309 New Articles

Επαφές με κατοίκους και φορείς είχε στην Ανδρίτσαινα ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος - «Επί τάπητος» ζητήματα που απασχολούν τους δημότες

Στα πλαίσια και της προεκλογικής του δέσμευσης για συχνή  παρουσία σε όλες τις Δ.Ε. του δήμου

 

Ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανδρίτσαινας εξέτασε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, κατά την παρουσία του την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στην  ιστορική έδρα του δήμου.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων είχε συναντήσεις  με κατοίκους  και φορείς της περιοχής, όπου  ενημερώθηκε  για θέματα και προβλήματα της καθημερινότητας,  με σκοπό  τη δρομολόγηση άμεσων λύσεων για την επίλυσή τους.

Παράλληλα  στον κ. Μπαλιούκο από αρμόδιους εκπαιδευτικούς τέθηκαν  ζητήματα που αφορούν το  δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο  της Ανδρίτσαινας, προκειμένου να συνεχιστεί η  απρόσκοπτη  λειτουργία τους.

Η παρουσία του κ. Μπαλιούκου καθώς και άλλων στελεχών  του δήμου θα είναι συχνή στις Δημοτικές Ενότητες, κατά  την ερχόμενη δημοτική περίοδο, κάτι που αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση  του επί επτά φορές επανεκλεγέντα  δημάρχου, εγκαινιάζοντας μια καινούργια  εποχή  όσον αφορά και την παρακολούθηση εκδηλώσεων καθώς και άλλων δραστηριοτήτων,  στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

 

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ - Επί τάπητος τα ζητήματα των Ηλείων αγροτών

Εθιμοτυπική αλλά και ουσιαστική συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, με τον κ. Κοροβέση να θέτει υπόψιν του ΥΠΑΑΤ τα αιτήματα αλλά τους προβληματισμούς των αγροτών της Ηλείας, όπως του τα μετέφεραν σε συναντήσεις που είχε πραγματοποιήσει με τους ίδιους ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού το προηγούμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τον κ. Κοροβέση για την ίδρυση των Αγροτικών Τμημάτων εντός των Επιμελητηρίων, τα οποία θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα και την στήριξη των αγροτών ενώ  αποκάλυψε πως πολύσύντομα αναμένεται η παρουσίαση του σύγχρονου κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την οικονομική ενίσχυση λόγω της ακαρπίας στις ελιές, ο κ. Αυγενάκης τόνισε προς τον κ. Κοροβέση  πως η Ελλάδα έχει ετοιμάσει φάκελο τόσο για την ακαρπία στην ελιά όσο και για τον περονόσπορο στα αμπέλι ενώ για το ενδεχόμενο μείωσης ποσότητας παράδοσης στη σταφίδα λόγω μειωμένης παράγωγης, ο υπουργός ανέφερε πως  το αίτημα εξετάζεται  και εφόσον τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αιτιάσεις περί μειωμένης παραγωγής για λόγους που υπερβαίνουν τον παραγωγό, θα υπάρξει ανάλογη εξέλιξη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Κοροβέσης τόνισε: «Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε  μια ουσιαστική συζήτηση για θέματα που απασχολούν τους αγρότες της Ηλείας αλλά και το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας.  Με ικανοποίηση είδα ότι ο κ. Αυγενάκης είναι ήδη γνώστης  των περισσότερων προβλημάτων και εργάζεται συστηματικά για την επίλυσή τους. Από την πλευρά μου, του υπενθύμισα πως ο πρωτογενής τομέας στον νομό είναι μια από τις κύριες πηγές εσόδων αλλά και απασχόλησης για τους Ηλείους πολίτεςγι΄ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη».

