0 New Articles

Δήλωση Γιάννη Παπαδημητρίου για την προσπάθεια κατάργησης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία

«Είναι αδιανόητη η προσπάθεια που επιχειρείται για την κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το συγκεκριμένο Τμήμα συνδέεται άρρηκτα με τον άυλο πολιτιστικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας και της Αρχαίας Ήλιδας και είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα, εκτός των άλλων, που δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα στους φοιτητές που το στελεχώνουν να κάνουν την πρακτική τους στα Αρχαιολογικά Μουσεία της περιοχής μας.

Είναι επιβεβλημένη κι η διατήρηση του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα αφού συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στην προσπάθεια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής του Νομού μας.

Η στάση που τηρεί το Πανεπιστήμιο Πατρών και το πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη θέση όλων των Βουλευτών του Νομού, με την πάγια θέση των καθηγητών του τμήματος, με την θέση των φοιτητών, με την θέση όλων των επιστημονικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων για την διατήρηση του εν λόγω τμήματος στη πόλη του Πύργου.

Θα πρέπει επίσης, εκτός όλων των άλλων, το Υπουργείο Παιδείας να αναλογιστεί την τύχη που θα έχουν όλοι οι φοιτητές του Τμήματος που δεν έχουν ολοκληρώσει το κύκλο σπουδών τους.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το μοναδικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα πανελλαδικά που επιχειρεί συρρίκνωση τμημάτων στην έδρα του αντί να συμβάλλει στην εξακτίνωσή τους .

Το αίτημα για ενίσχυση διδακτικού προσωπικού μπορεί κάλλιστα με μικρό οικονομικό κόστος να ικανοποιηθεί, αφού υπάρχουν δύο εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του νόμου όντας κάτοχοι διδακτορικού τίτλου.

Η απαξίωση που γεννάται σε επίπεδο Κεντρικής Εξουσίας για το Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου ουσιαστικά σημαίνει απαξίωση του συνόλου των κατοίκων του Νομού Ηλείας!

Θα πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι δεν είμαστε «τέκνα κατώτερου θεού» και θα μας βρουν όλους ενωμένους απέναντί τους εάν δεν δώσουν βιώσιμη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και αυτό που λέω δεν αποτελεί απειλή αλλά ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά όλοι οι βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμαρχοι, Περιφερειάρχης, αιρετοί), Βουλευτές, καθηγητές και φοιτητές του τμήματος, Επιμελητήριο Ηλείας, επιστημονικοί σύλλογοι, εμπορικοί σύλλογοι και κοινωνικοί θεσμοί, έχουν ένα κοινό σχέδιο δράσης για την διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος  παραμονής των Τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας στον Νομό μας.

Πρόθεσή μας είναι να εξαντλήσουμε όλες τις νόμιμες μορφές κοινωνικής και πολιτικής δράσης προκειμένου να επιτύχουμε τη διατήρηση των Τμημάτων  Μουσειολογίας και Γεωπονίας στο Νομό μας».

 

(Γιάννης Παπαδημητρίου – αντιδήμαρχος Πύργου Παιδείας και Δια Βιου Μάθησης)

 

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Νέα rapid test σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. - Αρνητικά όλα τα αποτελέσματα

Άμεσα ήταν για άλλη μια φορά τα αντανακλαστικά του Δήμου Πύργου, μετά και από επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα κορονοϊού σε αντιδήμαρχο. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (22/2), ύστερα από ενέργειες του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, ειδοποιήθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ όπου και πραγματοποίησε rapid tests σε όλους τους υπαλλήλους, όλων των υπηρεσιών του Δήμου Πύργου.

“Δυστυχώς είχαμε ένα θετικό κρούσμα σε αντιδήμαρχο, ο οποίος είναι ασυμπτωματικός. Ο ίδιος είχε κάνει μοριακό τεστ την Παρασκευή, γιατί είχε σημειωθεί κρούσμα στο στενό του περιβάλλον, και έλαβε τα αποτελέσματα την Κυριακή” δηλώνει ο κ. Αντωνακόπουλος.

