357 New Articles

Δελτίο τύπου - Συνάντηση του Υφ. Προστασίας του Πολίτη με τον Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη - Α. Νικολακόπουλος: «Ισόρροπη ανάπτυξη με αναπτυξιακό πρόσημο για την Ηλεία»


-Τέθηκε η κατεύθυνση που πρέπει να έχει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

-Εξασφαλίζεται χρηματοδότηση 200.000 ευρώ για έργο ανάπλασης στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης


Καίρια ζητήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα με άμεσο αλλά και μακροπρόθεσμο πρόσημο για την Ηλεία, περιελάμβανε η ατζέντα στη συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη-Βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στη διάρκεια της οποίας δρομολογήθηκαν και λύσεις που αφορούν το Νομό.

Κυρίαρχο θέμα, προτεραιότητα για τον κ. Νικολακόπουλο που έχει δώσει εξαρχής μεγάλη βαρύτητα καθώς αποτελεί βασικό αναπτυξιακό άξονα για το νομό, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ηλείας, η μελέτη του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.


Τουριστική ανάπτυξη και πρωτογενής τομέας

Στην κατεύθυνση που πρέπει να έχει η μελέτη, η οποία στην πορεία θα εφαρμοστεί στην πράξη, ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε σε προτεραιότητα την ισόρροπη ανάπτυξη που απαιτείται να δρομολογηθεί για το παραλιακό μέτωπο, στην κατεύθυνση της ορθής οικιστικής ανάπτυξης με βασικό άξονα τον τουρισμό, σε άμεση συνάρτηση όμως και με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Επί της ουσίας, αυτό που ζήτησε ο κ. Νικολακόπουλος, ώστε να αντιμετωπιστούν λάθη του παρελθόντος και να μην επαναληφθούν στο μέλλον, είναι πλάνο παρεμβάσεων και κανόνων που θα περιλαμβάνουν ταυτόχρονη και ισόρροπη ανάπτυξη τουρισμού και πρωτογενούς τομέα, καθώς ο νομός διαθέτει τις προϋποθέσεις ανάδειξης και των δύο κατευθύνσεων, κάτι που βρίσκει σύμφωνο και τον Υπουργό.


Παρέμβαση για δασικούς χάρτες

Επιπλέον, ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε και το κρίσιμο θέμα των δασικών χαρτών, που έχει δημιουργήσει πλείστα προβλήματα σε ιδιοκτήτες εξαιτίας της προχειρότητας που είχε αντιμετωπιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η εξαίρεση εκτάσεων στα 800 μέτρα πέριξ των οικισμών εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι, με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας προκειμένου να αποδείξουν ότι οι εκτάσεις τους δεν είναι δάση στη διαδικασία αναγνώρισης των ιδιοκτητών από το Κτηματολόγιο, με τον κ. Σκυλακάκη να δηλώνει ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο από το Υπουργείο.


Αίτημα για παραλία Μπούκας

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε, είναι η εξαίρεση της παραλίας της Μπούκας του Δήμου Πηνειού από την κατηγορία των ‘απάτητων παραλιών’, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Νικολακόπουλος στον αρμόδιο Υπουργό, πρόκειται για μία παραλιακή περιοχή με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, η οποία δεν έπρεπε να συμπεριληφθεί στις απάτητες παραλίες καθώς δεν εξυπηρετεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, αντιθέτως έχει τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης δράσεων. Το αίτημα, το οποίο είχε διατυπωθεί και από τον Δήμο Πηνειού και σε προηγούμενες επαφές του Δημάρχου, κρίθηκε δίκαιο από τον Υπουργό και αναμένεται να προωθηθεί στην επόμενη σχετική νομοθετική διάταξη τους επόμενους μήνες.


Εγκρίνεται η χρηματοδότηση

Από την συνάντηση προέκυψαν και ειδήσεις, καθώς ικανοποιείται το αίτημα του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, που είχε προωθήσει ο κ. Νικολακόπουλος, με την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 200.000 ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο, για το έργο: «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ανάπλασης και Δημιουργίας πράσινου χώρου αναψυχής σε κοινόχρηστο χώρο στο Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης, το οποίο αφορά προμήθεια και ολοκληρωμένη αναβάθμιση και ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου στην πόλη των Λεχαινών .

