519 New Articles

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Εγκαινιάστηκε το Κινητό Ψηφιακό Πάρκο για το 1821 στον Πύργο

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος “Ένα διαχρονικό και ιστορικό ντοκουμέντο”

 

 

Στον Πύργο βρίσκεται απο την Παρασκευή (23/9) το Κινητό Ψηφιακό Πάρκο για το 1821 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας.

Το μουσείο θα παραμείνει στην πόλη μέχρι τις 19 Οκτωβρίου και ο Δήμος Πύργου καλεί τους δημότες όλων των ηλικιών αλλά κυρίως τους μαθητές να το επισκεφτούν και μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο που προσφέρει η τεχνολογία να μάθουν την καταλυτική συμβολή της Δυτικής Ελλάδας και της περιοχής μας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

Η ιστορία πρέπει να προβάλλεται γιατί διδάσκει όχι μόνο για τις νίκες μας αλλά και τα λάθη που κάναμε. Η επανάσταση διδάσκει ότι σε καιρούς πολέμου παραμερίζουμε τη διχόνοια, το φθόνο και την εμπάθεια” τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, και συνέχισε “Ο Πύργος είναι μια περιοχή που στη συνεισφορά του Αγώνα παραμένει αδικαίωτος καθώς η πρώτη μάχη μετά την κήρυξη της Επανάστασης έγινε εδώ αλλά δεν έχει πάρει τη θέση στην ιστορία που της αξίζει. Από την πρώτη στιγμή στο Δήμο κινηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση να καταγράψουμε την ιστορία μας. Με τον ειδικό συνεργάτη, ιστορικό-συγγραφέα Θεόδωρο Λάμπρο εκδόσαμε τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ηλεία στην Επανάσταση του 21. Ακολούθησε και ένα πόνημα για την Αρχαία Φειά.

Το Ψηφιακό Πάρκο με τη βοήθεια της τεχνολογίας “περνάει” με έξυπνο τρόπο την ιστορία στα παιδιά. Η ΠΔΕ αφήνει ένα ιστορικό και διαχρονικό ντοκουμέντο”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Ανδρέας Φίλιας, ως συντονιστής των επετειακών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αναφέρθηκε συνολικά στις τεχνολογίες που αξιοποιεί Ψηφιακό Πάρκο και στα εμβληματικά έργα που αναφέρονται στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες.

 

Καινοτόμα δράση με αποδέκτες τη νέα γενιά

 

Η πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Μαριάννα Σταθοπούλου στην ομιλία της τόνισε : “Υποδεχομαστε με χαρά στον Δήμο μας το Κινητό Ψηφιακό Πάρκο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στο οποίο ο Δήμος Πύργου και ο ΔΟΠΠ ανταποκρίθηκαν και συνέβαλαν με χαρά. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της ιστορίας γιατί να επιτευχθεί η διασύνδεση του ενδόξου παρελθόντος με το παρόν για ένα ισχυρό μέλλον”

Ο ιστορικός-συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος μίλησε για το Ψηφιακό Πάρκο 1821 και τους “θησαυρούς” που φιλοξενεί για εκείνη την ιστορική περίοδο λέγοντας: “Το Κινητό Ψηφιακό Πάρκο του 1821 αποτελεί μια καινοτόμα δράση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο οποίο αναδεικνύονται και

προβάλλονται με τα τελευταία και πιο εξελιγμένα μέσα της

τεχνολογίας τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης

στη Δυτική Ελλάδα. Η παραμονή του στο Πύργο για ένα μήνα θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την νεολαία της πόλης μας και ειδικά για τους μαθητές των σχολικών μονάδων της Ηλείας να το

επισκεφθούν και να γνωρίσουν την Τοπική Ιστορία του 1821 και τους

πρωταγωνιστές της. Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος κ.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος είναι αρωγός σε ότι έχει να κάνει με

την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και αυτό το αποδεικνύουν

εμπράκτως με τέτοιες δράσεις αλλά και ανάλογες εκδηλώσεις για το

1821 που έχουν υλοποιηθεί”.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Ηλείας ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Μετά τον αγιασμό και τις ομιλίες ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα με το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου και ξενάγηση στα εκθέματα του Πάρκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προαύλιο χώρο είχαν εκτεθεί έργα του Σοφοκλή Πέππα.

 

-Το Ψηφιακό Πάρκο θα παραμείνει στη πόλη του Πύργου από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 19 Οκτωβρίου

Ωρες επισκέψεων: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 - 13.00

Σαββατοκύριακα 17:00-20:00

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Βάραγκας 2022 - Μαζική συμμετοχή αγροτών στην εκδήλωση για τη σταφίδα

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος “Η άμεση λύση είναι η προστασία του εισοδήματος των παραγωγών”.

