189 New Articles

Μ. Μπαλαούρας: Ο Μανώλης Γλέζος ξανά στο απόσπασμα Μικρότητα και μνησικακία Δήμου Νάξου*

Του Μάκη Μπαλαούρα

 

Για τη ζωή και τη προσφορά του Μανώλη Γλέζουέχουν γραφτεί (και θα γράφονται) τόμοι βιβλίων.Υπήρξε παγκόσμιο σύμβολο, αντίστασηςστον φασισμό, για ελευθερία και δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και άμεση δημοκρατία.

Ο Στρατηγός Ντε Γκολ, υπερβαίνοντας πολιτικές αγκυλώσεις,τον αποκάλεσε "πρώτο Ευρωπαίο παρτιζάνο". Χιλιάδες διανοούμενοι και καλλιτέχνες συστρατεύτηκαν στο πλευρό του στις κατά καιρούς διώξεις του, όπως ο Πικάσο, οΚαμί,ο Σαρτρ. Η πρώτη καταδίκη του ήταν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Ελλάδας, το 1941, όταν οι 19χρονοι τότε Μανώλης Γλέζοςκαι ΛάκηςΣάντας, καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή ξεφτίλισαν τους Ναζί κατεβάζοντας τη σβάστικα από την Ακρόπολη.

Στη μετεμφυλιακή περίοδο, και στη δικτατορία που την ακολούθησε, καταδικάστηκε πάμπολλες φορές, παρά το γεγονός ότι τον στήριζε ο ελληνικός λαός εκλέγοντας τον συνεχώς Βουλευτή.

Παρά, τα 16 χρόνια φυλάκισης, τρεις θανατικές καταδίκες, βασανιστήρια και εξορία, απόπειρες δολοφονίας,η παρουσία του Γλέζου ως υπερασπιστή θεμελιωδών ιδεώνγια την Ελλάδα και την οικουμένη,παρέμεινε αδιάλειπτη.

Ακούραστος αγωνιστής, επίμονος, στους στόχους που έβαζε, ζωηρός και μαχητικόςμέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του, όπως είπαν όσοι τον έβλεπαν τότε, με κεντρική του απαίτηση  στις πολεμικές αποζημιώσειςτης Γερμανίαςπρος την Ελλάδα, καθήκον στο οποίο είχε αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του.

 

Η προσφορά του στη γλώσσα, στη προστασία της φύσης, στον τόπο του

Οι αναιδείςκαι μικρόνοες του Δημοτικού Συμβουλίου της Νάξου απέρριψαν πρόταση του λυκειάρχη Χατζηπέτρουγια προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο Λύκειο Νάξου, όπως είχεκαταθέσειοπρώην Βουλευτής Κυκλάδων,πρώην υπουργός Παιδείας στηΚυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου Ν.Λεβογιάννης.

Οι μνησίκακοι και φοβισμένοι της πλειοψηφίας του  ΔΣ του Δήμου Νάξου, με πρώτο τον Δήμαρχο, ανέφεραν: «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως η μεταπολεμική ιστορία του Γλέζου ήταν σ’ έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και αποτέλεσε το έμβλημά του».  «Θέλει χρόνο προκειμένου να ωριμάσει το θέμα της προσωνυμίας. Η παιδεία πρέπει να ενώνει όχι να χωρίζει», «σήμερα δεν είναι η μέρα των κομμουνιστών». Η «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»ψήφισε επίσης αρνητικά,γιατί όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ο Γλέζος δεν ήταν σε όλη του τη ζωή κομμουνιστής. Γελοιότητες μνησικακίας: Οι μεν ότι ήταν ως κομμουνιστής μίασμα, ο δε άλλος ότι ήταν κομμουνιστής με ολίγην…

Για να μαθαίνουν οι κακεντρεχείς και οι (ηθελημένα) ανιστόρητοι ο Γλέζοςπέραν της παγκόσμιας αναγνώρισης του ωςσυμβόλου ελευθερίας και δημοκρατίας, εγκατέλειψε τη κεντρική πολιτική σκηνή-μια πράξη μεγαλείου- και έγινε τη δεκαετία του 80,δήμαρχος Απειράνθου, αγωνιζόμενος για την πραγματική εξουσία των πολιτώνστην αυτοδιοίκηση και όχι την «ετεροδιοίκηση», όπως την έλεγε..

Πέραν ότι υπήρξε δημοσιογράφος-διευθυντής της προδικτατορικής Αυγής, στα χρόνια της Δικτατορίας ίδρυσε τονεκδοτικό οίκο και το βιβλιοπωλείο «Βέγας» στην Ιπποκράτους.

