξει η πλατφόρμα. Οι αγρότες, που αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα από την κλιματική αλλαγή, την αύξηση του κόστους παραγωγής, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αδιαφορία της κυβερνητικής πολιτικής, σημειώνει ο Μιχάλης Κατρίνης και τονίζει ότι η πρωτοφανής αυτή καθυστέρηση εμποδίζει την ενεργοποίηση της Κάρτας Αγρότη, στερώντας τους πόρους για τη συνέχιση των καλλιεργειών.

"Όσοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των αγροτών πρέπει να λογοδοτήσουν," καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κατρίνης, ζητώντας άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για την αποκατάσταση της ομαλότητας στις πληρωμές και τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας.


Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.