516 New Articles

Νίκος Κοροβέσης: Μια ακόμα Νύχτα Καλοκαιριού με τα Υπόγεια Ρεύματα στο Κατάκολο.

Μια ακόμα μοναδική συναυλία διοργανώνει το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το θρυλικό συγκρότημα «Υπόγεια ρεύματα» το Σάββατο στο Κατάκολο

Μια αξέχαστη μουσική βραδιά, ένα δυναμικό live, διοργανώνει στο Κατάκολο, το Σάββατο 6 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ, το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο των φετινών καλοκαιρινών πολιτιστικών του εκδηλώσεων με το θρυλικό συγκρότημα « Υπόγεια ρεύματα».

Ο ξεσηκωτικός ήχος του τρίο εμπλουτίζεται με την προσθήκη του φίλου και συνεργάτη τους Τηλέμαχου Μούσα στις κιθάρες, που συμβάλει καθοριστικά στο ηχητικό αποτέλεσμα. Με ένα ηλεκτρικό σετ που περιλαμβάνει τα νέα αλλά και τα παλιά αγαπημένα τους τραγούδια, τα Υπόγεια Ρεύματα στήνουν τη δική τους γιορτή που είναι γεμάτη ένταση, ποίηση, ειλικρίνεια και συναισθήματα .

Τα “Υπόγεια Ρεύματα” είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει διαρκώς μορφή σε όλα τα 25 χρόνια της πορείας του, παραμένοντας πιστός στις μουσικές και κοινωνικές του αρχές. Τα οκτώ τελευταία χρόνια το συγκρότημα, ως τρίο, με τον Γρηγόρη Κλιούμη (φωνή & κιθάρα), τον Τάσο Πέππα (τύμπανα & φωνητικά) και τον Νίκο Γιούσεφ (μπάσο & φωνητικά) έχει εξελίξει δυναμικά τον ήχο του, δίνοντας συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε κάθε μικρό ή μεγάλο χώρο και φεστιβάλ, αποδεικνύοντας γιατί παραμένει ένα από τα σημαντικότερα και πιο επίκαιρα συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. To ηχητικό αποτύπωμα των 25 χρόνων πορείας τους, είναι η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά «Η Γη που αφήνω». Με το νέο τους άλμπουμ κέρδισαν αμέσως τις εντυπώσεις του κοινού αλλά και των κριτικών που το χαρακτήρισαν ως μια από τις καλύτερες δουλειές όλης της διαδρομής τους αλλά και ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα άλμπουμ του περασμένου χρόνου. Με τον ήχο του τρίο δεμένο και πολύπλοκο τα Υπόγεια Ρεύματα είναι συνεχώς σε κίνηση. Βινύλια, κυκλοφορίες, συνεργασίες και έπεται συνέχεια! Ραντεβού λοιπόν το Σάββατο στο Κατάκολο με τα «Υπόγεια ρεύματα» και αυτό που τους αρέσει περισσότερο, τις συναυλίες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνεχίζει δυναμικά τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις όλο το καλοκαίρι, επιλέγοντας διαφορετικά κάθε φορά ακούσματα αγκαλιάζοντας όλα τα είδη μουσικής σε ότι αφορά το μουσικό κομμάτι και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το θρυλικό συγκρότημα «Υπόγεια Ρεύματα» που θα ξεσηκώσει το κοινό της Ηλείας live.Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΕΦΚΑ - Αποφάσεις για ευνοϊκές ρυθμίσεις που δίνουν «ανάσα» στους οφειλέτες

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΕΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ

ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ

Η ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΔΟΣΕΩΝ …

«Ανάσα» για χιλιάδες ασφαλισμένους, που θα δουν τις οφειλές τους για τον ΕΦΚΑ να παραγράφονται ή να μειώνονται αλλά και το εισόδημά τους να αυξάνεται λόγω της κατάργησης εισφοράς του ποσοστού αλληλεγγύης, δίνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εργασίας και για το οποίο είχαν γίνει πολλές επαφές και συζητήσεις κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.


