189 New Articles

Πρώτη μετεκλογική συνάντηση Γεωργιόπουλου – Παναγιωτόπουλου στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας

Τηνπρώτη τους μετεκλογική συνάντηση στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου ο νυν και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ.κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και Αριστείδης Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και οι δύο άνδρες συζήτησαν για τον τρόπο μετάβασης από την τωρινή στη νέα Δημοτική Αρχή, την 1η Ιανουαρίου 2024. Γεωργιόπουλος και Παναγιωτόπουλος συμφώνησαν ότι η διαδικασία της μετάβασης θα γίνει με τονθεσμικότερο και ομαλότερο τρόπο, με συναίνεση και διάθεση συνεργασίας,γιατί οι θεσμοί έχουν συνέχεια. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις μεταξύ των δύο ανδρών.

Ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στην πλατεία Κρεστένων - «Η έγκαιρη πρόληψη σώζει ζωές»

Με σύνθημα «η έγκαιρη πρόληψη σώζει ζωές», την ερχόμενη Κυριακή 22 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ στην κεντρική πλατεία Κρεστένων  θα γίνει ενημέρωση γυναικών  για τον καρκίνο του μαστού.

Συνδιοργανωτές  της πολύ σημαντικής  προσπάθειας  που αποσκοπεί στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είναι ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, το Κέντρο Κοινότητας, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το Κοινωνικό Παντοπωλείο  του Δήμου, το Δίκτυο Μαιών Αμαλιάδας και η Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων.

 Στη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας  θα γίνουν διάφορες δράσεις  γύρω από την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού από το Δίκτυο Μαιών Αμαλιάδας, ενώ εκ μέρους του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων θα υπάρξει αναφορά  στις  ενέργειες  που  λαμβάνουν χώρα, γύρω από το σοβαρό αυτό ζήτημα που αφοράει τις γυναίκες (διενέργεια τεστ κλπ.).

Παράλληλα  με την ενημέρωση,  θα διανεμηθούν και φυλλάδια  στις παρευρισκόμενες γυναίκες που θα φέρουν ροζ ενδυμασία,  στην πλατεία των Κρεστένων.

Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα ο Οκτώβριος σαν Μήνας Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού έχει καθιερωθεί από το 1997. Κατά τη διάρκεια του μήνα, διοργανώνονται σε όλη τη χώρα εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ν. Κοροβέσης: «Οφείλουμε να σεβαστούμε και να υπηρετήσουμε τις εντολές του ηλειακού λαού»

Η διεξαγωγή του β’ γύρου των δημοτικών και περιφερειακών  εκλογών σε όλη την χώρα, ολοκλήρωσε μια μακρά προεκλογική περίοδο, στην  οποία αποτυπώθηκε πιο έντονα από ποτέ η αυξανόμενη ανάγκη σύμπνοιας και ενότητας μεταξύ των δημοτικών και περιφερειακών αρχών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Η αυτοδιοίκηση αποτελεί των κατεξοχήν χώρο της σύνθεσης και της συνεργασίας και η παρούσα χρονική συγκυρία απαιτεί από όλους εγρήγορση, ομόνοια και προσήλωση στον στόχο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

Προσωπικά, θέλω να συγχαρώ τους δημάρχους της Ηλείας εξελέγησαν ή επανεξελέγησαν στους επτά δήμους του νομού και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο απαιτητικό έργο που αναλαμβάνουν. Παράλληλα, εύχομαι καλή και παραγωγική θητεία και στους εκλεγέντες Δημοτικούς, Τοπικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους και δεσμεύομαι να είμαι δίπλα τους προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην κοινή προσπάθειά για την ευημερία και την προκοπή του τόπου.

Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν και σε όλους εκείνους τους υποψηφίους που ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν έκαναν εκπτώσεις ήθους και αξιοπρέπειας στον προεκλογικό τους αγώνα.