Δελτίο τύπου - Επιτυχία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Χρηματοδότηση νέων έργων 1,8 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg Euro-MED

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στην ετήσια εκδήλωση του InterregEuro-MED «Programme Connecting the Dots», που διοργανώθηκε πρόσφατα (21,22/11) στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, όπου ενώνει ενδιαφερόμενους φορείς από όλη την περιοχή της Μεσογείου για να συζητήσουν και να διαμορφώσουν το μέλλον της διακυβέρνησης στην περιοχή.Οι συνεργασίες που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα δύο έτη οδήγησαν σε επιτυχή αποτελέσματα καθώς εγκρίθηκαν τέσσερα έργα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε δύο  εκ των οποίων ως επικεφαλής των εταιρικών σχημάτων.

Οι συντονισμένες προσπάθειες του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Αντιπροέδρου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Συνδιάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών) και με την συνεργασία των Ερευνητικών Ιδρυμάτων της περιοχής και των στελεχών τους, Αθανάσιο Αργυρίου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλους του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Δρ. Αθανάσιο Καλογερά, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) – Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ, έφεραν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Στις 21 Νοεμβρίου 2023, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Interreg Euro-MED ενέκρινε 56 έργα, τέσσερα από τα οποία εγκρίθηκαν υπό όρους. 122 προτάσεις είχαν περάσει την 1η φάση αξιολόγησης. Η συνολική χρηματοδότηση των εγκεκριμένων έργων για την παρούσα πρόσκληση είναι περίπου 32,6 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων της κοινοτικής και της εθνικής συγχρηματοδότησης). Η συνολική χρηματοδότηση των εγκεκριμένων έργων στην παρούσα πρόσκληση για την ΠΔΕ ορίζεται στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΠΔΕ κρίθηκε να υλοποιήσει, ως συντονιστής και ως εταίρος των σχημάτων, για τα ερχόμενα τρία έτη τα εξής έργα:

 1. Ακρωνύμιο: HERIT ADAPT, Πλήρηςτίτλος: HERItage and territory resilience through sustainable Tourism, climate change ADAPtation and ciTizen engagement (Priority 2 - Greener MED Specific objective, RSO2.4 - Promoting climate change adaptation and disaster risk prevention, resilience, taking into account eco-system based approaches)

2.Ακρωνύμιο: COASTRUST, Πλήρηςτίτλος: Promoting shared stewardship for Mediterranean Coasts (Priority 2 - Greener MED Specific objective, RSO2.7 - Enhancing protection and preservation of nature, biodiversity and green infrastructure, including in urban areas, and reducing all forms of pollution)

3.Ακρωνύμιο: LIBECCIO, Πλήρηςτίτλος: SustainabiLIty of tourism By EnhaCing Cooperation and dIgitaltransformatiOn (Priority 1 - Smarter MED Specific objective, RSO1.1 - Developing and enhancing research and innovation capacities and the uptake of advanced technologies)

4.Ακρωνύμιο: Germ of Life, Πλήρηςτίτλος: Digital Drought Risk Management enabling the drought mitigation and adaptation strategies for the restoration of the ecosystem equilibrium in Mediterranean European Countries (Priority 2 - Greener MED Specific objective, RSO2.4 - Promoting climate change adaptation and disaster risk prevention, resilience, taking into account eco-system based approaches)

Τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, εκπροσώπησε ο συνεργάτης του, Γιάννης Κανακάρης, ο οποίος συντόνισε την διαδικασία διεκδίκησης και υποβολής του Προγράμματος InterregEuro-MED για την ΠΔΕ.

Η λίστα των αποτελεσμάτων είναι διαθέσιμη:

 • https://interreg-euro-med.eu/en/call-2-the-final-results-are-out/
 • https://interreg-euro-med.eu/wp-content/uploads/documents/calls/call-2-thematic-projects/call_02_list_results_final_en.pdf

 

 

Προσκεκλημένος στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο DUBAI ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Στο Dubai, για την 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος προσκλήθηκε ως ομιλητής σε εκδήλωση με τίτλο «Outlook oftheGreekEnergySectortowards 2030» («Προοπτικές του Ελληνικού Ενεργειακού Τομέα προς το 2030» που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ημερίδα  θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5/12 και ώρα 13.30 στο Ελληνικό Περίπτερο