Την ανωτέρω δήλωση έκανε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, με αφορμή και τις τελευταίες δηλώσεις Χατζηδάκη σχετικά με τις ρυθμίσεις που έρχονται στο ασφαλιστικό μας σύστημα, μέσω του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που ο κ. Νικολακόπουλος είχε κατ’ επανάληψη ζητήσει διαβλέποντας τα σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα των ασφαλισμένων και μάλιστα προς τον σκοπό αυτό είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις τον περασμένο Ιούνιο τόσο με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη όσο και με τον Πρόεδρο του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή. Νωρίτερα ο κ. Νικολακόπουλος είχε καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή για τον κ. Χατζηδάκη ζητώντας ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες στον ΕΦΚΑ.


ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ


Αυτό ακριβώς το αίτημα έρχεται να ικανοποιηθεί με το νομοσχέδιο «σκούπα» με το οποίο θα προβλέπεται ότι, οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης των οφειλών, στον ασφαλιστικό μας φορέα αυξάνονται σε 24 μήνες από 12 που ισχύει σήμερα.

Ωστόσο ο κ. Νικολακόπουλος χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική και την διάταξη που θα θέτει ως όριο, μετά το οποίο θα παραγράφονται οι αξιώσεις ΕΦΚΑ από τις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα τα 10 έτη ενώ δεν αποκλείεται να εξετασθεί και η περαιτέρω μείωση του χρόνου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι με το Νόμο Κατρούγκαλου επί ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος παραγραφής οφειλών προς το ΕΦΚΑ ήταν τα 20 χρόνια γεγονός που είχε φέρει σε αδιέξοδο πολλούς ασφαλισμένους.

Στα ιδιαιτέρως θετικά στοιχεία του νέου νομοσχεδίου ο Ηλείος βουλευτής σημειώνει ακόμη την πρόβλεψη για ενιαίους όρους στην αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και άλλων ασφαλιστικών φορέων, ώστε να διευκολύνονται οι ενδιαφερόμενοι και να γίνεται ακόμη πιο γρήγορη και απλή η διαδικασία πολύ περισσότερο για κάποιες ειδικές περιπτώσεις με διαφορετικά ένσημα ( μάχιμης πενταετίας στους ένστολους, απαίτηση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων τα τελευταία δυο χρόνια κλπ)

Ακόμη, η κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς κατά 1% που είχε επιβληθεί με το πρώτο μνημόνιο είναι ένα ακόμη μέτρο που θα περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Είναι ένα μέτρο που ήδη εξετάζεται από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά στην κατάργηση τη παρακράτησης του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω είχαν διατυπωθεί από τον κ. Νικολακόπουλο στις συναντήσεις που έκανε, μεταφέροντας ουσιαστικά τα μηνύματα των ίδιων των ασφαλισμένων προς την κυβέρνηση τα περισσότερα από τα οποία όπως αποδεικνύεται πλέον εισακούσθηκαν.

Ο βουλευτής της ΝΔ είχε αναφερθεί εξάλλου πέρα από τα προαναφερόμενα, και στο θέμα της ταχείας απονομής συντάξεων που ήδη επιτυγχάνεται μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις και κυβερνητικές πρωτοβουλίες, στην ψηφιοποίηση του συστήματος του Οργανισμού, και στην ενίσχυση με προσωπικό των Τμημάτων ΕΦΚΑ της Ηλείας.Εντυπωσιάζει του επισκέπτες το Ψηφιακό Μουσείο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Αμαλιάδα για την Ελληνική επανάσταση του 1821

Ώρες λειτουργίας Καθημερινά 5.30μμ-9.30μμ


Ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του στην Αμαλιάδα, το ψηφιακό μουσείο έχει κερδίσει τις εντυπώσεις των επισκεπτών, που με σύγχρονες μεθόδους ουσιαστικά βιώνουν όλη την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης, με σημαντικούς σταθμούς, αναπαράσταση μαχών και άλλων σημαντικών γεγονότων. Το μουσείο που θα βρίσκεται στην Αμαλιάδα μέχρι τις 14 Αυγούστου, στο πάρκινγκ του Δημοτικού Σταδίου Αμαλιάδας, παρέχει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν επίσης σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά να γίνουν και οι ίδιοι μέρος της ιστορίας, αφού η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα της εικονικής συμμετοχής σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Το εντυπωσιακό κινητό ψηφιακό μουσείο, που αποτελείται από 12 κοντέινερ και μέσα σε αυτά, αποτυπώνεται η Ελληνική Επανάσταση του 1821 με σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ

Η είσοδος και η ξενάγηση είναι ελεύθερη για όλους.Συνελήφθη αρχηγικό μέλος της ομάδας που καλλιεργούσε φυτεία 4.325 δενδρυλλίων κάνναβης στην Ανδρίτσαινα

Αναζητούνται για να συλληφθούν ακόμη τέσσερα άτομα σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Ηλείας

Ο συλληφθείς με συνεργό του, καλλιεργούσε φέτος, σε δασώδη περιοχή της Βοιωτίας ακόμη μια φυτεία κάνναβης, που αποτελούνταν από (360) δενδρύλλια

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, σε περιοχή της Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, με την συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ Πύργου, ένας αλλοδαπός άνδρας ως το αρχηγικό μέλος της ομάδας, που καλλιεργούσε τον Ιούνιο του έτους 2021, φυτεία 4.325 δενδρυλλίων κάνναβης στην Ανδρίτσαινα. (ΣΧΕΤ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : 28-06-2021: Εντοπίστηκε μεγάλη οργανωμένη φυτεία κάνναβης, με (4.325) δενδρύλλια και φυτά σε δύσβατη δασική περιοχή της Ανδρίτσαινας)

Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται για να συλληφθούν ακόμη τέσσερις άνδρες (τρεις αλλοδαποί και ένας ημεδαπός), σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Ηλείας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, αξιοποιώντας τα στοιχεία και πειστήρια, που συνέλεξαν κατά τις έρευνές τους και σε συνεργασία με το γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία των πέντε κατηγορούμενων, που καλλιεργούσαν την μεγάλη φυτεία κάνναβης στην Ανδρίτσαινα.

Σε βάρος του συλληφθέντα και των τεσσάρων συνεργών του εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Ηλείας, για ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών από κοινού (καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης κατ επάγγελμα με προσδοκώμενο όφελος, που ξεπερνά τις 75.000 ευρώ) και της παράνομης κατοχής πυροβόλου όπλου από κοινού.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης υπενθυμίζεται ότι:

Στις 28-6-2021, σε δύσβατη δασική περιοχή της Ανδρίτσαινας, είχε εντοπιστεί από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ανδρίτσαινας, μεγάλη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης και είχε σχηματισθεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος δραστών, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση τους.

Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει οκτώ ειδικά διαμορφωμένους χώρους καλλιέργειας φυτών κάνναβης, στους οποίους οι δράστες είχαν αποψιλώσει την υπάρχουσα βλάστηση και καλλιεργούσαν συνολικά (3562) δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως ενός μέτρου περίπου και (763) φυντάνια κάνναβης.

Οι κατηγορούμενοι είχαν εγκαταστήσει δύο παρατηρητήρια με στρώματα, σε σημείο με μεγάλη υψομετρική διαφορά από τον χώρο της φυτείας, όπου διέμεναν και παρακολουθούσαν τόσο τη φυτεία, όσο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ στο εσωτερικό της φυτείας, ανάμεσα σε υφιστάμενη βλάστηση, είχαν εγκαταστήσει πρόχειρο παράπηγμα, όπου ανευρέθηκαν τρόφιμα, φιάλη υγραερίου και ρούχα, για την παραμονή τους στον χώρο.

Σε ένα από τα παρατηρητήρια είχε εντοπιστεί μια κυνηγετική καραμπίνα και μία χάρτινη συσκευασία με (25) κυνηγετικά φυσίγγια, ενώ και στα δύο παρατηρητήρια είχαν εντοπιστεί και είχαν κατασχεθεί προσωπικά αντικείμενα των καλλιεργητών, ασύρματη συσκευή ενδοεπικοινωνίας, μπαταρίες αυτοκινήτων που χρησίμευαν για την φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, πλαστικά μπουκάλια, φορτιστές κινητών, ρούχα και τρόφιμα.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος από την καλλιέργεια των φυτών κάνναβης και την περαιτέρω διακίνηση τους θα ανερχόταν στο χρηματικό ποσό του 1.500.000 ευρώ περίπου.