“Να διευκρινίσουμε ότι ο αντιδήμαρχος δεν ήρθε καθόλου στο Δημαρχείο την Παρασκευή, είχε ήδη ενημερώσει την υπηρεσία του, είναι σπίτι του σε καραντίνα και ακολουθεί τις οδηγίες. Επίσης στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχαμε υποβληθεί όλοι σε rapid test στο Δημαρχείο - τόσο ο αντιδήμαρχος όσο και εγώ προσωπικά, όπως υπάλληλοι και πολίτες - όπου ως γνωστόν και τα 180 δείγματα ήταν αρνητικά. Αμέσως λοιπόν μετά το περιστατικό, ενημερώσαμε τον ΕΟΔΥ και υποβλήθηκε το προσωπικό σε rapid test.

Θεωρώ ότι επειδή τηρούμε όλα τα μέτρα, με μάσκες, αντισηπτικά, καλό αερισμό όλων των αιθουσών και των γραφείων - που είναι πολύ σημαντικό ειδικά αυτό - δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Κάνουμε και απολύμανση, βέβαια αυτή εκ του περισσού ουσιαστικά γιατί όπως είναι γνωστό, ο ιός δεν ζει μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον, αλλά για διάφορους λόγους την κάνουμε κι αυτή”.

Διονύσης Καλαματιανός: Συνεχείς παρεμβάσεις και στη Βουλή για την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών μας

Η υγειονομική και οικονομική κρίση έχει πλήξει και τους παραγωγούς μας. Τα προβλήματά τους καθημερινά συσσωρεύονται και σε πολλούς χτυπά την πόρτα η οικονομική καταστροφή. 

Η κατάρρευση του εμπορίου στο εσωτερικό της χώρας και η κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ανατολικής Ευρώπης, είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα  της κρίσης που πλήττει έντονα τη χώρα μας εδώ και ένα χρόνο. Το κλείσιμο της εστίασης και του τουρισμού αποτέλεσαν κρίσιμες παραμέτρους στην όξυνση του προβλήματος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Δυστυχώς, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η κυβέρνηση ουσιαστικά είναι «απούσα», καθώς ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι στιγμής για να μπορέσουν οι άνθρωποι της αγροτιάς ν΄ ανασάνουν. Στα προβλήματα που δημιουργούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης ήλθαν να προστεθούν και τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην περίπτωση των εσπεριδοειδών παρατηρούνται μεγάλες ζημιές. Σημαντικό μέρος της φετινής παραγωγής παραμένει στα δένδρα, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης της διάθεσής της. Επιπλέον, ο πρόσφατος ισχυρός παγετός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Μάλιστα, προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι πιθανό να παρατηρηθούν ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο. Αυτό θα γιγαντώσει το πρόβλημα, καθώς θα επηρεαστεί άμεσα η παραγωγή των επόμενων ετών. Υπάρχουν φόβοι για μεγάλη καταστροφή, της οποίας η έκταση και η ένταση θα προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εξίσου τεράστιες ζημιές παρατηρούνται και στην καλλιέργεια της πατάτας, η οποία «κάηκε» από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως επίσης, μεγάλα προβλήματα σημειώνονται και στα κηπευτικά, στη φράουλα, στα αμπέλια κ.α.

Με συνεχείς ερωτήσεις μας στη Βουλή προς τον Αρμόδιο Υπουργό, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναδεικνύουμε, συνεχώς, τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας, απαιτώντας άμεσες λύσεις, που θα ανακουφίσουν και θα στηρίξουν τους αγρότες μας.

Τονίζουμε την ανάγκη επίσπευσης της εκτιμητικής διαδικασίας και της δίκαιης αποζημίωσης των ζημιών που προκάλεσε το πρόσφατο κύμα ψύχους και ο παγετός στις καλλιέργειες. Είναι κρίσιμο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Παράλληλα εξακολουθούμε να ζητάμε την οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων παραγωγών μας από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τη μειωμένη ζήτηση. Μέχρι στιγμής οι πορτοκαλοπαραγωγοί, οι παραγωγοί κηπευτικών κ.α., δεν έχουν ενισχυθεί ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο όψιμο καρπούζι.

