533 New Articles

Πλήθος εκδηλώσεων για το σινεμά και την εκπαίδευση από το 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Με περισσότερες από 25 εκδηλώσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου γιορτάζει την φετινή 25η επέτειό του, με ένα πρόγραμμα που ολοκληρώνεται το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, οπότε και πέφτει η αυλαία της διοργάνωσης. Με βασικό πόλο τον κινηματογράφο και την εκπαίδευση, οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, κινηματογραφιστές αλλά και τους φίλους του φεστιβάλ, τους κατοίκους της Ηλείας, που επιλέγουν την 7η Τέχνη όχι απλά ως θεατές αλλά με την διάθεση να δουν πίσω από τις οθόνες και να γνωρίσουν πτυχές του μαγικού αυτού κόσμου.

Αύριο Σάββατο, στις 16:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Ε Ηλείας στον Πύργο οι κινηματογραφιστές Διονυσία Κοπανά και Ηλίας Φλωράκης μεταφέρουν σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς που επισκέπτονται το Φεστιβάλ την πολυετή εμπειρία τους από τα κινηματογραφικά εργαστήρια σε σχολεία της χώρας, για να γράψουν σενάρια και να γυρίσουν ταινίες στη σχολική τάξη, στο πλαίσιο την εκδήλωσης «Η δημιουργία ταινίας στο σχολείο».

Στην Αμαλιάδα, στο Cine Cinema, στις 18:00, σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο», πραγματοποιείται η εκδήλωση «Το ραδιόφωνο και η εφημερίδα στο σχολείο». Για το σχολικό ραδιόφωνο θα μιλήσουν οι εκπαιδευτικοί Μπάμπης Μπαλτάς και Δαμιανός Βογανάτσης, για την σχολική εφημερίδα οι εκπαιδευτικοί η Ρέα Μακρή και Άγγελος Μιχαλόπουλος, ενώ στο φουαγιέ του κινηματογράφου θα λειτουργήσει έκθεση με παραδείγματα μαθητικού τύπου.

 

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για σημαντικά έργα στις T.K. Αγίου Γεωργίου, Αγίας Άννας και Μουζακίου - Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Σε πρωτόγνωρα αρνητική συγκυρία εμείς κάνουμε έργα με πρωτόγνωρη ταχύτητα»

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για σημαντικά έργα στις T.K. Αγίου Γεωργίου, Αγίας Άννας και Μουζακίου

 

 • Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Σε πρωτόγνωρα αρνητική συγκυρία εμείς κάνουμε έργα με πρωτόγνωρη ταχύτητα»

 • Ακόμη δύο νέα έργα έρχονται να προστεθούν στις πολλές και μεγάλες εργολαβίες που εκτελούνται αυτό το διάστημα από τον Δήμο Πύργου. Ήδη, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος υπέγραψε τις συμβάσεις με τους αναδόχους για τις «Κατεπείγουσες εργασίες αποκατάστασης κατολισθήσεων στην κοινότητα Αγίου Γεωργίου» συνολικού προϋπολογισμού 78.551,48 ευρώ και για τις «Εργασίες εξασφάλισης προσωρινής βατότητας στο δρόμο Μουζάκι-Αγία Άννα» προϋπολογισμού 129.934,83 ευρώ. Με χρηματοδοτήσεις που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Πύργου από το Υπ. Εσωτερικών.

  Η πρώτη σύμβαση υπεγράφη με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, Παναγιώτη Θανάσουλα και η δεύτερη με τον Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο της εταιρείας «Ηλιόπουλος-Μαντάς», παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Αργυρόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργολάβοι θα εγκατασταθούν άμεσα και τα έργα αναμένονται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν και νέες εργολαβίες στην «ατζέντα» του Δήμου.

   

  «Καλύπτουμε κενά δεκαετιών»

   

  Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, οι εργασίες ανατίθενται σε τοπικούς εργολάβους και με την ολοκλήρωση αυτών θα καλυφθούν κενά πολλών ετών.

