96 New Articles

Μιχάλης Κατρίνης: Να προστατευθούν παραγωγοί και καταναλωτές από την ανεξέλεγκτη διακίνηση και τις «ελληνοποιήσεις» ξένης πατάτας.

To θέμα της λήψης μέτρων προστασίας παραγωγών και καταναλωτών από τις «ελληνοποιήσεις» και τη ανεξέλεγκτη διακίνηση ξένης πατάτας καλλιεργημένης με απαγορευμένα στην ΕΕ φυτοφάρμακα φέρνει στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι χιλιάδες τόνοι πατάτας προερχόμενης από τρίτες χώρες και κυρίως από την Αίγυπτο εισέρχονται στην ελληνική αγορά και προκαλούν προβλήματα τόσο στους Έλληνες παραγωγούς, όσο και στους καταναλωτές.

Επικαλούμενος τις καταγγελίες των καταναλωτών αναφέρει ότι για την καλλιέργεια της πατάτας σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί ως επικίνδυνα εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας και γενικότερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εισαγόμενες πατάτες εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, οι καταναλωτές αφενός δεν γνωρίζουν τις συνθήκες καλλιέργειας στις τρίτες χώρες όταν κάνουν την επιλογή τους, αφετέρου δεν γνωρίζουν, πολύ συχνά, ούτε και την πραγματική προέλευση του προϊόντος που αγοράζουν, λόγω των παράνομων «ελληνοποιήσεων».

Ταυτόχρονα, μεταφέροντας την εμπειρία των παραγωγών από την υπόθεση των παράνομων «ελληνοποιήσεων», τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραπλανηθούν τα ελεγκτικά κλιμάκια όταν, για παράδειγμα, επιχειρούν να προβούν σε εξέταση των παραστατικών στοιχείων που συνοδεύουν τα πωλούμενα προϊόντα, αφού συχνά ένα παραστατικό που αντιστοιχεί σε μία ποσότητα ελληνικού προϊόντος χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό για δεκαπλάσια ποσότητα εισαγόμενου.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει η ακολουθούμενη μεθοδολογία και να υπάρχουν έλεγχοι καθ’ όλα τα στάδια της διακίνησης ενός προϊόντος «από το χωράφι στο ράφι», δηλαδή από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.

Ο βουλευτής προσθέτει, επίσης, ότι ο υγειονομικός έλεγχος, μέσω του οποίου θα ανιχνεύεται η παρουσία υπολειμμάτων παράνομων φυτοφαρμάκων που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται σε τρίτες χώρες, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην ταυτοποίηση της προέλευσης των προϊόντων, σύμφωνα με την άποψη των παραγωγών.

Τέλος, αφού υπογραμμίζει ότι εκείνοι που αποκομίζουν τεράστια κέρδη εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών είναι ελάχιστοι μεγαλοεισαγωγείς και κάποια κυκλώματα που εμπλέκονται στη διαδικασία των παράνομων «ελληνοποιήσεων», ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  1. Σε τι είδους ενέργειες και σε πόσους ελέγχους έχετε προβεί κατά το τελευταίο εξάμηνο α) για την αντιμετώπιση των παράνομων «ελληνοποιήσεων» πατάτας και β) για την ανίχνευση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε εισαγόμενες πατάτες; Τι αποτελέσματα είχαν αυτοί οι έλεγχοι;
  2. Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε στο εξής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παράνομων «ελληνοποιήσεων»;
  3. Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε αλλαγές του σημερινού συστήματος ελέγχων, ώστε να ανιχνεύονται αποτελεσματικά αφενός τα «ελληνοποιημένα» προϊόντα και αφετέρου τα εισαγόμενα προϊόντα που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία;
  4. Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο εισαγωγής προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα καλλιέργειας, όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και του περιβάλλοντος;

 

 

Αυξημένη προστασία λόγω κορονοϊού ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Ηλείας - Κ. Τζαβάρας: «Να θωρακιστούν αποτελεσματικά τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης»

Τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση των λιμένων Κατακόλου και Κυλλήνης από τον κορονοϊό ζητά με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Ηλείας σχετικά με τις ελλείψεις των δύο λιμανιών στις υποδομές και τις υπηρεσίες ασφάλειας, ο Κώστας Τζαβάρας υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας για να προστατευτούν αποτελσματικά από πιθανή εμφάνιση και εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Ηλείος βουλευτής τόνισε ότι τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλήνης αποτελούν πύλες εισόδου για χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  επωμίζονται πολύ μεγάλο βάρος της επιβατικής και τουριστικής κίνησης της Ηλείας και διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του νομού.

Όπως ανέφερε, το λιμάνι του Κατακόλου είναι ο πέμπτος δημοφιλέστερος προορισμός της Ελλάδας στην κρουαζιέρα και υποδέχεται ετησίως πάνω από 200 κρουαζιερόπλοια και περίπου 700.000 επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, στις οποίες έχουν καταγραφεί πάρα πολλά κρούσματα κορονοϊού, με συνέπεια να προκληθεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία από την άφιξη πλοίου την περασμένη Κυριακή, 1η Μαρτίου.

Όσον αφορά το λιμάνι της Κυλλήνης, ο Κώστας Τζαβάρας επισήμανε είναι το μεγαλύτερο λιμάνι σε ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση στο Ιόνιο και τρίτο πανελλαδικά, καθώς αποτελεί πύλη εισόδου-εξόδου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες δύο νησιών, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, και διακινεί ετησίως περίπου δύο εκατομμύρια  επιβάτες. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, αφού συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με τα δύο νησιά του Ιονίου.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε ο Ηλείος βουλευτής, και στα δύο λιμάνια έχει διαπιστωθεί από τους δημάρχους υστέρηση στις υποδομές και στις υπηρεσίες ασφάλειας, όπως η απουσία λετουργίας θερμικής κάμερας, η απουσία επαρκούς φύλαξης κλπ, με συνέπεια να καθίστανται ευάλωτα σε πιθανή εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού, δεδομένου ότι προβλέπεται η λειτουργία χώρου Σένγκεν.

Ο Κώστας Τζαβάρας δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα αυξημένης προστασίας των λιμένων Κατακόλου και Κυλλήνης για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος κορονοϊου, αλλά και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για να αναβαθμιστεί η ασφάλεια και στα δύο λιμάνια.

«Τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης είναι ζωτικοί πυλώνες ανάπτυξης της Ηλείας και συμβάλλουν καθοριστικά στον τουρισμό και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Η εύρυθμη λειτουργία τους και η θωράκισή τους αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών που ταξιδεύουν στα Ιόνια νησιά,  όσο και για την υποδοχή των επισκεπτών της κρουαζιέρας. η αυξημένη μέριμν από την πλευρά της Πολιτείας είναι επιβεβλημένη για να μη δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα η διεθνής εικόνα της Ελλάδας», τόνισε.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας - Λιγότερες οι παράλληλες εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού

Την ματαίωση ορισμένων παράλληλων εκδηλώσεων που είχε προγραμματίσει για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αποφάσισε η Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας, εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον κορωνοϊό.

Με απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας θα πραγματοποιηθεί κανονικά -αν και με περιορισμένες διαπιστευμένες παρουσίες- το ίδιο και η Λαμπαδηδρομία, καθώς και η Τελετή Υπογραφής της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας. Εξαιτίας όμως των προληπτικών μέτρων που γενικότερα λαμβάνονται για την προστασία από τον κορωνοϊό, ο Δήμος, παρά το γεγονός ότι είχε καταρτίσει ένα πλούσιο και ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα, αποφασίστηκε να ματαιωθούν όλες οι εκδηλώσεις που έφεραν τον γενικό τίτλο «Οι Ολυμπιακές αξίες μέσα από σύγχρονα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων», στις οποίες θα συμμετείχαν σχολεία απ’ όλη την Ηλεία.