Η κυβέρνηση οφείλει να σκύψει με προσοχή πάνω στα ζητήματα των  παραγωγών μας, οι οποίοι εκτός των επιπτώσεων της κρίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Μέχρι στιγμής, έχουν μείνει ουσιαστικά απροστάτευτοι και προσπαθούν να επιβιώσουν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, δίχως στήριξη ή με ελάχιστη στήριξη για τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών. Εάν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, οι άνθρωποι αυτοί δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τις επόμενες περιόδους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση επισιτιστικής κρίσης και των σαρωτικών συνεπειών της.

Επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί με ουσιαστική βοήθεια στο πλάι των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, των οποίων το οικονομικό πλήγμα από την απώλεια εισοδήματός τους είναι πλέον τεράστιο. Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν την άμεση στήριξή τους και τη λήψη έκτακτων μέτρων ενίσχυσης. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διοχετεύει πόρους για την αντιμετώπιση τέτοιων αναγκών. Χρειάζεται, λοιπόν, εγρήγορση και αποτελεσματικότητα για την άμεση και δίκαιη προστασία των παραγωγών μας.

H γιορτή της «Ημέρας του Προσκόπου ,της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης»

 Συνέχισαν κι εφέτος, μια όμορφη παράδοση που θέλει κάθε χρόνο για την ημερομηνία ορόσημο,την 22α Φεβρουαρίου να συγκεντρώνονται οι Παλαιοί και εν ενεργεία  Πρόσκοποι σε ανάμνηση της γενέθλιας ημέρας του Ιδρυτή του Προσκοπισμού .Αυτή τη φορά όμως,λόγω των υγειονομικών περιορισμών, γιόρτασαν την «Ημέρα του Προσκόπου ,την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης», εντελώς διαφορετικά , όμως με αναφορές στο βαθύτερο νόημα της Ημέρας και τα μηνύματα που εκπέμπονται και διένειμαν ενημερωτικό φυλλάδιο. 

       Στον πεζόδρομο μπροστά από τα γραφεία τους,έστησαν την ανάλογη διακόσμηση και πρόσφεραν στους διερχόμενους γλυκίσματα,ευγενική  προσφορά του καταστήματος''Προζύμι και Μέλι'' και αντάλλαξαν ευχές τόσο για την Ημέρα όσο και για την υλοποίηση του έργου τους.

     Ο Αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας κ.Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.τόνισε σε δηλώσεις του, το σύνθημα της Ημέρας ''Ας αφήσουμε έναν κόσμο καλύτερο'' και  έκανε  αναφορά στα Ιδεώδη και Αξίες της Κίνησης που είναι το σημείο  και ο κρίκος που ενώνει όλους όσους πέρασαν από την Προσκοπική Κίνηση, αναφερόμενος στην παράλληλη θετική επίδραση της στα κοινωνικά δρώμενα , καλωσορίζοντας τα νέα μέλη των Παλαιών ,των Επιτροπών ,τους βαθμοφόρους και τους φίλους που  παρευρέθηκαν σε αυτή τη λιτή και  ιδιαίτερη εκδήλωση  
είναι αφιερωμένη στο όραμα ενός άλλου καλύτερου κόσμου, στην ειρήνη, την φιλία, στην κοινή προσπάθεια όλων των μικρών και μεγάλων της γης, να χτίσουν έναν κόσμο αδελφωμένο''  .

       Ομοίως και ο Υπαρχηγός κ.Ανδρέας Γιατράς   αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής.. '' Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης δίνει σ΄ όλους, την ευκαιρία να τιμήσουν το όραμα των ανθρώπων που έδωσαν σάρκα και οστά αλλά και διάδωσαν την ιδέα του Προσκοπισμού, σ' όλο τον κόσμο,να επαναβαιώσουν τη θέση τους καλλιεργώντας την ιδέα της παγκόσμιας φιλίας και ειρήνης, της κατανόησης και της αλληλεγγύης. Αυτή η μέρα είναι για τα εκατομμύρια μέλη της παγκόσμιας συντροφιάς μας, μέρα χαράς, ελπίδας, συντροφικότητας, μνήμης αλλά και αποφάσεων για καινούργια ξεκινήματα. ''.
        Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις των άλλων μελών της Ένωσης.