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχει στη διεθνή σύνοδο ως ένας εκ των ομιλητών, ως αποτέλεσμα της διεθνούς αναγνώρισης των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι η  πρωτοβουλία της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση ενός μεγάλου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου που θα συμβάλλει στην οικονομική ανακούφιση του αγροτικού πληθυσμού και των δήμων της περιοχής, ξεχώρισε και συμπεριλήφθηκε στην παγκόσμια έκδοση Multistakeholders GLOBAL GOALS,  ως μία από τις καλύτερες πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό στη Ν. Υόρκη.

Μάλιστα, μία δράση που συνάδει απόλυτα με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το σχέδιο «Απόλλων» και το οποίο αφορά σε εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με μπαταρίες με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη στήριξη των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει σε πολλές ακόμα δράσεις ενίσχυσης της «πράσινης» ενέργειας, όπως είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο ηλεκτροκίνησης, το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης και  αξιολόγηση της ενεργειακής κατάστασης των κτιριακών υποδομών της Περιφέρειας, η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά κτίρια με στόχο την στενή παρακολούθηση της κατανάλωσης και τον εντοπισμό προσαρμοσμένων λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, η αντικατάσταση 12.455 παραδοσιακών φωτιστικών σωμάτων με εναλλακτικές λύσεις προηγμένης τεχνολογίας, με αποτέλεσμα σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη  και βέβαια, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, που για πρώτη φορά προσφέρει μία εναλλακτική και μεταβατική ενεργειακή λύση, προς όφελος των πολιτών και επαγγελματιών της περιοχής.

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια έχουμε εργαστεί με συνέπεια, όχι μόνο για να καλύψουμε το ενεργειακό κενό των προηγούμενων ετών, αλλά για να καταστήσουμε την περιοχή μας πρωτοπόρα στη νέα ενεργειακή εποχή, προς όφελος της κοινωνίας και του ίδιου του περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες ώστε τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου να γίνουν πραγματικότητα, αλλά κάναμε και πολλά ακόμα βήματα προς τα εμπρός, για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα  μετατρέψουν τη Δυτική Ελλάδα σε εθνικό πρωταγωνιστή της πράσινης ενέργειας. Εμβληματική δράση, η σύσταση των επτά ενεργειακών κοινοτήτων για τη δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, μία δράση που έτυχε εθνικής και διεθνούς αναγνώρισης. Ωστόσο, δεν σταματάμε εδώ. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Dubai θα καταθέσουμε μία νέα πρόταση που αφορά τη συμβολή των δενδρωδών καλλιεργειών στη μείωση των ρύπων και η οποία μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην πράσινη μετάβαση, αλλά και στο εισόδημα των αγροτών. Η ίδια η φύση μας δείχνει τον δρόμο και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον ακολουθήσουμε…» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης με την αφορμή της επίσκεψής του στο Dubai και στην COP28.

 

 

 • Ο ιστότοπος της Ελλάδας στην COP28:

https://greeceincop.gr/

 • Το link της ελληνικής αποστολής στην COP28Q:

https://www.youtube.com/watch?v=wwV3OEC9OOM

Δελτίο τύπου - Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα την Δευτέρα στον Πύργο

Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα»θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 στις 18:00, στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου (Γυμνασιάρχου Δούκα 20).

Την ημερίδαδιοργανώνει η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί μια ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης των προγραμμάτων που υλοποιεί η Διεύθυνση, ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης δράσεων επιχειρηματικότητας.

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση για τη διαχείριση, την πορεία υλοποίησης και το κλείσιμο των έργων του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020» (ενταγμένες δράσεις, αποτελέσματα, κ.λπ.) και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη - στήριξη της επιχειρηματικότητας και των τοπικών κοινωνιών όπως υλοποιείται μέσα από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020».

