189 New Articles

Δήμος Ήλιδας: «Η Λαϊκή Αγορά Αμαλιάδας θα λειτουργήσει Σάββατο 25 Απριλίου μόνο για πρωτογενή διατροφικά προϊόντα»

Ο Δήμος Ήλιδας ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό πως, η Λαϊκή Αγορά Αμαλιάδας θα λειτουργήσει το Σάββατο 25 Απριλίου, μόνο για πρωτογενή διατροφικά προϊόντα.

Οι πωλητές και οι καταναλωτές θα πρέπει να ακολουθήσουν τα μέτρα που έχουν οριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία και η λαϊκή αγορά θα λειτουργήσει με περιορισμένη παρουσία πωλητών. Έτσι θα πρέπει  να εφαρμόσουν τα εξής:

  1. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.
  2. όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης,
  3. κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα,
  4. οι καταναλωτές να μην συνωστίζονται στους πάγκους και τους διαδρόμους της Λαϊκής Αγοράς και να διατηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ τους.

Ο Δήμος Ήλιδας καλεί τους πωλητές και καταναλωτές να εφαρμόσουν τις παραπάνω οδηγίες, να λάβουν όλες τις προφυλάξεις προσωπικής Υγιεινής και κυρίως να αποφεύγονται οι συνωστισμοί για τη δική τους προστασία, την προστασία των οικογενειών τους και του κοινωνικού συνόλου.

 

ΕΛ.ΑΣ. - Σύλληψη για διακίνηση ναρκωτικών, στην περιοχή της Κυλλήνης

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, σε περιοχή της Κυλλήνης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας 32χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση  ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών  οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του δράστη, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:

  • (29,7) γραμμάρια κάνναβης,
  • μικροποσότητα ηρωίνης,
  • επτά ναρκωτικά δισκία
  • δυο λειτουργικές ηλεκτρονικές ζυγαριές
  • και δυο κινητά τηλέφωνα.

Σε σωματικό έλεγχο που ενήργησαν  οι αστυνομικοί στον δράστη, βρήκαν στην κατοχή του και κατέσχεσαν μία συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης, καθώς και το χρηματικό ποσό των (40) ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας - Υποκρισία και επικοινωνιακή διαχείριση από το Υπουργείο Παιδείας

Ενώ η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων συνεχίζεται, η διαχείριση της «εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης», όπως πραγματοποιείται με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα, που εντέχνως αποκρύπτονται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Αντίθετα, προβάλλονται σκηνοθετημένες τηλεδιασκέψεις «εικονικών τάξεων» μακριά από την πραγματικότητα που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους. Μοναδική έγνοια της κ. Κεραμέως είναι «να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε»!

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με τους μαθητές και τις οικογένειές τους, με στόχο κυρίως την ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών αλλά και τη διατήρηση της επαφής με τη μαθησιακή διαδικασία, δεν βρήκαν ουσιαστική στήριξη ούτε από το Υπουργείο Παιδείας ούτε από το άφαντο ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής). Η Υπουργός Παιδείας αξιοποίησε τη συλλογική αυτή προσπάθεια για επικοινωνιακούς λόγους, αγνοώντας τους εκπαιδευτικούς φορείς και κυρίως την ανάγκη στήριξης του συνόλου της μαθητικής κοινότητας. Αντί αυτού, δημοσιοποιεί παραπλανητικά στοιχεία συμμετοχής, αποφεύγοντας να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα: Πόσοι μαθητές είναι εκτός της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης»; Πώς θα ενταχθούν οι μαθητές που δεν διαθέτουν τα τεχνικά μέσα;