        Τίμησαν με την παρουσία τους την ιδιότυπη αυτή εκδήλωση ο ι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Αργυρόπουλος και Γιάννης Παπαδημητρίου καθώς επίσης ο Γραμματέας του Δήμου κ.Γιάννης Βαρελάς και ο Υπεύθυνος Εθελοντισμού κ.Γιάννης Πλεμμένος. 

         Το παρών έδωσε και Δασάρχης κ.Παναγ.Λάττας και ο καθηγητής κ.Αθανάσιος Φωτόπουλος.

         Από τους Προσκόπους ο αν/της ΠΕ κ.Νίκος Καραχάλιος και ο ΑΣ Γιώργος Καραμάνης. Επίσης από τα μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων ο Υπαρχηγός κ.Παναγ.Καλαμπρέζος, ο πρώην Τοπικός Έφορος κ.Θυμίος Κολοκοτρώνης, οι πρώην Βαθμοφόροι κ.κ.Γιώργος Ηλιόπουλος ,Τ.Παυλίδης,Δ.Τσουκαλάς  κα καθώς και δεκάδες διερχόμενοι παλαιοι πρόσκοποι,φίλοι της κίνησης και συμπολίτες.

 

ΣΥΡΙΖΑ Τ.Ο. ΗΛΙΔΑΣ - Μια οφειλόμενη απάντηση στις δηλώσεις του Δημάρχου Ήλιδας, για δήθεν «προμελετημένο έγκλημα για την Ηλεία»

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Λυμπέρη, για την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ηλεία και για τα τμήματα που αλλάζουν νομούς, υπεύθυνη είναι  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο νόμος Γαβρόγλου!

            Η Οργάνωση Μελών Ήλιδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία  θεωρεί απαράδεκτες και αποπροσανατολιστικές αυτές τις δηλώσεις και υπενθυμίζει ότι  με τον νόμο 4619 του 2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ» προβλεπόταν η  ίδρυση τριών Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία: το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, το Τμήμα Μουσειολογίας και το Τμήμα ΤΕΦΑΑ στον Πύργο.

            Στην Αμαλιάδα το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας  αναβαθμίστηκε σε τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, πενταετούς φοίτησης και εντάχθηκε στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.  Το  τμήμα μπορεί να αναπτύξει  όλες τις κατευθύνσεις της γεωπονικής επιστήμης και οι φοιτητές του πρώην ΤΕΙ μπορούν ή να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να λάβουν το πτυχίο του ΤΕΙ ή εφόσον το επιθυμούν, παρακολουθώντας επιπλέον μαθήματα  να λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο. Παράλληλα είχε δρομολογηθεί  η ίδρυση Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας, Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου, με έδρα την Αμαλιάδα, θέμα το οποίο θα ετίθετο υπόψη της Συγκλήτου με θετική εισήγηση εκ μέρους του Υπουργείου.

            Αντί να υπάρξει συνέχεια με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εγρήγορση από τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές για την υλοποίηση όλου του σχεδιασμού, παρακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ένα όργιο φημολογίας σχετικά με τη μεταφορά του τμήματος. Η πρόσφατη τελική εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών έδωσε τη χαριστική βολή για τα τμήματα της Ηλείας, προτείνοντας τη μεταφορά του Τμήματος Γεωπονίας στο Μεσολόγγι.

            Απαθείς και άπραγοι  οι κυβερνητικοί  βουλευτές παρακολουθούσαν απλώς το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Η προσπάθειά τους να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις  με τη μεταφορά τάχα άλλου άσχετου τμήματος στην Αμαλιάδα, όπως ψελλίζει ο κ. Νικολακόπουλος, προκαλεί αγανάκτηση στους πολίτες της Ήλιδας.

            Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε ό,τι είχε υποσχεθεί και θωράκισε με τον καλύτερο τρόπο όλα τα τμήματα στο νομό. Το χρέος για τη συνέχιση ήταν στους ώμους των αιρετών, δημάρχων, περιφέρειας και βουλευτών. Ας εντείνουν τις προσπάθειές τους έστω και την τελευταία στιγμή προς το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση που έχουν την ευθύνη των τελικών αποφάσεων.

            Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η συνήθης πρακτική αποπροσανατολισμού του κ. Λυμπέρη, που αφήνει  στο απυρόβλητο τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας  για την απαξίωση του Τμήματος Γεωπονίας, όπως ακριβώς έπραξε και για το  δρόμο Πάτρα-Πύργος μετά την ακύρωση του έργου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον έχει μετατρέψει σε άβουλο άρχοντα, ετεροκαθοριζόμενο από τις ετερόκλητες συμμαχίες  της παράταξής του. Η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής και η ατολμία της να συγκρουστεί με την κυβέρνηση για το συμφέρον της πόλης, οδηγούν το Δήμο μας σε απαξίωση και μαρασμό, και αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν...

                                                                                   

                                                                                             ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

                                                                                                Οργάνωση Μελών Ήλιδας

                                                                                               

 

Η νέα σκληρή δοκιμασία για την Ηλεία και οι βαθιές «ανάσες» που χρειάζονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες

του Κώστα Λεβέντη,

Αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Ηλείας.

Βαριά ασθενείς θα βγουν η τοπική κοινωνία και η επιχειρηματικότητα της Ηλείας από την υπαγωγή του νομού σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης που ισχύει από το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου λόγω της πανδημίας. Στο «ζύγι» των λοιμοξιωλόγων και της κυβέρνησης βάρυνε ιδιαίτερα η αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα τμήματα του νομού, εκτός των δήμων Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας. Κατά συνέπεια, το επόμενο διάστημα η οικονομική δραστηριότητα στο νομό μας θα μείνει ζωντανή μόνο με τις «τεχνητές αναπνοές» του click away και του click inside.

Έχει αποδειχθεί ότι αυτό το «υβριδικό» σύστημα λειτουργίας των καταστημάτων επ’  ουδενί  μπορεί να υποκαταστήσει την κανονική λειτουργία της αγοράς. Όσο κι αν οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες της Ηλείας λένε «καλύτερα να υπολειτουργούμε, παρά να μην λειτουργούμε καθόλου», ξέρουν ότι το ταμείο θα παραμείνει μείον ενώ οι αντοχές τους έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια συναγερμού και λήψης μέτρων έκτακτης ανάγκης.

Η κατάσταση στην Ηλεία είναι πλέον εξαιρετικά εύθραυστη τόσο από υγειονομικής όσο και από οικονομικής άποψης. Από τη μία πλευρά οι πολίτες του τόπου μας, παρά την μεγάλη τους κόπωσή από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα επί έναν ολόκληρο χρόνο, θα πρέπει να συμμορφωθούν σε ακόμη πιο αυστηρές οδηγίες, υπό το φόβο όχι μόνο του κορωνοιού, αλλά και των αυστηρών προστίμων για τυχόν παραβάσεις στις αγορές τους και στις ώρες που κυκλοφορούν στους δρόμους. Από την άλλη, οι επαγγελματίες καλούνται και αυτοί να πειθαρχήσουν, όπως εξ αρχής πράττουν, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία, παρότι όμως πολλοί εξ αυτών είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι από τα μέτρα στήριξης και ιδιαίτερα από τα ποσά που εισέπραξαν μέσω της τελευταίας Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Το χειρότερο όλων είναι ότι δεν γνωρίζουν πότε αυτή η περιπέτεια θα λάβει τέλος και πως θα ξημερώσει η «επόμενη μέρα»

Είναι πασιφανές πως στην Ηλεία και παντού στην Ελλάδα ο επιχειρηματικός κόσμος χρειάζεται νέες, γενναίες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, προκειμένου αφενός να πάρει «βαθιές» ανάσες μέχρι τουλάχιστον το Πάσχα που σύμφωνα με το ευνοϊκό σενάριο θα αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα και, αφετέρου, να αρχίσει να «χτίζει» μέσα του θετική ψυχολογία για τους υπόλοιπους μήνες μίας ακόμη δύσκολης χρονιάς. Οι παρεμβάσεις αυτές από τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να υπερβαίνουν τα συνήθη, εδώ και ένα χρόνο, μέτρα και πέραν από τη στοχευμένη στήριξη στους περισσότερο πληττόμενους κλάδους, να απομακρύνουν αδικαιολόγητα βάρη και να αποκαθιστούν αδικίες.

