306 New Articles

Αρχαιρεσίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραπεζικών Ν. Ηλείας

  Είναι κοινή πεποίθηση , ότι o Πολιτιστικός  Σύλλογος Τραπεζικών Ν Ηλείας,αποτελεί βασικό,καταξιωμένο συντελεστή της Κοινωνίας μας, για τις εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας,προσκαλώντας  δεκάδες ομιλητές διεθνούς κύρους και αναγνώρισης,κυρίως Ηλειακής καταγωγής,αλλά και τις ποικίλες δραστηριότητές του σε όλους τους τομείς των ενδιαφερόντων .
                 Τώρα, καλούνται να εκλέξουν Νέο ΔΣ.
                 Για να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους,πέραν από την εντατική προσπάθεια που καταβάλλει το Δ Σ και τα μέλη του, χρειάζεται την συμμετοχή όλων όσων αναγνωρίζουν τη θετική συμβολή του.
                Στο Διοικητικό Συμβούλιο, συμμετέχουν  εν ενεργεία και  συνταξιούχοι τραπεζικοί.
                 Για ημέρα των εκλογών ορίστηκε ,η 13η Ιουνίου ημέρα Σάββατο  από 10.30 πμ μέχρι 14 μμ..στα γραφεία του Συλλόγου,28ης Οκτωβρίου 54α, λαμβάνοντας υπόψη τα ατομικά και ομαδικά προληπτικά μέτρα..
                 
 Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι που είναι ταμειακώς εντάξει και όπως ορίζει το καταστατικό. 

Διονύσης Καλαματιανός: Μέτρα στήριξης της εργασίας

Η προστασία της εργασίας σε συνθήκες κρίσης θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνουμε με σαφήνεια αναπτυξιακά, κοστολογημένα, ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα μέτρα ανάσχεσης της νέας ύφεσης, που επιτείνεται από τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης.

Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματός μας για τη στήριξη της εργασίας:

 • Η προστασία των εργαζομένων και η διατήρηση της διαπραγματευτικής τους δύναμης.
 • Η προστασία των μισθών.
 • Η ανατροπή των απολύσεων και των τάσεων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Για εμάς, είναι ιδιαίτερα σημαντική η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η αποτροπή της μεταβολής των εργασιακών σχέσεων, παράλληλα με τη καταβολή του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο 100%, με μεγάλη επιδότηση από το δημόσιο. Επιδιώκουμε τη διατήρηση του εισοδήματος των εργαζομένων, της αγοραστικής τους δύναμης, της ζήτησης και της κατανάλωσης, ώστε να ωφεληθούν και οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Όλα αυτά βεβαίως έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία προωθεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις μειώσεις μισθών και τη γενικευμένη ανασφάλεια. Παρά τις εξαγγελίες περί δήθεν στήριξης της εργασίας, η κυβέρνηση επιμένει στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας και σε επανάληψη των αποτυχημένων πολιτικών της ΝΔ το 2012-2014, που οδήγησαν σε ραγδαία μείωση των μισθών, σε λουκέτα και σε εκτόξευση της ανεργίας. Τώρα επιλέγει ξανά ως δήθεν λύση τη διάλυση του προστατευτικού πλέγματος της εργασίας, την εφαρμογή της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, την εκ περιτροπής εργασία και την απελευθέρωση των απολύσεων σε συνθήκες κρίσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ». Σύμφωνα το μηχανισμό αυτό, που εφαρμόζεται αποκλειστικά σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται σε αυτόν θα μπορούν να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% είτε για μέρος, είτε για το σύνολο του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων-εργοδοτών, που εντάσσονται στον μηχανισμό, θα έχουν μείωση του καθαρού μισθού τους κατά 20%.

Ενώ ο σκοπός του μηχανισμού είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, από τη διάταξη που ψηφίστηκε προκύπτει ότι όσες επιχειρήσεις – εργοδότες κάνουν χρήση των διατάξεων υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας μόνο των εργαζομένων που εντάσσονται στο μηχανισμό.

Επομένως, η απαγόρευση απολύσεων θεσπίζεται μόνο για τους εργαζομένους που θα ενταχθούν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, οι οποίοι, όμως, θα υποχρεωθούν να δεχθούν στην ουσία μείωση του μισθού τους 20%, ενώ οι εργαζόμενοι, ακόμη και της ίδιας επιχείρησης, που δεν θα υπαχθούν σε αυτόν θα βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα», καθώς θα παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να προχωρήσει σε απολύσεις. Κατά συνέπεια,  η ρύθμιση αυτή ωθεί τους εργαζόμενους να επιλέξουν είτε την αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας, με την μείωση του μισθού τους, είτε τον κίνδυνο της απόλυσης. 

