394 New Articles

Δελτίο τύπου - Διονύσης Καλαματιανός: «Συνεννόηση για την προοδευτική παράταξη»

Δελτίο τύπου - Διονύσης Καλαματιανός: «Συνεννόηση για την προοδευτική παράταξη»

Ενδιαφέροντα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σημεία από τη συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο «Παρασκήνιο».

Για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, επισήμανε:

«Εκτιμώ ότι οι συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων -ειδικά  μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών- αποτελούν πλέον κοινωνική αναγκαιότητα. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι ενώ η ΝΔ έχασε μέσα σε έναν μόλις χρόνο 13 ποσοστιαίες μονάδες (σχεδόν 1.000.000 ψηφοφόρους), την απώλεια αυτή δεν την καρπώθηκαν προοδευτικά κόμματα. Αντίθετα, είδαμε την αποχή να γιγαντώνεται και τα ποσοστά της ακροδεξιάς στη χώρα μας να ανεβαίνουν. Προφανώς, αυτό συνέβη γιατί οι πολίτες δεν είδαν πειστικές προτάσεις και εναλλακτική κυβερνητική προοπτική, προοδευτικής κατεύθυνσης. Αυτό αφενός θα πρέπει να μας προβληματίσει, αφετέρου να επιταχύνει τις διαδικασίες για να γίνουμε καλύτεροι με συλλογικότητα και ενότητα, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως προοδευτική παράταξη. 

Χωρίς πολιτικούς-κομματικούς εγωισμούς και αγκυλώσεις, αλλά με αξιοπιστία, καθαρές κουβέντες και σοβαρότητα να συγκροτήσουμε το προοδευτικό και δημοκρατικό μέτωπο που θα απαλλάξει τον τόπο από τη φθίνουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια πριν τις εθνικές εκλογές του 2019, που δυστυχώς δεν τελεσφόρησε τότε. Τώρα, αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να καταλήξει σε γόνιμη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε ο χώρος μας να εμπνεύσει και να ενεργοποιήσει ξανά. Αυτό περιμένουν οι πολίτες και αποτελεί χρέος μας να το πράξουμε.»


Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, σημείωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέρασε μια μεγάλη περιδίνηση, ωστόσο άντεξε και μπόρεσε να κρατηθεί, επιβεβαιώθηκε η θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου. Αλλά αυτό, δεν μας αρκεί. Έχουμε χρέος να ακούσουμε την κοινωνία και να συνδράμουμε αποφασιστικά στην κατεύθυνση των συνθέσεων προκειμένου να γίνει πράξη το όραμα της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα των πολιτικών της ΝΔ. Εξάλλου, η κουλτούρα συνεργασίας και συστράτευσης των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων είναι διαχρονική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ.»


Για τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε:

«Μιλάμε για τον Αλέξη Τσίπρα, τον πολιτικό που γιγάντωσε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντάς τον κυβέρνηση της χώρας. Μιλάμε για τον Πρωθυπουργό που η κυβέρνησή του πέτυχε να βγάλει τον τόπο από τα μνημόνια και να κρατήσει όρθια την κοινωνία. Μιλάμε για μια εμβληματική προσωπικότητα όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και του ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, που έχει σεβασμό και εκτίμηση στην Ελλάδα και διεθνώς. Παράλληλα, ήταν αυτός που αποχώρησε πριν ένα χρόνο από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να έρθει -όπως και ο ίδιος είχε πει- το "νέο κύμα" και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μπει ξανά σε κυβερνητική τροχιά. Προφανώς, ο λόγος του θα είναι πάντα βαρύνουσας σημασίας και ο ρόλος του ενεργός. Αυτό προκύπτει και από το πρόσφατο, πετυχημένο, διεθνές συνέδριο του ινστιτούτου του. Το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλο, οι παρεμβάσεις του είναι καίριες και ουσιαστικές και αυτό ο προοδευτικός και δημοκρατικός χώρος δεν έχει την πολυτέλεια να το απολέσει.»