Αναφορικά με το Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης, ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε το Υπουργείο να εξετάσει το αίτημα του δήμου για επανεξέταση της πρότασης για το έργο: «Προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών και έλεγχος διαρροών στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης (Δ.Ε. Λεχαινών)», προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί. Κατά την διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκε το ενδεχόμενο χρηματοδότησης μέσω δανειοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κάτι που θα επανεξεταστεί το προσεχές διάστημα.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - «Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε στην Κουρούτα το Διήμερο Φεστιβάλ Πρωτογενούς Τομέα – Βραβεύτηκαν αγρότες της Ηλείας στο πλαίσιο της γιορτής Αγρότη και Αγρότισσας»

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε στην Κουρούτα το μεγάλο διήμερο Φεστιβάλ Πρωτογενούς Τομέα, που συνδιοργανώνει ο Δήμος Ήλιδας με τον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η εκδήλωση της πρώτης ημέρας που ήταν αμιγώς αφιερωμένη στον Αγρότη και την Αγρότισσα και διοργανώθηκε στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, περιελάβανε βραβεύσεις αγροτών της Ηλείας οι οποίοι υλοποίησαν με επιτυχία το πρόγραμμα, αλλά και ξεχωριστά χάπενινγκ όπως γαστρονομική επίδειξη με προϊόντα που παράγει ο τόπος μας, ενώ έκλεισε με μία μοναδική συναυλία με το συγκρότημα του Σάκη Παπαδημητρίου, αφιερωμένη στις «Ραψωδίες του Νερού».

Στο πρώτο μέρος της όμορφης γιορτής μίλησαν για την υλοποίηση του προγράμματος ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Φίλιας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Κοντογιάννης, ενώ εκ μέρους του Δημάρχου Ήλιδας ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής τους κ. Μάκης Παπαγιαννόπουλος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου στο χώρο της πλατείας υπάρχει έκθεση με προϊόντα τοπικών παραγωγών, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν και τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει η περιοχή.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - «Έργα αποκατάστασης και ανακαίνισης του θεάτρου Ήλιδας εκτελούνται εντατικά μετά από δεκαετίες»

Εργασίες αποκατάστασης των φθορών και ανακαίνισης του ξύλινου θεάτρου της Αρχαίας Ήλιδας εκτελούνται μετά από δεκαετίες από εξειδικευμένα συνεργεία, προκειμένου το θέατρου να υποδεχτεί απολύτως ασφαλές του θεατές του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

Ειδικότερα στο θέατρο εκτελούνται ξυλουργικές εργασίες και μεταλλικές υποστυλώσεις, αλλά και ελαιοχρωματισμοί. Μαζί με τα έργα, προχωρούν και οι καθαρισμοί εν όψει της πρώτης παράστασης του φεστιβάλ στο συγκεκριμένο χώρο, που έχει οριστεί για τις 23 Ιουλίου.

Μάλιστα, τις εργασίες επέβλεψε κατά την έναρξή τους τόσο ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών κ. Κώστας Τσεριώνης.


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ - Μιχάλης Κατρίνης: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη. - Να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη και όχι φόβο»

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Σεβαστίδη, την Β΄ Αντιπρόεδρο κ. Ερμείδου, τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρη Βερβεσό  είχε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης.


«Η ανεξαρτησία και η ποιότητα της Δικαιοσύνης, μαζί με την ταχύτητα στην απονομή της αποτελούν δομικά στοιχεία του Κράτους Δικαίου και προαπαιτούμενα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο θεσμό, που σήμερα έχει κλονιστεί.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη.

Να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη και όχι φόβο», τόνισε σε δήλωση του ο Μιχάλης Κατρίνης.

Παράλληλα, ο υπ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του φυσικού  δικαστή, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν παρεμβάσεις από την ηγεσία του Αρείου Πάγου που έθεσαν εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία του φυσικού δικαστή.

