Δελτίο τύπου - Διονύσης Καλαματιανός: «Αποτυχημένα μέτρα δεν καταπολεμούν την ακρίβεια»

Δελτίο τύπου - Διονύσης Καλαματιανός: «Αποτυχημένα μέτρα δεν καταπολεμούν την ακρίβεια»

Ενδιαφέροντα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σημεία από τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού.

Σχετικά με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την ακρίβεια:

«Περιμέναμε να διαπιστώσουμε αν ο κ. Μητσοτάκης εννοούσε αυτό που ισχυριζόταν, ότι δηλαδή έλαβε το μήνυμα των εκλογών. Γιατί το πραγματικό μήνυμα των εκλογών ήταν συντριπτικό για την κυβέρνηση, που έχασε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους μέσα σε έναν χρόνο. Οι πολίτες δήλωσαν με την ψήφο τους ότι η κυβέρνηση δεν τα πηγαίνει καλά. Διαπιστώνουν ότι τα μέτρα που έχει λάβει ειδικά στον τομέα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας είναι απρόσφορα, είναι αναποτελεσματικά, είναι ανεπαρκή. Και αυτό προκύπτει και από τα νούμερα. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι μέσα σε έναν χρόνο διπλασιάστηκαν οι οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, παραμένουμε δεύτερη χειρότερη χώρα σε αγοραστική δύναμη και επιπλέον υποχωρήσαμε στην 4η χειρότερη θέση σε επίπεδο κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Τελικά, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε παράταση των αναποτελεσματικών και ανεπαρκών μέτρων που οι ίδιοι οι πολίτες απέρριψαν δια της ψήφου τους. Άραγε, γιατί άλλαξε τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, ενώ ανακοίνωσε παράταση των ήδη αποτυχημένων μέτρων; Επιπλέον, δεν μπήκε καν στο κόπο ο κ. Μητσοτάκης να μας πει πως θα αποκλιμακώσει την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια, πως θα μειώσει τους φόρους. Αντίθετα στην Ισπανία, η ίδια η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι υπάρχει πτώση τιμών στα τρόφιμα επειδή μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι και κυρίως ο ΦΠΑ.»

Για την πενιχρή φορολόγηση της κυβέρνησης στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων:

«Ενάμιση χρόνο τώρα, ρωτάμε διαρκώς ως αξιωματική αντιπολίτευση: γιατί δεν υπερφορολογούνται τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων; Και ενώ η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει κατευθύνσεις για έως 90% φορολόγηση των υπερκερδών και ο κ. Μητσοτάκης είχε και αυτός δηλώσει μέσα στη Βουλή ότι τα υπερκέρδη θα φορολογηθούν με 90%, τελικά η κυβέρνηση φορολογεί αυτά τα υπερκέρδη μόνο με 33%! Την ίδια στιγμή, ισχύει το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, από το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 800 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς αναρωτιόμαστε, γιατί οι κυβερνώντες δεν αυξάνουν τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για τεκμαρτή φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους επιστήμονες; Και δεν φτάνει αυτό, η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο μέτρο «τσουβαλιάζει» όλους αυτούς τους ανθρώπους, χαρακτηρίζοντάς τους ως φοροφυγάδες.

Θα πρέπει, λοιπόν, να απαντήσουν στην κυβέρνηση: γιατί φορολογούνται τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων με τον κατώτατο συντελεστή και επίσης, γιατί δεν φορολογούνται τα υπερκέρδη των τραπεζών και των παρόχων ενέργειας; Επιπλέον, γιατί δεν φορολογούνται με μεγαλύτερο συντελεστή τα μερίσματα από τις μετοχές, για τα οποία έχουμε τον χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης 5% σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση; Όλα αυτά είναι μόνιμα μέτρα που μπορούν να έχουν απόδοση και να ανακουφίσουν την κοινωνική πλειοψηφία. Η κυβέρνηση όμως επιθυμεί να βάζει πλάτη στα υπερκέρδη των λίγων και δεν ενδιαφέρεται να δώσει ανάσα στους πολλούς.»