Ιδού ορισμένα έργα του για τα γράμματα, τον τόπο του και τη γλώσσα:

  • Η ιστορία του βιβλίου
  • Το φαινόμενο της Αλλοτρίωσης στη Γλώσσα
  • Η συνείδηση της πετραίας γης
  • ‘Υδωρ, αύρα, νερά
  • Άνθρωπος και η Φύση
  • ΝέκυαιΩδαί (ποιήματα εμπνευσμένα στους νεκρούς συναγωνιστές του)
  • Στα Κυκλαδονήσια η αίσθηση στο φως
  • Ακρωνύμια

Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2008.

Η ομιλία- μαρτυρία του στην ανακήρυξη του είναι συγκλονιστική:

«..Οι έρευνές μου για την Ελληνική Γλώσσα συνεχίστηκαν κι έφτασαν σε εύρος και βάθος κατά την διάρκεια των φυλακίσεων μου, όταν με απομόνωσαν εντελώς...

Μέσα στο σκοτάδι ανάπλαθα στο νου μου παραστάσεις του έξω κόσμου. Έφερνα, μέσα στο σκοτεινό κελί μου, το φως του ήλιου, τα χρώματα της θάλασσας, τα σπίτια του χωριού μου, πρισματικές σταγόνες φως να μαρμαίρουν αγάπη κι αλήθεια. Αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ χωρίς τις λέξεις.. Μπορούσα να σκεφτώ για το παρελθόν, για το παρόν, για το μέλλον μόνο με λέξεις…»

 

Εκδικητικότητα των αρμών της εξουσίας τους

Η μεγάλη ιστορική απρέπεια που διέπραξε η Δεξιά της Νάξου, δυστυχώς, δεν είναι μοναδική. Σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα, δρόμοι,πλατείες, αγάλματα, ιδρύματα,νοσοκομεία, αεροδρόμια, ακόμα και λιμάνια, δηλαδή όλος ο δημόσιος χώρος,τον θεωρούν ιδιοκτησία τους.Ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη,Φλώρινα, Καστοριά,Γιαννιτσά) «κοσμούν» (ή «κοσμούσαν», μετά από αντιδράσεις δημοκρατικών πολιτών) ονόματα δωσίλογων επί κατοχής που διχάζουν την ελληνική κοινωνία. Και προφανώς δε διχάζει ο Μανώλης Γλέζος, που όπως είπε ο δήμαρχος ψευδώς και υπούλως επικαλούμενος,δήθεν, το δημόσιο συμφέρον«πρέπει να είμαστε ενωτικοί, η κοινωνία έχει διχαστεί». Για τον άνθρωπο που πήγαινε στα σχολεία μιλώντας στους νέους ανθρώπουςγια ιστορία, πολιτισμό, το γεωφυσικό τους πλούτο και«διδάσκων τούς λαούς πως οι δούλοι γίνονται Ελεύθεροι»…

Και να ξέρουν ότι θα έλθει η στιγμή που η ιστορία του Γλέζου θα διδάσκεται στα σχολεία. Για αυτόν, που ξεπέρασε τα ανθρώπινα μέτρα, τον larger-than-life.

Ας προσέξουν/με καλά ΟΛΟΙ τα λόγια του:«Κι όταν πεθάνω θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Μη νομίζετε ότι θα γλυτώσετε από μένα ποτέ».

*Από την Εφ. Συντακτών

Υπογράφτηκε η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα και την οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού

Τη σύμβαση μελέτης του έργου «Αντιπλημμυρικά έργα και οριοθέτηση ποταμού Αλφειού Ν. Ηλείας από τέλος οριοθέτησης (Χ.Θ. 10+564) έως τη γέφυρα Άσπρα Σπίτια (περί τη Χ.Θ. 25+500)», προϋπολογισμού 555.484,05 ευρώ, υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, με τον ανάδοχο του έργου.

Το αντικείμενο της μελέτης αφορά στην εκπόνηση των αναγκαίων ερευνών και μελετών για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και την οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού από τέλος οριοθέτησης (Χ.Θ. 10+564) έως τη γέφυρα Άσπρα Σπίτια και τις εκβολές του Ερυμάνθου της Π.Ε. Ηλείας.

Σκοπός της μελέτης είναι η αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων, η εξασφάλιση επαρκούς διατομής, η οριοθέτηση του ποταμού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η διευθέτηση του με επένδυση ή μη των εξεταζόμενων διατομών του, σε μήκος 17 χλμ. περίπου, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία του ευρύτερου οικοσυστήματος και η αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων και οικισμών, ειδικά στις θέσεις Βρυτάδα, Πεύκα, Καμίνια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Παπαδούς και της εκβολής στον Αλφειό του ποταμού Ερυμάνθου.