  «Οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν τα έργα είναι όλοι από την περιοχή μας. Έχουμε ιεραρχήσει τις ανάγκες όλου του Δήμου και καλύπτουμε κενά δεκαετιών. Αυτό συμβαίνει γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα δουλέψαμε συστηματικά, εκπονήσαμε τις μελέτες, κάναμε τις διαδικασίες δημοπράτησης και ανάθεσης σωστά και έγκαιρα, και τώρα ήδη είναι σε εξέλιξη πολλά έργα. Θα προστεθούν το προσεχές διάστημα και άλλα έργα στα οποία θα εγκατασταθούν εργολάβοι ώστε τα έργα αυτά να ολοκληρωθούν σύντομα».

   

  «Πολλά έργα σε σύντομο χρονικό διάστημα»

   

  Συνεχίζοντας ο κ. Αντωνακόπουλος, υπογραμμίζει ότι μετά το πέρας των δύο δύσκολων ετών με την πανδημία και την καραντίνα, ο Δήμος Πύργου έχει μπει σε τροχιά έργων τα οποία πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα.

  «Την εποχή της πανδημίας, το περισσότερο προσωπικό είτε νοσούσε, είτε ήταν σε καραντίνα, είτε έκανε χρήση των αδειών ειδικού σκοπού που είχε θεσμοθετήσει η πολιτεία. Και όλα αυτά μάλιστα σε έναν ήδη υποστελέχωμένο Δήμο. Ανάλογη εικόνα υπήρχε και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα Υπουργεία. Αθροίζοντας αυτές τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού, δεν μπορούσαμε να έχουμε μια ομαλή ροή στο αποτέλεσμα. Αυτή η κατάσταση είχε καθηλώσει όλη τη χώρα. Και μην ξεχνάμε ότι εμείς δεν βρήκαμε καμία μελέτη. Επιπλέον προσφύγαμε σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα από τα οποία εξασφαλίσαμε χρήματα και έχουμε εντάξει πολλά έργα.

  Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι είναι η πρώτη φορά που σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνονται τόσα πολλά έργα. Όποιος είναι κακόπιστος ας ανατρέξει σε εποχές πολύ …καλύτερες. Μέσα σ αυτή την πρωτόγνωρα αρνητική συγκυρία εμείς κάνουμε έργα με πρωτόγνωρη ταχύτητα».

   

   

   

Οι στοχευμένες θέσεις του επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Γιάννη Λυμπέρη - Αναλυτικά Συμπεράσματα της παράταξης "Αυτοδιοικητικό Κίνημα" στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο

Το συνέδριο του Βόλου χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών συνέδρων οι οποίοι με μεγάλο αίσθημα της ευθύνης απέναντι στον θεσμό που υπηρετούν και τις τοπικές κοινωνίες που τους έχουν εμπιστευθεί, συμμετείχαν ουσιαστικά και παραγωγικά.

Το συνέδριο είναι το τελευταίο μιας δημοτικής περιόδου που σημαδεύτηκε από σημαντικότατα γεγονότα και εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο που καθόρισαν τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας, επηρεάζοντας και τα αυτοδιοικητικά ζητήματα.

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση και η πανδημία, κλυδώνισε την παγκόσμια οικονομία και τα συστήματα υγείας. Η αυτοδιοίκηση ήταν για ακόμη μία φορά πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης και μάλιστα χωρίς την οικονομική στήριξη του κράτους.

Η ενεργειακή κρίση, εντάθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με συνέπειες την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, τα καύσιμα, τις μεταφορές και τα τρόφιμα. Οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν αλυσιδωτές συνέπειες στο κόστος της συνολικής λειτουργίας των δήμων και στον περιορισμό των εσόδων τους.

Την ίδια περίοδο οι θεσμικές εξελίξεις στην αυτοδιοίκηση σημαδεύονται αφενός από την αλλαγή του εκλογικού νόμου των δημοτικών εκλογών, την κατάργηση του θεσμικού εκτρώματος του Κλεισθένη, τη θέσπιση του αντιδημοκρατικού 43%+1 και αφετέρου από την συνέχιση αντιαυτοδιοικητικών πολιτικών.