Για το λόγο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουμε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε τροποποίηση της σχετικής διάταξης, ώστε για τις επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και θα λάβουν χρηματοδότηση, να προβλεφθεί καθολική απαγόρευση των απολύσεων για όλους τους εργαζόμενους τους.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής και να εφαρμοστούν πραγματικά μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, με στόχο την ανάσχεση της ύφεσης και τον περιορισμό της όλο και αυξανόμενης ανεργίας, γεγονός που δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά.

Το πιλοτικό πρόγραμμα ΚΕΠ Plus παρουσίασε στην Αρχαία Ολυμπία ο Υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος - Ψηφιακό άλμα στο επιχειρείν - Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας πρωτοπορεί μέσω του ΚΕΠ Plus

 

Στην αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού που προωθεί η κυβέρνηση προς όφελος της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας, προέτρεψε τους επιχειρηματίες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μιλώντας στη συνάντηση εργασίας που διοργανώθηκε από τον Δήμο με θέμα το πιλοτικό πρόγραμμα ΚΕΠ Plus.

Η εκδήλωση έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιουνίου στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς ο Δήμος έχει ενταχθεί πιλοτικά  στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, προλογίζοντας τον κ. Ζαριφόπουλο, ανέφερε ότι η ένταξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στο ΚΕΠ Plus ήταν αποτέλεσμα της συστηματικής προετοιμασίας του Δήμου και της καλής σχέσης που έχει αναπτύξει με την ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

 «Η Αρχαία Ολυμπία είναι ένα μεγάλο όνομα παγκόσμιας εμβέλειας. Ταυτόχρονα όμως έχει όλα τα μειονεκτήματα ενός μικρού Δήμου, με βασικές ελλείψεις σε υποδομές, δομές, ανθρώπινο δυναμικό. Παρόλα αυτά, έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής, έχοντας όραμα και σχέδιο και βρισκόμαστε σ’ ένα εξαιρετικό στάδιο προετοιμασίας για την κάλυψη των κενών ή ελλείψεων, στην πορεία για την ψηφιακή μετάβαση. Αυτή τη μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό θέλουμε να την κάνουμε μαζί μ’ ένα Υπουργείο που βρίσκεται στην πρωτοπορία του κυβερνητικού έργου προς τη νέα εποχή, καθώς μέσα από την κρίση της πανδημίας, με την συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία υπό τον Υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, απέδειξε ότι μπορεί να καλύψει τον χαμένο χρόνο, και να υλοποιήσει ένα εξαιρετικό σχέδιο για τη χώρα».

Δύο πιλοτικά προγράμματα

«Αυτό –συνέχισε ο κ. Γεωργιόπουλος, απευθυνόμενος στον κ. Ζαριφόπουλο- μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Με αυτά τα δείγματα γραφής που κι εσείς εκτιμήσατε, μας επιλέξατε, ανάμεσα σε ελάχιστους Δήμους της χώρας σε δύο πιλοτικά προγράμματα, το ΚΕΠ Plus και το MyKepLive.

Δουλεύουμε εντατικά και πυρετωδώς στη βάση μιας στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού, η οποία θέλουμε να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του Δήμου μας και στις απαιτήσεις της νέας εποχής για την κοινωνία και την οικονομία μας. Είναι μια στρατηγική που θα καλύπτει το σύνολο των αξόνων της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, όπως δυναμικά μετασχηματίζεται και υλοποιείται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας. Και βεβαίως θα είναι επικεντρωμένη και προσαρμοσμένη σε τέσσερις κατεξοχήν τομείς, με βάση τα χαρακτηριστικά του Δήμου μας:

