275 New Articles

Δελτίο τύπου - Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Με την Γενική Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Δήμητρα Λυγούρα συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας Διονύσης Κεκάτος. Στην συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την Δομή Μεταναστών Μυρσίνης και τους εργάτες γης.

Η κα Λυγούρα, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Ηλεία, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα και ζήτησε από τον Δήμαρχο να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση των συνθηκών, οι οποίες, αφού εξεταστούν, θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Μετανάστευσης προκειμένου να υλοποιηθούν.

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης ευχαρίστησε θερμά την Γενική Γραμματέα για την άψογη συνεργασία.

Δελτίο τύπου - Διονύσης Καλαματιανός: «Πολιτικές προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain»

Το brain drain γιγαντώθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Τότε, η αύξηση της ανεργίας και οι μειώσεις των εισοδημάτων οδήγησαν πολλούς, κυρίως νέες και νέους στην οικονομική μετανάστευση, στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι το κύμα φυγής δεν έχει ανακοπεί. Σύμφωνα με στοιχεία, 283.000 επιπλέον συμπατριώτες μας, έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό τα τελευταία 5 χρόνια.

Χρειάζονται, λοιπόν, να γίνουν πολλά, προκειμένου αυτές και αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, να πειστούν εύκολα να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Ασφαλώς, για να συμβεί αυτό, απαιτείται σχεδιασμός και εφαρμογή πολιτικών προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain, μεταξύ άλλων και στο φορολογικό πεδίο. Δυστυχώς και στον τομέα της φορολογικής πολιτικής για την επιστροφή της γενιάς του Brain Drain, η κυβέρνηση αποδείχτηκε χαμηλότερη των προσδοκιών. Ειδικότερα, το 2020, με το άρθρο 40 του ν.4758, επιχειρήθηκε η συμπλήρωση του πλαισίου προσέλκυσης αλλοδαπών φυσικών προσώπων για τη μεταφορά της φορολογικής τους κατοικίας στην Ελλάδα. Συνοπτικά, με το άρθρο 5Γ στο ΚΦΕ ν.4172/2013 προβλέφθηκε η απαλλαγή από 1.1.2021, υπό τις οριζόμενες σωρευτικές προϋποθέσεις και κατ’ ανώτατο όριο τα επτά έτη, από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ για το 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, που αποκτάται στην ημεδαπή από φορολογούμενους που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα.

Ανάλογης εφαρμογής τυγχάνουν και τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, η αποτίμηση του φορολογικού μέτρου για τη διετία 2021, 2022 κρίνεται ιδιαιτέρως χαμηλή, γεγονός που καταδεικνύει ότι χρειάζονται περισσότερες και αποδοτικότερες παρεμβάσεις.

Για τον λόγο αυτό, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  • Πόσοι εντάχθηκαν στην απαλλαγή του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ κατά το φορολογικό έτος 2023 και ποια είναι η εκτίμηση για τις ενταχθείσες περιπτώσεις για το φορολογικό έτος 2024;

  • Το αριθμητικό δεδομένο των περιπτώσεων που έκανε χρήση της προβλεπόμενης από το άρθρο 5Γ του ΚΦΕ απαλλαγής από τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης, όπως δημοσιεύεται στις Εκθέσεις Φορολογικών Δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι σωρευτικό από την έναρξη εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ ή αντιπροσωπεύει κάθε φορά τις νέες περιπτώσεις που εντάχθηκαν κατ’ έτος;

  • Αποτιμώνται ως επιτυχημένα τα αποτελέσματα της εφαρμογής του φορολογικού μέτρου του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ;

  • Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την προσέλκυση και την επιστροφή της γενιάς του Brain Drain;

Δελτίο τύπου Μιχάλη Κατρίνη: ''Ανεκπλήρωτες οι εξαγγελίες αποζημιώσεων τρία χρόνια μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021''

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής

Βουλευτής Ηλείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανεκπλήρωτες οι εξαγγελίες αποζημιώσεων τρία χρόνια μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021

Το ζήτημα των ελλιπών αποζημιώσεων στους αγρότες της Ηλείας τρία χρόνια μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, επαναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που καλείται να έρθει στη βουλή και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, οι πυρκαγιές του 2021 προκάλεσαν καταστροφές πρωτοφανούς κλίμακας στην Ηλεία, πλήττοντας σοβαρά τον αγροτικό τομέα και τις τοπικές κοινότητες. Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής επηρεάστηκε άμεσα, με τη μεγάλη καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου και των υποδομών να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωσή του. Ωστόσο, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεση αποκατάσταση των ζημιών, τρία χρόνια μετά από τις πυρκαγιές οι αποζημιώσεις παραμένουν ελλιπείς.

