Δελτίο τύπου - Διονύσης Καλαματιανός: «Εφιάλτης για τους αγρότες η έλλειψη του νερού άρδευσης»

Δελτίο τύπου - Διονύσης Καλαματιανός: «Εφιάλτης για τους αγρότες η έλλειψη του νερού άρδευσης»

Ενδιαφέροντα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ακόμα ένας κίνδυνος έχει προκύψει για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Όπως ενημερωθήκαμε, το νερό του φράγματος Πηνειού δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των παραγωγών έως το τέλος της αρδευτικής περιόδου. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι εφιαλτικό σενάριο είναι αυτό, με δεδομένο ότι το νερό αποτελεί αναγκαίο και καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των καλλιεργειών.  

Ασφαλώς, η μείωση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων του φράγματος Πηνειού, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, υπό την έννοια ότι η συχνότητα των βροχοπτώσεων τείνει να μειώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ποσότητα του νερού που δέχεται το φράγμα. Σχετίζεται, όμως και με την έλλειψη απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων, που μπορούν να διασφαλίσουν την ορθή διαχείριση του υπάρχοντος αρδευτικού νερού, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων, το πρόβλημα της απώλειάς του. Και εδώ εντοπίζεται η μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, τα τελευταία 5 χρόνια. Μιας κυβέρνησης που όχι μόνο δεν προχώρησε στον σχεδιασμό νέων κρίσιμων εγγειοβελτιωτικών έργων στον νομό μας, αλλά υπονόμευσε, από την αρχή της διακυβέρνησής της, τα ήδη δρομολογημένα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι η υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης και ο εκσυγχρονισμός τους φράγματος Πηνειού. Πρόκειται για δύο έργα σπουδαίας σημασίας, που δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Σήμερα, έχουν περάσει 5 χρόνια με τεράστιες καθυστερήσεις στη διαδικασία υλοποίησής τους. Αυτές οι καθυστερήσεις αποβαίνουν μοιραίες για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει κανένα πλάνο για τη συνολική υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία. Επιπρόσθετα, δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον και για το αναγκαίο έργο εκσυγχρονισμού του φράγματος Αλφειού, για το οποίο υπάρχει σχετικό έργο μελέτης. Όλα αυτά τα ζητήματα τα έχουμε αναδείξει επανειλημμένως στο κοινοβούλιο, με σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων. Οι απαντήσεις, όμως, των αρμόδιων υπουργείων υπήρξαν απογοητευτικές.

Προκύπτει, λοιπόν, πως η κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ και 5 χρόνια δεν έχει κάνει όλα αυτά που απαιτούνται, προκειμένου να προχωρήσουν τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα που έχει ανάγκη η Ηλεία. Πρόκειται για έργα που θα μπορέσουν να προσδώσουν νέα δυναμική στον αγροτικό κόσμο, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες και τις σπατάλες νερού, διασφαλίζοντας την ορθή διαχείριση πολύτιμων υδάτινων πόρων. Επιπλέον, προσδίδουν ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική και ασφάλεια. 

Παρ’ όλα αυτά, εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση δεν υιοθετεί αυτή τη λογική. Αντίθετα, με τις καθυστερήσεις της και την έλλειψη ενός συγκροτημένου πλάνου για τον σχεδιασμό, τη δρομολόγηση και την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών για τους παραγωγούς του τόπου μας, αφενός ναρκοθετεί το μέλλον τους, αφετέρου προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της άρδευσης -με αυξημένο κόστος για τους αγρότες-  μέσω της προσφιλούς τακτικής της που περιλαμβάνει την απαξίωση των υφιστάμενων υποδομών. Δυστυχώς, αυτές είναι οι κυβερνητικές πρακτικές, που στερούνται οραματικού σχεδίου για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας -συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή-, βυθίζοντάς τον ακόμα περισσότερο σε τέλμα.