 

- “Θύμα” του πολέμου στην Ουκρανία και η σταφίδα

 

Με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα και προτάσεις για την άμεση ενίσχυση των αγροτών, ολοκληρώθηκε η ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος για τη σταφίδα, στο πλαίσιο των τριήμερων πολιτισμικών εκδηλώσεων στο Βάραγκα.

Το καθοριστικό πρόβλημα της τιμής όπως διαμορφώνεται σήμερα, οι ραγδαίες αυξήσεις στα εφόδια του πρωτογενή τομέα, ο εγκλωβισμός του προϊόντος από τις εγχώριες και διεθνείς αγορές τέθηκαν επί τάπητος στις ομιλίες εκπροσώπων όλου του πολιτικού φάσματος.

Βασικοί προσκεκλημένοι-ομιλητές της βραδιάς ήταν ο Άγγελος Τσιγκρής βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, η Θεοδώρα Τζάκρη βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.- πρώην υφυπουργός, ο Κώστας Σκανδαλίδη, βουλευτής Α’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ –πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γραμματέας της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου Χρήστος Γιάνναρος και ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, ο βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης και ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος. Τον συντονισμό έκανε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος.

 

Οι ομιλίες και τα συμπεράσματα

 

Την εκδήλωση “άνοιξε” ο ιστορικός-οικονομολόγος Διονύσης Τραμπαδώρος με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή για την καλλιέργεια της σταφίδας στην περιοχή, τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της. Μετά την εισήγηση του δημάρχου Πύργου ακολούθησαν οι ομιλίες των προσκεκλημένων βουλευτών όπου αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη μεγάλη διατροφική αξία της σταφίδας, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, την αδικία που έχει υποστεί η σταφίδα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, για να καταλήξουν σε προτάσεις συνεταιριστικής μορφής και οικονομικής ενίσχυσης μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς η σταφίδα μπορεί να θεωρηθεί ως “θύμα” της κρίσης του πολέμου της Ουκρανίας.

 

Η τιμή άμεσο ερώτημα προς επίλυση

 

Στη σύνοψη των συμπερασμάτων που βγήκαν απο τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών, ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τόνισε;

Το καθοριστικό και οξυμένο πρόβλημα είναι το θέμα της τιμής της σταφίδας. Αυτό είναι το άμεσο ερώτημα προς επίλυση. Υπάρχουν και άλλα τόσα, όπως οι συνεταιρισμοί, η μεταποίηση του προϊόντος που δυστυχώς δεν έχουν γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πρέπει τώρα να απαντήσουμε στο πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας που βιώνει φέτος ο παραγωγός. Μέσα από τις εισηγήσεις προκύπτει ότι επιβάλλεται να δοθεί η ενίσχυση παρουσιάζοντας το προϊόν ως ένα από τα προϊόντα “θύματα” από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και μπορεί να δοθεί. Αυτό πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

Η άμεση λύση είναι η προστασία του εισοδήματος των παραγωγών. Πώς, με τροπολογία και παρέμβαση να εξαντληθεί η δυνατότητα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης και αντιρροπιστικής απόδοσης του απολεσθέντος εισοδήματος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά”.

 

 

 

 

 

Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας οργανώνει έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας.

Πηγή, περισσότερα στο https://ilia-olympia.org/%ce%ad%ce%ba%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%bb%cf%85%cf%80%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9/

ΥΠΟΙΚ: Πιστώνονται 4,2 εκατ. ευρώ για τα μειωμένα μισθώματα Νοεμβρίου 2020-Ιουλίου 2021

Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς τους έως το βράδυ

Συνολικό ποσό 4.260.901,09 ευρώ πιστώνεται σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών σε 3.004 ιδιοκτήτες ακινήτων (μοναδιαίους Α.Φ.Μ.), επιλύοντας εκκρεμότητες για μειωμένα μισθώματα της περιόδου Νοεμβρίου 2020- Ιουλίου 2021.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2022/09/23/economy/oikonomikes-eidiseis/ypoik-pistonontai-42-ekat-eyro-gia-ta-meiomena-misthomata-noemvriou-2020-iouliou-2021/

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, στήριξης του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου

«Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, γνήσιο και εκλεκτό τέκνο της Ηλείας, διακονεί στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας για περισσότερα από 50 έτη, υπηρετώντας άοκνα και με συνέπεια από τις θέσεις που του έχουν ανατεθεί κατά καιρούς. Η σεμνότητα, η καθαρότητα του λόγου του, η προσήνεια και η αγάπη του για τον συνάνθρωπο, η πηγαία και ακούραστη διάθεση βοήθειας και καθοδήγησης του ποιμνίου του, αποτελούν χαρίσματα με τα οποία έχει κερδίσει την αγάπη, τον σεβασμό και την αποδοχή των Ηλείων πολιτών και όχι μόνο. Η γνώση του δε, για όλα τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει επιβοηθητικά στο έργο του, υπηρετώντας την Ηλεία με συνέπεια, όπως έχει κάνει έως σήμερα.