Τα ζητήματα της Ηλείας δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε κόμμα.Το μήνυμα και η εντολή των Ηλείων πολιτών είναι ξεκάθαρα. Είναι μήνυμα και εντολή έργου και αποτελέσματος, συντονισμού και συνένωσης των δυνάμεών μας για το καλό του τόπου μας. Και αυτό το μήνυμα οφείλουμε να το σεβαστούμε και να το υπηρετήσουμε.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Βυζαντινή & παραδοσιακή μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου

Για μια χρονιά ακόμη συνεχίζεται από το Ελληνικό Ωδείο Πύργου η επιτυχημένη λειτουργία της ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ η οποία ανήκει στις αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές.

            Το μάθημα της Βυζαντινής Μουσικής,  εκτός από τη Θεωρία και την Πράξη,  περιλαμβάνει την Ιστορία της Βυζαντινής Μουσικής, Λειτουργική, Μετρική, Τυπικό και Υμνολογία, καθώς και Απαγγελία Εκκλησιαστικών Αναγνωσμάτων. Διδάσκει ο Θεολόγος και Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Πύργου, Νικόλαος Παπαδημητρίου.  

            Με την ολοκλήρωση των σπουδών ο μαθητής μπορεί να αποκτήσει πτυχίο Ιεροψάλτου και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής αναγνωρισμένο από το κράτος,  δίνοντας εξετάσεις σε εγκεκριμένη Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Ωδείου.

Επίσης, στα πλαίσια της ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ παραδίδονται μαθήματα στα  παραδοσιακά όργανα Βιολί, Κλαρίνο, Λαούτο, Κρουστά  & Τραγούδι. Οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή – γνωριμία  με τον πλούτο της Παραδοσιακής μας μουσικής καθώς η ύλη επιλέγεται με ανθρωπολογικά και εθνομουσικολογικά κριτήρια που συνδέονται άρρηκτα με τα τοπικά μουσικά ιδιώματα, διατηρώντας την εθνική μας μνήμη και συνείδηση. Υπεύθυνος Σχολής είναι  ο τ. Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού και καταξιωμένος καθηγητής & σολίστ Παραδοσιακής Μουσικής Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, όπου διδάσκει παραδοσιακό Βιολί και Τραγούδι. Μαθήματα παραδίδουν: Στα παραδοσιακά κρουστά ο Κωνσταντίνος Λαφτσίδης, καθηγητής βυζαντινής μουσικής  και πτυχιούχος του τμ.Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΑΤΕΙ Ηπείρου, στο λαούτο ο Περικλής Ζήσης επίσης πτυχιούχος ΑΤΕΙ Ηπείρου, ενώ στο παραδοσιακό κλαρίνο ο Κώστας Τσαρουχάς, νέος ταλαντούχος μουσικός.

 

   Ακόμη λειτουργούν τα ερασιτεχνικά χορωδιακά τμήματα του εργαστηρίου Βυζαντινής-Εκκλησιαστικής μουσικής, το ένα για  παιδιά και εφήβους και το δεύτερο για ενήλικες, καθώς και το τμήμα παραδοσιακής ορχήστρας.

Η συγκρότηση ενός παιδικού Βυζαντινού χορού θα αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση και παρότρυνση κι άλλων παιδιών για να ασχοληθούν με τη Βυζαντινή μουσική.  

           Στο τμήμα ενηλίκων θα συμμετάσχουν όσοι τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη στην Εκκλησιαστική -Βυζαντινή Μουσική και θέλουν να ασχοληθούν με αυτήν, καθώς και στην Παραδοσιακή Ορχήστρα όσοι μπορούν να ανταποκριθούν μουσικά σε αυτό το κάλεσμα. 

Η ΠΑΤΡΩΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!

 

Πληροφορίες-εγγραφές στη γραμματεία του Ωδείου   κάθε απόγευμα 5 – 9 μ.μ. &

Σάββατο 10π.μ.-1μ.μ.