 1. Πολιτισμός – Τουρισμός, με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών που θα εμπλουτίζουν την εμπειρία του επισκέπτη και θα μας μετατρέπουν σ’ έναν προορισμό που θα αξίζει να επιλέγει και να επισκέπτεται κανείς. Στον τομέα αυτό, πριν λίγο καιρό συναντηθήκαμε και με την Microsoft που βρίσκεται στην αιχμή αυτών των τεχνολογιών και ήδη είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους για περαιτέρω συνεργασία.
 2. Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Έχουμε αιτηθεί εδώ και καιρό να ενσωματώσουμε στον Δήμο μας το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2» προσβλέποντας στη βοήθεια του Υπουργείου σας και ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για νέες εφαρμογές που θα βοηθήσουν τους υπαλλήλους, τις υπηρεσίες, τους δημότες μας και την επιχειρηματικότητα.
 3. Περιβάλλον – Ενέργεια. Έχουμε αναθέσει τη μελέτη για ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης οδικού φωτισμού και δημόσιων χώρων που θα εξοικονομεί ενέργεια και ταυτόχρονα προσβλέπουμε σε παρεμβάσεις με έντονο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
 4. Πολιτική Προστασία – Υγεία – Πρόνοια. Καθώς η πανδημία έχει φέρει μπροστά τα ζητήματα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, προετοιμαζόμαστε εντατικά για τα χρηματοδοτικά προγράμματα π.χ. «Αντώνης Τρίτσης».

Απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους επιχειρηματίες, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε: «Το  ΚΕΠ Plus είναι ένα πρόγραμμα στραμμένο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και είμαστε εδώ να συζητήσουμε μαζί σας πρωτοβουλίες δράσης ενίσχυσης και να καταθέσετε τους προβληματισμούς σας προς τους ανθρώπους του Υπουργείου για να κάνουν το πρόγραμμα καλύτερο».

Πέντε πυλώνες για το μέλλον

Ο κ. Ζαριφόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός που προωθεί η Κυβέρνηση, αναπτύσσεται στους εξής πέντε βασικούς πυλώνες:

 1. Αναβάθμιση υποδομών (συνδεσιμότητα, γρήγορες ταχύτητες, αξιόπιστο ίντερνετ, τεχνολογίες 5G).
 2. Ανθρώπινο Δυναμικό: προσπάθεια στήριξης ψηφιακών δεξιοτήτων στο σύνολο του πληθυσμού με πρωτοβουλίες και δράσεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
 3. Ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Κράτους προς τον πολίτη, ξεκινώντας μέσα από το gov.gr όπου μπορούμε πλέον να βρούμε πάνω από πεντακόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως π.χ. η άυλη συνταγογράφηση, εγγραφές σε νηπιαγωγεία, προσωρινή άδεια οδήγησης, κλπ.
 4. Ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας (τουρισμός, πρωτογενής τομέας, τηλεϊατρική κλπ).
 5. Στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και συνολικά της επιχειρηματικότητας, με ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

«Τα ΚΕΠ θα αποτελέσουν έναν πυλώνα της προσπάθειας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» τόνισε ο κ. Ζαριφόπουλος, προσθέτοντας: «Ακούμε τις προτάσεις των φορέων και θα εξετάσουμε πώς θα εντάξουμε αυτές τις προτάσεις στον σχεδιασμό μας. Στόχος μας είναι να κάνουμε τα πάντα ει δυνατόν εξ’ αποστάσεως, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις συναλλαγές μας μέσα από το έξυπνο κινητό μας ή τον υπολογιστή μας. Δεν μιλάμε μόνο για ψηφιοποίηση του κράτους αλλά και για βελτίωση των υποδομών και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών. Ως προς τις υποδομές, αυτό που θα κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος, είναι οι τεχνολογίες 5G όπου θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση στο τέλος του 2020. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και ως το τέλος του ερχόμενου έτους θα έχουμε τεχνολογίες  5G στη χώρα. Αυτό θα βοηθήσει και τις εξ’ αποστάσεως συναλλαγές αλλά και τις άλλες εφαρμογές, όπως π.χ. εφαρμογές τηλεϊατρικής. Στόχος μας είναι να πάμε την τηλεϊατρική και στο πιο απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας, ώστε να μπορεί ο γιατρός εκεί να δώσει τη σωστή γνωμάτευση, έχοντας τη δυνατότητα να πάρει γνωμάτευση από έναν εξειδικευμένο γιατρό ενός μεγάλου νοσοκομείου. Αυτές οι λύσεις θα σώσουν ζωές και δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν πάμε σ’ ένα δίκτυο μεγάλων ταχυτήτων τεχνολογίας 5G. Πρόκειται για ασφαλή τεχνολογία και οι όποιες αντιδράσεις προέρχονται από άγνοια ενώ εμείς στον τομέα της ασφάλειας των εκπομπών είμαστε στην κορυφή παγκοσμίως».

