189 New Articles

Μιχάλης Κατρίνης - Άμεση ανάγκη η ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα - Υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία του νομού Ηλείας εν μέσω πσνδημίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση  του προσωπικού των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ της 6ης ΥΠΕ, συνυπέγραψε και κατέθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Η ερώτηση έρχεται σε συνέχεια των ερωτήσεων που είχε καταθέσει ο Ηλείος βουλευτής για την ενίσχυση των νοσοκομείων του νομού Ηλείας, που παραμένουν υποστελεχωμένα και εν μέσω πανδημίας. Παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα αποτελέσματα είναι ισχνά, δημιουργώντας απογοήτευση και ερωτηματικά στους πολίτες της Ηλείας.

Στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας που διανύουμε οι δημόσιες δομές υγείας, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας αστικού (ΠΕΔΥ) και περιφερειακού τύπου και ΤΟΜΥ, παρ’ όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, καλούνται να ανταποκριθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην περίθαλψη και νοσηλεία των κρουσμάτων COVID-10, και μάλιστα σε συνθήκες πρωτόγνωρες υγειονομικά για τη χώρα μας.   

           

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας: νοσοκομεία, κέντρα υγείας αστικού (ΠΕΔΥ) και περιφερειακού τύπου και τις ΤΟΜΥ της χώρας, δομές τις οποίες η κυβέρνηση καλύπτει με προχειρότητες και υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού που παραμένουν λόγια του αέρα.

 

Οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και προσωπικού ορισμένου χρόνου, όπως και οι διαρκείς παρατάσεις συμβάσεων δεν αποτελούν ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ιδιώτες γιατρούς που προσπαθεί η κυβέρνηση να εντάξει στο ΕΣΥ από το παράθυρο, επιβεβαιώνοντας την αντίληψη ότι βασικός πυλώνας της πολιτικής της είναι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

 

Τα νοσοκομεία της χώρας υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού, καθώς το μόνιμο προσωπικό τους μειώθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 17.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Στο ΕΣΥ έχουν ενταχθεί μόλις 471 γιατροί, ενώ στο τέλος του έτους αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περίπου 800 έμπειροι γιατροί. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των νοσηλευτών του ΕΣΥ είναι ο μικρότερος στην Ευρώπη, με αναλογία 3,3 ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 8,1.

 

Η αποψίλωση του ΕΣΥ έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων. Γι’ αυτό και πρέπει να ανασυγκροτηθεί  αμέσως και να ενισχυθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με βάση τα αντίστοιχα οργανογράμματα.  

 

 

Αυγερινοπούλου: Άμεσα αποζημιώσεις σε πληγέντες αγρότες από τον κυκλώνα «Ιανό» Ενίσχυση του ΕΛΓΑ με πρόσθετο προσωπικό

Έγκαιρη ήταν η επικοινωνία της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, τόσο με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μ. Βορίδη, και τον Υφυπ., κ. Κ. Σκρέκα, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, αμέσως μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», τους οποίους και ενημέρωσε για την καταστροφή που έχει υποστεί ο αγροτικός τομέας και τις  σημαντικές ζημίες που έχουν σημειωθεί σε πλήθος καλλιεργειών, όπως οι ελιές, οι σταφίδες, το βαμβάκι,  το καλαμπόκι κ.α. Η κα Βουλευτής αιτήθηκε την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού του ΕΛΓΑ για την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών, καθώς και την άμεση όσο και πλήρη αποζημίωση των καλλιεργητών που επλήγησαν, λόγω αυτού του κλιματικού φαινομένου. 

Η κα Βουλευτής έλαβε τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών και στο Ν. Ηλείας και θα δοθεί έκτακτη αποζημίωση στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί. 

Μιχάλης Κατρίνης: Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων του ΟΓΑ

Με τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο συναντήθηκε ο κ. Μιχάλης Κατρίνης. Ο Ηλείος βουλευτής μετέφερε στον κ. Τσαγκαρόπουλο τη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση των αγροτικών συντάξεων τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος αναμονής υπερβαίνει τα δύο χρόνια!  Η κατάσταση γίνεται δραματική αν λάβουμε υπόψη ότι στους ενδιαφερόμενους δεν έχει καταβληθεί καν η προσωρινή σύνταξη, ενώ οι πολίτες δυσκολεύονται να ενημερωθούν για το πότε ακριβώς θα τους καταβληθεί η σύνταξη που δικαιούνται.