Ως προς την δεύτερη φυτεία που καλλιεργούσε ο συλληφθείς με συνεργό του, φέτος, σε περιοχή της Βοιωτίας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Εντοπίστηκε, χθες το πρωί, σε περιοχή της Βοιωτίας, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου με την συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ Πύργου, οργανωμένη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι, σε περιοχή της Βοιωτίας, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου με την συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ Πύργου, δύο αλλοδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για καλλιέργεια ναρκωτικών. Ο ένας από τους συλληφθέντες αλλοδαπούς ήταν το αρχηγικό μέλος της ομάδας που καλλιεργούσε την φυτεία στην Ανδρίτσαινα.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, εντόπισαν σε δασώδη περιοχή, σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους, που περιβάλλονταν με φυσική κάλυψη από πυκνή βλάστηση, οργανωμένη φυτεία κάνναβης, αποτελούμενη από (360) δενδρύλλια της ναρκωτικής ουσίας, ενώ βρήκαν ακόμη στον χώρο της φυτείας και κατάσχεσαν, πέντε πλαστικές δεξαμενές με νερό, λάστιχα ποτίσματος, καλλιεργητικά εργαλεία και λιπάσματα.

Παράλληλα, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν εγκαταστήσει μεταλλικές σωλήνες άρδευσης συνολικού μήκους 300 μέτρων, που συνδέονταν με ηλεκτρικό μηχάνημα, που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά του νερού.

 

Ως προς τον δεύτερο συλληφθέντα διακριβώθηκε ότι, μετέφερε τον συνεργό του, βραδινές ώρες, με αγροτικό αυτοκίνητο, κοντά στον χώρο της φυτείας και στη συνέχεια τον παραλάμβανε νωρίς το πρωί και διευκόλυνε την μετάβαση του σε άλλη περιφέρεια, για να μην κινήσει υποψίες με την παρουσία του στην περιοχή.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

 

Την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου.

Xαιρετισμός της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου στην εκδήλωση του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για το "Φροντιστήριο Βιωσιμότητας"

Σεβαστέ Εκπρόσωπε του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Αμορίου κ.κ. Νικηφόρε,

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, Πρόεδρε της Τ.Κ. Λεχαινών, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συλλόγων, φίλες και φίλοι,

Έχω την τιμή να χαιρετίσω την ημερίδα εκ μέρους της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και να συγχαρώ τους διοργανωτές για αυτή την υψηλού επιπέδου εκδήλωση, η οποία συνδυάζει τα δύο κατ’ εξοχή χαρακτηριστικά του τόπου μας, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ο Νομός μας χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα και μοναδικά τοπία ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους. Μαζί με τα μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής σπουδαιότητας μνημεία από τους προϊστορικούς χρόνους ως σήμερα δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο άξιο της προσοχής και της προστασίας μας.

Η Εκκλησία μας μέσα από τη διδασκαλία της μας μαθαίνει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τη φύση, η οποία αποτελεί το δημιούργημα του Κυρίου. Ο άνθρωπος, φτιαγμένος την τελευταία ημέρα της δημιουργίας, εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, και παράλληλα είναι, ως ευφυής ύπαρξη, και προστάτης της φύσης. Όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιεί την αλληλεξάρτηση με την φύση, αλλά και τον προστατευτικό ρόλο που καλείται να υπηρετήσει ως προς αυτή και διάγει τον βίο του σύμφωνα με αυτή τη γνώση, τότε διάγει τον βίο του σύμφωνα με τη θεία βούληση.


Η παρουσία του εκπροσώπου του Οικουμενικού μας Πατριάρχη εδώ σήμερα αποτελεί μέγιστη τιμή τόσο για θεολογικούς, όσο και για οικολογικούς λόγους. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, έχει χαρακτηριστεί, το πρώτον από τον Αντιπρόεδρο της Αμερικής, κ. Αλ Γκορ, ως ο «Πράσινος Πατριάρχης», προσωνύμιο που του αποδίδεται σταθερά ως σήμερα, καθώς με τη διδασκαλία του μας καθοδηγεί ως προς τα βήματά μας για την προστασία του δημιουργήματος του Θεού, δηλαδή την βιόσφαιρά μας, για την προστασία του βίου πάνω στη γη. Είναι δε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης από τους πρωτοπόρους ηγέτες διεθνώς ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κρίσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα.

Ως τμήμα του πλανήτη μας και αυτό εδώ το μικρό, αλλά πανέμορφο κομμάτι της γης στο οποίο βρισκόμαστε αντιμετωπίζει τις αντίστοιχες δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η σημερινή ημερίδα ας αποτελέσει έναυσμα τόσο αναγνώρισης της οικολογικής και της αναπτυξιακής αξίας της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου και της ευρύτερης περιοχής, όσο και για την εύρεση εφικτών και αποτελεσματικών λύσεων για τις δυσμενείς επιπτώσεις των ανθρωπογενών παρεμβάσεων και της κλιματικής κρίσης.