Μετά τις ομιλίες, έγινε εκτενής διάλογος μεταξύ του Υφυπουργού και των παριστάμενων επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος ο οποίος έκανε την εισαγωγή της εκδήλωσης ανέφερε ότι χαιρετίζουν τη συνάντηση οι Βουλευτές Ηλείας κ.κ. Αυγερινοπούλου, Τζαβάρας, Νικολακόπουλος, Καλαματιανός και Κατρίνης.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτήρης Παπαηλιού, οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Θύμιος Κοτζάς και Γιώργος Αηδόνης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ρόη Αντωνοπούλου, Βασίλης Αρβανίτης και Παναγιώτης Φλέσσας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κ. Δημήτρης Κωσταριάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας κ. Νίκος Καρυώτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Ζαρόκωστας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας κ. Βασίλης Τυλιγάδας, ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών» κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, κ.α.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πύργος 09-06-2020

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αριθ. Πρωτ.: 132792/842

ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Ταχ. Διεύθυνση

: Διοικητήριο

 

Ταχ. Κώδικας

: 27131

 

Πληροφορίες

: Κων. Μπαλκάμος

 

Τηλέφωνο

: 2621360572

 

Email

 

: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

FAX

 

: 2621360580

 

ΘΕΜΑ:

«Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων κ.λπ. σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Π.Ε. Ηλείας κατά την αντιπυρική περίοδο 2020»

 

 ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Νόμου 3013/ΦΕΚ102/01-05-2002 περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις.
 2. Την με αριθ. πρωτ. 3752/25-5-2018 (ΑΔΑ: ΩΞΧΦ465ΧΘ7-ΣΚΗ) Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας « Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών».
 3. Την υπ΄ αριθ. 70/28-04-2020 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα «Έγκριση του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2020 με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».
 4. Την από 29-04-2020 συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Ηλείας.
 5. Την αριθ. πρωτ. 9313/02-06- 2020 (ΑΔΑ: ΡΓ2Ξ46ΜΤΛΒ-62Φ) Απόφαση του

Αναπληρωτή Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη περί εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2020.

 1. Την υπ΄ αριθ. πρωτ. 86616/03-06-2020 Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης

Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου περί «Εξουσιοδότηση Περιφερειαρχών σε θέματα Απαγόρευσης Κυκλοφορίας σε δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2020».

 

Α  π  ο  φ  α  σ  ί  ζ  ε ι

Την υλοποίηση της απόφασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) κατά την συνεδρίαση της 29-04-2020, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων κ.λ.π. σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Π.Ε. Ηλείας, από τις 9 κάθε βράδυ έως τις 6 το πρωί  και για το διάστημα από 01-07-2020 μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31-10-2020, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, (επίπεδο 4 & 5 του χάρτη πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς της Δ/νσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας), ως εξής:

 

 1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα από (01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) και ώρες (από 21:00 μέχρι 06:00).

 

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών και οι  εργαζόμενοι στην υλοτομία στα δάση του όρους Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα, καθώς επίσης οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

 

 1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) και ώρες (από 21.00 μέχρι 00):
  • στο Δάσος της Στροφυλιάς-Κουνουπελίου.
  • στο Δάσος της Στροφυλιάς Ζαχάρως
  • από δάσος Κατάκολου έως δάσος Σκαφιδιάς
  • στο δάσος Δρούβα Αρχ. Ολυμπίας
  • στο Δάσος Θινών
  • στο Δάσος Επιταλίου – Αλφειούσας - Φράγμα Αλφειού
  • στο Δάσος Ράχες - Ανεμοχώρι - Καλλίκωμο
  • στο δάσος Σμίλα, και Στρέφι (Δρόμος ΤΟΕΒ από Καρούτες – Στρέφι)
 • στο Δάσος Πλουτοχωρίου.
 • στο Δάσος Κρεστένων- Δάσος Σεφερλή - Κ.Σαμικού -Κρουνοί
 • στο Δάσος Καλυβάκια - Μπάμπες – Σκιλλουντία –Γρύλος
 • στο Δάσος Νέδα –Φιγαλεία
 • στο Δάσος Θολό
 • στο Δάσος Μιράκα –Βασιλάκι – Νεμούτα – Φολόη – όρια Ν. Ηλείας
 • στο Δάσος Τ/Κ Κάστρου - Τ/Κ Κυλλήνης και Λουτρών Κυλλήνης (εγκαταστάσεις GRECOTEL)
 • στις δασικές περιοχές των ποταμών Νέδα, Αλφειού, Πηνειού και Ερυμάνθου

 

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

 