Η απόφαση του Δήμου ακολουθεί το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα για τον ιό CONVID-19, το οποίο οδήγησε και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στον περιορισμό των δικών της προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την Αφή. Το τελικό πρόγραμμα, όπως διαμορφώθηκε μετά τις αλλαγές, έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  6  ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

           Ø Ώρα 19.00:      Κεντρικός δρομος Αρχαίας Ολυμπίας, Γκαλερί «Ορφέας».

Εγκαίνια Έκθεσης Γλυπτικής - Ζωγραφικής  με θέμα:

«Ολυμπιακοί Αγώνες, Άνθρωπος  και Τέχνες».

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

            Ø Ώρα 16.00:     Δημαρχείο Ολυμπίας.

                Τερματισμός  Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας «Ήλιδα–Ολυμπία: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας».

 

ΔΕΥΤΕΡΑ   9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020     

            Ø Ώρα 19.30:     Αίθουσα εκθέσεων Δημαρχείου Ολυμπίας.

w Εγκαίνια Έκθεσης Ολυμπιακής Συλλογής Ενθυμημάτων σε συνδιοργάνωση με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

 

ΤΡΙΤΗ    10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

          ØΏρα 11.30: Αύλειος χώρος παλαιού Δημαρχείου.

                   w Εκδήλωση μνήμης στον Ελληνολάτρη Ιάπωνα καθηγητή Κοκούμπου.

                   w Παρουσίαση πολιτιστικού δρώμενου από την αδελφοποιημένη πόλη Inazawa.

                Ø Ώρα 18.30:  Κεντρικός δρομος Αρχαίας Ολυμπίας.

                                               w Παρέλαση Μπάντας Λεχαινών.

                Ø Ώρα 19.00:  Αύλειος χώρος παλαιού Δημαρχείου.

                                            w Ψηφιακός σχηματισμός Ολυμπιακών Κύκλων.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ    11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Ø Ώρα 10.00: Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

                                Forum Αδελφοποιημένων πόλεων της Ολυμπίας.

Ø Ώρα 11.30: Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

                                Παρουσίαση ψηφιακής έκθεσης διακεκριμμένων ζωγράφων

                                υπό την επιμέλεια των: Μαρίνα Γκόντα  - Ευάγγελου Λιούγκα.

                Ø Ώρα 12.00: Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας.

Γενική Πρόβα Τελετής Αφής.

Ø Ώρα 18.50:     Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

                                                w Τελετή Υπογραφής Ολυμπιακής Εκεχειρίας

                                                w Ψηφιακός σχηματισμός Ολυμπιακών Κύκλων.

 

ΠΕΜΠΤΗ    12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

            Ø Ώρα   09.20: Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

                Συνάντηση του Αντιπροέδρου Ε.Ε. και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Πολιτισμού με εκπροσώπους φορέων της περιοχής.

 Ø Ώρα 10.00: Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

Συνάντηση με Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Υπουργούς και λοιπούς επίσημους προσκεκλημμένους.

             Ø Ώρα 10.30:        Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.    

            Τιμητική Διάκριση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. 

 Ø Ώρα 12.00: Αρχαίο Στάδιο Ολυμπίας

                                  Επίσημη Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

 

 

ΦΩΤΟ: paralliles_ekdiloseis

 