Ο Ηλείος βουλευτής επισημαίνει ότι οι περισσότεροι αγρότες έχουν λάβει μέχρι σήμερα μόνο κάποιες προκαταβολές, ενώ έχουν καταβληθεί ελάχιστες αποζημιώσεις για πάγιο εξοπλισμό, όπως σπίτια, αποθήκες, στάβλοι, γεωργικά μηχανήματα και τρακτέρ. Υπογραμμίζει επίσης, ότι δεν έχουν σταλεί τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για να μπορούν οι αγρότες να προβούν σε αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου, αλλά και να γνωρίζουν το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται, ενώ αρκετές περιοχές έχουν εξαιρεθεί από τις διαδικασίες αποζημίωσης.

 

Στη συνέχεια τονίζει, ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη για την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται και θα υποστούν οι πυρόπληκτοι για μια περίοδο 5-7 ετών μετά από την πυρκαγιά, λόγω καταστροφής των παραγωγικών τους πόρων.

Με δεδομένο, όπως αναφέρει, ότι η έλλειψη ενημέρωσης και η καθυστέρηση στις αποζημιώσεις έχει δημιουργήσει αγωνία και ανησυχία στους αγρότες, καθώς βλέπουν ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξής τους από την κεντρική κυβέρνηση, ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει πότε θα σταλούν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και πότε θα καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία. Τέλος, καλεί τον αρμόδιο υπουργό να δηλώσει εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο στήριξης για την πολυετή απώλεια εισοδήματος των αγροτών, λόγω της καταστροφής του φυτικού τους κεφαλαίου.





Δελτίο τύπου - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Α.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΥΡΓΟΥ - «Έφηβοι και Διαδίκτυο»

Ο Δήμος Πύργου και το Γραφείο Εθελοντισμού σε συνεργασία με το Α.Σ. Απόλλων Πύργου, διοργανώνουν την Κυριακή (10/11/24) εκδήλωση στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας με θέμα: « Έφηβοι και Διαδίκτυο».

Ο Ειδικός Κυβερνοασφάλειας, Tεχνικός Σύμβουλος Δίωξης Ηλ. Εγκλήματος, Πρόεδρος Internet Now κ. Νικόλαος Βασιλάκος θα αναλύσει τόσο στους μαθητές και τους εφήβους (11:00 π.μ. έως 01:00 μ.μ.) όσο και στους γονείς (17:00-19:00), τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο.

Ο κ. Νικόλαος Βασιλάκος, αναμένεται να δώσει “τα φώτα” του στους γονείς, εξηγώντας αναλυτικά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ανεξέλεγκτη και πολύωρη επαφή των παιδιών με την τεχνολογία και το διαδίκτυο και τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Οι έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον κ. Βασιλάκο για θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που πρέπει χρησιμοποιούν το ίντερνετ προκειμένου να αποφεύγουν τους κινδύνους που κρύβει.

Δελτίο τύπου - Αστυνομικά συμβάντα στην Ηλεία

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

 

Σύλληψη ημεδαπού με ένταλμα σύλληψης

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στα Λεχαινά, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ανδραβίδας Κυλλήνης, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ηλείας / Παράλληλη έδρα Αμαλιάδας, για κλοπή και διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟ - Ομιλία Δ. Αυγερινοπούλου στη Βουλή για το ν/σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 04.10. 24


Ομιλία Δ. Αυγερινοπούλου στη Βουλή για το ν/σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων

-Ειδική αναφορά στην Ηλεία για την σύγχρονη και πράσινη διαχείριση των αποβλήτων

-Τί είπε για την ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο περιφερειών αντί νομών και για την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδος


Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

Από το βήμα της Βουλής, η κα Αυγερινοπούλου υπογράμμισε ότι στόχο του νομοσχεδίου αποτελεί η βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας και των νέων ενεργειακών έργων, άμεσα συνδεδεμένο με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων και την επίλυση χωροταξικών, πολεοδομικών και ειδικότερων άλλων ζητημάτων.