 1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) και ώρες (από 21:00 μέχρι 06:00) πέριξ των αρχαιολογικών χώρων:
 • της Αρχαίας Ολυμπίας
 • της Αρχαίας Ήλιδας
 • και του Επικούρειου Απόλλωνα
 • και του Κάστρου Χλεμούτσι και των θρησκευτικών χώρων:
 • Μονή Αγ. Ελεούσα
 • Μονή Βλαχέρνας
 • Παναγία Εισοδιώτισσα Αγίου Ιωάννου
 • Ι. Μονή Σκαφιδιάς
 • Ι. Μονή Κρεμαστής Λανθίου
 • Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Πελοπίου
 • Ι. Μονή Άνω Δίβρης
 • Ι. Μονή Φραγκοπηδήματος Βουνάργου
 • Ι. Μονή Αναλήψεως
 • Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βουλιαγμένης
 • Ι. Μονή Προφήτη Ηλία
 • Ι. Μονή Σεπετού Αλιφείρας
 • Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής Μακρισίων

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

 1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) και ώρες (από 21:00 μέχρι 06:00), πέριξ και εντός των πρώην σκουπιδότοπων - χωματερών που είναι:
 • Κρεστένων
 • Ανδρίτσαινας
 • Φολόης
 • Ζαχάρως
 • Λαμπείας
 • Βώλακος
 • Αλιφείρας
 • Πύργου (Αγκινάρα)
 • Δροσελή Δήμου Λεχαινών
 • Βουρλιά Τραγανού Δήμου Ανδραβίδας
 • Κουγέικα Τ/Κ. Καπελέτου Δήμου Βουπρασίας
 • Βυτινέικα Δήμου Κάστρου – Κυλλήνης
 • Μπαλί Θινών Δήμου Βαρθολομιού
 • στην περιοχή Κονιδέικα του Δήμου Αμαλιάδας και
 • στο Τ/Κ Κόροιβος του Δήμου Γαστούνης.

 

 1. Ενημερώνονται οι πολίτες ότι από (01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) υπάρχει ενδεχόμενο ελέγχου, από εξουσιοδοτημένα όργανα (Πυροσβεστική – Αστυνομία – Στρατός – Δασαρχείο) και γι’ αυτό παρακαλούμε για τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή αντιπυρική προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα.
 2. Η πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας που από αυτή κρίνονται αναγκαία.
 3. Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων, ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.
 4. H εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στις Δασικές και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με περιοχή ευθύνης τους Δήμους των αντίστοιχων περιοχών.
 5. Οι Δήμοι που στην περιοχή ευθύνης τους υπάγονται οι περιοχές που θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, πρέπει να μεριμνήσουν για την τοποθέτηση σχετικών πινακίδων για την ενημέρωση των δημοτών τους.
 6. Οι τοπικές ομάδες πυρασφάλειας, πρέπει να εντάξουν στις περιπολίες τους & τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, (επίπεδο 4 & 5 του Χάρτη πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς της Δ/νσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας).
 7. Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

 

Καλούμε τους πολίτες της Ηλείας να συνδράμουν στην προσπάθεια των κρατικών, αυτοδιοικητικών αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων, για την αντιπυρική προστασία της Π.Ε. Ηλείας.

 

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ως πίνακα αποδεκτών

 Ε.Δ.

1) Φ3

 

 

 

KONSTAN Digitally signed

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

 

TINOS BALKAM OS

 

by KONSTANTINOS BALKAMOS Date: 2020.06.10

09:46:32 +03'00'

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

 1. Εκπροσώπους (2) Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Ηλείας
 2. Ο Πρόεδρος ή οριζόμενος εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ)
 3. Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
 4. Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας
 5. Ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας
 6. Ο Στρατιωτικός Διοικητής της περιοχής ή εκπρόσωπός του
 7. Ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφερειακής Ενότητας
 8. Ο Λιμενάρχης της Λιμενικής Αρχής της Περιφερειακής Ενότητας
 9. Ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας
 10. Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης
 11. Ο Προϊστάμενος Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας
 12. Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας
 13. EKAB 3
 14. Εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα:
  • Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ν. Ηλείας
  • Διασωστική Ομάδα Ηλείας
  • Διασωστική Ομάδα Ν. Φιγαλείας
  • ΡΟΜΕΛ
  • Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Ν. Ηλείας
  • Εθελοντική Οργάνωση «Ο Πηνειός»
  • Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πύργου
  • Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ήλιδας
  • « Δίας» Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αρχ. Ολυμπίας
  • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Παράρτημα Πύργου
  • Αερολέσχη Πύργου
 15. Διοικητής 117 Π.Μ.
 16. Διοικητής ΣΕΤΤΗΛ
 17. Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Νομού Ηλείας – Δ/κτής ΚΕΑΤ
 18. Εκπρόσωπος αεροπυρόσβεσης Ανδραβίδας
 19. Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας
 20. Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών
 21. Διοικητής Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρχαίας Ολυμπίας
 22. Διοικητής Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων
 23. Δασάρχης Πύργου
 24. Δασάρχης Αμαλιάδας
 25. Δασάρχης Κρεστένων
 26. Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας
 27. Οι κκ Δήμαρχοι του Νομού Ηλείας
  • ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ - ΚΥΛΛΗΝΗΣ
  • ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
  • ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
  • ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ
  • ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ
  • ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ
  • ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
 28. OLYMPIA CAMP (Κατασκήνωση Φρίξας)
 29. GREEN CAMP (Κατασκήνωση Λεχαινών)