 τηλ.: 26210-33179

https://www.facebook.com/elliniko.odeio.pyrgou

 

 

Δελτίο τύπου - Σεμινάριο εκκλησιαστικής και εξωτερικής μουσικής υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Ηλείας

Ο Αρχων Πρωτοψάλτης του Οικ. Πατριαρχείου Π. Νεοχωρίτης παρέδωσε μαθήματα

 

Την Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Οκτωβρίου ε.ε. πραγματοποιήθηκε στον Πύργο σεμινάριο Εκκλησιαστικής και Εξωτερικής μουσικής, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης και της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής αυτής.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Αθανάσιος τέλεσε αρχικά την ακολουθία του Μικρού Αγιασμού για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, και κατόπιν ευλόγησε τις εργασίες του σεμιναρίου, το οποίο μάλιστα παρακολούθησε ανελλιπώς, γεγονός που τιμά ιδιαιτέρως την καθ’ ημάς ψαλτική διακονία, αλλά και την ωθεί σε αυτονόητη πρόοδο, διατήρησης και ενίσχυσης του ιερού αυτού λειτουργήματος.

        Τα μαθήματα του σεμιναρίου παρέδωσε με τέχνη και επιστημοσύνη ένας βαθύς γνώστης και ευσυνείδητος υπηρέτης του αντικειμένου, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, κ. Παναγιώτης Νεοχωρίτης.

Τα μαθήματα της πρώτης ημέρας είχαν σαν θέμα την θεολογία του ψάλλειν, την ιερότητα της ψαλτικής, όπως και θέματα αγωγής του αναλογίου. Γενικώς καταδείχθηκε ότι η ψαλτική είναι τέχνη βαθύτατα και αυτονόητα εκκλησιαστική, αφού υπηρετεί την λατρεία της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας, το ζωτικότερο και ουσιαστικότερο κομμάτι του εκκλησιαστικού σώματος.

Η δεύτερη μέρα αναλώθηκε στον τρόπο και στα μέσα δόμησης μιας άρτιας εκκλησιαστικής ακολουθίας. Με βάση τον Όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας οι συμμετέχοντες εμβάθυναν στις συνιστώσες που καθορίζουν το εύτακτον μιας εκκλησιαστικής ακολουθίας: την γνώση του τυπικού, την συνεχή και αδιατάρακτη ροή του λειτουργικού χρόνου, την κατάλληλη χρονική αγωγή καθώς και τις τονικότητες των μελών, και φυσικά την εν γένει αισθητική και ερμηνεία του πρωτοψάλτου, ο οποίος εμπνέει, συντονίζει και καθορίζει αναπόφευκτα το τελικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση βέβαια του αγαπητού μας Άρχοντος Πρωτοψάλτου κ. Νεοχωρίτου οι παραπάνω ερμηνευτικές παράμετροι αναβιβάζονται σε ιδανικά ύψη!

Κατά κοινήν ομολογία ο Άρχοντας ενέπνευσε το πλήθος των ιεροψαλτών που προσήλθαν στο σεμινάριο τόσο από την περιοχή της Ηλείας, όσο και από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, από την Αθήνα, ακόμη και από την Κρήτη, στην επί τα βελτίω άσκηση της ψαλτικής τους διακονίας. Φανέρωσε με την ερμηνεία και τις επισημάνσεις του τον πλούτο της λειτουργικής μας μουσικής, αποκάλυψε αυτονόητα πλην λησμονημένα αξιώματα της ιεράς τέχνης, καθώς και προέτρεψε για την σπουδή στην λεγομένη εξωτερική μουσική, την εκτός του Ναού δηλ. μουσική, που είναι η δίδυμη, θα λέγαμε, αδελφή της ψαλτικής. Τόνισε μάλιστα ότι χωρίς την γνώση της, ο ψάλτης καθίσταται ανάπηρος εν μέρει, μιας και η ενιαία μουσική τέχνη των Ρωμιών είναι ένα σώμα, που στηρίζεται σε δύο πόδες, την ψαλτική και την εξωτερική/παραδοσιακή μουσική.

