405 New Articles

Δελτίο τύπου - ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ - «Να μεριμνήσει η κυβέρνηση για την ομαλή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων»

Δελτίο τύπου - ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ - «Να μεριμνήσει η κυβέρνηση για την ομαλή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων»

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Εξαιρετικά δύσκολη και ασφυκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε ότι αφορά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, στις 26 Απριλίου αντί της 1ης Φεβρουαρίου, με τις ολοκληρωμένες οδηγίες για την υποβολή των Δηλώσεων Φυσικών Προσώπων να βγαίνουν περίπου 20 ημέρες αργότερα.

Επιπλέον, με το άνοιγμα του συστήματος υποβολής εντοπίστηκαν -και συνεχίζουν να εντοπίζονται- προβλήματα, τα οποία και αναφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών. Ενδεικτικά πρόκειται για ζητήματα που περιλαμβάνουν λανθασμένους τόκους καταθέσεων και δανείων σε κάποιες τράπεζες, λανθασμένες παρακρατήσεις ελεύθερων επαγγελματιών, καθυστέρηση της ανάρτησης των έκτακτων επιδομάτων των συνταξιούχων, των βεβαιώσεων αποδοχών από ορισμένους φορείς, όπως υγειονομικές περιφέρειες και δήμοι, αργοπορημένη ενημέρωση του συστήματος με τις παροχές e-ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους και καθυστερημένη ανάρτηση επιδομάτων από ΔΥΠΑ.

Εξάλλου, πρέπει να αναφερθεί ότι οι προθεσμίες υποβολής που έχουν καθοριστεί (μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 28 Ιουνίου 2024 αρχική ημερομηνία και πλέον 26 Ιουλίου 2024 με την παράταση που δόθηκε για τα νομικά πρόσωπα), είναι 2 μήνες λιγότερο από τον χρόνο που είχε προβλέψει ο νομοθέτης στην αρχική μορφή του άρθρου 68 του Ν.4172/2013. Πρόκειται για ζητήματα που θίγουν σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους και Φορείς της Ηλείας.

Παράλληλα, την 1η Ιουλίου ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι τα λογιστικά γραφεία θα επιβαρυνθούν με ακόμα μεγαλύτερο όγκο εργασίας, γεγονός που θα κάνει περισσότερο δύσκολη την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εντός των χρονικών πλαισίων που ισχύουν έως τώρα.

Προφανώς η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει και να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, όπως ζητάμε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και με σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να χορηγηθεί μια περαιτέρω παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ιδιαίτερα μετά την καθυστέρηση ανοίγματος της πλατφόρμας και συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που συνεχίζουν έως και σήμερα να υπάρχουν, ώστε να ολοκληρωθεί με ομαλό τρόπο η διαδικασία.

 

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.