189 New Articles

Δήμος Ήλιδας: προληπτικά μέτρα σε περίπτωση βροχής και θεομηνίας

Η Υπηρεσία Καθαριότητας Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου του Δήμου Ήλιδας έχει ήδη προβεί στον καθαρισμό όλων των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου όμβριων υδάτων και παρακαλεί τους Δημότες και τους επαγγελματίες, ενόψει των άσχημων καιρικών φαινομένων που ξεκινούν από τη Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, να μην αφήνουν διάσπαρτα οικοδομικά υλικά ή άχρηστα αντικείμενα στα πεζοδρόμια ή ανοικτούς χώρους τα οποία μπορούν να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα. Επίσης όσοι έχουν επικαλύψει φρεάτια για διάφορους λόγους να τα απελευθερώσουν ώστε η υδροσυλλογή να γίνεται κανονικά και εάν αδυνατούν να το κάνουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία στο τηλέφωνο 26220 22554 ώστε να δηλώσουν το φρεάτιο και το συνεργείο του Δήμου να το καθαρίσει ή να απομακρύνει αντικείμενα που το καλύπτουν. Ιδιαίτερα όμως οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης, παρακαλούνται να απομακρύνουν αντικείμενα και άλλα υλικά τα οποία μπορούν να παρασυρθούν από τους θυελλώδεις ανέμους και τη βροχή και να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα, καθώς και όσοι λουόμενοι βρεθούν στην παραλία κατά τη διάρκεια των άσχημων καιρικών φαινομένων, να ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα τους δώσουν οι ναυαγοσώστες.

 

 

Αυγερινοπούλου: Προτεραιότητα στον αρχαιολογικό πλούτο της Ηλείας - Συνάντηση με την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε η Δρ. Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας της ΝΔ, με την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, κα Ερωφίλη- Ίριδα Κόλλια, για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της Ηλείας, δίνοντας προτεραιότητα στο ζήτημα αυτό, καθώς η Ηλεία φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

 

Συζητήθηκαν θέματα προτεραιότητας, όπως η εξέλιξη των εργασιών αναστήλωσης στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, η ανάδειξη των μνημείων της Φιγαλίας και η έναρξη των ανασκαφών στην περιοχή, η πορεία του ανασκαφικού έργου στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και τον τρόπο προβολής των μνημείων που βρίσκονται μέσα σε αυτόν (Γυμνάσιο, ρωμαϊκά λουτρά), η  έναρξη των ανασκαφών στο Σαμικό, καθώς και η στελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων με επαρκές επιστημονικό προσωπικό, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδιασμού της υπηρεσίας. 

 

Η κα Βουλευτής πρότεινε την διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου με θέμα την συνέχιση του έργου αναστήλωσης του Ναού του Διός και την διερεύνηση ίδρυσης αρχαιολογικού μουσείου στα Πετράλωνα Ολυμπίας που θα στεγαστεί στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου. Σε ό,τι αφορά στο θέμα του Ναού του Διός συζητήθηκε διεθνούς συνεδρίου, προκειμένου να παρουσιαστούν μελέτες, οι οποίες, μαζί με αυτήν του Hanemaayer, θα εφαρμοστούν για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου. 

 

Κατά την συνάντηση, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν, ακόμη, η αναγκαιότητα διενέργειας αντισεισμικού ελέγχου στα κτήρια της Εφορείας, η πυρασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων, και η συνεργασία με το Δασαρχείο Πύργου για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αρχαιότητες. Πέραν αυτών, η κα Βουλευτής πρότεινε την πραγματοποίηση διάλεξης με θέμα «Τα αρπαγέντα επί Τουρκοκρατίας γλυπτά της Ελλάδας», στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα γλυπτά του Επικουρείου Απόλλωνος, ενώ ενημέρωσε την κα Κόλλια για τις κινήσεις που έχει κάνει διεθνώς η ίδια η κα Βουλευτής για να συμβάλει στην επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα. 

 

Η κα Αυγερινοπούλου και η κα Κόλλια προγραμμάτισαν το επόμενο χρονικό διάστημα να επισκεφθούν από κοινού τόσο την Φιγαλία, όσο και το Σαμικό. 