Όπως τόνισε, κεντρικός περιβαλλοντικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης, ο οποίος αποτελεί και εθνικό μας στόχο, χαρακτήρισε απαραίτητη την ενίσχυση των υποδομών ανακύκλωσης και του εξοπλισμού των δήμων της χώρας, ώστε να συμβάλλουν στην επίτευξής του ενώ η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέες και πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Ειδική αναφορά έκανε η κα. Αυγερινοπούλου στην Ηλεία όπου έχει εφαρμοστεί η σύγχρονη και πράσινη διαχείριση των αποβλήτων, με τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας για τη διάταξη που αφορά την ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο περιφερειών αντί νομών και για την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδος, υπογράμμισε ότι η ενοποίηση των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, δημιουργεί την επιφύλαξη μήπως επιβαρυνθεί δυσανάλογα το εργοστάσιο αποβλήτων της Ηλείας και κορεστεί στην πράξη το κύτταρο του ΧΥΤΥ, με την πιθανή μεταφορά σε αυτόν αποβλήτων από άλλους νομούς. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι θα πρέπει και οι τρεις νομοί να αποκτήσουν στο μέλλον επαρκείς υποδομές για τη δική τους κυκλική οικονομία.

Η Βουλευτής Ηλείας χαρακτήρισε, εξάλλου, θετική την διευθέτηση ζητημάτων που επιχειρείται με αυτό το νομοσχέδιο σχετικά με την εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προς ενίσχυση της ποικιλίας ενέργειας από ΑΠΕ και από διαφορετικές τεχνολογίες στο ενεργειακό μείγμα καθώς και την προώθηση της εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης, ώστε να περιοριστούν οι απορρίψεις πράσινης ενέργειας και επίσης, να μειωθεί το κόστος κατά τις βραδινές ώρες, οπότε η παραγωγή από φωτοβολταϊκούς σταθμούς είναι περιορισμένη.

Παρατίθεται κάτωθι ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους κατοίκους της περιοχής της Βαλένθια της Ισπανίας για την τραγική απώλεια δεκάδων συμπολιτών τους λόγω των χθεσινών πλημμυρών και να εκφράσουμε και την αλληλεγγύη μας, αλλά και τη δέσμευσή μας ότι θα εντείνουμε τις κοινές παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και για την αποτροπή και τη μείωση μελλοντικών φυσικών καταστροφών.

Με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκουμε τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας και των νέων ενεργειακών έργων, άμεσα συνδεδεμένο με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων και την επίλυση χωροταξικών, πολεοδομικών και ειδικότερων άλλων ζητημάτων. Μία είναι η λέξη στην οποία συγκλίνουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου: Αποτελεσματικότητα.

Ως κεντρικός περιβαλλοντικός στόχος του νομοσχεδίου προβάλλει η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης, ο οποίος αποτελεί και εθνικό μας στόχο μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στο οποίο καλείται να συμμετάσχει με επικουρικό αλλά και επιτελικό πλέον ρόλο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι υποδομές ανακύκλωσης στη χώρα μας πρέπει να ενισχυθούν και όλοι και οι δήμοι πρέπει πλέον να μπορούν να εξοπλιστούν ανάλογα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στους περιβαλλοντικούς αυτούς στόχους.

Αντίστοιχες υποδομές ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να είναι διαθέσιμες ακόμη και για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους που ως τώρα υπολείπονται σε σχετικές υποδομές. Η δε κυκλική οικονομία θα δημιουργήσει και σε αυτές τις περιοχές νέες και πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Περαιτέρω, το νομοσχέδιο προβλέπει την ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος, σε επίπεδο περιφέρειας αντί νομού, με σκοπό τη μεγαλύτερη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητά τους. Στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδος, πάντως, πρέπει να θυμίσουμε ότι η Ηλεία έχει κατορθώσει έως σήμερα, με μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας, να εφαρμόσει σύγχρονη και πράσινη διαχείριση των αποβλήτων, με τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

Η ενοποίηση των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, με τη συγκρότηση του νέου φορέα διαχείρισης Δυτικής Ελλάδος, δημιουργεί την επιφύλαξη μήπως επιβαρυνθούν δυσανάλογα το εργοστάσιο αποβλήτων του νομού και κορεστεί στην πράξη το κύτταρο του ΧΥΤΥ με την πιθανή μεταφορά σε αυτόν αποβλήτων από άλλους νομούς. Ούτε τη βιωσιμότητα της διαχείρισης αποβλήτων θα εξυπηρετούσε μια τέτοια εξέλιξη ούτε μία εκ των βασικών αρχών διαχείρισης των αποβλήτων, που είναι η επεξεργασία τους κοντά στην πηγή. Αντιθέτως, θα πρέπει και οι τρεις νομοί και ο καθένας από αυτούς να αποκτήσουν στο μέλλον επαρκείς υποδομές για τη δική τους κυκλική οικονομία.