Τόνισε ότι οι παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την εξέλιξη των υποθέσεων για τις υποκλοπές και τα Τέμπη αλλά και με το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην αναμόρφωση των ποινικών κωδίκων, ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για πειραματισμούς, τονίζοντας ότι η δημιουργία αισθήματος φόβου δε συνάδει με την ουσία και την ίδια την ιδέα της Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ο κ. Κατρίνης μίλησε για τολμηρές και ευέλικτες αλλαγές και εκσυγχρονισμό της διαδικασίας που συνδέεται με τη Δικονομία, την οποία διέπει ένα απαρχαιωμένο  πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει.

Οι αποφάσεις για να εκδίδονται γρήγορα πρέπει να έχουν ξεκάθαρο και σύντομο σκεπτικό ενώ στην κατεύθυνση επιτάχυνσης στην απονομή της δικαιοσύνης μπορεί να λειτουργήσει η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στη Σχολή Δικαστών αλλά και η δημιουργία ενός αδιάβλητου και αξιόπιστου μοντέλου εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

###
  

Δελτίο τύπου - Επίσκεψη εκπροσώπων της εταιρείας FOTON που ασχολείται με τη διαχείριση της επισκεψιμότητας στην Αρχαία Ολυμπία

  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «FOTON» ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

  • ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ

 

Ο τρόπος διαχείρισης της επισκεψιμότητας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και ο σχεδιασμός της αστικής συγκοινωνίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη, στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, η κα Jiaxin Xie, Brand Activity Manager της FOTON και ο κ. Τάσος Δαμήλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος της FOTON Greece, με τον Αναπληρωτή Δήμαρχο, κ. Σωτήρη Παπαηλίου και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κα Αθηνά Ηλιοπούλου.

 

Στα πλαίσια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας FOTON στην Ευρώπη, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με την πρόθεση να συζητηθούν και να εξεταστούν τα ενδεχόμενα συνεργασίας της εταιρείας με τον Δήμο, με σκοπό την κάλυψη της ενδοδημοτικής και αστικής συγκοινωνίας.

 

Πρωταρχικός στόχος και των δύο πλευρών είναι οι ανάγκες διαχείρισης της επισκεψιμότητας στην πόλη και για αυτό τον λόγο, η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία κατασκευάζει και διαθέτει -μεταξύ άλλων- οχήματα τύπου mini bus, προτίθεται να προβεί στον σχεδιασμό μιας πρότασης κατάλληλης και αποτελεσματικής για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Δελτίο τύπου του Γ.Ο.Ε.Β Πηνειού-Αλφειού για τη διαχείριση των υδάτων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Μετά από ένα χειμώνα με ελάχιστες βροχοπτώσεις και μηδαμινές χιονοπτώσεις, που περιόρισε σημαντικότατα τα υδατικά αποθέματα αρδευτικού νερού στο Φράγμα Πηνειού, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλο το 2024, που κορυφώνονται τις τελευταίες ημέρες με αλλεπάλληλα κύματα ακραίας ζέστης και θερμοκρασίες που φτάνουν και ξεπερνούν τους 40οC. 

Έχοντας καταφέρει να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος των αρδευτικών αναγκών για το σύνολο των στρεμμάτων των καλλιεργειών, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, τις δύσκολες αυτές ημέρες του καύσωνα, να επιδείξουμε σοβαρότητα και επαγγελματισμό, εκμηδενίζοντας τη σπατάλη νερού, ώστε η ποσότητα αρδευτικού ύδατος που διατίθεται από τη λεκάνη του φράγματος Πηνειού να μπορεί να μοιραστεί ΔΙΚΑΙΑ σε ΟΛΟΥΣ τους παραγωγούς για τις καλλιέργειες τους.

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται ότι οι απαιτήσεις σε αρδευτικό νερό έχουν αυξηθεί υπερβολικά, τις περισσότερες φορές αδικαιολόγητα, ενεργώντας υπό πανικό, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών. Αποτέλεσμα αυτού είναι το αρδευτικό νερό να μην επαρκεί και η ποσότητα που δυνάμεθα να διαχειριστούμε να μη διαμοιράζεται εξίσου στο σύνολο των αρδευτών.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή επιβάλλεται να πραγματοποιείται από το σύνολο των αρδευτών ορθολογική χρήση νερού και ταυτόχρονα να λαμβάνονται μέτρα για την άρδευση του συνόλου των αγροτεμαχίων, όπως η σειρά αρδεύσεως, το εύρος αρδεύσεως των διαφόρων καλλιεργειών και ο τρόπος κατανομής και ρυθμίσεως του αρδευτικού ύδατος.