Η επιθυμία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού για την εκλογή του Επισκόπου Ωλένης κ.Αθανασίου - στην θέση αυτή - από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αντικατοπτρίζει την επιθυμία του κλήρου και του λαού της Ηλείας, αλλά και εμού προσωπικά από την θέση την οποία υπηρετώ, αναγνωρίζοντας έτσι τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης, ως Άξιο συνεχιστή του σημαντικού και θεάρεστου έργου της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας».
 

 


ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - ΒΑΡΑΓΚΑΣ 2022 - Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του πολιτισμικού θεσμού

  • Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Οφείλουμε να συνδέουμε την παράδοση με το παρόν»


Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (22/9) τα εγκαίνια του πανηγυριού στο Βάραγκα. Ο πολιτισμικός θεσμός, ανανεωμένος και εμπλουτισμένος, ενώνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με κοινό παρονομαστή τη σταφίδα, σε μια διοργάνωση που υπογράφει ο Δήμος Πύργου, η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού σε συνεργασία με τους προέδρους των Τ.Κ. και τοπικούς φορείς.

Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανάσιου, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και όλους τους συνεργάτες για την αναβίωση του θεσμού. «Συγχαίρω τη Δημοτική Αρχή γιατί ανανεώνει μια παράδοση ετών η οποία δίνει «φτερά» για να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος τις σημερινές δυσκολίες. Ο Κύριος, μας δίδαξε ότι με την τίμια και ειλικρινή ζωή δημιουργείται «φως» για μια καλύτερη κοινωνία. Έτσι η κοινωνία αλλάζει και αναβαθμίζεται. Εύχομαι δήμαρχε επί πολλά έτη να συνεχίζετε αυτή τη προσπάθεια, η οποία έχει να δώσει πολλά μηνύματα σε όλους μας».

Ο Δήμαρχος Πύργου ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο και ανταπέδωσε τα θερμά λόγια με την ευχή σύντομα να είναι ο πνευματικός ηγέτης αυτής της όμορφης και γόνιμης περιοχής. Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στο θεσμό και τις σημερινές συνθήκες στις οποίες διαμορφώνεται, στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι σταφιδοπαραγωγοί και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους και επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία ζωοαγοράς στην περιοχή σε μηνιαία βάση, σε συνεργασία με την Π.Ε. Ηλείας. «Ο Βάραγκας, είναι ένα έθιμο που εξυπηρετούσε τις οικονομικές ανάγκες μιας παλιότερης περιόδου, αλλά και σήμερα έχει τη συσπείρωση του κόσμου. Οφείλουμε να συνδέουμε την παράδοση με το παρόν. Γιατί η παράδοση διδάσκει, εμπλουτίζει, δίνει ιδέες. Εμείς ενώ βρήκαμε εγκαταλελειμμένο το θέμα, σε δύο χρόνια και με συνθήκες πανδημίας και με τις δυσκολίες να συνεχίζονται, καταφέραμε να το αναβιώσουμε. Οι σημερινές συνθήκες είναι ακραίες και πρωτόγνωρες. Άρα κανείς μην συγκρίνει το σήμερα με το χθες που ήταν όσον αφορά τις συνθήκες για επικοινωνία και οικονομία πολύ καλύτερες. Παρόλα αυτά ο άνθρωπος δεν θα σταματήσει ποτέ να θέλει ψυχαγωγία, να επικοινωνεί, να θέλει συλλογικότητα και πρόοδο. Και δεν θα σταματήσει ποτέ να πιστεύει στον Θεό. Αυτά είναι που κρατούν ζωντανή την ανθρωπότητα και την ελληνική ιστορία».

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ Θοδωρής Βασιλόπουλος ο οποίος υπερθεμάτισε στην πρόταση του δημάρχου Πύργου για δημιουργία ζωοαγοράς και αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορικότητα του θεσμού και της περιοχής. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γουμέρου Αριστείδης Γαβριλόπουλος ο οποίος ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Αντωνακόπουλο για την αναβίωση του θεσμού.