Δελτίο τύπου Δήμου Πύργου σχετικώς με την προθεσμία διορθωτικής δήλωσης των τ.μ. ακινήτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών ενημερώνω όλους τους δημότες του Δήμου Πύργου  ότι από την Πέμπτη 27-2-2020 έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικής ή διορθωτικής δήλωσης της επιφάνειας των ακινήτων προς του ΟΤΑ α’ βαθμού. Μέσω της εν λόγω εφαρμογής (https://tetragonika.govapp.gr) παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα ,διακριβώνοντας τυχόν αποκλίσεις που αφορούν την επιφάνεια των ακινήτων τους και υφίστανται μεταξύ, αφενός των στοιχείων της εφαρμογής του Περιουσιολογίου (Ε9) και αφετέρου εκείνων που διαθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσω των δήμων, να δηλώσουν στους τελευταίους τα πραγματικά στοιχεία επιφάνειας του/των ακινήτων τους, έως τις 31-3-2020, χωρίς την επιβολή των αναλογούντων αναδρομικών τελών και φόρων, αλλά και των προστίμων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για την μη υποβολή, ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης (αρ 2 του ν. 429/1976, άρθρο 10 παρ. 11 & 14 του ν.1080/1980 και άρθρο 24 παρ. 12 και 16 του ν. 2130/1993).

ΠΥΡΓΟΣ 04/03/2020

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Συνάντηση του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζας Γιάννης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης κ. Σπυρίδων Σπύρο στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ στην Αθήνα.

Η συζήτηση διεξήχθη σε εγκάρδιο, και εποικοδομητικό κλίμα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν από το Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, για σχεδιασμό πιλοτικών και καινοτόμων μελετών, και προγραμμάτων.

Παρών στη συνάντηση αυτή ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Βαρβαρέσος Κ.

Ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βάρδα Παρασκευή 6/3, 7.30 μμ, στο Δημαρχείο

Συνεχίζεται η πολύπλευρη δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία με στόχο το "άνοιγμα" στην κοινωνία, να έρθουν τα στελέχη του σε επαφή με όλο τον προοδευτικό κόσμο του νομού μας. Τα έως τώρα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, οι ανοιχτές εκδηλώσεις έχουν αυξημένη συμμετοχή ενώ εκατοντάδες είναι τα νέα μέλη που έχουν εγγραφεί στο κόμμα μετά τις εκλογές του Ιουλίου.
Οι εξωστρεφείς δράσεις συνεχίζονται την Παρασκευή 6/3, στο Δημαρχείο της Βάρδας, με την πραγματοποίηση ανοιχτής συνέλευσης - συζήτησης, στις 7.30 μμ. Θα μιλήσουν ο βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός και ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιώργος Σαϊτάς.
Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, με στόχο να συναντηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο που τον στηρίζει, να ανασυγκροτήσουμε τη μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική παράταξη, με βάση τις αξίες και τα οράματα της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας
 

Δήμος Πύργου - Αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πύργου

 

Ο Δήμαρχος Πύργου

Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις των άρθρ. 58 και 94 παρ.4.27 του Ν.3852/2010 (πρόγραμμα Καλλικράτης), που συμπληρώνει το άρθρ. 75 παρ. Ι του Ν.3463/2006 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» υπό τον τομέα Στ΄ (Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού), προσθέτοντας αρμοδιότητες στους Δήμους και συγκεκριμένα την περίπτ. 27, σύμφωνα με την οποία αναφέρεται: «Η διακοπή μαθημάτων λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών ή επιδημικής νόσου εντός των διοικητικών ορίων του οικείου Δήμου».
  2. Το Π.Δ/γμα 79/2017 (ΦΕΚ 109/01-08-2017 Τεύχος Α΄) «Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων».
  3. Την από 25-02-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωναϊού».
  4. Την υπ΄ αρίθ. πρωτ. 6353/03-03-2020 εισήγηση της Δ/νσης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου, με την οποία ζητείται η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκτέλεση των εργασιών έκτακτης απολύμανσης στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πύργου, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωναϊού για δύο (2) ημέρες, ήτοι την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 και την Παρασκευή 6 Μαρτίου

 

 Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

 

Την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πύργου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκτέλεση των εργασιών έκτακτης απολύμανσης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωναϊού, για δύο (2) ημέρες, ήτοι την Πέμπτη  5 Μαρτίου 2020 και την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020.

Ο Δήμαρχος Πύργου

 

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος

Κ

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.