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι μένουν καθηλωμένοι μετά τις δραματικές μειώσεις που υπέστησαν τα χρόνια της κρίσης, ενώ τα χρηματοδοτικά προγράμματα προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ζούμε το παράδοξο.

Όταν σε όλη την Ευρώπη υπάρχει η τάση αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων προς τις τοπικές αρχές και η θεσμική ενίσχυση τους, στη βάση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτονομίας, στη χώρα μας βιώνουμε πολιτικές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, βιώνουμε αντιαυτοδιοικητικές πολιτικές.

Είναι αντιαυτοδιοικητική πολιτική το ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων και η κατάργηση προγραμμάτων των δήμων στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

 • Το είδαμε με την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το πέταγμα των δήμων έξω από το σύστημα της προσχολικής εκπαίδευσης.

 • Το είδαμε με την κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους και την εξαφάνιση των δήμων από τους φορείς που μπορούν να αναλαμβάνουν την μαζική άθληση.

 • Το είδαμε με το βλαπτικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, των παιδικών και βρεφικών σταθμών.

 • Το είδαμε με την κατάργηση της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών κατά της φτώχειας.

 • Θα το δούμε με το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία και το ελάχιστο προσωπικό των Υπηρεσιών Δόμησης που η εφαρμογή του παίρνει συνεχείς παρατάσεις.

Είναι αντιαυτοδιοικητική πολιτική η πλήρης απουσία μεταφοράς νέων αρμοδιοτήτων. Αν ανατρέξουμε στις αποφάσεις των οργάνων της αυτοδιοίκησης σχετικά με την μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων στους τομείς της πρόνοιας, της υγείας, της χωροταξίας, της εκπαίδευσης κλπ. θα διαπιστώσουμε ότι τίποτα δεν έχει προωθηθεί.

Είναι αντιαυτοδιοικητική πολιτική η αποδυνάμωση των δήμων από ανθρώπινο δυναμικό. Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την αναστροφή αυτής της κατάστασης; Απολύτως κανένα!

 • Ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 • Καμία αλλαγή στο απαράδεκτο και αναποτελεσματικό σύστημα της κινητικότητας.

 • Καμία ενίσχυση των ΚΕΠ παρά την συνεχή προσθήκη αρμοδιοτήτων.

 • Τα Κέντρα Κοινότητας παραμένουν υποστελεχωμένα.

 • Καμία πρόσληψη προσωπικού δημοτικής αστυνομίας.

Είναι αντιαυτοδιοικητική πολιτική η εμμονή σε αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που πλήττουν τη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, όπως η επιμονή για την ένταξη των δήμων στο σύστημα των Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου και τη μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ.

Είναι αντιαυτοδιοικητική πολιτική η επαναφορά ενός πελατειακού συστήματος που καλλιεργεί τη συναλλαγή και το ρουσφέτι.

Είναι αντιαυτοδιοικητική πολιτική η επιβολή επιπλέον οικονομικών βαρών, όπως το σκληρό χαράτσι του τέλους ταφής αστικών αποβλήτων, το οποίο θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και μάλιστα σε έναν τομέα που στιγματίζεται από την αδιαφάνεια και την κακοδιαχείριση και όπου απαιτούνται κυβερνητικές πρωτοβουλίες αναδιοργάνωσης του πλαισίου διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

Αυτό είναι το πραγματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πορεύεται η αυτοδιοίκηση. Ένα περιβάλλον που δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί.

 

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία αν όχι ομόφωνα, οι συνάδελφοι που τοποθετήθηκαν στο συνέδριο κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική για όλα τα παραπάνω καθώς και για την συνεχιζόμενη στασιμότητα σε σχέση με τις διεκδικήσεις του περσινού συνεδρίου της Θεσσαλονίκης.

Από τότε έως σήμερα τίποτα ουσιαστικά δεν άλλαξε προς το καλύτερο.