Στα εγκαίνια των τριήμερων εκδηλώσεων στο Βάραγκα το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Αργυρόπουλος, Μαρίνος Αχτύπης, Γιάννης Πλεμμένος, Γιάννης Σπηλιωτόπουλος ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λατζοίου Νώντας Μπαρτζάκος, ο οικονομολόγος Νίκος Καλάκος, ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο Γ.Γ. του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, η Γ.Γ. του Δήμου Ήλιδας Νίκη Κοκκαλιάρη, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος, ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Βασίλης Σεϊντής, ο υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων και διαφάνειας ΔΕΕΠ Ηλείας Παναγιώτης Σκαρτσιάρης κ.α.

Αμέσως μετά ακολούθησε ομιλία για την χρησιμότητα των παραδοσιακών σπόρων από την Όλγα Βενιζέλου Ρουβά και ο χορευτικός όμιλος Γουμέρου «Αγία Παρασκευή» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του Ομίλου Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος».


ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος


  • Πλήρης στήριξη στον Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο για το «τιμόνι» της Ι.Μ. Ηλείας


Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Γιώργο Καραστέργιο.

Ο κ. Αντωνακόπουλος είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα, σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει το κύριο θέμα που απασχολεί αυτό το διάστημα την Ι.Μ. Ηλείας, που είναι η διαδοχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανού στο τιμόνι της Μητρόπολής. Ο κ. Αντωνακόπουλος εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο πρόσωπο του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανάσιου Μπαχού όπως αυτή εκφράζεται και από την καθολική στήριξη των πολιτών και των εκπροσώπων της Ηλείας.

Ο Δήμαρχος Πύργου, μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο και φυσικά δεν μπορούσε να απουσιάζει το κύριο θέμα στη Μητρόπολή μας, που είναι η νέα θητεία στο τιμόνι της Μητροπόλεως. Σεβόμενοι την επιθυμία του Σεβασμιότατου κ.κ. Γερμανού, στηρίζουμε ανεπιφύλακτα-γιατί έχουμε και προσωπική άποψη και εκτίμηση στον Θεοφιλέστατο κ. Αθανάσιο Μπαχό. Θεωρούμε ότι είναι έτοιμος, με την καθολική έγκριση και υπόδειξη της τοπικής κοινωνίας να αναλάβει πνευματικός ηγέτης της Μητρόπολής μας. Νομίζω ότι αυτό απηχεί, απ’ ότι φαίνεται ήδη στον τοπικό Τύπο αλλά και παντού, την επιθυμία των πολιτών και όλων των εκπροσώπων της Ηλείας.

Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω πράγματα, εκτιμώ ότι το κλίμα είναι πάρα πολύ θετικό και στην Αθήνα. Εκτιμώ ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν, Θεού θέλοντος… Δεν χρειάζεται να δημιουργούμε προεκλογική ατμόσφαιρα γύρω από το θέμα, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια πρωτοφανής καθολικότητα της στήριξης του κ. Αθανάσιου και αυτό είναι καλό σημάδι για την πορεία του στο τιμόνι της Μητρόπολής μας».
Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ηλείας εκπαιδευτικού Αικατερίνης Σκυλλάκου «Σεβντάβα, η μελωδία της σιωπής»

Ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Πύργου και το βιβλιοπωλείο «Κορκολής» παρουσιάζουν τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στις 20.00 το βράδυ, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, το νέο βιβλίο της Ηλείας εκπαιδευτικού Αικατερίνης Σκυλλάκου «Σεβντάβα, η μελωδία της σιωπής».

Την παρουσίαση θα κάνει ο φιλόλογος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η δημοσιογράφος Νάνσυ Σπυροπούλου και την εκδήλωση θα «χρωματίσει» μουσικά ο Σταύρος Κοντέλης με το φλάουτό του, προσδίδοντας στη βραδιά τον ποιητικό και λυρικό τόνο που εκπέμπει το βιβλίο.

Ένα εξαίρετο μυθιστόρημα με το οποίο η συγγραφέας «εμβαθύνει» στον κόσμο, τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την ζωή των τσιγγάνων. Με κεντρική ηρωϊδα μια δασκάλα, την Σουκάρ που ζει έναν μεγάλο πλατωνικό έρωτα με έναν 17χρονο τσιγγάνο που ποτέ όμως δεν ολοκληρώνεται! Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της η Αικατερίνη Σκυλλάκου παραθέτει ένα απόσπασμα από το βιβλίο Gypsy Τσαμαν Λαλ που γράφει: “Οι Τσιγγάνοι είναι ένα σύμβολο των φιλοδοξιών μας και δεν το γνωρίζουμε. Μας δείχνουν τη θέληση για ελευθερία, την αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον, τη δυνατή επιθυμία για αλλαγή και ταξίδια. Ο Τσιγγάνος είναι ο ταξιδιώτης που οι ποιητές και οι λάτρεις του ανέμου εξυμνούν. Αυτός κάνει ό,τι εμείς ονειρευόμαστε. Το να προσπαθείς να περιορίσεις και να υποτάξεις τους Τσιγγάνους είναι σαν να πολεμάς ενάντια στο ένστικτο, σαν να προσπαθείς να αποκόψεις την ανθρωπότητα από την πιο αυθεντική κινητήρια δύναμή της…».