 

 

 

 

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Πύργου για τα σκεπασμένα φρεάτια

  Πύργος, 16 Σεπτεμβρίου 2020

   

Παρακαλούνται οι πολίτες του δήμου Πύργου, να προχωρήσουν άμεσα στο άνοιγμα των σκεπασμένων φρεατίων απορροής ομβρίων υδάτων, καθώς σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας αναμένουμε σοβαρή μεταβολή του καιρού από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 με έντονα έως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2020.  

Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΕΥΑ Πύργου έχει ήδη προχωρήσει σε καθαρισμούς φρεατίων, σε νευραλγικά σημεία της πόλης, με στόχο την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

 

 

 

 

 

Η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου

Ρούλα Αλικάκη- Τζανέτου

 

 

ΕΛΜΕ Ηλείας - ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΚΡΟΥΣΜΑ Covid-19 ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Η ΕΛΜΕ Ηλείας πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα ζητήσαμε:

 

Κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών.

Να υπάρξει μέριμνα για τους συναδέλφους που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα εγκύκλιο του υπουργείου.

Μέσα προστασίας υγιεινής και καθαριότητας για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με την αποκλειστική ευθύνη του Κράτους.

Να στελεχωθούν πλήρως με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας όλα τα σχολεία.

Διενέργεια δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.

 

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ-ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ-ΜΑΘΗΤΕΣ-ΓΟΝΕΙΣ

 

Επισημαίνουμε ότι είναι απόλυτη ανάγκη:

Να παρέμβει άμεσα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση τεστ στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Να δοθεί ειδική άδεια στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μέχρι την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ.

Να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις και το κλείσιμο του Τμήματος όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν άμεσα την ΕΛΜΕ.

Δεν παζαρεύουμε την υγεία μας. Μαχητικά διεκδικούμε μέτρα για την προστασίας της υγείας εκπαιδευτικών-μαθητών-γονιών.

 

                                                                                   Πύργος, 15/09/2020

 

 

Την κατάργηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου και την ίδρυση Οργανισμού Λιμένος Κατακόλου ζητά με ερώτησή του στον υπουργό Ναυτιλίας ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ - Κ.Τζαβάρας: «Τροχοπέδη στη λειτουργία και την ανάπτυξη του λιμένος Κατακόλου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου»

Την κατάργηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου και την ίδρυση Οργανισμού Λιμένος Κατακόλου, ως φορέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης του λιμανιού, ζητεί με ερώτησή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πλακιωτάκη, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας. Όπως επισημαίνει, η σωρεία των χονδροειδών παραλείψεων και των άστοχων μέχρι σήμερα ενεργειών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αποτελεί τροχοπέδη στην αξιόπιστη λειτουργία και την ανάπτυξη του λιμανιού.

Ειδικότερα μάλιστα αναφέρει ότι το λιμάνι του Κατακόλου, πριν από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν ο πέμπτος δημοφιλέστερος προορισμός της χώρας για την ελληνική και τη διεθνή κρουαζιέρα, μετά τον Πειραιά και τρεις νησιωτικούς προορισμούς του Αιγαίου, με πάνω από μισό εκατομμύριο αφίξεις επισκεπτών ετησίως. Αυτοδίκαια λοιπόν αποτελεί λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος, του οποίου η ανάπτυξη θα επηρεάσει αποφασιστικά τόσο την οικονομία της δυτικής Πελοποννήσου, όσο και την εθνική οικονομία.

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε όμως ότι παρά τη μεγάλη αυτή σημασία του λιμανιού, ο μέχρι σήμερα φορέας διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσής του, δηλαδή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, αδυνατεί να ανταποκριθεί στον μεγάλο αυτό στόχο, και ειδικά το τελευταίο καιρό με την πλημμελή δράση του συστηματικά υπονομεύει, όχι μόνο την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού του λιμανιού, αλλά και αυτή την ίδια την αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργία του με βάση τους όρους και τους κανόνες της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

 

