389 New Articles

Διονύσης Καλαματιανός: Συνεχίζεται η απαξίωση του δημόσιου σχολείου

Μια ιδιαιτέρα αρνητική εξέλιξη, που έρχεται να προστεθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης, αποτελεί η κατάργηση για το Γενικό Λύκειο των καλλιτεχνικών μαθημάτων, της Καλλιτεχνικής Παιδείας, του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, αλλά και των μαθημάτων από το πεδίο των κοινωνικών επιστημών, της  Κοινωνιολογίας και του Σύγχρονου Κόσμου: Πολίτης και Δημοκρατία, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

Η σχετική απόφαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στην κατάργηση συγκεκριμένης φύσης μαθημάτων και ωθεί στην απομάκρυνση των μαθητών από την κοινωνική ευαισθητοποίηση και τη γνώση των κοινωνικών θεσμών, στοιχεία ιδιαιτέρως σημαντικά στην πορεία της κοινωνικής ενσωμάτωσης του ατόμου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταλλάξει το δημόσιο σχολείο από χώρο γνώσης, κοινωνικής διάπλασης και στοχασμού, σε ένα στείρο εξεταστικό κέντρο. Το απαξιώνει και το αποκόπτει απ’ οτιδήποτε το συνδέει με τις τέχνες και τον πολιτισμό, καταργώντας τα καλλιτεχνικά μαθήματα, τα μαθήματα από το πεδίο των κοινωνικών επιστημών και των μαθημάτων έρευνας (projects). Εκτός αυτού, η κατάργηση των καλλιτεχνικών και των κοινωνικοοικονομικών μαθημάτων αντιτίθεται στους θεμελιωμένους σκοπούς της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τους οποίους οι μαθητές/τριες πρέπει να κατανοούν τη σημασία της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, να σέβονται τις ανθρώπινες αξίες και να διαφυλάσσουν και προάγουν τον πολιτισμό (άρθ. 1 του ν.1566/85). Στο ίδιο πλαίσιο, το Σύνταγμα μας προβλέπει: «H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες, η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους», (παρ. 1, άρθ. 16 Σ.).

Επιπλέον, δημιουργείται ζήτημα ίσων ευκαιριών μεταξύ των διαγωνιζόμενων μαθητών, καθώς η κατάργηση των μαθημάτων σχεδίου, τα οποία είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα και προαπαιτούμενα για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές, όπως Αρχιτεκτονική, Σχολές Καλών Τεχνών, Γραφιστική, Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ωθεί αναγκαστικά τους μαθητές στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα.

Η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, εκτός των ανωτέρω, θα έχει ως αποτέλεσμα και την απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς και θέσεων εργασίας αναπληρωτών. Εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (Εικαστικών, Μουσικής και Θεατρολογίας), Κοινωνιολόγοι, αλλά και Οικονομολόγοι θα υποστούν τις συνέπειες.  Εάν ανατρέξουμε στο, όχι και τόσο μακρινό 2013, θα θυμηθούμε την κατάργηση ειδικοτήτων και τη διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου - Μητσοτάκη το 2013. Φαίνεται, δυστυχώς, ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Για τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση  προς  την αρμόδια υπουργό, ζητώντας να μας ενημερώσει για την επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση, υπό την οποία λήφθηκε η απόφαση κατάργησης ή και περιορισμού των μαθημάτων καλλιτεχνικών, έρευνας (projects) και κοινωνικοοικονομικών επιστημών από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου. Επίσης, θα πρέπει να μας πει αν υπήρξε διάλογος και συναίνεση με τους φορείς της εκπαίδευσης και αν υπάρχει σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Την καλούμε, δε, να μας απαντήσει αν η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζονται σχέδια διαθεσιμότητας μόνιμων εκπαιδευτικών και μείωσης του αριθμού των αναπληρωτών, οι οποίοι λόγω της απόφασης μένουν δίχως αντικείμενο διδασκαλίας και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών των συγκεκριμένων κατηγοριών ΠΕ, οι οποίες αποκτήθηκαν έπειτα από 10 και πλέον χρόνια «περιφοράς» των εκπαιδευτικών στην ελληνική επικράτεια.