Για να αποτιμήσουμε την αξία της περιοχής μας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το Κοτύχι αποτελεί τόπο ιδιαίτερα πλούσιο σε βιοποικιλότητα, τόσο σε χλωρίδα και όσο και σε πανίδα, στη λιμνοθάλασσα, στην ξηρά και στον αέρα. Η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, δεν είναι ένα τοπίο μεμονωμένο, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα ενός συμπλέγματος σημαντικών περιβαλλοντικά υγροβιοτόπων που συναντώνται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιβάλλεται από το δάσος της Στροφυλιάς, το οποίο, ξεκινώντας από την Καλογριά, αποτελεί το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας (19.000 στρέμματα), παράλληλα με τα 5.000 στρέμματα της αμμώδους παραλίας με τις αμμοθίνες, τα θαλάσσια κρινάκια, τις θαμνώδεις εκτάσεις και την ιχθοπανίδα της λιμνοθάλλασσας, αλλά κυρίως τα αποδημητικά πουλιά, τα οποία βρίσκουν εδώ ένα σημαντικό τόπο ξεκούρασης ενδιαμέσως των διηπειρωτικών ταξιδιών τους, ενός άθλου που η φύση τα αναγκάζει να κάνουν κάθε χρόνο για την επιβίωσή τους.1 Πρόκειται συνεπώς για έναν τόπο που πρέπει να προστατεύσουμε όχι μόνο γιατί είναι το δικό μας σπίτι, ο δικός μας χώρος ανάπτυξης και πηγή εισοδημάτων, αλλά γιατί πρωτευόντως είναι τόπος σημαντικός για όλα αυτά τα είδη των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από εμάς.

Ενδεικτική για την σπουδαιότητά του του τόπου μας είναι και η συμπερίληψή του τόσο στο ευρωπαϊκό δίκτυο Φύση ή Natura 2000, όσο και στο δίκτυο των υγροβιότοπων διεθνούς σημασίας της Συμβάσεως Ramsar.

Όσον αφορά στην συμβολή στην τοπική οικονομία το Κοτύχι αποτελεί την μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Πελοποννήσου, η οποία είναι γνωστή για τη πλούσια ιχθυοπαραγωγή της και για την άριστη ποιότητα των αλιευμάτων του. Η περαιτέρω αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας και των αλιευμάτων της, όπως και της παραλίας, του δάσους και των ιαματικών πηγών που βρίσκονται στην περιοχή όμως προϋποθέτει την περιβαλλοντική της προστασία.

Προϋποθέτει ότι θα γίνουν δράσεις. Κατ’ αρχάς δράσεις απορρύπανσης της περιοχής, δράσεις απονιτροποίησης, δράσεις διαχείρισης των ποταμών και των ρεμμάτων τα οποία εκβάλλονται στο Κοτύχι και προκαλούν τη διάβρωση του λώρου του, αλλά και συμβάλλουν στα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα της περιοχής.

Ήδη έχουμε εντάξει μια μελέτη διαχείρισης της περιοχής του Κουνουπελίου και έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 150.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει δεσμευτεί για την σύνταξη ενός masterplan για την μελέτη και αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων του Κοτυχίου και της ευρύτερης περιοχής. Ήδη προχωρά η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Νατούρα Κοτυχίου Στροφυλιάς, και ο φορέας Διαχείρισης έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε περαιτέρω προκηρύξεις μελετών και έργων. Ήδη ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές τόσο του Παν/μίου Πατρών, όσο και του Μετσοβείου Πολυτεχνίου και του ΑΕΠ, ώστε να εντάξουμε τις περιοχές τόσο του Κοτυχίου, όσο και των έτερων σημαντικών οικοσυστημάτων του Αλφειού Ποταμού, αλλά και της Νέδας σε προγράμματα χρηματοδότησης τόσο από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όσο και από πρόσθετους πόρους της ΕΕ, όπως τα προγράμματα Life. Η συμβολή της επιστημονικής κοινότητας στην προστασία των ευάλωτων και σημαντικών αυτών υγροβιοτόπων είναι αναμφίβολης σημασίας. Να τονίσουμε δε ότι μόλις πρόσφατα και ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης αναγορεύτηκε Καθηγητής του ΑΕΠ για το περιβαλλοντικό του έργο.