Μας εκπλήσσει αρνητικά λοιπόν, το ότι η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ με το κείμενο συμπερασμάτων που παρουσίασε, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με όλο σχεδόν το πλαίσιο που έθεσε η πλειονότητα των συνέδρων και «ανακαλύπτει θετικά βήματα και θετικές πολιτικές» σε καίρια ζητήματα που μας ταλανίζουν.

 

 • Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με το νέο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών στο βαθμό που καταστρατηγεί την βασική δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας του 50+1% για την ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής.

 

 • Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την αδικαιολόγητη στασιμότητα στο κορυφαίο ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, της αναδιοργάνωσης του κράτους και της θεσμικής ενίσχυσης και αναβάθμισης των ΟΤΑ.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η Μεταρρύθμιση στην Λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και να μην θέτουμε ως προαπαιτούμενο την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που διαχρονικά λειτουργούν ανασταλτικά στον σχεδιασμό και παραγωγή των τοπικών πολιτικών και δράσεων από τις Αυτοδιοικήσεις Ά και ΄Β βαθμού.

 

 • Δεν μπορούμε να δεχθούμε την ενίσχυση της πατερναλιστικής λειτουργίας της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στους ΟΤΑ. Δεν μπορεί οι περιφέρειες να καθορίζουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία των δήμων. Οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης είναι διακριτοί και στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι πρέπει να έχουν τη δική τους αυτονομία στη συμμετοχή στα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

 

 • Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε τα ημίμετρα των έκτακτων επιχορηγήσεων και να απεμπολούμε τις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις για:

 • Αποκατάσταση του ύψους των ΚΑΠ στην προ του 2009 περίοδο.

 • Υλοποίηση των δεσμεύσεων για πλήρη επιστροφή των παρανόμως παρακρατημένων πόρων.

 • Προώθηση της μεγάλης μεταρρύθμισης για την οικονομική αυτοδυναμία των ΟΤΑ στη βάση των αποφάσεων των συνεδρίων μας.

 

 • Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως «νέο, διαφανές, δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ» αυτό που προτείνει η πλειοψηφία, όταν οι ΚΑΠ από μηχανισμός χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης μετατρέπεται σε εργαλείο νομιμοποίησης περικοπών και παρακρατήσεων από το κράτος.

Η συζήτηση που γίνεται για το νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση από εκείνη που χάραξαν οι αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης.

Αποδεχόμενοι ως αρχή του νέου τρόπου κατανομής την ενσωμάτωση στους ΚΑΠ όλων των χρηματοδοτήσεων που αφορούν στην άσκηση μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων, απεμπολούμε την πάγια διεκδίκηση μας για την ταυτόχρονη μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων, που σήμερα παρανόμως δεν εφαρμόζεται. Ακυρώνουμε τη μεγάλη κατάκτηση της αυτοδιοίκησης για την συνταγματική κατοχύρωση αυτής της διεκδίκησης με το άρθρο 102. Επιβραβεύουμε την παράνομη ενσωμάτωση στους ΚΑΠ πόρων που κατευθύνονται για την πληρωμή υποχρεώσεων του κράτους δια μέσου των ΟΤΑ.

Η κάλυψη των αναγκών των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων δεν μπορεί να είναι κριτήριο κατανομής, αλλά ζήτημα επιπλέον μεγάλης διακριτής χρηματοδότησης και ενίσχυσης αυτών των ΟΤΑ, την οποία υποχρεούται να αποδώσει το κράτος.

Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι ο τρόπος που θα μοιράσουμε την φτώχεια μας, αλλά ο τρόπος που θα αυξηθούν οι θεσμοθετημένοι πόροι της αυτοδιοίκησης στη βάση της πλήρους εφαρμογής της νομοθεσίας με την κατάργηση των αντιαυτοδιοικητικών και απαράδεκτων πλαφόν του ύψους των ΚΑΠ. Δεν μπορεί σήμερα ενώ αυξάνονται τα δημόσια έσοδα, να μειώνεται η κρατική επιχορήγηση προς τους ΟΤΑ.

Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό αλλά πρωτίστως πολιτικό.

Η συζήτηση για το νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ πρέπει να ξεκινήσει από την επιβεβαίωση τριών βασικών αρχών:

 • Το ποσό των ΚΑΠ υπολογίζεται ακριβώς σύμφωνα με την νομοθεσία, χωρίς περικοπές και χωρίς την ύπαρξη ορίων.

 • Όλες οι μεταβιβασθείσες αρμοδιότητες και αυτές που θα μεταβιβαστούν στο μέλλον χρηματοδοτούνται ξεχωριστά και διακριτά και κατανέμονται στους ΟΤΑ εκτός του συστήματος των ΚΑΠ, σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή του άρθρου 102

 • Θέσπιση ξεχωριστού πλαισίου διοικητικής και οικονομικής ενίσχυσης των ορεινών και νησιωτικών δήμων και ξεχωριστού μηχανισμού κατανομής ειδικής χρηματοδότησης «ορεινότητας και νησιωτικότητας».

 

 • Δεν είναι δυνατόν να απαντάμε στην επιβολή του απαράδεκτου τέλους ταφής με πρόταση αναστολής ως το τέλος του 2023. Μεσολάβησε από το συνέδριο της Θεσσαλονίκης ένας χρόνος άπραγων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση χωρίς ένα αποτέλεσμα. Πρέπει να επιμείνουμε στην άρση αυτού του άδικου χαρατσιού που δεν υπακούει σε καμία αρχή αναλογικότητας. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού για τα Απορρίμματα είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να φορτωθεί της συνέπειες των κυβερνητικών ολιγωριών.

 

 • Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην κυβερνητική αδιαφορία για την αναδιαμόρφωση του πλαισίου της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ως θετική εξέλιξη τις εξαγγελίες για επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας για τους Δημάρχους και την επαναφορά της αποζημίωσης των αιρετών στα Δημοτικά Συμβούλια και ταυτόχρονα να ανεχόμαστε να νομοθετούνται ρυθμίσεις που πλήττουν τους αιρετούς όπως αυτή για την ευθύνη της καταβολής του τέλους ταφής «αλληλεγγύως και εις ολόκληρον» στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ΦΟΔΣΑ, στους δημάρχους και τα μέλη των οικονομικών επιτροπών των ΟΤΑ.

Πρέπει επιτέλους να αλλάξει η αντίληψη της κυβέρνησης σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται τους αιρετούς και την λειτουργία τους. Οι αιρετοί δεν είναι και δεν θα γίνουν επαίτες.

Το λειτούργημα του αιρετού της αυτοδιοίκησης πρέπει να ρυθμίζεται μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων, υποχρεώσεων και δικαιωμάτων που, σύμφωνα με τον ΕΧΤΑ, πρέπει να κατοχυρώνουν την ελεύθερη δράση, την οικονομική αποζημίωση, ανάλογη των αρμοδιοτήτων τους και τη θεσμική προστασία τους.

Αντί λοιπόν να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο δράσης των αιρετών, επιχειρείται μια αναχρονιστική υποχώρηση.

Σήμερα είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ένας κώδικας των αιρετών που θα εγγυάται την αναβάθμιση του πολιτικού και διοικητικού τους ρόλου, την βελτίωση της οικονομικής τους θέσης και την θεσμική τους θωράκιση.

 

Από αυτές τις βασικές διαφοροποιήσεις της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ σε σχέση με τις τοποθετήσεις των συνέδρων, τεκμαίρεται η διαφωνία της παράταξής μας σε σχέση με το πλαίσιο που έθεσε για ψήφιση.

 

Πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση με βάση και συνέχεια των μεταρρυθμίσεων του 1994, του 1997 και του 2010 που θα την καταστήσει πραγματικά χρήσιμη στους συμπολίτες μας και στο κράτος.

Μια Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη, με θεσμική κατοχύρωση και αυτοτέλεια στην λειτουργία της.