Βρίσκεται, δε, στη σωστή κατεύθυνση η διευθέτηση ζητημάτων σχετικά με την εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προς ενίσχυση της ποικιλίας ενέργειας από ΑΠΕ και από διαφορετικές τεχνολογίες στο ενεργειακό μείγμα. Ομοίως, η προώθηση της εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης, ώστε να περιοριστούν οι απορρίψεις πράσινης ενέργειας και επίσης, να μειωθεί το κόστος κατά τις βραδινές ώρες που η παραγωγή από φωτοβολταϊκούς σταθμούς είναι περιορισμένη.

Ακόμη, με το νομοσχέδιο παρέχεται σε μονάδες από συμβατικά καύσιμα, που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι οποίες έχουν παύσει ή θα παύσουν να λειτουργούν, να τροποποιούν τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να μετατρέπονται σε σταθμούς αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Μία πολύ σημαντική δυνατότητα, καθώς επιμέρους στόχο και προϋπόθεση της ενεργειακής μετάβασης αποτελεί η δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης πράσινης ενέργειας και η ορθολογική της παροχή στο δίκτυο. Η δε δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την αδειοδότηση πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών πάνω σε υδάτινους όγκους, όπως σε λίμνες, μας δίνει πρόσθετες δυνατότητες χωροθέτησης ΑΠΕ και αμβλύνει ενδεχόμενες συγκρούσεις χρήσεων γης. Ομοίως σημαντική για την ενεργειακή μετάβαση και την εφαρμογή της ενεργειακής καινοτομίας είναι και η ρύθμιση για το μεταβατικό καθεστώς για τη διακίνηση και διάθεση υδρογόνου σε πρατήρια υδρογόνου.

Ένα είναι σίγουρο. Για να πετύχει στην πράξη η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η μετάβαση σε μία πιο πράσινη οικονομία και για να ζήσουμε σε ένα πιο υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, δεν αρκούν μόνο δεσμεύσεις και λόγια. Χρειάζονται πράξεις και διακυβέρνηση με αποφασιστικότητα και λειτουργικότητα.

Και αυτό το νομοσχέδιο σε αυτό ακριβώς κατατείνει. Με πρακτικά βήματα, όπως αυτά που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, υλοποιούμε στην πράξη και δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις οποίες θα παρουσιάσουμε εν μέρει και στις 12 με 22 Νοεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα μεταβούμε εν όψει της 29ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Εκεί η Ελλάδα, μαζί με άλλα κράτη, θα κληθεί να στηρίξει τις κύριες προτεραιότητες της διάσκεψης, οι οποίες περιλαμβάνουν: Πρώτον, το νέο συλλογικό ποσοτικοποιημένο στόχο για την κλιματική χρηματοδότηση. Δεύτερον, την ενίσχυση των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών και την ανακοίνωση προθέσεών μας για πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις μείωσης εκπομπών ευθυγραμμισμένες με τον στόχο περιορισμού της μέσης αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας ως τον 1,5 βαθμούς κελσίου. Τρίτον, τη λειτουργία του ταμείου για απώλειες και ζημίες. Τέταρτον, την ολοκλήρωση των κανόνων για τις διεθνείς αγορές άνθρακα και πέμπτον, την επιτάχυνση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με την προώθηση των εθνικών σχεδίων προσαρμογής και την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων. Επιπλέον, η COP29 θα εξετάσει τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και τη μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών θεσμών.

Αυτοί οι συλλογικοί στόχοι, τους οποίους πρέπει και εμείς να υποστηρίξουμε δυναμικά όπως κάνουμε ως σήμερα, είναι στόχοι οι οποίοι μας αναγκάζουν να αποφύγουμε την εσωστρέφεια και την άγονη αντιπαράθεση και να πάμε την Ελλάδα και τη νέα γενιά, με ασφάλεια, σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον μπροστά.

Ευχαριστώ πολύ.


Δελτίο τύπου - Από το Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων σε κυβερνητικά στελέχη στην Αρχ. Ολυμπία - Λογοδοσία για τις καίριες παρεμβάσεις

Κρίσιμα ζητήματα για οδοποιία, υγεία, κλιματική αλλαγή, πολιτική προστασία, Επικούριο, παραλιακό μέτωπο κ.α., έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Σάκης Μπαλιούκος



Σε ενημέρωση για μια σειρά από πολύ σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, αλλά και γενικότερα, τα οποία τέθηκαν στο Olympia Forum που διεξήχθη πρόσφατα στην Αρχ. Ολυμπία, προέβη ο Δήμαρχος κ. Σάκης Μπαλιούκος στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, που έγινε στην αίθουσα της πρ. Μαθητικής Εστίας Κρεστένων.