Έχετε συνεπώς αμέριστη της στήριξή μας, την στήριξη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, τη στήριξη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό μας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και αυτός με την σειρά του, χαρακτηρίστηκε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans, ως ο πρώτος «Πράσινος Πρωθυπουργός» της Ελλάδας. Τώρα με την αξιέπαινη και εξόχως συμβολική πρωτοβουλία που πήρε ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης έχετε την στήριξη του ιδίου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε, με γνώση, αγάπη και συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, να αντιστρέψουμε τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η αδόκητη ανθρώπινη παρέμβαση, και να μετατρέψουμε και πάλι την περιοχή μας σε έναν Παράδεισο για όλα τα είδη, όπως είναι και το θέλημα του Κυρίου.

Ευχαριστώ πάρα πολύ!

1 Η ιχθυοπανίδα της λιμνοθάλασσας αποτελείται από Λαβράκια (Dicentrarchus labrax), Κέφαλους (Mugil cephalus), Τσιπούρες (Sparus auratus) και Χέλια (Anguilla anguilla). Το Κοτύχι είναι σημαντικός τόπος ξεκούρασης για πολλά αποδημητικά πουλιά, όπως Ερωδιοί, Χαλκόκοτες, Χελιδόνια, Τσαλαπετεινοί, Γεράκια, Τρυγόνια, Γλαρόνια κ.ά.

 

Δήμος Πύργου - Εκδήλωση ιστορικής μνήμης και τιμής για τα 201 χρόνια από τη Ναυμαχία του Κατακόλου

  • Παν. Αντωνακόπουλος: Τιμούμε την ιστορία μας, τιμούμε τους αγωνιστές και τους ήρωες


Για την εκδήλωση ιστορικής μνήμης και τιμής που πραγματοποιείται την Κυριακή 7/8 και ώρα 20.00 στο λιμάνι Κατακόλου από τον Δήμο Πύργου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατακόλου «Φάρος», στο πλαίσιο εορτασμού της συμπλήρωσης των 201 χρόνων από τη Ναυμαχία του Κατακόλου, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, κι επίσης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου κι ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου-ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος: «Συμπληρώνονται 201 χρόνια από ένα γεγονός με τη δική του αξία και συμβολή στη διεξαγωγή και την έκβαση του αγώνα. Τιμούμε την ιστορία μας, τιμούμε τους αγωνιστές και τους ήρωες με συναισθήματα ευγνωμοσύνης. Το γεγονός αυτό θα τιμηθεί με όλη τη μεγαλοπρέπεια και τη λαμπρότητα που επιβάλουν οι ιστορικές συνθήκες, με κάθε επίσημη τυπικότητα όπου έχουν εκδοθεί και αντίστοιχες αποφάσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παρουσία ενστόλων, τιμητικών αγημάτων, καθώς και της τμήματος της στρατιωτικής μπάντας του Στρατού Ξηράς. Κινήσεις που γίνονται μέσα από τον Δήμο που είναι κορυφαίος θεσμός λαϊκής εκπροσώπησης και λαϊκής νομιμοποίησης σε κάθε αντιστοιχία δημοτικής αρχής και γεωγραφικής περιοχής, μαζί με Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, με τη συμμετοχή πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων του Δήμου, όπως ο «Φάρος» Κατακόλου, μέσα από την οργανωτική επιτροπή που δημιουργήθηκε γι’ αυτή την εκδήλωση και μετέχουν όσοι εξέφρασαν σχετικό ενδιαφέρον. Κι έχουν προγραμματιστεί όλες οι συνθήκες που δημιουργούν το πρέπον κύρος, με ανάλογη αισθητική της εκδήλωσης που αρμόζει στο γεγονός».

Η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου τόνισε ότι: «Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, που ως περιοχή δεν το είχαμε επικοινωνήσει ιδιαίτερα. Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής εορτάζεται πλέον με την επισημότητα που αρμόζει. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που στάθηκε εφαλτήριο της εξέλιξης της ελληνικής Επάναστασης. Ανδρεία-Αποφασιστικότητα-Τόλμη, ήταν το τρίπτυχο των πρωταγωνιστών της Ναυμαχίας του Κατακόλου».

Ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου-ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος ανέφερε: «O Δήμος Πύργου πιστός στο ραντεβού του με την ιστορία, διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την εκδήλωση μνήμης για τα 201 χρόνια από τη Ναυμαχία του Κατακόλου – ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης στην Ηλεία. Βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η ανάδειξη - προβολή της τοπικής μας ιστορίας και του πολιτισμού. Αυτό τον σκοπό έχουν αυτές οι εκδηλώσεις και ο Δήμος Πύργου πρωτοστατεί και αναδεικνύει την ιστορία του, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια».


- Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Λιμάνι Κατακόλου (έμπροσθεν καταστημάτων αναψυχής). Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, κι επίσης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου, ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου-ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατακόλου Ελένη Τερζοπούλου. Για το ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στην περιοχή το 1821 θα μιλήσει ο φιλόλογος-ερευνητής Γιώργος Κουρκούτας.

* Στην εκδήλωση αυτή, σε άμεση συνεργασία του Δήμου και του Δ.Λ.Τ.Π. με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατακόλου «Φάρος», συμμετέχουν ενεργά με δράσεις, ο Λαογραφικός Σύλλογος «Ηλείων ΕΣΘΗΤΑ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιώνα, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» και ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένη».

* Συμμετέχει τμήμα της στρατιωτικής μπάντας του Στρατού ξηράς.

* Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα παρελάσουν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές,

* Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με την εντυπωσιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Κατακόλου.

Ιστορική αναδρομή

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 1821 ελληνική ναυτική μοίρα υπό τον Α. Μιαούλη αντιμετώπισε στον κόλπο του Κατακόλου τα βαριά εξοπλισμένα πλοία του Καρά-Αλή.

Εξαιτίας της σφοδρής επίθεσης που οι Έλληνες ναυτικοί δέχθηκαν, περιήλθαν σε δυσμενή θέση. Την κρίσιμη στιγμή της ναυμαχίας τη λύση έδωσε ο Σπετσιώτης Π. Μπότασης, ο οποίος κατευθύνθηκε με το πλοιάριό του προς στο μέσο του εχθρικού στόλου. Η ενέργεια αυτή του Μπόταση προκάλεσε πανικό στους Οθωμανούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη ναυμαχία, καθώς θεώρησαν το συγκεκριμένο πλοιάριο ως πυρπολικό.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΔΗΜΩΝ ΠΥΡΓΟΥ - ΑΡΧΑ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ - Συνάντηση με το νέο Διευθυντή Α/Θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο Διευθυντή Α/Θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας,  μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Ανδρέα Καρατζά, προκειμένου να θίξει και ν’ αναδείξει όλα τα θέματα  που αφορούν στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο νέος διευθυντής επεσήμανε την ανάγκη συχνής ενημέρωσης και επικοινωνίας του με το Δ.Σ. του Συλλόγου, προκειμένου να μπορεί να έχει αντικειμενική και σφαιρική γνώση για όσα προβληματίζουν τον κλάδο γενικά και τους εκπαιδευτικούς ειδικότερα, διαβεβαιώνοντας ότι η επικοινωνία μαζί του θα βοηθήσει τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, αλλά και τον ίδιο προσωπικά  ως Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Κατόπιν της συζήτησης που ακολούθησε και των ερωτημάτων που τέθηκαν από την αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, προέκυψαν τα ακόλουθα:

 

  • Κάλυψη των οργανικών κενών από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και χρονοδιάγραμμα τοποθέτησής τους

Ο κ. Καρατζάς ανέφερε ότι ο αριθμός των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ΠΕ70 που θα αναλάβουν υπηρεσία στο νομό μας υπερκαλύπτει τα μέχρι τώρα κενά και η υπηρεσία θα φροντίσει να συμβεί το ίδιο και με τις άλλες ειδικότητες των εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάναμε τη θέση του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας μας αναφορικά με την υποχρέωση που έχει το ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει στην ίδρυση νέων οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων και στην ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης, καθώς και το αίτημά μας να μειωθεί στο 1 έτος η υποχρεωτικότητα υπηρέτησης της οργανικής θέσης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

 

  • Εκκρεμείς υπηρεσιακές μεταβολές

Ο Διευθυντής Π.Ε. Ηλείας ανέφερε ότι η κρίση και τοποθέτηση των αναπληρωτών Διευθυντών Σχολικών Μονάδων σε κενούμενες θέσεις  θα πραγματοποιηθεί την 4η Αυγούστου και θα ακολουθήσει η κρίση των  υπεράριθμων εκπαιδευτικών. Επιπλέον, αναμένει απάντηση από το ΥΠΑΙΘ στο ερώτημα αν θα προηγηθούν στις τοποθετήσεις οι νεοδιόριστοι ή οι αποσπασμένοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, ερώτημα στο οποίο έως σήμερα δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση, όπως ενημερώθηκε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Διευθυντή Π.Ε. Ηλείας.