Πάντως δεν θα ήταν άστοχο να πούμε πως τόσο η ευεργετική παρουσία του Άρχοντος, όσο και το τεράστιο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, χαρακτηρίζουν την όλη συγκυρία ως ιστορική!

Μάλιστα την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου ο Άρχοντας πριν την αναχώρησή του από τον Πύργο επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, επικεφαλής ιερατικής συνάξεως προκειμένου να υποβάλλει τα σέβη του. Εκεί με την προτροπή του Ποιμενάρχου μας, ο κ. Νεοχωρίτης απηύθυνε σύντομο λόγο προς το σώμα των ιερέων σχετικά με την αξία της θεοπρεπώς και αρτίως προσφερομένης θείας λατρείας, χειροκροτηθείς υπό πάντων!

Εκφράζουμε την υιϊκή ευγνωμοσύνη στον Ποιμανάρχη μας για την ευλογία του, καθώς και βαθύτατες ευχαριστίες στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη, που τίμησε την Σχολή μας με την παρουσία και τις σοφές διδαχές του. Ακόμη ευγνώμονες διατελούμε προς όλους όσοι στηρίζουν με κάθε τρόπο την λειτουργία της Σχολής, φανερώς και αφανώς, υλικά και ηθικά.

Ο ανυμνούμενος Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και η Παναγία Μητέρα Του να στηρίζουν πάντας και να μας καταξιώσουν της ουρανίου και ατελευτήτου υμνωδίας!

 

Εκ της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής

της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΦωκίωνΖαΐμης στη συνάντηση των Περιφερειών για την Μακροπεριφέρεια της Μεσογείου

Στη Ρώμη μεταβαίνει  ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμηςως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχει στην αντιπροσωπεία Περιφερειών της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Συνδιάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών).

Την Πέμπτη19 Οκτωβρίου 2023 ο κ. Ζαϊμης πρόκειται να  συναντήσει τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, AntonioTajani, ώστε να συζητήσουν και να προωθήσουν την πρωτοβουλία «Προς μια στρατηγική για την Μακροπεριφέρεια της Μεσογείου».

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανεο Αντιπεριφερειάρχης: «Έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά αποδεχόμενος την σχετική πρόσκληση να εκπροσωπήσω εκ νέου την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην συνάντηση Μεσογειακών Περιφερειών που συγκάλεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, AntonioTajani, στη Ρώμη. Η συνάντηση αυτή προέκυψε μετά από διεξοδική δια ζώσης συζήτηση που είχαμε στο Συνέδριο της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR στην Καλαβρία τον Ιούνιο του 2023 και την συντονισμένη πίεση που ασκήσαμε οι Μεσογειακές περιφέρειες (κυρίως από Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία) προκειμένου οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. να κατανοήσουν τον σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών στην Μεσόγειο, αλλά και στην επίλυση τοπικών προβλημάτων σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Υπενθυμίζω και την προηγηθείσα υπογραφή του κειμένου των Φίλων της Μακροπεριφέρειας Μεσογείου όπου εκπροσώπησα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Βρυξέλλες, Μάρτιος 2023) όπως επίσης  την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον π. Υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη  (Μάιος 2023).»

ΠΔΕ - Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (14/2023) που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 και κοινοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας, κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, από σήμερα το μεσημέρι (Τρίτη 17-10-2023), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

α. από τις μεσημβρινές ώρες η περιοχή της Κέρκυρας-Παξών και η Ήπειρος.

β. από νωρίς το απόγευμα τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Μακεδονία και η βορειοδυτική Πελοπόννησος.

γ. από αργά το απόγευμα η κεντρική Μακεδονία.

Τη νύχτα τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα εξασθενήσουν, αλλά πρόσκαιρα θα επηρεαστούν με έντονα φαινόμενα η Θεσσαλία και πιθανώς η βόρεια Εύβοια.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) .

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

 

Δελτίο Τύπου - Στους καθαρισμούς αποστραγγιστικών τάφρων σε Καταράχι και Επιτάλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Β. Γιαννόπουλος

   Με εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης δυο εκ των μεγαλύτερων αποστραγγιστικών τάφρων του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, τις οποίες παρακολούθησε από κοντά σήμερα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι παρεμβάσεις  αντιπλημμυρικής θωράκισης που πραγματοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

   Πρόκειται για τις αποστραγγιστικές τάφρους 8Τ και Τ19, με παρεμβάσεις σε μήκος που ξεπερνά τα 22 χιλιόμετρα, θωρακίζοντας την πόλη και πολλά χωριά του Δήμου Πύργου, αλλά και περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, από τις οποίες διέρχονται. «Πέραν του μεγάλου έργου αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει ξεκινήσει και εκτελείται αδιάκοπα τους τελευταίους μήνες, με καθαρισμούς σε ποταμούς και χειμμάρους σε όλη την Π.Ε. Ηλείας, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις και στο δίκτυο του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού. Μολονότι δεν ανήκει στις αρμοδιότητες μας, ωστόσο, δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας του Οργανισμού να προβεί στους απαραίτητους καθαρισμούς, η ΠΔΕ έρχεται να συνδράμει στην ανάγκη αυτή,  αφού πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η θωράκιση οικισμών, υποδομών και περιουσιών από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα», σημειώνει ο κ.Γιαννόπουλος.

   Ο κ.Αντιπεριφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού Παναγιώτη Παρασκευόπουλο, επισκέφθηκε την περιοχή του Καταραχίου (Αγκινάρα) όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού στην 8Τ, οι οποίες εκτελούνται σε μήκος 11 χιλιομέτρων, από το Νοσοκομείο Πύργου, προς την ΣΕΤΤΗΛ και μέχρι τις εκβολές στον Αλφειό ποταμό. Η εν λόγω τάφρος, η οποία εκτίνεται στο βόρειο και δυτικό τμήμα της, ουσιαστικά «αγκαλιάζει» την πόλη ενώ θωρακίζει και τους γειτονικούς οικισμούς, υποδομές, περιουσίες και αγροτικές εκτάσεις από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα. Ακολούθως, ο κ.Γιαννόπουλος, επισκέφθηκε και την περιοχή του Επιταλίου, στο Αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ, για τις εργασίες που αφορούν στην Τ19 (σε μήκος περίπου 12 χλμ), η οποία γεωγραφικά καλύπτει περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και του Δήμου Πύργου. Όπως σημείωσε δε και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επιταλίου Θεόδωρος Καραμπίνης, ο οποίος ήταν παρών στην αυτοψία-ενημέρωση, η παρέμβαση είναι εξαιρετικά σημαντική για την περιοχή, καθώς καθαρισμός σε τέτοιο εύρος και μήκος στην εν λόγω τάφρου, δεν έχει πραγματοποιηθεί για 40 περίπου χρόνια.

   Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού για την πραγματοποίηση προληπτικών – προκατασταλτικών εργασιών, σε ποταμούς, χειμμάρους αλλά στο δίκτυο του ΓΟΕΒ, έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται και θα ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα, σημαντικές παρεμβάσεις και καθαρισμοί, σύμφωνα με τις ανάγκες, όπως αυτές καταγράφηκαν και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έκτακτης συνεδρίασης του ΣΟΠΠ ΠΕ Ηλείας,  με αυστηρή ιεράρχηση και βάσει των διαθέσιμων πόρων.

