189 New Articles

Διονύσης Καλαματιανός: «Αναγνωρίζουμε την αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας»

Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει όλη η ανθρωπότητα εξαιτίας του κορονοϊού, συνειδητοποιούμε πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η Υγεία και πόσο απαραίτητο είναι ένα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, άρτια δομημένο σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορέσουμε ν΄ αντιμετωπίσουμε με επιτυχία κάθε δύσκολη συνθήκη.

Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις και αξίζουν όλοι να έχουν τη βέλτιστη περίθαλψη. Αποδεικνύεται περίτρανα πως το αγαθό της Υγείας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Η Ιταλία για παράδειγμα, που οι κυβερνήσεις της τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν να κλείσουν χιλιάδες κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία και ενίσχυσαν ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας, πληρώνει βαρύ τίμημα.

Στην Ελλάδα, κατά τη μνημονιακή περίοδο 2010- 2014 υπήρξε σημαντική απώλεια ιατρών, νοσηλευτών και στελεχών του Συστήματος της Δημόσιας Υγείας. Η χρηματοδότηση του, επίσης, υποβαθμίστηκε σημαντικά.

Με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε προτεραιότητα στη στήριξή του ΕΣΥ. Δρομολογήθηκαν προσλήψεις και νέες δομές, επαναλειτούργησαν κλινικές που ήταν κλειστές, ενισχύθηκε η χρηματοδότηση και η θωράκισή του, δρομολογήθηκε η αγορά νέων μηχανήματων, ώστε να δυναμώσει και ν’ ανταπεξέλθει στον κρίσιμο ρόλο του.

Από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση της ΝΔ ανέστειλε-πάγωσε πολλά από τα παραπάνω. Έστω και τώρα, και αφού έχει ξεσπάσει η μπόρα, επιβάλλεται με κατεπείγουσες διαδικασίες, η στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων μας με επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Απαιτούνται, επίσης, πρωτοβουλίες για αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει:

  • να προκηρυχθούν ΑΜΕΣΑ οι 1500 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που είχαν ήδη εγκριθεί πριν από το καλοκαίρι του 2019 και δυστυχώς πάγωσαν
  • να δρομολογηθούν έστω και ΤΩΡΑ οι επιπλέον 2.500 μόνιμες προσλήψεις που είχαν σχεδιαστεί ένα χρόνο πριν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
  • να προσληφθούν ΑΜΕΣΑ 1.000 τουλάχιστον επαγγελματίες υγείας με διετείς συμβάσεις, έχοντας, όμως ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μόνιμες θέσεις, που θα προκηρυχθούν.
  • να ανανεωθούν ΤΩΡΑ όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.
  • στο επίπεδο της χρηματοδότησης, σαν πρώτο μέτρο να διατεθεί ένα έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκατ., ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕΘ.

Η θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες του ΕΣΥ αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας συνιστά εθνική επιταγή και οτιδήποτε διαταράσσει αυτόν τον κανόνα, αντανακλά ευθέως στη ζωή των πολιτών, στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ανάπτυξη του τόπου, όπως δυστυχώς συμβαίνει και τώρα.

Υποκλινόμαστε και δηλώνουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη και συμπαράστασή μας στο ιατρικό -νοσηλευτικό προσωπικό και συνολικά στα στελέχη της Δημόσιας Υγείας που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή. Σε όλους εκείνους που προσφέρουν τη γνώση και τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Τέλος, απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας και τους συνιστούμε να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των υπηρεσιών και των ειδικών για τα μέτρα πρόληψης που έχουν αποφασιστεί. Όλοι μας, ατομικά και συλλογικά, έχουμε την μέγιστη ευθύνη να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Μόνο με υπεύθυνη συμπεριφορά, με ευσυνειδησία και επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας θα ήθελα να προτρέψω όλους μας μέσα σε αυτή τη δύνη να μην ξεχάσουμε τον ανήμπορο συνάνθρωπο, τους ανθρώπους που μένουν μόνοι τους. Ένα τηλεφώνημα μπορεί να τους αλλάξει τη μέρα. Με πρόληψη, υψηλό ηθικό και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε!