Τέλος, η υπουργός οφείλει ξεκάθαρα να δώσει μια απάντηση αν είναι στις προθέσεις της να καταργήσει τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο», και από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή σε σχολές και τμήματα των ΑΕΙ που τα έχουν ως προ-απαιτούμενα ή υπάρχει συνειδητή ανακατεύθυνση των μαθητών που επιθυμούν να εξεταστούν στα συγκεκριμένα ειδικά μαθήματα, στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο άνισες ευκαιρίες μεταξύ των διαγωνιζόμενων μαθητών.

Συνάντηση Γεωργιόπουλου με Υφ. Τουρισμού Μ. Κόνσολα: Προτάσεις για την Αρχαία Ολυμπία

Η τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ήταν το αντικείμενο συζήτησης στη σημαντική συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα γενικότερου τουριστικού ενδιαφέροντος, ιδίως ζητήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες της Αρχαίας Ολυμπίας σε σχέση με την κατάσταση που έχει προκύψει εξαιτίας του κορονοϊού.  Ο κ. Γεωργιόπουλος ενημέρωσε τον κ. Κόνσολα για τη δεινή κατάσταση  στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή λόγω των περιοριστικών μέτρων, ζητώντας μέτρα στήριξης της τοπικής τουριστικής οικονομίας αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις ανάπτυξης, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού. Εξετάστηκε επίσης η πιθανότητα ίδρυσης από το Υπουργείο Τουρισμού στην Αρχαία Ολυμπία, Γραφείου Διασύνδεσης στο πλαίσιο της περιφερειακής του συγκρότησης, που προωθείται σε σχετικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Γεωργιόπουλος ζήτησε την αρωγή του Υπουργείου Τουρισμού στο πλαίσιο του συνολικού κυβερνητικού έργου για την ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας σε παγκόσμιο κέντρο συνάντησης και έκφρασης σύγχρονων πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, με σημείο αναφοράς τον ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο αλλά και τις Ολυμπιακές αξίες. Επίσης, ζήτησε από τον κ. Υφυπουργό η Αρχαία Ολυμπία να τύχει της προσοχής του στη χάραξη της τουριστικής πολιτικής μέσα από μελέτες, προτάσεις, προγράμματα και πρωτοβουλίες, με έμφαση στην ανάπτυξη σύγχρονων μορφών τουρισμού (συνεδριακού, αθλητικού κλπ).

Από την πλευρά του ο κ. Κόνσολας δεσμεύθηκε να εξετάσει ενδελεχώς τις προτάσεις που του υπέβαλε ο κ. Γεωργιόπουλος, ο οποίος, σημειωτέον, τον κάλεσε να επισκεφθεί προσεχώς την Αρχαία Ολυμπία, πρόσκληση που ο Υφυπουργός απεδέχθη.

ΦΩΤΟ: georgio-konsolas

 

ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ: «Ξυστρή και ΣΠΚ η λαϊκή αγορά της Τετάρτης 1η Ιουλίου»

 Η Δημοτική Επιχείρηση Πύργου Α.Ε. ΟΤΑ (Δ.Ε.Π.Α.Ε. ΟΤΑ), ανακοινώνει στο καταναλωτικό κοινό τη συνέχιση λειτουργίας της παράλληλης λαϊκής αγοράς βιομηχανικών προϊόντων στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή την Τετάρτη 1η Ιουλίου , κατόπιν σχετικής εισήγησης της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.  Τα αγροτικά προϊόντα θα πωλούνται επί των οδών ΣΠΚ και Κανδηλιέρη.

Αναφορικά με τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό και τους εμπόρους της λαϊκής αγοράς, ότι θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα ατομικής προστασίας και οι συνιστώμενες αποστάσεις. Κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου του, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό καθώς και να τηρεί τις απαιτούμενες αποστάσεις και ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ των πάγκων να είναι κενός και ελεύθερος από αντικείμενα.

 Οι καταναλωτές θα πρέπει να φροντίζουν να μην συνωστίζονται στους πάγκους και στους διαδρόμους της λαϊκής και να διατηρούν σε κάθε περίπτωση τις απαραίτητες αποστάσεις.

Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ηλείας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, την ερχόμενη εβδομάδα (29-6-2020 έως 5-7-2020) θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :

  • Την Δευτέρα 29-6-2020 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00 στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού – Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα – Ανδρίτσαινα - Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Μάτεσι – Ροβιά - Θησόα - Νέα  Φιγαλεία – Ζαχάρω.
  • Την Τετάρτη 1-7-2020 και κατά τις ώρες 17:00-24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πηνειού, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Βουπρασίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Γαστούνη – Λυγιά – Κάστρο – Κυλλήνη – Αρετή – Κουρτέσι - Νέα Μανωλάδα  - Μανωλάδα – Κουνουπέλι – Ψάρι – Αετοράχη – Μπόρσι – Άγιος Δημήτριος  - Κόροιβος – Γαστούνη.
  • Την Πέμπτη 2-7-2020 και κατά τις ώρες 14:00-20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ήλιδας, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Πηνειού, ακολουθώντας το δρομολόγιο Αμαλιάδα – Χάβαρι – Κεραμυδιά – Εφύρα – Λαγανά – Ροδιά – Σιμόπουλο – Αγραπιδοχώρι – Βάλμη – Βουλιαγμένη – Άγναντα – Κεραμυδιά – Μπόρσι– Όλγα – Ρουπάκι – Αγία Μαύρα – Αμαλιάδα.
  • Την Παρασκευή 3-7-2020 και κατά τις ώρες 8:00 έως 14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι – Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Ανδρίτσαινα – Κάτω Μυγδαλιές - Λιβαδάκι – Αμυγδαλιές  - Κεραμίδι – Μυρώνια – Βρεστό - Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα – Βρίνα – Κρέστενα. 
  • Το Σάββατο 4-7-2020 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο – Καρυά Αγία Άννα – Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα – Χειμαδιό – Αμπελώνας – Πύργος.
  • Την Κυριακή 5-7-2020 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού – Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα – Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Δραγώγι – Πέτρα - Νέα  Φιγαλεία – Ζαχάρω.

 

 

ΒΑΣ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Στόχος μας η διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων των πολιτών στην απόλαυση της θάλασσας» - Εγκαταστάθηκε το «Seatrac» της Π.Ε Ηλείας στις «Πλάκες» Κατακόλου

Εγκαταστάθηκε σήμερα Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, στην θέση «Πλάκες» Κατακόλου, το σύστημα αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα (seatrac), ιδιοκτησίας της Π.Ε Ηλείας. Τις εργασίες παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, με τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Π.Ε Ηλείας, Γιώργο Παπανικολόπουλο.

   Νωρίς το πρωί έγινε η διαμόρφωση του χώρου και ακολούθησε η τοποθέτηση του μηχανισμού, από το τεχνικό συνεργείο της εταιρείας η οποία την ευθύνη εγκατάστασης, απεγκατάστασης και συντήρησης του «Seatrac», καθώς επίσης η τοποθέτηση του διαδρόμου προσέγγισης των αναπηρικών αμαξιδίων. Έτσι, τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, έχουν από σήμερα την ευκαιρία να απολαμβάνουν με αυτονομία και ασφάλεια τα θαλάσσια μπάνια τους και κατά συνέπεια τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

   «Με ιδιαίτερη χαρά παρακολουθούμε τις εργασίες τοποθέτησης του συστήματος πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα στη θάλασσα. Φέτος, τοποθετήθηκε πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, αν και υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να έχει τοποθετηθεί περί τα μέσα Ιουνίου, πλην όμως, κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα και τεχνικά προβλήματα που αφορούν στις εργασίες συντήρησης, δεν μας το επέτρεψαν», εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλος. Ευχαριστώντας και δημόσια τους εργαζόμενους στις αρμόδιες υπηρεσίες για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ζητημάτων, συμπλήρωσε πως «κοινός στόχος και σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε, μέσα από τέτοιες δράσεις, την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στην απόλαυση της θάλασσας και των ευεργετικών ιδιοτήτων του θαλασσινού μπάνιου. Κι αυτό, κατ’ εμέ, δεν είναι απλά προνόμιο, αλλά ανάγκη».

   Ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Παραπληγικών κ. Παπανικολόπουλος, σημείωσε πως φέτος, είναι η 1η χρονιά που η εγκατάσταση γίνεται έγκαιρα, ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να απολαύσουν τα μπάνια τους. Παράλληλα, στις δηλώσεις του εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο για το ενδιαφέρον, την ευαισθητοποίηση και τις ενέργειές του για την ταχύτερη δυνατή εγκατάσταση του «seatrac», αλλά και προς την κα Νικολάου, (σ.σ από το τμήμα Διοικητικού – Οικονομικού της Π.Ε Ηλείας) η οποία ήταν παρούσα στην διαδικασία εγκατάστασης, για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας.

 

  

   

 

 

 

Ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηλείας, σχετικά με την αποχή από την βαθμολόγηση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας μετά την συνέλευση της 24/6/2020 αποφάσισε:

 

  1. Καλεί - προτρέπει όλους τους συναδέλφους, όλων των κλάδων, που εμπλέκονται στη διαδικασία του βαθμολογικού κέντρου, σε καθολική αποχή από τη βαθμολόγηση, την Δευτέρα 29/6/2020, όλη την ημέρα.

  2. Καλεί όλους τους συναδέλφους σε διαμαρτυρία τη Δευτέρα 29/6/2020 και ώρα 13:00 πμ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

     

ΠΥΡΓΟΣ 24/06/2020

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ - Τιμήθηκε η 199η επέτειος της μάχης στο Πούσι - «Να κρατήσουμε την ενότητα και τη φλόγα της Επανάστασης»

Με λαμπρότητα, παρά τις περιοριστικές συνθήκες και τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό, γιορτάστηκε στο Πούσι της Αχλαδινής η 199η επέτειος για την ομώνυμη ιστορική μάχη του Ιουνίου του 1821, που άνοιξε το δρόμο για τις επακόλουθες νίκες των Ελλήνων κατά των Τούρκων.

Οι εκδηλώσεις, τη διοργάνωση των οποίων είχαν αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Π.Ε. Ηλείας και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ξεκίνησαν με Δοξολογία στον ιερό ναό Αναλήψεως στο Πούσι, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, συνεπικουρούμενου από πλειάδα κληρικών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στρατάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον απόγονο της οικογένειας Πισιμισαίων κ. Βασίλειο Πισιμίση και τον πρόεδρο της Κοινότητας Αχλαδινής κ. Ανδρέα Ανδρικόπουλο.

Εν συνεχεία, ο κ. Γεωργιόπουλος καλωσόρισε τους παριστάμενους, τονίζοντας ότι «τιμούμε μια μεγάλη μάχη με έναν τρόπο που δεν της αναλογεί φέτος, καθότι η πανδημία που πλήττει τον πλανήτη τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεσή της δεν μας το επιτρέπουν». Δεσμεύθηκε ωστόσο να γιορταστεί του χρόνου αυτό το μεγάλο γεγονός με τη λαμπρότητα και τη μεγαλειότητα που του αναλογεί.