 

 

Αλτουσέρ: ιστορία, φιλοσοφία και πολιτική

Στον Λουί Αλτουσέρ πάντα άρεσαν οι πολεμικές. Ως προς αυτό ήταν ένας μάλλον κλασσικός μαρξιστής, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του μαρξισμού αποτελείται από κείμενα πολεμικής, ξεκινώντας βέβαια από τις εξαιρετικά πολεμικές τοποθετήσεις των ίδιων των Μαρξ και Ένγκελς. Βιβλία όπως η Αγία Οικογένεια, η Αθλιότητα της φιλοσοφίας, το Αντι-Ντύριγκ ή χειρόγραφα όπως η Γερμανική Ιδεολογία, ήταν κατά βάση κείμενα πολεμικής.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2023/07/13/language-books/book/altouser-istoria-filosofia-kai-politiki/

Ο νέος Δήμαρχος Έδεσσας στον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Τον νέο Δήμαρχο Έδεσσας Γιάννη Τσεπκεντζή υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, στο Δημαρχείο των Λεχαινών. Οι δύο άνδρες αφού ευχήθηκαν καλές και δημιουργικές θητείες, συζήτησαν θέματα αυτοδιοίκησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο κ. Τσεπκεντζής, έχει ρίζες στην Ηλεία και συγκεκριμένα στον Πύργο, που είναι τόπος καταγωγής της μητέρας του. 

Παναγιώτης Κονδύλης

Ο Παναγιώτης Κονδύλης (γνωστός και στα γερμανικά ως Panajotis Kondylis· 17 Αυγούστου 1943 – 11 Ιουλίου 1998)[3] ήταν Έλληνας φιλόσοφος, συγγραφέας και μεταφραστής. Έγραψε κυρίως στα γερμανικά και μετέφραζε ο ίδιος τα βιβλία του στα ελληνικά. Το έργο του τον τοποθετεί στη συνέχεια της παράδοσης των Θουκυδίδη, Νικολό Μακιαβέλι και Μαξ Βέμπερ.

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1943 στη Δρούβα Ηλείας στην Αρχαία Ολυμπία. Όταν ήταν μικρός, η οικογένειά του μετακόμισε στην περιοχή της πρωτεύουσας και ο Κονδύλης πήγε στο δημοτικό σχολείο της Νέας Ερυθραίας και στη συνέχεια στο γυμνάσιο της Κηφισιάς.[3] Σπούδασε κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και φιλοσοφία της μεσαιωνικής και σύγχρονης και νεότερης ιστορίας και πολιτικής επιστήμης στα Πανεπιστήμια της Φρανκφούρτης και της Χαϊδελβέργης.[4] Το 1977 του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης για την - υπό την επίβλεψη του Ντίτερ Χένριχ - διδακτορική διατριβή του με τίτλο Η γένεση της διαλεκτικής. Μια ανάλυση του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της πνευματικής ανάπτυξης των Χαίλντερλιν, Σέλλινγκ και Χέγκελ έως το 1802 (γερμ. Die Entstehung der Dialektik. Eine Analyse der europäischen Aufklärung und der geistigen Entwicklung von Hölderlin, Schelling und Hegel bis 1802).[3] Η διατριβή (που κυκλοφόρησε σε βιβλίο το 1979, από τον οίκο Klett-Cotta της Στουτγάρδης, με τίτλο Die Entstehung der Dialektik: Eine Analyse den geistigen Entwicklung von Holderlin, Schelling und Hegel bis 1802), θεωρήθηκε πρωτοποριακή για την εποχή της, καινοτόμα και ρηξικέλευθη, ενώ συνάμα διαφώτισε την προϊστορία του μαρξισμού και των κοσμοθεωρητικών προϋποθέσεων της μαρξιστικής φιλοσοφίας της ιστορίας. Εξαιρετικοί Γερμανοί ιστορικοί όπως ο Βέρνερ Κόνζε και ο Ράινχαρτ Κόσελεκ, υπήρξαν σημαντικές καθοδηγητικές επιρροές κατά την περίοδο διαμόρφωσης της σκέψης του στην Χαϊδελβέργη. Στην συνέχεια, ο Παναγιώτης Κονδύλης επικεντρώθηκε στις Διεθνείς Σχέσεις και την Στρατηγική Σκέψη και την κοινωνική φιλοσοφία.