Επίσης στο φυσικό αντικείμενο της μελέτης προβλέπεται η προστασία του ευρύτερου οικοσυστήματος και η ανάσχεση των πλημμυρικών κινδύνων προς τις καλλιέργειες, τις αγροτικές οδούς και τους οικισμούς εκατέρωθεν του ποταμού. Ταυτόχρονα η μελέτη θα πρέπει να εξετάσει και άλλους παράγοντες που επιβαρύνουν τον ποταμό, όπως περιβαλλοντικές πιέσεις που ασκούνται, καταπατήσεις, αμμοχαλικοληψίες κλπ, και να προτείνει συμπληρωματικές τεχνικές μελέτες για την μελλοντική  αντιρρύπανση και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αλφειού.

«Η προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος, αλλά και η αντιπλημμυρική θωράκιση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, αποτελεί ένα έργο μείζονος σημασίας, το οποίο θέλουμε να προχωρήσει με τους γρηγορότερους ρυθμούς» τόνισε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, μετά την υπογραφή της σύμβασης

 

ΕΛΜΕ Ηλείας - Παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας την Πέμπτη 06/08/2020 στις 9:30 πμ. με κύριο θέμα τις υπηρεσιακές μεταβολές. Ταυτόχρονα θα εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην υλοποίηση της πρότασης του Διευθυντή Β/βάθμιας για τα ολιγομελή τμήματα και τον ορισμό προσωρινών Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Παιδείας.

 

 

ΠΥΡΓΟΣ 05/08/2020

Επίσκεψη της Έφης Γεωργοπούλου - Σαλτάρη στα έργα, στον Καϊάφα

Επίσκεψη πραγματοποίησε χθες, 4-8-2020, η πρώην βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη μαζί με το Δήμαρχο Ζαχάρως κ. Αλεξανδρόπουλο στην περιοχή του Καϊάφα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να  ενημερωθούν για τα έργα που εκτελούνται στο νησάκι της Αγ. Αικατερίνης. Παρόντες στην επίσκεψη στον τόπο της εξέλιξης των έργων ήταν και ο Διευθυντής  των Ιαματικών Λουτρών Καϊάφα,  κ. Νίκος  Λευκαδίτης  καθώς  και ο υπεύθυνος της εργολαβίας του υποέργου που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας κ. Μυλωνάς. Παρ’ όλο ότι υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας  τώρα οι εργασίες προχωρούν κανονικά σε ό,τι σχετίζεται με την στερέωση του εδάφους της γέφυρας που οδηγεί στο νησί και τα  βοηθητικά  κτίρια για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών  κοντά στην εκκλησία. Θα ακολουθήσουν οι αποκαταστάσεις της οδού πρόσβασης και η  βελτίωση του κόμβου εισόδου, της παραλίμνιας οδού και των οδών μέσα στο νησί, των πλωτών προβλητών, η κατασκευή πεζογέφυρας στο δίαυλο μεταξύ λίμνης και παραλίας. Επίσης προβλέπονται εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, πυρόσβεσης, αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων κλπ. Έμφαση έχει δοθεί και σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος την δημιουργία ενός πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού με τη λειτουργία περιπτέρου ενημέρωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι έργα που εκτελούνται και αυτά που πρόκειται να εκτελεστούν συνολικά έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ  2014-2020 για την ακρίβεια στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας) του Υπουργείου Οικονομίας.

Μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης, αλλεπάλληλων ατελέσφορων μελετών, χαμένων προγραμμάτων ας δουν οι συμπολίτες μας, οι θεσμικοί παράγοντες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νομού μας ότι οι δεσμεύσεις μας για έναρξη των έργων αποκατάστασης προχωρούν κανονικά.

Αμαλιάδα - Σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του
Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας
ημεδαπός άνδρας,  διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του,
σε περιοχή της Αμαλιάδας, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία με
ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (9,6) γραμμαρίων.
 

Προβληματισμός για το πώς κόλλησαν - Συναγερμός στην Ηλεία: Θετικοί στον κοροναϊό εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ σε δομή προσφύγων

Συναγερμός σήμανε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μυρσίνη Ηλείας, καθώς τρία στελέχη του ΕΟΔΥ βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό.

Πηγή, περισσότερα στα https://www.tanea.gr/2020/08/05/greece/synagermos-stin-ileia-thetikoi-ston-koronaio-ergazomenoi-tou-eody-se-domi-prosfygon/

Διονύσης Καλαματιανός: 19 στις 20 επιχειρήσεις αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις επιχειρήσεις η διαδικασία έγκρισης, απόρριψης ή μη επεξεργασίας των αιτήσεων στο Εγγυοδοτικό Ταμείο και το ΤΕΠΙΧ 2.