Ο κύριος Κατρίνης σημείωσε ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων του πρώην ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ δεν έλυσε τα προβλήματα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς ο ΕΦΚΑ δεν μπαίνει στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή την  έκδοση συντάξεων, κάτι που αφορά άμεσα την επιβίωση χιλιάδων συνταξιούχων, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν άλλο εισόδημα.

 Ο συνωστισμός αιτημάτων που παρατηρείται στα υποστελεχωμένα περιφερειακά καταστήματα του παλιού ΟΓΑ, με χαρακτηριστική περίπτωση την Πάτρα, έχει προκαλέσει τεράστια καθυστέρηση στην  έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, γεγονός που απαιτεί ενίσχυση των καταστημάτων του ΕΦΚΑ με προσωπικό ή εσωτερική ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και έμφαση στις υποθέσεις του ΟΓΑ. Στην περίπτωση δε της διαδοχικής ασφάλισης, ο χρόνος αναμονής γίνεται ακόμα μεγαλύτερος.

Ο κύριος Κατρίνης αναγνώρισε την σημασία της ψηφιακής απονομής συντάξεων που αναμένεται να ξεκινήσει από τον κλάδο των αγροτών, υπογραμμίζοντας όμως ότι η ψηφιακή απονομή θα αφορά μόνο τις νέες συντάξεις, κάτι που δεν αντιμετωπίζει τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν διαπιστωθεί, ενώ παράλληλα δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων , τη στιγμή που θα έπρεπε η μεταχείριση από το κράτος πολιτών που υπάγονται στο ίδιο καθεστώς να είναι ισότιμη.

Τέλος, ο Ηλείος βουλευτής έθεσε στον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ το θέμα της ηλεκτρονικής χορήγησης των εξόδων κηδείας για συνταξιούχους και ασφαλισμένους ΕΦΚΑ, σημειώνοντας ότι αποτελεί θετικό βήμα η κατάργηση της αυτοπρόσωπης παρουσίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας, λαμβάνοντας την ενημέρωση από τον υποδιοικητή ότι ήδη έχει βελτιωθεί ο ρυθμός ικανοποίησης των παλαιότερων αιτημάτων.

 

 

 

 

 

Χαιρετισμός του πρώην Βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα στη συγκέντρωση των παραγωγών καρπουζιού

Χαιρετίζω την αποψινή συγκέντρωση σας στο Κουρβισιάνιο, που δείχνει και πολύ σωστά, ότι μόνο οι αγώνες φέρνουν καρπούς.

Φέτος, ιδιαίτερα λόγω κορονοϊού, οι αγρότες υπέστηκαν μεγάλες  ζημιές Πολλά αγροτικά προϊόντα, έμειναν αδιάθετα και στην εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές ή πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές.

Η τύχη της ανάπτυξης μιας χώρας εξαρτάται, σε κράτη όπως η Ελλάδα, από τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Παρά το γεγονός αυτό, δυστυχώς, η κυβέρνηση, μέχρι τώρα, δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα όχι μόνο στρατηγικής της ανάπτυξης, αλλά και των αγροτών που έχουν πληγεί από τη πανδημία.

Ένα από τα αγροτικά προϊόντα που συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη είναι και ται καρπούζι, ένα βασικό αγροτικό προϊόν του Κάμπου και του Νομού μας και μάλιστα εξαιρετικά εξαγώγιμου αγαθού.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά βρισκόμαστε στο πλευρό σας προκειμένου να αποζημιωθούν ικανοποιητικά οι αγρότες από τη καταστροφή της σοδειά τους.

Αποζημίωση που θα καλύπτει τη ζημιά για όλα τα καρπούζια. Πρώιμα και όψιμα, βάση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ. Χωρίς διαδικασίες χρονοβόρες, όπως είχαμε κάνει και εμείς για τη σταφίδα, με αποζημίωση ανά στρέμμα.