Είμαστε όλοι μαζί και μαζί πρέπει να φροντίσουμε, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, η αρδευτική περίοδος να ολοκληρωθεί, με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

 

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Γ.Ο.Ε.Β. ΠΗΝΕΙΟΥ – ΑΛΦΕΙΟΥ

 

 

Παρασκευόπουλος Παναγιώτης

 

 

Δελτίο τύπου - ΘΕΜΑ: «Η Κεραμιδιά τίμησε τους νεκρούς της από την ναζιστική θηριωδία που συντελέστηκε στις 17 Ιουλίου 1944 – Ο Δήμος Ήλιδας καταθέτει και πάλι φάκελο για να χαρακτηριστούν ως μαρτυρικά χωριά Δάμιζα και Κεραμιδιά»

Μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Κεραμιδιάς πραγματοποίησε ο Δήμος Ήλιδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τις ναζιστικές θηριωδίες στο μαρτυρικό χωριό, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς θρηνώντας και αθώες ψυχές από κοινού με τη γειτονική Δάμιζα -σημερινή Δάφνη-, στις 17 και 18 Ιουλίου 1944.

Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων της Κεραμιδιάς, η οποία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Ηλείας & Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο και τον ιερό κλήρο της περιοχής.

Εν συνεχεία κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των ηρώων, με την εκδήλωση να μεταφέρεται στο γειτονικό χώρο της πλατείας, όπου ο συγγραφέας – λαογράφος και άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου Ήλιδας κ. Ηλίας Τουτούνης αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της καταστροφής των δύο χωριών, φέρνοντας στην επιφάνεια και νέα στοιχεία των εγκλημάτων που συντελέστηκαν έναντι του άμαχου πληθυσμού.

Όπως τονίστηκε, η σημερινή δημοτική αρχή -από το 2018- είχε δομήσει και καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών έναν εμπεριστατωμένο φάκελο, προκειμένου τα τρία μαρτυρικά χωριά του Δήμου Ήλιδας, το Γεράκι, η Δάμιζα και η Κεραμιδιά να χαρακτηριστούν ως μαρτυρικά.

Τη δημιουργία του φακέλου είχε επιμεληθεί ο αείμνηστος ιστορικός Λεωνίδας Καρνάρος και τελικά με την απόφαση 321 του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου του 2018, αποφασίστηκε η αποστολή του φακέλου.

Περίπου 18 μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2020, εκδόθηκε το πολυπόθητο προεδρικό διάταγμα, το οποίο χαρακτήρισε ως μαρτυρικό χωριό μόνο το Γεράκι, αφήνοντας εκτός την Δάμιζα και την Κεραμιδιά.

Ο Δήμος Ήλιδας επανάφερε τον Νοέμβριο του 2020 με την απόφαση 219 του Δημοτικού Συμβουλίου, το αίτημα για τα δύο χωριά που έμειναν εκτός χαρακτηρισμού, εμπλουτίζοντας το φάκελο με νέα στοιχεία, κάτι που θα συμβεί για ακόμα μία φορά με νέα απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου ο φάκελος να αποσταλεί και πάλι.

Πλέον, με τα νέα στοιχεία αναμένεται να αποκατασταθεί από την πολιτεία η ιστορική αδικία, που αποτελεί πρώτιστο ηθικό μέλημα της νέας δημοτικής αρχής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν από πλευράς δήμου, ο αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Μάκης Παπαγιαννόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Θεώνη Γεωργοπούλου, οι αντιδήμαρχοι κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος και κ. Ηλίας Ευσταθόπουλος, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κώστας Κουτρουμπής, κ. Γιώργος καραπιπέρης και κα Άννα Κορτέση.

Επίσης, την τοπική κοινότητα τίμησε με την παρουσία της και η βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. κα Διονυσία Αυγερινοπούλου.


Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.