Ανάμεσα στα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο κ. Μπαλιούκος με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ήταν οι ζωτικής σημασίας οδικοί άξονες Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα και Λεύκτρο-Ολύμπια μέσω Επικουρίου και Ανδρίτσαινας, η κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος απώλειας του φυτικού κεφαλαίου, η (μη) στελέχωση των μονάδων υγείας, η αλλαγή της τέντας στον Επικούριο, η πολιτική προστασία στην κάτω ζώνη του Αλφειού, οι επιπτώσεις των απαγορεύσεων στο παραλιακό μέτωπο κ.α.

Αναλυτικότερα για τα ζητήματα αυτά ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων επεσήμανε τα εξής:

Για τους οδικούς άξονες:

-Μία προμελέτη που βγήκε ανεβάζει το κόστος του δρόμου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα στα 700 εκατ. ευρώ όταν ο δρόμος Πάτρα-Πύργος που είναι σημαντικότερος διότι διακινείται περισσότερος πληθυσμός, κοστίζει μόνο 300 εκατ. Θεωρώ ότι το κόστος δεν είναι σε καμιά περίπτωση τόσο, αλλά πρέπει η περιοχή Ζαχάρως να πάρει αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, δεν μπορεί συνέχεια με το όχι να διεκδικούμε έργα.

-Τέθηκε και το ζήτημα του δεύτερου άξονα Λεύκτρο- Μεγαλόπολη-Επικούριος- Ανδρίτσαινα-Αρχ. Ολυμπία που διεκδικούμε ανυποχώρητα και είχαμε την τύχη στο τραπέζι της Κυριακής που κουβεντιάσαμε για το δρόμο να είναι και δήμοι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και η Μεγαλόπολη που πλέον ανοίγουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Πελοπόννησο, που είναι ο φυσικός μας εταίρος σε αυτή τη διεκδίκηση. Στην ανασυγκρότηση της Ηλείας το έχουμε περάσει ως μελέτη.

Για την υγεία:

-Τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τα Νοσοκομεία, τα Κ.Υ., τα ιατρεία κλπ., που πρέπει να έχουν την αναγκαία στελέχωση. Αναφέρω ως παράδειγμα το Κ.Υ. Ανδρίτσαινας το οποίο όταν είναι αργία σταματάει να λειτουργεί. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο, δεν έχουμε ιατρούς. Το τονίσαμε με ιδιαίτερη έμφαση στην κυβερνητική επιτροπή και κατανόησαν οι παριστάμενοι αρμόδιοι ότι είναι άμεσης προτεραιότητας στην ανασυγκρότηση γιατί άπτεται της ζωής κατοίκων και μάλιστα των υπερήλικων, ταλαιπωρημένων και απομονωμένων κατοίκων που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην υγεία.

Για την κλιματική αλλαγή:

-Βάλαμε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς εις βάρος των πολιτών, των οικισμών και όσων βρίσκονται ιδιαίτερα στην επαρχία.

Αναφέραμε το πρόβλημα της λειψυδρίας και τη στενή επαφή που έχει με την απώλεια φυτικού κεφαλαίου των παραγωγών μας και τονίσαμε ότι σε λίγο αν έχουμε 1-2 χρόνια καιρό τέτοιο καιρό σαν αυτό που είχαμε τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, σίγουρα δεν θα υπάρχει φυτικό κεφάλαιο. Άρα η πολιτεία μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει να δει ταμιευτήρες και ενίσχυση της δενδροκαλλιέργειας, προκειμένου να έχουμε αρδευόμενες τις ελιές μας εκεί που μπορούμε. Αναφέραμε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να βοηθήσει η απελευθέρωση των ΑΠΕ προς όφελος των παραγωγών μας, για να μπορέσουν συστήνοντας ομάδες παραγωγών να κρατήσουν τα λιοστάσια τους και να διατηρήσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που είναι από τα πιο ισχυρά της χώρας. Με τον ΕΛΓΑ μπορεί να υπάρξει πίεση για να ενταχθούν οι ζημιές που πάθαμε εμείς στο καλεντάρι των ζημιών που επιχορηγεί. Αλλά είχαμε απευθυνθεί απευθείας στον υφυπουργό Κρατικής Αρωγής που είναι μόνη πηγή χρηματοδότησης του κεφαλαίου και οι κινήσεις θα γίνουν πιο πιεστικές προς την κυβέρνηση που δεν μπορεί να αποφύγει τις αποζημιώσεις, διότι όσο οι αγρότες μπαίνουν στους ελαιώνες διαπιστώνεται μεγάλη ζημιά από την κακή ποιότητα λαδιού. Βγαίνουν χαμηλές τιμές και άρα μηδενικό εισόδημα.