Μια θεσμικά ισχυρή αυτοδιοίκηση με ρόλο στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτονομίας.

Η αντίληψη για την συγκρότηση αυτοδιοικητικών αρχών με αρμοδιότητες και πόρους στη βάση των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, πρέπει να είναι κυρίαρχη και να διαμορφώνει τις πολιτικές μας και τις διεκδικήσεις μας.

Αντίθετα αντιλήψεις που γυρνάνε πίσω τον χρόνο και θέλουν τους δήμους αδύναμους επαίτες, απόλυτα εξαρτημένους και ελεγχόμενους από το κράτος είναι επικίνδυνες και πρέπει να είναι απέναντι μας.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε κοινή στρατηγική και δράσεις από όλους τους αυτοδιοικητικούς για τις διεκδικήσεις μας και τους αγώνες που πρέπει να δώσουμε ενωμένοι.

Γιατί η κυβέρνηση χρωστάει στην Αυτοδιοίκηση και όχι η Αυτοδιοίκηση στην κυβέρνηση.

 

ΚΑΜΙΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΓΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

Δωρεάν rapid test στην Αμαλιάδα την Δευτέρα 5, την Τετάρτη 7 και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο ισόγειο του Συνεδριακού Κέντρου της Αμαλιάδας, στη Σοχιά

Την Δευτέρα 5, την Τετάρτη 7 και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου και ώρα 9.00 το πρωί με 3.00 το μεσημέρι, στο ισόγειο του Συνεδριακού Κέντρου της Αμαλιάδας, στη Σοχιά, θα πραγματοποιηθούν τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) κρουσμάτων νέου κορωνοϊού (covid-19) από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε πολίτες της περιοχής στο πλαίσιο ευρύτερων δειγματοληπτικών ελέγχων και περιορισμού της διασποράς της πανδημίας covid-19.

Υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους και ένα κινητό τηλέφωνο. Οι ανήλικοι θα πρέπει ή να συνοδεύονται από τους γονείς τους ή να προσκομίζουν στο κλιμάκιο υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης του γονέα επικυρωμένη από το ΚΕΠ ή από το www.gov.gr (έκδοση υπεύθυνης δήλωσης).

Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19 (αποτέλεσμα rapid test) μπορείτε να εκτυπώσετε στη σελίδα www.gov.gr στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του taxis και το ΑΜΚΑ.

Ή μπορείτε να αντιγράψετε το παρακάτω link χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του taxis και το ΑΜΚΑ για την έκδοση της βεβαίωσης.

 

https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/bebaiose-arnetikou-diagnostikou-elegkhou-koronoiou-covid-19

 

 

 

 

 

Ενημέρωση, στα πλαίσια της Ανοικτής Δημόσιας Διαβούλευσης για την προετοιμασία της πρότασης της Αναπτυξιακής Ολυμπίας (ΑΝ.ΟΛ. ΑΕ) που θα υποβληθεί στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-77-4.1

 

ΘΕΜΑ:            Ενημέρωση, στα πλαίσια της Ανοικτής Δημόσιας Διαβούλευσης για την προετοιμασία της πρότασης της Αναπτυξιακής Ολυμπίας (ΑΝ.ΟΛ. ΑΕ) που θα υποβληθεί στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ,-Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία των Τοπικών κοινοτήτων)» του ΣΣΑ 2023-2027 και Πρόγραμμα συναντήσεων

Η Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΑΕ ΟΤΑ στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης για το σχεδιασμό του νέου LEADER στην Π.Ε. Ηλείας για την περίοδο 2023-2027, ενδιαφέρεται για την ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της περιοχής οι οποίες θα συμβάλλουν θετικά με τις ιδέες και τις προτάσεις τους στην διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής και καινοτόμου πρότασης που θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στα πλαίσια αυτά απευθύνουμε Ανοικτή Πρόσκληση προς όλους τους παραγωγικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς φορείς της περιοχής να συμβάλλουν δημιουργικά, ώστε να σχεδιάσουμε μαζί ένα καινοτόμο  Πρόγραμμα που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων του Νομού. Ένα Πρόγραμμα με δράσεις που με μικρό Προϋπολογισμό, μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη.

