Δελτίο τύπου - ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ - «Σοβαρά λάθη στους προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ διοριστέων εκπαιδευτικών»

Δελτίο τύπου - ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ - «Σοβαρά λάθη στους προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ διοριστέων εκπαιδευτικών»

Ενδιαφέροντα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί που επί σειρά  ετών  έχουν  τύχει  διοριστέοι  σε  θέσεις εκπαιδευτικών  Δευτεροβάθμιας  Γενικής  Εκπαιδεύσεως, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Προσωρινών Πινάκων της υπ’ αριθ.  2ΓΕ/2023  Προκήρυξης ΑΣΕΠ, πολλοί ενδιαφερόμενοι αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα καθότι διαπίστωσαν ότι εξαιτίας πολλαπλών ασαφειών διατυπώσεως και λαθών του πληροφοριακού συστήματος, δεν είχε προσμετρηθεί το σύνολο των μορίων τους, όπως κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προϋπηρεσία τους, η οποία, ωστόσο, σε πλήθος περιπτώσεων δεν μοριοδοτήθηκε, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερη θέση στους πίνακες, από αυτή που θα έπρεπε κανονικά.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση που έχει οδηγήσει πολλούς εκπαιδευτικούς σε απόγνωση, λόγω του ότι κινδυνεύουν μετά από τόσα χρόνια εργασίας ως αναπληρωτές, να μην προσληφθούν εξαιτίας των παραπάνω λαθών και ασαφειών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, η διαδικασία των ενστάσεων για απόδειξη της προϋπηρεσίας ή/και των άλλων κριτηρίων που δεν μοριοδοτήθηκαν, δεν φαίνεται να λειτουργεί ικανοποιητικά, με τον χρόνο εξέτασης των ενστάσεων να είναι κατά κανόνα πολύ μεγάλος. Παράλληλα με αυτό, υπάρχουν αναφορές εκπαιδευτικών που λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις επί των ενστάσεών τους, γεγονός που τους αναγκάζει να προσφύγουν δικαστικά, σε μια μακρόχρονη και κοστοβόρα διαδικασία προκειμένου να δικαιωθούν. 

Σχετικά έχει τοποθετηθεί και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), που σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι είναι εξοργιστικό, στη σημερινή "ψηφιακή" εποχή, να διακυβεύεται η επαγγελματική κατάσταση εκπαιδευτικών εξαιτίας λαθών για τα οποία, επί της ουσίας, δεν είναι υπαίτιοι οι ίδιοι και να καταδικάζονται με αυτό τον τρόπο σε παρατεταμένη ανεργία. Παράλληλα, η ΔΟΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και το ΑΣΕΠ να λύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, προχωρώντας στην ανακοίνωση πινάκων με διόρθωση των λαθών.

Για όλα τα παραπάνω, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, συνυπέβαλλε σχετική ερώτηση με ακόμα 14 Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εσωτερικών, καλώντας τους να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα, έτσι ώστε με ενιαίο τρόπο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω των ανωτέρω λαθών και ασαφειών στην με αριθ. 2ΓΕ/2023 Προκήρυξη ΑΣΕΠ και να επανακοινοποιηθούν οι πίνακες με διόρθωση των λαθών, αλλά και για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον;

Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να αντιληφθεί τα αυτονόητα και να ενεργήσει. Έχει την ευθύνη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα επίλυσης αυτών των λαθών στους πίνακες.