400 New Articles

Δελτίο τύπου - Με κάθε επισημότητα θα εορταστεί η επέτειος της Μάχης στο Πούσι από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Κυριακή 30 Ιουνίου

Δελτίο τύπου - Με κάθε επισημότητα θα εορταστεί η επέτειος της Μάχης στο Πούσι από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Κυριακή 30 Ιουνίου

Ενδιαφέροντα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Με κάθε επισημότητα αναμένεται να εορταστεί η επέτειος της Μάχης στο Πούσι στην ιστορική τοποθεσία «Πούσι» της Δ.Κ Αχλαδινής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Η συμβολή αυτού του ιστορικού γεγονότος στην πορεία της Επανάστασης του 1821 υπήρξε πολύ σημαντική, αφού διευκολύνθηκε η άλωση της Τριπολιτσάς, τιμώντας έτσι τη μνήμη των αγωνιστών του Γένους για Εθνική Απελευθέρωση.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Δημήτριος Μιχαλόπουλος, Ιστορικός, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορίας της Εμπορικής Ναυτιλίας, τακτικό μέλος της γαλλικής Ακαδημίας των Τεχνών και Επιστημών της Θάλασσας.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Περγαντή με τίτλο «1821» και μουσειακή έκθεση από τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών με παρουσίαση του Αγωνιστή του 1821 (φορεσιά, άρματα, παρελκόμενα), καθώς και από τον  Όμιλο Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο ΛΙΑΡΟΣ» Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

- Στο πλαίσιο των εκθέσεων θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο για παιδιά.

Πρόγραμμα

α. Γενικός σημαιοστολισμός όλων των δημόσιων, δημοτικών, ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας την 30ην Ιουνίου 2024.

β. Φωταγώγηση όλων των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, οδών και πλατειών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κατά τις βραδινές ώρες 29 -30 Ιουνίου 2024.

08:00: Έπαρση σημαίας στο Πούσι.

10:00: Πέρας προσέλευσης κοινού.

10:25: Πέρας προσέλευσης αρχών.

10:28: Προσέλευση Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Νικολάου Κοροβέση.

10:29: Προσέλευση Εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.

10:30: Τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Πουσίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου.

· Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων.

· Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης καθώς και από τις αρχές του τόπου.

· Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

· Εθνικός ύμνος.

· Στον αύλειο χώρο της εκκλησίας χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος.

-Χαιρετισμοί

-Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Δημήτριος Μιχαλόπουλος, Ιστορικός, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορίας της Εμπορικής Ναυτιλίας, τακτικό μέλος της γαλλικής Ακαδημίας των Τεχνών και Επιστημών της Θάλασσας.

-Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες της Δημοτικής Κοινότητας Αχλαδινής.

-Παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά Τμήματα του Ομίλου ΦΩΚΑΤΑ από την Κεφαλονιά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάλα, ο Άγιος Κωνσταντίνος.

Με την υποστήριξη:

Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821

Συμμετέχουν:

Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης 1821»

Π.Σ. Φωκάτων

Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών

Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821»

Όμιλος Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο ΛΙΑΡΟΣ»

Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου