357 New Articles

Δελτίο τύπου - Διονύσης Καλαματιανός: «Απαραίτητη η δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή της Λαμπείας»

«Απαραίτητη η δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή της Λαμπείας»

Την κρίσιμη ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Υγείας στη Λαμπεία (Δίβρη) υπογραμμίζει ο Διονύσης Καλαματιανός, σε σχετική ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι αποτελεί αρνητική κοινή διαπίστωση το έλλειμμα έστω στοιχειώδους υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας στην εκεί περιοχή. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοί της, το Περιφερειακό Ιατρείο Λαμπείας υπολειτουργεί, ενώ τους περισσότερους μήνες του χρόνου δεν υπάρχει καν γιατρός. Παράλληλα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ κατά καιρούς διορίζονταν γιατροί στο Περιφερειακό Ιατρείο Λαμπείας, δεν εμφανιζόταν κανείς εκεί, ακόμα και για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο τοπικός πληθυσμός, οι επισκέπτες και οι διερχόμενοι να αναγκάζονται να μεταβούν στον Πύργο ή στην Πάτρα, σε περίπτωση που χρειαστούν παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να διανύσουν αποστάσεις τουλάχιστον μιας ώρας, σε πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο, για να τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο, ειδικά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα υγείας.

Περαιτέρω, η υγειονομική απίσχνανση στην περιοχή δεν αποτελεί μόνο μια εξαιρετικά επικίνδυνη συνθήκη για τους άμεσα επηρεαζόμενους πολίτες, αλλά και αιτία εγκατάλειψής της καθώς η έλλειψη αξιοπρεπούς υγειονομικής περίθαλψης απομακρύνει όλο και περισσότερους κατοίκους, οδηγώντας σε κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό.

Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός τονίζει:

«Η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό στο οποίο όλοι και όλες πρέπει να έχουν ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση. Ασφαλώς, βασικός πυλώνας του ΕΣΥ είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι κομβικής σημασίας, ιδίως για τις μικρές τοπικές κοινωνίες. Η Λαμπεία είναι  μια γεωγραφικά δυσπρόσιτη περιοχή, όπου δυστυχώς  το υφιστάμενο Περιφερειακό Ιατρείο υπολειτουργεί. Προκύπτει, λοιπόν, ότι υπάρχουν ιδιαίτερης σημασίας συγκεκριμένοι γεωγραφικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι, που επιβάλλουν τη δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας, που θα λειτουργεί με επάρκεια, καλύπτοντας τις ανάγκες παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην ευρύτερη εκεί ορεινή περιοχή και τα γειτονικά χωριά. Αυτό αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις και υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν την αναγκαία αυτή υγειονομική δομή, όπως αναφέρουν και σε κοινό υπόμνημά τους Συλλογικοί Φορείς της περιοχής. Επομένως, οφείλει η Πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα για αυτή τη σημαντική κοινωνική ανάγκη.»

Δελτίο τύπου - Τεχνική συνάντηση και Συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του έργου HERIT ADAPT του Προγράμματος Interreg Euro-Med στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης (Ιταλία)

Το έργο HERIT ADAPT, του Προγράμματος Interreg Euro–MED, στα πλαίσια της επιχειρησιακής αποστολής που αφορά τον Αειφόρο Τουρισμό, πραγματοποίησε την 2η Tεχνική Συνάντηση και την 2η Συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής, στις 11 & 12 Ιουλίου 2024, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης (Ιταλίας).

Το έργο απαντάει σε ερωτήματα όπως «πως ο τουρισμός μπορεί να γίνει πιο βιώσιμος;» και «πως τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να αποκτήσουν περισσότερη ανθεκτικότητα;»,