Τέτοια μέτρα πολλαπλής αποτελεσματικότητας είναι: Πρώτον, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μέτρο μνημονιακό, «φύσει» άδικο και επιπλέον παράλογο να ισχύσει φέτος για επιχειρήσεις που έμειναν επί μήνες κλειστές ή λειτουργούσαν με αναιμικό τζίρο για όλο το 2020. Δεύτερον, η μετάθεση για το τέλος του έτους των εκκαθαρισμένων ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019, η πρώτη δόση των οποίων πρέπει, μετά την πρώτη παράταση προθεσμίας που έλαβε το φθινόπωρο, να καταβληθεί από χιλιάδες επαγγελματίες στις 31 Μαρτίου. Τρίτον η επίσπευση του μέτρου επιδότησης των παγίων δαπανών της επιχείρησης, με ένταξη σε αυτήν όλων των μηνιαίων εξόδων χωρίς εξαιρέσεις, ύστερα από λεπτομερή καταγραφή τους και διάλογο της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εκπροσώπους κάθε κλάδου.

Στην Ηλεία υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Είναι ώρα η Πολιτεία να αφουγκραστεί με ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία τον αδύναμο σφυγμό της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ηλεία .Να λάβει σοβαρά υπόψη ,σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και το βεβαρημένο οικονομικό παρελθόν των επιχειρήσεων , λόγω του επαχθούς βάρους των πυρόπληκτων σεισμόπληκτων κλπ  δανείων αλλά και την αδυναμία πρόσβασης των περισσοτέρων Ηλειακών επιχειρήσεων (λόγω κόκκινων δανείων και εγγυήσεων του δημοσίου σε αυτά )στο τραπεζικό σύστημα  . Να δράσει χωρίς χρονοτριβή, εκμεταλλευόμενη όλα τα δημοσιονομικά  περιθώρια και να πιέσει περισσότερο τους ευρωπαίους εταίρους μας για νέα «εργαλεία» στήριξης της ρευστότητας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΗΝΕΙΟΥ - Με γοργούς ρυθμούς τα έργα στο 2ο Δημοτικό Γαστούνης

Ν. ΚΛΑΔΗΣ: «Συγχαίρω τον δήμαρχο για την υπέρβαση  δυσκολιών»

Α. ΜΑΡΙΝΟΣ: «Μαθητές και δάσκαλοι σε λίγους μήνες θα βρίσκονται εδώ»

Το έργο της επισκευής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης προχωρά με γοργούς ρυθμούς όπως διαπίστωσε και ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Κλάδης που επισκέφθηκε το χώρο των εργασιών  συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Πηνειού Ανδρέα Μαρίνο, αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου.

Οι εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας κκ. Κώστας Νικολούτσος και Σάκης Σταυρόπουλος  και η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου, τους ενημέρωσαν για την πορεία του έργου.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε με τον κ. Νίκο Κλάδη, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ευχαριστώ θερμά τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον φίλτατο Νίκο Κλάδη, γέννημα και ανάστημα του δήμου μας που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του 2ου δημοτικού σχολείου Γαστούνης, ένα σχολείο με το οποίο έχει συνδεθεί ο ίδιος, αφού διετέλεσε διευθυντής του σχολείου αυτού. 

Τον κάλεσα για να δει ιδίοις όμμασι την πρόοδο που υπάρχει στις εργασίες με μια εταιρεία όπως η «Εργογένεσις ΑΤΕ», η οποία ξεπερνά κάθε προσδοκία με αλματώδη πρόοδο των εργασιών.

Είμαστε εδώ με τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Παναγούλια, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σπύρο Βασιλείου, την Σοφία Μαρινοπούλου, αρμόδια αντιδήμαρχο Παιδείας, τους δύο προέδρους των Σχολικών Επιτροπών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σίμωνα  Μάλλιαρη και της Δευτεροβάθμιας, Δημήτρη Βασιλόπουλο και βέβαια με τους εκπροσώπους της εταιρείας τον κ. Κώστα Νικολούτσο και τον κ Σάκη Σταυρόπουλο.