Επιμέρους θέματα που θα αναπτυχθούν μεταξύ άλλων είναι

 • «Δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας ΕΣΠΑ 2014-2020»
 • «Δράσεις για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία από το Ε.Π. Δυτική Ελλάδα 2021-2027»
 • «Επιχειρηματικότητα και ψηφιακός μετασχηματισμός».

Οι εργασίες της ημερίδας θα ολοκληρωθούν με συζήτηση μεταξύ στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «Δυτική Ελλάδα» 2014 – 2020, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εκπροσώπων εταιρειών που ωφελήθηκαν των δράσεων για την επιχειρηματικότητα και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

 

Ο Ιστορικός – Συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος στην ΕΡΑ Πύργου για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και τις τρέχουσες εξελίξεις: «Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι οι Βρετανοί θα μας επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα»

Για το μείζον θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και το επεισόδιο που έλαβε χώρα μεταξύ του Βρετανού και του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λονδίνο μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Πύργου και στην εκπομπή «Στο Επίκεντρο της Ενημέρωσης» που παρουσιάζει ο Θάνος Χουλιάρας ο Ιστορικός – Συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος.

  Ο Θεόδωρος Λάμπρος μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή για το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα τονίζοντας τα εξής:

«Αν εξετάσουμε  από ιστορικής σκοπιάς το όλο θέμα, θα δούμε ότι η Βρετανία είχε ανέκαθεν μια ανθελληνική στάση απέναντι στη χώρα μας, στάση που κυρίως ξεκινά από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 όπου βρίθουν τα ιστορικά γεγονότα και περιστατικά της ανθελληνικής στάσης των Βρετανών απέναντι στους Επαναστατημένους Έλληνες.

  Το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας που ξεκίνησε με τις μεγάλες προσπάθειες της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Σούνακ πιστεύω ότι ήταν αφελές από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης να περίμενε ότι οι Βρετανοί θα δήλωναν έτσι απλόχερα την επιθυμία τους για επιστροφή των γλυπτών στη φυσική τους θέση που είναι η Ελλάδα».

 

 

 

«Το 50% του Βρετανικού Μουσείου

 θα έπρεπε να μείνει άδειο

με την επιστροφή των γλυπτών

 

Συνεχίζοντας ο Θεόδωρος Λάμπρος τόνισε ότι το Βρετανικό Μουσείο βρίθει από κλεμμένες αρχαιότητες τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες του κόσμου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν οι Βρετανοί αποφάσιζαν να μας επιστρέψουν τα κλεμμένα γλυπτά μας πίσω, θα έπρεπε το 50% από τον χώρο που καλύπτει το Μουσείο τους να μείνει άδειο – πράγμα που δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Σκεφτείτε το λογικά.

   Οι Βρετανοί με πρωταγωνιστή τον εντιμότατο Λόρδο Έλγιν έστησαν μια ολόκληρη επιχείρηση αποψίλωσης των γλυπτών. Αφού τα σύλησαν με τις ευλογίες της Οθωμανικής κυβέρνησης, τα έκλεψαν και τα μετέφεραν στη Μεγάλη Βρετανία. Το ίδιο έγινε και με την ζωοφόρο του Επικούριου Απόλλωνα με μια άλλη επίλεκτη ομάδα Αρχαιοκαπήλων. Αυτά είναι ιστορικά ντοκουμέντα που έχουν καταγραφεί και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει».

   Ολοκληρώνοντας ο Ηλείος Ιστορικός – Συγγραφέας αναφέρθηκε και στις τέσσερις συγγραφικές εκδόσεις του Δήμου Πύργου όπου είχε την επιμέλεια και την συγγραφή τονίζοντας ότι στόχος αυτών των εκδόσεων από την πλευρά του Δήμου Πύργου ήταν η ανάδειξη και προβολή της Τοπικής Ιστορίας και η μεταλαμπάδευση της ιστορικής γνώσης στα νέα παιδιά.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θεόδωρος Λάμπρος έδωσε και δυο αντίτυπα της τελευταίας έκδοσης του Δήμου Πύργου «Φράγκοι και Βυζαντινοί στην Ηλεία» στον Θάνο Χουλιάρα – το ένα εκ των οποίων αφορούσε τον Σύλλογο Νεολαίας και Άθλησης Νέας Φιγαλείας «Παναγία η Βόγαλη» στον οποίο ο δεύτερος είναι ενεργό μέλος.

ΛΕΖΑΝΤΑ

ΦΩΤΟ – Lambros – Xouliaras –Από την επίσκεψη του Θεόδωρου Λάμπρου στην ΕΡΑ Πύργου. Στην φωτογραφία με τον οικοδεσπότη της εκπομπής «Στο Επίκεντρο της Ενημέρωσης» Θάνο

Ομόφωνα αντίθετη σε κάθε σενάριο εκτροπής του Αχελώου η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Την ομόφωνη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκτροπής του Αχελώου εξέφρασε στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αποδεχόμενη την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάμπρου Δημητρογιάννη.

Με αφορμή τη συζήτηση για τη γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε όλα τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που αιτιολογούν την άρνηση όλων των τοπικών φορέων για τα υπό διαβούλευση σχέδια υδάτων, και πώς αυτά συνδέονται με επιχειρούμενη εκτροπή του ποταμού Αχελώου.

Ειδικότερα, στις σχετικές μελέτες γίνεται αναφορά για μερική εκτροπή του Αχελώου 250 εκ.κυβικών ανά έτος προς επαναπλημμυρισμό της λεκάνης του Πηνειού, κάτι το οποίο είναι άτοπο πλέον μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία, δεν λαμβάνονται υπόψιν σχετιζόμενα σχέδια όπως αυτά των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, οι περιβαλλοντικές μελέτες βρίθουν ελλείψεων τεκμηριωμένων επιστημονικών στοιχείων και επίσης, αποδεικνύεται το μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος και για τις δύο περιοχές, Αιτωλοακαρνανία και Θεσσαλία.

Όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν με την εισήγηση του κ. Δημητρογιάννη και την επιχειρηματολογία του, τονίζοντας και αυτά με τη σειρά τους την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια μερικής ή ολικής εκτροπής του Αχελώου, και ιδίως όταν η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί πολλές φορές κατά των έργων της εκτροπής.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής, την οποία απασχόλησαν ακόμη ζητήματα ανάπτυξης και υποδομών, ήταν η τελευταία για την αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023.

 

Αποχώρηση Μάκη Μπαλαούρα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Ο Μάκης Μπαλαούρας με επιστολή του προς τις Ο.Μ. Τράπεζας της Ελλάδος και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, καθώς και στις Νομαρχιακές Επιτροπές Χρηματοπιστωτικού και Ηλείας απέστειλε τα παρακάτω:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

            Υπήρξα ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, από τότε που το 2001 ξεκινήσαμε, εκπροσωπώντας την ΑΚΟΑ μαζί με τον Γιάννη Μπανιά, στον “Χώρο Διαλόγου και κοινής Δράσης της Αριστεράς”, στα γραφεία της «Εποχής», μαζί με τον Μανώλη Γλέζο- Δημήτρη Παπαχρήστο, τον Συνασπισμό με Αλαβάνο-Φλαμπουράρη, την ΚΕΔΑ με Θεωνά-Μ Κωστόπουλο κτλ για την  “Επανίδρυση της Αριστεράς”.

  Είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ του Χρηματοπιστωτικού- Ο.Μ Τράπεζα Ελλάδος και ως δεύτερη της Ηλείας- Ο.Μ. Ανδραβίδας-Κυλλήνης , που με έκανε να αισθάνομαι υπερηφάνεια που ήμουν μέλος του και με τίμησε ως Βουλευτή στην εξαιρετικά πολύ δύσκολη περίοδο που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2015.