Νέο ωράριο καταστημάτων στον Πύργο, λόγω ειδικών συνθηκών

ΕΜΠΟΡΙΚΌΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΠΎΡΓΟΥ


Νέο ωράριο καταστημάτων λόγω των ειδικών συνθηκών


ΔΕΥΤΈΡΑ 09:00-15:00
ΤΡΊΤΗ 09:00 - 17:00
ΤΕΤΆΡΤΗ 09:00- 15:00
ΠΈΜΠΤΗ 09:00 - 17:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 09:00 - 17:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 09:00 - 15:00

ΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΊΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 08:00 ΤΟ ΠΡΩΊ ΚΑΙ ΚΛΕΊΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΆ ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΩΡΆΡΙΟ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΟΎ ΚΛΕΊΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 19:00

Αυγερινοπούλου: Οικονομική Ενίσχυση στους Δήμους Ν. Ηλείας και την Περιφέρεια από τον κορονοϊό Sars-Cov 2

Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται εδώ και μέρες η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής, Ν. Ηλείας, τόσο με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Σκάλκο, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, ώστε να σταλεί έκτακτη οικονομική βοήθεια στους Δήμους του Νομού Ηλείας. Οι Δήμοι του Νομού Ηλείας, με έμφαση στους Δήμους Πύργου, Ήλιδας και Πηνειού, οι οποίοι φιλοξενούν τα περισσότερα κρούσματα, αλλά και οι λοιποί τέσσερις δήμοι, έχουν κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, ώστε να οργανωθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού Sars Cov2 στην Ηλεία. Ομοίως, σε επικοινωνία βρίσκεται η κα Βουλευτής και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Σε αυτά τα αιτήματα της κας Βουλευτού, και στην αδήριτη ανάγκη για οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση, η οποία και αποφάσισε να επιχορηγήσει εκτάκτως με 5.000.000 ευρώ την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και 14.000.000 ευρώ τους Δήμους οι οποίοι πλήττονται από την εξάπλωση του Covid 19. Οι λεπτομέρειες για την κατανομή των κονδυλίων θα ανακοινωθούν από την Δευτέρα. Η Δρ. Αυγερινοπούλου ευχαρίστησε θερμά τον Υπ. Εσωτερικών και τους Γενικούς Γραμματείς για τη άμεση ανταπόκρισή τους στα αιτήματα της Ηλείας.

 

Αυγερινοπούλου: Μέριμνα για το Δήμο Πηνειού

Με το Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στους οποίους μετέφερε την ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα με έκτακτα κονδύλια ο Δήμος Πηνειού, ενόψει των αυξημένων αναγκών που έχει λόγω της εξάπλωσης των περιστατικών του COVID-91. Ο μεγαλύτερος αριθμός συγκέντρωσης κρουσμάτων σήμερα ανά τη χώρα εξακολουθεί να παρουσιάζεται στο Δήμο Πηνειού, Ν. Ηλείας. Ο Δήμος, οι υπηρεσίες του, η τοπική κοινωνία και η οικονομία δέχονται αλλεπάλληλες πιέσεις, οικονομικές, υγείας, αλλά και κοινωνικές μετά την ξαφνική εμφάνιση του ιού.

Μετά από επικοινωνία με τον Δήμο Πηνειού, η Δρ. Αυγερινοπούλου δήλωσε ότι: «Ο Δήμος έχει ανάγκη οικονομικής και υλικοτεχνικής ενίσχυσης, καθώς και ενίσχυσης στις υπηρεσίες του, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα δεδομένα μας ως σήμερα. To Yπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε, μετά και από εισηγήσεις μας, να εκδώσει άμεσα έκτακτα κονδύλια προς τους Δήμους. Ο Δήμος Πηνειού πρέπει να πάρει αναλογικά ένα σημαντικό ποσό ενίσχυσης. Όλος ο Νομός Ηλείας πρέπει δε να ενισχυθεί οικονομικά – δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς. Τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει και άλλα μέτρα οικονομικής στήριξης.»

Χρειάζεται να προβεί σε εκστρατεία ενημέρωσης τοπικά, ώστε να ακολουθήσουν όλοι οι κάτοικοι τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αποτελεσματικά και να δημιουργήσει εντός του Δήμου συνθήκες που θα αποτρέψουν την περαιτέρω διάδοση του ιού. Επίσης, πρέπει να στηριχθεί η αγορά οικονομικά, επιπροσθέτως των μέτρων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις.

Η κα Βουλευτής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με συναρμόδιους υπουργούς για την άμεση αντιμετώπιση των αναδυόμενων αναγκών.

 

 

Μιχάλης Κατρίνης: Να ανασταλούν οι χρεώσεις των τραπεζών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Να ζητήσουν από τις ελληνικές τράπεζες την αναθεώρηση των χρεώσεων που

Κινήματος Αλλαγής τονίζουν ότι η αναμενόμενη αύξηση των ηλεκτρονικών έχουν επιβάλλει για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καλεί τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης ο Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με τους βουλευτές Κ. Σκανδαλίδη και Β. Κεγκέρογλου, οι οποίοι συνυπογράφουν σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι βουλευτές του συναλλαγών, τουλάχιστον κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, επιβάλλει την αναστολή των χρεώσεων, οι οποίες επιβαρύνουν κυρίως τους αδύναμους συμπολίτες μας.

