516 New Articles

O λόγος του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ιωάννη Λέντζα, κατά την προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

O λόγος του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ιωάννη Λέντζα, κατά την προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Σας ευχαριστώ θερμά για την μεγάλη τιμή που μας κάνετε σήμερα. Σας υποδεχόμαστε γεμάτοι υπερηφάνεια, γιατί η πατρίδα μας, με την λαμπρή της ιστορία στο πέρασμα των αιώνων, αντιπροσωπεύεται από μια προσωπικότητα αντάξια της αίγλης της.

Η πολυσχιδής προσωπικότητά σας, ως πολιτικός, ως καθηγητής συνταγματικού δικαίου, ως έλληνας πολίτης, συμβάλλουν στο να ασκείτε τα καθήκοντα σας με υποδειγματικό ζήλο και να υπηρετείτε τον ελληνικό λαό με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης.

Με το ήθος και τη σύνεση που σας διακατέχουν, δίνετε καθημερινά το μήνυμα για την ανάπτυξη και την προκοπή της Ελλάδας, με πίστη στις παραδόσεις του λαού μας, στο δημοκρατικό πολίτευμα και στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με τις πολύ σημαντικές υποχρεώσεις που έχετε ως Ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας, όντας διακεκριμένος πλέον συνδημότης μας, θα σταθείτε αρωγός και πολύτιμος συμπαραστάτης στην προκοπή και την ανάπτυξη του τόπου μας. Ενός τόπου ευλογημένου, που έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει πρότυπο ευημερίας για τους πολίτες του. Ο Δήμος μας έχει ένα απέραντο παραλιακό μέτωπο, διαθέτει λιμάνι, (αεροδρόμιο;), σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, ολοένα αυξημένο τουρισμό, δυναμικό πρωτογενή τομέα, γεωργικό και κτηνοτροφικό, βιομηχανικές μονάδες και παγκόσμιας εμβέλειας μνημεία και τοποθεσίες.

Η Ανδραβίδα, η  μεσαιωνική πρωτεύουσα του φράγκικου πριγκιπάτου της Αχαΐας, με τον γοτθικό ναό της Αγίας Σοφίας, που ίδρυσαν Δομινικανοί μοναχοί το πρώτο μισό του 13ου αιώνα. Η Αλογόπολη Ανδραβίδα που εδώ και αιώνες εκτρέφει τα καλύτερα και πιο φημισμένα άλογα στην Ελλάδα και σκοπός μας είναι  να διοργανώσουμε Διεθνή Ιππική Έκθεση εκεί.

Η Κυλλήνη, με τα ξακουστά Ιαματικά Λουτρά της και τη Γλαρέντζα, το μεσαιωνικό επίνειο της Ανδραβίδας, το λιμάνι που ένωνε Ελλάδα και Ιταλία στο Μεσαίωνα. Σήμερα, το λιμάνι της Κυλλήνης είναι η γέφυρα που ενώνει την Πελοπόννησο με τα Επτάνησα. Είναι το πρώτο «πράσινο» λιμάνι της Μεσογείου και φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει πανευρωπαϊκά. Ιστορικός «φρουρός» του λιμανιού το Κάστρο Χλεμούτσι, το σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, που σήμερα παραμένει ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα φρούρια της Ελλάδας και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής από την εποχή της Φραγκοκρατίας στη χώρα μας.

Τα Λεχαινά, η έδρα του Δήμου μας, η πολιτιστική κοιτίδα του ηλειακού Κάμπου. Ένας τόπος με μεγάλη πνευματική παράδοση και διαχρονική έφεση στις τέχνες και τον πολιτισμό. Η γενέτειρα του μεγάλου μας συγγραφέα, του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Η Βάρδα, η ιστορική έδρα του Δήμου μας, που μαζί με όλη τη Βουπρασία είναι η ατμομηχανή του πρωτογενούς τομέα όλης της Ηλείας.

Ο μοναδικής ομορφιάς Υγρότοπος Κοτυχίου – Στροφυλιάς  που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του στα διοικητικά όρια του Δήμου μας. Μάλιστα, στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου παράγεται εξαιρετικής ποιότητας αυγοτάραχο, ένα κορυφαίο προϊόν, που θα θέλαμε να σας προσφέρουμε για να το δοκιμάσετε.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Όλα αυτά είναι μερικά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας. Δεν είναι και λίγα, θαρρώ. Ωστόσο, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, όπως και όλη η Ηλεία, βρίσκονται δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις των ρυθμών ανάπτυξης πανελλαδικά. Και ο σημαντικότερος παράγοντας για αυτή την ατυχή εξέλιξη είναι η έλλειψη υποδομών, με κυρίαρχο φυσικά, το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, που ακούει στο όνομα Ολυμπία Οδός. Και λέω πως ακούει στο όνομα γιατί Ολυμπία Οδός χωρίς την Ολυμπία ως μέρος του αυτοκινητόδρομου δεν νοείται.

Κύριε Πρόεδρε,

Είμαι σίγουρος πως τόσα χρόνια έχετε ακούσει τις εκκλήσεις των Ηλείων για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου. Μπαίνουμε στο 2020 και ακόμα δρόμο δεν έχουμε δει. Και όχι, δεν «φταίει ούτε το ζαβό το ριζικό μας, ούτε ο Θεός που μας μισεί», που θά λεγε κι ο Βάρναλης. Πρώτα από όλα φταίμε εμείς, οι Ηλείοι που ποτέ δεν αγωνιστήκαμε ενωμένοι για την κατασκευή και την ολοκλήρωση του έργου.

Εξοχότατε,

Από σήμερα, που είστε πλέον διακεκριμένος συνδημότης μας, σας παρακαλώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου να γίνεται εσείς ο φωτεινός αρωγός και πολύτιμος συμπαραστάτης που θα ενώσει όλους τους Ηλείους στο αδικαίωτο αίτημά τους: την άμεση κατασκευή και ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Σας ευχαριστώ και πάλι ιδιαίτερα για την ύψιστη τιμή που μας κάνατε σήμερα.

 

 

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.