  Με οδύνη όμως αποφάσισα να αποχωρήσω, όπως ήδη πράττουν χιλιάδες μέλη, από το σημερινό πολιτικό σχηματισμό που εξακολουθεί να φέρει τον ιστορικό όνομα ΣΥΡΙΖΑ, ένα όνομα που σηματοδότησε μια από τις μεγάλες περιόδους της Αριστεράς στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

  Όπως, έχω γράψει επανειλημμένως δημοσίως, ο νέος πρόεδρος εγκατάλειψε τις  πάγιες θέσεις της Αριστεράς, ανέτρεψε τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβήτησε βασικές επιλογές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ακόμα και για ζητήματα που πλήττουν ευθέως και τον Αλέξη Τσίπρα, όπως, για τα 37 δισ. και το «άρρωστο» κόμμα), καταστρατήγησε την εσωκομματική δημοκρατία, ενώ συνέβαλε έντονα στην αποπολιτικοποίηση και στον ευτελισμό των αρχών μας και του ηθικού μας φορτίου, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.

 Ο ίδιος στη συνεδρίαση της ΚΕ, δε τα έβαλε μόνο με τα στελέχη, που είχαν σηκώσει το βασικό βάρος της διακυβέρνηση μας, ως «εσωτερικών εχθρών»-«5η Φάλαγγα», που  κάνουν «πολιτική του Pumaro»!!!

  Δε μπορώ, επομένως να συνεχίσω σε ένα μεταλλαγμένο κόμμα, που οδηγείται να γίνει όπως το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με την επιθυμία του προέδρου…

  Αποχαιρετώντας σας, εύχομαι να βρεθούμε ξανά στους αγώνες και με τα κοινωνικά κινήματα, για να ανατραπεί το νεοφιλελεύθερο καθεστώς της Δεξιάς, δίνοντας ελπίδα για ένα αύριο με δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα, που μόνο η Αριστερά μπορεί να δώσει…

Μάκης Μπαλαούρας

Υ.Γ. . Περίμενα για να καταθέσω την απόφαση μου στις συνελεύσεις των οργανώσεων που συμμετείχα, αλλά αυτές δεν συγκλήθηκαν και κατέφυγα σε αυτή τη δημόσια δήλωση.   
 

 

 
 

 

 •  

 


 

 

 • ,
 • ή

 

 
 
 
 
 
 

Διονύσης Καλαματιανός: «Άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια»

Σημεία από τις παρουσίες του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στις εκπομπές "Ώρα Ελλάδος" του OPEN TV και "Αταίριαστοι" του ΣΚΑΪ.

Για την απώλεια του Βασίλη Βασιλικού, ο Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε πως «αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο λογοτέχνη, έναν πνευματικό άνθρωπο που αγωνίστηκε για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ήταν τιμή μου που υπηρετήσαμε μαζί ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 έως το 2023. Συλλυπητήρια στους οικείους του.»

Σχετικά με την επιστολική ψήφο που προωθεί η κυβέρνηση, ο Ηλείος Βουλευτής τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει έμπρακτα πως επιδιώκει τη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, καταθέσαμε πρόταση νόμου ώστε να δοθεί -δια ζώσης- το δικαίωμα ψήφου στους εργαζόμενους που αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους για να δουλέψουν αλλού, κυρίως στα νέα παιδιά που πάνε το καλοκαίρι να δουλέψουν εποχικοί στα νησιά. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ, αρνήθηκε αυτή την πρόταση που κάναμε, απορρίπτοντάς την. Σε ό,τι αφορά την επιστολική ψήφο, υπάρχουν συνταγματικές επιταγές που πρέπει να τηρηθούν, δηλαδή, μυστικότητα ψήφου και αδιάβλητο διαδικασίας. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε την πρόταση της κυβέρνησης. Θέλουμε τη διευκόλυνση της συμμετοχής του κόσμου, χρειάζεται, όμως, η αποχή να αντιμετωπισθεί και με πολιτικούς όρους. Πρέπει η πολιτική να γίνει ξανά γοητευτική για τους πολίτες και να πείσει ότι δίνει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως  το ζήτημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, που η κυβέρνηση το έχει αφήσει ανεξέλεγκτο.»

