414 New Articles

Δελτίο τύπου - Μ. Κατρίνης - Η μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση

Δελτίο τύπου - Μ. Κατρίνης - Η μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση

Ενδιαφέροντα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

 

Βασικά σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του

ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Απαντώντας στο ερώτημα αν ωφελεί ή βλάπτει η τόσο έντονη συζήτηση για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι η συζήτηση, ο προβληματισμός και η ειλικρινής αγωνία, όσο έντονα χαρακτηριστικά και αν έχουν, ποτέ δεν βλάπτουν και δε φοβίζουν το ΠΑΣΟΚ.

Τα κόμματα προχωρούν μέσα από το δημοκρατικό διάλογο, τη σύνθεση, τη διαμόρφωση νέων προκλήσεων.

Η μονολιθικότητα, το σιωπητήριο και η έλλειψη αίσθησης της πραγματικότητας, είναι τα στοιχεία που βλάπτουν.

Αυτό που έχει, όμως, κυρίως σημασία είναι ότι η συζήτηση που άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ αφορά στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η χώρα και από το οποίο πρέπει να βγούμε.

Εκτός, αν θεωρεί κανείς ότι η χώρα πρέπει να κυβερνάται διαρκώς από τον κ. Μητσοτάκη, με ό,τι αυτός εκπέμπει και αντιπροσωπεύει.

Εκτός, αν κάποιοι είναι συμβιβασμένοι και ικανοποιημένοι με ποσοστά 13 και 15%, μακριά από κάθε κυβερνητική προοπτική.

Προσωπικά, είμαι πολύ μακριά από αυτές τις αντιλήψεις.

Στο αν ο στόχος είναι ένα κόμμα που θα αντιμετωπίσει και θα νικήσει τη ΝΔ, η λύση είναι η αλλαγή ηγεσίας ή αλλαγή πολιτικής δήλωσε ότι κατά τη γνώμη μου, η λύση είναι πάντα πολιτική. Δεν αρκεί να λέει απλά κάποιος ότι θα νικήσει τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δε θα φύγει, έχοντας απέναντι τους κόμματα του 13 και του 15%.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα φύγουν όταν αποκτήσει πολιτική έκφραση η μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που έστειλε ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές.

Με μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που διαθέτει αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης.

Χρειάζονται πρόσωπα άφθαρτα, σοβαρά, συγκροτημένα, αξιόπιστα. Χρειάζονται πολιτικές θέσεις που κινητοποιούν την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Για να περάσουν αυτές οι πολιτικές πρέπει η ηγεσία να τις υπηρετεί με συνέπεια. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ένα πολτό αποϊδεολογικοποίησης, με το life style να υποκαθιστά την πολιτική.

Στο νέο άνθρωπο που δεν μπορεί να κάνει οικογένεια τι θα του πούμε; Τις ίδιες αερολογίες και τα μέτρα-ασπιρίνες που διακινεί ο κ. Μητσοτάκης;

Στον οικογενειάρχη που στενάζει από την ακρίβεια, τι θα του πούμε; Ότι δεν μειώνουμε το ΦΠΑ για να έχουμε φορολογικά έσοδα ή θα παρουσιάσουμε σχέδιο για τη διατροφική επάρκεια της χώρας και την πάταξη της αισχροκέρδειας;

Στον πολίτη που έχει χάσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, την πολιτική και τη δικαιοσύνη τι θα του πούμε; Δεν πρέπει να μιλήσουμε για την αυτονομία της πολιτικής από τα συμφέροντα, για το τέλος της ατιμωρησίας και για θεσμικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης;

Για το αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί χωρίς διεύρυνση, με ποιους, πως και για ποιους, ανάφερε πως όσοι αντιλαμβάνονται τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης ως άθροισμα πολιτικών κομμάτων, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Η νέα, ενιαία και μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία που όχι μόνο θα βάζει φρένο στην αλαζονεία της ΝΔ αλλά θα μπορεί να την νικήσει, θα χτιστεί στη βάση, χωρίς αθροίσματα και συνιστώσες. Και στις σημερινές συνθήκες, αυτό δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του κανένα κόμμα.

Κατά πρώτο και κύριο λόγο, πρέπει να πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε. Και να καταστήσουμε σαφές, με ποιους δεν είμαστε.

Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία διαλόγου και πολιτικής δραστηριότητας για να συνομιλήσουμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση, να την πείσουμε να μας εμπιστευτεί. Αυτό είναι το μόνο που φοβάται η κυβέρνηση και όχι τεχνητές συγκολλήσεις που σίγουρα δεν εμπνέουν.

Στην πρόταση για μια προωθητική και συνθετική άρση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στο κόμμα και τα βήματα του πότε η εκλογή από τη βάση, αντιπρότεινε πως απαιτείται αυτοκριτική από όλους μας, ξεκάθαρη στρατηγική, καθαρές λύσεις αλλά και το άνοιγμα μιας γενναίας πολιτικής συζήτησης. Ο πολιτικός χρόνος ενδέχεται να είναι πυκνός, οι εξελίξεις να μην είναι γραμμικές και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις.

Η αγωνία, οι προτάσεις, οι απόψεις που κατατέθηκαν δεν είναι για πέταμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και η συναίσθηση της πραγματικότητας.

Προσωπικές στρατηγικές που θα εξαντληθούν σε ένα χρονικό ορίζοντα λίγων ημερών, είναι κατώτερες των περιστάσεων. Η καθυστέρηση δεν ευνοεί κανένα, αλλά και η βιασύνη μπορεί να μας κοστίσει αρκετά.

Η εκλογή προέδρου δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της. Το κύριο ζήτημά μας εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι οι πολιτικές, σε ποιους απευθυνόμαστε. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που μας έχει ξεπεράσει, έχει συγκεκριμένες ανάγκες, προτεραιότητες, απαιτήσεις. Αν δεν τις κατανοήσουμε, πως θα τις εκφράσουμε;

Για την διασφάλιση της ενότητας ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δοκιμάστηκε και έδειξε ότι έχει πολύ σκληρό μέταλλο. Σας υπενθυμίζω ότι έφτασε ακόμα και στο 4,67%. Όσοι μείναμε συνεπείς στις θέσεις μας, όσοι συνεχίσαμε να είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας, κρατήσαμε - χάρη στη βάση μας-όρθιο το ΠΑΣΟΚ την ώρα που κάποιοι καταργούσαν στα λόγια τα μνημόνια και άλλοι παρουσίαζαν ‘’Ζάππεια’’. Είδαμε την κατάληξη που είχαν όλα αυτά.

Μέσα από την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, την οποία θα εγγυηθούμε με τη στάση και τις επιλογές μας, θα μπουν τα θεμέλια για την ενότητα και τη δυναμική μιας νέας, μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα είναι κυβερνητική δύναμη και θα αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.