Σημειώνουν δε ότι στην πρωτόγνωρη αυτή κρίση θα πρέπει όλοι να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, θυσιάζοντας μέρος των κερδών τους.

 

Πιο συγκεκριμένα οι τρεις βουλευτές, αφού αναφέρονται  στον κλυδωνισμό της παγκόσμιας οικονομίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, με απρόβλεπτες σε χρονική διάρκεια και ένταση συνέπειες, εκτιμούν ότι οι πολιτικές ηγεσίες υποχρεώνονται, πλέον, στη λήψη άμεσων μέτρων για την μείωση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ οι χώρες που πλήττονται από την έξαρση της νόσου χρειάζονται ενίσχυση για να λάβουν μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και των εργαζομένων, αφού η αγορά δέχεται ισχυρότατο πλήγμα.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας αναπροσαρμόζουν πλέον τη συμπεριφορά των πολιτών και των καταναλωτών, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν τις αγορές και τις συναλλαγές τους με ηλεκτρονικά μέσα, αποφεύγοντας το συγχρωτισμό και τους πιθανούς κινδύνους που αυτός εγκυμονεί.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, μόλις η μία από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, η οποία εμφανίζει αύξηση καθαρών κερδών 26,8% (257 εκ.ευρώ) για το 2019, εξέδωσε χθες ανακοίνωση για να παροτρύνει τους πολίτες να κάνουν χρήση των ψηφιακών δικτύων, ώστε να περιορίσουν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα της τράπεζας, προβλέποντας (σωστά) την αναστολή ως την 30η Απριλίου οποιασδήποτε προμήθειας για πιθανή αντικατάσταση της κάρτας λόγω φθοράς ή κλοπής.

Την ίδια στιγμή, όμως, παραμένουν σε ισχύ και στις 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες μια σειρά από υπέρμετρες χρεώσεις, όπως η ανάληψη μετρητών μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, η ερώτηση υπολοίπου μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας, οι πληρωμές τρίτων (ακόμα και δημόσιων οργανισμών).

Οι τρεις βουλευτές υπενθυμίζουν ότι το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών ήταν αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες στις 24 Οκτωβρίου χωρίς, δυστυχώς, να αλλάξει τίποτα στην πράξη, ενώ παράλληλα εκκρεμεί και έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με αυτές τις χρεώσεις.

Η αναστολή αυτών των χρεώσεων, κατά την άποψη των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, επιβάλλεται:

α) επειδή οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών αναμένεται να αυξηθούν δραματικά κατά το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας,

β) επειδή οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες είναι και υπέρμετρες και σε μεγάλο βαθμό αναιτιολόγητες, επιβαρύνοντας σημαντικά τους αδύναμους συμπολίτες μας,

γ) επειδή οι τράπεζες αναμένεται να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

δ) επειδή στην πρωτοφανή αυτή κρίση θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της, ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιάσουν μέρος της κερδοφορίας τους, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής.

 

 

Το Επιμελητήριο Ηλείας παρέχει ενημέρωση για τα μέτρα σχετικά με τον κορωνοϊό

Το Επιμελητήριο Ηλείας παρέχει άμεση πληροφόρηση στα μέλη του και δημοσιοποιεί κάθε σχετική ανακοίνωση που αφορά αποφάσεις, μέτρα κ.α. σχετικά με τον κορωνοϊό

στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου   www.heliachamber.gr

και στο facebook https://www.facebook.com/iliachamber/.

ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΔΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - Εκτενής ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Το θέμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρας μας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή προγραμματίζεται να ληφθούν, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης και ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε περισσότερα στοιχεία για το θέμα και κυρίως για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ηλεία και για τα κρούσματα από την περιοχή.

Ο Ηλείος βουλευτής ζήτησε από τον κ. Αρκουμανέα να ληφθούν επειγόντως επιπλέον μέτρα, και κυρίως στο νομό, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του ιού.

Αυτό που επισημάνθηκε πάντως και από τις δύο πλευρές, είναι ότι το θέμα αφορά όλους τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, γιατί εκτός από τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο πολιτείας εναπόκειται στην προσωπική ευθύνη του καθενός ξεχωριστά, τόσο για την προστασία του εαυτού του όσο και του κοινωνικού συνόλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος, βρίσκεται και θα συνεχίσει να είναι σε διαρκή επαφή με τον κ. Αρκουμανέα, για ενημέρωση και τυχόν επανεκτίμηση της κατάστασης.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.