Τα μεγάλα μηνύματα…

«Σήμερα –τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος- σε μια εποχή μεγάλων δοκιμασιών για το έθνος και τον τόπο, με την οικονομική κρίση να σοβεί δέκα χρόνια τώρα, την πανδημία να δοκιμάζει την οικονομική και κοινωνική μας ζωή και τα νέφη πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο να πυκνώνουν από τον ίδιο όπως πάντα γείτονα –δε θα πω εχθρό- πρέπει να αναστοχαστούμε πάνω στο μεγάλο αφήγημα και στα μεγάλα μηνύματα, στα θετικά και αρνητικά παραδείγματα της Επανάστασης του ’21. Να κρατήσουμε την ενότητα και τη φλόγα των πρώτων χρόνων της Επανάστασης. Το μήνυμα της συνάντησης με τη νεοτερικότητα που εξέπεμψε η Φιλική Εταιρία. Την ομόθυμη και αυθόρμητη προσχώρηση στο μήνυμα της Επανάστασης του ανώτερου και κατώτερου Κλήρου ειδικότερα στον Μοριά. Την αυταπάρνηση, τον ηρωισμό και τη θυσία των στρατιωτικών ηγετών και των στρατιωτών της Επανάστασης, την παραχώρηση των περιουσιών των προυχόντων και των προεστών της Πελοποννήσου και των νήσων στις ανάγκες του Αγώνα. Την μεγάλη προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, εμπόρων, διανοουμένων, δημοσιογράφων, με το εκπαιδευτικό προεπαναστατικό τους έργο και με το κίνημα του φιλελληνισμού που δημιούργησαν σε όλη την Ευρώπη τα επαναστατικά χρόνια. Τη συνεισφορά της πολιτικής ηγεσίας της Επανάστασης στη δημοκρατική και κοινοβουλευτική προοπτική του πολιτεύματος που ολοκληρώθηκε με τα συντάγματα της Επανάστασης και το Σύνταγμα του 1843.

Να αποφύγουμε όμως τις κακές στιγμές του αγώνα, τους εμφύλιους σπαραγμούς που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική προσπάθεια, τους τοπικούς και παραταξιακούς φατριασμούς που χώρισαν τους Έλληνες σε αντίπαλα στρατόπεδα. Οι πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες αποτελούν κομμάτι αναγκαίο και αναπόσπαστο της συλλογικής ζωής των οργανωμένων κοινωνιών και πηγή της ιστορίας και της εξέλιξης του ανθρώπου. Όμως, υπάρχουν στιγμές στην ιστορία των λαών που η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή, που απαιτείται ομόθυμη ενότητα, συστράτευση και προσπάθεια. Από τέτοια παραδείγματα βρίθει η Ελληνική Ιστορία. Αυτό το παράδειγμα μας προσέφερε και αυτή η μάχη. Οι Κεφαλλήνες και οι Ζακυνθινοί δεν είχαν τον ίδιο δυνάστη, παρόλα αυτά βρέθηκαν εδώ, για να βοηθήσουν σε μια κοινή, εθνική προσπάθεια. Το φωτεινό τους παράδειγμα πρέπει να είναι παράδειγμα για το παρόν και το μέλλον του τόπου».

Το ιστορικό της μάχης

Βασικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Φιλολογίας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:

«Κάθε Ιούνιο η επέτειος μνήμης στο Πούσι του οροπεδίου της Φολόης μας θυμίζει πόσα κατορθώνουν οι Έλληνες ενωμένοι. Όταν κηρύχτηκε η Επανάσταση τον Μάρτιο του 1821 στην Ηλεία, η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπιζε ήταν αυτή των Τουρκαλβανών του Λάλα. Αυτοί οι έμπειροι πολεμιστές των Οθωμανών απείλησαν τον Αγώνα με επιθέσεις σε Χλεμούτσι, Πύργο, Αγουλινίτσα και Λαντζόι και κρίθηκε αναγκαίο να συγκροτηθεί μία σωστά σχεδιασμένη εκστρατεία εναντίον τους…