Στις 21 Μαρτίου 1991 του απονεμήθηκε το «Μετάλλιο Γκαίτε» (Goethe-Medaille), καθώς και το βραβείο του «Ιδρύματος Χούμπολτ» (Humboldt-Stiftung) την ίδια χρονιά. Από το Σεπτέμβριο του 1994 μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 1995 υπήρξε εταίρος του Ιδρύματος Ανωτάτων Σπουδών του Βερολίνου (Wissenschaftskolleg zu Berlin).[3][4] Ο Κονδύλης συνέγραψε βιβλία και στα ελληνικά και στα γερμανικά. Τα περισσότερα βιβλία είχαν εκδοθεί πρώτα στα γερμανικά και στη συνέχεια στα ελληνικά, σε δική του μετάφραση. Ήταν τακτικός συνεργάτης του feuilleton της εφημερίδας Frankfurter Αllgemeine Ζeitung, και ως τον θάνατό του υπήρξε επιμελητής και υπεύθυνος σειρών σε εκδοτικούς οίκους. Απεβίωσε από ιατρικό λάθος στην Αθήνα στο Απολλώνιο θεραπευτήριο, όπου είχε εισαχθεί για καρδιολογικό πρόβλημα.

Ο Παναγιώτης Κονδύλης ήταν από τους λίγους πρωτότυπους διανοούμενους-στοχαστές της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο Κονδύλης με το έργο του προσπάθησε να δώσει, εκτός των άλλων, ορισμένα ερμηνευτικά κλειδιά για να κατανοήσουμε την ελληνική κοινωνία.[5]

Εργογραφία

Αυτοτελείς μελέτες

  • (1979) Die Entstehung der Dialektik: Eine Analyse der geistigen Entwicklung von Holderlin, Schelling und Hegel bis 1802, Στουτγάρδη: Klett-Cotta.
  • (1981) Die Aufklärung im Rahmen des neuzeitlichen Rationalismus, Στουτγάρδη: Klett-Cotta, 1981· Μόναχο: dtv, ²1986.
→ Ελλην. έκδ. Ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, 2 τόμ., Αθήνα: Θεμέλιο, 1987 (σειρά: Ιστορική Βιβλιοθήκη).
  • (1983) Η κριτική της Μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη. Από τον όψιμο Μεσαίωνα ως το τέλος του Διαφωτισμού, Αθήνα: Γνώση (σειρά: Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη, αρ. 2). Επανέκδ. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012.
→ Γερμαν. έκδ. Die neuzeitliche Metaphysikkritik, Στουτγάρδη: Klett-Cotta, 1990.
  • (1984) Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα, Αθήνα: Στιγμή.
→ Γερμαν. έκδ. Marx und die griechische Antike. Zwei Studien, Χαϊδελβέργη: Manutius, 1987.
  • (1984) Macht und Entscheidung. Die Herausbildung der Weltbilder und die Wertfrage, Στουτγάρδη: Klett-Cotta.
→ Ελλην. έκδ. Ισχύς και απόφαση. Η διαμόρφωση των κοσμοεικόνων και το πρόβλημα των αξιών, Αθήνα: Στιγμή, 1991.
  • (1986) Konservativismus. Geschichtlicher Gehalt und Untergang, Στουτγάρδη: Klett-Cotta.
→ Ελληνική μετάφραση από τον Λευτέρη Αναγνώστου: Συντηρητισμός. Ιστορικό περιεχόμενο και παρακμή, Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015.
  • (1988) Theorie des Krieges: Clausewitz, Marx, Engels, Lenin, Στουτγάρδη: Klett-Cotta.
→ Ελλην. έκδ. Θεωρία του πολέμου, Αθήνα: Θεμέλιο, 1999.
  • (1991) Der Niedergang der bürgerlichen Denk- und Lebensform: Die liberale Moderne und die massendemokratische Postmoderne, Βάινχαϊμ: VCH - Acta Humaniora.
→ Ελλην. έκδ. Η παρακμή του αστικού πολιτισμού. Από τη μοντέρνα στη μεταμοντέρνα εποχή και από το φιλελευθερισμό στη μαζική δημοκρατία, Αθήνα: Θεμέλιο, 1991 (σειρά: Ιστορική Βιβλιοθήκη). Η έκδοση περιλαμβάνει ως εισαγωγή το κείμενο του Π. Κονδύλη «Η καχεξία του αστικού στοιχείου στη νεοελληνική κοινωνία και ιδεολογία», που είχε πρωτοδημοσιευθεί στο περ. Τα Ιστορικά, τχ. 12-13 (1990). Η εισαγωγή κυκλοφόρησε αυτοτελώς από το Θεμέλιο το 2011, με τίτλο Οι αιτίες της παρακμής της σύγχρονης Ελλάδας.
  • (1992) Planetarische Politik nach dem Kalten Krieg, Βερολίνο: Academie Verlag.
→ Ελλην. έκδ. Πλανητική πολιτική μετά τον ψυχρό πόλεμο, Αθήνα: Θεμέλιο, 1992.
  • (1996) Montesquieu und der Geist der Gesetze, Βερολίνο: Akademie Verlag.
  • (1999) Grundzüge der Sozialontologie, τόμ. Α΄ (Das Politische und der Mensch. Soziale Beziehung, Verstehen, Rationalität), Βερολίνο: Akademie Verlag.
→ Ελληνική μετάφραση από τον Λευτέρη Αναγνώστου: Το πολιτικό και ο άνθρωπος. Βασικά στοιχεία της κοινωνικής οντολογίας: Κοινωνική σχέση, κατανόηση, ορθολογικότητα, 2 τόμ., Αθήνα: Θεμέλιο, 2007.
  • (2015) Η κριτική της Μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη. Από τον Χέγκελ και τον Νίτσε ως τον Χάιντεγκερ και τον Βίττγκενσταϊν, σε μετάφραση Μιχάλη Παπανικολάου, Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012.