Όσο κι αν το Υπουργείο Παιδείας αποκρύπτει την πραγματική εικόνα, η αλήθεια είναι ότι μεγάλος αριθμός μαθητών έχει πρακτικά αποκλειστεί από την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» λόγω έλλειψης εξοπλισμού ή σύνδεσης internet στο σπίτι τους και ένας εξίσου μεγάλος αριθμός δεν συμμετέχει ουσιαστικά στις περίφημες πλατφόρμες σύγχρονης ή ασύγχρονης εκπαίδευσης. Η δε προσπάθεια του Υπουργείου να διαχειριστεί επικοινωνιακά την ανάγκη χιλιάδων οικογενειών που στερούνται τεχνικό εξοπλισμό κατέληξε σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο. Παρά τις βαρύγδουπες αρχικές δηλώσεις για χορήγηση υπολογιστών στους μαθητές, τελικά κανένας μαθητής δεν θα λάβει εξοπλισμό, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο σπαταλά σκανδαλωδώς εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για προπαγάνδα με διαφημιστικές αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις. Η επιμονή του Υπουργείου να συνεχιστεί η διαδικασία αγνοώντας τους μαθητές φτωχών οικογενειών, αποκαλύπτει τη βαθιά νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οξύνει τις ταξικές ανισότητες και οδηγεί στο περιθώριο τις φτωχότερες οικογένειες.

Και ενώ τα προβλήματα καθημερινά εντείνονται, το Υπουργείο διαμηνύει ότι στόχος είναι να γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις κοντά στις αρχικές τους ημερομηνίες, αδιαφορώντας για τους μαθητές που είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από την εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, εκμεταλλεύονται τις δύσκολες συνθήκες για να νομοθετήσουν την αυστηροποίηση των όρων πρόσβασης στα ΑΕΙ, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, τη μετατροπή των Λυκείων σε σκληρά εξεταστικά κέντρα. Επαναφέρουν στα σχολεία το κλίμα φόβου και ανασφάλειας των εκπαιδευτικών που ζήσαμε όλοι το διάστημα 2012-2014. Η κυβέρνηση δείχνει το πραγματικό ταξικό της πρόσωπο καταθέτοντας ένα ακραία νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο την ώρα που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και οι συναθροίσεις απαγορεύονται και χωρίς καμιά επικοινωνία με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ούτε καν «εξ αποστάσεως»!

Η πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί, επιβάλλει άμεσες ενέργειες για τη στήριξη του έργου του δημόσιου σχολείου: 

  • Δωρεάν πρόσβαση για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα δημόσια εκπαιδευτικά δίκτυα σε συνδυασμό με δωρεάν διάθεση τεχνολογικού εξοπλισμού (υπολογιστές, tablets). Ουσιαστική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.
  • Ακύρωση των ενδοσχολικών εξετάσεων και αξιοποίηση του όποιου χρόνου υπάρξει για διδακτικό έργο. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε σημαντικά τον εξεταστικό φόρτο σε Γυμνάσια και Λύκεια.
  • Επαναφορά της προοπτικής της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ και σε δημόσιες δομές μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το νομοθετημένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που κατάργησε η ΝΔ, καθιέρωνε τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε ορισμένες σχολές με βάση το απολυτήριο και δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την προοπτική της ελεύθερης πρόσβασης σε βάθος χρόνου.

Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν μας ταιριάζει η επιβολή σιωπητηρίου. Η κοινωνία έχει κουραστεί από τους μονολόγους της Υπουργού Παιδείας στα ΜΜΕ. Οφείλει η κυβέρνηση να ακούσει επιτέλους την εκπαιδευτική κοινότητα και να καλύψει τις ανάγκες όλων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους κι ας αφήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια που μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν.

ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Τμήμα Παιδείας

 

Πρόσκληση σύγκλησης Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Πηνειού

Καλείσθε να προσέλθετε στη δημόσια τακτική  συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πηνειού που θα διεξαχθεί   την 27η  του μηνός Απριλίου  έτους 2020 ημέρα Δευτέρα  και ώρα 07:00 μ.μ.   στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαστούνης   για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α' 87).