Επιβεβλημένη απάντηση για την αποκατάσταση της αλήθειας – O Aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας για την εταιρεία «FARGECO HELLAS»

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκπρόσωποι της εταιρείας «FARGECO HELLAS», με δημοσιεύσεις στον τύπο και δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τοπικά και πανελλήνιας εμβέλειας), επιχειρούν να παρουσιάσουν μια στρεβλή πραγματικότητα, αναφορικά με την απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.

   Ειδικότερα, μέσω των δημοσιευμάτων αυτών, δημιουργείται η εικόνα ότι η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε Ηλείας (ως αδειοδοτούσα Αρχή) αυθαιρετεί, κωλυσιεργεί αναίτια και θέτει εμπόδια στην λειτουργία της εταιρείας. Παράλληλα όμως, δίδεται η εντύπωση ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και δη η νέα Περιφερειακή Αρχή, κινείται εχθρικά και «διώχνει» επενδύσεις από την Δυτική Ελλάδα.

   Η πραγματικότητα όμως, είναι πολύ διαφορετική.

   Η «FARGECO HELLAS», Μονάδα αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής, ξεκίνησε τη λειτουργία της το έτος 2011, με έδρα την Τ.Κ Αγίων Θεοδώρων, του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ήδη από το 2012, η εν λόγω εταιρεία, είχε απασχολήσει αρκετές φορές την Δ/νση Ανάπτυξης Ηλείας, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και τις εκάστοτε Περιφερειακές Αρχές, λόγω καταγγελιών για περιβαλλοντικές οχλήσεις και σειρά παραβάσεων, σε επίπεδο μηχανολογικών και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

   Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει  να σημειωθεί ότι, συνεπεία των ανωτέρων παραβάσεων, από το 2012 έως το 2019, κατά της εταιρείας, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 158.135,65 ευρώ (ήτοι 114.785,65 ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και 43.350,05 ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ενώ εκδόθηκαν και δυο αποφάσεις περί προσωρινής διακοπής λειτουργίας της. (Η πρώτη επιβλήθηκε στις 19/12/2016, με απόφαση του τότε Αντιπεριφερειάρχη, και ανακλήθηκε 10 ημέρες αργότερα, ενώ η δεύτερη επιβλήθηκε στις 20/02/2019).

   Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη όχληση στο περιβάλλον, ώθησε την τότε Περιφερειακή Αρχή, προκειμένου να έχει μια εμπεριστατωμένη επιστημονικά άποψη επί του θέματος, να αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών την εκπόνηση ερευνητικού έργου με τίτλο «ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΦΑΓΗΣ». Η ανάθεση αυτή, εγκρίθηκε από τα αρμόδια συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ήδη από τις αρχές του 2019. Είναι πράγματι απορίας άξιο, γιατί η «FARGECO HELLAS», ως έχουσα έννομο συμφέρον, δεν προσέβαλε την απόφαση ανάθεσης τότε, παρά μόνο εγείρει ζητήματα αξιοπιστίας του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου Πατρών, ένα και πλέον έτος μετά, και δη μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

   Τα αποτελέσματα του ανωτέρω ερευνητικού έργου, ήταν άκρως ανησυχητικά για την δημόσια υγεία στην περιοχή. Ειδικότερα, στην τελική Έκθεση της έρευνας, μεταξύ άλλων αναφέρεται «…ενώσεις που δημιουργούνται κατά τη διενέργεια επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων, ανιχνεύονται και στον εξωτερικό αέρα των γύρω περιοχών, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν το κατώφλι της οσμής. Ο χαρακτήρας της οσμής, πολλών εκ των ενώσεων αυτών, είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και δύσοσμος».

   Επιπλέον, γίνεται λόγος για ΚΙΝΔΥΝΟ πρόκλησης τοξικότητας, καθώς ανιχνεύθηκαν ενώσεις για τις οποίες υπάρχουν τοξικολογικά δεδομένα.

   Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εκτίμηση κινδύνου για καρκινογένεση, καθόσον, από τις μετρήσεις ανευρέθηκαν δεδομένα για πιθανότητα καρκινογένεσης σαράντα (40) φορές πάνω του αποδεκτού ορίου.

   Αξιολογώντας όλα τα ανωτέρω δεδομένα, κληθήκαμε ως Υπηρεσία και ως Π.Ε Ηλείας, να λάβουμε μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, πλην όμως απόλυτα δίκαιη και επιβεβλημένη για την προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος υγείας των πολιτών, ενεργώντας στα πλαίσια της αρχής της πρόληψης, όπως αυτή εκφράζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

  Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι μια επιχείρηση, ανεξαρτήτως της όποιας συμβολής της σε επίπεδο τοπικής οικονομίας και συνακόλουθων αναπτυξιακών προοπτικών, θα πρέπει να αναπτύσσει την δραστηριοποίηση της με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας

Βασίλειος Κων. Γιαννόπουλος

 

 

 

 

 

Παιδεία, Επιστροφή στον παρελθόν

Του Μάκη Μπαλαούρα

Στους 11 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ είχαμε:

-κατάργηση των «πράσινων σχολών», μέτρο ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια.

-αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών για 1500 αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

-εξαγγελία μείωσης του αριθμού των εισακτέων –που λόγω της πανδημίας δεν εφαρμόστηκε φέτος.

-εξίσωσε επαγγελματικά δικαιώματα δημόσιων ΑΕΙ και ιδιωτικών κολλεγίων

Θυμίζω, ότι στις 8/6/2015, ο τότε αναπ. υπουργός Τ. Κουράκης επανέφερε στην εκπαίδευση τους 2.700 εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ που μπήκαν σε διαθεσιμότητα-απόλυση από Αρβανιτόπουλο-Μητσοτάκη της κυβέρνησης Σαμαρά,το 2013.

Το ν/σ Κεραμέως

Το ν/σ κατακεραυνώθηκε από όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ), σύλλογοι αναπληρωτών και συνδικαλιστικές παρατάξεις.

Οι μόνοι φορείς που στήριξαν με ενθουσιασμό το ν/σ της κυβέρνησης ήταν οι φροντιστές και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.

Τα κεντρικά σημεία που οδηγεί την Παιδεία στην επιστροφή στο βαθύ παρελθόνκαι οδήγησαν στις κινητοποιήσεις-απεργίες των εκπαιδευτικώνείναι, συνοπτικά, τα παρακάτω:

 • «Αριστεία» για τους λίγους και των παραπεταμένων για τους πολλούς.
 • Παλινόρθωση εξετάσεων- λαιμητόμων που αναπαράγει κοινωνικές και ταξικές διακρίσεις.
 • Τράπεζα Θεμάτων: οι γονείς θα οδηγηθούν σε οικονομική αφαίμαξη πληρώνοντας φροντιστήρια για να περάσουν τα παιδιά τους τον νέο σκόπελο των «μίνι» πανελλαδικών εξετάσεων Λυκείου. Όταν είχε εφαρμοστεί πρώτη φορά η Τράπεζα Θεμάτων, το 24% έμεινε μετεξεταστέο.
 • Σχολείοσυνεχέςεξεταστικό κέντρο με αυστηρότερους όρους προαγωγής-απόλυσης. Τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται από 4 σε 7.
 • Αύξησηαριθμού μαθητών ανά τάξη σε νηπιαγωγεία και δημοτικά.
 • Λατινικά αντί κοινωνιολογίας:‘Όπως είπε ο Φίλης, είναι αναμφισβήτητη η αξία των κλασικών σπουδών (και λατινικών) για μαθητές που θα ακολουθήσουν φιλολογία, ιστορία, αρχαιολογία, αλλά όχι με απαρχαιωμένο-βαρετό τρόπο. Τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν άλλες θεωρητικές επιστήμες, διεθνή-κοινωνιολογία-ψυχολογία, πρέπει να διδαχθούν και εξεταστούν στη κοινωνιολογία. Η μάχη που δίνει το υπουργείο υπέρ των λατινικών και κατά της κοινωνιολογίας, έχει συμβολικό χαρακτήρα, από το σκοτεινό παρελθόν, θυμίζει φαντάσματα που είχαν εναντιωθεί στη μεταρρύθμιση Παπανούτσου.
 • Αξιολόγηση εκπαιδευτικώνσυμμορφωτική, που αποκτούν λειτουργίες επιτήρησης.