Για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για αναγκαιότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων από πλευράς κυβέρνησης και πολιτείας, αναφέροντας πως «η Ελλάδα είναι ξανά πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό στα τρόφιμα και στο κόστος στέγασης, ενώ κάνει πρωταθλητισμό στα καύσιμα και στην ενέργεια. Ταυτόχρονα, το εισόδημα σε όρους αγοραστικής δύναμης είναι πολύ χαμηλό, στη χειρότερη πεντάδα της Ευρώπης. Αυτά είναι ζητήματα για τα οποία έχει ευθύνη η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαρκώς δραστηριοποιείται, πρόσφατα ο Πρόεδρός του και ο Πρόεδρος της ΚΟ, πήγαν και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και μίλησαν για το ζήτημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Εκεί, ο διοικητής τους ενημέρωσε πως υπάρχει θέμα υποστελέχωσης της Αρχής. Πως, λοιπόν, θα διενεργηθούν έλεγχοι; Υπάρχουν καρτέλ και ολιγοπώλια σε συγκεκριμένες αγορές, υπάρχει πληθωρισμός απληστίας και πρέπει να αντιμετωπιστούν με άμεσες παρεμβάσεις για να ανακουφιστούν οι πολίτες.»

Τέλος, για την απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογράμμισε ότι είναι ευρύτερη από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο, περιλαμβάνοντας σαφώς τη μεσαία τάξη και τις ανάγκες της, προσθέτοντας -παράλληλα- πως «εμείς θέλουμε να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθοί. Επίσης, θέλουμε να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη και αντιδρούμε σε αυτήν τη φοροκαταιγίδα της κυβέρνησης προς τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Η οικολογία, το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη και η δημοκρατία, όλα αυτά είναι στην προμετωπίδα  των επιδιώξεών μας.»

Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου με το βραβείο «Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη»

Με απόφαση της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, απονέμεται βραβείο της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών  στο Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου, 101 χρόνια από την ίδρυσή του, ως αναγνώριση του έργου του και της προσφοράς του τόσο στον πολιτισμό και στη διατήρηση της παράδοσης και της εθνικής μας κληρονομιάς, όσο και στην εξύψωση της Ελληνίδας.

Η βράβευση θα γίνει κατά την Πανηγυρική Συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19:00 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28 και Σίνα, Αθήνα). Στο Λύκειο του Πύργου θα απονεμηθεί το βραβείο του αείμνηστου δικηγόρου του Πύργου Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου.

Ο Σάκης Μπιρμπίλης (1912-1983), δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας από το 1934, μαζί με την αδελφή του αείμνηστη Χαρίκλεια Μπιρμπίλη είναι μεγάλοι Δωρητές και Ευεργέτες της πόλης του Πύργου, της Ιεράς ΜητροπόλεωςΗλείας και του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας. Και πλέον και του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, με το βραβείο -του οποίου φέρει το όνομα - θα τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Η βράβευση αποτελεί μια σπουδαία διάκριση για το Λύκειο Ελληνίδων του Πύργου και μια αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου του καθώς και της συνεχούς παρουσίας του στα πολιτιστικά, εθνικά και κοινωνικά γεγονότα του τόπου μας. Αποτελεί και μεγάλη τιμή για την πόλη του Πύργου και τον πνευματικό του κόσμο.

