309 New Articles

Μιχάλης Κατρίνης: Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της Ηλείας αντιμετωπίζουν μειωμένες τιμές, αλλά και αδράνεια από την κυβέρνηση.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού επιβάλλουν στην κυβέρνηση να λάβει άμεσα αποφάσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα, πριν να είναι αργά» δήλωσε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του σε κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες του νομού.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε πως οι κτηνοτρόφοι, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές φέτος αρνιά και κατσίκια, κρατώντας αρκετά από αυτά απούλητα στο στάβλο, χωρίς οι καταναλωτές να δουν μειωμένες τιμές στην αγορά κρέατος. Ταυτόχρονα, υπέστησαν αιφνίδια μείωση 8-10 λεπτών στην τιμή πώλησης του γάλακτος, ενώ η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η τιμή για τον καταναλωτή παραμένει αναλλοίωτη. Μεγάλο είναι το πλήγμα και για τη χοιροτροφία, η οποία πλήττεται από τα  κλειστά μαγαζιά, χωρίς να δικαιούται καμία ενίσχυση στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Όπως ανέφερε ο Ηλείος βουλευτής, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί πρώιμης πατάτας, αφού η κρίση του κορωνοϊού σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Πολωνία (που αποτελούν και τις δυναμικές αγορές αυτή την περίοδο), αλλά κυρίως η διαταραχή της μεταφορικής αλυσίδας με μειωμένα δρομολόγια στο εξωτερικό, οδηγεί σε μείωση σχεδόν 50% της τιμής που πουλάει ο παραγωγός στο χωράφι, με πάνω από 100.000 τόνους πρώιμης πατάτας στην Ηλεία να είναι έτοιμες για συγκομιδή μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ανάλογα προβλήματα θα αντιμετωπίσει σύντομα και το καρπούζι με πολύ μικρότερο περιθώριο συγκομιδής στο χωράφι.

Ο υπεύθυνος Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής επανέφερε την πρόταση για  προκαταβολή του 50% της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον Μάιο, καθώς και την ένταξη αγροτών και κτηνοτρόφων στις φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές και αναστολές δανειακών υποχρεώσεων για όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής ζήτησε την ενεργοποίηση του de minimis και άλλων ευρωπαϊκών πόρων με ενίσχυση 15ευρώ ανά θηλυκό ζώο για τα αιγοπρόβατα και 100 ευρώ ανά χοιρομητέρα, για να κρατηθούν ζωντανοί οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας.

Επίσης, πρότεινε ότι για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων που πρέπει να διακινηθούν στις ευρωπαϊκές αγορές αυτό το διάστημα (πατάτα, καρπούζι) και με δεδομένη την άρση των περιορισμών στο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, δόκιμη θα ήταν η επιδότηση μεταφορικών δικτύων για αγροτικά προϊόντα, ώστε να διακινηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες στις καλύτερες δυνατές τιμές.

Ο κ. Κατρίνης υπενθύμισε ότι κατόπιν δικής του εισήγησης το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία για την προστασία μέρους της γεωργικής γης από την εκποίηση από τις τράπεζες σε περίπτωση χρεών, ώστε να μπορούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να εξασφαλίζουν τα προς το ζην από το αγροτικό τους εισόδημα.

Τέλος, ο βουλευτής ανέφερε ότι «οι αγρότες δεν έχουν δει κανένα μέτρο ελάφρυνσης από την κυβέρνηση, ενώ αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα από τις χαμηλές τιμές, την ίδια στιγμή που απειλούνται με κατασχέσεις από τις τράπεζες και τα funds. Η Ηλεία είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας στην αγροτική εξειδίκευση (στοιχεία EUROSTAT) και πολλά προϊόντα της υπέστησαν (φράουλα) ή υφίστανται (πατάτα) τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού. Αν δε στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, κινδυνεύει η διατροφική επάρκεια της χώρας και απειλείται με ερήμωση η ύπαιθρος». «Το έχει καταλάβει αυτό η κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε με νόημα ο κ. Κατρίνης.