Κατά τη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης, παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόοδος υλοποίησης των πακέτων εργασίας, ενώ επισημάνθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν για την ορθή και ομαλή υλοποίηση του έργου. Οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τα οκτώ πιλοτικά σημεία που θα εφαρμοστεί το Μοντέλο Αειφόρου Τουρισμού, όπως επίσης ενημέρωσαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Επικεφαλής Εταίρος, για την πρόοδο, αναφορικά με τη δημιουργία Εδαφικών Ομάδων Εργασίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, που ήταν παρών στη συνάντηση, επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα υψηλής αξίας έργο για την απόκτηση γνώσης γύρω από την προστασία των σημαντικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την κλιματική αλλαγή αλλά και τον υπερτουρισμό. Το έργο HERIT ADART προβλέπει τη δημιουργία ενός πιο Βιώσιμου Τουρισμού για τις συμμετέχουσες περιοχές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανθεκτικότητα των μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά της κλιματικής αλλαγής. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας /Region of Western Greece έχει επιλεγεί ως πιλοτικός τόπος το μνημείο-ορόσημο του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στην Π.Ε. Ηλείας, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα συμπεράσματα της τεχνικής συνάντησης αφού το έργο εξελίσσεται χωρίς καθυστερήσεις, ενώ αποφασίστηκε η επόμενη Τεχνική Συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Πάτρα τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους».


Το Εταιρικό Σχήμα αποτελείται από 11 εταίρους από 8 ευρωπαϊκές χώρες:

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Ελλάδα),

• ATHENA, Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στις Τεχνολογίες Πληροφορίας, Επικοινωνίας και Γνώσης (Ελλάδα),

• Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (Ελλάδα),

• Πανεπιστήμιο Sapienza στη Ρώμης (Ιταλία),

• Δήμος Γένοβας (Ιταλία),

• Αρχή Ανάπτυξης Ντουμπρόβνικ DURA (Κροατία),

• Εταιρεία Ανάπτυξης και Προώθησης Τουρισμού Λεμεσού Λτδ (Κύπρος),

• Παλιά Βασιλική Πρωτεύουσα Κετίντζε (Μαυροβούνιο),

• Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (Ισπανία),

• Περιφερειακός Οργανισμός Τουρισμού Οξιτανία (Γαλλία),

• Υπουργείο Τουρισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.


Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εκτός του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, παρόντες ήταν ο Υπεύθυνος του Έργου και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού και Απασχόλησης, Δρ. Λαυρέντιος Βασιλειάδης, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Βίκυ Καραπάνου και η Οικονομική Υπεύθυνη, Γεωργία Παπασπύρου.

Το έργο HERIT ADAPT συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός αυτού ανέρχεται σε €2.998.740,00.

Δελτίο τύπου - Την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 21:15 - Συναυλία με τους Dueto 3A στην πλατεία Ραχών με διοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων


Ξεχωριστή συναυλία με τους Dueto 3A θα δοθεί την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 21:15, στην πλατεία Ραχών του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συνδιοργάνωση από το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και υποστήριξη από τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Ραχών «Η στροφυλιά».

Η είσοδος για τους θεατές θα είναι ελεύθερη.Μικρά ιστορικά - Ο τότε Μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος ως πρόεδρος του σχολείου της Αλλιάνζ Φρανσαίζ

Πλήθος δημοσιευμάτων στην εφημερίδα "Πατρίς" Πύργου της δεκαετίας του 1930 σχετικά με τη δράση της Αλλιάνζ Φρανσαίζ Ηλείας της οποίας Πρόεδρος ήταν ο Αντώνιος.

Το σχολείο της Αλλιάνζ Φρανσαίζ στον Πύργο, όπως και σε άλλες περιοχές του ελληνικού χώρου δεχόταν μαθητές με έναρξη της χρονιάς κάθε Οκτώβριο.

Κάθε χρονιά έβγαινε ανακοίνωση την οποία υπέγραφε ο ποτέ Ηλείας Αντώνιος και καλούσε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους, με ετήσιο κόστος 200 δρχ.

Η Αλλιάνζ χρησιμοποιούσε τις εγκαταστάσεις του Πρακτικού Λυκείου.

Επίσης διαφημίζονταν και οι ικανότητες του τότε καθηγητή γαλλικών Ανταλίδη.

Κάθε χρόνο γινόταν η σχολική εορτή της Αλλιάνζ και τουλάχιστον το 1936 έγινε στο Γυμνάσιο Αρρένων.

Πολλοί παλαιοί Πυργιώτες έμαθαν γαλλικά στην Αλλιάνζ Φρανσαίζ, όπως τα μέλη της οικογένειας της συζύγου μου Πόπης, που είχαν να το λένε.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.