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός από τη βήμα της Βουλής δήλωσε ότι 1.829 επιχειρήσεις έλαβαν δάνεια 1 δισεκατομμυρίου ευρώ με εγγύηση Δημοσίου 80% από το Εγγυοδοτικό Ταμείο της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ από τα μέσα ενημέρωσης πληροφορηθήκαμε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχαν ήδη υποβληθεί σχεδόν 80.000 αιτήσεις. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ 2) έχει εκταμιεύσει δάνεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων σε 9.464 επιχειρήσεις, όταν οι καταγεγραμμένες αιτήσεις  για ένταξη στο ΤΕΠΙΧ 2 ξεπέρασαν τις 110.000.

Στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου κατεγράφη ένας μεγάλος αριθμός δηλώσεων και καταγγελιών από το σύνολο των παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων, μεμονωμένων επιχειρήσεων και λοιπών παραγόντων ή εκπροσώπων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σχετικά με τους αποκλεισμούς από τη χρηματοδότηση, πάρα τις εγγυήσεις του Δημοσίου στο Εγγυοδοτικό Ταμείο και πάρα τις προϋποθέσεις που έθεσε το Δημόσιο στο ΤΕΠΙΧ 2.

Από αυτά τα στοιχεία δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα:

- γιατί μόλις 1.829 επιχειρήσεις έλαβαν έγκριση για δάνεια 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που μοχλεύονται σε 3,6 δις ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 2 εκατομμύρια δάνειο ανά δικαιούχο από το Εγγυοδοτικό Ταμείο;

- γιατί μόλις 9.424 επιχειρήσεις έλαβαν έγκριση για δάνεια 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που μοχλεύονται σε 2 δις ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 212.000 ευρώ δάνειο ανά δικαιούχο από το ΤΕΠΙΧ 2;

Στα εύλογα αυτά ερωτήματα που απασχολούν έντονα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ζητάμε απαντήσεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταθέσαμε σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, καλώντας τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να μας απαντήσει, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα στοιχεία:

  • Με ποια κριτήρια έγινε αποδεκτή μόνο 1 στις 42 αιτήσεις στο Εγγυοδοτικό Ταμείο και εγκρίθηκαν δάνεια 2 εκατομμυρίων ευρώ ανά επιχείρηση; Ποιος είναι ο τελικός αριθμός αιτήσεων στο Εγγυοδοτικό Ταμείο και το ΤΕΠΙΧ 2;
  • Γιατί δεν δημοσιοποιούνται μηνιαία στατιστικά στοιχεία εγκεκριμένων και απορριφθέντων ή μη επεξεργασμένων αιτήσεων στο Εγγυοδοτικό Ταμείο και το ΤΕΠΙΧ 2;
  • Με ποιον σχεδιασμό κατευθύνει πόρους άνω των 5,6 δις (3,6 μοχλευμένα δις του Εγγυοδοτικού Ταμείου και 2 μοχλευμένα δις του ΤΕΠΙΧ 2) μόλις σε 11 χιλιάδες επιχειρήσεις, όταν τέθηκαν σε αναστολή 205.000 επιχειρήσεις και το σύνολο των Επιχειρήσεων της Ελληνικής Οικονομίας παρουσίασε πτώση τζίρου 32% (ΕΛΣΤΑΤ, 18/6/20) τον Απρίλιο του 2020;

Τη στιγμή που η αγορά στενάζει, που η ρευστότητα είναι είδος «πολυτελείας» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που οι παραγωγικοί κλάδοι και ο τουρισμός υπολειτουργούν, η κυβέρνηση επιλέγει να χρηματοδοτεί ελάχιστους, αντί να στηρίξει με «ζεστό» χρήμα την επιχειρηματικότητα, ώστε να θέσει ανάχωμα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Επιπλέον, δεν έχει δώσει στο φως της δημοσιότητας όλα εκείνα τα απαιτούμενα στοιχεία από τα οποία θα εξάγουμε συμπεράσματα και θα ελέγξουμε τη δικαιοσύνη και την ορθότητα αυτής της διαδικασίας.

Πραγματικά, είναι λυπηρό αλλά και εξοργιστικό συνάμα στα δύο προγράμματα να έχει γίνει αποδεκτή μόλις 1 στις 20 αιτήσεις, ενώ παράλληλα ακούγονται φωνές και υπάρχουν καταγγελίες για «γκρίζες» διαδικασίες και παρεμβάσεις στην επιλογή των δικαιούχων.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες εξηγήσεις, με τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι για μια φορά ακόμη έκθετη στα μάτια της κοινής γνώμης και υπόλογη για  σκοτεινές και άδικες μεθοδεύσεις.

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.