Συλλογές κειμένων και άρθρων

  • (1988) Ο νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι φιλοσοφικές ιδέες, Αθήνα: Θεμέλιο (σειρά: Ιστορική Βιβλιοθήκη).
  • (1992) Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία, Αθήνα: Στιγμή.
  • (1998) Από τον 20ό στον 21ο αιώνα. Τομές στην πλανητική πολιτική περί το 2000. Αθήνα: Θεμέλιο.
→ Γερμαν. έκδ. Das Politische im 20. Jahrhundert. Von den Utopien zur Globalisierung, Χαϊδελβέργη: Manutius, 2001.
  • (1998) Το αόρατο χρονολόγιο της σκέψης. Απαντήσεις σε 28 ερωτήματα, Αθήνα: Νεφέλη.
  • (2002) Μελαγχολία και πολεμική. Δοκίμια και μελετήματα. Επιμέλεια: Κώστας Κουτσουρέλης, πρόλογος: Reinhart Koselleck, επίλογος: Volker Gerhardt. Αθήνα: Θεμέλιο.

Επιμέλειες, μεταφράσεις

  • (1971-72) Νικολό Μακιαβέλι, Έργα (2 τόμ.), Αθήνα: Κάλβος.
  • (1983) Καρλ Μαρξ, Διαφορά της δημοκρίτειας και επικούρειας φυσικής φιλοσοφίας (Διδακτορική διατριβή), Αθήνα: Γνώση (σειρά: Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη, αρ. 1).
  • (1985) Καρλ Μαρξ - Φρ. Ένγκελς, Η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ανατολικό ζήτημα, Αθήνα: Γνώση (σειρά: Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη, αρ. 9).

Αναφορές

 

Μπακουνάκης, Νίκος (15 Μαΐου 2011). «tovima.gr - Παναγιώτης Κονδύλης». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2016.

Πηγή: https://el.wikipedia.org

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.