 

 

Αμαλιάδα - Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος αγνώστων δραστών για απάτη

Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι στις 25-4-2020, το απόγευμα, στην Αμαλιάδα, αφαίρεσαν από ηλικιωμένη ημεδαπή, με το πρόσχημα της πρόκλησης θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος, το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, οι δράστες τηλεφώνησαν στην ηλικιωμένη, στην οποία προσποιήθηκαν τους αστυνομικούς και της ανέφεραν ψευδώς ότι ο υιός της έχει προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα. Στη συνέχεια της απαίτησαν το χρηματικό ποσό, με το πρόσχημα της αποφυγής των ποινικών συνεπειών για τον υιό της. Διενεργούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

Δήμος Πηνειού – Ξεκινούν, αύριο Δευτέρα, έλεγχοι για τις παροχές ύδρευσης

-Ενέργειες για την διασφάλιση πόσιμου νερού

-Μελέτη βιωσιμότητας για την ίδρυση Επιχείρησης Διαχείρισης νερού

 

Τις καθοριστικές ενέργειες για τη διασφάλιση πόσιμου νερού  στο Δήμο Πηνειού καθώς και τις σημαντικές αποφάσεις  για τις αδήλωτες παροχές νερού που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει δύο «κατηγορίες» πολιτών και αποτελούν πληγή για τα έσοδα του Δήμου ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς την προηγούμενη δημοτική αρχή «για την ανοχή ή την υπόθαλψη που επιδείκνυε» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Γαστούνης την περασμένη Παρασκευή, με όλους τους προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων, από τους οποίους ζήτησε τη συνδρομή για την μέτρηση των παροχών. Παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Βασιλείου, η διευθύντρια Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Μ. Παπαδοπούλου και αντιδήμαρχοι.

Επιχείρηση Διαχείρισης νερού

Η διασφάλιση πόσιμου νερού αποτελούσε προεκλογική δέσμευση και ηθική υποχρέωση  του δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου απέναντι στους συνδημότες του.  Προς την κατεύθυνση αυτή και από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου, ο δήμαρχος κινήθηκε μεθοδικά με προοπτική άμεσης λύσης.  Ο Ανδρέας Μαρίνος ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η μελέτη βιωσιμότητας  ώστε ο δήμος Πηνειού να προχωρήσει στην ίδρυση Επιχείρησης διαχείρισης νερού (Δ.Ε.Υ.Α), όπως είχε εισηγηθεί προ μηνός ο ίδιος  και ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα ο Δήμος έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες για την αγορά ειδικών φίλτρων νερού.

Μέτρηση παροχών με τη συνδρομή των προέδρων

Την Δευτέρα 27 Απριλίου ειδικό συνεργείο με την συνδρομή των προέδρων ξεκινά σε όλες τις ΔΕ του Δήμου  την  μέτρηση όλων των παροχών ύδρευσης.  Στόχος του δημάρχου είναι η διασφάλιση των εσόδων του Δήμου αλλά και η οικονομική ελάφρυνση  συνεπών καταναλωτών που επί σειρά ετών είχαν επωμιστεί το κόστος  υδροδότησης  «έξυπνων» συνδημοτών τους.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος  Πηνειού τόνισε :«Έχουμε μια μεγάλη απόκλιση των μετρητών της ΔΕΗ με τις παροχές ύδρευσης . Στη Γαστούνη ιδιαίτερα έχουμε σχεδόν διπλάσια ρολόγια της ΔΕΗ απ’ ότι οι παροχές ύδρευσης , ενώ είναι κανόνας, όποιος έχει ρεύμα έχει και νερό.

Αναθέσαμε λοιπόν σε εταιρεία εκτός ορίων του δήμου Πηνειού, να είναι ο σύμβουλός μας στο θέμα της μέτρησης των παροχών. Δεν θα μείνει καμία παροχή που δεν θα μετρηθεί. Καλώ λοιπόν τους προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων να βοηθήσουν στο θέμα αυτό και να υποδείξουν όλες τις παροχές που δεν έχουν μετρηθεί».

 

Το αποτέλεσμα του ελέγχου

Ο  δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος ολοκληρώνοντας την ενημέρωση και αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του ελέγχου, τόνισε: «Να είστε σίγουροι ότι σε λίγες μέρες θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που δυστυχώς κάποιοι θα τρέχουν να κρυφτούν, που διετέλεσαν δημοτικοί άρχοντες τα προηγούμενα χρόνια. Θα τρέχουν να κρυφτούν γιατί με την ανοχή τους αν όχι με την υπόθαλψή τους οι μισοί υδροδοτούνταν σε βάρος των άλλων μισών. Αυτά τελειώσανε! Εγώ δεν θα πάω φυλακή! Ήρθα να διοικήσω με την εμπιστοσύνη σας και θα διοικήσω σωστά. Γιατί ούτε σε συναλλαγές θα έρθω με εργολάβους, ούτε σε συναλλαγές θα έρθω με τον καθένα, αλλά θα κοιτώ τον κόσμο στα μάτια και θα τον βλέπω καθαρά όπως τον βλέπω σαράντα χρόνια τώρα, ασχολούμενος με την πολιτική.»