 

  1. Έγκριση 1ου πρακτικού διαδικασίας ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών Δήμου Πηνειού και ΝΠΔΔ έτους 2020.
  2. Έγκριση 2ου Α.Π.Ε. του έργου «Ανάπλαση
    Δημοτικών οδών Αγ. Χαραλάμπους, Μακεδονίας και παρόδου Αρχαίας Ήλιδας».
  3. Έγκριση 3ου Α.Π.Ε. του έργου «Αγροτική Οδοποιία Δήμου Πηνειού»
  4. Λήψη απόφασης για αναστολή εκτέλεσης εργασιών του έργου «Ανάπλαση περιοχής Αγγινάρας Δ.Κ. Γαστούνης»
  5. Λήψη απόφασης για αναστολή εκτέλεσης εργασιών του έργου «Ανάπλαση περιοχών Οικισμού Βρανά».
  6. Λήψη απόφασης για αναστολή εκτέλεσης εργασιών του έργου «Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Καβασίλων»
  7. Λήψη απόφασης για αναστολή εκτέλεσης εργασιών του έργου «Αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου Δ.Κ. Γαστούνης Δήμου Πηνειού
  8. Λήψη απόφασης για αναστολή εκτέλεσης εργασιών του έργου Αγροτική οδοποιία ΤΚ Καβασίλων και Καρδιακαυτίου Δήμου Πηνειού.
  9. Εισήγηση για αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων, εξόδων του Δήμου έτους 2020.
  10. Λήψη απόφασης για αποδοχή δωρεάς παραχώρησης αγροτεμαχίου εμβαδού 314 τ.μ. από τον κ. Γεώργιο Κολοκατίνη στην Κοινότητα Λευκοχωρίου για ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης
  11. Αποδοχή δωρεάς βιβλίου από τον Δήμο Βύρωνα με τίτλο « Ρινόκερος και Φοίνικας»

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής  

 

 

Ανδρέας Σπ. Μαρίνος

Δήμαρχος Πηνειού


 

 

 

 
   

 

 

 

 

 

 

α/α

ΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑ

 

1

ΚΟΛΟΚΑΤΙΝΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ           ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

2

ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ               ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

3

ΜΠΡΑΤΗΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ

4

ΒΡΥΩΝΗ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ

5

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

6

ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

α/α

ΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑ

 

 

 

1

ΒΥΤΑΝΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   1ος  Αναπληρωματικός της παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

 

 

 

2

ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   1ος  Αναπληρωματικός της παράταξης «ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»

3

ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΕΙΝΗ-ΔΙΟΝΥΣΙΑ      2ος    Αναπληρωματικός  της παράταξης «ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»

 

 

 

       

 

     

 

Αναβάθμιση του δρόμου «Πύργος – Καλό Νερό» με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι η βελτίωση της ασφάλειας του εθνικού δρόμου «Πύργος – Καλό Νερό», ένα έργο που  φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περνά στο στάδιο της υλοποίησης, με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.

Για δεκαετίες, ο συγκεκριμένος δρόμος γινόταν αντικείμενο πλειοδοσίας με εξαγγελίες χωρίς υπόβαθρο, για δήθεν μετατροπή του σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Κάθε φορά, όμως, ο ενθουσιασμός ξεφούσκωνε σε σύντομο διάστημα, επιστρατεύονταν προφάσεις, μέχρι που οδηγούνταν στις καλένδες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σχέδιο και στρατηγική, θέλοντας πραγματικά να λύσει το θέμα, μελέτησε τα εμπόδια (τεχνικά, περιβαλλοντικά κ.α.) και προχώρησε στη βέλτιστη δυνατή προσωρινή λύση για την άρση της επικινδυνότητας του δρόμου «Πύργος- Καλό Νερό». Σε συνεργασία με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, πραγματοποίησε:

  • το σχεδιασμό του έργου,
  • την έγκριση δέσμευσης της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τον Ιανουάριο του 2019,
  • τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης
  • την αποστολή για δημοσίευση της διακήρυξης στην εφημερίδα της Ε.Ε.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με χρηματοδότηση που προερχόταν από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από τη ΣΑΕ 071. Πρόκειται για ένα διαπεριφερειακό έργο μήκους 54χλμ., που περιλαμβάνει εργασίες τόσο στο Νομό Ηλείας όσο και στο Νομό Μεσσηνίας, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα δύο χρόνια.