Για Επικούριο Απόλλωνα:

-Μιλήσαμε ακόμη για τα ζητήματα του Ναού Επικούριου Απόλλωνα και για το γεγονός ότι ο Δήμος θα εμπλακεί στην αλλαγή τέντας στο παγκόσμιο μνημείο. Εμείς έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει το μνημείο να βγει στον ορίζοντα και οι αν οι καιρικές συνθήκες απαιτούν το σκέπασμά του να είναι αναδυόμενη η τέντα και τις ημέρες που έχουμε τα καιρικά αυτά να κλείνει. Αλλά το υπόλοιπο διάστημα πρέπει να είναι ελεύθερο. Αμέσως μετά το φόρουμ έκλεισα ραντεβού με τον Περιφερειάρχη, από τον οποίο ζήτησα να συμπλεύσει σε όλα αυτά τα ζητήματα μαζί μας.

Πολιτική προστασία:

-Θέσαμε τα ζητήματα πολιτικής προστασίας που αφοράει την κάτω ζώνη του Αλφειού ποταμού, την πλέον ευαίσθητη. Το αντιπλημμυρικό που με κόπο κατακτήσαμε όλες αυτές τις προηγούμενες δεκαετίες τείνει να εξαφανιστεί. Η στάθμη του Αλφειού έχει ανέβει λόγω της συσσώρευσης των αδρανών υλικών πάνω από 2 μέτρα. Ζήτησα μέσα στα θέματα της πολιτικής γενικότερα προστασίας να συμμετέχει η Κτηματική Υπηρεσία που είναι μοχλός απώθησης κάθε θετικής κίνησης που γίνεται πάνω στο ποτάμι. Στον Περιφερειάρχη ανέφερα ότι κάποια στιγμή πρέπει να δούμε εργολαβία ή ένα φορέα διαχείρισης που ζήτησα από τον κ. Τριαντόπουλο, ώστε να επιτραπεί θεσμικά η λειτουργία ενός θεσμού διαχείρισης των αδρανών υλικών όπου θα συμμετέχουν οι όμοροι δήμοι, η Περιφέρεια, η Κτηματική Υπηρεσία και άλλοι φορείς. Και μάλιστα εμείς θα είμαστε είλωτες αυτής τη δουλειάς για να τραβάμε το υλικό και από εκεί να το εκποιεί το δημόσιο, ειδικά αυτή την περίοδο στα έργα που γίνονται στο δρόμο που χρειάζονται τεράστιες ποσότητες αδρανών υλικών.

Παραλιακό μέτωπο:

-Θέσαμε τα ζητήματα που αποτελούν βρόγχο στο λαιμό μας στο παραλιακό μέτωπο. Όλα τα θεσμικά απαγορευτικά πλαίσια έχουν πέσει πάνω στην αξιοποίηση ενός θαυμάσιου τοπίου, που έχει εγγύτητα με τον Καϊάφα και το καθιστούν πλέον παγκόσμιο μνημείο. Έχουμε τις ΖΟΕ, το ΝATURA και το Π.Δ., εκεί μας άφησαν υπονοούμενα ότι πρέπει να περιμένουμε κάτι σε σχέση με την αλλαγή τη περιβαλλοντικής μελέτης, θα το δούμε όμως το προσεχές διάστημα.

Ραντεβού για το Δεκέμβρη:

-Και τελικά κλείστηκε ραντεβού για τις 15 Δεκέμβρη όπου οι Δήμοι θα πρέπει ότι έχουμε ωριμάσει να το έχουμε στο τραπέζι γιατί εκεί θα ληφθούν πλέον αποφάσεις χρηματοδότησης έργων, παρεμβάσεων και άλλων διαδικασιών προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο ανασυγκρότησης που είναι ταυτόσημα με την ΟΧΕ και βέβαια με το άνοιγμα του ΕΣΠΑ, το οποίο καθυστερεί, προκειμένου να συνταχτεί το σχέδιο ανασυγκρότησης.


 


Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.