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή 23/9 το Ψηφιακό Πάρκο για το 1821 της Π.Δ.Ε.


*Σε ειδική εκδήλωση στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας Πύργου


Εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας το Ψηφιακό Πάρκο για το 1821 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την ανάδειξη της Ελληνικής Επανάστασης και των γεγονότων που έλαβαν χώρα στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος «η εν λόγω δράση αποσκοπεί στην ανάδειξη και προβολή της Ελληνικής Επανάστασης στην Περιφέρεια όπου πρωταγωνίστησε στο ξέσπασμα του αγώνα της Ανεξαρτησίας. Ο Δήμος Πύργου είναι ο μοναδικός δήμος με τις περισσότερες εκδηλώσεις για το 1821 και πρωτοπόρος στην ανάδειξη της ιστορίας αφού είναι ο μοναδικός δήμος που εξέδωσε βιβλίο – λεύκωμα για το 1821 όπου προβάλλεται η ιστορία της Ηλείας και όχι μόνο, για την Επανάσταση που συγκλόνισε την Ευρώπη».

Το εντυπωσιακό κινητό ψηφιακό μουσείο αποτελείται από 12 κοντέινερ που μέσα σε αυτά, αποτυπώνεται η Ελληνική Επανάσταση του 1821 με σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ.).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας. η Πρόεδρος του ΔΟΠΠ Πύργου κ. Μαριάννα Σταθοπούλου, και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου – Ιστορικός και Συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου και με την καθιερωμένη τελετή των εγκαινίων στο Ψηφιακό Πάρκο.


*Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ψηφιακό Πάρκο θα παραμείνει στη πόλη του Πύργου από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 19 Οκτωβρίου και οι ώρες επισκέψεων θα είναι από τις 9.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 19 Οκτωβρίου από τις 17:00 το απόγευμα έως τις 20:00 το βράδυ.


 

Επιστημονική ομιλία στην Αρχαία Ολυμπία για την προστασία μνημείων και ιστορικών κατασκευών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, διοργανώνει ομιλία με θέμα: «Προστασία μνημείων και ιστορικών κατασκευών.

Πηγή, περισσότερα στο https://ilia-olympia.org/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc/

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Βάραγκας 2022 - Απόψε ξεκινά το πανηγύρι στο Βάραγκα

Ανοίγει απόψε η αυλαία του τριήμερου πανηγυριού στο Βάραγκα με κύριο στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, και τον καταλυτικό ρόλο της σταφίδας στην οικονομική ανάπτυξη και διαμόρφωση του κοινωνικού ιστού της περιοχής. Το πανηγύρι διοργανώνει ο Δήμος Πύργου, η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και ο Γραφείο Εθελοντισμού σε συνεργασία με τους προέδρους των τ.κ. και τοπικούς φορείς, έως και τις 24 Σεπτεμβρίου.

 

*Η έναρξη γίνεται στις 20.00 με την ακολουθία του Εσπερινού.

Στις 21.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια και ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία της κ. Όλγας Βενιζέλου Ρουβά για την τράπεζα των παραδοσιακών σπόρων και τα οφέλη στη διατροφή,

Ο Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος» θα χαρίσει ένα εντυπωσιακό ιππικό θέαμα και ο χορευτικός όμιλος Γουμέρου θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς.

 

*Η σταφίδα «πρωταγωνιστής» στο πολιτικό σκηνικό

Αύριο Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται ημερίδα για την σταφίδα και τα προβλήματα των παραγωγών με κεντρικούς ομιλητές τους:

Άγγελο Τσιγκρή βουλευτή Αχαΐας ΝΔ, Θεοδώρα Τζάκρη βουλευτή Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ,- πρώην υφυπουργό, Κώστα Σκανδαλίδη, βουλευτή Α’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ –πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, και τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή Αχαϊας ΚΚΕ και τον ιστορικό- οικονομολόγο Διονύση Τραμπαδώρο.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι με την Γωγώ Τσαμπά και το συγκρότημά της.

 

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου με τη λειτουργία του εκθεσιακού χώρου.Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.