Οι εργασίες αφορούν κυρίως σε επεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σημειακά σε τριάντα επιλεγμένες θέσεις που χαρακτηρίζονται ως θέσεις «Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας – ΜΟΑ» (23 στην Ηλεία και 7 στη Μεσσηνία) και αφορούν κυρίως σε αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού της οδού, όπως: επαναδιαγράμμιση, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, γραμμική οριοσήμανση, στηθαία ασφαλείας, κ.λπ. Επίσης, προβλέπεται καθαρισμός – μόρφωση υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου, καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας κ.λπ, συμπλήρωση – ανακατασκευή της υποδομής, με κατασκευή αντιολισθητικού τάπητα σε όλο του το μήκος καθώς και εργασίες στη Γέφυρα Αλφειού και στη Γέφυρα της Νέδας. Προβλέπονται ακόμη εργασίες ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους κόμβους και εγκατάστασης στηθαίων ασφαλείας.

Είναι πλήρως κατανοητό ότι η βελτίωση του δρόμου, εκτός από την ασφάλεια των πολιτών που θα τoν χρησιμοποιούν, θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη ενός σημαντικού τμήματος της Ηλείας, το οποίο για χρόνια παραμένει σε υστέρηση, καθώς δεν διαθέτει βασικές υποδομές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η υλοποίηση του συγκεκριμένου, απαραίτητου έργου, δεν πρέπει να αναστείλει το σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, που θα συνδέει τον Πύργο με τη Μεσσηνία και την Αρκαδία και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και παρέλαβε το 2015 τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, κατάφερε να δρομολογήσει και να υλοποιήσει αναπτυξιακά έργα υποδομών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι στιγμής έχει να επιδείξει κυρίως ακυρώσεις και αναστολές υλοποιούμενων έργων. Τρανό παράδειγμα για την Ηλεία μας είναι ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου, για τον οποίο ο Υπουργός Υποδομών δεν έχει δώσει έως και σήμερα πειστικές απαντήσεις για ποιο λόγο ακύρωσε ένα έργο που κατασκευαζόταν, ενώ δεν έχει ούτε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εναλλακτική λύση.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση προς τον Ελληνικό λαό να συνεχίσει τα εν εξελίξει έργα και να αφήσει στην άκρη μικροπολιτικές αντιλήψεις και εξυπηρετήσεις άλλων σχεδίων, που βρίσκονται απέναντι στο δημόσιο συμφέρον.

Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

                   

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΣ:

Α) Γραφείο Τύπου (για δημοσίευση χωρίς χρέωση)

Β) Υπεύθυνους καταστημάτων εμπορίας φυτοπροστευτικών προϊόντων (στα e-mail τους)

 

ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ & ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΑ

Ταχ. Δ/νση        

:

Διοικητήριο

Ταχ. Κώδικας  

:

27100 Πύργος

Τηλέφωνο

:

26213-60132

Fax

:

26213-60150

e-mail

:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες

:

Μ. Φλεβοτόμου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα και προστασία των μελισσών.

Με αφορμή το γεγονός, ότι η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας έγινε αποδέκτης της ανησυχίας πλήθους μελισσοκόμων όσον αφορά στην προστασία των μελισσοσμηνών τους από κακές πρακτικές κατά τους ψεκασμούς με φυτοπροστατευτικά προϊόντα, θα θέλαμε να επισημάνουμε προς τους καλλιεργητές τα παρακάτω:

Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα που έχουν στην ετικέτα τους σήμανση επικινδυνότητας για τις μέλισσες κατά την διάρκεια της ανθοφορίας σε όλα τα οπωροφόρα δένδρα και τα ζιζάνια.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν υπάρχει σοβαρή προσβολή, οι καλλιεργητές πάντα σε συνεργασία με τον επιστημονικό τους σύμβουλο (γεωπόνο ή τεχνολόγο γεωπονίας) μπορούν να ψεκάζουν με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) να τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες χρήσης-περιορισμών-απαγορεύσεων και προφυλάξεων που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.

β) να ενημερώνουν έγκαιρα τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τις κυψέλες από τις ανθισμένες καλλιέργειες σε περίπτωση ανάγκης εφαρμογής ψεκασμών.

γ) να έχουν υπόψη τους ότι, η καλύτερη χρονική στιγμή εκτέλεσης των ψεκασμών είναι μετά τη δύση του ήλιου, αφού τότε οι μέλισσες δεν πετούν και δεν συλλέγουν.

