446 New Articles

Κάλεσμα της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας

Κάλεσμα της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας

Περιβαλλον
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας καλεί φορείς , συλλόγους και πολίτες να μετάσχουν στο επικείμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας που θα γίνει στον Πύργο αύριο Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, στις 1.00το μεσημέρι, όπου ως 3ο θέμα θα συζητηθεί, προς λήψη απόφασης,  η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σχεδιαζόμενο έργο τωνεξορύξεων υδρογονανθράκων στο Κατάκολο. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας» αφού ερεύνησαν, πάντα βασιζόμενα σε ειδικούς επιστήμονες, το πολύπλοκο σχεδιαζόμενο έργο, κατέθεσαν έγγραφο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.Επισημαίνεται ότι η σχεδιαζόμενη γεώτρησηαποτελεί και την απαρχή δεκάδων γεωτρήσεων που σχεδιάζονται να λάβουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδα, κατακλύζοντας το Ιόνιο έως και την Κρήτη.

Στο έγγραφο επισημαίνεταιότι:

  • Απαιτείται πλήρης, σαφής και τεκμηριωμένη ενημέρωση των φορέων και της τοπικής κοινωνίας από ανεξάρτητες αρχές και επιστήμονες και όχι ελλιπώς και μονομερώς από την ίδια την εταιρία, όπως έχει μέχρι τώρα συμβεί. Η συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που βρίσκεται ακόμα σε άτυπη Διαβούλευση για το κοίτασμα του Κατακόλου, το λεγόμενο «οικόπεδο 10», αφορά μόνο τηδιαδικασία της γεώτρησης που θα απολήγει αρκετά κοντά στο κοίτασμα Υ/Α και συμπεριλαμβάνειταιδιαιτέρως επικίνδυνα απόβλητα αυτήςλόγω των πρόσθετων τοξικών χημικών ουσιών (τοξικήλάσπη),όμως τα δεδομένα ασφαλείας αυτών είναι στην Αγγλική γλώσσα !
  • Το ακόμα πιο ρυπογόνο και μεγαλύτερο κομμάτι,αυτό της άντλησης – αποθήκευσης - μεταφοράς - πρωτογενούς καθαρισμού του αργού πετρελαίου, δεν παρουσιάζονται σε αυτή τη Μελέτη, ώστε να συνεκτιμηθούν οι τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κάθε περίπτωσης. Κατά τη διεθνή πρακτική η ΜΠΕ και η εκτίμησή της γίνεται ολοκληρωμένα και όχι κατά στάδια, όπως είχε μάλιστα δηλώσει ότι θα πράξει αρχικά η εταιρεία «Energean Oil & Gas S.A.». Το γεγονός αυτό είναι πολύ ύποπτο και μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι θέλει να εκβιάσει για τη δεύτερη φάση που θα περιγράφεται η κυρίως εξορυκτική και επικίνδυνη ρυπογόνος δραστηριότητα, δημιουργώντας τετελεσμένα.
  • Αμφισβητούμε ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων θα έχουν θετικό οικονομικό αποτύπωμα στην περιοχή. Τα προβλεπόμενα έσοδα και οικονομικά οφέλη είναι ασήμαντα ακόμα και με κάποιες άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίες που θα προκύψουν. Οι εξορύξεις Υ/Α αποτελούν βαριά βιομηχανική δραστηριότητα που υποβαθμίζει την περιοχή και επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, τις αξίες των ακινήτων και την αλιεία.Ακόμα περισσότερο για το ότι το Κατάκολο αποτελεί την τουριστική είσοδο στην Αρχαία Ολυμπία και οι εκτενείς παράκτιες εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν και θα απέχουν μόλις 600μ. από το λιμάνι του Κατακόλου, θα μειώνουν και θα δυσφημίζουν τη γραφικότητα του Κατακόλου. Επιπλέον της οπτικής, θα υπάρχει και ηχητική επιβάρυνση. Είναι μάλιστα απορίας άξιο ότι,ενώ η Κρουαζιέρα δεν συμπεριλήφθηκε στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αυτή εγκρίθηκε !
  • Ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι υπαρκτός και αυξάνεται λόγω της σεισμογένειας της περιοχής με ανυπολόγιστες και τραγικές συνέπειες στο περιβάλλον, την υγεία, τον τουρισμό, την αλιεία και την τοπική κοινωνία.Μάλιστα τα ατυχήµατα– βάσει διεθνών στατιστικών και εµπειρίας  – είναι ο κανόνας της βιοµηχανίας πετρελαίου, ανεξαρτήτως ηπείρου και υποτιθέµενης περιβαλλοντικής µέριµνας. Στην περιοχή Μπασιλικάτα της Νότιας Ιταλίας, για παράδειγμα, το 2006 έγινε διαρροή 400 τόνων πετρελαίου επειδή τρύπησε μία δεξαμενή.
  • Άλλωστε, οι «μικροδιαρροές» όπως λέγονται (πετρελαιοκηλίδες ρουτίνας) είναι σύνηθες και αναπόφευκτο φαινόμενο των εξορύξεων υδρογονανθράκων ακόμα και στη Νορβηγία, όπου οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι οι υψηλότερες και οι μελέτες κατατίθενται ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικά όπως εδώ. Είναι θέμαλοιπόν χρόνου  η ρύπανση αέρα, θάλασσας και ακτών, με σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων, απλά και μόνο από τα πολλά αναπόφευκτα μικροατυχήματα και διαρροές πετρελαιοειδών,  είτε από τις πλατφόρμες άντλησης είτε από τα πλοία μεταφοράς. Η εταιρία διατυμπανίζει τη μηδενική ρύπανση στην περιοχή της Καβάλας αλλά η άποψη αυτή καταρρίπτεται από τη διδακτορική έρευνα της κ. Άννας Γρηγοριάδου,που εκπονήθηκε στο Πολυτεχνείο του Aachen το 2008, η οποία αποδεικνύει την πετρελαϊκή μόλυνση στην περιοχή.Οι κάτοικοι της Καβάλας και της Νέας Καρβάληςδιαμαρτύρονται και ενοχοποιούν τις δύο μεγάλες βιομηχανίες – τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και τηνEnergian -για τα υψηλά ποσοστά καρκίνων στην περιοχή.Δεδομένα αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου έχουν καταγραφεί,  βάσει ερευνών, σε όλες τις χώρες που έγιναν αντλήσεις  υδρογονανθράκωνκοντά σε κατοικημένες περιοχές (Capezzone et al. 2014 Μπασιλικάτα Ιταλίας, McKenzie et al., ΗΠΑ 2019 κ.ά.).
  • Τέλος,η Μεσόγειος θερμαίνεταικατά 20% περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη και το κλίμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα πληγεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το σχεδιαζόμενο έργο των εξορύξεωναντιτίθεται  στην Συμφωνία του Παρισιού που έχουμε υπογράψει ως χώρα,  με στόχο τη μείωση 55-60% των εκπομπών CO2 ως το 2030 και μηδενικό ισοζύγιο ως το 2040-2050, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλείται κατά 65% από την καύση των ορυκτών καυσίμων(πηγή: IPCC ΑR5).Η πλειοψηφία των ειδικών επιστημόνωνέχει προειδοποιήσει - ήδη από το 2015 - ότι για να μην ξεπεράσουμε τους +2°C – πόσο μάλλον τον +1,5°C - θα πρέπει το 50% και το 30% των γνωστών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου αντίστοιχα να παραμείνουν στο έδαφος και σίγουρα όχι να ψάξουμε για καινούργια !

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πετρέλαια, ασφαλές περιβάλλον και κλίμα, αλλά και οικονομική ευημερία δεν πάνε μαζί.

To σωματείο ζητά την αναίρεση του σχεδιαζόμενου έργου των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Κατάκολο για την  προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της αρχής της αειφορίας, σύμφωνα και με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.