 

Τάκης Αντωνακόπουλος : «Άμεση Δημιουργία Ογκολογικής Δομής στο Νοσοκομείο Πύργου - Συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό»

 Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας συνάντηση με θέμα τη δημιουργία νέας δομής στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, σχετική με τα ζητήματα Ογκολογίας. Στη συνάντηση εκτός από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κκ Γερμανό συμμετείχαν ο Ογκολόγος Παναγιώτης Γκινόπουλος, ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος και ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος Πύργου δήλωσε μεταξύ των άλλων: «Καθημερινά δεχόμαστε στο Δήμο Πύργου αιτήματα για βοήθεια και παράπονα συμπολιτών που πάσχουν από νοσήματα του ογκολογικού τομέα και επισκέπτονται την Πάτρα για ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες.  Υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει εντός του Νοσοκομείου του Πύργου, μια δομή που να παρέχει χημειοθεραπείες, υπό την επιστημονική ευθύνη του Ογκολόγου κ. Παναγιώτη Γκινόπουλου (πρώην Διευθυντή Ογκολογικού στον Άγιο Ανδρέα).  Το κανονιστικό πλαίσιο το επιτρέπει. Τη δαπάνη για την αμοιβή του ιατρού την αναλαμβάνουν από κοινού, ο Δήμος Πύργου, ο Δήμος Πηνειού και η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας. Για αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση στη Μητρόπολη. Το Γ.Ν.Ν. Πύργου μπορεί να συμβάλει διαθέτοντας τις εγκαταστάσεις, καθώς  τον αναγκαίο εξοπλισμό – κόστους 10.000 ευρώ περίπου- θα τον διαθέσει ο Δήμος Πύργου. Εκτιμούμε πως είναι μια πολύ σημαντική προσφορά στο τομέα της Υγείας, σε πάσχοντες συμπολίτες από τέτοια ανίατα νοσήματα. Αν δεν το κατορθώσουμε , οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν 200 χιλιόμετρα καθημερινά, με καταπονημένους οργανισμούς και όλα τα επακόλουθα. Αρά το σύστημα Υγείας πρέπει να ανταποκριθεί στη προσφορά, αφού υπάρχουν αρκετοί χώροι να φιλοξενήσουν τη νέα δομή (προσωπική εμπειρία) και δεν απαιτείτε παραπάνω προσωπικό , συνεπώς δεν δικαιολογείτε καμιάς μορφής άρνησή  σ αυτή τη προσφορά. Τέλος, ζητάμε από το κράτος να ανταποκριθεί άμεσα»              

Συνελήφθησαν δύο δράστες, στον Πύργο, για κλοπές σε καταστήματα

Τα συρτάρια των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων εντοπίστηκαν στην οικία του  Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί, στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δύο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 44 και 46 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο δράστες, ενεργώντας από κοινού από τις 23 μέχρι και τις 26-4-2020, διέρρηξαν δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια και πρατήριο άρτου) και αφαίρεσαν τα συρτάρια από τις ταμειακές μηχανές, που περιείχαν το χρηματικό ποσό των (398) ευρώ. Οι αστυνομικοί βρήκαν στην οικία του 44χρονου και κατέσχεσαν τα συρτάρια των ταμειακών μηχανών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

 

 

Δικαιοσύνη και κοινωνική ευαισθησία για τους συνταξιούχους

Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ, τ. διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Η πρόσφατη διαρροή στον Κυριακάτικο τύπο, για τη δημοσίευση της επικείμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τις αναδρομικές διεκδικήσεις περίπου 2.500.000 συνταξιούχων, επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα, που τους ταλανίζει για σχεδόν μια δεκαετία.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, όχι μόνο γιατί αφορά την επιβίωση των βετεράνων της εργασίας, που πλήρωσαν περισσότερο από κάθε άλλον τη μνημονιακή κρίση, αλλά και γιατί η απόφαση αυτή θα θέσει σαφή όρια στην εκτελεστική εξουσία, σε σχέση με τη δυνατότητα της να επεμβαίνει στον πυρήνα των κοινωνικό-ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στη συζήτηση οφείλουμε να εντάξουμε και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τη στάση που έχει κρατήσει απέναντι στους συνταξιούχους τους τελευταίους δέκα μήνες.

Αρχικά, ο κ. Βρούτσης, προσπάθησε να πείσει τους συνταξιούχους ότι με το νέο νομοσχέδιο του Φεβρουαρίου θα λάβουν όλοι μεγάλες αυξήσεις. Ο Υπουργός τους μοίραζε στα λόγια χιλιάδες ευρώ, καλλιεργώντας υπερβολικά υψηλές προσδοκίες. Με την παρουσίαση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αποκαλύφτηκε το μέγεθος της παραπληροφόρησης και κατέληξε στο γνωστό φιάσκο. Οι συνταξιούχοι, παρά τις εξαγγελίες, περιμένουν ακόμα τα αναδρομικά και τις «μεγάλες αυξήσεις», που ενώ υποτίθεται θα λάμβαναν τον Απρίλιο, τώρα πάνε για το Σεπτέμβριο και... βλέπουμε!