 

Οι καλλιεργητές και οι μελισσοκόμοι καλούνται να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.

Επίσης, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας των μελισσοκόμων με τους καλλιεργητές, η τοποθέτηση των κυψελών σε οπωρώνες θα πρέπει να γίνεται κατόπιν συνεννόησης. Προς διευκόλυνση της επικοινωνίας, οι κυψέλες θα πρέπει να φέρουν τον κωδικό αριθμό της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης και το τηλέφωνο του μελισσοκόμου.

Η συμβολή των μελισσών στην επικονίαση των ανθέων, στην αύξηση της παραγωγής και εν τέλει στην παραγωγή τροφίμων, είναι κεφαλαιούδους σημασίας. Κατά συνέπεια, συνιστάτε ισχυρά προς τους καλλιεργητές να συμμορφώνονται με τις καλές πρακτικές κατά τους ψεκασμούς με σκευάσματα που προκαλούν αρνητικές επιδράσεις στις μέλισσες.

 

Παρακαλούνται: α) οι καλλιεργητές να τηρούν πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

β) οι υπεύθυνοι των καταστημάτων πώλησης φυτοπροστευτικών προϊόντων να επιμένουν στην ενημέρωση για την ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την προστασία των μελισσών.

 

Η Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

 

Σημαντική επικοινωνία Κόνσολα – Αυγερινοπούλου για θέματα τουρισμού

Επικοινωνία με τον Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Μάνο Κόνσολα, πραγματοποίησε η Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για το μεγάλο ζήτημα της βιωσιμότητας του τουριστικού κλάδου το επόμενο διάστημα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η επόμενη ημέρα αφήνει ανοιχτά ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας σειράς τομέων και πρωτίστως του τουρισμού τόσο για το σύνολο της χώρα, όσο ειδικότερα και για τον Ν. Ηλείας, ο οποίος είναι από τους πλέον σημαντικούς για τον τουριστικό κλάδο Νομούς.

Η κα Βουλευτής και ο κ. Υφυπουργός συζήτησαν εκτεταμένα τα επόμενα βήματα επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού και τον οδικό χάρτη εξόδου του τουρισμού από την κρίση του COVID-19, ενώ η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τρεις άξονες: τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Πρώτος άξονας: Υγειονομικός χάρτης και στον τουρισμό

Ο κ. Υφυπουργός ενημέρωσε λεπτομερώς την κα Βουλευτή για την υποβολή από την χώρα μας του σχεδίου αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στον τομέα του τουρισμού, το οποίο  αναμένεται να γίνει δεκτό από τις χώρες της ΕΕ και συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση συγκεκριμένων υγειονομικών κανόνων για τον τουρισμό και ειδικότερα την υιοθέτηση α) πρωτοκόλλου ασφαλείας εισόδου και διελεύσεως στην Ελλάδα, καθώς και β) πρωτοκόλλου διαμονής. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα θα διενεργούνται εκ των προτέρων τεστ για την ανίχνευση του κορονoϊού, προκειμένου να εκδοθεί, εν συνεχεία, το πιστοποιητικό υγείας ήδη από τη χώρα προέλευσης του επισκέπτη πρωτού εισέλθει στην χώρα μας. Επιπλέον, θα γίνονται πρόσθετες εξετάσεις στις πύλες εισόδου της χώρας μας (λιμάνια και αεροδρόμια), ενώ σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαμονής θα υιοθετηθεί και σύστημα παρακολούθησης στα καταλύματα, όπου θα υπάρχουν συγκεκριμένοι υγειονομικοί κανόνες για την ασφαλή διαμονή των επισκεπτών και των εργαζομένων στον χώρο του τουρισμού. Ομοίως, αντίστοιχες υγειονομικές ρυθμίσεις θα υιοθετηθούν και για τους κοινόχρηστους χώρους, όπως τα αξιοθέατα και τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, ώστε να παραμείνουν όλοι ασφαλείς και υγιείς.

Ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς

Η κα Αυγερινοπούλου συζήτησε και για τη σημασία ενίσχυσης των δομών υγείας, καθώς δεν είναι μόνο τα τουριστικά καταλύματα που θα φέρουν την άνθηση του τουρισμού στην Ηλεία, αλλά και η συνύπαρξη σειράς άλλων υποδομών, όπως τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, και αιτήθηκε την ενίσχυση των δομών υγείας, δεδομένου ότι ο Νομός δέχεται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες.

Ο κ. Κόνσολας ενημέρωσε την Δρ. Αυγερινοπούλου ότι υπάρχει πράγματι σχετικός σχεδιασμός του Υπουργείου για περαιτέρω ενίσχυση των κέντρων υγείας και των περιφερειακών δομών στις τουριστικές περιοχές που σχετίζονται άμεσα με την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την διαχείριση των επισκεπτών κατά την τουριστική περίοδο εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης.

Δεύτερη δέσμη μέτρων: Ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων - αμειβόμενα προγράμματα εκπαίδευσης των  εργαζομένων στον τουρισμό 

Εκτεταμένη ήταν η συζήτηση του κ. Κόνσολα με την Δρ. Αυγερινοπούλου για το «προστατευτικό δίχτυ» της Κυβέρνησης για τους εργαζομένους στον χώρο του τουρισμού και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Τα υφιστάμενα μέτρα ενίσχυσης, εφόσον χρειαστεί, θα παραταθούν περαιτέρω και θα καλύψουν το σύνολο του χρονικού διαστήματος μέχρι την εκ νέου δραστηριοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων. Δευτερευόντως, η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κατάρτισης των εργαζομένων με νέες δεξιότητες, έχει εισηγηθεί να δοθούν ευρωπαϊκοί πόροι σε νέα αμειβόμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στους εργαζομένους του κλάδου του τουρισμού. Είναι μια πρόταση που το Υπουργείο Τουρισμού έχει σχεδιάσει εδώ και καιρό, καθώς τα προγράμματα αυτά προσφέρουν γνώσεις ουσίας, όπως την διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό και νέες θεματικές τουριστικές, που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά εφόδια για την απασχόληση τους στο μέλλον.

Τρίτος άξονας: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος - το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Σημαντικό σημείο συζήτησης ήταν, δε, και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, διότι ναι μεν η χώρα μας παρέχει υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες και η ορθή διαχείριση της κρίσης έχει συμβάλει τα μέγιστα στην συστηματική βελτίωση του ονόματος της χώρας (brand name) και αναμένεται στο μέλλον να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερο τουρισμό, αλλά η Κυβέρνηση σχεδιάζει και την ουσιαστική ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης, του ανοίγματος νέων αγορών και της ενίσχυσης νέων θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός τουρισμός που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις παρόχθιες περιοχές, όπως η Ηλεία.

Κλείνοντας, σημαντικές για τον τομέα του τουρισμού, αλλά και τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο, θα είναι οι ανακοινώσεις που θα γίνουν για την υποστήριξη των επιχειρήσεων από την Κομισιόν, ενώ έχει γίνει σχετική εισήγηση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους Ευρωβουλευτές, κ.κ. Β. Μεϊμαράκη και Μ. Κεφαλογιάννη, για στήριξη του τουρισμού και την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα συνεχιστεί, δε, η αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ως μέσα στήριξης της επιχειρηματικότητας για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η κα Αυγερινοπούλου προσκάλεσε τον κ. Κόνσολα να επισκεφτεί τον Νομό Ηλείας και ο ίδιος επιβεβαίωσε, δε, για άλλη μια φορά, την πρόθεση του να επισκεφθούν το Νομό Ηλείας τις επόμενες εβδομάδες, αφότου λήξουν τα περιοριστικά μέτρα.

«Η Κυβέρνηση δείχνει πόσο αποτελεσματικά και υπεύθυνα χειρίζεται την υγειονομική κρίση και φροντίζει για όλες τις περιοχές της χώρας, για το σύνολο των τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας και τους εργαζομένους. Έχουμε εμπιστοσύνη στη διαχειριστική ικανότητα της Κυβέρνησης για την επιτυχή διαχείριση της οικονομίας της χώρας μας.» δήλωσε η κα Αυγερινοπούλου.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.