 

  • Λειτουργία διευρυμένου ολοήμερου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου

Ζητήσαμε ενημέρωση για το εργασιακό καθεστώς και τον τρόπο κάλυψης των νέων θέσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία τους και ο κ. Καρατζάς ανέφερε ότι, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωσή του, το τμήμα του ολοήμερου θα καλύπτεται ως έναν βαθμό από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά δεν υπάρχει ακόμα καμία ενημέρωση για τη διαδικασία που αφορά στις πρόσθετες ώρες που θα χρειαστούν.

 

  • Ειδική Αγωγή

Εκφράσαμε την αγωνία μας για τα πολλαπλά προβλήματα και αναδείξαμε κυρίως τα κτηριακά ζητήματα που ταλανίζουν τους μαθητές και τις οικογένειες τους. Ο κ. Καρατζάς μας προέτρεψε να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση με όλους τους φορείς και δεσμεύτηκε να διεκδικήσουμε από κοινού (ΔΙ.Π.Ε. Ηλείας και Σύλλογος) την αναβάθμιση της ειδικής αγωγής στην περιοχή μας, στο πλαίσιο που περιγράψαμε ως Δ.Σ., ήτοι στην ανάγκη εξασφάλισης σύγχρονης κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής και κάλυψης όλων των κενών με εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ και ΕΒΠ από την αρχή της σχολικής χρονιάς στα Ειδικά Σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία).

Επιπλέον, ο νέος διευθυντής Π.Ε. Ηλείας μας  ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες της ΔΙ.Π.Ε. Ηλείας καθ’ όλη τη διάρκειά του καλοκαιριού οργανώνουν τον πίνακα με τα λειτουργικά κενά όλων των ειδικοτήτων, ο οποίος και θα κοινοποιηθεί αμέσως μόλις ετοιμαστεί, καθώς και για την αύξηση της λειτουργικότητας των Δημοτικών Σχολείων Πανόπουλου και Κέντρου από 5/θ σε 6/θ.

Επίσης, εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψή του σχετικά με την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΑΙΘ θα υλοποιηθεί κανονικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, υποστηρίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας δεν έχουν τίποτα να φοβούνται ή/και να τους ανησυχεί, αφού πρόκειται για συναδέλφους με υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, τα οποία αποδεικνύουν καθημερινά στην τάξη.

Τέλος, αναφέρθηκε στο όραμά του για την ίδρυση δύο ακόμα Πειραματικών σχολείων στο νομό, ώστε να διασφαλίζεται, κατά την άποψή του, η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στα σχολεία αυτά.

Σε όλα τα ως άνω θέματα, υπενθυμίσαμε τις θέσεις της Ομοσπονδίας, τις οποίες στηρίζουμε ξεκάθαρα, εκφράζοντας τις διαφωνίες και τους προβληματισμούς μας, ενώ δηλώσαμε παρόν σε οποιοδήποτε διάλογο θα προ(σ)κληθούμε σχετικά.

Ευχόμαστε στο νέο διευθυντή Π.Ε. Ηλείας μια γόνιμη και δημιουργική θητεία, ελπίζοντας ότι η επικοινωνία του μαζί μας θα γίνεται πάντα με στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, του ρόλου του εκπαιδευτικού και της εξέλιξης των μαθητών μας και θα στηρίζεται στον ουσιαστικό διάλογο.

Παραμένουμε πιστοί στις θέσεις του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας μας, διεκδικώντας αταλάντευτα όσα μας αξίζουν, παραμένοντας σε συνεχή εγρήγορση για όλα τα θέματα που αφορούν στο Δημόσιο Σχολείο και τον Εκπαιδευτικό.

 

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

 

 

Αντωνία Μπρη

Δήμητρα Καραμεσίνη

 

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.