Συζητήσαμε  και εξετάζουμε και με την τεχνική υπηρεσία, την οποία ευχαριστώ για την συμβολή της στην πρόοδο των εργασιών και τη συγχαίρω, να δούμε και το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης αυτού του κτιρίου. Θα γίνει προσπάθεια να το καταφέρουμε μέσα στις εργασίες αυτές. Θα το επιδιώξω με συναντήσεις  μου στην Αθήνα.

Από  άλλη πλευρά τώρα είμαι περισσότερο από ποτέ πεπεισμένος ότι το κουδούνι του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης με την έναρξη  των εργασιών θα χτυπήσει σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Ευχαριστώ και τους συνεργάτες μου γι΄ αυτή την υπερπροσπάθεια που κάναμε και η οποία βρήκε πολλά εμπόδια, απειλές στους υπαλλήλους, να μην πληρωθούν οι υποχρεώσεις μας προς τους κατασκευαστές, όταν βεβαίως ζητούσανε υποκριτικά νωρίτερα κάποιοι την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να δείξουν πόσο ανίκανη είναι η δημοτική αρχή. Αλλά η δημοτική αρχή σε μία ημίωρη συνάντηση με τον τότε υφυπουργό Εσωτερικών κ.  Θοδωρή Λιβάνιο έλυσε το θέμα και βλέπετε ότι η πρόοδος των εργασιών είναι πασίδηλος».

Ν. Κλάδης: «Συγχαίρω τον δήμαρχο»

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Κλάδης Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας δήλωσε:

«Ευχαριστώ  θερμά τον δήμαρχο Πηνειού κ  Ανδρέα Μαρίνο,  για τα καλά του λόγια. Περίσσεψαν τα καλά του λόγια στο πρόσωπό μου και πραγματικά τον ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας. Η παρουσία μου σήμερα εδώ εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του εκάστοτε Διευθυντή Εκπαίδευσης για να παρακολουθεί και να ενδιαφέρεται για την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης ή επισκευής όλων των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς του.  Πέρα λοιπόν από αυτό το θεσμικό ενδιαφέρον, υπάρχει και το προσωπικό ενδιαφέρον γιατί όπως πολύ σωστά ανέφερε ο δήμαρχος., είχα την τιμή να διατελέσω διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης για μία τριετία περίπου. Έτσι, λοιπόν είναι αυτονότητο ότι το ενδιαφέρον μου είναι αμείωτο για την πρόοδο των εργασιών. Είναι διακαής πόθος, όπως είπε και ο δήμαρχος, να επιστρέψει η σχολική κοινότητα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης στον φυσικό της χώρο, στο σπίτι της. Η εκπαίδευση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στο δημοτικό σχολείο Καβάσιλα είναι μια λύση ανάγκης που δόθηκε μετά από συστηματική  και εργώδη προσπάθεια εκείνης της περιόδου  και φυσικά όλων ημών των εκπαιδευτικών τότε και της σχολικής κοινότητας.

Είμαι, λοιπόν, στην ευχάριστη θέση  σήμερα να διαπιστώνω όχι μόνο το προσωπικό ενδιαφέρον όλης της δημοτικής αρχής προεξάρχοντος; του δημάρχου αλλά  και την πρόοδο των εργασιών. Θέλω να συγχαρώ τη δημοτική αρχή τον δήμαρχο προσωπικά  για την υπέρβαση των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα στην ροή της χρηματοδότησης, που είναι, άλλωστε, η κινητήριος δύναμη της εξέλιξης  της επισκευής των πραγμάτων, δεδομένου ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει την αποκατάσταση  του σχολείου είναι μία εταιρεία που διακρίνεται για την ποιότητα των εργασιών της αλλά και για την συνέπεια των χρονικών της δεσμεύσεων.

 Υπ’ αυτή την  έννοια λοιπόν θέλω να  πιστεύω και να ελπίζω και με όλα όσα προανέφερε ο δήμαρχος, ότι την νέα σχολική χρονιά, η σχολική κοινότητα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης θα επιστρέψει στον φυσικό της χώρο»

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.