Στην ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Ολυμπίας (www.anol.gr) είναι αναρτημένο πληροφοριακό υλικό για τις κατευθύνσεις του νέου Προγράμματος και φόρμα συμμετοχής στη διαβούλευση.

Μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και να μας αποστείλετε μέσω e-mail (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) τις προτάσεις και τις ιδέες σας.

 

 

Εξυπακούεται ότι είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή επιπλέον πληροφορία, όπως και συνάντηση μαζί μας είτε στα γραφεία της Αναπτυξιακής είτε μέσω τηλεδιάσκεψης μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

Παράλληλα έχει προγραμματιστεί ένα Πρόγραμμα συναντήσεων σε όλους τους δήμους του Νομού στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε.

Ετσι:

την Δευτέρα 5-12-22 ώρα 10.00 π.μ θα είμαστε στο δημαρχείο Ηλιδας

(Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας- Περιοχή Σοχιάς)

 

Την Τετάρτη 7-12-22 ώρα 11.00 π.μ στο Δημαρχείο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Και προγραμματίζονται οι επόμενες συναντήσεις για το επόμενο δεκαπενθήμερο

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, επικοινωνήστε με τα στελέχη της εταιρείας Βασίλη Φάμελο, ή Αναστασία Γκαβού ή Νίκο Θεοφιλόπουλο, στο τηλ. 2625024990

Διονύσιος Μπαλιούκος

Πρόεδρος ΔΣ

 

 

Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου - Δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με αναπηρία είναι υψηλή προτεραιότητα της Κυβέρνησης, τονίζει τον μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που τιμάται κάθε χρόνο την 3η Δεκεμβρίου, η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

 

Αναλυτικά, στο μήνυμα η κα. Αυγερινοπούλου αναφέρει:

 

«Η Κυβέρνηση εργάζεται αδιάκοπα και σε πολλά επίπεδα για την έμπρακτη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους. Και αυτό το κάνει με σεβασμό προς τα άτομα με αναπηρία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και πολιτικές με γνώμονα όλοι οι συνάνθρωποί μας να έχουν απόλυτη πρόσβαση και υποστήριξη. «Ομπρέλα» όλων αυτών των δράσεων που αναπτύσσονται από τα συναρμόδια υπουργεία είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που έχει καταρτίσει και υλοποιεί η Κυβέρνηση.

Η σημερινή Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, υλοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την στρατηγική προώθησης της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ήδη τον Οκτώβριο, εγκαινιάστηκαν στην Ηλεία οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα. Δόμνα Μιχαηλίδου και έτσι η αποϊδρυματοποίηση γίνεται πράξη στον Νομό μας, καθώς η χώρα μας εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αναπηρία.

Μια στρατηγική που παρέχει το πλαίσιο για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία, ώστε να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να διασφαλίζεται ότι μπορούν να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα για την μετάβαση από τις ιδρυματικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες σε επίπεδο τοπικής κοινότητας.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε μια σειρά οριζόντιων πολιτικών για την επίλυσή προβλημάτων που ακόμη υπάρχουν. Τέσσερις σημαντικές αλλαγές βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν και να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, το ψηφιακό μητρώο αναπηρίας, η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, αναμορφώνεται το ειδικό σώμα γιατρών για την πιστοποίηση αναπηρίας ενώ υλοποιείται ο θεσμός του προσωπικού βοηθού.

Και δεν μένουμε μόνο σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Συνεχίζουμε με οδικό χάρτη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με ουσιαστικά βήματα και έχοντας πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας τον Άνθρωπο».

 

 

Διονύσης Καλαματιανός: «Οι ασθενείς θα πληρώσουν την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ»

Τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής σε σ/ν του Υπουργείου Υγείας.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, πως στο Νοσοκομείο Πύργου έγινε εφημερία δίχως παθολόγο, για δέκα ώρες.