Νίκη Κεραμέως, διαγωγή επίμεμπτος

  Η επαναφορά της αναγραφής στο απολυτήριο της διαγωγής είναι αναχρονιστική, επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, που συνοδεύει τον πρώην μαθητή σε όλη του τη ζωή. Είμαι και εγώ παθών. Στην ΑΣΟΕΕ, επί δικτατορίας, μόλις πήγα να γραφτώ μου ζήτησαν απειλητικά εξηγήσεις. Στη μεταπολίτευση για να βρω δουλειά έπρεπε να δίνω διευκρινήσεις…

Ως βουλευτής τον Μάρτη 2016, κατέθεσα Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, που συνυπέγραψαν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τη κατάργηση της διαγωγής των μαθητών. Όπως σημείωναστην Ερώτηση,«ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών ως κοσμίας ή επίμεμπτης έχει νομοθετηθεί πριν από δεκαετίες – σε εποχές ταραγμένες πολιτικά – και στοχοποιεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Επινοήθηκε με το πρόσχημα ότι είναι δήθεν παιδαγωγικό μέτρο, ενώ κατέληξε να γίνει μέσο στιγματισμού και τρομοκράτησης του μαθητή, σε όλα τα σχετικά πιστοποιητικά, εφ’ όρου ζωής. Αυτό το μέτρο χρησιμοποιήθηκε για την περιθωριοποίηση μαθητών, πολλές φορές λόγω των ιδεών τους, της πολιτικής δράσης τους, της θρησκείας, του χρώματός τους κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και νυν βουλευτές του Κοινοβουλίου, που έχουν τιμωρηθεί ως μαθητές με διαγωγή κοσμία…!»

Ο Κ.Γαβρόγλου, στη Βουλή, απαντώντας στην Ερώτηση μου, συμφώνησε με την αναγκαιότητα κατάργησης της διαγωγής,μαζί με τις πολυήμερες αποβολέςκαι δεσμεύθηκε ότι θα εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι προχώρησε η ριζοσπαστική αυτήπράξη!

Η επαναφορά τηςδιαγωγής για τη ΝΔ δεν είναι απλά ένας αναχρονισμός. Στοχεύει, όπωςορίζει η παιδαγωγική επιστήμη στη ταπείνωση του μαθητή, μέσω πειθαρχικού-τιμωρητικούσχολείου. Ουσιαστικά πρόκειται για μήνυμα που στέλνει στο συντηρητικό εκλογικό της ακροατήριο. 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ‘’ Η Παιδεία χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και όχι συντηρητικές πολιτικές’’

‘’ Η κυβέρνηση ανέστειλε τη δημιουργία του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Πύργο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης όπως είχαν υποσχεθεί’’ επισήμανε ο Βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κ.Κατρίνης χαρακτήρισε συντηρητικό το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ανάγκες της εποχής ,ούτε στις προσδοκίες των νέων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν αντιμετωπίζει βασικές παθογένειες στην Παιδεία όπως:

-Η υποβάθμιση των πανεπιστημίων.

-Η συρρίκνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης

-Οι χαμηλοί μισθοί των εκπαιδευτικών

Επισήμανε ότι επιλογή της κυβέρνησης ήταν η άρνηση κάθε συνεννόησης προκειμένου να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική για την Παιδεία, αναφέροντας ότι απαιτούνται βαθιές τομές στη δομή και τη διοίκηση των εκπαιδευτικών δομών,  στα προγράμματα σπουδών  και τις μεθόδους διδασκαλίας ,τα βιβλία ,τις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

‘’ Όσο η δημόσια εκπαίδευση και το ανθρώπινο δυναμικό της παραμένουν εγκλωβισμένοι σε προκαταλήψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος , τόσο η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης θα βρίσκει γόνιμο έδαφος.’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη  να δημιουργηθούν σε κάθε Περιφέρεια Πρότυπα ή Πειραματικά σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που θα συνδεθούν με τις τοπικές ανάγκες, ώστε η νέα γενιά να αποκτήσει ουσιαστικές γνώσεις και δεξιότητες, τονίζοντας και το σχετικό αίτημα  που έχει υποβληθεί, από το 2017,  από τους εκπαιδευτικούς φορείς της Ηλείας.

Ο κ.Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει στηρίξει τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα κυλικεία των σχολείων αφού η καθυστερημένη διάταξη που έφερε στο νομοσχέδιο είναι αναποτελεσματική για 10.000 επαγγελματίες που έχασαν τη μισή χρονιά, δεν άνοιξαν, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δεν γνωρίζουν τι θα γίνει τη νέα σχολική χρονιά.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.