Για τον σκοπό αυτόν κινητοποιήθηκαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από πολλά μέρη της Πελοποννήσου : από Αχαΐα, Καλάβρυτα, Γορτυνία, Τριφυλία, Ολυμπία και Ηλεία. Στο προσκλητήριο αυτό έδωσαν το «παρών» και οι Έλληνες των Επτανήσων, από Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, που μπορεί να μην βίωναν συνθήκες τουρκοκρατίας, αλλά τους ένωνε ο κοινός πόθος για Ελευθερία του Ελληνισμού.

Στα τέλη Μαΐου ξεκίνησε η πολιορκία του Λάλα, που κρίθηκε σε 3 συγκρούσεις: σε Μποτίνη μνήμα, σε Μπαστηρά και στο Πούσι. Παρότι οι Τούρκοι των Πατρών έσπευσαν προς βοήθεια των Λαλαίων ομοθρήσκων τους, είδαν ότι η ελληνική αποφασιστικότητα δεν τους έδινε άλλο περιθώριο παρά την φυγή προς την Πάτρα. Αυτό έγινε και το Λάλα έπεσε στα χέρια των Ελλήνων. Εξοντώθηκε τον Ιούνιο του 1821 αυτή η επικίνδυνη βάση των Οθωμανών στην Πελοπόννησο και άνοιξε πιο πλατιά ο δρόμος για την πολιορκία και την άλωση της Τριπολιτσάς, που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες».

Κλείνοντας ο ομιλητής τόνισε :

«Την επόμενη χρονιά θα εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πολλοί ηγέτες μας επαναλαμβάνουν την ανάγκη «Εθνικής Ενότητας», καθώς απειλές η Ελλάς δέχεται και σήμερα, κυρίως εξ Ανατολών. Δεν ξεχνάμε ότι απειλείται και αλλού ο Ελληνισμός, σε Κύπρο και Βόρειο Ήπειρο,  συνεχίζεται η πλαστογράφηση των Ελληνικών Δικαίων σε Αιγαίο και Μακεδονία, ενώ κάποιοι πνευματικοί μας ταγοί αδιαφορούν και κάποιοι άλλοι γίνονται συνήγοροι ανθελληνικών σχεδίων (εντός ακόμη και των Ελληνικών Πανεπιστημίων). Τα όσα όμως έγιναν εδώ στις μάχες περί το Λάλα μας διδάσκουν πολλά.

Ερχόμαστε να τιμήσουμε τους ήρωες, αλλά και να διδαχθούμε από αυτούς. Και έχουμε πολλά να διδαχθούμε για το θάρρος, την πίστη, την φιλοπατρία. Αυτό είναι το πιο μεγάλο κέρδος από αυτές τις σεμνές και ουσιώδεις εκδηλώσεις μνήμης».

Απαγγέλθηκαν κατόπιν ποιήματα από μαθητές της Αχλαδινής και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με γεύμα του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας προς τους καλεσμένους.

Εκτός των προαναφερθέντων, στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, ο βοηθός Περιφερειάρχη κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Χάρης Σπηλιόπουλος, Ρόη Αντωνοπούλου, Παναγιώτης Φλέσσας, Σπύρος Βασιλείου (εκπρ. Δήμου Πηνειού) οι εντεταλμένοι δημ. σύμβουλοιθεματικοί Αντιδήμαρχοι Γιάννης Αλεξανδρόπουλος (Φολόης) που είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης και Λύσσανδρος Παναγόπουλος (Λασιώνος), οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Πέτρος Γιαννακόπουλος και Δημήτρης Δημητρόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Παναγιώτης Μάνδαλος, ο διοικητής Π.Υ. Ηλείας Πύραρχος κ. Βασίλειος Σολδάτος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.