Η πρόεδρος και το ΔΣ του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου ευχαριστούμε θερμά το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο και το φίλο του Λυκείου μας κ. Γιώργη Τάκη Δόξα για την ευγενή συνέργειά τους στην επίτευξη της βράβευσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πόσο κοστίζει να βγάλεις δίπλωμα και τι χρειάζεται

-Δηλώσεις του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας

Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν το μεγάλο έργο διαμόρφωσης ορεινών μονοπατιών στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος δήλωσε τα εξής:

 • Η προσπάθεια για ανάδειξη των ορεινών μονοπατιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ξεκίνησε το 2017, όταν διαμόρφωνα, ως Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, το MasterPlan της ΟΧΕ “Κατάκολο Πύργος Αρχαία Ολυμπία”.
 • Φορέας υλοποίησης του έργου, είχε οριστεί τότε το Δασαρχείο Πύργου, προς διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών και λόγω αρμοδιότητας, το οποίο ξεκίνησε την εκπόνηση της σχετικής μελέτηςπου ολοκληρώθηκετο 2019 (133764/20-6-2019 απόφαση Δ/νσης Συντονισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης).
 • Όταν ανέλαβα καθήκοντα Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, το Δασαρχείο, εξαιτίας της έλλειψης τεχνικής υπηρεσίας, ζήτησε από το Δήμο να αναλάβει την ευθύνη του έργου ως φορέας υλοποίησης. Αυτό,σύμφωνα με σχετικές διατάξεις,έγινε μετά από υπογραφήπρογραμματικής σύμβασης(74628/4194/18-7-2022)με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
 • Ήδη όμως είχε προκύψει η υποχρέωση τροποποίησης της μελέτης μετά τις πυρκαγιές του 2021, επειδή το 50% των περιοχών παρέμβασης (Νεμούτα–καταρράκτες κ.α.), κρίθηκαν αναδασωτέες, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και απαγορεύτηκε κάθε παρέμβαση για τουλάχιστο μια πενταετία. Για να μη χαθούν 300.000 € που αντιστοιχούν στο 50% της μελέτης, αποφασίσαμε, σε διαβούλευση με φορείς στο Πανόπουλο(24 Μαρτίου 2023),τη συμπλήρωση της μελέτης με νέες προτάσεις των φορέωνΛασιώνος και Λαμπείας, απαραίτητη προϋπόθεση για να “τρέξει” το έργο.
 • Έτσι, στη νέα μελέτη που είναι υπό εκπόνηση, το δίκτυο μονοπατιών διευρύνεται από το φαράγγι του Αντρωνίου μέχρι το Μυκηναϊκό νεκροταφείο Αγίας Τριάδας, τον χώρο αναψυχής της Κάπελης (πικ-νικ) και την ορεινή διαδρομή που περιλαμβάνει τις Κοινότητες Τσίπιανα, Αγία Κυριακή και Κρυόβρυση,ενώ θα συνδεθεί με τη Δίβρη και τα μοναστήρια της μέχρι την Ορεινή και τον Αστρά.
 • Μετά τη συγκέντρωση των προτάσεων,επειδή ο χρόνος για τροποποίηση της μελέτης, επανέγκριση από την Αποκεντρωμένη, αξιολόγηση από τη Διαχειριστική Αρχή,δεν επαρκούσε για να προλάβουμε την ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ 2013-2020 (καθότι θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τέλους του 2023), προκρίθηκε η αναγκαιότητα να περάσει στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027,χωρίς κανένα κίνδυνο απώλειας. Ας λάβουμε δε υπόψιν το «κενό» της πανδημίας με την εκ περιτροπής εργασία σε όλο τον Δημόσιο Τομέα, που πήγε πίσω όλα τα έργα ΕΣΠΑσε όλη τη χώρα.
 • Κατά συνέπεια, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, με την 225/2023 ομόφωνη απόφασή του αποφάσισε την μεταφορά του έργου των ορεινώνμονοπατιών στο νέο πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», μαζί με ακόμη δύο έργα, της τουριστικής διαδρομής και της αισθητικής αναβάθμισης της Αρχαίας Ολυμπίας (ανάπλαση πλατείας – αστικός εξοπλισμός).
 • Κατανοούμε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για ένα τόσο σημαντικό έργο, πιστεύουμε όμως ότι αν είχεαναζητηθεί εξαρχής η άποψη του Δήμου, θα είχε διευκολυνθεί η όλη προσπάθεια έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.