Αδιανόητες ελλείψεις και προβλήματα

Ο Κώστας Τζαβάρας παρέθεσε τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν το λιμάνι, αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την πλήρη χωροθέτηση του τουριστικού λιμένα Κατακόλου, δεν εξασφαλίζεται η αποκομιδή των απορριμμάτων και η καθαριότητα του χώρου, δεν υπάρχει ο κατάλληλος ηλεκτροφωτισμός, οι παροχές νερού και ρεύματος στο λιμάνι λειτουργούν χωρίς μετρητές, με ζημιογόνες συνέπειες για τα οικονομικά του φορέα, ενώ δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου για την ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση (Ο.Χ.Ε.) που γίνεται στη χερσαία ζώνη του λιμανιού (α. 18 Ν. 2971/2001).

Επίσης, με ευθύνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Κώδικα για την Ασφάλεια των Πλοίων & των Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS), καθώς δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, δεν υπάρχει πλέον υπεύθυνος ασφαλείας λιμενικών εγκαταστάσεων κ.ά. (N. 3622/2007), ελλείψεις αδιανόητες για λιμάνι που αποτελεί κόμβο διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Επιπλέον, το λιμάνι δεν διαθέτει σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, με συνέπεια να είναι διαρκώς έκθετο στην επιβολή προστίμων από το Λιμεναρχείο, να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα  αγκυροβολημένα κρουαζιερόπλοια και να θέτει σε διαρκή κίνδυνο την περιβαλλοντική ισορροπία του Ιονίου. Εκτός αυτού, δεν έχει μέχρι σήμερα ληφθεί πιστοποιητικό «ISΟ» για την εκφόρτωση χύδην φορτίων, με συνέπεια να προκαλούνται δυσκολίες στα εμπορικά πλοία που μεταφέρουν τέτοια φορτία, όπως συνέβη τον περασμένο Ιούνιο, όπου τελικά χρειάστηκε να παρέμβει το Λιμεναρχείο Κατακόλου δίνοντας άδεια κατ’ εξαίρεση.

Παράλληλα, ο Κώστας Τζαβάρας στηλίτευσε το γεγονός ότι, ενώ δεν υπάρχει αδειοδοτημένος τουριστικός  λιμένας, παρέχονται στη μαρίνα του λιμανιού τουριστικές υπηρεσίες παράνομα, ήτοι με πειρατικό τρόπο, καθώς και το ότι δεν υπάρχει σύμβαση με ανάδοχο για την παραλαβή των πετρελαιοειδών αποβλήτων, στέρεων και υγρών, ούτε αντιρρυπαντικός εξοπλισμός, για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που δημιουργηθεί πετρελαιοκηλίδα στο λιμάνι.

Όσον αφορά το κτίριο του Λιμεναρχείου, τόνισε πως έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο και ότι δεν διαθέτει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, ούτε και ανελκυστήρα για την εξυπηρέτηση μεγάλης ηλικίας ατόμων, υπογραμμίζοντας ότι η συντήρηση και η ευπρέπεια των λιμεναρχείων ανήκει στα Λιμενικά Ταμεία (β.δ. 19/1939).

Ο Ηλείος βουλευτής αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας την ανυπαρξία υποδομών και μέσων για τη διαχείριση προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από την πλευρά του Ιονίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έκρυθμες καταστάσεις, όπως συνέβη πρόσφατα με τους 76 μετανάστες που φιλοξενήθηκαν στο λιμάνι και αναχώρησαν για την Αθήνα με ίδια μέσα, χωρίς προηγουμένως να ελεγχθούν για Covid-19.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει εκκαθάριση καταγγελιών για κακοδιαχείριση, οι οποίες έχουν υποβληθεί κατά το παρελθόν και έχουν διαπιστωθεί με πρόσφατο διαχειριστικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να πλανάται σε όλη την περιοχή οσμή σκανδάλων που έχει καταρρακώσει το κύρος και την καλή φήμη που οφείλει να έχει ο φορέας διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης ενός εθνικής σημασίας και διεθνούς ενδιαφέροντος λιμανιού όπως είναι το Κατάκολο.