Την ίδια στιγμή, εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 οι αποφάσεις του ΣτΕ (1890 και 1891/2019) και η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να δώσει πολιτική λύση στο ζήτημα των παλιών αναδρομικών, που εκκρεμούσαν από το 2015. Μάλιστα, λόγω της εξόδου από τα μνημόνια το 2018 και του μαξιλαριού, που έχει συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ (37 δις), σε ένα σαφώς ευνοϊκότερο δημοσιονομικό περιβάλλον, ήταν δυνατή έστω και η μερική αποπληρωμή των οφειλόμενων. Αντ’ αυτού, ο Υπουργός, επιλέγει να θέσει ένα ζήτημα, που είχε ήδη κριθεί από το 2015, σε νέα κρίση με τη μορφή της πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ. Κατάληξη αυτής της ενέργειας είναι οι σημερινές διαρροές, που αν επιβεβαιωθούν, ενδέχεται να οδηγήσουν στο να λάβουν τελικά αναδρομικά οι συνταξιούχοι μόνο για 11 μήνες και μάλιστα, μόνο όσοι έχουν ασκήσει δικαστικές αγωγές, δηλαδή 1 στους 10!

Επίσης, ο νέος νόμος Βρούτση (4670/2020), σημαδεύτηκε από την κατάργηση της μόνιμης και σταθερά κατ΄ έτος καταβαλλόμενης 13ης σύνταξης, που θα λάμβαναν οι συνταξιούχοι τούτες τις ημέρες, όπως ψηφίστηκε πέρσι με το ν. 4611/2019. Περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάμβαναν και φέτος μια πλήρη 13η σύνταξη (500 ευρώ), ενώ οι υπόλοιποι ένα σημαντικό μέρος αυτής. Αντί για αυτό, βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους και στηρίζουν με τις συντάξεις τους τα άνεργα ή εργαζόμενα παιδιά τους, στα οποία η κυβέρνηση δίνει το πενιχρό επίδομα των 533 ευρώ, αποφεύγοντας να επιδοτήσει ολόκληρο ή ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους, όπως πράττουν πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, το περίφημο επιτελικό-ψηφιακό κράτος της ΝΔ κατάφερε (!) σε λίγους μήνες να αυξήσει τις εκκρεμείς συντάξεις κατά 50% και να εκτοξεύσει τους χρόνους αναμονής. Ακόμα και σήμερα 100.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν μείνει χωρίς μισθό και χωρίς σύνταξη λόγω της υπολειτουργίας του e-ΕΦΚΑ, δίχως να μπορούν να λάβουν ούτε καν την προσωρινή τους σύνταξη!

Συμπερασματικά, η Νέα Δημοκρατία, ενώ υποσχέθηκε ότι θα φέρει ένα ασφαλιστικό δίκαιο και βιώσιμο με αξιοπρεπείς συντάξεις, κατάφερε σε 10 μήνες διακυβέρνησης, να μειώσει περαιτέρω το εισόδημα των συνταξιούχων, οι οποίοι κλεισμένοι στα σπίτια τους βλέπουν να παρελαύνουν δισεκατομμύρια και αυτοί να βρίσκονται σε κινούμενη άμμο.

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει, ότι ΝΔ και κοινωνικό κράτος είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους. Οι συνταξιούχοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή τους.

Έστω και τώρα, όμως, ο φυσικός αυτουργός των περικοπών του 2012, κ. Βρούτσης, έχει την ευκαιρία να επανορθώσει και να αποκαταστήσει τις αδικίες που έκανε στα περήφανα γηρατειά το 2012.

Μένει να δούμε αν θα λάβει την πολιτική απόφαση να καλύψει όλους τους συνταξιούχους και να τους δώσει αυτά που δικαιούνται, πριν εκδοθεί η απόφαση.

Μένει να δούμε αν υπάρχει η στοιχειώδης κοινωνική ευαισθησία, αν και πολύ αμφιβάλουμε...

Πύργος - Σύλληψη δύο ατόμων για κλοπή

Συνελήφθησαν χθες στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δύο ημεδαποί άνδρες ηλικίας 17 και 25 ετών, διότι στις 24-4-2020 στο Λεβεντοχώρι Ηλείας, αφαίρεσαν μια σταθμευμένη μοτοσικλέτα, η οποία βρέθηκε στην οικία του 25χρονου και αφού κατασχέθηκε αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.