Δυστυχώς, έχουν διαμορφωθεί συνθήκες υγειονομικής ερήμωσης, καθώς στο νομό υπάρχει μόνο ένας παθολόγος και έρχονται με «εντέλλεσθε» ιατροί από την Αχαΐα και την Αρκαδία, για να κάνουν μια ημέρα εφημερία και να φύγουν. Είναι θλιβερή πραγματικότητα πως από τα νοσοκομεία της Ηλείας έχουν αποχωρήσει πάνω από είκοσι ιατροί τα τελευταία τρία χρόνια, χωρίς να έχει έρθει κανένας.

Συνεχίζοντας, ο Ηλείος Βουλευτής επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει απαξιώσει ολοκληρωτικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιδιώκοντας να παραδώσει τη δημόσια δωρεάν υγεία στα χέρια των ιδιωτών με σκοπό το κέρδος.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, εστίασε στο γεγονός πως η κυβέρνηση καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα  να έχουν εργασία σε δικό τους ιατρείο ή σε ιδιωτικές μονάδες υγείας. Θα μπορούν, δηλαδή, να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία και να τους στέλνουν ως πελάτες στο ιατρείο τους ή στις ιδιωτικές κλινικές που εργάζονται παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας θα έχουν όσοι μπορούν να πληρώσουν. Αλλιώς, θα περιμένουν σε ατελείωτες λίστες για να εξεταστούν ή να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

«Με το νομοσχέδιο που φέρνετε κάνετε τους ασθενείς πελάτες.»

Αντίθετα, όπως τόνισε, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, επετεύχθη η πρόσβαση όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, στη δημόσια υγεία, με την κατάργηση του πεντάευρου και του αποκλεισμού των ανασφάλιστων από υπηρεσίες και εξετάσεις.

«Εσείς, με πρωτοφανή δημοσιονομικό χώρο λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, προχωράτε ακόμα περισσότερο στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Ουσιαστικά, νομιμοποιείτε το φακελάκι»

Ο κ. Καλαματιανός κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να δώσει κίνητρα επαγγελματικής και επιστημονικής ανέλιξης στους ιατρούς να υπηρετήσουν στο δημόσιο με αξιοπρεπείς αμοιβές, τελικά, τους δίνει τη δυνατότητα να δουλεύουν και ως ιδιώτες.

Με αφορμή αυτό, υπενθύμισε πως κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση και πρόταση νόμου για να ενταχθεί η Ηλεία στις άγονες και προβληματικές περιοχές Ά ζώνης, προσθέτοντας πως θα ήταν μια έκτακτη λύση στην υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο νομός. Όμως, η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί αυτή την πρόταση μέχρι σήμερα.

«Τί μας είχατε πει; Ότι ο Πύργος, η Ηλεία ευημερεί και ότι θα φέρετε συνολική λύση για τη δημόσια υγεία. Αλήθεια, αυτή είναι η δήθεν σπουδαία λύση που μας λέγατε να περιμένουμε; Η δυνατότητα των ιατρών του ΕΣΥ να ιδιωτεύουν; Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετούς ιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία.»

Περαιτέρω, επισήμανε πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα υγείας λειτουργικό και αποτελεσματικό, με αξιοπρεπή περίθαλψη για όλους τους ασθενείς. Χρειάζεται αύξηση των δαπανών για τη δημόσια  υγεία, στελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, με ιατρούς που θα έχουν αξιοπρεπείς μισθούς και θα επιστρέψουν από το εξωτερικό. 

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός υποστήριξε πως ο ιατρικός κόσμος και η ολόκληρη η κοινωνία θα καταδικάσουν την αναχρονιστική, αποτυχημένη και καταστροφική κυβερνητική πολιτική. Οι πολίτες της Ηλείας και ολόκληρης της Ελλάδας αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση υπονομεύει το δικαίωμα στην υγεία και στις εκλογές που έρχονται, θα της καταλογίσουν τις συντριπτικές της ευθύνες.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.