«Οποιαδήποτε παράταση του σημερινού καθεστώτος διαχείρισης και εκμετάλλευσης του λιμανιού του Κατακόλου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου ισοδυναμεί με αχρήστευση του αναπτυξιακού δυναμισμού ενός εθνικής σημασίας λιμανιού με διεθνές ενδιαφέρον, από το οποίο δικαιολογημένα η οικονομία της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Πελοποννήσου περιμένει στο άμεσο μέλλον σημαντικά οφέλη. Ζήτησα από τον υπουργό να μεριμνήσει για την επίλυση όλων των προβλημάτων, να χαρακτηρίσει το Κατάκολο «Λιμένα Διεθνούς Ενδιαφέροντος» και είτε να ιδρύσει Οργανισμό Λιμένος Κατακόλου, στα πρότυπα του Ν. 2932/2001, είτε να το μετατρέψει σε Ανώνυμη Εταιρεία, προκειμένου να μπει σε τροχιά ομαλής λειτουργίας και βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε.

 

 

Σταμάτησαν τα έργα στην Πατρών – Πύργου και συνεχίζουν την κοροϊδία

Άλλη μία σύσκεψη του Υπουργού Υποδομών με τους κυβερνητικούς βουλευτές, άλλη μία παράσταση στο θέατρο που παίζουν όλοι μαζί εδώ και 14 μήνες σε βάρος του κόσμου της Ηλείας και όλης της Δυτικής Ελλάδας.

Από την ανάληψη των καθηκόντων τους, τον Ιούλιο του 2019, δήλωσαν ανοιχτά την πρόθεσή τους να σταματήσουν την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρας - Πύργου, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο του 2019 με την υπογραφή των 5 συμβάσεων. Αντί, όμως, να υπογράψουν τις υπόλοιπες 2 συμβάσεις με τους δεύτερους μειοδότες και την 8η σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αυτοί είχαν άλλα σχέδια! Ήθελαν με κάθε τρόπο να σταματήσουν οι εργασίες. Δεν τους ήταν καθόλου ευχάριστο ότι το πολύπαθο αυτό έργο που «σχεδιαζόταν» επί δεκαετίες, άρχισε τελικά να κατασκευάζεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την αναγκαία χρηματοδότηση ύψους 293 εκ. ευρώ.

Εκτελώντας το προσχεδιασμένο έγκλημά τους, τον περασμένο Μάρτιο – εν μέσω της πανδημίας! - διέλυσαν τις 5 υπογεγραμμένες συμβάσεις και σταμάτησαν την κατασκευή του έργου!

Τώρα παριστάνουν ότι συζητούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τους επιτρέψει να δώσουν το έργο στους εθνικούς εργολάβους της Ολυμπίας οδού. Σε αυτούς, δηλαδή, που είχαν αναλάβει στο παρελθόν να κατασκευάσουν τον αυτοκινητόδρομο αλλά το 2013 τον εγκατέλειψαν ως ασύμφορο! Η κυβέρνηση μάλιστα θέλει να τους δώσει το έργο όχι με διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση! Έχουν μια αλλεργία οι δεξιοί στους διαγωνισμούς, στις ανοιχτές διαδικασίες, στη διαφάνεια. Προτιμούν να κάνουν τις «δουλειές» τους αλλιώς!

Τα πράγματα είναι σαφή. Σύμφωνα με τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί, το έργο θα ολοκληρωνόταν τον Νοέμβριο του 2022. Τώρα όλα παραπέμπονται στο άγνωστο μέλλον. Ο λόγος ανήκει πλέον στους πολίτες και στους θεσμικούς φορείς, ιδιαίτερα στους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Ας μην αφήσουμε να πάει χαμένο το ηχηρό μήνυμα της μεγάλης συγκέντρωσης στο Βουπράσιο τον περασμένο Φεβρουάριο. Ας μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί η κοροϊδία των τελευταίων 14 μηνών.

Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας

Πύργος - Σύλληψη για απόπειρα κλοπής

Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, στον Πύργο, από αστυνομικούς της ομάδας
ΔΙΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι
εισήλθε σε οικία ηλικιωμένου ημεδαπού άνδρα, με σκοπό την κλοπή, χωρίς
ωστόσο να ολοκληρώσει την πράξη του, καθώς έγινε αντιληπτός από τον
παθόντα.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.