Και πάλι χαιρετίζω τον αγώνα σας που δε θα πάει χαμένος αν είστε ενωμένοι.

Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Άλλη μια φορά η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνά τα όρια του θράσους απέναντι σε νέους ανθρώπους κι αφού έχοντας το περιθώριο τεσσάρων μηνών για την εκπόνηση ενός σοβαρού σχεδίου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, άφησε ανοχύρωτη και ακριβώς ίδια όπως έκλεισε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας, επιλέγοντας να επιρρίψει ξανά το βάρος στην ατομική ευθύνη, πετώντας τους μικροσκοπικά παγούρια και μάσκες "αλεξίπτωτα" με αδιαφανείς διαδικασίες αναθεσης.
 
Μετά από ένα κυνικό "ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ" απέναντι στη νέα γενιά για την αύξηση των κρουσμάτων, επέστρεψε με ένα ύφος χιλίων καρδιναλίων να προστάξει ότι "ΟΙ ΘΈΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ" με αφορμή το κύμα καταλήψεων σε όλη τη χώρα, επειδή τόλμησε η μαθητική κοινότητα να πει "ΦΤΆΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ".
 
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας δηλώνει τη πλήρη υποστήριξη της σε κάθε μαθήτρια και μαθητή που διεκδικεί:
 
1- Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού
2- Μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα 
3- 15 μαθητές ανά τάξη 
4- Δημιουργία νέων αιθουσών 
5- Επαρκή δωρεάν υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά) για εκπαιδευτικούς και μαθητές 
 
Κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης του δικαιώματος της μαθητικής νεολαίας να διεκδικεί πρέπει να σταματήσει, δεν προσφέρουν τίποτα οι καθαροί εκφοβισμοί των εισαγγελικών ή αστυνομικών παρεμβάσεων και η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι της.
 
Είναι αυτονόητο και ελεύθερο δικαίωμα της μαθητικής νεολαίας να ζητά το αυτονόητο, ένα υγειονομικά κατάλληλο περιβάλλον και γι'αυτό θα σταθούμε στο πλάι της.
 
Η κυβέρνηση δεν έχει παρά κάθε άλλο να κατανοήσει το νόημα του κύματος των καταλήψεων και των διαμαρτυριών και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στη νέα γενιά, κάθε άλλη καθυστέρηση και κατηγορία αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της που δεν είναι άλλο από μία ιδεοληπτική νεοφιλελεύθερη πολιτική, που έχει βαλθεί να καταστρέψει κάθε τι με δημόσιο αποτύπωμα.
 
Καλούμε όλες και όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς , τις δημοτικές αρχές και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να σταθούμε όλοι μαζί εμπόδιο σε κάθε σκοτεινό σχέδιο που απέχει από τις ανάγκες της νέας γενιάς.
 
Είναι υπερχρέωση όλων μας να μη παραδώσουμε τίποτα από το μέλλον μας σε ανθρώπους που δεν νοιάζονται για τις ζωές μας.
 
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ» - Αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας για τις εκδηλώσεις εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Την πρώτη συνάντηση με τον Δήμο Ήλιδας είχαν χθες το απόγευμα στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου στην Αμαλιάδα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».

    Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου συναντήθηκαν με τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Δήμου Ήλιδας σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Βασίλη Καψή όπου είχαν μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τις εκδηλώσεις – δράσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στον Δήμο Ήλιδας ενώ έγινε εκτενής αναφορά στο πλαίσιο συνεργασίας του Συλλόγου με τον Δήμο.

  Ο Δημιουργός του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Θεόδωρος Λάμπρος αφού ευχαρίστησε τον κ. Καψή για την πρόσκληση της εν λόγω συνάντησης, αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους του Συλλόγου με βασικό αυτόν της ανάδειξης και προβολής του 1821 στην Ηλεία αλλά και στην υπόλοιπη Ελληνική Επικράτεια.

  Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα δράσεις του Συλλόγου που αφορούσαν την δημιουργία τριών ιστορικών ντοκιμαντέρ με κυριότερο αυτό που πραγματοποιήθηκε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στην ευρύτερη περιοχή του Λάλα Αρχαίας Ολυμπίας και αφορούσε την ιστορική πολιορκία και Άλωση του Λάλα τον Ιούνιο του 1821.

  Όπως ανέφερε ο κ. Λάμπρος η εν λόγω ταινία – ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία και άλλων Συλλόγων Ιστορικής Αναβίωσης από Πάτρα και Καλαμάτα καθώς, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» και εθελοντών από την ευρύτερη περιοχή.

    Ολοκληρώνοντας τόσο ο κ. Λάμπρος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» τόνισαν πως οι δράσεις του Συλλόγου είναι πολύπλευρες αφού αφορούν την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα όπως βιωματικά εργαστήρια για τα μικρά παιδιά, εκθέσεις φωτογραφίας και οπλισμού της εποχής καθώς και προβολή των ντοκιμαντέρ – ταινιών για το 1821 που πραγματοποίησε ο Σύλλογος αλλά και αυτές που σχεδιάζει στο μέλλον.

 

Διασύνδεση με Συλλόγους Ιστορικής Αναβίωσης και βιωματικά εργαστήρια για τα μικρά παιδιά

 

Με στην σειρά του ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Δήμου Ήλιδας σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Βασίλης Καψής αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Συλλόγου για την αποδοχή της πρόσκλησης αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους του Δήμου για τις εκδηλώσεις των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

   Όπως σημείωσε βασικός στόχος του Δήμου Ήλιδας είναι η δημιουργία βιωματικών εργαστηρίων για τις νέες ηλικίες με σκοπό αυτές να μάθουν καλύτερα και να αγαπήσουν το 1821 το οποίο είναι ξεχασμένο και απαξιωμένο από ένα μεγάλο ποσοστό της Ελληνικής Κοινωνίας.

  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οφείλουμε με διάφορες δράσεις ουσίας όπως τα βιωματικά εργαστήρια, οι εκθέσεις φωτογραφίας, οπλισμού, ενδυμασίας αλλά και την προβολή ταινιών – ντοκιμαντέρ όπως αυτές που έχετε δημιουργήσει να κάνουμε τις νέες ηλικίες και κυρίως τα μικρά παιδιά να αγαπήσουν το 1821 και να μάθουν για αυτό. Η φιλοσοφία του Δήμου σε ότι αφορά την προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, συνοψίζεται σε δύο βασικούς όρους: ψυχαγωγία και γνώση. Έτσι με βιωματικό και δημιουργικό τρόπο θα δώσουμε τη δυνατότητα στη νεολαία μας να γνωρίσει και να κατανοήσει το 1821».

   Συνεχίζοντας ο κ. Καψής ανέφερε ότι ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» θα είναι από τους βασικούς αρωγούς του Δήμου Ήλιδας σε αυτή την προσπάθεια σε συνδυασμό με τους συλλόγους του Δήμου,  και ζήτησε τη βοήθεια του ώστε να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

  Επίσης σημείωσε ότι αυτή η στενή συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου αλλά και τους Συλλόγους Ιστορικής Αναβίωσης ανά την Ελλάδα, έχει  ως στόχο να προβληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η σημαντική αυτή περίοδος της Ελληνικής μας ιστορίας.

     Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Καψής ξενάγησε τα μέλη του Συλλόγου στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους χώρους στους οποίους θα φιλοξενηθούν εκθέσεις, βιωματικά εργαστήρια καθώς και το αμφιθέατρο «στολίδι» του Πολυχώρου.

   Το Δ.Σ.τ ου Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Θεόδωρος Λάμπρος, ο Αντιπρόεδρος Φώτης Βερβίτας, ο Ταμίας Νίκος Μητσόπουλος και το μέλος Θανάσης Αναγνωστόπουλος ενώ παραβρέθηκε και το νέο μέλος του Συλλόγου Σταμάτης Πολίτης.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ

ΦΩΤΟ -Sillogos Filon Istorias SinadisiΑπό την συνάντηση του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» με τον Επιστημονικό Συνεργάτη για τα θέματα πολιτισμού και τουρισμού του Δήμου Ήλιδας Βασίλη Καψή.

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.